Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TAŠKA PRO DÍTĚ

OBSAH

Taška pro dítě

Po narození potomka budete potřebovat:

  • pár novorozeneckých plen;
  • vatu nebo hadřík na mytí dítěte;
  • novorozeneckou sadu oblečení;
  • bavlněnou deku na zavinutí potomka.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Diskuze

V diskuzi NECHCI DITE S VSV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nik.

Bohuzel diky pi doktorce mam dite s vsv podle me to moc dobre vedela a nechala to byt. Mela porad takove divne reci,kterym jsem nevenovala pozornost. Ani ve snu by me nenapadlo,ze me dite bude mit vsv ,je to strasna bolest,dite je vkojenaku a asi si ho nnikdy domu nevezmu,....nechci s nim celej zivot behat po motole a koukat jak do nej reznici rezou..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nechci dite s vsv

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi PINTEREST NÁVOD NA RAGLÁNOVÝ SVETŘÍK PRO DÍTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Prokopová.

Prosím o radu na kolik začít plést na 2leté dítě raglánový svetřík od krku děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pinterest návod na raglánový svetřík pro dítě

Co máme dělat, když miminko nechce jíst?

Jestliže miminko nechce jíst a je bez známek nemoci, tak ho nenuťte. Dítě se samo ozve, až bude hladové. V případě, že děťátko vykazuje známky nemoci, navštivte pediatra.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Diskuze

V diskuzi ALERGIENA CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

prosim , proc je dokazana alergie na ořechy , když od narozeni dite ma atopicky exem a nikdy ořechy a kokos ještě nejedlo a matka nemá problém s jezenim orechu a kokosu ? budu rada za odpověď . dite se leci masti s kortikoidy .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergiena citron

Batole 18 měsíců

V tomto období se dítě zcela spřátelilo se slovem „ne“. Dítě v tomto období dosahuje výrazného skoku ve fyzickém vývoji. Je již mnohem jistější na vlastních nohách a miluje, když může lézt po nábytku. Dokonce ve chvíli, kdy se opravdu soustředí, dokáže kopnout do míče. Dítě si také umí udržet v paměti určitý objekt dlouho poté, co mu ho odstraníte z dohledu. V 18 měsících projevuje většina dětí širokou škálu emocí a chování, včetně radosti, zlosti, srdečnosti, průbojnosti a zvědavosti. Dítě používá 50 a více jednotlivých slov.

Zde můžete vidět, jak vypadá batole v tomto věku.

Zdroj: Batolecí věk

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Lorencova.

Dobrý den, 2 dny jsem potírala dásně hřebíčkovým olejem při kojení. Je to bezpečné pro dítě? A při jakém množství? Děkuji

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Batole 16 měsíců

Toto období je charakteristické intenzivním rozvojem v oblasti motoriky, myšlení i řeči. Dítě umí nejenže dobře chodit, ale také běhat tam a zpátky, chodí po schodech oběma směry a udrží dobře rovnováhu. Věcem, které již dítě považuje za stabilní, dává jméno, ale ještě neumí předměty kategorizovat. Dítě používá 6–20 slov, některé děti umějí 20–70 slov. Dítě si prozatím pamatuje jen to, co ho zaujme a co mu připadá zajímavé. Děti si v tomto období rády hrají různé hry, například na schovávanou, a milují hračky, na kterých se dá jezdit. Umí se najíst lžičkou a napít z hrnečku.

Zde můžete vidět, jak vypadá batole tohoto věku.

Zdroj: Batolecí věk

Diskuze

V diskuzi JAKA JE ŠANCE NA TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štefániková .

Dobrý den .Je mně 3let mam 12leteho syna a po porodu mne menstruace pomalu odisla, az tak ze muj či klus je dost nepravidelný, momentálne do roka menstruluji 3krat za rok a to tak 4 dny.ted poslední menstruace bila 22.12.2015 a končila 26.12.15, jaka je šance na těhotenství a kdy mne začínají plodného dny nebo kdy se pokusit o miminko?Prosím odpovězte mne na mail.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Zdravím! Pokud se pokoušíš o dítě, tak bych ti doporučila MUDr. Tesaře - www.gyncare.cz/mudr-… . Je to velká kapacita v oboru, chodila jsem k němu, když jsme se s manželem pokoušeli o druhé dítě. Bylo mi tehdy 45 let a žádný jiný z gynekologů mi vzhledem k okolnostem nedoporučoval těhotenství, až na pana doktora Tesaře. Věřím, že díky němu máme nejen jedno, ale dvě zdravé děti!

Zdroj: diskuze Jaka je šance na těhotenství

Charakteristika kojence

Kojenec je označení pro vývojové stadium dítěte ve věku 29 dnů až 1 rok. Takový pokrok, jaký dítě učiní v této době, už v pozdějším věku nikdy neudělá. Dítě se vyvíjí a získává mnoho schopností a dovedností – umí otáčet hlavičku, uchopuje předměty ve svém okolí, převaluje se z jedné strany na druhou, umí vzpřímit hlavičku, samostatně sedí, vnímá všemi smysly, chápe prostorové vztahy, leze po čtyřech a nakonec i chodí. Rozvíjí se u něj řečové schopnosti. Dítě se také se v rámci rodiny socializuje.

Zdroj: Batolecí věk

Poradna

V naší poradně s názvem KVASNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o informaci, kolik může dítě denně snist kvasnic... syn má pět let a je schopen spořádat i půl kostky denně. .. Děkuji předem za odpověď. J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Půl kostky droždí pro malé dítě denně je v pohodě. Když mu to podle Vašeho soudu prospívá a jí to dobrovolně, tak v tom klidně pokračujte.

Zdroj: diskuze Kvasnice

Charakteristika batolete

Batoletem označujeme dítě od jednoho roku do tří let. V tomto období dochází k zajímavému rozvoji. Dítě začíná lézt, chodit, mluvit, začíná rozeznávat blízké osoby. Odliší od sebe tvary, obrázky i hračky. Jeho myšlení se posune od senzoricko-motorického k symbolickému. Nastává prudký rozvoj řeči – zatímco po prvních narozeninách batole používá obrazných slov jako haf-haf či bum-bum, ve třech letech se dítě naučí mluvit natolik, že zvládá skloňování, časování a dokáže sestavit jednoduchou větu.

Zdroj: Batolecí věk

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT VÁČKU NA ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eli.

Dobrý den, moje dítě má váček už asi 4dny.. používame na to kokosový olej a mořskou sůl.. a mám otázku jestli si na to má dávat i něco studeného ? dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit váčku na zubu

Kdy za lékařem

Pokud rodiče zjistí, že je jejich dítě mnohem menší než jeho vrstevníci, měli by navštívit lékaře. Možným příznakem jsou také zvláštní rysy postavy, patří mezi ně krátké ruce a nohy, kulatá hlava a velké břicho. Dospělý člověk by měl vždy s lékařem konzultovat určité svalové poruchy a zvýšenou tvorbu tuku v těle.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi JAK SE PROJEVUJE UCPÁVÁNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bartík.

Pacientka po úspěšné operaci srdce (trojitý bypass) si stěžovala na bolest pravé nohy.Nikdo na to cca 7 dnů nereagoval.Poté byla převezena z fakultní nemocnice do nemocnice krajské (noha byla od lýtka směrem dolu silně tmavě modrá)kde byl okamžitě zahájen pokus o průchodnost cév a žil,který byl bohužel bezúspěšný (noha byla již v tak velmi zanedbaném stavu z předchozí nemocnice) a následovala amputace končetiny ve stehně.Vzhledem k tomu,že pacientka v bezprostředně krátké době absolvovala několik velmi náročných operativních zákroků, bohužel po několika dnech zemřela,její organizmu byl natolik vyčerpán,že již nedokázal dále bojovat.Podle mého laického názoru byla po operaci bypassu totálně zanedbána pooperační léčba.Chci ještě podotknout,že v krajské nemocnici byly bleskově zahájeny všechny potřebné zákroky na vysoké profesionální úrovni což je třeba zdůrazni a za což všem týmům, které v této nemocnici byly účastny vyslovuji neobyčejné díky.Prosím o případné odborné posouzení jak by měl celý případ,od operace až po následnou léčbu,probíhat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kryglova.

Lékařka řekla že je nevhodný pribinacek dítě má 20 měsíců je to pravda

Zdroj: diskuze Jak se projevuje ucpávání cév

Jak poznám, že dítě pije příliš mnoho nebo příliš málo mléka?

Mějte na paměti, že množství mléka, které dítě vypije v každém konkrétním krmení, se liší stejně jako množství jídla a pití, které dospělý zkonzumuje během dne. Dítě nebude pít stejné množství mléka při každém krmení.

Faktory způsobující překrmování:

  • Rychlý průtok láhve. Vždy použijte láhev s nižším průtokem.
  • Krmení z láhve by mělo být pravidelné. Nekrmte dítě pokaždé, když udělá nějaký zvuk.
  • Miminka mají velmi silnou potřebu sát a být přitom s matkou (sání je pro dítě uklidňující). Dítě si samo řídí tok mléka z prsu, ale většinou nedostane více, než potřebuje. Při pití z láhve nedochází k regulaci.

Co dělat v případě, když dítě nemá dostatek mléka:

  • Pokud dítě konzumuje výrazně méně mléka, než je průměrné množství, je možné, že ho potřebuje odstředit. Odstředění se doporučuje zvláště pro kojence, kteří se právě učí pít z láhve.
  • Buďte trpěliví, snažte se dítě uklidnit, ujistit ho, že je vše v pořádku, i když není s matkou, ale s vámi.
  • Pokud je vám divné, že dítě mléko nevyžaduje, uvědomte si, že některé děti dokážou spát celou noc (po dobu 8 hodin), aniž by potřebovaly jídlo a mámu.
  • Dávejte pozor na mokré (promočené) pleny a přibývání na váze.
  • Dbejte na správné množství mléka.

Zdroj: Kolik mléka potřebuje kojenec

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZVOR PRO DETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj potrebuju poradit muze rok a pul stare dite zazvorovy sirup nebo caj ze zazvoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zázvor není bezpečný u malých dětí, protože je příliš agresivní na jejich rozvíjející se zažívací systém. V alternativní medicíně se zázvor používá k léčbě koliky a žaludečních problémů u dětí, ale v této věkové skupině to není považováno za bezpečné. Kromě toho byste neměla užívat zázvor, pokud kojíte. Zázvor může být bezpečný u dětí ve věku od dvou let. Zde už může být použit k léčbě mírných zažívací potíží a při bolestech hlavy. Nicméně, věk nemusí nutně znamenat, že zázvor bude bezpečný prostředek pro vaše dítě. Vždy se o bylinných lécích poraďte se svým dětským lékařem, protože byliny mohou způsobit nežádoucí účinky a představují riziko lékových interakcí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zazvor pro deti

Co dělat, když dítě zvrací žluté hleny?

Když dítě vykazuje známky zvracení a vyplivne žlutý hlen, rodiče by měli okamžitě provést následující kroky:

  1. Položte dítě na bok a otočte hlavu dítěte na jednu stranu, aby nedošlo k udušení zvratky. Poté pomocí gázy očistěte zvratky z úst a hrdla dítěte a poté z nosu dítěte;
  2. Jemné poplácání po obou stranách zad, abyste snížili strach a pláč, pomozte dítěti zbytek vyzvracet;
  3. Použijte žínku namočenou v teplé vodě, otřete dítěti obličej a krk, převlékněte jej, pokud jsou na oblečení přítomny zvratky;
  4. Když se dítě uklidní, dejte mu napít teplé vody nebo teplého rehydratačního nápoje, který připravíte z 8 čajových lžiček cukru a 1 lžičky kuchyňské soli, které necháte rozpustit v 1 litru převařené vody a doplníte šťávou ze 2 pomerančů nebo grepů. Děti užívají 125 až 250 ml tohoto roztoku za hodinu.;
  5. Podávejte dítěti mléko pomalu a poté dítě uložte ke spánku;
  6. Nepodávejte dítěti svévolně léky proti zvracení.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽU PANTHENOLOVÉ TABLETY V DOBĚ KOJENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý sen, chci se zeptat, zda mohu užívat panthenolové tablety v době kojení. Mám 5 ti měsíční dítě. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, Panthenol je možné užívat doporučenou dávku i při kojení. Obvykle si to maminky berou, protože jim po porodu začnou padat vlasy a Panthenol jim velmi pomáhá rychle vrátit kvalitu vlasů, jako byla v době před těhotenstvím.

Zdroj: diskuze Můžu panthenolové tablety v době kojení

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Jak máme zabavit čtyřměsíční dítě?

Čtyřměsíční dítě lze zabavit nejrůznějšími hračkami, zejména těmi, které při dotyku vydávají zvuky. Velice vděčnými hračkami jsou proto různá chrastítka. Čtyřměsíční miminko již dokáže držet chrastítko v ruce, může tedy trénovat úchop. Rovněž už umí cíleně plácat do hraček zavěšených například nad postýlkou. Všechny tyto činnosti ho na určitou dobu zabaví. Miminko se na jedné straně učí, na druhé straně se unavuje. Následně potřebuje spánek, aby získané informace a zážitky vstřebalo. Hračky by se měly střídat a měly by být rovněž z různých materiálů (umělohmotné, plyšové a podobně), aby je miminko mohlo poznávat. Rodiče se samozřejmě musí smířit s tím, že miminko dává vše do úst, která pro něj představují prostředek poznávání okolního světa.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Co máme dělat, když se miminko v noci často budí?

Miminko se může budit kvůli nedostatku potravy. Je dobré se o tomto problému poradit s pediatrem. Na vině mohou být i noční koliky.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Batole se vzteká

Být rodičem není vždycky jednoduché. Obzvlášť, když se „dvouleťáček“ začne vztekat a bořit všechny naše dosavadní představy o výchově. A tak někdy hledáme radu, kde se dá, a marně se snažíme v tom nějak vyznat. Když vaše dítě zrovna dělá tu nejšílenější věc, třeba se vzteká, řve nebo vás kousne, vždycky k tomu má svůj důvod. Jasně, dělá něco, co se vám nelíbí, a potřebujete se s tím nějak vypořádat. Vůbec tím nechci říct – nechte ho být. Ale dítě se v tu chvíli snaží něco vyjádřit. Když ho plácnete nebo mu řeknete, že tohle se nedělá, vlastně mu říkáte: „Nerozumím ti, ale mlč.“ A pak se porozumění nikdy nedoberete. Potřebujete spolu přijít na to, co chce sdělit. A pak stačí jenom změnit styl komunikace. Jakmile si pak dítě na nový styl komunikace zvykne, máme vyhráno. Přestane se vztekat, protože mu nikdo nerozumí, a začne spolupracovat.

Zdroj: Batolecí věk

Zábal na suchý kašel pro děti

Složte kus vaty (z igelitového pytlíku „vata skládaná“) do obdélníku cca 10 x 15 cm, na teflonovou pánev nalijte olej (obyčejný slunečnicový stolní), do oleje položte vatu – oleje tolik, aby to bylo z jedné strany dobře nasáklé. Na malém ohni opatrně zahřejte, položte na prsa, na to vatu dejte igelit, na něj složenou šálu a nakonec pyžamo. Dítě uložte do teplé postele, dejte mu vypít teplý čaj a zábal nechte až do rána. Okamžitě zklidní kašel (účinek při nechání do rána je o dost větší). Pozor na teplotu oleje, ať se dítě nepopálí.

Zdroj: Olejový obklad na krk

Charakteristika novorozence

Prvních dvacet osm dní svého života je člověk nazýván novorozencem. Je to období velkých změn v malém tělíčku. Během prvních sedmi dnů se tělo musí adaptovat na nové prostředí. Miminko po narození vidí, ale soudí se, že ostrost zraku je zhruba o polovinu nižší než u dospělého. Dítě vnímá okolní svět od narození také ostatními smysly, to je sluchem, hmatem, čichem a chutí. Ideální výživou pro novorozence je mateřské mléko. Kojení by mělo probíhat 7–10x za 24 hodin. Jestliže maminka z nejrůznějších důvodů kojit nemůže, dostává dítě speciálně upravené kravské mléko.

Zdroj: Batolecí věk


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP