Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SVALOVÝ TŘES

OBSAH

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: Minerál hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem KAŽDODENNÍ RANNÍ BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Každé ráno cca v 5-6 hod. mne vzbudí bolest hlavy vzadu na temeni. Chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže, rázovou vlnu a také mne naučil několik cviků, které pravidelně cvičím. Trvá to už několik let, ale nikam to nevede. Ani neurolog ani ortoped mi nedokázali pomoci a já se už obávám chodit večer spát, protože mne ráno zase vzbudí bolest hlavy. Na CT krční páteře mi nic nenašli, prý je to svalový problém. Nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém může vznikat právě při tom obávaném spánku. Nejčastěji to způsobí ležení stále v jedné pozici - každou noc, několik let. Taktéž to může způsobovat nevhodná matrace nebo špatný polštář. Zamyslete se nad těmito třemi faktory a zkuste experimentovat s jejich změnami. Ideální poloha při spánku je na zádech na tužší matraci s podloženými dolními končetinami. Do matrace byste se neměla zbořit a pod hlavou by měl být polštář z pomalé pěny.
Rovněž by vám mohli pomoci ve spánkové laboratoři, kterou najdete v každém velkém městě. Výsledky z této laboratoře, zejména videozáznam, byste pak konzultovala se svým ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Každodenní ranní bolest hlavy

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Zdroj: Minerál vápník

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Pes se třese ve spánku

Pes se může třást i ve spánku, což nemusí nutně znamenat, že se jedná o zdravotní problém, ale psovi se může něco pouze zdát nebo má určitý prožitek.

Pokud třes ve spánku déle přetrvává, bude lepší vyhledat veterinárního lékaře, aby psa vyšetřil.

Zdroj: Svalový třes u psa

Poradna

V naší poradně s názvem PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Turková Věra.

Mám Parkinsona již 11 let.Poslední dobou se mi velmi zhoršil třes obou rukou, přidaly se i nohy. Beru Madopar a Rivotril. Neporadil by mi někdo jak třes zmírnit? Lékařka mi vždy zvýší dávkování prášku, ale nikam to nevede. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U 20% nemocných parkinsonem dokáže výrazně potlačit projevy tak zvaná hluboká stimulace mozku. Jen málokdo o této možnosti ví, proto se léčba tak často nevyužívá a nemoc se u spousty lidí zbytečně prohlubuje. Zda-li je tato léčba vhodná i pro vás je třeba zjistit konzultací u lékaře. Osoba nejpovolanější pro tuto léčbu je prof. MUDr. Robert Jech, Ph.D. vedoucí Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN. Adresa: Kateřinská 468, 120 00 Nové Město, Praha, tel: 224 965 550.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně

Třes nohou u psa

Pes se třese z důvodu stresu, hyperaktivity, otravy, nemoci nebo radosti. Pokud si nejste jisti, z jakého důvodu se pes třese, je lepší vyhledat veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE POZNÁ PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlavatý Ladislav.

Prosím, jak se pozná Parkinsonova nemoc?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Častým projevem parkinsonovy choroby jsou třes či pocity únavy a ztuhlosti v končetinách a zádech. Také křeče, častější zácpa a problémy se spaním. Následuje zpomalení chůze a zhoršená mimika. Jedním z prvních varovných signálů může být klidový třes rukou, zhoršení čichu a chuti. Zpočátku může třes postihnout jen jednu končetinu a teprve postupem času postihuje obě strany. Často třesem trpí horní a dolní končetiny křížem, tedy například pravá ruka a zároveň levá noha. Parkinsonický třes může zachvátit taky jazyk, rty a krk.
Onemocnění se potvrdí vyšetření mozku lékařem neurologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se pozná parkinsonova nemoc

Třes hlavy

Posunčina, vědecky chorea čili tik, lidově Vítův tanec, nebo tanec sv. Víta, je vleklá nervová choroba, která se objevuje u psů mladých, chudokrevných nebo nedostatečně živených, obyčejně jako následek psinky. Projevuje se trvalým, zdánlivě bezděčným poškubáváním jednotlivých svalů, kýváním hlavou, potrhováním nohou, stálým otvíráním a zavíráním huby. Je-li pes sám, objevuje se posunkování méně, než když ho pozorujeme. Zdá se, že tato choroba nemá vliv na celkový stav psa.

Léčení mívá malý výsledek nebo žádný. Doporučuje se použití galvanického proudu, bromové soli, potravinové doplňky arzenové, železité a vápenné. Nejdůležitější je, aby měl pes klid a výživnou potravu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Přešel jsem na PIPODU 100mg, jelikož není NAKOM 250.Zhorsil se mi zdr.stsv, hlavně mimovolný třes .Dr.je na recepty.Dekuji. Pavel M

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Léčba skřípnutého nervu u psů

Pokud má váš veterinář podezření na skřípnutý nerv, pravděpodobně nasadí vašemu psovi svalový relaxant a protizánětlivý lék. Někteří veterináři mohou předepisovat kortikosteroidy ke snížení otoku.

Zdroj: Skříplý nerv u psa

Pes se třese a rychle dýchá

Pes se třese z důvodu stresu, hyperaktivity, otravy, nemoci nebo radosti. Rychlé dýchání pomáhá psům, aby se ochladili, když je vedro nebo když mají za sebou intenzivní fyzickou aktivitu.

Může však být způsobeno i jinými důvody, jako jsou vážné zdravotní potíže (chronické onemocnění, nemoci srdce, otravy). V závislosti na konkrétní situaci může být zrychlené dýchaní u psů spojeno i se stresem.

Pokud si nejste jisti, z jakého důvodu se pes třese, je lepší vyhledat veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fanny.

Po Furolinu jsem měla za 3-4hod silný třes celého těla.Po odeznění bolely paže a stehna až do kolen nemohla jsem vstát.To se na nás testují prášky?

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Pálení jazyka s bolestí zad

Cervikální dystonie (torticollis) je mimovolní dystonická aktivita krčních svalů, která vede k poruše postavení hlavy a krku. Je nejčastějším typem fokální dystonie. Pro toto onemocnění se užívá i termín spastická torticollis. Způsobuje mimovolní dystonickou svalovou aktivitu krčních svalů, což vede k poruše postavení hlavy a krku. K nejčastěji postiženým svalům patří m. sternocleidomastoideus, m. splenius capitis, m. trapezius, m. semispinalis capitis, m. semispinalis cervicis, m. levator scapulae a mm. scaleni, které dohromady vytvářejí svalový vzorec vedoucí ke specifickému klinickému obrazu. Cervikální dystonie může začít v kterémkoliv věku, nejčastěji se vyskytuje mezi 20.–40. rokem. Onemocnění cervikální dystonií začíná většinou pozvolna, pacient zpočátku pociťuje nepříjemné napětí v oblasti krčních svalů, často spojené s bolestmi, postupně dochází ke stáčení nebo uklánění hlavy. Mezi doprovodné symptomy patří bolesti ramen a krku, pocit pálení jazyka. Pacient může trpět závratěmi z nepřirozené polohy hlavy, objevuje se porucha prostorové orientace a polykání. Může být přítomen i takzvaný dystonický třes. Při diagnóze cervikální dystonie se vychází z pacientovy anamnézy, vylučuje se sekundární příčina potíží, pacient se sleduje v klidu i při pohybu, zkouší se pasivní a aktivní pohyby, hodnotí se svalové postižení, určuje svalový vzorec a klinický obraz dle TWSTRS (Toronto Western Spasmodic Torticollis Rating Scale), který se využívá i ke zhodnocení efektu léčby.

Zdroj: Co znamená pálení jazyka a bolest zad

Diskuze

V diskuzi NÁHLÉ VYSAZENÍ CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidmila Taláková.

Prosím o radu. Cipralex jsem užívala 2 roky a třes v rukou mi stále přetrvával a nepozororvala jsem ani žádné zklidnění. Stejné stavy jako před užíváním. Navíc mi začaly hrozně padat vlasy a zvyšovalo se to. Rozhodla jsem se ho vysadit a teď už třetí den mám závratě a hučení v uších. Je to časté několikrát denně trvá to vždy tak 1 min a pak to přejde. Je možné,že by to způzobilo vysazení Cipralexu?
Předem děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Náhlé vysazení cipralexu

Proč se pes třese

Pro chovatele může být v praxi velmi těžké poznat rozdíl mezi tím, zda se pes klepe, či u něj nastal svalový třes či svalové chvění. Pokud se pes třese, nemusí být na vině pouze svalová tkáň.

Kromě vrozených onemocnění a jiných příčin svalového třesu může být důvodem i okamžitý pocit psa, například vzrušení, napětí, strach a podobně. Na druhou stranu to může být dlouhodobý svalový třes u starých psů, který bývá neléčitelný. Teoreticky může existovat léčba, obvykle se k ní však nepřistupuje, neboť záleží na individuálním případu a na míře postižení psa. V případě malých a krátkosrstých psů, kteří nejsou fyziologicky přizpůsobeni k nízkým teplotám, může za svalový třes logicky pocit zimy.

Náhlý a stupňující, vytrvalý a na první pohled bezpříčinný svalový třes může být způsoben otravou psa. Ačkoliv si je v dnešní době každý člověk vědom, popřípadě alespoň tuší, že psi nemohou lidskou kořeněnou stravu, někomu nedomluvíte. Je zde i několik potravin, u kterých byste nečekali, že v konečném důsledku mohou psa zabít, přičemž pro člověka mohou být i prospěšná. Pes sice například s potěšením pozře čokoládu, ale ve větším množství pro něj může být fatální.

Otřesy jsou nedobrovolné, rytmické a opakující se pohyby svalů, které se střídají mezi kontrakcí a relaxací, obvykle zahrnují pohyby tam a zpět (záškuby) jedné nebo více částí těla. Otřesy mohou být rychlé, nebo to naopak mohou být pomalé vibrace, a mohou objevit v kterékoli části těla. Syndrom třesu postihuje většinou mladé psy, případně psy ve středním věku.

Záchvat nebo křeč je náhlá nadměrná činnost nervů v mozku, která vede k nekontrolovatelným stahům svalů a k abnormálnímu chování. Může trvat několik minut i několik vteřin. Takovéto záchvaty jsou příznakem nervové poruchy, nejsou samy o sobě nemocí. Původ záchvatů bývá často velmi obtížné diagnostikovat, to ale neznamená, že se pro vašeho pejska nedá nic dělat. Během záchvatu se soustřeďte na pozorování veškerých průvodních příznaků a zároveň zabraňte poranění psa. Nikdy se nesnažte otevřít mu tlamu a manipulovat s jeho jazykem – můžete být pokousáni! Snažte se navodit ticho, náhlé hlasité ostré zvuky mohou záchvat prodlužovat nebo zhoršovat. Po záchvatu poskytněte psovi dostatek času na vzpamatování se. Mluvte na něj, uklidněte ho. Co nejdříve po záchvatu dohodněte návštěvu veterináře. Pokud záchvat trvá déle než 10 minut, měl by ho veterinář vidět okamžitě.

V některých případech je třes projevem hyperaktivity, je dlouhotrvající a častý. V těchto případech je vhodné zamyslet se nad cviky, které psa uklidní. Například jako odměnu psovi neházet míček nebo se s ním nepřetahovat, ale spíše ho odměnit pamlskem, pohladit ho.

Dalším důvodem třesu psa může být stres. Pes může být stresován podobnými jevy jako člověk. Mezi časté důvody patří návštěva veterináře, bouřka, neznámé prostředí, neznámí lidé anebo neznámá zvířata. Na rozdíl od třesu z radosti má pes při stresu další příznaky. Mezi tyto projevy úzkosti, respektive strachu u psa patří: těžké nebo naopak zrychlené dýchání, žvýkání či kousání okolních věcí, pomatené pohyby, vrčení, kňučení, projevy agrese a podobně.

Třes u psa může být i projevem onemocnění ledvin, které zpočátku nemusejí doprovázet žádné vizuálně pozorovatelné příznaky. Samotný třes může být jen mírný a den ode dne se stupňovat. Poruchu ledvin doprovází dále časté močení a pocity žízně, což se u psa projeví častějším pitím. Přestože jsou počáteční příznaky mírné, konečný proces selhání ledvin je velmi rychlý, proto je nutné toto onemocnění nepodcenit.

Zdroj: Svalový třes u psa

Poradna

V naší poradně s názvem CERERIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kaplanová.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda může celerit poškodit zažívání pejska,nebo kočičky...Náš pejsek měl problémy,zvracel a vnučka mi dávala za vinu,že jsem celerit nasypala také krůžičkám a nijak jsemho moc nezahrabala do hlíny...Děkuji za vaši radu,zdraví Hana Kaplanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatímco hnojivo Cererit může poskytnout výživu rostlinám, obsahuje škodlivé chemikálie, které jsou pro psy a kočky jedovaté. Pes nebo kočka mohou tyto chemikálie náhodně zkonzumovat, když jsou nasypány na záhonu třeba jen tím, že budou běhat a hrát si v těchto místech a pak při olizování svého těla zkonzumují jednotlivé kuličky hnojiva, které jim uvízly v tlapkách nebo v srsti. I malé množství může způsobit problémy, držte proto své mazlíčky daleko od hnojiv nebo použijte vhodné zábrany.

Příznaky, že pes pozřel hnojivo, zahrnují:
- Slintání.
- Nevolnost.
- Zvracení.
- Průjem.
- Obtížné dýchání.
- Třes a záchvaty.

Je třeba aktivně dohlížet na své psy, když jsou venku. Pokud váš mazlíček pozře na zahradě škodlivý toxin, vyhledejte okamžitou pohotovostní veterinární péči. Pokud víte, že snědli něco škodlivého, přineste s sebou i vzorek jedovaté látky.

Nejlepší je jít se psem ven. Čerstvý vzduch a pohyb jsou dobré pro vás i pro ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cererit

Kdy navštívit lékaře

Pokud jste mladí a zdraví, pak jsou záškuby prstů s největší pravděpodobností jen důsledkem něčeho mírného, ​​jako je stres nebo přepětí. Pokud však tyto mimovolní pohyby prstů pokračují nebo se zhoršují a začnou ovlivňovat vaše každodenní aktivity, měli byste navštívit lékaře, protože by to mohlo být známkou nemoci. V některých případech lze záškuby prstů léčit vitamíny nebo odpočinkem, ale vážnější případy mohou vyžadovat lékařský zásah.

Totéž platí pro třes prstů. Pokud třes trvá delší dobu, měli byste navštívit lékaře. S největší pravděpodobností provedou fyzikální vyšetření, aby sledovali váš třes a otestovali vaši svalovou sílu a reflexy.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Diskuze

V diskuzi TŘES U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anke.

Dobrý den.Mám maltézáka,6 roků.Poslední dobou se stal závislákem,přes den mě neustále pronásleduje,lehá si mi u nohou.Nejhorší v noci.Nad ránem nemůže spát,má záškuby těla,chvění,které mu neumožní usnout.Tiskne se ke mně,pokládá hlavu na rameno,na tvář,rychle dýchá,hrabe polštář,leze po mně.I když ho hladím,dýchá s vyplazeným jazykem,na chvíli usne a vše začne znovu.Po podání canidrylu se trochu zklidní nebo se s ním chvíli projdu,v domění,že chce venčit.Trochu se zklidní a vše začíná znovu.Usíná až za několik hodin,kdy jsem zcela vyčerpaná a nevyspalá. Ve dne kromě chození za mnou občas dostane amok a leze mi na klín,na stůl a většinou usíná,když sedím.Jakmile vstanu,chodí opět za mnou.Nikdy dřív to nedělal,nyní se to zhoršuje.Nejhorší je ten stav v noci.
Myslela jsem,že se zbláznil,ale nyní mám obavy,že ho něco bolí.-Podle veterináře je v pořádku,může prý to být reakce na hárání fen,které ho při venčení opravdu hodně vzrušují.-Prosím,poraďte,co mám dělat.Děkuji.Anke.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Třes u psa

Kotvičník zemní

Kotvičník zemní neboli Tribulus je pomalu rostoucí neduživá bylina, která zlepšuje svalový růst. Tato bylina má jen malé nebo žádné vedlejší účinky. Kotvičník má silný afrodiziakální účinek, zvyšuje hladiny testosteronu. Nedávná studie však zjistila, že Tribulus má malý nebo skoro žádný účinek na hladinu testosteronu u mladých mužů.

Zdroj: Bylinky na růst svalů a těla

Pes leží a třese se

Psi se mohou radostí pomočit anebo se třást. Tento jev ale do pár minut vymizí. Dalším důvodem třesu u psů může být reflex oklepání se, kdy se pes jednoduše snaží rychleji uschnout. Tento reflex de facto neprobíhá vědomě, pes nechce uschnout, ale tekoucí voda (nebo jiné předměty) ho na těle svědí/dráždí, následuje tedy oklepání psa. Tyto projevy psů jsou zcela běžné a neznamenají nutnost léčby.

Důvodem třesu ležícího psa může být stres. Pes může být stresován podobnými jevy jako člověk. Mezi časté patří: návštěva veterináře, bouřka, neznámé prostředí, neznámí lidé anebo neznámá zvířata. Na rozdíl od třesu z radosti má pes při stresu další příznaky, viz výše.

Jestliže máte podezření, že příčinou třesu u vašeho psa může být pozření toxické látky, ihned konzultujte situaci se svým veterinářem. Otrava u psů bývá způsobena pozřením většího množství listů jedovatých rostlin, čokolády (kakaa), hroznového vína, rozinek a podobně.

Pokud si nejste jisti, z jakého důvodu se pes třese, je lepší vyhledat veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu.

Zdroj: Svalový třes u psa

Třes hlavy v klidu

Třes hlavy v klidu může způsobit přílišná únava, jindy stres nebo přemíra alkoholu, případně zdravotní komplikace. V závislosti na celkovém stavu se třes hlavy dělí na benigní a patologický. V případě benigního třesu hlavy dochází k potížím během klidu, nebo naopak tehdy, kdy je jedinec vystaven stresu nebo při aktivitě. Patologický třes se projevuje během „normálního“ života člověka a vyžaduje zvláštní pozornost a léčbu.

Příčiny

Nejčastěji se benigní třes projevuje jako symptom některých nemocí a patologických stavů, jako je roztroušená skleróza, sekundární poranění mozku, onemocnění dýchacích cest, ledvin a jater, otravy tělo těžkých kovů, Wilsonova choroba, hypertyreóza, alkoholismus nebo zneužívání návykových látek.

Co s tím dělat

Cílem je stanovení správné diagnózy. Pokud není zjevná příčina, přistupuje se k alternativní léčbě. Využívají se uvolňovací techniky jógy. Návštěva psychologa může být také doplňkem léčby. Tento typ třesu je často důsledkem komplexu méněcennosti a nejistoty člověka.

Zdroj: Co způsobuje třes hlavy

Často kladené otázky

Je třes prstů normální?

Třes prstů může být důsledkem každodenních činností, jako je psaní textových zpráv nebo psaní obecně, ale přetrvávající třes, nebo když je kombinován s jinými příznaky, může naznačovat větší problém. Pokud zažíváte třes prstů, je nejlepší poradit se se svým lékařem, aby mohl vyloučit základní onemocnění.

Jak zabráním tomu, aby se mi třásly prsty?

Léčba záškubů prstů závisí na základním problému, který je způsobuje. Pokud jsou vaše záškuby způsobeny pitím příliš velkého množství kofeinu nebo nedostatečným spánkem, jsou to jednoduchá řešení. Ale pokud jsou vaše záškuby způsobeny poškozením nervů, pak to bude vyžadovat lékařský zásah. Váš lékař bude mít nejlepší představu, jak zabránit třesu vašich prstů.

Jaký je rozdíl mezi záškuby prstů a třesem prstů?

Hlavní rozdíl mezi škubáním prstů a třesem prstů je v tom, co to způsobuje. Záškuby prstů jsou obvykle způsobeny stresem, úzkostí, nedostatkem spánku, nadměrným kofeinem nebo fyzickou námahou. Ve vzácných případech mohou být záškuby prstů důsledkem zdravotního stavu, jako je amyotrofická laterální skleróza. Třes prstů je často způsoben základními zdravotními stavy, jako je esenciální třes nebo Parkinsonova choroba.

Zdroj: Co způsobuje třes prsteníčku a malíčku na ruce

Za jak dlouho zabere lék Mydocalm

Účinná látka tolperison obsažená v léku Mydocalm je centrálně působící svalový relaxant, který působí na retikulární formaci v mozkovém kmeni blokováním napěťově řízených sodíkových a vápníkových kanálů.

Tolperison se téměř úplně vstřebává ze střeva a své maximální koncentrace v krevní plazmě dosahuje po 1,5 hodině po podání. Je rozsáhle metabolizován v játrech a ledvinách. Látka se vylučuje ledvinami ve dvou fázích; první s poločasem dvě hodiny a druhá s poločasem 12 hodin.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Mydocalm

Třes hlavy a nervozita

Třes hlavy se může objevit i při stresu. Stres je reakce organismu na mimořádně zátěžové situace. Takováto reakce tělo ale značně vysiluje. Proto jakmile stresový faktor pomine, musí člověk odpočívat, aby nabral zpět své síly. Situace, se kterými dnešní člověk přichází do styku (například v zaměstnání, ve škole a podobně), jsou dlouhodobějšího charakteru. Pokud tělo setrvává delší dobu ve vybuzeném stavu, může to mít značný negativní efekt na zdraví. Ke stresu se také často přidružují další negativní faktory jako kouření, alkohol a nezdravá strava. Prvotní problémy, jako je například třes hlavy při stresu, mohou přerůst až v srdeční ischémii, která v nejhorším případě končí infarktem myokardu.

Mezi metody boje se stresem patří efektivní způsoby relaxace, meditace, zdravá strava, sport, rozumné řešení mezilidských vztahů a další.

Zdroj: Co způsobuje třes hlavy


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP