Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LIDE S MENEROVOU CHOROBA

OBSAH

Jak častá je demence?

Demence způsobené degenerací nervového systému (Alzheimerova choroba) jsou stále častější, vědecké výzkumy odhalily, že se tato nemoc objevuje u poloviny lidí starších 80 let.

Zdroj: Alzheimerova choroba a další formy demence

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A WOBENZYN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,
může se při užívání warfarinu brát i wobenzym?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym obsahuje bromelain, klíčový enzym získaný z ananasu, Bromelain má tu schopnost, že může zastavit hromadění krevních destiček. Tím snižuje vazkost krve a zároveň zvyšuje riziko krvácení. U některých žen se při používání Wobenzymu projevilo silnější menstruační krvácení. Těhotným ženám může bromelain způsobit krvácení z dělohy. Lidé s poruchami krvácení, jako je hemofilie a von Willebrandova choroba, by se měli bromelainu vyhýbat a užít ho pouze pod vedením kvalifikovaného lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a Wobenzyn

Nevyléčitelné demence

  • Alzheimerova choroba
  • Multiinfarktová demence
  • Demence spojená s Parkinsonovou chorobou a podobnými poruchami
  • Komplexní demence AIDS
  • Creutzfeldt-Jakobova nemoc, rychle se rozvíjející a smrtelné onemocnění, jehož projevem jsou demence, svalové záškuby a křeč

Zdroj: Alzheimerova choroba a další formy demence

Diskuze

V diskuzi PARKINSONOVA CHOROBA KDE JSOU LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Ošetřujcí lékař mi řekl abych zkusil lázně,protože se mi zhoršuje pohyb(otáčení)
a celkově cítím zpomalení pohybu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Protože se mi zhoršuje pohyb (otáčení) tak mi Dr.neurologie
řekl ať zkusím lázně.Jenomže lázní je hodně,tak bych potřeboval poradit které vybrat. Já vím,že to onemocnění lázněmi nezastavím,ale aspoň si myslím,že mi
někdo poradí více třeba se cvičením.

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně

Sport

Diagnóza Crohnovy choroby se může zdát zdánlivě nepřekonatelnou překážkou pro všechny jak amatérské, tak i profesionální sportovce. Přitom ale právě sport může pomoci zmírnit psychické i fyzické obtíže nemocí vyvolané. Lidé by neměli být omezeni v žádném sportu. Je však nutné důsledně dodržovat pitný režim. Crohnova choroba totiž může snížit schopnost těla přijímat dostatek živin a tím narušit rovnováhu tekutin a elektrolytů. Pokud se úspěšný sportovec musí kvůli nemoci nebo zranění vzdát svého sportu, má to většinou negativní dopad na jeho psychiku. Díky novým léčebným postupům je možné sportovat i s touto chorobou a nevzdávat se oblíbené činnosti, jelikož pomáhá snižovat stres, uvolňují se při něm endorfiny (hormony štěstí) a tím se zlepšuje i dobrý pocit sportovce.

Zdroj: Crohnova choroba

Diskuze

V diskuzi RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,moje manželka má osteroporózu,(r.nar.1949)prosím o radu
co by měla užívat aby se jí zmírnily bolesti zad.Předem Vám děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena tusta.

Prosim oradu a bylinky a osteropoza Díky

Zdroj: diskuze Recept

Vyšetření

Před vyslovením diagnózy Bechtěrevova choroba je většinou nutné provést vyšetření hybnosti páteře, rentgenové vyšetření, vyšetření krve a imunitního systému. Pokud se s přibývajícími výsledky podezření stupňuje, budete pravděpodobně odesláni na specializované pracoviště zabývající se léčbou a výzkumem Bechtěrevovy choroby.

Zdroj: Bechtěrevova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBA PERENOSPORA VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník .

Modrá skalice se používá na postřik proti plísním a má stejné účinky jako Kuprikol nebo Champion. Modrá skalice se aplikuje v kombinaci s jedlou sodou nebo hašeným vápnem, tvoří se takzvaná jícha. Postřik je lepší aplikovat v podvečerních nebo ranních hodinách. Za plného slunce hrozí popálení listů. Zde jsou dva návody, jak postřik připravit:

Burgundská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody. V druhé nádobě se rozpustí 140 g krystalické sody také v pěti litrech vody. Oba roztoky se těsně před použitím smísí tak, že se roztok skalice přilévá do roztoku se sodou, ne naopak. Pak se směs neboli burgunská jícha hned aplikuje na list postřikem.

Bordeauaxská jícha 1%
100 g modré skalice se rozpustí v pěti litrech vody a v jiné nádobě se rozpustí 150 g hašeného vápna také v pěti litrech vody. Po vychladnutí se oba roztoky smísí přiléváním skalice do vápna. Po tomto smísení je potřeba změřit pH vzniklého roztoku lakmusovým papírkem. PH musí být mírně zásadité kolem hodnoty 8. Zásaditost se zvýší přidáním vápna. Správně připravená jícha je modrá a po usazení je čirá. Musí se spotřebovat do 24 hodin. Při přípravě i při aplikaci se používají nekovové nádoby. Postřik se nesmí dostat na švestky, které spálí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Moc děkuji Zahradníkovi za radu.

Zdroj: diskuze Choroba perenospora vína

Co způsobuje demenci?

Možné příčiny demence:

  • Nemoci způsobující degeneraci nebo ztrátu nervových buněk v mozku, zejména Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo Huntingtonova choroba.
  • Nemoci ovlivňující krevní cévy (mrtvice) a způsobující poruchu známou jako multiinfarktová demence.
  • Toxické účinky, zejména nadměrná konzumace alkoholu nebo užívání drog.
  • Nutriční nedostatky, absence vitamínu B12 nebo kyseliny listové.
  • Infekce ovlivňující míchu a mozek, AIDS, komplexní demence a Creutzfeldt-Jakobova choroba.
  • Některé typy hydrocefalu (nahromadění tekutiny v mozku) vyplývající z vývojových abnormalit, infekcí, poranění nebo nádorů na mozku.
  • Poranění hlavy – buď těžké zranění hlavy, nebo menší chronická zranění (například při boxu).
  • Některá onemocnění ledvin, jater a plic.

Alzheimerova choroba způsobuje 50 až 60 % všech demencí.

Zdroj: Alzheimerova choroba a další formy demence

Diskuze

V diskuzi DOTAZ PARKINSONOVA CHOROBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Špor.

scháním název léku na cukrovku 2. stupně,který údajně zpomaluje rozvoj parkin. choroby.Lék byl popsán v seznamu,název začínal písmeny exe...... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Špor.

Našel jsem název léku,exedatin.

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Fotografie

Na těchto fotografiích můžete vidět Bechtěrevovu nemoc.

Zdroj: Bechtěrevova choroba

Diskuze

V diskuzi MENIEROVA CHOROBA A JEJÍ LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mlenská Věra.

Dobrý večer. Mám na Vás dotaz lze kombinovat lék Betahistin Actavis 24 mg současně s lékem Prestarium Neo Forte? Děkuji za odpověď Mlénská

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menierova choroba a její léčení

Co způsobuje Parkinsonova choroba?

Parkinsonova choroba je způsobena postupným poškozením nebo zhoršením stavu neuronů (nervových buněk) v oblasti mozku, která je známá jako substantia nigra. Pokud mozek funguje normálně, produkují tyto neurony chemickou látku (dopamin). Dopamin je takzvaný chemický posel umožňující komunikaci mezi substantia nigra a jinými oblastmi mozku, známými jako striatum korpus. Tato komunikace zajišťuje hladké a vyvážené pohyby svalů. Nedostatek dopaminu vede k abnormálnímu nervovému fungování způsobujícímu ztrátu schopnosti ovládat pohyby svého těla.

Zdroj: Parkinsonova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodova.

Dobrý den,při gastroskopii mi byl zjištěn reflux a nasazené léky. Po roční kontrole nebyl prokázán. Mám nadále léky užívat?S pozdravem Svobodová,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neprokázání refluxu po roční léčbě dokazuje úspěšnost této léčby. To ovšem neznamená, že by se to nemohlo znovu vrátit po přerušení léčby. Můžete zkusit vysadit tuto léčbu, ale musíte se hlídat a po případných prvních projevech pálení žáhy znovu léky na reflux začít užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Refluxní choroba jícnu a kašel

Příčiny

Huntingtonova choroba je způsobena dědičnými poruchami jednoho genu. Huntingtonova choroba je autozomálně dominantní onemocnění, což znamená, že člověk potřebuje jen jednu kopii vadného genu, aby se porucha vyvinula. S výjimkou genů na pohlavních chromozomech zdědí člověk dvě kopie genu, jednu kopii od každého z rodičů. Rodič s vadným genem Huntingtonovy choroby mohl předat vadnou kopii genu, nebo zdravou kopii. Každé dítě v rodině má 50procentní pravděpodobnost, že zdědí gen, který způsobuje genetickou poruchu.

Zdroj: Huntingtonova nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBA JABLONÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Albert Langer.

Dobrý den,
již 5 let bojuji marně s touto chorobou jabloní. Nemoc se stale rozšiřuje a neustupuje. Prosím, víte, o jakou nemoc se jedná a jak s ní bojovat? Děkuji za rady!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde o houbové onemocnění strupovitost jabloní. Účinný přípravek je ZATO 50WG. Postřik se provádí v období od fáze růžového poupěte (před květem) až do 2 týdnů po odkvětu pravidelně v intervalu cca 14 dní.

Zdroj: diskuze Choroba jabloní

Režimová opatření

Vedle úpravy životosprávy – vyloučení kouření, kávy, černého čaje, čokolády, kakaa, alkoholu, mentolu, kyselých, tučných a kořeněných jídel, nápojů sycených kysličníkem uhličitým – je nutné snížit nadváhu a mít zvýšenou polohu hlavy ve spánku.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Diskuze

V diskuzi PARKINSONOVA CHOROBA KDE JSOU LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Ošetřujcí lékař mi řekl abych zkusil lázně,protože se mi zhoršuje pohyb(otáčení)
a celkově cítím zpomalení pohybu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MAJKA.

Ráda bych jele do lázní , ale nevím kam. Poradí někdo.

Zdroj: diskuze Parkinsonova choroba kde jsou lázně

Jak může být Parkinsonově chorobě zabráněno?

Stále není způsob, kterým by se dalo zabránit Parkinsonově chorobě, ale existuje několik možností léčby, včetně farmakoterapie nebo chirurgie. Tyto možnosti snižují příznaky, takže je život s nemocí jednodušší.

Zdroj: Parkinsonova choroba

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Věřím ozónu,když mne dokázal vyléčit z ukrutných bolestí zánětu zubu s váčkem hnisu..Druhy den jsem byl již bez bolesti..Jsem vyléčen a zub mne zůstal..To by takto nikdo nedokázal ani náhodou!!!!!Začnu nyní ofukovat odhalené krčky ozonem a věřím,že nad paradentózou ve svých 70 letech zvítězím... Přesně tak jako nad cov. CDS!!!!! Škoda,že jsem tyto praktyky neznal dříve...Všem přeji hodně zdraví!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dejte si pozor na vdechování ozónu. Při vdechování může ozón poškodit plíce. Relativně malé množství může způsobit bolest na hrudi, kašel, dušnost a podráždění krku. Ozon může také zhoršit chronická respirační onemocnění, jako je astma, a ohrozit schopnost těla bojovat s respiračními infekcemi. Lidé se velmi liší ve své citlivosti na ozón. Zdraví lidé, stejně jako lidé s dýchacími potížemi, mohou mít při vystavení ozónu dýchací potíže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina dásně

Kdo trpí demencí?

Demence je považována za nemoc pozdního života, protože má tendenci rozvíjet se u starších lidí. Asi 5–8 % všech lidí ve věku nad 65 let trpí nějakou formou demence. Odhaduje se, že polovina lidí nad 80 let trpí demencí.

Zdroj: Alzheimerova choroba a další formy demence

Co je reflux

Refluxní choroba jícnu je nejčastěji způsobena oslabením dolního jícnového svěrače. Za normálních okolností se tento svěrač rozevře pouze tehdy, když přijímáme potravu a je potřeba, aby se dostala do žaludku. Jinak zůstává sevřený a brání tak tomu, aby žaludeční kyselina pronikla zpátky do jícnu.

Refluxní choroba jícnu se projevuje příznaky, jako jsou pálení žáhy a nepříjemná „hořká“ pachuť v krku. Zatímco u některých lidí se pálení žáhy vyskytuje jenom občas, existují i lidé, kteří příznaky refluxní choroby jícnu trpí celoživotně, přičemž jim velmi negativně ovlivňují celkovou kvalitu života. Projevy refluxní choroby jícnu lze často zmírnit přijetím vhodných opatření (zejména změna stravovacích návyků), případně lze toto onemocnění léčit pomocí léků nebo – v závažných případech – operací.

Základní příznaky refluxní choroby jícnu:

  • pálení žáhy – jde o nepříjemné pálení, které nejčastěji pociťujeme v oblasti těsně nad žaludkem, ale může se šířit i do celého hrudníku nebo dokonce až do krku; pálení žáhy se obvykle zhoršuje po jídle, při předklonu nebo vleže;
  • regurgitace žaludečního obsahu – stav, kdy se žaludeční obsah (včetně žaludeční kyseliny) vrací zpět do jícnu, krku a úst, což vyvolává nepříjemnou, hořkou pachuť v ústech.
Ostatní příznaky refluxní choroby jícnu:
  • zánět jícnu (ezofagitida);
  • zápach z úst (odborně halitóza);
  • nadýmání, plynatost a říhání;
  • nevolnost
  • problémy při polykání (můžete mít pocit, jako když sousta zůstávají „zaseknutá“ v hrdle) nebo bolest při polykání;
  • bolest v krku a chrapot;
  • přetrvávající kašel nebo sípání, které se zhoršují v noci;
  • zvýšená kazivost zubů a onemocnění dásní.

Pokud trpíte astmatem, mohou se u vás jeho projevy zhoršit v důsledku podráždění dýchacích cest žaludeční kyselinou.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Jak lze zabránit nakažení?

Základní ochranou proti nemoci je zamezit kontaktu psa nebo kočky s divokými prasaty a zabránit požírání syrového kančího masa, vnitřností a vývrhů. Větší nebezpečí je u aktivních mysliveckých psů. Vzájemně mezi domácími zvířaty se nákaza nešíří.

Zdroje informací:

  • Infekční nemoci psa a kočky (Svoboda, Pospíšil a kol.)
  • Informace SVS ČR

Zdroj: Aujeszkyho choroba

Co je Crohnova choroba?

Crohnova choroba zvaná také jako regionální enteritida je chronickým onemocněním, které je spojené s trávicím ústrojím. V trávicím ústrojí vzniká zánět (nejčastěji se jedná o zánět tenkého a tlustého střeva). Tento zánět může v lidském těle vyvolat zúžení střeva, a tedy i jeho neprůchodnost (úplnou i částečnou), nebo může naopak střevo spojit s ostatními orgány (fistule), případně nemusí dojít ani k zúžení střeva ani ke vzniku fistulí.

Toto onemocnění může tedy postihnout tenké i tlusté střevo (50 % případů), případně jen tlusté střevo (30 % případů), kyčelník, konečník a řitní otvor, v některých případech ale může zasáhnout i třeba žaludek, jícen a dutinu ústní (5 % případů).

Zdroj: Crohnova nemoc

Ankylozující spondylitida – Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova nemoc (ankylozující spondylitida, lat. morbus Bechterevi) je chronické zánětlivé onemocnění především páteřních obratlů postihující až 1 % populace. Její přesná příčina zůstává stále nejasná. Již dlouho je však známa souvislost, která existuje mezi výskytem nemoci a přítomností antigenu HLA-B27. HLA antigeny jsou molekuly na povrchu buněk, podle nichž imunitní systém rozeznává vlastní buňky od cizích. Nejrůznějších HLA antigenů existuje velké množství a antigen HLA-B27 se vyskytuje přibližně u 7 % obyvatel České republiky. U bechtěreviků jej lze prokázat až v 90 % případů. U osob s antigenem HLA-B27 je pravděpodobnost onemocnění až 300x vyšší oproti osobám, jež tento antigen nevlastní. Přítomnost antigenu HLA-B27 však ještě neznamená, že budete Bechtěrevovou nemocí postiženi, jedná se pouze o zvýšené riziko.

Zdroj: Bechtěrevova choroba

Jaký je rozdíl mezi třesem a Parkinsonovou chorobou?

Nejčastější příčinou mimovolního třesu je stav nazývající se základní třes. Základní třes a Parkinsonova choroba patří mezi poruchy hybnosti. Porucha hybnosti je definována jako nemoc či zranění, které zasahuje do pohybu jedince. Základní třes a Parkinsonova choroba mají různé příčiny, ale někdy může dojít k jejich záměně, jelikož mají mnoho společných projevů.

Základní třes je onemocnění systému nervů v těle, charakteristickým rysem je třes. Mezi nejčastěji zasažené oblasti patří ruce, paže, hlava a někdy i hlas. Neovlivňuje délku života, ale může mít vliv na mnoho aktivit, například psaní a stravování.

Příznaky základního třesu:

  • mimovolní třes objevující se na krátkou dobu;
  • roztřesený hlas;
  • kývání hlavou;
  • záškuby (samovolné pohyby), které jsou zhoršeny v období emocionálního stresu;
  • záškuby zhoršující pohyb;
  • třes;
  • problémy s rovnováhou.

Parkinsonova choroba je chronické progresivní mozkové a nervové onemocnění postihující oblast nervových buněk (neuronů) v oblasti mozku (substantia nigra). Tyto buňky podporují výrobu dopaminu, což je chemický přenašeč signálu mezi oblastmi mozku. Tyto signály při normální funkci koordinují hladký a vyrovnaný pohyb svalů. Parkinsonova choroba způsobuje odumírání neuronů, což vede k nedostatku dopaminu v mozku. Ztráta dopaminu pak vede ke ztrátě schopností ovládání těla.

Příznaky Parkinsonovy choroby:

  • svalová ztuhlost;
  • záškuby (samovolné pohyby);
  • zpomalení pohybu a postupná ztráta spontánní aktivity (Bradykineze);
  • změny v držení těla;
  • změny v řeči (artikulaci) a rukopisu;
  • ztráta rovnováhy a častější pády.

Zdroj: Parkinsonova choroba


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP