Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TKÁŇ

OBSAH

Oční chirurgie a astigmatismus

Zjizvená tkáň vytvořená na oku po operaci vede často k astigmatickému stavu, který způsobuje vadu oka, která následně brání správnému lomu světla.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Poradna

V naší poradně s názvem SEBOROICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Jedličková.

Lze i Seboroickou keratozu ošetřit a odstranit pomocí jablečného octa ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická keratóza nejde odstranit jablečným octem. Ocet ji jen změkčí a odstraní svrchní odumřelou tkáň, ale ložisko zůstane.
Seboroická keratóza jde odstranit chirurgicky vyříznutím a nebo lejzrem, či zmrazením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seboroická keratóza

Kopřivka

Kopřivka se projevuje otoky na kůži, které mohou pálit nebo způsobovat bodavou bolest. Dochází k tomu tehdy, když kožní tkáň reaguje na určité chemické látky obsažené v krvi a následně „vypouští“ do krevního oběhu histamin. Spouštěčem mohou být některé potraviny, léky, environmentální faktory a alergeny (pyly a latex). Rovněž některé bakteriální infekce a viry mohou vyvolat kopřivku (například viry hepatitidy typu B).

Zdroj: Byliny na kopřivku

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den, vím s naprostou jistotou, že mám prasklý bubínek ( není to poprvé) jde o to, že je to už tři týdny a sluch se zlepšil pouze částečně a chvílemi přetrvává mírná bolest. Tudíž se chci zeptat, zda by se mohlo jednat o infekci, nebo jen o proces hojení?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Při opakovaném prasknutí bubínku se tkáň stává méně hojitelnou a může docházet k prodloužení rekonvalescence. S hojením může pomoci speciální roztok, který se aplikuje na konec zvukovodu. Roztok může aplikovat jen lékař na ORL. Doporučuji navštívit ušního lékaře, protože jde o důležitou věc - hrozí ztráta sluchu a to není nic příjemného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklý bubínek

Co je exfoliace pleti?

Exfoliace pleti je chemický pleťový peeling. Jeho působení spočívá v nanášení kyseliny glykolové na ošetřovanou pokožku. Tím, jak kyselina glykolová působí, dochází k tak zvané exfoliaci pleti - odstraní se povrchové buňky kůže a to téměř až na živou tkáň!!! Pak následuje proces hojení, kdy se odstraněné buňky přirozeně nahradí novými. Proces přestavby pleti se na venek projevuje zčervenáním, které vybledne do 2 dnů po aplikaci kyseliny glykolové. Během této doby se mohou na ošetřených místech objevit také drobné puchýřky, stroupky, šupinatění nebo jemné olupování pokožky. Všechny tyto projevy většinou vymizí do 5 dnů.

Zdroj: Co je exfoliace pleti?

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

kamarád prodělal robotickou operaci rakoviny prostaty,chtěla bych mu koupit nějaký přírodní doplněk stravy,prosím,poraďte,co by bylo nejvhodnější.Díky a zdravím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ihned po operaci je dobrý Wobenzym v dávkování 3 krát denně 6 tablet. Pak může být prospěšný kolagen na nově vznikající pojivovou tkáň v okolí zásahu. Echinacea na posílení imunity a vitamíny řady B (B komplex forte). Dobré je také cvičit Kegelovo cvičení (systematické přerušování proudu moči při každém močení) k tomu je dobré pít šťávu z brusinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Recept

Ingredience: 1 díl tmavého (například lesního) medu, 1 díl celozrnné mouky, obvaz nebo gáza

Postup: Promíchejte stejné množství medu a mouky. Následně naneste 5 až 10 mm silnou vrstvu směsi na lipom. Celé místo pak překryjte obvazem nebo gázou. Směs by měla na lipom působit minimálně 36 hodin. Po této době obvaz odstraňte, místo omyjte vodou a proceduru znovu opakujte. Celkově byste měli postup zopakovat alespoň 5krát. Po skončení kúry začnete pozorovat, jak se tuková tkáň zmenšuje.

Zdroj: Tuková bulka

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SOREIA.

Dobrý den,
hodí se višňák mast na popáleniny?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám se nehodí na léčení popálenin ani spálenin od slunce. Uplatnil by se zde jen tehdy, když by se při hojení tkáň zanítila nějakou infekcí, tak pak by višňák pomohl na zhojení toho zánětu. Na popáleniny zabírá výborně Panthenol, který kůži rychleji regeneruje a zrychlí její obnovu po spálení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák mast

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Doba léčení zánětu šlachy záleží na rozšířenosti zánětu, v nejtěžších případech musí být šlacha chirurgicky odstraněna. Zánětu šlach lze velmi dobře předcházet správným cvičením a nepřetěžováním. Při zánětu šlach je jednou z nejzásadnějších částí léčby omezení pohybu postižené šlachy. Ta může být fixovaná například obvazem, ortézou nebo i sádrou. Po snížení pohybu se zánětlivá reakce postupně ustaluje a poškozená tkáň se léčí. Velmi pomáhají studené obklady. Zkusit můžete i různé chladivé gely. Pokud nedojde k omezení pohybu, není možné zánět šlachy vyléčit. Po vymizení zánětu by měla následovat rehabilitace postižené končetiny.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK PRAVÉ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Pravidelně jednou za měsíc, za šest týdnů, se probudím s otokem pravé tváře. Otok je soustředěný na spodní čelist, od zubů to není. Prohmatáním zjišťuji jen zduřenou tkáň, žádnou obstrukci, otok je bezbolestný. Během dvou dnů to po nahřívání odejde, aby se to za měsíc objevilo znovu. Většinou se to stává přes noc, ale už dvakrát i přes den. Bylo mi nabídnuto endoskopické vyšetření slinné žlázy v nemocnici, ale toho se bojím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Endoskopického vyšetření slinné žlázy se bát nemusíte, není to nic hrozného. Je to další krok ke zjištění příčiny vašich obtíží. Ještě se zkuste poradit se svým gynekologem, jestli to náhodou nesouvisí s vaším menstruačním cyklem. Také se snažte o vyšetření spodní čelisti pomocí ultrazvuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok pravé tváře

Metastáze v kostech

Kostní metastáze patří i do skupiny zhoubných nádorů, které se častěji vykytují ve vyšším věku a vznikají zhoubným bujením nádorových buněk, které se v kosti běžně nevyskytují a jsou spojeny s výskytem nádorů jiné tkáně. Nejčastěji se jedná o metastáze z primárních nádorů prostaty, prsu, plic, ledvin, štítné žlázy či ženských pohlavních orgánů. Jak se vůbec nádor do kosti dostane? Dokáže to kvůli své schopnosti uvolňovat jednotlivé buňky do krevního oběhu. Touto cestou se šíří všude po těle, protože je ale kostní tkáň bohatě prokrvená, je velká pravděpodobnost, že se právě v ní podaří nádorovým buňkám uchytit. Okamžitě se začnou množit a postupně kostní tkáň likvidovat. Narušené kosti bolí a velmi snadno se lámou. Metastáze zhoršují kvalitu života nemocných i jejich šanci na přežití. Léčba metastází je mnohdy složitější než samotné primární onemocnění.

Kostní metastáze se v současné době léčí několika způsoby, a to chemoterapií, hormonální terapií, radioterapií, chirurgicky nebo podáváním takzvaných bisfosfonátů, což jsou léky, které brání tvorbě nových kostních metastází a rozšiřování těch už vzniklých. Vytvářejí totiž přímo v kostní tkáni ochrannou bariéru, která se nádorovým buňkám staví do cesty. Použití bisfosfonátů znamená pro pacienty značnou úlevu: zlepšuje jejich pohyblivost a schopnost postarat se o sebe, zmírňuje bolesti, ale také brání vzniku osteoporózy, čímž snižuje riziko zlomenin.

Zdroj: Rakovina kostí

Diskuze

V diskuzi VÝPLACHY POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivet.

a ještě jsem zapoměla na ten česnek,píšou zde že se dá celý stroužek do pochvy a nechá ho tam přes noc??aby mi to spíše neublížilo,přijde mi to nějaké drastické..děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Senora.

Zdravim,chci se zeptat,byla jsem na odstraneni granulacni tkane s pochvy po dtehu s pahylu,uz je to 7tydnu po zakroku a stale mam ten nekonencni vytok jako pred neoperaci,doktorka mi rekla pokud to bude i po neoperaci musim na vyriznuti mista odkud je produkovana tekutina dekuji za odpoved,jestli to jde jinak lecit nez neoperaci?,Senora

Zdroj: diskuze Výplachy pochvy

Cibulová mast na bradavice

Cibulová mast na bradavice šetrně naruší vrstvu hrubé a tuhé kůže na povrchu, kde vytváří tenký film. Po opakované aplikaci účinné cibulové masti se zrohovatělá tkáň odloupne a kůže se znovu obnoví. Další možností je, že na bradavice a kuří oka můžete přikládat plátek cibule namočené v octu a nechat působit přes noc.

Komerčně vyráběná a dostupná v lékárnách je HBF mast cibulová 30g. Účinné látky obsažené v masti změkčují zrohovatělý povrch bradavic, napomáhají jejich olupování a zpomalují růst bradavic. Dlouhodobé používání vede v převážné většině případů k jejich odstranění. Mast změkčuje vrchní vrstvy ztvrdlé pokožky a příznivě tak působí při pravidelném potírání nepříjemných a bolestivých otlaků. Ve většině případů tato mast odstraní bradavičky během měsíce. Bohužel v současné době je těžko dostupná.

Zdroj: Cibulová mast

Diskuze

V diskuzi HEMATOM ABCES U PSA NA NOSE OBRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Marešová.

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, máme doma Mini Bulika a na nose se mu objevil velký podebrany flek.
A na veterině nam řekli ze to je nádor, ale nam to tak nepřijde chci se zeptat zda by to taky nemohl byt hematom nebo něco jiného. Děkuji za odpověď přikládám fotku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MVDr. Hrachová.

Dobrý den,
diagnostika léze na nose pejska bude určitě vyžadovat histologické vyšetření postižené tkáně, které přesněji řekne, o co se jedná a jaká bude nejúčinnější léčba. Z obrázku to opravdu nelze určit. Netuším jaká je celková anamnéza psa a zda byl vzorek z tkáně histologicky vyšetřen. Hematom bych ale z fotografie vyloučila, v úvahu připadá spíše zánětlivá, nádorová tkáň, aj. či kombinace různých problémů.

Hodně štěstí,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Hematom abces u psa na nose obrazky

Co je to tuková bulka

Lipom je nezhoubný nádor tvořený tukem – tuková tkáň či uzlina v měkké tkáni, pod kůží pohyblivá, rostoucí pomalu, obvykle nebolestivá. Vyskytuje se na zádech, v podpaží, v prsu, na noze, na krku, na hýždích (na zadku), může se objevit prakticky kdekoliv na těle, a to bez zjevných příčin. Konzistence lipomu je nepoddajná, vyskytuje se jednotlivě nebo i v seskupeních. Pokud svým umístěním a velikostí lipomy utlačují nerv, mohou i bolet.

Když se u někoho vyskytují lipomy na více místech, nebo se po odstranění stále vrací, může jít o problém související s nedostatkem lecitinu či některých vitaminů, například E nebo C. Léčba by se tedy měla zaměřit na zdravou životosprávu a vhodnou detoxikaci organismu. Důležitý je také pitný režim a omezení nasycených tuků v potravě.

Další možnou příčinou může být vrozené oslabení tukové tkáně a poruchy spojené s tukovou látkovou přeměnou.

Zdroj: Tuková bulka

Diskuze

V diskuzi ALAVIS PRO LIDI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HankaK.

Našla jsem Barny's Triple Blend pro lidské klouby 700 g,brala jsem Alavis Triple Blend a teď mě zaujal ALAVIS™ Celadrin a Alavis Duoflex. Máte někdo zkušenost?
Trochu mě tam zaráží,cituji: "ALAVIS™ Celadrin pro koně se metabolizuje v játrech, na jejichž tkáň má protektivní (ochranný) účinek a odtud ve formě lipoproteinů vstupuje do cílových buněk".
No a tak nevím? Koupit a začít brát nebo ne?
Mám artrózu už pokročilejší, doktoři nereagují,musím si pomoci sama.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Beru ho také a v pohodě. Úleva od bolesti velmi výrazná...co dodat.

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Účinky pohanky na patní ostruhy

Pohanka je neprávem zapomenutý (vše)lék – je velice prospěšná lidskému organismu, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek. Nejdůležitější látkou, kterou pohanka obsahuje, je rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C, navíc příznivě působí na cévy a celý cévní systém vůbec. Pohanka je také významná krmná a medonosná rostlina. Kromě toho, že patří mezi bezlepkové potraviny, obsahuje také řadu minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan a zinek, a vitamínů, například ze skupiny B (B1, B2, B6), dále vitamin E, niacin a rutin.

Pokud chcete pomoci s ostruhou, tak minimálně denně konzumujte jedno jídlo z pohanky. Vhodná je lámanka. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje hodně vápníku, čímž v těle urychluje jeho metabolismus a paradoxně tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Zdroj: Pohanka a ostruhy

Poradna

V naší poradně s názvem PRST NA POVRCHU DOBRÝ BEZ DEFEKTU,ALE ČERVENÝ A OPUCHLÝ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem diabatik.Mám potíže s prstem na noze nechce se mi to hojit. Dávám si na prst Višnovou mast,Ale vísledky nejsou uspokojivé Dnes jsem si dala na prst černou mast a čekám co bude. Byla jsem u lékaře a nepřijdu o prst? Moje potíže trvají už od prosince. děkuji ana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků jsou běžné problémy s prsty na končetinách. Tím, že budete na prst dávat višňák či černou mast, tak ho z venku vydesinfikujete, ale váš problém s tím nevyřešíte. Je třeba navštívit internistu - diabetologa a problém s prstem mu ukázat. Skutečně zde hrozí vysoké riziko, že při otálení se správnou léčbou se zasažená tkáň na prstě nezhojí a započne nekróza - odumření prstu. Pak již bude nevyhnutelná amputace prstu.
Nehojící se prst u diabetiků nepodceňovat a jít s ním hned k lékaři!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prst na povrchu dobrý bez defektu,Ale červený a opuchlý.


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP