Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TEKUTÉ

OBSAH

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla

Poradna

V naší poradně s názvem TEKUTÝ NEBO KAPSLE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,
mohu vás požádat o radu, zda vybrat spíše kartnitin v tekuté podobě nebo v kapslích? Která z nich je účinnější?

Vybrala jsem si tento (fitkram.cz/reflex-nu… ale nevím zda před tréninkem nebude vhodnější pro rychlé vstřebání právě spíše to tekuté.

Díky, Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tekutý je lepší.

Zdroj: diskuze Tekutý nebo kapsle?

Kolostrum pro děti

Pro děti je určený MultiIMUN Colostrum, je od tří let a obsahuje i probiotika. Čisté kolostrum v tekuté formě je nejlepší od firmy LR – Colostrum Direct, ale je dražší. Ovšem kdo jej používá, tak chválí. Vydrží 14 dní od otevření při použití 1 lžíce denně.

Zdroj: Colostrum

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Tekuté mýdlo? Vždyť je to jen olej s louhem. Není někde chyba? Neumím si představit že se např. na zahrádce umyju olejem.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Kde se dá koupit

Kastilské mýdlo je dostupné na internetu většinou v tekuté podobě. Cena mýdla o objemu 200 ml se pohybuje kolem 39 Kč. Prodej obvykle uskutečníte objednávkou v příslušném obchodě, a to většinou v bio prodejnách nebo v obchodě specializujícím se na prodej mýdel a podobných výrobků.

Zdroj: Tekuté mýdlo castilie

Diskuze

V diskuzi RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denča.

Mám problém, ani jedno z mých dětí nejí ryby a snažíme se to dohnat kapslema ale nevím které vybrat..které jsou nejlepší

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Moje děti nechtějí jíst ryby ani kapsle s rybím tukem...ale slyšela jsem, že to existuje i v tekuté verzi a neodpornou chutí, zkuste se po tom podívat, tak budu

Zdroj: diskuze Ryby

Co jsou tekuté punčochy?

Punčochy ve spreji chrání nohy před prachem, škodlivými bakteriemi, alergeny a jinými negativními faktory životního prostředí, ale nebrání přirozenému dýchání pokožky. Tekuté punčochy nanášejte na čistou, suchou a depilovanou pokožku. Intenzivně protřepejte nádobku a aplikujte postupně ze vzdálenosti 20 cm na požadovanou plochu. Rovnoměrně rozetřete, aby se vytvořil jednotný odstín a nechte zaschnout. Na odstranění použijte vodu a mýdlo.

Zdroj: Punčochy ve spreji

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PO OPERACI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Mám prosbu manźel jde na operací zubů do Ostravy bere trombex má cukrovku měl slabší mrtvičku chtěla bych vědět jakou tekutou stravu mu podávat aby mu neklesl cukr děkuji za radu krásný den vám přeji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zde máte průvodce, podle kterého můžete postupovat při přípravě tekuté stravy po operaci zubu: ortognatni-operace.b…
Popřípadě můžete v lékárně koupit přípravek na přípravu tekutého jídla pro diabetiky: www.lekarna.cz/famil…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Strava po operaci zubu

Tekuté vlasy ve spreji

Tekuté krystaly jsou považovány za vzácného spojence krásy vašich vlasů díky svým změkčujícím a vyživujícím vlastnostem, které dodávají vlasům výjimečný lesk a lehkost – proto se jim také říká TEKUTÉ VLASY. Aktivní složky: CERAMIDY A2. Tato aktivní složka, která je přirozeně zastoupená ve vlasech, proniká do vlasového vlákna a zevnitř ho posiluje, výrazně jej hydratuje a zvláčňuje a usnadňuje jeho rozčesávání. LNĚNÉ SEMÍNKO: Díky svému vysokému bodu lomu světla tato složka vydává a odráží světlo a dodává vlasům neobyčejný lesk a záři. Tekuté krystaly se lněným semínkem výborně opravují roztřepené konečky a zabraňují jejich opětovné tvorbě. Nezanechávají mastné zbytky ve vlasech a propůjčují všem typům vlasů okamžitý lesk.

Zdroj: Řídké vlasy

Diskuze

V diskuzi KYSELINA DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bazen servis moric.

Pouziva se tekute PH minus, coz je kyselina sirova.a nebo ten hnus, co prodava mauntfild, nebo obchodaky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alexandr starzinský.

zdravím,asi jsem natvrdlý ale nepochopil jsem čím tedy snižovat PH ,sírová je tedy vhodná?Protože všechny hnusy z obchodu jsou založeny právě na ní.Potřebuji asi 1x týdně upravit PH,dám do 50m3 bazénu 2-3 litry solné a potom chlornan a myslím že že to je dobré.Samozřejmě si od Vás nechám poradit jak to dělat lépe,děkuji A.S.

Zdroj: diskuze Kyselina do bazénu

Co je kastilské mýdlo

Kastilské mýdlo je čistě přírodní mýdlo, ve kterém hlavní složku tvoří olivový olej a obecně přírodní oleje. K jeho výrobě se nepoužívají žádné živočišné produkty, ale jen rostlinné oleje. Doma vytvořené kastilské mýdlo není tekuté. Jeho výroba je popsána níže.

Použití

Kastilské mýdlo je vhodné na všechny typy pleti, ale zvláště na citlivou a suchou. Používá se také na výrobu mnoha pracích prostředků, šamponů, čisticích prostředků nebo přípravků pro děti.

Zdroj: Tekuté mýdlo castilie

Poradna

V naší poradně s názvem KAM NALÍT TEKUTÝ PRACÍ PRÁŠEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RADOMIR SUCHAN.

MAME PRACKU ZNACKA LORD POUZIVAME TEKUTE PRASKY DAME DO ZASOBNIKU PRASEK NA PREDPIRKU I NA PRANI A TAKE AVIVAZ A PRI NAPOUSTENI SE VSE SPLACHNE PRI PREDPIRCE A NEVIME PROC PROTO SE PTAME A POTREBUJEME PORADIT DEKUJEME

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Zřejmě používáte program, který nemá předpírku a proto spláchne prací prostředek s obou komor. Zvolte jiný program. Pokud se ale spláchne na začátku i aviváž, tak to vypadá spíše na poruchu.

Zdroj: diskuze Kam nalít tekutý prací prášek

Tekutá strava

Kompletní tekutá strava se skládá pouze z tekutin a potravin, které jsou normálně tekuté, a z potravin, které se vážou na tekutinu, když jsou při pokojové teplotě. Tekutá strava obsahuje například krémové polévky, čaj, džus, želé, mléčné koktejly, pudink. Tekutá strava je stravitelnější než pevná, dodává tělu bílkoviny, tekutiny, soli a minerály, které jsou potřebné pro energii. Cílem tekuté stravy je zabezpečit organismu dostatečný příjem, což činí 1 350–1 500 kalorií a 45 gramů bílkovin denně.

Při používání kompletní tekuté stravy se dostává do organismu dostatek výživy, jedinec tak může na této stravě zůstat delší dobu. Lékař může doporučit k této stravě některé vitamíny a doplňky stravy navíc. Tekutá strava je bezpečná i pro lidi s cukrovkou, ale pouze v případě, že jsou pravidelně sledováni svým lékařem.

Tekutá strava foto

Zde najde fotografie tekuté stravy.

Zdroj: Tekutá strava

Diskuze

V diskuzi KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.

Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.

Zdroj: diskuze Konska mast

Tekutá strava z lékárny – cena

Zde je seznam produktů tekuté stravy, které se dají koupit v lékárně.

Zdroj: Tekutá strava

Poradna

V naší poradně s názvem CYTEAL KOŽNÍ TEKUTINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den
manžel má po celém trupu hnisavé uhry. Lékařka mu dala předpis na CYTEAL, nic mu k tomu neřekla, v lékárně dostal Cyteal bez příbalového letáku, myslel, že je to nějaká mast a natřel si s tím uhry a nechal tak. Našla jsem si na internetu příbalový leták a přečetla si, že Cyteal je vlastně tekuté desinfekční mýdlo a musí se po použití dobře opláchnout. Dále dostal manžel v lékárně dělanou mastičku. Mám dotaz, jestli lze tuto mastičku na vyrážky aplikovat ihned po umytí Cytealu a vysušení ručníkem anebo nechat pokožku s uhry řádně vyschnout. Děkuji vám za radu. Jiřina.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

On Cytèal má svůj příbalový leták pečlivě složený pod svojí vinětou. Nálepku s názvem musíte odtrhnout a tím se dostanete k příbalovému letáku. K odtržení je nálepka přizpůsobena většinou v některém z rohů, kde je zárověň i uveden obrázek k odtržení.
Co se týče aplikace Cytèalu, tak je třeba natřít suchou pokožku s mírně namočenou houbou pokapanou Cytèalem a nechat na těle účinkovat několik minut. Přesná doba je v návodu. Pak pečlivě spláchnout a utřít do sucha.
Následnou péči ve formě masti můžete aplikovat ihned po vysušení pokožky ručníkem.
Nezapomeňte na pravidelnou desinfekci prádla horkou vodou při vyváření.

Zdraví Cempírek?

Zdroj: diskuze Cyteal kožní tekutina

Postup výroby zinkové pasty

Nejdříve důkladně rozetřeme oxid zinečnatý se slunečnicovým olejem a vytvoříme olejovou suspenzi. Pak si roztavíme lanolin a žlutou vazelínu a v tekutém stavu je dobře promícháme a udržujeme teplé - tekuté. Do větší misky nalijeme připravenou olejovou suspenzi slunečnicového leje se zinkem a za pomocí elektrického šlehače po částech přiléváme teplou směs lanolinu a vazelíny až do jejich spotřebování. Pak vše šleháme až do vychladnutí.

Zdroj: Návod na přípravu zinkové pasty

Diskuze

V diskuzi PŘÍPRAVA KRUŠINOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tamara.

Dobrý den,
naše fenka má taky lipom, veterinář řekl zkusit mast a potom se uvidí. Tak jsem se ji snažila vyrobit, ale když jsem přidala 17g měsíčku, tak se sádlo úplně "vcuclo" a skoro nic jsem zpátky nepřecedila, jen mi zůstala hromada hodně mastných bylin. Je správně těch 17 g měsíčku? Děkuji.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Dávkovač na prací gel

Na trhu jsou dostupné i praktické nádoby pro dávkování pracích prostředků přímo do bubnu pračky. Odměrka na prací gel se vyrábí v několika variantách a tvarech.

Klasická odměrka na tekuté prací prostředky i prací prášek má objem 150 mililitrů. Díky kulovitému tvaru do odměrky pohodlně nalijete tekutý prací prostředek a rovnou ho vložíte do bubnu pračky.

Zdroj: Kam nalít tekutý prací prášek

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Držíme vám palce!!! Mikulcovi z Opavy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirí.

Dobrý den, určitě bych použil místo sádla lůj z hovězích kostí, ten je tuhý více než sádlo a je lepší na kůži a lépe vstřebatelný, dá se použít i s kokosovým olejem . Tchýni to vařím už několik let používá to na vysušené nohy při cukrovce.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Tipy

Způsob dávkovaní závisí na tom, jaký druh pracího prostředku používáte. Univerzální prací prostředky se dělí podle konzistence na sypké, tekuté a předdávkované (tablety, gelové kapsle).

Sypké prací prostředky – doporučenou prací dávku dávkujeme přímo do přihrádky v pračce.

Tekuté prací prostředky – doporučená prací dávka se ponechává v odměrce a vkládá se přímo do bubnu na prádlo nebo se lije do přihrádky u pračky.

Předdávkované prací prostředky – požadovaný počet gelových kapslí se vkládá pod prádlo přímo do bubnu pračky; práškové tablety se vkládají přímo do přihrádky pračky.

Jak si co nejtransparentněji porovnat ceny a tak zjistit, který prací prostředek je nejlevnější? Stačí, když si cenu pracího prostředku vydělíte počtem pracích dávek. A máte to! V mnoha obchodech již najdete uvedený přepočet ceny za 1 prací dávku. Nezapomínejte, jedna prací dávka je standardně stanovená, a tudíž pro všechny výrobce stejná.

Zdroj: Kam nalít tekutý prací prášek

Tekutá strava

V současnosti je v obchodech s potravinami, supermarketech i lékárnách k dispozici pestrá nabídka umělé stravy. Nabízí se buď v prášku, nebo v tekuté formě. Pokud pořídíte prášek, postupujte při přípravě dle pokynů výrobce. Dítě by si mělo zvyknout na tekutou stravu po prvních dnech, ale pokud se objeví nadměrná plynatost nebo problémy s trávením, zkuste jinou značku náhradní stravy.

Zdroj: Umělá strava pro kojence

Jak vyrobit kastilské mýdlo

Kastilské mýdlo si můžete vyrobit i doma pomocí ponorného mixéru. Všechny suroviny se dají koupit v obchodě. Postup není složitý. Při procesu zmýdelnění je třeba dodržovat určitá pravidla, tím nejdůležitějším je, že louh vždy lijeme do něčeho, ne něco do louhu. Louh se vyrobí z hydroxidu sodného, který se dá běžně koupit, a destilované vody. Pokud nemáte speciální nádobu na mýdlo, dá se použít i silikonová forma na muffiny a silikonová vanička – budou pak jen na mýdlo, ne na pečení. Pokud nemáte speciální nádoby, použijte formičku, kterou vyložíte potravinovou fólií.

Zdroj: Tekuté mýdlo castilie

Jogurtová bábovka

Suroviny:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 0,75 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 kelímek (150 ml) bílého jogurtu
  • 1 lžíce kakaového prášku

Postup:

V míse smícháme všechny sypké suroviny kromě kakaa. Pak přidáme tekuté ingredience, dobře promícháme a většinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy. Do zbytku těsta zamícháme kakao a přilijeme do formy. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (180 °C, 70–80 minut), propečení zkoušíme špejlí. Hotovou bábovku pocukrujeme moučkovým cukrem s příměsí vanilky.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Kdy je potřebná tekutá strava

Tekutá strava je důležitá před určitými lékařskými zákroky, testy, vyšetřeními nebo před některými druhy operací, například po operaci žaludku nebo střev, nebo při problémech s polykáním nebo žvýkáním. Je důležité dodržovat dietu přesně, aby se zabránilo problémům při daném zákroku nebo ovlivnění výsledků testů.

Co se může jíst a pít: voda, ovocné šťávy, včetně nektaru a džusů s buničinou, máslo, margarín, olej, smetana, pudink, mražený jogurt, ovocné zmrzliny a nanuky, cukr, med a sirupy, polévkové vývary (krémové polévky, ale NE pevné látky), limonády, jako je zázvorové pivo a Sprite, želatina, čaj nebo káva se smetanou nebo mlékem a cukrem nebo medem.

Zeptejte se nejprve svého lékaře, zda můžete zahrnout níže uvedené potraviny do své tekuté stravy:

vařené, rafinované obiloviny, jako je pšeničná kaše, rýžová kaše, ovesné vločky, krupice, dětské výživy s masem, bramborové pyré

Nevhodná je konzumace syrové nebo vařené zeleniny, zmrzlin a nanuků s pevnými kousky, to je s ořechy, čokoládovými lupínky nebo kousky sušenek. Mezi tekutou stravu nepatří kašovité potraviny jako bramborová kaše nebo avokádo.

Přidání více kalorií do tekuté stravy

Pokud je potřeba být na kompletní tekuté stravě delší dobu, musí se doplnit více kalorií. V tomto případě je důležitá konzultace s ošetřujícím lékařem, který pravděpodobně doporučí tyto potraviny: odtučněné sušené mléko do nápojů, dětské výživy s masem do polévek, máslo nebo margarín do polévek a kaší, cukr nebo sirup do nápoje

Zdroj: Tekutá strava

Perník na plech s medem

Ingredience: 750 ml polohrubé mouky, 500 g cukru krystal nebo krupice, 500 ml vlažného mléka, 370 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu nebo pár kapek tresti, 1 lžíce perníkového koření, 1 prášek do perníku nebo do pečiva

Postup: V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, med, rum, mléko a zašleháme. Ve vedlejší míse smícháme sypké suroviny, mouku promícháme s práškem do perníku, přisypeme lžíci koření a kakao a vše promícháme. Hotovou směs přisypáváme za stálého šlehání do tekuté směsi. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je perník hotový, poznáme podle suché vytažené špejle. Perník s medem zdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou, citronovou, případně rumovou polevou.

Zdroj: Perník na plech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP