Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

RSKYTNIK S RUMEM A MEDEM

OBSAH

Rakytníková šťáva s medem a mátou

Na tři sklenice rakytníkové šťávy se přidá 50 g medu rozpuštěného v jedné sklenici vařící vody a půl sklenice vřelého nálevu z pěti listů máty nebo meduňky.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Rakytníkový čaj

2 polévkové lžíce usušených rakytníkových plodů (nebo 2 g řezaných listů) povařte ve vodě po dobu 5 minut a poté sceďte. Můžete dosladit medem. Čaj se pije vlažný a připravuje se vždy čerstvý. Denně užívejte maximálně 2 šálky.

Zdroj: Rakytník řešetlákový

Diskuze

V diskuzi MED V BOJI PROTI STÁRNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana tomášová.

Úžasné a pravdivé! Medu věřím. Na stárnutí a vitalitu je skvělý též koenzym, např. Q Max. V kombinaci s medem můžeme být stále mladí :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Med v boji proti stárnutí

Rychlý bezinkový likér

Návod na přípravu je jednoduchý. Budete potřebovat dvě kila čerstvých a omytých bezinek. Ty povařte s jedním litrem vody. Po 30 minutách přidejte kilo cukru a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte balíček vanilkového cukru a 2 lžíce mleté kávy. Směs přeceďte, přidejte půl litru rumu a vlijte do lahví. No a máte rychlý bezinkový likér s rumem.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÉ ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Roubíčková.

mám pro "čepaře" jednu radu.Pomáhá svařené lněné semínko-popíjet jako čaj.To mi ale moc nevyhovovalo a tak je lepší trvale popíjet čaj se zázvorovým medem.Už půl roku ani ň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronické čepy na mandlích

Ovesné sušenky s medem

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • skořice dle chuti

Postup:

V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.

Zdroj: Ovesné sušenky

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,
může se během diety při dně konzumovat zázvorový čaj? Myslím z čerstvého nastrouhaného zázvoru, oslazený medem + citron. Díky za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je komplexní forma artritidy charakterizovaná ukládáním krystalů kyseliny močové v těle, která postihuje klouby. Kyselina močová je látka, která vzniká při rozkladu purinů v těle, je životně důležitým prvkem pro syntézu DNA, cirkulaci, trávení a vstřebávání živin. Krev transportuje kyselinu močovou do ledvin a přebytečné množství se vylučuje přes ně ven. Když ledviny nemohou eliminovat přebytek kyseliny močové, ukládá se v těle a způsobuje dnu, nazývanou také hyperurikemie.
Zázvor a dna?
Zázvor je všestranná bylina známá pro své silné léčebné a kulinářské účely. Silné protizánětlivé účinky zázvoru snižují zánět, otoky a snižují hladinu kyseliny močové v krvi a poskytují úlevu při záchvatech dny.
Recept na zázvorový čaj
Nastrouhejte 3cm zázvoru, zalijte vroucí vodou po dobu 5-10 minut a pravidelně tento silný odvar pijte po celý den, abyste si ulevili od bolesti kloubů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doporučená dieta při dně

Bezinkový likér s vodkou

Ingredience

  • 200 g bezinek,
  • 300 g malin,
  • 700 ml vodky,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • 150 g cukru,
  • 80–100 g třtinového cukru.

Postup

Bezinky dejte do hrnce, přidejte 200 ml vody a povařte je za občasného míchání 40 minut. Přidejte maliny a vařte ještě 15 minut. Nechte vychladnout a přepasírujte přes síto nebo plátýnko. Šťávu promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a vlijte do větší sklenice. Dolijte vodkou a za občasného protřepání nechte v chladu 3–4 týdny. Poté přelijte do lahví a nechte v temnu a chladu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Diskuze

V diskuzi POMER MEDU SKORICE A VODY K HUBNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková .

Mám dotaz který se týká hubnutí s medem,skořicí a vodou.D doposud se obecně píše že med se nesmí vařit,že tím ztrácí svůj účinek.Je to v tomto případě jinak?m

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pomer medu skorice a vody k hubnuti

Cibule s medem proti kašli

Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Všechny uvedené varianty receptů mají stejné léčebné účinky. Záleží jen na vás, který si vyberete, buď podle dostupnosti surovin, nebo snadnosti přípravy. Nejosvědčenějším receptem je med s cibulí proti kašli.

Šťáva z cibule s medem: Šťávu ze syrové cibule smíchejte s medem v poměru 2 : 1. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibulový sirup s medem: Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte vroucí vodou, přidejte špetku majoránky a nechte 1/4 hodiny louhovat. Podávejte s medem. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule na kašel pro děti: Cibuli nakrájejte, zasypte lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, tu užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Vhodné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na bolest v krku: Smíchejte drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívejte 1 lžičku před jídlem. Výborné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na kašel: Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte, smíchejte s lipovým čajem a přidejte med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Chtěla bych se zeptat jestli maska s bílky a medem opravdu zabírá a po jaké době je videt rozdil? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Terezo, domácí masky na vlasy účinkují u každého jedince individuálně. Zejména proto, že u každého z nás je struktura vlasu jiná a každému chybí nebo přebývá něco jiného. Když se pustíte cestou domácích masek na vlasy, tak si vlastně tak trochu hrajete se svými vlasy a objevujete co je posílí. Pokud byste chtěla jednoznačné řešení pro své vlasy, tak můžete zajít do některého vlasového centra, kde Vám vlasy prozkoumají pod mikroskopem, udělají chemickou a proteinovou analýzu a podle toho určí vhodnou značkovou péči. Celá procedura Vás pak vyjde na několik tisíc korun. V případě domácích masek na vlasy je cena z tohoto pohledu zanedbatelná, ale je třeba zase trochu více času na experimentování. Když se to s domácí maskou nepovede, tak o moc nepříjdete, tyto masky vlasy nepoškozují a nestojí moc peněz. Doporučuji, experimentujte, hrajte si se svými vlasy a pozorujte účinky a buďte šťastná :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Padání vlasů

Recept na čaj s medem

Budete potřebovat 8 až 12 stroužků drceného česneku. Česnek by se měl vařit po dobu 10 minut. Posléze by se měla přidat šťáva z čerstvě vymačkaného citrónu a na ochucení se dodává med. Med by se měl přidat podle chuti.

Zdroj: Česnek, citrón a med

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ RECEPTURY PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice P..

Příjemný večer přeji a moc děkuji za recepty. Musím říct, že mě opravdu hodně překvapilo, že by na vrásky mohl pomoci obyčejný vaječný bílek. Já už mám za sebou lifting tady www.premier-clinic.cz ale byla bych moc ráda, aby se mi ta pleť bez vrásek udržela co možná nejdéle, tak chci vyzkoušet i nějaké ty přírodní prostředky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Prý aloe a nebo světe div se avokádo s medem - maska :) Já jinak používám kaplse Skincode a oční pero. Není to dělané doma ale je to ze švýcarska, tak by to mělo být snad ok :)

Zdroj: diskuze Přírodní receptury proti vráskám

Jak na šťávu

  1. Přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu.
  2. Mírně provaříme 20 minut. V průběhu vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (například mačkátkem na bramborovou kaši a podobně).
  3. Poté necháme stát 12–24 hodin v chladu, většinou postačí přes noc. Další den je přes síto a plátýnko či vyvařenou utěrku přecedíme.
  4. Důležité je všechny plody pořádně vymačkat, ukrývá se v nich ještě spousta šťávy. Vznikne nám bezinková šťáva, kterou můžeme přeměnit na bezinkový likér. Z takto připravené šťávy můžeme připravit i bezinkový sirup.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Poradna

V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Očista jater

Křen s medem

Křen s medem, nebo také křen nasladko, bývá často připravován jako pokrm pro udržení imunity nebo jako lék proti nemocem při nepříznivém počasí. Nejsou zde tedy jeho chutě a vlastnosti vnímány jako doplněk k pokrmům, ale je konzumován především pro svůj velký obsah vitamínů a léčivých schopností v boji proti kašli a rýmě. Pro jeho přípravu budete potřebovat očištěný, oloupaný a najemno nastrouhaný křen a včelí med. Tyto ingredience smíchejte v poměru 2 : 1. Jedna čajová lžička 2krát až 3 krát denně uleví nejen vám, ale i vašim dětem.

Zdroj: Strouhaný křen

Diskuze

V diskuzi OLIVOVÝ OLEJ, CITRON A MED NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Večeřa.

Dobrý den, mám dotaz k detoxikaci olivovým olejem,medem a citronem. Mohou proces doprovázet nepříjemné pocity v oblasti břicha a změna barvy stolice?
Díky za odpověď
Karel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olivový olej, citron a med na detoxikaci

Bezinkový likér z plodů

Ingredience

  • 2,5 l bezinek (kuliček černého bezu),
  • 1 l vody,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 kg cukru,
  • 6 lžic silné kávy (uvařené),
  • 1/2 l rumu.

Postup

Bobule bezinek bez stopek a vaříme ve vodě cca 15 minut. Poté co nejvíc vymačkáme a přidáme 1 kg cukru, 6 lžic kávy, vanilkový cukr a vaříme, až se vše rozpustí asi 3 minuty. Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do sklenic. V chladu vydrží likér nejméně 2 roky. Pomáhá na odkašlávání, na zánět trojklaného nervu a bolavé nohy.

Tip: V zimě si z takto vytvořeného bezinkového likéru můžete udělat grog, který vás zahřeje a posílí vaši imunitu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Nikde jsem se nedočetla, jak dlouho louhovat listy rýmovníku pro přípravu čaje. Je pouze uvedeno pár minut, což matematicky jsou 2 minuty. To se mi zdá trochu málo. Děkuji za upřesnění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepších zdravotních účinků rýmovníku dosáhnete, když utrhnete přímo z rostliny čtyři lístky, které v hmoždíři rozdrtíte na kaši a pak je dáte do kastrolku s vroucí vodou a necháte 4 minuty mírně vřít. Po uplynutí této doby tekutinu přeceďte a oslaďte medem. Takto po staletí připravovali čaj američtí indiáni.

Zdroj: diskuze Rýmovník učinky

Recepty s medem

Med a skořice: Jedna plná lžíci skořice, lžíce medu a 1 šálek teplé vody se promíchá a pije se po probuzení. Mnoho lidí ztratilo na váze jen tím, že pravidelně pili tuto směs.

Med a citron: Smíchejte 1–2 lžíce medu s 1 lžící citronové šťávy ve sklenici teplé vody a konzumujte po probuzení. Pití této směsi každý den pomáhá čistit střevní trakt a snížit obsah tuku v organismu.

Med a teplá voda: Musíte vypít sklenici teplé vody smíchanou s velkou lžící medu. Toto pomáhá při metabolizaci tuku.

Berte na vědomí, že med se nesmí vařit nebo vystavovat vysokým teplotám. Vysokými teplotami se med znehodnocuje.

Zdroj: Hubnutí s medem

Alergie na med

Ano, určitě je to z medu. Zmínila jste, že jste stará, což vůbec při alergiích na včely nehraje roli, naopak po čtyřicítce bývají ty alergie na včelu ještě silnější, dávejte prosím pozor, stářím rozhodně ta alergie neklesá. Med má řadu složek podobných těm, které jsou i ve včelím žihadle, takže med se rozhodně nedoporučuje pacientům, kteří mají alergii, takže med rozhodně dále nejezte v žádné podobě. Stejně tak zasaženy jsou i ostatní včelí produkty, je to v různých mateřích kašičkách, je to v různých krémech s propolisem. Podobná reakce, kterou popisujete vy, se již v praxi stala, kdy pacientka nedávno dostala na ortopedii speciální mast s medem, aby si jí mazala na bolavou patu a měla zrovna takovou reakci, jak tu popisujete. Takže alergici, med ani nejíst ani si na sebe nemazat žádnou mast s medem.

Zdroj: Alergie na včely

Jak naložit rakytník do medu

Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Perník na plech s medem

Ingredience: 750 ml polohrubé mouky, 500 g cukru krystal nebo krupice, 500 ml vlažného mléka, 370 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu nebo pár kapek tresti, 1 lžíce perníkového koření, 1 prášek do perníku nebo do pečiva

Postup: V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, med, rum, mléko a zašleháme. Ve vedlejší míse smícháme sypké suroviny, mouku promícháme s práškem do perníku, přisypeme lžíci koření a kakao a vše promícháme. Hotovou směs přisypáváme za stálého šlehání do tekuté směsi. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je perník hotový, poznáme podle suché vytažené špejle. Perník s medem zdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou, citronovou, případně rumovou polevou.

Zdroj: Perník na plech

Obecné rady k výtvorům z bezinek

Obecně alkohol sám o sobě není ničím zajímavý. Bezbarvý alkohol, žádná příjemná chuť ani vůně. Až s přidáním dalších ingrediencí se z něj stává alkoholický nápoj, který si můžete čas od času bez výčitek dopřát.

Likéry se do Evropy začaly rozšiřovat z arabského světa. Tehdy to ale nebyla pochutina, oceňoval se jejich léčivý účinek. Jako lék se tak užíval v malém množství a uklidňoval žaludek. Často jej na žaludeční obtíže využívali vojáci při taženích skrze Evropu směrem na východ.

Byliny se ale do alkoholu nakládaly všude. Hořká chuť však nebyla pro každého. Drsní chlapi si s ní sice poradili, ale jemným dámám se likéry sladily medem, a ty už se blížily tomu, co známe dnes.

No a jaké likéry mají svou tradici? V Itálii je to amaretto nebo rosilio s brandy, v Irsku se whisky míchá se smetenou a vzniká baileys, v Mexiku je zase populární malibu, Brazilci pijí cachacu. A v Čechách? Tady máme už léta svou bylinnou becherovku. Ušlechtilé likéry se podávají před jídlem i po něm. Podporují trávení a po vydatném obědě splní roli závěrečné tečky.

A jak si doma připravit báječný likér? Natrháme plody bezu černého. Ty zrají většinou v září, mají temně fialovou barvu. Dozrávají poměrně nesouměrně a asi se vám stane, že některé kuličky už budou hodně zralé a občas mezi nimi bude i zelená či nedozrálá. Ale to ničemu nevadí.

Plody trháme s celým květenstvím, jde to dobře i rukama, ideálně do košíčku. Jakmile si je doneseme domů, nastává ta nejméně oblíbená práce. A to zbavit kuličky všech stopek a vyhodit ty hodně nezralé.

Bezinky opereme a necháme okapat. Výborné je, když do nich ještě jednou nalijete vodu – nahoře se budou držet ty nedozrálé a také stopky, takže můžete ještě vybrat všechno to, co nechcete. Bezinky necháme chvíli okapat a dáme do velkého kastrolu, ve kterém je budeme vařit.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem

Bezinkový likér s rumem

Ingredience: 4–5 kg plodů bezinek (černý bez), 2 kg cukru, 4 lžíce instantní kávy, 1 l rumu, 2 citrony, 5 ks hřebíčku, 5 l vody

Postup: Zralé plody bezu černého obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce) rozmíchanou v malém množství vody. Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.

Zdroj: Návod na bezinkový likér


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP