Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TENKOHLAVEC LIDSKÝ

OBSAH

Trichuris trichiura

Tenkohlavec lidský (Trichuris trichiura) je rozšířený druh hlístic parazitujících v tlustém a slepém střevě člověka a lidoopů. Tenkohlavci mají nečlánkované tělo a jsou odděleného pohlaví. Samci měří 30–45 mm, samice 35–50 mm. Přední a delší část dospělých červů je nitkovitá, zadní část má výrazně větší průměr. Dospělí jedinci žijí ve stěně tlustého střeva, kde se tenkou přední částí zanořují a fixují ve sliznici, tlustý kaudální konec pak vyčnívá do střevního lumen. První vajíčka se ve stolici objeví až za 60–90 dní po nákaze. Onemocnění tímto parazitem se označuje jako trichurióza nebo trichocefalóza. Tenkohlavec lidský je rozšířen především v subtropických a tropických oblastech Asie, Ameriky a Afriky. Výskyt parazita je úzce spjat s nízkou úrovní hygieny. Délka života dospělých červů je zhruba jeden rok.

Tenkohlavec lidský – příznaky

Infekce je ve většině případů bez příznaků. Při silnějších infekcích (větší počet červů) může způsobovat nevolnost, bolesti břicha, průjem, zácpu, rovněž se může projevit krvavým průjmem a anémií. Pouze v ojedinělých případech může u silných infekcí dojít k protržení stěny střevní s následnou peritonitidou.

Diagnostika

Diagnostika se opírá o opakované mikroskopické vyšetření vzorků stolice a nález typických vajíček buď v tlustém nátěru dle Kato, nebo pomocí koncentrační flotační metody dle Fausta. Vzácnější je přímý makroskopický nález červa ve stolici nebo při endoskopickém vyšetření.

Zde můžete vidět, jak vypadá tenkohlavec lidský.

Léčba

K léčbě se využívají benzimidazolové preparáty málo absorbovatelné ze zažívacího traktu – mebendazol nebo albendazol, někdy je nutné doplnit protiprůjmové přípravky. Je nutné opakované vyšetření stolice po terapii a v případě pozitivního nálezu se aplikace anthelmintik opakuje.

Zdroj: Tenkohlavec bičíkový

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo Mašlonka.

U lekaře mi byla naměřena hodnota INR 6.1 jake je nebezpeči na lidsky organismus a jak se lečí.Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Zdroj: diskuze Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Co je to Phyteneo Vermophyt

Phyteneo Vermophyt obsahuje 20 kapslí rostlinného přípravku pro podporu normální činnosti střevního traktu a jeho pročištění.

Napadení parazitickými cizopasníky, jako je roup dětský, se v gastrointestinálním traktu projevuje nejčastěji svěděním v okolí konečníku. Občas se při nákaze parazitem vyskytují projevy žaludeční nevolnosti, až ztráty chuti k jídlu, podrážděnosti, neklidu a nespavosti.

Výrobce uvádí, že působením přípravku, který je založen na vyvážené kombinaci látek rostlinného původu dokáže tělo zbavit těchto parazitů:

  • roup dětský (Enterobiusvermicularis),
  • škrkavka dětská (Ascarislumbricoides),
  • tenkohlavec bičíkový (Trichuristrichiura),
  • měchovci (Ancylostomaduodenale, Necatoramericanus),
  • hádě střevní (Strongyloidesstercoralis),
  • tasemnice (Taeniaspp.).

Složení

Phyteneo Vermophyt obsahuje:

  • semena tykve obecné,
  • semena černuchy seté,
  • kořen omanu pravého,
  • silici ze saturejky zahradní,
  • silici z hřebíčkovce vonného,
  • silici z tymiánu obecného.

Zdroj: Vermophyt příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODLIVOSŤ SÓDY BIKARBÓNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

je škodlivá soda bikarbona na lidský organismus při požití a jak

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Škodlivosť sódy bikarbóny

Škodí soda bikarbona?

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.

Zdroj: Použití sody bikarbony

Poradna

V naší poradně s názvem AKTIVNÍ UHLÍ NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Eulalia Bockova.

Vážení, Četla jsem si o účincích aktivního uhlí na lidský organismus,
co se týká detoxikace.
Mám 77 let. Víc jak dva roky se potýkám s nežádoucími účinky po očkování
proti Covidu.
Velké bolesti ve svalech,kostech, kloubech ... pálení, bodání, poruchy
močení.
I když jsem četla na Seznamu, že není možná návratnost, ...
Prosím o sdělení, zda by mi užívání aktivního uhlí mohlo pomoct na mé
potíže.
Děkuji.Bočková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aktivní uhlí pravděpodobně nepomůže zbavit se vašich obtíží. Proč? Protože aktivní uhlí se používá jako léčba při spolknutí některých jedů. Pro jiné použití nejsou vědecké důkazy. Mechanizmus účinku aktivního uhlí spočívá v jeho pórech, které mohou zachycovat jedovaté chemikálie.

Očkování proti onemocnění COVID 19 neobsahuje žádné jedovaté chemikálie, nýbrž deaktivovanou schránku původního viru. Z tohoto důvodu nemá aktivní uhlí jak pomoci, protože vakcinací nevznikají žádné toxiny, které by uhlí absorbovalo.

Určitě pravidelně užíváte nějaké léky a aktivní uhlí snižuje vstřebávání léků a jiných chemikálií v žaludku a střevech. Užívání aktivního uhlí spolu s léky užívanými ústy může snížit množství léku, které tělo absorbuje. To může snížit účinky vašich léků.

Na zmírnění vašich obtíží bude možné využít vhodných léků proti bolesti, které vám doporučí váš ošetřující lékař, vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu a probíhající medikaci. Poruchy močení vyšetří lékař urolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aktivní uhlí na detoxikaci

Účinky kanadských brusinek

Blahodárné účinky na lidský organismus dokonce potvrzují i moderní studie. Brusinky mohou odvrátit infekci močového ústrojí a jsou užitečné i v prevenci zubního kazu. Účinně také působí proti viru, který způsobuje opary, snižují horečku a podporují imunitu.

Zdroj: Lesní brusinky jako lék

Poradna

V naší poradně s názvem PLAŠIČ KRTKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Duchoslavová.

Dobrý den, prosím o sdělení jaký má dopad na zdraví osob, které se pohybují v těsné blízkosti profesionálních odpuzovačů krtků a hrabošů. V popisu se uvádí že míra hluku, který vydává činí 400 - 1000 Hz. Je tato hranice pro lidský organizmus škodlivá, pokud tyto zvuky vnímám. Často trpím migrénou a mám obavy aby se mi nezhoršoval zdravotní stav. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Duchoslavová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

400 - 1000 Hz není míra hluku, ale frekvence. Míra hluku je hlasitost v decibelech. Vše nad 70 dB škodí. Uvedená frekvence je ve slyšitelném pásmu, není nebezpečná. Respektive žádná frekvence zvuku není nebezpečná. Zvuk, který vydává plašič, může být pro člověka trochu otravný, takže by neměl být v doslechu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plašič krtků

Zdroje koenzymu Q10 

Koenzym Q10 si může lidský organismus v určitém množství vyprodukovat sám. S věkem se však tato schopnost snižuje, je tedy nezbytné doplňovat koenzym Q10 vhodným jídelníčkem, obsahujícím také jiné důležité vitamíny a živiny. Koenzym Q10 byl měl být součástí vaší každodenní stravy. Zdrojem koenzymu Q10 je například maso, ryby a zelenina (brokolice). Také rostlinné oleje (olivový olej) jsou bohaté na koenzym Q10.

Zdroj: Koenzym Q10

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .

Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aloe Vera Veritas - forum.

Dobrý den,

s výrobou Vám zřejmě nepomohu, ale s léčbou bych nejspíše mohl...

Co je příčinou Vaší popraskané pokožky? Trpíte nějakým kožním onemocněním? Co jste doposud užívala za léky či mastí?

Mohu Vám zajistit odbornou radu od zdravotního lékaře, se kterým jsem v úzkém kontaktu a je specialistou na účinky Aloe Vera pro lidský organismus.

Můžete psát na luckylukhk@gmail.com

Pěkný den a mnoho zdraví!

Zdroj: diskuze Domácí výroba mastí z aloe vera

Dávkování pro kočku

Kolik Diazepamu dát své kočce? Typická dávka podávaná kočkám je 0,5 až 1 mg na kg jejich hmotnosti. Podává se intravenózně do žíly podle potřeby nebo každých šest hodin a nebo jako infuze konstantní rychlostí (pomalé kapání intravenózní kanylou).

Kočka může ústy dostat i lidský Diazepam. Lidský Diazepam bývá v tabletkách o síle 5 nebo 10 miligramů. Pro kočky se ale tablety 10 mg nehodí, protože jsou pro ně moc silné a špatně se jim dávkují. I slabší tabletky o síle 5 mg bude potřeba pro kočky půlit a čtvrtit. Normální běžně užívaná dávka, která kočku dostatečně zklidní v počátcích léčby je 0,5 mg na 1kg její hmotnosti. To znamená, že pro kočičku s váhou 3,5 kilogramu, bude potřeba jen čtvrtka tablety o síle 5 miligramů. Velká kočka o váze 5 kilogramů bude potřebovat půl tabletky o síle 5 mg. Dvojnásobná dávka kočku spolehlivě a bezpečně na několik hodin uspí. Účinky Diazepamu trvají přibližně 4 až 6 hodin.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, víte začínám mít strach,že by to mohla být rakovina dutiny ústní,nebo jazyka,jelikož mě pořád bolí v krku a jsem pořád nachlazen a ten červený bolák na špičce je viditelnější. Vzadu na straně se mi dělají nějáké vředy,nebo tak něco a jsou vidět na jazyku fialové žíly čím dál víc. Často vysmrkávám krvavý hlen. Na střední škole jsou kouřil a pak i práci,ale pak jsem přestal. No a víte ústní hygienu jsem zanedbával dlouhodobě kvůli pocitu na zvracení ze zubní pasty, takže 27.Února jdu na zubní kliniku a uvidím jak dopadnu. Je možné,že by ejakulace vlastního sperma do úst se špatnou hygienou mohla vyvolat rakovinu ústní dutiny či jazyka?
Děkuji Vám za Váš čas a budu se těšit na odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ejakulace vlastního sperma do úst nevyvolá rakovinu ústní dutiny ani jazyka? Sperma je nositelem zárodku nového života a není pro lidský organismus nijak nebezpečné. Špatná ústní hygiena může vytvořit příhodné podmínky pro vznik různých bakteriálních nákaz, které později mohou vést ke vzniku nádoru. Zkušený zubař rakovinu pozná, takže je opravdu dobře, že jdete na zubní. Tam vám všechno v ústech prohlédnou a přesně budete vědět na čem jste. Možná, že to bude jen obyčejná kandidóza jazyka, kterou jednoduše vyléčíte podle doporučení lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Aktivní uhlí - detoxikace

Jen někteří lékaři připouštějí silný účinek aktivního uhlí při detoxikaci. Ve skutečnosti vlastně jen velmi málo lékařů vůbec vnímá přínos detoxikace pro lidský organismus. Aktivní uhlí je jeden z nejlepších doplňků napomáhajících k detoxikaci organismu. Tento doplněk vám může jednou zachránit i život.

Detoxikace aktivním uhlím z vás udělá nového člověka, naplní vás takovou energií, že se budete se cítit o 20 let mladší.

Zdroj: Aktivní uhlí na detoxikaci

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SVRABU BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

My bydlíme na vesnici a občas se stává, že nějaké dítko dostane svrab. Léčíme je normálně permethrinem. Permethrin je v masti Infectoscab, ale ta je jen na lékařský předpis a my to máme k doktorům daleko. Proto používáme Permethrin, který se dá volně koupit jako postřik proti mouchám. Je to vodný roztok 10% permethrinu. Já to vždycky naředím jedna ku jedné s tělovým mlékem a potom s tím natřu celé tělo. Funguje úplně stejně jako Infectoscab a je to bez lékařského předpisu volně prodejný přípravek. Tady je vidět cena a obchody, kde to mají www.zbozi.cz/hledani…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hou hou.

Tady se podívejte jak se chová MUDr. Bláha. Přesně takhle se chovají všichni šarlatáni. Jsou to narcističtí manipulativní psychopati.

Co lékař, to naprostá žumpa a ulhaný, manipulativní lidský odpad.

www.youtube.com/watc…

Když by lékaři přestali podvádět, tak by přestali existovat, protože nic užitečného nedělají, všechno vždycky zmanipulují a zdraví 100% vždy jedině zhorší. Já bych je nahnal do Ruska ať tam jdou léčit Rusáky tak, jak si drze dovolují se chovat v ČR. To by těch Rusáku jen ubývalo, tomu věřte. Lékaři jsou žumpy a patří do hnoje.

Pokud tohle čte nějaký lékař, tak ať si nafackuje, psychopat jeden manipulativní. A doufám, že svrab dostanou lékaři a že nebudou ani pro ně žádné masti k dostání.

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Charakteristika chlóru

Chlór je důležitý pro vodní bilanci organismu, nervové funkce, činnost svalů, acidobazickou rovnováhu, tvorbu žaludeční kyseliny. Optimální denní příjem činí 830 mg. Průměrná denní dávka chloridu je obsažena v soli. Proto dávejte pozor, abyste konzumovali sůl a slané potraviny s mírou. Obecně v současnosti platí, že v důsledku příjmu slaných potravin má lidský organismus nadbytek chloridu.

Zdroj: Minerál chlór

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS TRIPLE BLEND - VEDLEJŠÍ ÚČINKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Karabinová.

Dobrý den, prosím má někdo zkušenosti s vedlejšími účinky při užívání ALAVISU triple blend? Manžel (diabetik ,120 kg, artróza 3.st., kolena) jej začal užívat cca před 3mi týdny, 6g , a poslední dny ( 3-4 dny) mu není dobře od žalůdku. Žalůdek má OK a nemýval žádné problémy . Myslí si, že je to od Alavisu ( jeho silná slanost) . Mikde jsem nenalezla "vedleší" účinky přípravku při užívání lidmi . Má někdo něco jako "příbalový" leták , nebo zkušenosti. Děkuji za radu. Karabinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alavis Triple Blend je pro koně, takže v jeho přívalovém letáku těžko najdete vedlejší účinky pro lidi. Neexistují k tomu ani žádné seriózní studie, které by zkoumaly nežádoucí účinky na lidský organismus. Když se rozhodnete na své vlastní riziko používat veterinární preparát, který u vás způsobuje problémy se žaludkem, tak můžete zkusit dávku rozdělit do třech menších, které pak zkonzumujete během dne s hlavními jídly. Pokud by problémy i tak přetevaly, tak budete muset jeho užívání ukončit a přípravek zkrmit například ve stravě pro psa. Vedle Alavisu existuje ještě další podobný veterinární preparát s názvem Geloren, který je lidmi rovněž hojně využíván.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze ALAVIS triple blend - vedlejší účinky?

Zdroje manganu

Potraviny, ve kterých je obsaženo velké množství manganu, jsou obiloviny, luštěniny a některé druhy zeleniny. Ovesné vločky, celozrnná pšeničná mouka, sójové boby, česnek a ananas jsou bohatým zdrojem manganu. Čaj také obsahuje nezanedbatelné množství tohoto stopového prvku. Maso, vyjma drobů, však obsahuje jen malé množství manganu. Lidský organismus potřebuje dostatečné zásobování manganem, což v podstatě zaručuje zdravá, vyvážená strava.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolemjdoucí.

Bože to je hloupost.
měli jste tady někdo vůbec tenhle reflux ?? Já ho má už půl roku, skorem nic nepomáhá, zato hromada věcí to dokáže pěkně zhoršit. A tlačenka s octem a cibulí je zrovna jedna z nich.
Čerstvá cibule s octem pro člověka, který má spálené hrdlo, je jako kdyby si zdravý člověk popálil krk brutálně pálivou čili papričkou.Další taková skvělá rada, která putuje po internetu, je lžíce jablečného octa alespoň jednou denně. Nechci zpochybňovat pozitiva pro lidský organizmus, sám jsem ho používal místo normálního octa s tou tlačenkoua cibulí, když jsem byl zdravý, ale pro člověka se spálenými sliznicemi extraezofageálním refluxem opět ne! Už jsem to vyzkoušel a v ten moment jsem si tak poleptal už tak podrážděné hrdlo, že tu nutriční poradkyni, co mě to poradila, bych v ten moment zaškrtil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití octa s vodou opravdu pomáhá při léčbě refluxu, a víte proč? Protože ocet zvyšuje kyselost žaludku. Žaludek je uzavřen zvláštním svěračem, který se stahuje a síla sevření je přímo úměrná reakci PH v žaludku. Čím kyselejší je žaludek, tím sevřenější je svěrač.
Ovšem je pravda, že polknutí zředěného octa vyvolá nepříjemný pocit pálení už naleptané sliznice jícnu. V tomto případě by bylo vhodné žaludek uklidnit pomocí blokátorů protonové pumpy - typicky Omeprazolem a až se jícen zahojí (3 až 4 týdny), tak teprve pak zařadit ocet a vysadit Omeprazol a snažit se tak uměle dokyselovat žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Dávkování pro psa

Kolik Diazepamu dát svému psovi? Typická dávka podávaná psům je 0,5 až 2 mg na kilogram jejich hmotnosti. Diazepam se aplikuje intravenózně do žíly a to buď jednorázově podle potřeby nebo každých šest hodin nebo jako infuze konstantní rychlostí (pomalé kapání intravenózní kanylou).

Perorálně se psovi může podat i lidský Diazepam v tabletách. Lidský Diazepam bývá v tabletkách o síle 5 nebo 10 miligramů. Pěti miligramové tablety se hodí spíše pro malé psy. Normální běžně užívaná dávka, která psa dostatečně zklidní v počátcích léčby je 0,7mg na 1kg hmotnosti. To znamená, že pro pejska s váhou 15 kilogramů, bude potřeba dvě tablety o síle 5 miligramů a nebo jedna tableta o síle 10 miligramů. Pro velkého psa o váze 50 kilogramů bude třeba sedm tabletek o síle 5 mg nebo tři a půl tabletky o síle 10 miligramů. Dvojnásobná dávka psa spolehlivě a bezpečně na několik hodin uspí. Účinky Diazepamu trvají přibližně 4 až 6 hodin.

Další možností aplikace Diazepamu u psa je do jeho prdelky per rectum, kam se zavádí speciální stříkačka naplněná lékem. Po zasunutí do hloubky 3 až 6 cm se do konečníku vstříkne obsah stříkačky.

Zdroj: Diazepam dávkování u psa

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katra Novackova.

Warfarin je jed a hodně škodí, najednou mám anémii nedostatek červených krvinek a cevy vápenatí a najednou mám aji a to je moc vážné angínu pectoris.Lékaři vám neřeknou pravdu až na vyjímky anémie je z warfarinu a cevý vápenatí zakazují vám zeleninu vítamín K je důležitý pro život .Warfarin po 10 letech Vám zničí orgány .Mám nemocné játra a to se zhoršuje ,nepiji a držím dietu,prostě lékaři vám to zapřou že pani MUDr Vanková-Cenková internistka ze Znojma.Oni Vám vyléčí chlopen a zároveň Váa otráví jedem na krysy te vas pomalu rozleptá a jistě Přesto se našel lékař,že mi předepíše něco jiného,ale musím si to zaplatit a podepsat ,že na následky toho léku ponesu následky. doktoři všichni co mě to psali.A kdo ponese za následky Warfarinu Brnáci oni mě ho napsali po operaci chlopně a na nic se mě neptali.Jeden lékař v Třebičí mi napsal Pradaxu pan pimař Carda na poliklinice Vltavinské starší pán moc hodný lidský přístup.A dozvěděl se to jeho Syn MUDr Jiří Carda a ten byl tak zlý a hlavně hladový ono mu to šlo do nákladů no darebák musela jsem odejít no hovado.Jana N

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Nováčková.

At jdou všichni k čertu a jen se bavte i na Vás dojde lumpové JN

Zdroj: diskuze Warfarin

Slabiny použití

Zatím se zdá, že selenové nanočástice jsou z hlediska ničivého účinku na bakteriální kmeny zázračné. Kladem je to, že selen není pro lidský organismus toxický. Takže by se dalo říci, že může běžně zastat léčbu antibiotických léčiv. Nicméně nanočástice selenu musí být podrobeny ještě mnoha klinickými testy, které následně mohou některé nevýhody odhalit. Jedinou nevýhodou selenových nanočástic zatím spatřujeme v tom, že si na ně mohou po několika desetiletích bakterie také vytvořit rezistenci, jako tomu je nyní u antibiotik.

Zdroj: Koloidní selen namísto antibiotik

Měchovci

Měchovec (Ancylostoma duodenale) je druh červa patřící do rodu Ancylostoma. Tento parazit žije v tenkém střevě hostitele. Vyskytuje se po celém světě, ale nejvíce na starém kontinentu v jižní Evropě, dále v severní Africe, v Indii a Číně. Méně často jej najdeme v Americe. Měchovec je malý válcovitý červ, šedobílé barvy. Na okraji své ústní dutiny má 2 plošky a na každé z nich jsou dva velké zuby. Může mít i pár drobných zubů uvnitř ústní dutiny. Sameček bývá menší než samička. Samička může naklást 10 až 30 tisíc vajíček během jednoho dne. Průměrně žije tento parazit asi jeden rok.

Příznaky

Larva se do těla dostává přes kůži a proniká do krevního oběhu. Jím pak putuje do plic, což nutí hostitele ke kašli. Po vykašlání a spolknutí hlenu se dostává do tenkého střeva, kde doroste v dospělého jedince produkujícího vajíčka, která odcházejí se stolicí.

Typickými příznaky při lehké infekci jsou bolesti břicha a ztráta chuti k jídlu. Při těžké infekci dochází k nedostatku bílkovin, anémii z nedostatku železa, objevuje se suchá kůže, otoky, pocit nafouknutého břicha, otupělost, srdeční selhání.

Diagnostika

Diagnostika probíhá na základě průkazu vajíček ve stolici. Důležitá je prevence, tedy dostatečná hygiena.

Zde můžete vidět, jak vypadá měchovec.

Léčba

Léčba probíhá pomocí léků, často se musí léčit i symptomy anémie, která může být řešena krevní transfúzí.

Zdroj: Tenkohlavec bičíkový

Hádě střevní

Hádě střevní (Strongyloides stercoralis) je endoparazit, jehož hostitelem je člověk nebo pes. Má protáhlé tělo a dorůstá velikosti 0,8–2,2 mm. Samičky jsou větší než samci. Vyskytuje se především v tropických a subtropických oblastech, ale jsou známy případy napadení i v ČR. Parazitičtí jedinci žijí ve střevě člověka. Nemoc způsobená hádětem se nazývá strongyloidóza. Nejčastěji se larvy do člověka dostávají kůží a pak putují krevním řečištěm do plic, kde samozřejmě člověka dráždí ke kašli. Ten kašle a následným polknutím hlenu, který larvy obsahuje, se larva dostane do střeva, kde dospěje a opět produkuje vajíčka.

Příznaky

Některá napadení mohou probíhat bez příznaků, ale většinou přítomnost háděte ve střevě způsobuje zdravotní problémy. Dochází k poškození sliznice střeva, což způsobuje průjmy, bolesti břicha nebo zvracení. Dále se při průniku larev kůží může objevit dermatitida. Přítomnost larev v dýchacích cestách zase způsobuje kašel a bolest na prsou.

Diagnostika

Paraziti se vyšetřují unikátní metodou – diagnostickým přístrojem METATRON 4027GR ClinicalTM, v současné době je v ČR jen jediný. Diagnostický přístroj METATRON GR Clinical umožňuje vyšetření pokrokovou neinvazivní cestou, kterou lze s vysokou přesností zjistit parazity a záněty v organismu. Certifikovaný přístroj provede celkový screening organismu, problémová místa označí a vyšetří do hloubky, specifikuje s vysokou přesností příčiny onemocnění a stanoví diagnózu. Vyšetření je bez odběrů, vpichů, rychlé a bezbolestné. Součástí vyšetření je návrh terapie a doporučení vhodných preventivních opatření s cílem zamezit opakování onemocnění a tím i nebezpečí vzniku chronického stadia.

Zde můžete vidět, jak vypadá hádě střevní.

Léčba

Strongyloidózu lze vyléčit použitím léků, jako je Mintezol, Zentel (účinnou látkou je albendazol) a podobně.

Zdroj: Tenkohlavec bičíkový

Aplikace nanočástic selenu do lidského organismu

Je důležité, abychom se zmínili o nanomedicíně. Jedná se léčení, které lze modifikovat magneticky, což znamená, že se tyto nanočástice selenu stávají magneticky aktivní a lze je tedy do lidského organismu takzvaně cíleně transportovat. Jednoduše řečeno, působením magnetu dojde k cílovému umístění nanočástic do místa určení, kde pak dochází k uvolnění léčiva jen do tkáně, kterou je potřeba léčit. Je tedy omezen zvýšený nátlak na zbylý organismus, nedochází ke zbytečnému zatížení ostatních orgánů.

Zatím není známa finální podoba léku, protože se jedná jen o předvýzkum, který zjišťuje funkčnost těchto nanočástic. Důležité je, že je již známo, že tyto nanočástice mají výrazný antibakteriální efekt a že nejsou toxické pro lidský organismus. Co se týče využití, tím se budou v budoucnu zabývat medikové.

Zdroj: Koloidní selen namísto antibiotik

Srovnání sladidel

Nejčastěji používaná a bezpečná umělá sladidla jsou sacharin, acesulfam, aspartam, neotam a sukralóza. Mezi vhodná sladidla patří i stevia. Lidský mozek však reaguje na sladidla velmi složitě. Tyto výrobky mohou mít vliv na změnu chuti k jídlu, a tak mohou umělá sladidla způsobit ztrátu důležitých živin z jiných zdrojů. Umělá sladidla jsou mnohem silnější než rafinované cukry, stačí minimální množství umělých sladidel, aby bylo dosaženo potřebné sladké chuti. Nadměrné užívání umělých sladidel často způsobuje omezení tolerance chutí. To znamená, že lidé používající umělá sladidla pak nevyhledávají potraviny s méně intenzivní sladkou chutí, jako je například ovoce a zelenina. Zelenina jim připadá jako nechutná potravina. Jinými slovy, používání umělých sladidel může být příčinou vyřazení potravin, které jsou zdravé a vysoce výživné a musí být v našem jídelníčku bohatě zastoupeny.

Zdroj: Jsou zdravá umělá sladidla?

Recept na výrobu chloroformu

Chloroform se dá vyrobit pomocí haloformové reakce. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu přikapávat aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který je přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během této výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí! Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat. Video, na kterých je vidět postup výroby chloroformu, jsou zde: výroba chloroformu video.

Zdroj: Kde koupit chloroform?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP