Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TERMÍN

OBSAH

Termín porodu podle oplodnění

Všechny takto vypočítané termíny je však třeba brát s rezervou. Termín porodu vyjadřuje pouze průměrnou délku těhotenství, k porodu však dochází obvykle dříve nebo o něco později. Za normální porod v termínu se považuje, pokud k němu dojde mezi probíhajícím 38. a ukončeným 42. týdnem těhotenství.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den oplodnění


Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PODĚBRADY HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUMIR.

ZDRAVÍM.
CHTĚL BYCH U VÁS ABSOLVOVAT POBYT - HRAZENÝ POJIŠTOVNOU OZP - TERMÍNOVĚ 11 MĚSÍC,
KLASIFIKACE VII/11 - V JEDNOLŮŽKOVÉM POKOJI.
JE MOŽNÉ SI DOHODNOUT ZA PŘÍPLATEK TERMÍN -HOTEL?
MÁM PODANOU ŽÁDOST DO BĚLOHRADU - KAPACITNĚ LEDEN.ŮNOR/22
BYL BY U VÁS TERMÍN DO KONCE ROKU?BYDLIŠTĚ MILOVICE.
DĚKUJI L.KNYTL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Se svým dotazem na lázeňskou léčbu se musíte obrátit přímo na Lázně Poděbrady a.s.
Kontakt
Lázně Poděbrady, a.s.
Jiřího náměstí 39/I
290 33 Poděbrady

Telefon do oddělení pro pacienty: 325 606 525 nebo 325 606 527
email: info@lazne-podebrady.cz

Zdroj: diskuze Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Termín porodu – výpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem RADA UŽÍVANI LÉKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana malotova.

Dobry den, dnes mě byl předepsan lek Thromboreductin 0,5mg 1-0-1.V poledne 0-1-0Stacyl. Mám hodnotu PLT 1065.Vlednu to bylo PLT 864.
Mela jsem jit na odběr kostni dřene,ale kvuli Covid situaci v nemocnicich je to odloženo.
Chci se zeptat v 21.4. mám termin na 1.očkováni.2.termin 12.5.2021.Mohu se nechat očkovat a nemít strach ,že budu užívat tyto léky?Nebo je začít užívat až po 1.vakcíně.

Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vakcinace proti COVID-19 neovlivňuje léčbu. Lékaři říkají, že drtivá většina léků na předpis bude fungovat stejně dobře i poté, co dostanete vakcínu COVID-19, a nesnižují účinnost imunizace proti koronaviru. Většina udržovacích léků, které se nejčastěji užívají, nepůsobí na imunitní systému, který vakcíny COVID-19 ovlivňují. Způsob, jakým v současné době dostupné vakcíny fungují, spočívá v tom, že vystavují tělo člověka malému proteinu z koronaviru, který vybudí imunitní systém, aby začal bojovat proti viru, jako by byl člověk plně infikován.
Pokud užíváte léky na ředění krve informujte svého poskytovatele vakcíny, protože léky na ředění krve zabraňují srážení, takže i malé zranění, jako je vpíchnutí jehly do kůže, může způsobit větší krvácení nebo modřiny než obvykle.
Pravděpodobně budete mít vyšší riziko modřin v místě vpichu, proto tlačte v místě vpichu po dobu nejméně pěti minut, abyste snížili riziko vzniku modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve

Jak spočítat termín porodu

Z praktického hlediska se u lékaře vypočítává termín porodu podle prvního dne poslední menstruace, i když mohlo k ovulaci dojít dříve nebo později.

Používá se Naegeleho pravidlo: k 1. dni poslední menstruace se připočítá 7 dní a potom se odčítají tři kalendářní měsíce. Nutným předpokladem je pravidelná menstruace. Není-li menstruace pravidelná, připočítává se nebo naopak odečítá počet dní, které tvoří rozdíl mezi 28. Naegelova vzorce: PM + 7 dní – 3 měsíce nebo pomocí kolečka gravidometru v ordinaci gynekologa. Naegeleho pravidlo je pouze orientačním údajem a termín porodu se poté upravuje podle ultrazvuku provedeného na konci prvního trimestru.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

První den poslední menstruace


Dále se termín porodu určuje podle data prvních pohybů plodu: u prvorodičky se připočítává k tomuto datu 20 týdnů, u vícerodičky 22 týdnů (díky předcházejícímu těhotenství cítí pohyby dítěte dříve než prvorodička). Dnes už tato metoda není příliš užívaná.

Termín porodu se také odhaduje podle výšky uložení děložního čípku.

Zdroj: Termín porodu

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Richard.

Prohlídky nezanedbávám, takže se tu opravdu v daný termín vždy otočím. Je to tu moderní a lidi jsou tu ještě furt slušný. 

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Termín porodu podle ultrazvuku

Ultrazvuková diagnostika určuje termín porodu podle biometrie plodu. Za nejpřesnější termín porodu podle „ultrazvuku“ můžeme považovat ten, který je určen v 10. týdnu těhotenství. Do té doby se všechny plody vyvíjí stejně a jejich růstová křivka je v prvním trimestru totožná. Až poté se projeví jiné faktory a děti se výrazně začínají odlišovat. Určení termínu porodu pomocí ultrazvuku je také nejpřesnější pro ženy, které měly nepravidelný menstruační cyklus, anebo pro ty, kterým bylo diagnostikováno rizikové těhotenství. Pro ženy s rizikovým těhotenstvím je stanovení termínu důležité, aby se při případném náhlém porodu dalo určit, zda se dítě narodilo předčasně. Donošení novorozenci ve 40. týdnu mohou dosahovat různé porodní hmotnosti. Záleží to i na stravě matky, tělesné stavbě matky a otce a také na tom, jestli matka měla, nebo neměla těhotenskou cukrovku. Ultrazvukové vyšetření, které je prováděno v polovině těhotenství, již termín porodu nijak neposouvá, slouží pouze k určení velikosti plodu a jeho kontrole, a rovněž k prověření, zda těhotenství probíhá bez komplikací.

Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MUDr. Eduard (Cmunt).

Vážená paní magistro,
prosím Vás, můžete mi sděliti, jakým mechanismem léky případně další uvedené substance ředí (!!??) krev ? Prosím Vás, nemaťte pacienty, krev je úplně stejně hustá (= není vůbec naředěná !!!!!), jen je trochu menší tendence k thrombosám.
Nepoužívejte tento (ředění krve) zcela nesmyslný a špatný termín !
V úctě
MUDr. Eduard Cmunt
I.interní klinika VFN v Praze

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vážený pane, všichni víme, že léky na ředění krve ve skutečnosti krev nijak neředí. Ředění krve je zažitý lidový termín nahrazující odborný termín antikoagulační terapie. Když ale budeme v článku vyjadřovat pouze tento odborný a bezesporu správný termín, tak článek ve skutečnosti nikdo nenajde a potřebné informace se pak nedostanou k široké laické veřejnosti, jenž vyhledává lidový termín ředění krve.
Je pochopitelné, že Vás to jako odborníka může provokovat, ale to nic nezmění na zažitých zvyklostech, jakými se prostí lidé vyjadřují o antikoagulanciích.
Neschopnost lékaře porozumět prostým lidem a jejich vyjadřování staví bariéry a nutí laiky, aby si informace hledali jinde, než v ordinaci svého lékaře, který ignoruje jejich zažitou terminologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Platnost

Dle této dosud platné vyhlášky musí být každý pracovník, který přichází do styku s elektrickým zařízením pravidelně proškolen a přezkoušen ze znalostí předpisů a norem týkajících se elektrických zařízení s přihlédnutím k charakteru vykonávané práce. Obvyklý termín pro osoby znalé je 3 roky, pro osoby poučené a seznámené je určen zaměstnavatelem.

Zdroj: Vyhláška 50

Diskuze

V diskuzi KOMPLEXNÍ LÁZEŇSKÁ PÉČE FRANTIŠKOVY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kotlíková L..

Dobrý den,mám nástup do lázní určen na 25.12.2017,jinak přes ten termín vlak nejede dle sdělení VZP,je to vůbec možné?Děkuji za odpověd. Kotlíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská péče františkovy lázně

Zkušenosti

Balení přípravku Fortrans obsahuje 4 sáčky s práškem. Obsah každého sáčku se rozpustí v 1 litru tekutiny (voda, čaj, džus) a popíjí se rychlostí 1 litr během 1 hodiny. Účinky roztoku se dostaví během 1 hodiny. U citlivých pacientů může roztok vyvolat pocit na zvracení. Chuť roztoku si můžete zpříjemnit vychlazením, ochucením cukrem, šťávou, citronem. Příprava by měla být dokončena nejméně 4 hodiny před vyšetřením. Pokud se vám i přesto nepodaří dosáhnout dostatečné přípravy (vylučování čiré tekutiny), oznamte to sestře a lékaři před vyšetřením.

Jste-li drobné postavy, netrpíte na zácpy, nejste diabetik a po 3. litru roztoku z vás odchází jen čirá tekutina bez příměsi stolice, nemusíte již 4. litr roztoku pít. V jiném případě vypijte vždy 4 litry roztoku, nerozhodl-li váš ošetřující lékař jinak.

Začátek popíjení roztoku přizpůsobte termínu vyšetření:

  • Termín vyšetření v ranních hodinách: Vypijte 4 litry roztoku v odpoledních a večerních hodinách den před vyšetřením. Pokud jste diabetik, začněte přípravu dříve - od 14. hodiny.
  • Termín vyšetření v poledne: 3 litry vypijte ve večerních hodinách, 1 litr roztoku brzy ráno (od 6 hodin).
  • Termín vyšetření odpoledne: 4 litry roztoku vypijte v ranních hodinách v den vyšetření.
  • Den vyšetření: Až do vyšetření nejezte, 3 hodiny před vyšetřením byste neměli pít tekutiny. Pokud máte termín vyšetření v ranních hodinách, je lepší si léky, které užíváte pravidelně, vzít až po kolonoskopickém vyšetření.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Horňákoá.

Děkuji za odpověď u praktické lékařky jsem už byla ,ta mně odbyla tím že to nemám v propouštěcí zprávě a že si mám zajít za neuroložkou která mně na tu operaci poslala ,,jenže k té mně objednala až na konec března což si myslím je na objednání dost pozdě děkuji Horňáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Praktický lékař potřebuje do návrhu doporučení od specialisty. Bez toho to nejde. Zkuste kontaktovat ještě jednou lékaře specialistu a řekněte, že potřebujete jen toto doporučení, aby vás objednali na dřívější termín.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krkavice

Co znamená leukoplakie česky

Leukoplakie je bílý povlak na jazyku nebo na sliznici, který nelze mechanicky setřít a který nelze klinicky ani morfologicky zařadit do žádné nozologické jednotky. Nozologická jednotka je termín, který zobecňuje určitou patologickou situaci v organismu. Termín byl mezinárodně akceptován a vžil se bez nahrazujícího synonyma v kterémkoliv jazyce.

Bílé fleky na jazyku.

Příčiny vzniku leukoplakie nejsou známy, mezi vnějšími se uvádějí různá chronická dráždění chemického, termického, fyzikálního a infekčního původu (tabák ve formě kouření či žvýkání, abúzus alkoholu, působení rtuti a jejích sloučenin, akční potenciály v ústní dutině, Candida albicans). Prokázat vnitřní příčiny vzniku leukoplakií je velmi obtížné, nejčastěji se pozorují při chorobách gastrointestinálního traktu, při progresivních achyliích a vředové chorobě, při hypercholesterolemii, při chorobách nervového systému (neurastenie), uvádějí se též hormonální příčiny a karence (nedostatek) vitamínů.

Zdroj: Leukoplakie v ústech

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ BĚLOHRAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kopřivová.

Dobrý den, jsem po onkologické operaci prsu mám doporučené lázně , chtěla bych se zeptat na volný termín.
Děkuji za vyřízení žádosti.
Kopřivová Marie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lázně Bělohrad

Dermatitida

Dermatitida je obecný termín pro všechny vyrážky způsobené podrážděním kůže. Kontaktní dermatitida může být zapříčiněna mýdlem, pracím práškem nebo aviváží, která zůstává na oblečení, čímž dráždí kůži například na hrudníku. Atopická dermatitida se obvykle objevuje na suchých místech, zatímco seboreická dermatitida na těch místech, která jsou mastnější. Rovněž nedostatek vitamínu B, nebo naopak velké množství vitamínu A může vést k výskytu dermatitidy, která se následně projeví svěděním a zarudnutím pokožky.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Poradna

V naší poradně s názvem KOMPLEXNÍ LÁZEŇSKÁ LÉČBA FRANTIŠKOVY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Jícha.

Dobrý den, mám předepsanou komplexní lázeňskou léčbu od lékaře, ale mám si zajistit sám pobyt a když bude volno, tak ostatní zařídí lékař. Prosím, jak postupovat a jaký nejbližší termín je volný?
Děkuji
Jícha Václav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejprve musíte zjistit, ve kterém zdravotnickém zařízení máte tu komplexní léčbu. Potom tam zavolejte a domluvte si čas příjezdu a zároveň se zeptejte na ubytovací možnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská léčba františkovy lázně

Výbavička pro podzimní miminko

Pokud máte termín porodu na podzim, budete potřebovat:

  • soupravičku do porodnice velikost 56/62 – 1 ks
  • body s dlouhým rukávem ve velikosti 62 – 5 ks
  • bavlněné košilky nebo mikinky – 2 ks
  • bavlněné dupačky – 6 ks
  • sametové dupačky na chladnější počasí – 3 ks
  • kombinézka-overálek – 3 ks
  • bavlněné čepičky – 2 ks
  • teplá čepička-pletená nebo flaušová – 1 ks
  • přízové rukavičky – 1 ks
  • mikinky nebo svetříky, volte spíše rozepínatelné na patentky – 3 ks
  • bavlněné overálky na noc – 5 ks
  • ponožky – 5 ks
  • ortopedické kalhotky nebo kalhotky na pleny – 2 ks
  • bundička nebo kabátek z fleesu – 1 ks

Nakupujte velikost 62, nejdéle si ji děti užijí.

Zdroj: Výbavička pro miminko

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gita.

Jani, to já šla na kliniku hned jak se uvolnila kovidová opatření, měla jsem štěstí, že byl i brzký termín a všechno šlo podle plánu. Dělali mi operaci v jeden den obě oči a druhý den jsem viděla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sabina.

Tak to jsi měla fajn, že jsi druhý den viděla v pohodě, to mě se ustalovalo vidění tak tři čtyři dny pak už dobrý. Jsem po korekci půl roku a nestěžuji si.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Co je to tupé

Tupé (toupee) je druh malé paruky nebo příčesku, který se obvykle nosí k zakrytí plešatého místa na pokožce hlavy. Většina tupé se nosí na temeni hlavy – v oblasti, která je často náchylná k vypadávání vlasů v důsledku mužské plešatosti.

Tupé jsou vyrobeny ze syntetických nebo umělých vlasů a obvykle používají lepidlo k přilepení na pokožku hlavy. Dobré tupé bude navrženo tak, aby splynulo s vašimi přirozenými vlasy a aby vaše vlasy vypadaly, jako by je neovlivnila žádná mužská plešatost.

Herci, umělci, politici a další veřejní činitelé již dlouho používají tupé, aby zakryli vypadávání vlasů, ať už přesvědčivě nebo jinak.

Tupé se od paruky liší svou velikostí. Zatímco termín paruka se obecně používá k označení příčesků, které pokrývají celou pokožku hlavy, termín tupé se týká konkrétně menších příčesků určených pro oblasti postižené řídnutím vlasů nebo úplným vypadáváním vlasů.

Mezi parukami a tupé jsou také určité designové rozdíly. Zatímco paruka je navržena tak, aby pevně držela na pokožce hlavy a může mít dokonce poutka pro přizpůsobení její velikosti, tupé sedí volněji a obvykle je třeba ho přilepit k pokožce hlavy pomocí dočasného lepidla, aby zůstalo na místě.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PODĚBRADY HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Jícha.

Dobrý den,
jsem v pracovní neschopnosti, lékař mi doporučil komplexní lázeňskou péči, ale mám si sám zajistit pobyt a potom mi napíše poukaz. Prosím, jak postupovat a jaký je nejbližší termín.
Děkuji za každou informaci
S pozdravem
Jícha Václav

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lázně Poděbrady hrazené pojišťovnou

Základní názvosloví

  • Mužská plešatost je častým problémem, který postihuje více než polovinu všech mužů v době, kdy dosáhnou věku 40 let.
  • Termín tupé odkazuje na malý typ příčesku, který je navržen tak, aby byl nošen nahoře na pokožce hlavy, aby zakryl oblasti postižené vypadáváním vlasů.
  • Tupé mohou vypadat přesvědčivě, když jsou správně nasazeny, ale mohou být nákladné a nepohodlné při každodenním jednání.
  • Pokud chcete léčit vypadávání vlasů, pravděpodobně dosáhnete lepších výsledků používáním vědecky podložených léků, jako je Minoxidil a/nebo Finasterid, než nošením tupé.
  • Pokud máte znatelné vypadávání vlasů, postupy, jako je transplantace vlasů, mohou obnovit vlasy v oblastech pokožky hlavy postižených plešatostí.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Dostupnost Framykoinu

Hojně kupovanou antibiotickou mast Framykoin v současnosti Češi v lékárnách nekoupí. Za přerušením dodávek stojí výrobní důvody. Předpokládaný termín obnovení je 30. dubna 2019. Zentiva čeká na schválení provozu nové výrobní linky. Důvodem výpadku je tedy pořízení nové moderní výrobní linky v ceně přes dva miliony eur (51,5 milionu korun), která musela nejdříve projít auditem SÚKL.

Framykoin je nahraditelný lék, a to léčivými mastmi Bactroban nebo také Fucidin. Lék v lékárnách docházel postupně, jak se vyprazdňovaly sklady distributorů. Podle informací o dodávkách na webu SÚKL bylo v listopadu loňského roku dodáno do lékáren 71 700 různě velkých balení Framykoinu, v prosinci už jen 55 500 balení.

Framykoin má široké využití jako antibiotikum zejména u drobných poranění kůže, odřenin, popálenin nebo škrábanců. Užívat mast mohou dospělí i děti. Prodává se pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Moření česneku před výsadbou

Do půllitru vody dejte cca 2 zrnka hypermanganu a nechte v nádobě rozpustit. Připraveným roztokem přelijte česnek tak, aby byl ponořený, a nechte 24 hodin působit. Takto ošetřený česnek můžete použít k okamžité výsadbě.

V současné době se už nedoporučuje rozdružení česneku na stroužky a jejich moření výhradně těsně před výsadbou, ale považuje se za správné rozdružit jej na stroužky a mořit dříve, třeba už začátkem září. Po namoření musí být stroužky během 12 hodin vysušeny a uloženy do doby výsadby na suchém a větraném místě.

Za základ moření se dříve pokládal přípravek SULKA (5%) proti vlnovníku česnekovému. Česnek se mořil 6 až 12 hodin (přes noc), ne déle – mohlo dojít k popálení. Mořicí lázeň nebylo možné používat opakovaně. Byl-li česnek namořen v Sulce již dříve, musely se před vlastní výsadbou stroužky namočit asi na 1 hodinu do vody a po oschnutí co nejdříve vysadit.

Proti fuzáriu (houbová choroba) se doporučuje například Fundazol, ale účinnou obranou je i pozdní výsadba česneku. Nejlepší termín výsadby je tedy den před zamrznutím půdy.

Zdroj: Moření česneku hypermanganem

Jsou priony nebezpečné?

Za normálních okolností nám priony dobře slouží. Starají se například o množení buněk kostní dřeně. Ale běda, když se zauzlí. Molekuly s nesprávným prostorovým uspořádáním se hromadí v postižených tkáních. V mozku zabíjejí neurony a nervovou tkáň mění na hmotu připomínající děravý ementál. Choroby vyvolané priony mají mnohaletou inkubační dobu a jsou bez výjimky smrtelné. Současná medicína proti nim nemá žádný lék.

Dříve se všichni domnívali, že priony jsou původci chorob nervového systému, ale v proběhlé studii vědci prokázali, že choroby mohou mít i jiné projevy a rozšířili typy postižení, která mohou priony vyvolat.

Vědci pozorovali ukládání prionů do srdeční svaloviny myší nakažených priony, pocházejícími z mozku ovcí. U postižených myšek se projevilo onemocnění, pro které používají lékaři termín amyloidóza srdce. Při amyloidóze se v postižené tkáni ukládají nejrůznější bílkoviny. Srdeční sval po jejich nahromadění tvrdne a ztrácí na výkonnosti. Na ztvrdnutí srdce se podílejí bílkoviny různých typů. Priony však z této nekalé činnosti nikdo nepodezíral.

Zdroj: Prionové choroby

Příčiny

Metatarsalgie neboli bolest chodidla pod prsty při došlapu se vyskytuje v oblasti mezi obloukem a prsty. Lékařský termín pochází z názvu kostí, které se nacházejí v této části chodidla: metatarzů. Metatarzály jsou dlouhé kosti na bázi každého prstu. Tlak na konce metatarzálních kostí způsobuje bolest v oblasti chodidla.

Metatarsalgie může být způsobena zvýšeným tlakem na metatarzální hlavy. Příčina zvýšeného tlaku v této části chodidla může být buď v důsledku deformací chodidla, nebo v důsledku tlaku ze zdrojů mimo chodidlo, jako je například nevhodná obuv.

Bolestivé problémy obvykle souvisejí s metatarzální kostí a nejběžnější příčinou u lidí s bolestí nohou, je dlouhý druhý metatarzál. Další příčinou bývá abnormální zarovnání kloubu (zvýšené prodloužení) kloubu metatarzu s prstem (nazývaný metakarpofalangeální kloub).

Dále existuje celá řada stavů, které mohou způsobit zvětšení metatarzální hlavy, která je také spojena s bolestí nohou v oblasti chodidla pod prsty. Tyto stavy zahrnují různé typy artritidy, osteonekrózy, neuromů, nádorů nebo infekcí. A konečně, traumatická poranění, včetně zlomenin a trhlin vazů, mohou rovněž způsobit tento typ bolesti nohou.

Zdroj: Bolest chodidla pod prsty při došlapu

Papiledém versus ischemický edém

Edém terče zrakového nervu (ZN) je klinickým příznakem několika patologických stavů. Prosáknutí terče ZN při nitrolební hypertenzi nazýváme městnavou papilou (papiledémem). Vznik a vývoj městnavé papily je dynamický proces, při kterém rozlišujeme několik stadií: časná fáze, fáze plně vyvinutého edému, chronické stadium a jako poslední vzniká atrofie terče ZN. Charakteristickými známkami edému terče ZN jsou hyperémie disku ZN, setření jeho hranic, vyhlazení fyziologické exkavace, vznik papilárních a peripapilárních retinálních hemoragií, tvrdých a měkkých exsudátů, prosakování tekutiny do vrstvy nervových vláken a tvorba retinálních řas. Terč zrakového nervu je jednou z hlavních struktur, které se vyšetřují při oftalmoskopii. Nálezy na terči jsou často výchozím bodem pro diferenciálně diagnostickou rozvahu nejen u očních onemocnění, ale i u celkových chorob. Jak již bylo řečeno, edém terče je symptomem, kterým se manifestuje více klinických problémů. Mezi ně patří například zánětlivý edém u intraokulární neuritidy, ischemický edém u přední ischemické neuropatie optiku (AION – z anglického anterior ischemic optic neuropathy) či prosáknutí terče ZN při nitrolební hypertenzi.

Řadu let trvalo, než oftalmologové začali rozlišovat mezi oftalmoskopicky velmi podobným edémem terče zrakového nervu při nitrolební hypertenzi a zánětlivým edémem při intraokulární neuritidě či ischemickým edémem. Termín městnavá papila je v Čechách vyhrazen pouze problému prosáknutí terče zrakového nervu při nitrolební hypertenzi a jeho vyslovením se dělá vždy již jednoznačný a etiologicky velmi závažný závěr. Pokud je edém jiné etiologie nebo zatím nebyla přesně stanovena diagnóza, používá se označení edém nebo prosáknutí terče zrakového nervu. Zcela běžně a naprosto správně však lze používat „širší“ termín edém terče zrakového nervu i u městnavé papily. Toto názvosloví je také jedním z mála (vedle přídavných jmen označujících lokalizaci, například peripapilární), kde dosud zůstalo zachováno slovo papila k popisu intraokulární části zrakového nervu, tedy oblasti zadního segmentu oka, kde axony gangliových buněk opouštějí oční kouli. Jinak se v současné době již termín papila zrakového nervu nedoporučuje používat, protože vzhled zdravého terče zrakového nervu vyznačujícího se fyziologickou exkavací názvu papila (bradavičnatý výběžek) neodpovídá. V souladu se zahraniční literaturou se tedy upřednostňuje označení terč, hlava či disk zrakového nervu.

Vzhledem k tomu, že je městnavá papila významným objektivním příznakem nitrolební hypertenze, stojí v popředí zájmu nejen oftalmologů, ale i neurologů a neurochirurgů. Zda je tento symptom přítomen a v jakém rozsahu, je mnohdy hlavní otázkou, kterou má oční lékař zodpovědět při konziliárním vyšetření. Vznik a vývoj městnavé papily je dynamický proces, při kterém se rozlišuje několik stadií: časná fáze, fáze plně vyvinutého edému, chronické stadium a poslední vznik atrofie terče zrakového nervu.

Zdroj: Papiledém


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP