Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZVAPENATELE SLACHY

OBSAH

Zánět Achillovy šlachy

Zánět Achillovy šlachy je snad nejčastější ze všech příčin bolesti paty. Tento zánět může způsobit bolest paty na dvou místech. Achillova šlacha připojuje lýtkové svaly k patní kosti.

Příčiny: Opakující se tlak na šlachy obvykle od svalové slabosti anebo těsnosti obuvi, deformity nohy, nebo tření z patní kosti o ostruhy.

Příznaky: Bolesti paty jsou horší po odpočinku, a to převážně po probuzení. Objevuje se ztuhlost kotníku a lýtka. Pro toto onemocnění je charakteristický otok v oblasti šlachy, na zadní straně paty anebo těsně nad kotníkem.

Komplikace: Patní bursitida, což je zánět vaku naplněného tekutinou, který je umístěn mezi Achillovou šlachou a patní kostí.

Léčba: Cvičení, ortopedické vložky do bot, injekce, léky.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Diskuze

V diskuzi ZVÁPENATĚLÉ VĚNČITÉ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisková.

pročištění organismu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Warfarin a nedostatek vitaminu K mám kovovou chlopen a ted anginu pectoris a co dál vše je od warfarinu mám zřejmě poškozené věnčity cévy a jak se to dá léčit a ještě budu mit infarkt bolí mě hlava,To není jedna nemoc vše je vinna doktorů neumí léči jen předepisovat léky,aby měli práci ,ale i na ně dojde ,někteří jsou na h**no už,abych to měla za sebou katra

Zdroj: diskuze Zvápenatělé věnčité tepny

Zánět šlach – kotník

Zánět v kotníku může zahrnovat Achillovy šlachy, pozadí holenní šlachy nebo fibulární šlachy. Tato situace obvykle vychází z traumatu, ale může vyplývat z předchozích zánětlivých onemocnění nebo onemocnění, jako je reaktivní artritida (dříve nazývaná Reiterův syndrom), revmatoidní artritida a anglizující spondylitida. Okamžitá léčba zahrnuje znehybnění oblasti, elevace, omezování hmotnost-ložiska, použití ledu, používání nesteroidní zklidňující drogy (NSA) ke zmírnění zánětu. Léky ze skupiny NSAID, jako naproxen (Naprosyn) nebo ketoprofen (Orudis), jsou běžně používané pro tento účel. Další těžký zánět může vyžadovat ortopedické řešení. Pokud je šlacha stále zanícena, tak by měla být omezena atletická činnost by měla být omezena, protože hrozí značné riziko přetržení či natržení šlachy.

Zdroj: Zánět šlach

Poradna

V naší poradně s názvem JAK LÉČIT NATAŽENÝ ŠLACHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den v říjnu jsem spadla ze stahovacích schodů a na jedné ruce jsem si natáhla šlachy pořád to bolí při nějakém pohybu a ruku pořádně nenatáhnu před sebe natož ji dát za zády mažu voltarenem a beru prášky voltaren jen mi utlumí bolest jinak nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato zranění úponů a šlach se léčí dlouho a je třeba mít postiženou končetinu dlouhou dobu v klidu. Nejlépe zafixovanou v ortéze. Rovněž je přínosem, když je léčba prováděna pod dohledem lékaře ortopeda. Pokud vás i po dvou měsících silně ruka bolí, tak bude potřeba provést revizi šlach vyšetřením u lékaře a podle výsledků určit další léčbu. Objednejte se proto u svého ortopeda a prodiskutujte s ním jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit natažený šlachy

Česnek a citron na zvápenatělé tepny

Česnek a citron se používají proti zvápenatění věnčitých tepen srdce. K těmto účelům je vhodná tinktura z česneku a citronu.

Zde je článek, kde se dozvíte více informací o receptu na tinkturu z česneku a citronu.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Poradna

V naší poradně s názvem LZE UZIVAT CHLORELLU TRVALE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Mazancová.

Dobrý den chtěla bych vědět zda mohu chlorellu užívat trvale děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U lidí ve věku do 40 let se Chlorella dá užívat trvale v dávkách stanovených výrobcem. U starších lidí je zde nebezpečí, že Chlorella může v rámci očisty organizmu uvolnit zvápenatělé či zkornatělé kousky z cév. Tím vznikne tak zvaný tromb a ten pak putuje krevním řečištěm a může někde ucpat úzkou cévku a zastavit v tom místě průtok krve. To pak vede k náhlé mozkové příhodě IKT (mrtvice) a nebo k infarktu myokardu. Proto u starších lidí je vhodné Chlorellu užívat v cyklech, při kterých je nutná zvýšená opatrnost a vnímavost na příznaky infarktu nebo mrtvice.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Lze uzivat chlorellu trvale

Na zvápenatělé věnčité tepny

Česnek a citron se s úspěchem používá proti zvápenatění věnčitých tepen srdce a k vyčištění kloubů od solí a vápenatých usazenin. K těmto účelům se užívá tinktura z česneku a citrónu. Zde je návod na její přípravu.

Zdroj: Česnek a citrón, k čemu to slouží

Poradna

V naší poradně s názvem ODUMŘENÁ ŠLACHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nechápu pojem odumřená šlacha .... co se tedy stane s postiženým místem, ( např. holeň), kde došlo k odumření ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odumřelá šlacha se nejčastěji objevuje v místě úponu kosti a šlachy. Zde dojde k nekróze na šlaše a organizmus ji začne vnímat už ne jako šlachu, ale jako cizí tkáň a započne proti ní obranný proces, který se projevuje zanícením a otokem kolem odumřelé šlachy. Tento stav se neustále zhoršuje a zvyšuje se bolestivost v místě odumření. Odumřelá šlacha se musí operativně odstranit a nahradit novým materiálem, jinak se zánět bude dál rozšiřovat a mohl by zachvátit celou oblast, která by se pak nedala léčit jinak než, uříznutím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odumřená šlacha

Rizika při zvápenatělých cévách

Usazeniny vápníku v koronárních tepnách vedou k infarktu nebo srdečním nemocem. Detekce vápníku v koronárních tepnách je častým prekurzorem srdečního infarktu. Vápník v tepnách může být rozpoznán pomocí CT vyšetření, přičemž se jedná o neinvazivní postup. CT vyšetření se zaměřuje na věnčité tepny, které zásobují srdce krví a jsou zvláště citlivé na hromadění vápníku. Z vápníku pak dochází v krvi k tvorbě lipidů, které způsobují zanesení tepny.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Diskuze

V diskuzi FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel kotasek.

zdravim prosim vas proplaci VZP pripravek na trombózu FRAXIPARINE dekuji za informaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den 5 den užívám Fraxiparine v pichu 0,6ml. mám natažený šlachy v kotníku a proto mě zajímá jestli si mužu na to dát jedno pivo.Děkuji na odpověd

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Zajímavosti

Slovo šlacha má své zajímavosti, tak například:

Skloňování slova šlacha

Slovo šlacha je podstatné jméno, rod ženský

Skloňování:

  1. Nominativ: šlacha x šlachy
  2. Genitiv: šlachy x šlach
  3. Dativ: šlaše x šlachám
  4. Akuzativ: šlachu x šlachy
  5. Vokativ: šlacho x šlachy
  6. Lokál: šlaše x šlachách
  7. Instrumentál: šlachou x šlachami

Šlacha anglicky

Latinsky se šlacha nazývá tendo a anglicky tendon nebo sinew.

Šlachová pochva

Na místech, kde se šlachy stýkají s jinými vnitřními strukturami těla, jsou šlachy umístěné ve šlachových pochvách - obalech s dvojitou stěnou vyplněnou tekutinou, v níž kloužou a promazávají se. Při přirozeném stárnutí či dlouhodobém výkonu stejného pohybu mazivová tekutina vysychá a pokud nedojde k jejímu doplnění, vrstvy pochvy se o sebe začnou bolestivě odírat za praskavého zvuku (tzv. krepitace, známé při praskání kloubů prstů).

Zdroj: Oteklá šlacha

Poradna

V naší poradně s názvem RTG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Děkuji za odpověd´,škoda,že nelze odeslad dvě fotografie najednou,je možná ta nemoc i na nohou? předem mockrát děkuji mecová hezký den
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Psoriatická artritida může postihnout klouby i šlachy kdekoliv na těle, i na nohou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rtg

Potraviny s vitamínem K

Vitamín K představuje nezbytný vitamín. Je potřebný pro modifikaci proteinů a srážení krve. Nedávné studie naznačují, že vitamín K může hrát roli při léčbě osteoporózy a Alzheimerovy choroby. Dostatečné zvýšení hladin vitamínu K přispívá k ochraně proti rakovině a srdečnímu onemocnění.

Zde jsou potraviny bohaté na vitamín K:

  • byliny – tymián, čerstvá petrželka, sušený koriandr, majoránka, oregano a čerstvá bazalka;
  • tmavá listová zelenina – pampeliška zelená, kapusta, řeřicha, špenát, listy tuřínu, hořčice, řepné listy, mangold, brokolice, čekanka, hlávkový salát, chlorela, špirulina a mladý ječmen;
  • jarní cibulka;
  • růžičková kapusta;
  • chilli, kari, paprika;
  • zelí;
  • okurka;
  • sušené švestky.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Poradna

V naší poradně s názvem WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ostruha na patě je ortopedický problém a na to Wobenzym nestačí. Leda, že byste se rozhodla pro operativní odstranění. Po operaci by Wobenzym mohl zrychlit hojení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olek.

Wobenzym může pomoci, pakliže se k tomu přidá zánět. Tam je velice účinný. Ale samotnou patní ostruhu nevyléčí, protože patní ostruha je způsobena usazováním vápenítých solí do šlachy.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Bolest paty po běhu

Peritendinitida Achillovy šlachy je zánětlivý bolestivý stav, při kterém dochází k otoku kolem Achillovy šlachy. Často se tento bolestivý jev ukáže už při jednorázovém přetížení nebo po běhu. Stejně tak je však šlacha postižena chronickým nesprávným zatěžováním. Velmi často jsou postiženi zejména sportovci, přičemž nezáleží na tom, zda provozují sport na rekreační, nebo vrcholové úrovni. Peritendinitidu Achillovy šlachy nejlépe identifikujeme podle zmiňovaného otoku v okolí šlachy. Dalšími příznaky jsou bolestivý stoj na špičkách nebo bolestivé zduření šlachy, které lze nahmatat. V akutním stadiu je potřeba klidový režim, studené obklady, farmakologická léčba nebo využití prostředků fyzikální terapie. Když se peritendinitida nachází v chronickém stadiu, je léčba takřka totožná, pouze s tím rozdílem, že při vyčerpání předešlých možností léčby může být navržena peritenonektomie. To je operace, při níž jsou odstraněny bolestivé, zánětem změněné obaly v okolí šlachy.

Zdroj: Bolest paty

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie nováková.

Dobrý den, jsem ráda, že zde můžu vznést svůj dotaz na problém, sice na ploskách nohy na šlachách vedoucích k palci mám několik resiscencí velikosti asi tak velikosti většího hrášku /ta je jedna a za ní tvorba dalších , ale menších/ . Chůze zatím bez potíží a bez bolestivosti. Nevím zda s tímto mám podnikat v rámci vyndání.Děkuji a moc
s pozdravem Nováková Marie

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tyto zbytnělé útvary lze ze šlachy odstranit banální ambulantní operací. Obraťte se s tím na ortopeda a on vám sdělí podrobnosti tohoto zásahu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci šlach

Zánět šlach

Šlachy jsou vazivové provazce připojující sval ke kosti. Úkolem šlach je přenášet sílu stahujícího se svalu, a tak dovést kost k pohybu. Šlacha vyrůstá ze svalového bříška a pak přirůstá k okostici. Šlachy nepotřebují velké zásoby krve, protože nejsou aktivní. Kromě krve mají šlachy i málo nervových zakončení, což je také důvod, proč si člověk šlachy uvědomuje většinou až v okamžiku, kdy si je nějak poraní. K ochraně šlach slouží šlachové pochvy, které jsou v místech, kde se šlachy stýkají s jinými strukturami těla. Tyto pochvy jsou vlastně obaly s dvojitou stěnou vyplněnou tekutinou. Tekutina pomáhá tomu, aby šlachy klouzaly, a postupně se promazávaly. Tato pochva se ale věkem či dlouhodobým výkonem (stejný pohyb) opotřebovává, tekutina vysychá (pokud se nedoplňuje). Jak tekutina vysychá, tak se o sebe vrstvy začnou odírat. Toto odírání je i slyšitelné, je známé jako praskání kloubů.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den,
Bolí mě prava pata. RTG nic neukazalo, pstruha neni V minulosti me bolel vnitřní kotník, na stejné noze, ale ten již nebolí. Může se jednat o zánět šlachy? Co s tím? Mast, rehabku......? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Natažená Achillova šlacha

Součástí zánětu v Achillově šlaše bývá i dané natažení Achillovy šlachy, které je velmi bolestivé a projevuje se otokem v oblasti natažení. K natažení Achillovy šlachy obvykle dochází při nevhodném pohybu při sportovní aktivitě, často také v důsledku špatného či žádného rozcvičení.

Zdroj: Achillova pata

Diskuze

V diskuzi POMŮŽE KONOPÍ NA ŠLACHY STEHENNÍHO SPODNÍHO SVALU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Chlád.

Již druhý měsíc mě bolí levá noha - spodní lýtkový sval. Vůbec se nemohu pohnout. Jsem invalidní nepohyblivý člověk. Dříve jsem mohl alespoň chvilku stát než mi třebas vykoupali. Nyní to hrozně bolí a žádný ibalgin nebo léky na uvolnění svalu nepomáhají. Nemohu už ani sedět, trochu to pomůže pokud ležím v klidu. Každý pohyb je velká bolest. V noci to trochu zaspím, ale po probuzení je to tu opět. Nemohu se ani sám vymočit, každý pohyb je moc bolestivý. Rád bych něco bral na zmírnění bolestí. Co koliv.
Děkuji moc za Info.
Dotazuji se přes bratra ten má doma internet.
S pozdravem
Stanislav Chlád

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Janečková.

Zdravím Vás, pane Chlád, je mi moc líto, že máte bolesti. Zkuste kontaktovat Mudr.Petr Sikora, ordinace Ostrava, je to špičkový lékař.
Telefon 596 716 986.
Eva Janečková ️

Zdroj: diskuze Pomůže konopí na šlachy stehenního spodního svalu?

Natržená Achillova šlacha

Natržená Achillova šlacha se léčí podobně jako její ruptura. Rozdíl je právě v tom, že u natržení, nebyla všechna vlákna šlachy přetržena, a tak lékaři obvykle nohu znehybní prostřednictvím sádry nebo ortézy do doby než dojde k tomu, aby vlákna šlachy opět srostla, což obvykle trvá zhruba 6 týdnů. Během léčby je nutné, aby byla noha zatěžována co nejméně, a proto obvykle pacient v této době využívá k chůzi berle. Po sundání sádry bývá nutná opět rehabilitace, protože za těch několik týdnů svaly na noze oslabily a je potřeba začít s pohybem nohy opatrně, aby se vlákna šlachy zcela nepřetrhla. V některých případech i natržená vlákna šlachy bývají řešena operativně. Natržení Achillovy šlachy je stejně bolestivé jako její ruptura a pokud bolest ani po rehabilitaci při sportu nepřestává, lékaři pak obvykle doporučují daný sport zcela vynechat.

Zdroj: Achillova pata

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Doba léčení zánětu šlachy záleží na rozšířenosti zánětu, v nejtěžších případech musí být šlacha chirurgicky odstraněna. Zánětu šlach lze velmi dobře předcházet správným cvičením a nepřetěžováním. Při zánětu šlach je jednou z nejzásadnějších částí léčby omezení pohybu postižené šlachy. Ta může být fixovaná například obvazem, ortézou nebo i sádrou. Po snížení pohybu se zánětlivá reakce postupně ustaluje a poškozená tkáň se léčí. Velmi pomáhají studené obklady. Zkusit můžete i různé chladivé gely. Pokud nedojde k omezení pohybu, není možné zánět šlachy vyléčit. Po vymizení zánětu by měla následovat rehabilitace postižené končetiny.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Léčba

Základní léčbou je omezení pohybu svalu, jehož šlacha je postižena. Nejlepším postupem je fixace. K jejímu provedení lze užít obvaz, ortézu nebo sádru. Jako pomocné látky jsou používané chladivé masti. Pro urychlení opravy tkáně, a tak ukončení zánětu napomáhá zlepšení prokrvení. K tomu se používá fototerapie neboli léčba světlem. Postižená šlacha je ozařována světlem o určité vlnové délce. Po zhojení šlachy je doporučována rehabilitace. Chirurgická léčba spočívá v odstranění postižené části šlachy. Hlavním mezníkem v léčbě je tedy především klid. Pokud jej nebudete dodržovat, hrozí rozvoj komplikací, který spočívá v rozšíření zánětu na okolní tkáň. Nebezpečné je ale zejména postižení vlastních kolagenních vláken šlachy zánětem. Při nejhorším průběhu dojde k odumření šlachy. Odumřelá šlacha musí být chirurgicky odstraněna.

Zdroj: Oteklá šlacha

Potraviny způsobující zanesení tepen vápníkem

Živočišné tuky

Maso, které obsahuje vysoké množství tuku, je nevhodné, protože obsahuje nezdravé nasycené tuky a velké množství cholesterolu, což způsobuje ucpání tepen. Takovéto vysoké množství tuku obsahuje například slanina a klobásy.

Mléčné výrobky

Sýry, smetana, máslo, plnotučné mléko a zmrzlina – to jsou potraviny, které obsahují nezdravé dávky nasycených tuků a cholesterolu, což způsobuje ucpání tepen.

Pečivo

Pečivo je často vyrobeno z částečně hydrogenovaných rostlinných olejů, které mají vysoké riziko vzniku ucpání tepen. Nasycené tuky se používají v pečivu, aby bylo vlhké, ale bohužel mají za následek ucpání tepen, což vede k srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici.

Smažené potraviny

Mnohé potraviny jsou smažené pomocí nasycených tuků, které jsou velmi škodlivé pro zdraví tepen.

Kouření

Ačkoliv se nejedná o potraviny, tak je důležité jej zmínit, protože cigaretový kouř má obrovský vliv na ucpávání tepen.

Zdroj: Zvápenatělé tepny

Zánět šlach – koleno

Nejčastější příčinou zánětu šlach v kolenou je podráždění šlachy nevhodně vedeným pohybem, zánět může být důsledkem nedostatečného protažení svalů před zátěží, náhlou změnou pohybu (například prudké zrychlení při běhu apod.). Záněty šlach bývají mnohdy následkem různých sportovních aktivit. I běháním si lze přivodit zánět šlach v kolenou. Prevence spočívá kromě dostatečného protažení svalů před během a vyvarování se náhlým změnám pohybu také ve volbě vhodné obuvi. Léčba zánětu šlach v kolenou závisí na vyvolávající příčině zánětu. Základem léčby je zejména omezení pohybu dané šlachy (fixace obvazem, ortézou, sádrou). V některých případech je vhodná léčba fototerapií. Doporučena může být i operace, při níž je postižená část šlachy odstraněna.

Zdroj: Zánět šlach

Příčiny

Šlachy jsou náchylné k zánětům při nepřiměřeném zatížení, které může být dlouhodobé ale i nárazové. Nedá se říct, že u sportovců bývá zánět šlach „horší“, naopak závažnější může být právě u lidí, kteří nesportují a toto onemocnění mají způsobené třeba prací. Jednostranná zátěž pravidelného charakteru a současné přetěžování některých svalů jsou nejčastější důvody, proč záněty šlach trpí i nesportovci.

Záněty mohou postihnout nejen šlachy na dolních končetinách ale i šlachy na horních končetinách, toto onemocnění ale nepostihuje jen sportovce (nejčastěji záněty šlach na horních končetinách trpí tenisté a golfisté), ale i lidé pracují na PC, nebo i dělníky, kteří mají monotónní práci rukama (rutinní opakování jednotvárných pohybů). Záněty šlach na horních končetinách mívají ale i ženy, které často nosí své děti.

Zánět šlachy mohou kromě sportu způsobit i práce na zahradě, tesařské práce, úklidové práce, házení lopatou, malování, praní v ruce.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP