Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BOLAVY VŘED V TRISLECH

OBSAH

Jak vypadá vřed

Vřed vzniká po proniknutí bakterií do organismu, a to po narušení povrchu kůže nebo sliznic. K tomu dochází nejčastěji v ústech nebo na genitálu. Na místě, kudy pronikne do těla, se začne množit, a tak vzniknou příznaky typické pro první stadium syfilis. V tomto místě dochází k tvorbě tvrdého vředu (ulcus durum), který je nebolestivý, má velikost většinou do 2 cm a při zmáčknutí z něj teče čirá tekutina. Jeho vzniku předchází výskyt červené nebo červenorůžové ohraničené vyrážky vystupující nad povrch, u níž dochází ke zvředovatění. Bývá nejčastěji na genitálu nebo v oblasti úst, případně v okolí konečníku.

Existuje ale i řada alternativních projevů, které nemusejí být tak jednoznačné, a proto je dobré o nich vědět. Například na sliznicích může místo klasického vředu vznikat nevystouplá oděrka, která snadno unikne pozornosti. U žen může místo vzniku vředu (ale i současně s ním) dojít k otoku velkých stydkých pysků, u mužů obdobně předkožky. Vředy se také mohou vyskytovat mnohočetně. Dále se může jednat o vřed bolestivý. Pokud dojde k průniku bakterie skrz sliznici močové trubice, bývá vřed schován a projeví se poté jako výtok. Během dalších dvou týdnů po vzniku vředu následuje zvětšení lymfatických uzlin, v případě vředu na genitálu to jsou uzliny v tříslech. Většinou bývají zvětšeny jen na jedné straně. Poté se infekce šíří krví a mízními cévami a postihuje mízní uzliny a další orgány. Podle postižení jednotlivých orgánů následně dochází k dalším projevům nemoci. Zde můžete vidět obrázky, jak vypadá vřed u syfilis.

Zdroj: Jak se projevuje syfilis

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÝ,ČERVENÝ STŘED JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím o radu.Nějakou dobu mám bolavý, rudě červený střed jazyka. Bolí při jídle, pití i v klidu. Okraje jazyka jsou potaženy bílým povlakem. Prosím o pomoc a radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě půjde o nějakou infekci na povrchu jazyka. Pro správnou léčbu bude třeba zjistit, co je přesně původcem vašich nepříjemných pocitů na jazyku, a s tím vám pomůže váš zubní lékař. Zajděte tedy do zubní ordinace a povězte lékaři o svých potížích, protože právě zde můžete zdárně svůj problém vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavý,červený střed jazyka

Příčiny

Známky zánětu probíhajícího na hýždi jsou v podstatě čtyři: zčervenání, místní zvýšení teploty, otok, bolest. Může se jednat o vřídek nebo absces. Infekce je do hýždě zavlečena prostřednictvím krve, kam mohou mikroby, pokud je tělo oslabeno, proniknout. Příznaky jsou ale v tomto případě už většinou závažnější, protože se jedná o celkovou infekci organismu (sepsi). Patří sem horečka, třesavka, zimnice, zchvácení, nevolnost, nechutenství a pak mnoho dalších příznaků, které jsou důsledkem selhávání funkce jednotlivých orgánů, které tento zánět vyvolává.

Zde můžete vidět, jak vypadá vřed na zadku.

Zdroj: Vřed na zadku

Diskuze

V diskuzi KOLIK ZAPLATÍM ZA VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franz.

Jsem pojištěný u VZP . Musím zaplatit za vytržení zubu ? Děkuji Franz .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika havirova.

Dobrý den potřebovala bych vytrhnout bolavy zub, veme mě zubní lékař když sem před měsícem prodělala covid 19. Děkuji za odpoved

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Negativní účinky sauny

Sauně je lepší se vyhnout také při zánětech. Tedy i při zánětech zubů. I když příjemné prostředí, klid a pohoda v sauně pomáhají odstraňovat stres, na bolavý zub nejsou tím nejlepším řešením. Intenzivní prohřátí v sauně je striktně kontraindikováno při infekcích jakéhokoli charakteru a v kterémkoli místě našeho organismu, takže i při bolavém zubu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Kdy jít k zubaři

Tak zde platí: vždy! Ať už se jedná o problém s dásněmi, nebo se samotným zubem. Od bolavého zubu vám kromě zubaře opravdu nikdo a nic nepomůže.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPAŘENINY V TŘÍSLECH U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaKruzikova.

Dobrý večer měla bych prosbičku mám syna a ten trpí na zapareniny v trislech co by jste my na to poradily děkuji za brzkou odpověď hezký večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při častých zapařeninách v tříslech je nutné dodržovat intimní hygienu. To znamená po každé stolici umýt konečník a jeho okolí mýdlem a důkladně vysušit ručníkem. Třísla taktéž alespoň jednou denně umýt mýdlem. Pro léčbu současných opruzenin požádejte dětského lékaře o předpis na mast Belogent, kterou pak použijte na postižená místa po dobu 7 dní. Mast obsahuje antibiotikum s kortikoidy. Jako prevenci před opakováním opruzenin zvolte pro syna vhodné spodní prádlo, které zamezí tření pokožky. Nejlepší jsou slipy, které by měly být každý den čisté.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Červené fleky v tříslech

Červené fleky v tříslech neznámého původu, které dlouhodobě nemizí, by neměly být léčeny pomocí domácí lékárničky a takzvanou „zaručenou“ mastí, ale měly by být vyšetřeny a léčeny kožním lékařem.

Takto vypadají červené fleky v tříslech.

Každá abnormální změna na kůži by měla být důvodem k návštěvě odborného lékaře. Jedině kožní lékař může posoudit, co je příčinou, a rozhodnout o další léčbě.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Diskuze

V diskuzi SIFILIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petěmkin.

tohle fakt vřed sifka nebude ...,ale pěknej vřed...
už si o tom něco nastudovat než začneš stresovat....plašíš..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel XXX.

Ahoj předevčírem se mi udělal takoví větší pupinek na penisu ze začátku jsem si říkal že by mohlo jít o nějaké zanicení ale nevím (nebolí to) pohlavní stik jsem neměl 15 mi teprve bude

Zdroj: diskuze Sifilis?

Vyrážka v tříslech po holení

Pokud je vaše pokožka po holení v tříslech podrážděná a plná „hrbolků“, může jít i o zvlněné chloupky, které se po oholení jakoby vracejí zpátky do kůže, což způsobuje podráždění a pupínky, místy rovněž jizvy.

Zde můžete vidět vyrážku v tříslech po holení.

Bezpečnější holení vypadá takto: Nejprve si opláchněte třísla horkou vodou, pak se holte ve směru růstu chloupků a nenapínejte přitom kůži. Nakonec si oholenou oblast opláchněte studenou vodou, poté naneste hydratační krém. Pokožka v oblasti třísel také uvítá volnější prádlo, případně takové, jehož okraje nebudou zbytečně dráždit.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Diskuze

V diskuzi BOLAVÝ LOKET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,jaký obklad nebo koupel by byl vhodný na golfový loket,trápí mě už skoro rok,ortoped mi už 2krát dal opich a řekl,že to přejde,ale při zátěži to zatím pořád bolí,někdy je bolest menší a někdy větší a nato prý antibiotika nebo nějaké léky nejsou,prosím o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslava Sekerová.

Pomohla mi jediná babská rada. Na noc namazat léčivým gelem, obložit nakrájenou cibulí, převázat potravinářskou fólií a zabalit do tepla na celou noc. Během týdne klid a už dlouho.....

Zdroj: diskuze Lze použít anopirin jako oblad na otoky

Bolest zubu po sauně

Sauna může působením tepla způsobit překrvení sliznice i bolestivost zubu, který před její návštěvou nebolel. Pokud tato situace nastane, je vhodné co nejdříve navštívit ošetřujícího zubního lékaře, který vám chrup zkontroluje. Může se jednat o banální záležitost, ale s největší pravděpodobností půjde o problém v působnosti zubního lékaře.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem OBJEVENI BULKY V TRISLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel votava.

dobry den co muze znamenat objeveni bulky v trislech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být zvětšená uzlina, kýla a nebo neškodný takový nádorek. Doporučuji zastavit se v ordinaci kožního lékaře a nechat si to pořádně vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Objeveni bulky v trislech

Na bolavé krčky citron

Na dásně a bolavé krčky se osvědčil citron. Přesněji jeho kůra. Její vnitřní bílou částí i s trochou dužiny můžeme masírovat bolavé dásně. Látky obsažené v kůře dásně zatáhnou a zpevní, což pomáhá i na citlivé krčky. Dásně neodchlipujte.

Po odeznění bolesti vyhledejte lékaře, jelikož hlavní příčina bolesti je stále přítomna a vy budete znovu prožívat bolest znovu a znovu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVY PALEC U RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Lišková.

Dobrý den četla jsem komentáře k bolavým palcum ale nenašla jsem příznaky mé bolesti tak bych se chtěla zeptat bolí mě palec od nehtů dolů bolí v klidu i když něco vemu do ruky nebo loupu třeba brambory,ta bolest u nehtu je jako by mi tam někdo vrazil nůž můžete mi poradit kam s tím a nebo jestli to časem přejde? Děkuji za odpověď Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu bolesti může nejrychleji odhalit lékař ortoped a nebo pak kožní. Podle výsledku vyšetření se zvolí vhodná léčba. Sama si můžete zkusit pomoci kostivalovou mastí, popřípadě přípravky na revma a revmatoidní artritidu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavy palec u ruky

Postup při bolesti konkrétních zubů

Palec z vnější strany je jednička, z vnitřní dvojka, ukazováček nejprve trojka, pak čtyřka a tak dále, malíček pak zůstává na nervy, dásně a další trápení v ústech.

Platí, že pravá ruka je pro pravou polovinu těla, tedy i pravou polovinu zubů, a levá na levou. To, co platí na ruce, platí i na noze. Navíc reflexní body zubů na noze byly objeveny daleko dříve než ty na ruce, ale ruka je pro nás přístupnější.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BÉRCOVÝCH VŘEDŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Špor.

Před 3 měsíci se mně udělal vřed na levé noze ,asi po dvou měsících léčení mastičkou Ialugen se to moc nehojilo a po nanesení masti do ran bylo bolestivé.zakoupil jsem ActiMaris gel a po týdenní léčbě se to skoro vyhojilo,ale ani tento gel nebyl bez bolesti po nanesení,jak píší.A nyní dotaz:vřed je skoro vyhojený, ale pořád dost bolestivý, dotek o peřinu je hrozný ,podle doktorky mám nohu bandážovat ,ani to nejde hrozně to bolí. tak se ptám zda je nějaká možnost doléčby ,abych mohl klidně spát a nohu přes den bandážovat?Děkuji za odpověď Špor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Vaněk.

Na bercový vřed jsem použil Acti Maris je to víborné je to Švícarský produkt je trochu drahý ale mě pomohl.

Zdroj: diskuze Léčení bércových vředů

Nežit v tříslech

Nežit v tříslech se nejčastěji vytvoří na ochlupených částech těla v místech, kde se kůže často otírá o šatstvo.

Příčiny

Příčinou vzniku nežitu v tříslech může být ztráta odolnosti v této oblasti, například při cukrovce nebo při poruchách krvetvorby.

Příznaky

Nežit se projevuje jako zánětlivě zduřelý a bolestivý hrbol uprostřed s nekrotickým čepem. Obvykle se tvoří jednotlivě, postupně ale mohou vzniknout i další a onemocnění mívá vleklý průběh. Příčinou opakovaného vzniku furunklu bývá náhlé snížení odolnosti vůči mikrobům, kteří byli do té doby na kůži snášeni jako neškodní.

Zde můžete vidět, jak vypadá nežit v třísle.

Zdroj: Nežit alias karbunkl

Diskuze

V diskuzi VŘED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

dobry den mam včed nad zadkem mam to hodne nafoukle koupila jsem si Višněvského balzám pouzivam ho asi 2 dny nevite za jak dloho by mnel ucikovat a prasknut vřed prosim o odpoved dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Pavlas.

Potírej to kyselinou sírovou. Použivej štětičku.
Pomůže to hned, uvidíš

Zdroj: diskuze Vřed

Nesnesitelná bolest zubů

Většina to už zažila na vlastní kůži. Tupá nesnesitelná bolest si nás najde, ať jsme kdekoliv a děláme cokoliv. Těžko se s ní bojuje, když musíme vydržet několik hodin, či dokonce dní. Mnozí totiž považují návštěvu zubaře až za jednu z posledních možností a raději sáhnou po nějakém prášku tlumícím bolest. Nejčastěji se pulzující bolest zubu objeví v noci nebo po námaze.

Naštěstí existuje rychlá pomoc. První pomocí může být mačkání reflexních bodů zubů, které najdeme na nehtech z boku. Je to v polovině nehtového lůžka z boku na nehtu. Z prstů palce a ukazováčku vytvoříme kleštičky a nehet zmáčkneme z obou stran z boku. Někdy je těžké přesně určit, který zub nás bolí, někdy je to blokem v psychice, jindy tím, že bolest už prostupuje celá ústa. Zub je však jediný orgán v těle, který se nezahojí, takže nakonec opravdu musíme k zubaři.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Hnědé fleky v tříslech

Ztmavnutí kůže v tříslech se může objevit v kterémkoli věku a bez zjevného důvodu. Nejčastěji je na vině hyperpigmentace kůže. Hyperpigmentace znamená zvýšenou produkci pigmentu, barviva, buňkami v kůži. Barvivo v kůži může být dvojího původu. Melanin je produkován speciálními buňkami kůže a je hnědočerný. Hyperpigmentace mohou být různého tvaru a rozsahu, od teček přes skvrnky, flíčky až po rozsáhlejší plochy.

Melaninové hyperpigmentace častěji postihují osoby s vyšším fototypem. Nejčastěji se pak vyskytují u žen středního věku, jejich výskyt ale stoupá i u mužů (muži je však obvykle nepovažují za závažný kosmetický problém). Hyperpigmentace obvykle nemá jednu vyvolávající příčinu, ale jedná se o komplexní děj. Nejčastější jsou takzvaná chloasma, která jsou vyvolána kombinací UV záření a hormonálních výkyvů (těhotenství, užívání antikoncepce), používáním některých kosmetických prostředků nebo užíváním některých léků. Změna pigmentace se vyskytuje až u 10–20 % žen v aktivním věku užívajících antikoncepci, proto právě tato skupina žen by měla věnovat velkou pozornost prevenci.

Takto vypadá hyperpigmentace v tříslech.

Léčba hyperpigmentace je možná pomocí Danné melanoplex, což je systém, který je určen pro normalizaci syntézy melaninu. Přípravky Danné zahrnují rostlinné složky, které způsobují značný útlum syntézy melaninu a zesvětlují melasmata, chloasmata, pihy a pigmentaci způsobenou sluněním. Melaponex systém navrací pokožce zdravé zbarvení. K dispozici jsou různé programy pro zástupce všech ras a fototypů.

Zdroj: Ekzém v tříslech

S bolavým zubem do sauny

S bolavým zubem do sauny opravdu nechoďte. Na pulzující bolest, která znamená rozvíjející se zánět, jako první pomoc působí studený obklad. Sauna by jen způsobila zvýšení bolesti.

Nejčastější příčinou bolestivého zánětu zubní dřeně neboli pulpitidy bývá bakteriální infekce, která vniká porušenou zubovinou z kazivého ložiska do dřeňové dutiny. Příčinou je tedy většinou včas neléčený zubní kaz.

Dalšími méně častými příčinami jsou: chemické nebo fyzikální dráždění (tepelné dráždění u nedokonale podložených hlubokých amalgámových výplní, preparace zubu na korunku). Někdy se zánět dřeně může vyvinout i po předchozím správně provedeném ošetření velmi hlubokého zubního kazu, kdy již byla pulpa postižena bez zjevných klinických příznaků. Příčinou může být též trauma (nákus na tvrdou částečku v potravě, úder na zub) bez či s následným odlomením části tvrdé zubní tkáně.

Vzácněji u pokročilé parodontitidy pronikne infekce do dřeně kořenovým otvorem retrográdní cestou, tedy zpětně z takzvaného parodontálního chobotu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Příbalový leták

Tady jsou k dispozici příbalové informace k léku Dermazulen.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Zinková pasta na bércové vředy

Bércový vřed je definován jako ztráta kožní tkáně, která může zasahovat různě hluboko i do podkožních tkání. Nejčastěji se vyskytují v dolní třetině bérce v krajině kotníku.

Na bércový vřed je velmi účinná zinková pasta, která se nanáší přes gázu na postiženou oblast. V tomto případě je zinková pasta takovým běžným opatřením či doplňkem. Při žilní nedostatečnosti se používají kompresní bandáže. Tyto bandáže se doporučují pacientům, kteří mají arteriální onemocnění. Nesmí se ale používat u diabetických pacientů. Kůže pacientů s bércovým vředem je citlivá na lokální léky.

Ošetření bércového vředu:

  • Vřed osprchujeme vlažnou vodou shora dolů.
  • Okolí vředu osušíme měkkým ručníkem.
  • Na vřed se přiloží gáza smočená v obkladovém roztoku a nechá se působit asi 20 minut. V případě léčby vředu „klasickou“ metodou se okolí rány ošetří zinkovou pastou nebo zinkovým olejem, případně podle potřeby jiným prostředkem, aby kůže v okolí byla chráněna před nežádoucím účinkem sekretu z rány a mastí, které se na spodinu vředu aplikují.
  • Ošetří se vřed – mast se nanese přímo na spodinu vředu nebo se vřed překryje nejdříve jednovrstevnou gázou, na kterou se poté nanese mast určená k jeho ošetření.
  • Přiloží se vícevrstevné čtvercové krytí z hydrofilní gázy a provede se fixace hydrofilním obinadlem.
  • U bércového vředu žilního původu se navine na postižený bérec kompresivní obvaz.
  • Při použití většiny moderních krycích prostředků není většinou nutné tato krytí pokrývat hydrofilní gázou, stačí je fixovat hydrofilním obvazem nebo kompresivním obinadlem.

Zdroj: Zinková pasta – recept


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP