Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TECHNIKA ČIŠTĚNÍ POMOCÍ DENTÁLNÍ NITĚ

OBSAH

Čištění pomocí dentální nitě

Užívání dentální nitě je velmi důležité. Nit by se měla používat každý den, pomáhá odstranit plak z míst, kam se zubní kartáček nedostane. Dbejte však na to, abyste si nepoškodili dáseň a nezpůsobili krvácení. Čištění pomocí dentální nitě by se mělo provádět opatrně a po křivce každého zubu. Videa, na kterých je vidět technika čištění pomocí dentální nitě, jsou vidět tady čištění zubů nití.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Poradna

V naší poradně s názvem PODVAZAT BRADAVICI NITÍ V PODPAŽDÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je nebezpečné podvazovat bradavici nití v podpaždí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to nebezpečné.
Zde je video návod, jak to provést rychle s podvázáním pomocí dentální nitě: youtu.be/Llpet-INOMQ
Zde je návod na odstřižení visací bradavice: youtu.be/O6GK40odxTc
A zde je návod na odstranění visacích bradavic pomocí zubní pasty za jeden den: youtu.be/yIaf7JVYVvM

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění bradavic na krku

Technika čištění zubů

Často se stává, že se snažíme čistit si zuby tak pořádně a důkladně, až tím poškozujeme vlastní dásně. Ať už se rozhodnete pro ruční nebo elektrický zubní kartáček, vždy si vybírejte takový, který má měkké nylonové štětiny. Kartáčky s tvrdými štětinami poškozují zubní sklovinu nebo vyvolávají podráždění a otok dásní. Při čištění zubů se ujistěte, že děláte jemné, kruhové pohyby. Mnoho lidí si nesprávným způsobem čištění dráždí a poškozuje dásně a způsobuje si tak jejich bolest a krvácivost. Videa, na kterých je vidět technika čištění pomocí zubního kartáčku, jsou vidět tady čištění zubů kartáčkem.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Potřebovala bych radu. Mám pocit řezání a svědění dasne a za zubem se mi udělal v dásni bílý flek. Z důvodu změny bydliště ještě nemám nového stomatologa. Neví někdo co to muže být? Přidala se stridave bolest všech zubů v dolní čelisti. Děkuji za pomoc.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den, chodím na preventivní prohlídky každý půl rok v kombinaci s dentální hygienou, také jednou za půl rok. Používám mezizubní kartáčky, nitě, curaprox ultra soft kartáček a solo kartáček. Prohlídka v dubnu (rentgen a bt snímky dopadli dobře), ale mam problémy s občasným svěděním dásní, minulé léto jsem tento pocit také měla a pak sám odezněl. Dásně mám růžové bez znaku zánětu, svědění netrvá celý den. Minulý týden jsem si musela koupit mezizubní kartaček od jiného vyrobce a šel zavést hůře. Mohlo by to být podráždění nebo alergie ? Co by to mohlo být?

Zdroj: diskuze Svědění dásní

Čištění zubů a jazyka

Nejlepším způsobem, jak si uchovat svěží dech, je vyčistit si zuby alespoň 2–3 denně, anebo nejlépe po každém jídle. Důležitější než zubní pasta či kartáček je technika čištění zubů. Největší chybou, které se dopouštíme, je ta, že zapomínáme na jazyk! Právě na něm se uchycují bakterie, které jsou přímou příčinou nepříjemného dechu a pachuti v ústech. 

Zdroj: Příčiny špatného dechu

Diskuze

V diskuzi LIFTINGOVÉ NITE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Chce se to poradit primo s nejakým plastikem, který poradí, co by ti nejvíce pomohlo. Me rekli, ze ty nite me krasne omladi a meli pravdu. Pri zákroku citis jen trochu tlak, žádnou bolest. Pak po zákroku nosís zpevnující spešl masku. Jinak bylo mi letos 40

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Muj prispevek se nezobrazil cely. Urcite se koukni na youtu, kde mají videa Perfect Clinic a Liftingové nite. Je tam natočený celý zákrok.

Zdroj: diskuze Liftingové nite

Prevence

Pokud se u vás v rodině paradontóza objevila, sázejte skutečně na prevenci. Kromě vhodné zubní pasty si pořiďte také speciální kloktadla nebo ústní vody. Pravidelně choďte na preventivní prohlídky a nepodceňujte dentální hygienu u profesionálů.

Dentální hygiena není zkrášlovací procedura, ale léčebný zákrok. Tímto procesem se odstraňují příčiny zánětu dásní (gingivitigy) a parodontitidy. Dentální hygienu může provádět specialista na dentální hygienu nebo sám zubař. Prvně je nutné zhodnotit úroveň ústní hygieny, k jejíž objektivizaci se nejčastěji používají indexy krvácivosti dásní. Dále je vhodné se podívat po kazech; dentální hygienista zuby velmi dobře prohlíží, a tak najde kdejakou drobnost. Pak už nastává samotné čistění zubů. Je nutné odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Tento kámen má skoro každý. Dalším krokem je pískování (air flow) – pomocí velmi jemného písku odstraňuje odborník zbytky kamene a především pak pigmentace na zubech, které jsou způsobeny potravou či kouřením. V případě pokročilé parodontitidy se stav musí předem konzultovat s ošetřujícím zubařem, který stanovil léčebný proces. Součástí dentální hygieny je pak i odstranění poddásňového kamene, což je základní součást léčby parodontitidy. Součástí dentální hygieny je i podrobná instruktáž správné techniky čištění zubů. Důkladná domácí péče je jedním ze základních předpokladů pro zdravé zuby a dásně. Někdy se stává, že mají se zuby či dásněmi problém lidé, kteří si zuby pravidelně čistí. V takovém případě je s největší pravděpodobností na vině jejich špatná technika čištění zubů. Posledním krokem je kontrolní návštěva v individuálně stanoveném čase. Zde se odborník přesvědčí, zda klient zvládne chrup vyčistit, nebo zda je nutná nová instruktáž ke správné péči o zuby a dásně.

Již po první návštěvě dentální hygieny jsou viditelné výsledky. Nejenže jsou zuby hladší, bělejší, ale i mezizubní prostory jsou průchodnější. Hygienista či lékař vám také poradí, jaký zubní kartáček máte používat a co je hlavní, doporučí vám, které mezizubní kartáčky jsou pro vás vhodné. A nedivte se, když budete odcházet s několika velikostmi kartáčků na čistění mezizubí. Jen málokdo je takový šťastlivec, že má všechny mezizubní prostory stejně velké.

Zdroj: Paradontóza

Diskuze

V diskuzi NITE APLIKOVANE V OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den
je mozne aplikovat pouze 2-3 nite?
Dekuji za odpoved
Vera B.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nite aplikovane v obliceji

Video

Zde je video, na němž je dobře vidět technika filetového háčkování.

Zdroj: Filetové háčkování

Diskuze

V diskuzi LIFTINGOVÉ NITE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Muzu se zeptat, kolik vám je let? Chtela bych s pleti neco udelat a resim, jestli se zajimat treba o botox nebo uz rovnou na nitě. Je prubeh zákroku moc neprijemný?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Chce se to poradit primo s nejakým plastikem, který poradí, co by ti nejvíce pomohlo. Me rekli, ze ty nite me krasne omladi a meli pravdu. Pri zákroku citis jen trochu tlak, žádnou bolest. Pak po zákroku nosís zpevnující spešl masku. Jinak bylo mi letos 40

Zdroj: diskuze Liftingové nite

Použití zubní nitě

Zubní nit se používá po vyčištění zubů, odstraňuje zbývající plak, který se nachází v místech, kam se kartáček nedostane. Pohybujte nití mírnými pohyby směrem dolů kolem zakřivení zubů, tím odstraníte plak.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Prevence parodontitidy

Zabránit vzniku parodontitidy nebo ji v raném stádiu léčit je možné pouze pravidelnou a správnou technikou ústní hygieny. Léčba se provádí pomocí léčiv, jako jsou speciální zubní pasty, ústní vody nebo masážní roztoky. Profesionální ústní hygienu v ordinaci zubního lékaře nebo u dentální hygienistky, je vhodné podstoupit každých 6 měsíců. Po správné práci zubní hygienistky budou zuby opět krásně bílé, jako by právě narostly

Zdroj: Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Diskuze

V diskuzi JAKÉ MÁTE ZKUŠENOSTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Conuska.

Ahojky, před chvílí jsem byla úplně náhodou na stránkách "JEDLÁ SODA", je tam mnoho odkazů a mnoho použití jedlé sody. Jedno z nich na bělení zubů:na zubní kartáček s pastou na zuby nanést trochu jedlé sody a normálně si vyčistit zuby, jen trochu šetrněji na dásně ! Zatím jsem nezkoušela. Conuška

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka.

Sodu jsem zkoušela efekt tam byl vidět ale nesmí se to často. Ted zkouším novinku od Megasmile dentální sníh..nikdy jsem o ničem takovém neslyšela je to příjemné

Zdroj: diskuze Jaké máte zkušenosti?

Lifting nití

Jde o nejnovější a jedinečnou techniku miniinvazivního zesílení a zpevnění SMAS vrstvy a 3D liftingu spolu s vertikálním liftingem. Zkratka tohoto zákroku je FTC (Fine Thread Contour terapie).

FTC terapie pochází z Koreje, kde její vývoj začal v roce 2006. Vývoj jehly a tvaru vlákna i technika jsou dnes již velmi efektivní a jde asi o nejčastěji aplikovaný výkon pro zpevnění obličeje SMAS vrstvy, dodání objemu a tím velmi efektivní rejuvenace bez nutnosti chirurgického liftingu. Cílem FTC terapie je konturování.

Aplikace mezonití FTC je odlišná právě svým použitím i výsledky. Používá se na obličej i tělo. U vývoje všech FTC mezonití stojí od počátku jedni z nejvýznamnějších lékařů z oboru plastické chirurgie, dermatologie, akupunktury a dalších oborů.

Fungování

Mezonitě se skládají ze speciální injekční mikrojehly-vodiče a nitě o síle vlasu, upevněné k ní. Po zavedení nitě se jehla jednoduchým způsobem vytáhne a vlákno zůstane uložené v požadované vrstvě.

Pomocí FTC mezonití je možné:

  • dodat objem - 3D lifting
  • ubrat objem (například zmenšení podbradku nebo jiných tukových zásob)
  • vertikálně zvednout tkáň
  • vyhladit jemné vrásky
  • vyplnit hlubší vrásky
  • zlepšit strukturu pleti
  • nastartovat rejuvenaci

FTC vyškolený lékař je schopen za velmi krátkou dobu naaplikovat potřebný počet podle indikace s požadovaným efektem. Využívá kombinaci FTC mezonití.

Perfektně vypracovaný systém aplikace FTC terapie umožňuje 3D facelift a rejuvenaci v kombinaci s minimálním počtem 20 screw a 30 monofilů. Lékař rozhodne dle individuálních potřeb o množství a druhu potřebných FTC mezonití individuálně.

Speciální techniky anestezie, kterými disponuje tato metoda, umožňují upustit od infiltrované anestezie podél nitě a zabránit tak poškození cév.

Vysoká odolnost mezonití umožňuje vytvoření podpůrné kostry, která tkáň vyzdvihne beze změny fyziognomie a bez deformace pokožky a mimiky, které jsou typické v důsledku použití mnoha jiných estetických metod.

Výhody metody

  • miniinvazivní, rychlá a jednoduchá procedura s minimální bolestivostí
  • bez jizev – mikrovpichy
  • bezpečná – minimální riziko krvácení, velmi krátká doba hojení
  • okamžitě viditelné a dlouhotrvající výsledky, lze opakovat dle potřeby
  • použitelná pro obličej, krk, dekolt i další části těla
  • ideální v kombinaci s mikrojehličkováním, PRP, laserem a chemickým peelingem, kdy je zaručeno ještě účinnější omlazení
  • 100% biokompatibilní, použití pouze 100% PDO zajišťuje bezpečné použití
  • vysoká spokojenost lékařů i pacientů
  • ekonomické řešení

Zdroj: Lifting

Poradna

V naší poradně s názvem LEPIDLO NA ZUBNÍ NÁHRADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.

Prosím o informaci jak správně nalepit spodní zubní náhradu. Kam nanést lepidlo, zkouším to ale pořád to nedrží a nemůžu se najíst, protože ihned se náhrada uvolní a když se hýbe nemůžu jíst. děkuji za odpověď nebo odkaz na nějaké video jak to lepidlo správně nanést.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zde posílám seznam videí, na kterých je vidět, jak správně používat dentální lepidlo na přichycení zubní protézy.
m.youtube.com/result…

Zdroj: diskuze Lepení zubu zubní náhrady

Čištění zubů

Čistěte si zuby dvakrát denně nebo po každém jídle a před spaním. Zubní kartáčky jsou navrženy tak, aby účinně uvolňovaly plak ze zubů, ale jen tehdy, když se to dělá správně. Čištění se má provádět mírným krouživým pohybem. Doporučuje se čištění od zadních zubů k předním zubům. Čištění by mělo trvat aspoň 2 minuty.

Zdroj: Jak přirozeně odstranit plak ze zubů?

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ SPODNÍ RET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Jurková.

Dobrý den, druhý den ráno, jsem měla otok spodního rtu,muže to být i alergie po dentální hygieně. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklý spodní ret

Jak zabránit bolesti, otoku a krvácení dásní?

  • Čistěte si zuby nejméně dvakrát denně. Ujistěte se, že používáte správnou metodu čištění zubů. Pokud si nejste jisti, zeptejte se svého zubního lékaře nebo zubního hygienika, který vás v tomto směru proškolí.
  • Používejte dentální nit.
  • Jezte vyváženou stravu. Vyvážená strava, včetně dostatečného množství vitamínu C a vápníku, minimalizuje pravděpodobnost výskytu problémů s dásněmi.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Nekuřte. Pokud kouříte nebo používáte tabákové výrobky, snažte se tento zlozvyk odstranit.
  • Buďte opatrní při konzumaci horkých nebo mražených jídel a nápojů. Pokud máte problémy s dásněmi, zjistíte, že jsou pro vás vhodné spíše vlažné nebo studené potraviny či nápoje.
  • Relaxujte. Být ve stresu znamená zvyšovat si hladinu stresového hormonu (kortizolu), který následně zvyšuje pravděpodobnost zánětu v celém těle, včetně dásní.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Poradna

V naší poradně s názvem HUČENÍ V HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav novotny.

Dobrý den. Mám již několik týdnů nepříjemné šumnění(hučení) v hlavě. Doktor mi předepsal Vertimed (Hipacusis bilat cum tinito). Nyní mi doporučil jít na kapačky 10 pracovních dní po sobě, vždy na 1a půl hodiny denně. Já již několik měsíců jsem měl dost namáhavou a těžkou práci i trochu i psychika. Je mi 62 let, štíhlejší, snažím se zdravě se stravovat i kondičně sportování. Děkuji za odpověd. S pozdravem Mirek Novotný

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doktor zřejmě poznal vaše zrychlené tempo a chtěl vám dopřát alespoň hodinu a půl klidu každý den. Zamyslete se nad tím a zvolněte. Kromě zdravé stravy a kondičního sportování se soustřeďte také na to, jak se cítíte. Jestli ze své činnosti máte radost. Špatný stav vaší psychiky může negativně ovlivnit zdravotní stav právě i v podobě tinittu neboli hučení v uších. Pokud si nedokážete pomoci sám racionálním zhodnocením vaší situace, můžete požádat o pomoc lékaře psychiatra. Může vám krom medikamentů doporučit uvolňovací techniky. Jedna taková zajímavá technika jsou pravidelné erotické masáže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hučení v hlavě

Léky

Velmi užitečné jsou brusinkové pilulky. Tyto pilulky pracují na stejné bázi jako brusinkový džus. Takže máte jistotu, že dochází k čištění močových cest a zároveň k inhibici bakterií.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Zázvor

Užívání 10 g nebo 1 lžičky nastrouhaného kořene zázvoru denně může snížit „lepivost“ krevních destiček a pomoci vyčistit tepny od plaku. Užívání sušeného nebo čerstvého zázvoru má vliv na krevní destičky, ale dávky musí být tolik, aby obsahovala více než 12 antioxidantů, jen tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v séru, zlepšit krevní oběh a snížit riziko krevních sraženin.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Kurkuma

Účinná látka v kurkumě – kurkumin – může zabránit koagulaci krevních destiček a pomoci zbavit tepny tvorby plaku. V tradiční čínské medicíně se kurkuma používá k pročištění krve. Silné antioxidační účinky mohou chránit LDL cholesterol před oxidací, čímž se snižuje cholesterol v krvi a zabraňuje hromadění plaku.

Zdroj: Čištění cév přírodní cestou

Čistič stříbra

V některých obchodech se dá zakoupit speciální vata, která je přímo určená k čištění stříbra. Pomocí ní jednoduše otřete poškozené stříbro. Vata je použitelná vždy pouze jednou, po vyčištění se musí vyhodit.

Lešticí utěrka má speciální impregnaci a stříbrné šperky krásně vyleští a zabrání jejich opětovnému zčernání. I když časem hadřík může sám zčernat, pořád umí šperky dobře vyčistit.

Zdroj: Jak vyčistit stříbro


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP