Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIKONCEPČNÍ PILULKY PO PADESÁTCE

OBSAH

Zapomínání užívání pilulky

Část žen zapomene užít tabletu každý den, nebo ji neužije každý den ve stanoveném časovém intervalu, čímž se sníží její účinnost. Pokud žena v takovém případě nepoužívá dodatečnou antikoncepci, například kondom, až do nástupu nejbližší menstruace, je riziko otěhotnění zvýšené. Podle jisté studie 31 % žen užívá antikoncepční pilulky bezchybně, skoro polovina žen jednou měsíčně chybuje a přes 20 % žen zapomene vzít pilulku více než dvakrát měsíčně. Pokud však žena neužije tabletku déle než do 12 hodin, může dojít k selhání antikoncepčních účinků.

Správně by se měly pilulky užívat 21 dní za sebou, pak následuje sedmidenní přestávka na menstruační krvácení. Některé druhy orální antikoncepce mají v balení 28 tablet, aby ženy nemusely přerušovat každodenní „rituál“ užívání tablety. Dodatečných sedm tablet hormony neobsahuje. Při častém zapomínání je vhodné změnit hormonální pilulky za jinou formu, například za antikoncepční náplast, která se aplikuje každých 7 dní. Pokud si žena zapomene náplast vyměnit, účinná látka se z náplasti uvolňuje ještě 48 hodin. Pacientka se také může rozhodnout pro další formu hormonální antikoncepce, například nitroděložní tělísko (zavádí se na 5 let) nebo podkožní implantát (na 3 roky).

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Diskuze

V diskuzi PILULKY NA PŘIBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel N.....

Dobrý den neznáte nějaké 100% pilulky na přibrání předem děkuji ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pilulky na přibrání

Silné bolesti hlavy

Zejména během menstruace mohou trpět mnohé ženy nepříjemnými bolestmi hlavy. Za příčinu tohoto stavu odborníci považují sníženou hladinu hormonu estrogenu v krvi při menstruaci, tedy během přestávky v užívání hormonální antikoncepce. Vhodným řešením jsou například monofázické antikoncepční pilulky, které není třeba na týden během menstruace vysadit.

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Diskuze

V diskuzi NE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiři.

Jake prostředky? O operaci nechci slyšet. Je to fruza.
Nechtěl bych tak nevezpečního vest vyšetření abych měl 3 cm víc..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

Nejle bude když napíšu ti název a ty už si všechno zkontroluješ sam.
Moje pilulky se jmenujou Penirium Forte.

Zdroj: diskuze Ne

Účesy pro ženy po padesátce

Ženám po padesátce sluší spíše kratší nebo polodlouhé střihy. Je těžké popsat jednotlivé střihy a typy účesů, proto si raději prohlédněte přímo fotografie žen daného věku a možnosti různých střihů. Takto mohou vypadat účesy pro ženy po padesátce, zde je foto pro ženy: účesy žen po adesátce.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Diskuze

V diskuzi KRVACENÍ PO PADESÁTCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie Kollárová.

Dobrý den,chtěla jsem se zaptat,je mi 58let a menstruaci nemám od 43let.Dnes jsčem zacala krvácet,Jsem z toho vyděšená! Co to znamená.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvacení po padesátce

Účes pro padesátileté muže

Účesy pro padesátileté pány jsou závislé na množství vlasů daného muže. Nutno podotknout, že v dnešní době spousta mužů umí své nedostatky nosit. Níže předložené fotografie jen dokládají toto tvrzení. Takto mohou vypadat účesy pro muže po padesátce, zde je foto muži: muži po padesátce foto.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Poradna

V naší poradně s názvem TEBOKAN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den,
užívám 2 pilulky denně Tebokan 40 mg. Mohu zapíjet jídlo pivem? Mohu dát třetinku něčeho ostřejšího (do 45%)?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tebokan obsahuje hlavně extrakt z jinanu dvoulaločnatého (Ginkgo biloba), který se užívá k léčbě příznaků poruchy paměti, poruchy pozornosti, snížené schopnosti soustředění a emoční lability. Ačkoliv není známa žádná interakce mezi Ginkgem a alkoholem, tak přesto pití alkoholu v tomto případě nelze doporučit, neboť alkohol zhoršuje všechny zde vyjmenované příznaky. Jedno pivo denně neuškodí, ale vyšší dávky alkoholu s denní pravidelností je již problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tebokan a alkohol

Módní účesy pro ženy po padesátce

I po padesátce můžete z vlasů vytvářet mnoho různých účesů. Tyto by měly být přiměřené věku, jinak bude celkový vzhled působit v lepším případě staře, v horším pak směšně až infantilně. Lichotivě vypadá pár delších špiček ponechaných v krátkých vlasech, které nejsou náročné na údržbu, nebo delší vlasy po stranách obličeje a na temeni. U takto ostříhaných polodlouhých vlasů lze snadno obměňovat styl: jednou je můžete nechat volně padat do tváře, jindy je zase můžete sčesat za uši a podtočit.

Zde je několik tipů na účesy po padesátce.

Zdroj: Účesy pro padesátileté

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heřmanová.

chtěla bych se zeptat přítel má cukrovku bere léky, jedny které mu lékař předepsal mu způsobily problém s erekcí trvá to zhruba rok ale při jiném způsobu dráždění nějakou erekci má na penisu je vidět zvětšení ale nemůže dosáhnout takové tvrdosti aby jsme mohli souložit já mu našla informace o přírodních doplncích stravy přemýšlel o viagře já našla tablety Levitra prý jsou účinné nerada bych aby se příteli něco stalo jen aby mohl souložit jeho doktor mu řekl,že neví jestli to bude fungovat děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oto.

Taky jsem měl docela problémy s erekcí, ale pak to vyřešili pilulky, takže koukejte se na složení a musíte zkoušet, taky objevíte. určitě

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Jemné vlasy v padesáti

V pozdějším věku mají vlasy tendenci se více lámat, ztrácet svou pružnost a řídnout. S blížící se padesátkou je proto lepší upustit od dlouhých vlasů a zkrátit je alespoň na délku po ramena. Účesy a střihy ze středně dlouhých vlasů se dají nosit jak rozpuštěné, tak vyčesané, takže jsou naprosto ideální i pro jemnější či poškozené vlasy. Šik jsou účesy a střihy po padesátce.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heřmanová.

chtěla bych se zeptat přítel má cukrovku bere léky, jedny které mu lékař předepsal mu způsobily problém s erekcí trvá to zhruba rok ale při jiném způsobu dráždění nějakou erekci má na penisu je vidět zvětšení ale nemůže dosáhnout takové tvrdosti aby jsme mohli souložit já mu našla informace o přírodních doplncích stravy přemýšlel o viagře já našla tablety Levitra prý jsou účinné nerada bych aby se příteli něco stalo jen aby mohl souložit jeho doktor mu řekl,že neví jestli to bude fungovat děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oliver.

já mám taky problémy s erekcí, ale už to řeším a čekám jak mi v týdnu teď přijdou pilulky tak vám dám vědět jak fungují nebo co a jak :)

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Typy tablet

Účinné hormonální tablety jsou buď všechny stejné, nebo se množství hormonů v jednotlivých pilulkách v průběhu cyklu mění. Rozeznáváme proto přípravky jednofázové, dvoufázové, třífázové nebo s takzvaným dynamickým dávkovacím režimem. Je-li pilulek jenom 21 a jsou-li všechny stejné barvy, jedná se o pilulky jednofázové. Pokud však blistr s pilulkami vypadá odlišně, či dokonce obsahuje více barev, jedná se o vícefázové pilulky.

Obsah hormonů v antikoncepční pilulce:

  • Estrogen – nahrazuje přirozený estrogen produkovaný ženským tělem.
  • Gestagen – nahrazuje přirozený progesteron.

Podávání obou hormonů v podobě antikoncepčních pilulek blokuje tvorbu vlastních ženských pohlavních hormonů v těle ženy, dává tedy tělu ženy jakýsi řád i s efektem, kterého chceme dosáhnout (antikoncepční ochrana, pravidelnost menstruačního cyklu a jiné).

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den.
manžel měl před půl rokem mozkovou příhodu.
Může letět letadlem( jedná se o 1 hodinu a půl.Může letět letadlem aniž by navštívil lékaře , a bral nějaké pilulky.

Děkuji Mitrusová
Jilemnice, 945.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po půl roce po IKTu je možné absolvovat cestu letadlem, ale je třeba před cestou navštívit lékaře a poradit se s ním o aktuálním zdravotním stavu. Během letu dochází k různým tlakovým anomáliím, které můžou uvolnit nové sraženiny, a ty můžou znovu ucpat cévy. Díky těmto tlakovým anomáliím hrozí u lidí, kteří prodělali mozkovou příhodu vážné komplikace během letu nebo i po něm. Proto nepodceňujte tuto záležitost a přesvěčte manžela, aby před cestou zašel ke svému nurologovi nebo alespoň k praktickému lékaři a svou cestu s ním prodiskutoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Nevýhody minipilulek

Mohou způsobit nepravidelnosti v menstruačním cyklu s obdobími krvácení nebo „špinění“. Vedlejší účinky jsou minimální a mizí obvykle po 2–3 měsících. Někdy je menstruace vynechána zcela.

Tabletky musí předepisovat lékař a musí se užívat denně ve stejnou dobu, nanejvýše s tříhodinovou odchylkou. Některá onemocnění (těžké průjmy), ale i některé léky mohou zabránit účinku antikoncepční pilulky, v tom případě je třeba po poradě s lékařem použít speciální opatření. Uživatelkám hormonální antikoncepce se nedoporučuje kouření.

Zdroj: Hormonální jednosložková antikoncepce

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Krátké účesy po padesátce pro muže

Muži v každém věku se chtějí líbit a i ve vyšším věku mohou být pánové atraktivní a sexy. Dnešní doba přeje upraveným mužům, kteří o sebe dbají. Velmi moderní a trendy jsou pánské účesy sestříhané na bocích a na temeni delší, zvlněné či vyfoukané do hladka směrem dozadu. Takto upravený účes ještě zvýrazní jejich sexy šediny. K doladění stylu si muži velice často nechávají dorůst vousy, které jsou pečlivě zastřižené do požadovaného tvaru. Pánské účesy na bokách sestříhané dají vyniknout sexy šedinám.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI OČISTĚ ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

bolí mě stále loket a u kyčle trochanter
chtěla bych se očistit ,abymě to nebolelo,když
mi řekla lékařka, že mám zánětto je v tom trochanteru,
Nechci tablety a tvrdé diety.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thea.

Nemusíš žádnou tvrdou dietu. Stačí několikahodinový postup, vyplatí se najít si na něj jednou-dvakrát do roka čas. Buď kávový klystýr nebo očistu jater olivovým olejem a citronovou šťávou (www.detoxikuj.netstr…). Je i lepší zábava, ale stojí to za to. Určitě lepší, než pilulky nebo procedury ve špitále.

Zdroj: diskuze Jídelníček při očistě organismu

Špatné použití kofeinových tablet

Existuje mnoho mylných představ o tom, jak kofeinové pilulky fungují. Spousta lidí si myslí, že kofeinové pilulky jsou něco jako bonbóny, a to z důvodu prodeje v běžných obchodech, kde se často nacházejí a prodávají vedle sladkostí a žvýkaček. Mnoho lidí, kteří užívají kofeinové pilulky, se nezabývá příbalovým letákem, ve kterém jsou uvedeny vedlejší účinky a rizikové faktory. Pro lidi je jednodušší vzít si pilulku a ignorovat bezpečnostní opatření na produktu. Především pozapomínají na to, že při společném užití kofeinových tablet a nápojů, které obsahují kofein, se mohou předávkovat anebo si vytvořit na kofeinu závislost.
 

Zdroj: Kofeinové tablety

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ WARFARINU S PROPOLISEM A MÁTEŘÍ KAŠIČKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliska.

Mám kardiostimulátor a užívám warfarin/ nyní 4 x týdně 1 a 1/2 pilulky a 3 x 1 pilulku o síle 5 mg.Chtěla bych vědět,zda mohu užívat při bolestech v krku propolis spolu s máteří kašičkou.Děkuji.Eliska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

Prosila bych o sdělění,zda můžu,když žívám warfarin o síle 5 mg /4 x týdně 1 a půl tablety a v ostatní 3 dny 1 tabletu denně/ a mám zabudovaný kardiostimulátor užívat při tom máteří kašičku nebo propolis /při bolesti v krku.Děkuji Eliška

Zdroj: diskuze Užívání warfarinu s propolisem a máteří kašičkou

Antikoncepce v 50 letech

Nehormonální metody antikoncepce lze před 50. rokem věku ukončit po 2 letech amenorey, po 50. roce po 1 roce amenorey. Metody obsahující pouze gestageny lze používat až do věku 55 let nebo po padesátce přejít na nehormonální metodu, která se ukončí po 1 roce amenorey. Stejně je tomu u metod obsahujících estrogeny, pokud nejsou přítomny kardiovaskulární rizikové faktory.

Obecné metody antikoncepce:

  • Přirozené – nejlevnější, nevyžadují žádné pomůcky, ovšem nejméně spolehlivé (přerušovaná soulož, metoda plodných a neplodných dnů).
  • Bariérové – mechanicky zabraňují splynutí vajíčka a spermie (kondom, pesar, ženský kondom).
  • Chemické – využívají látky, které při kontaktu ničí spermie nebo omezují jejich pohyblivost (spermicidy ve formě vaginálních čípků nebo gelu).
  • Hormonální – umělé hormony zabraňují dozrávání a uvolňování vajíčka (ovulaci) a ztěžují pronikání spermií do dělohy; patří mezi nejspolehlivější (kombinovaná pilulka, minipilulka, nitroděložní hormonální systém – Mirena, náplast, injekce, podkožní tyčinka, vaginální kroužek).
  • Nitroděložní tělísko – působí mechanicky, chemicky a aktivací obranných mechanismů proti uhnízdění vajíčka.
  • Sterilizace – chirurgický zákrok, při němž dojde k přerušení vejcovodů u ženy nebo chámovodů u muže.

Hormonální antikoncepční pilulka je jednou z nejčastějších antikoncepčních metod a v dnešní době ji užívá přibližně 100 milionů žen. Po spolknutí pilulky se do těla dostávají hormony, které vyvolají stav podobný těhotenství, a tím pádem nedochází k ovulaci. Vajíčko se tedy z vaječníku neuvolní a spermie nemají co oplodnit. Pilulka tímto způsobem „ošidí“ i děložní sliznici, která normálně vyzrává a po přerušení užívání tabletek se odlučuje v podobě menstruačního krvácení. Vlastní krvácení v tomto případě vypadá úplně stejně, je snad jenom o něco slabší a někdy trvá kratší dobu.

Jak se pilulky užívají:

  • Schéma 21/7: Naprostá většina tablet se užívá jednou za 24 hodin po dobu tří týdnů, pak následuje v užívání sedmidenní přestávka, během které se většinou dostaví menstruační krvácení.
  • Schéma 22/6: Systém užívání 22 tablet + 6denní pauza. Oproti předchozímu se mění pouze to, že žena končí i začíná užívat pilulky ve stejný den v týdnu.
  • Schéma 28/0: U schématu 28 tablet žena nic nevynechává a pokračuje bez přestávky hned balením dalším. Princip je ale pořád stejný.

Žena je před otěhotněním dokonale chráněna nepřetržitě, i během sedmidenní přestávky v užívání!

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Vaginální antikoncepční kroužek

Vaginální antikoncepční kroužek uvolňuje estrogen a progestin přímo do pochvy. Gynekolog vám ukáže, jak vložit kroužek do pochvy. Antikoncepční kroužek by měl být v pochvě po dobu tří týdnů s následným vyjmutím. Před vložením nového tedy následuje sedmidenní vysazení.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Jak kofeinové tablety vypadají

Kofeinové pilulky jsou malé bílé prášky, které jsou prodávány v malých lahvičkách nebo baleních. Obvykle jsou k dostání v drogeriích, obchodech a lékárnách. Kofeinové pilulky se musejí užívat ve vhodném dávkování, a zároveň s vodou. V každé pilulce je obsaženo 200 nebo více gramů kofeinu, což odpovídá asi dvěma silným kávám, nebo limonádovým vodám s kofeinem, například PEPSI nebo Coca Cola.
 

Zdroj: Kofeinové tablety

Druhy antikoncepčních pilulek

Tablety jsou nejznámější formou hormonální antikoncepce. Užívá se perorálně a pro zjednodušení je můžeme rozdělit na monofázické, bifázické nebo trifázické. Toto rozdělení určuje, kolik různých pilulek v průběhu jednoho cyklu preparát obsahuje.

Monofázické – mají všechny pilulky se stejným obsahem hormonů.

Bifázické – dvoufázové – mají dvoje pilulky, přičemž ve druhém cyklu mají pilulky vyšší množství gestragenu.

Trifázické – mají 3 různé typy pilulek a množství hormonů se různí dle výrobce.

Zajímavostí ještě je, že některé preparáty mají pouze 21 pilulek, zatímco jiné jich mají 28. Jediný rozdíl je v tom, že u pilulek v balení po 21 po dobrání uděláte týdenní pauzu. U pilulek balených po 28 tuto pauzu neděláte, ale berete pilulky bez hormonů. To by mělo zabránit častějšímu zapomínání. Hormonální antikoncepci předepisuje gynekolog.

Ceny se různí a záleží také na lékaři, který přípravek doporučí podle dispozic každé ženy.

Zdroj: Druhy antikoncepce

Kombinované antikoncepční pilulky

Monofázické antikoncepční pilulky

Jejich podstata spočívá v tom, že dodávají tělu stejnou, neměnnou dávku estrogenu a progestinu v průběhu celého cyklu. Tabletky se obvykle začínají užívat od 5. dne cyklu (první den menstruace se pokládá za první den cyklu) denně po jedné tabletě po dobu 21 dní. Dva až čtyři dny po užití poslední tabletky nastává krvácení z vynechání či takzvané anovulační krvácení. Některé preparáty obsahují 28 tablet, přičemž v posledních sedmi je jen placebo (tableta neobsahující hormony). V době jejich užívání se objevuje již zmíněné krvácení.

Dvoufázové antikoncepční pilulky

Tyto přípravky imitují (napodobují) přirozený hormonální cyklus, čímž se snižuje celkové množství určitých hormonů. Při dvoufázových přípravcích zůstává dávka estrogenu během 21 dní neměnná. Pro zvýšení antikoncepční spolehlivosti obsahují tablety pro prvních 10 až 11 dní poměrně nízkou dávku progesteronu, která ale ještě stačí k zabránění ovulace. V druhé části cyklu je obsah gestagenu v tabletách dvojnásobný.

Třífázové antikoncepční pilulky

Tak jako dvoufázové tabletky i tyto imitují přirozený hormonální cyklus a současně by měly zajistit lepší pravidelnost cyklu. 21 tabletek jednoho balení je rozděleno na 6 - 6 - 9 (nebo 6 - 5 - 10). Obsahují různé koncentrace hormonů, přičemž v některých přípravcích je hladina estrogenu neměnná, v jiných se může měnit.

Jak se užívají perorální antikoncepční pilulky

Kombinované antikoncepční pilulky musí předepisovat lékař. Obsahují dva druhy hormonů podobných těm, které se přirozeně produkují ve vaječnících – estrogen a progestagen. Užívají se perorálně a obsahují velmi nízké dávky hormonů. Obvykle existují dva typy balení antikoncepčních pilulek. Častěji balení obsahuje 21 tabletek, to znamená, že 21 dní žena užívá pilulky každý den, pak následuje 7denní pauza, kdy se tabletky neužívají. Vzácněji se vyskytuje balení, které může obsahovat i 28 pilulek, přičemž 21 z nich obsahuje účinné hormony, zbývajících 7 tabletek je obvykle jiné barvy a neobsahuje hormony.

Účinek se ztrácí, pokud se tabletka použije o 12 hodin později nebo při zvracení či průjmovém onemocnění. Rovněž některé léky mohou snížit účinnost tohoto druhu antikoncepce, v tom případě je nutné poradit se se svým lékařem. Kuřačky nemají užívat kombinovanou hormonální antikoncepci.

V současnosti veškeré kombinované hormonální antikoncepce obsahují dávku estrogenů nižší než 50 mg, jedná se tedy o nízko dávkovaná kontraceptiva. Ve snaze snižovat některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je napětí v prsou, nucení na zvracení, případné bolesti hlavy, uvádějí výrobci na trh preparáty se stále nižší dávkou estrogenů. Velmi nízká dávka estrogenů obsažená v jedné tabletě je 15 mg a je určena zejména pro mladé, astenické ženy, nebo naopak pro ženy v období blízkém klimakteriu, kde je nízká dávka dostatečná a bezpečná pro udržení pravidelného cyklu. Na druhé straně u žen s nepravidelnostmi cyklu je žádoucí podávat tablety s vyšší dávkou estrogenů.

Výhody hormonálních tabletek

Při správném užívání jsou účinné. Každá žena musí být před zahájením užívání hormonální antikoncepce gynekologicky vyšetřena. Mohou se užívat od dospívání až po menopauzu. S jejich užíváním lze přestat v podstatě kdykoliv. Užívání tabletek neovlivňuje zdraví budoucího dítěte ani nevyvolává potrat.

Nevýhody hormonálních tabletek

Ženy mohou mít při užívání pilulek pocit na zvracení (nejčastěji první 3 měsíce, zejména při tabletkách s vyšším obsahem estrogenů), krvácení nebo špinění mezi menstruacemi (zejména pokud žena zapomene užít antikoncepční pilulky), mírné bolesti hlavy, citlivost prsů, případně náladovost. Antikoncepční pilulky nejsou prevencí proti pohlavně přenosným chorobám, včetně HIV a AIDS.

Zdroj: Hormonální kombinovaná antikoncepce

Zastavení menstruace antikoncepcí

Silné menstruační krvácení, pokud nemá nějakou speciální příčinu, kterou je zapotřebí odstranit (například myom), se dá léčit hormonálně. Možností je více, jednou z nich může být i zavedení nitroděložního hormonálního systému. Zde hormony působí prakticky výhradně na děložní sliznici, výsledkem je výrazné oslabení, dokonce až vymizení krvácení. Druhou možností jsou antikoncepční pilulky, tzv. léky na zastavení menstruace. Ty krvácení výrazně zeslabují, a navíc je činí pravidelným.

Pokud žena úplně odmítá hormony, je situace složitější. Lze zkusit přípravky proti bolesti. Dále je možná léčba chirurgická, a to buď odstranění děložní sliznice (provádí se málo), nebo odstranění celé dělohy. V drtivé většině případů tyto postupy nejsou nutné, pokud je žena sama nepožaduje.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP