Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SYNDROM HORNÍ HRUDNÍ APERTURY

OBSAH

Syndrom horní hrudní apertury

Syndrom horní hrudní apertury je stav vznikající útlakem nervově cévního svazku v oblasti horní hrudní apertury (horní část kostry hrudníku), které se projeví na příslušné (pravé nebo levé) horní končetině. K utlačení může dojít v prostoru mezi žebry a klíční kostí nebo v mezeře mezi svaly pletence horní končetiny v oblasti skalenových svalů.

Tento syndrom postihuje spíše ženy, které jsou štíhlé a s dlouhým krkem. Příčinou může být vrozená anomálie, například krční žebro, přítomnost vazivového pruhu, nebo zvýšené napětí svalů při postižení krční páteře, či tlak tumoru v této oblasti. Léčba obvykle spočívá v rehabilitaci, při jejím neúspěchu je nutné chirurgické řešení.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem PRUDKÁ BOLEST JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Jiříčková.

Probudila mě v noci prudká bolest asi jícnu. Je to bolest jednoho místa na hrudní kosti, brkání, bolest v ústech a suché horní patro. Užívám dle potřeby Omeprazol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol by měl pomoci. Je to dobrý lék na tyto komplikace. Možná bude problém v tom dávkování podle potřeby. Omeprazol totiž není lék s rychlým nástupem účinku. Účinky přichází až za několik hodin. Určitě byste se měla sejít s lékařem gastroenterologem, abyste vyhodnotili dosavadní léčbu Omeprazolem. Nepodceňujte to, protože jícen máte jen jeden a když si ho necháte proděravět kyselinou ze žaludku, tak nebudete moct normálně jíst.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prudká bolest jícnu

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina brnění prstů při stříhání nemusí být nutně jen v karpálu, ale může souviset s útiskem nervů mezi obratlema na přechodu krční a hrudní páteře. Potvrdil by to fakt, že těhotenstvím se to zhoršilo. Zhoršilo se to? Příčinou bývá vadné držení těla ve stoje a často predpažené ruce při stříhání. S odstraněním pomůže zkušený fyzioterapeut, který oblast identifikuje, napraví a pomůže odstranit vady při stání. Také je možné, že budete muset změnit svou profesi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem SWEETŮV SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šabatová.

prosím má někdo zkušenost s onemocněním sweetův syndrom
- musí toto kožní onemocnění vždy znamenat nádorové onemocnění

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sweetův syndrom je vzácné onemocnění kůže. Mezi jeho hlavní příznaky patří horečka a bolestivé kožní léze, které se objevují převážně na pažích, krku, hlavy a trupu. Příznaky jsou vidět tady: www.google.com/searc…

Příčiny
Ve většině případů se příčinu Sweetova syndromu nepodaří zjistit. Sweetův syndrom je někdy spojen s rakovinou, nejčastěji je to leukémie. Příležitostně může být tato porucha také spojena s nějakým pevným nádorem, jako je rakovina prsu nebo rakovina tlustého střeva. Sweetův syndrom se může také objevit jako reakce na léky - nejčastěji jsou to léčiva, která zesilují produkci bílých krvinek.

Léčba
Nejběžnější léčba Sweetova syndromu je pomocí kortikosteroidní léků, například prednison. Příznaky často mizí hned pár dní po začátku léčby, ale opakování je běžné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sweetův syndrom

Co je to postabortivní syndrom

Postabortivní syndrom je soubor příznaků a obtíží, které se u části žen dostavují po prodělaném potratu, ať už samovolném, či uměle vyvolaném. Jako samostatná diagnóza není medicínou uznáván, je považován za specifickou formu posttraumatické stresové poruchy. V České republice se pomocí obětem postabortivního syndromu zabývá především poradna Aqua vitae.

Zdroj: Postabortivní syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRAŇOVÁNÍ VODY Z PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Simkova.

Prosim jak se odstranuje voda z plic a je to bolestive ? Dekuji za odpoved,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Voda z plic se odstraňuje pomocí hrudní drenáže. Provádí se při lokálním znecitlivění. Mezi dvěma žebry se provede krátký řez skrz hrudní stěnu a vzniklým otvorem se vsune hadička, se krerou se vysaje všechna tekutina. Celý zákrok trvá minutu až dvě a nebolí.

Zdroj: diskuze Odstraňování vody z plic

Aspergerův syndrom – video

Zde jsou uvedena videa, na kterých lze vidět projevy Aspergerova syndromu.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Diskuze

V diskuzi NEFROTICKY SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

vnučka 3,5 let po očkování dostala nefrotický syndrom .určene 2 špatné diagnozy 5 nemoc a alergie na mycí gely po 6 týdnech teprve hospil. v nemocnici .kortikojdni léčba 3 měsíce prosím o radu jak dál díte je hodně otekle po prendisolu jaké potravinové doplňky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nefroticky syndrom

Knihy o Aspergerově syndromu

Zde je uveden seznam knih, ve kterých je popsána problematika: Aspergerův syndrom knihy.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šacherová Marie.

Prosím o odpověď na dotaz o nesnášenlivosti zubní protézy. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Šacherová.

Děkuji za odpověď na můj dotaz k člán ku nesnášenlivost horní zubní náhrady

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Syndrom suchého oka

K yyndromu suchého oka dochází při poklesu produkce slz, po kterém máte oční membrány suché a podrážděné. Tento stav postihuje více ženy než muže. Pokročilý věk a léky jsou často na vině pro suché oči, i když příčina někdy zůstává neznámá. Syndrom suchého oka může způsobit pálení, podráždění, hlenovité slzy, nepohodlí při nošení kontaktních čoček a slzy při čtení nebo řízení. Neexistuje žádný náznak, že nadměrný příjem vápníku způsobuje syndrom suchého oka.

Zdroj: Způsobují vysoké dávky vápníku suché oko?

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš Č..

Pro mě oční klinika na klídek, dělali mi oči asi před necelým rokem a do dnes je to pohodička, jen ta cenovka, ale víte jak, za zdraví si rád připlatím. Za sebe určo můžu Horní Počernice doporučit.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Prevence

Správná výživa s adekvátním příjmem železa může zabránit vzniku této choroby.

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Magnezium na premenstruační syndrom

Zde je několik postupů, jak použít hořčík na zmírnění premenstruačního syndromu:

  • 333 mg oxidu hořečnatého se užije jednou denně před spaním po dobu dvou menstruačních cyklů.
  • 360 mg oxidu hořčnatého se užije třikrát denně od 15. dne menstruačního cyklu až do začátku nového menstruačního období.
  • 360 mg oxidu hořečnatého se užívá třikrát denně po dobu 2 měsíců.
  • Kombinace 200 mg hořčíku denně plus 50 mg vitaminu B6 denně.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Byla jsem před nedávnem na klinice Horní Počernice, ale krátkozrakost mi vyléčili dobře, takže já jsem spokojená a určitě bych kliniku doporučil. 

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Prognóza

Pacienti obecně dobře reagují na léčbu. Doplňování železa obvykle řeší anémii a koriguje glosodynii (bolest jazyka).

Zdroj: Syndrom Plummer-Vinson

Poradna

V naší poradně s názvem RAYNAUDOVA NEMOC SYNDROM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirosla sinkora.

trpim nekolik let nateklymi prsty zejmena v zimne jsou docervena natekle a bolestive byt se o ne jenom trochu uhodim,na internetu se pise ze podobne problemy souvisi s tzv. raynaudovou nemoci ci syndromem ja vsak mam ruce permanentne cervene v zime podstatne vice v letnim obdobi mene zato konecky prstu mam studene i v letnich mesicich nikdy mi nezbelaji a v teplem obdobi roku jsou mene zarudle ale zato obcas ledove studene,o teto nemoci se pise ze muze hrozit amputace prstu kde by bylo neadekvatnejsi vysetreni na interne v nemocnici nebo krevni testy u praktickeho lekare,v pripade systemoveho lupusu erythematosus asi by bylo lepsi vysetreni na nefrologii dekuji telefon 728919052

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší vyšetření těchto problémů můžete získat na oddělení cévní interna - kardiologie, pak také i neurolog by k tomu mohl něco zjistit, ale i ortopéd by mohl zjistit příčinu. Váš problém souvisí s vadným prokrvováním periferií. Jako domácí lék na tyto problémy by bylo možné aplikovat koupel rukou střídavě v teplé a studené vodě a pak chvíli nechat celé horní končetiny vztyčené vzhůru, aby se z nich uvolnila přebytečná krev. Také procvičování úchopových svalů s nataženými horními končetinami nad hlavou by bylo prospěšné. Slouží k tomu takové gumové kolečko, které se střídavě stiskne a uvolní. Až budete po vyšetření lékařem, tak sem dejte vědět co vám zjistili.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Raynaudova nemoc syndrom

Doporučení

Máte-li syndrom suchého oka, může vám lékař doporučit, abyste používali umělé slzy. Tyto oční kapky neobsahují léky a obvykle nezpůsobují žádné vedlejší účinky, takže jsou bezpečné a lze je používat několikrát denně. V mnoha případech umělé slzy poskytují pravidelnou úlevu od příznaků spojených se syndromem suchého oka. Pokud však tyto kapky nepomáhají, může vám lékař doporučit léky na zvýšení produkce slz, nebo vám může doporučit chirurgický zákrok.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Aspergerův syndrom u dětí

Aspergerův syndrom je kontaktní a komunikační porucha, která je považována za mírnější formu autismu. Aspergerův syndrom není na první pohled zřejmý. Dítě vypadá normálně, vykazuje pouze podivné chování. Typické jsou poruchy chování a interakce, nedostatek empatie, rigidní lpění na zvycích, motorické abnormality a výrazné zvláštní zájmy. Vzhledem k problémům s chováním se děti často potýkají s problémy při jednání s vrstevníky, dospělými i vlastními rodiči. Abnormality se objevují ve třetím roce dítěte. Průměrný věk při diagnostice je osm let věku dítěte. Dítě je normálně duševně vyvinuté, často se zvláštními zájmy a nadáním, má problémy se sociální interakcí. Většinou nemá žádné nebo mírné zpoždění ve vývoji jazyka. U dítěte se projevuje nemotornost. Chlapci jsou Aspergerovým syndromem postiženi třikrát až čtyřikrát častěji než dívky.

Zdroj: Aspergerův syndrom

Příčiny syndromu suchého oka

Syndrom suchého oka má dvě hlavní příčiny. Tou první je porucha normální tvorby a toku slzného filmu a nedostatečné vyživování oční tkáně. Druhou příčinou je abnormální složení slzného filmu. Slzný film má tři vrstvy, první vrstva je na sliznici, druhá vrstva je vodová, třetí mastná. Pokud jsou tyto vrstvy v nevyváženém poměru, mohou se objevit příznaky syndromu suchého oka. Výživa nehraje žádnou roli v množství nebo kvalitě slz, které oči produkují.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Tupá bolest na hrudi

Tupá bolest na hrudi je ve většině případů spojená s infarktem myokardu. Srdeční infarkt je odúmrť části srdečního svalu, vzniklý následkem prudkého snížení krevního průtoku věnčitými tepnami v určitém úseku srdce. Prvním příznakem srdečního infarktu bývá tupá nebo tlaková bolest za hrudní kostí, často vyzařující do zad, čelisti nebo levé paže.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Horní frézka Metabo OFE 738

Horní frézka je vedena dvěma sloupky. Silná příruba ložiska z vysokotlakového hliníkového odlitku je opláštěna umělou hmotou. K přesnému oběhu nástroje slouží tvrzené a zabroušené vyměnitelné kleštiny. Díky aretaci vřetena lze snadno vyměnit frézu. Přístroj se hodí k frézování materiálů citlivých na teplo a umělých hmot. K dispozici je předvolba počtu otáček, zapnutí a vypnutí frézy bez nutnosti puštění rukojeti. Patní deska z vysokotlakového hliníkového odlitku umožňuje snazší pohyb. Při opotřebení uhlíků dojde k automatickému vypnutí. Maximální zdvih frézování je 50 mm, výstupní výkon je 710 W. Upínání nástrojů v průměru 8 mm, hmotnost frézky činí 3 kg.

Tato frézka je vhodná pro hobby a profi využití, pracuje se s ní kvalitně, cena je vyšší.

Zdroj: Horní frézka

Cushingův syndrom

Cushingův syndrom je endokrinní porucha způsobená vysokou hladinou kortizolu v krvi. Syndrom může být způsoben příjmem glukokortikoidů nebo nádory produkujícími kortizol či adrenokortikotropním hormonem. Příčinou onemocnění může být adenom hypofýzy, která produkuje velké množství adrenokortikotropního hormonu, jenž následně způsobí nadprodukci kortizolu v nadledvinkách. Mezi projevy nemoci patří zvýšená chuť k jídlu, obezita, únava, změny nálad, deprese, zvýšení krevního tlaku a diabetes mellitus, zvýšení krevního cukru, snížení hustoty kostní hmoty, snížení sexuálního pudu či poruchy menstruace. U zdravých lidí jsou hladiny kortizolu velmi nízké během spaní a nejvyšší hned po probuzení. Tento rytmus se mění, jestliže člověk pracuje v nepravidelných směnách (např. noční směna) a spí v různou denní dobu. U Cushingova syndromu je rytmus většinou poškozen. Cushingův syndrom se vyskytuje nejen u člověka, ale je také poměrně častý u domácích psů a koní.

Zdroj: Kortizol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP