Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PSYCHOSOMATICKE PROJEVY NEMOCI

OBSAH

Příčiny

Psychosomatické příčiny nemocí vznikají, pokud tělesné zdravotní obtíže přetrvávají a pokud biologický samoléčivý potenciál člověka z psychických nebo sociálních důvodů selhává, a naopak dlouhodobé tělesné potíže vedou k duševní zátěži, která se může projevit psychickými problémy. K léčení psychosomatických zdravotních obtíží je třeba komplexní, takzvaný celostní přístup k pacientovi, při němž se spojí specialisté z různých oblastí somatické medicíny, psychologie a psychiatrie. Jejich úzká spolupráce může vést k porozumění příčin nemoci a k její léčbě. Většinou je dokonce obtížné určit, kde je prvotní příčina nemoci. Téměř každá nemoc je totiž důsledkem kombinace fyzických, psychických a sociálních vlivů současně působících na člověka. Při celostní léčbě nemocí a péči o zdraví je proto potřeba věnovat se zároveň dobré kondici těla i duše.

Zdroj: Psychosomatická deprese

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Příznaky

Příznaky psychosomatických onemocnění jsou varovnými signály těla, které nám mají říci, že je třeba něco změnit, něco napravit. Příznaky psychosomatických onemocnění jsou velmi pestré. Nejčastější psychosomatické projevy jsou:

  • chronické bolesti (hlavy, břicha, zad či kloubů)
  • chronická únava
  • brnění končetin nebo v obličeji
  • gynekologické obtíže (například silný premenstruační syndrom)
  • kožní problémy a ekzémy
  • astma
  • vředová choroba žaludku
  • vysoký krevní tlak, bušení u srdce, nepravidelnost srdečního rytmu
  • píchání na hrudi a dušnost
  • nespavost
  • ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba
  • bušení srdce, píchání na hrudi, dušnost
  • nechutenství nebo nadměrná chuť k jídlu
  • zažívací obtíže (průjem, zvracení, žaludek na vodě)
  • jiná onemocnění, která se vrací

Zdroj: Psychosomatická deprese

Poradna

V naší poradně s názvem SERMION POR ČÍM LZE NAHRADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Urban.

Dotaz:Předem přeji hezký den.Mám být léčen novodobým lékem SERMION POR TBL FLM.Jelikož mám i další léky jako warfarin, Lorista H ,Lorista 50 a Tulip,po přečtení všech dostupných informací se mi nezdá, abych uvedený lék na Menierovu chorobu užíval.Nehledě na to, že s tímto lékem jak jsem dále vyčetl nejsou kromě krys a dalších zvířat a kromě několika testujících osob žádné zkušenosti.Pokusného králíka rozhodně dělat nebudu,proto se ptám, zda existují jiné léky a cenově dostupné.Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na Meinerovu nemoc neexistuje žádný lék, který ji může vyléčit, ale používají se léky, které mohou potlačit nepříjemné projevy této nemoci, jako například závratě. Lék Sermion se ve světě s úspěchem používá k léčbě závratí u lidí již deset let, takže nejde o žádný novodobý nevyzkoušený lék. Lékař, který Vám předepsal Sermion na Menierovu chorobu, Vás bude určitě pravidelně a často kontrolovat, aby při jeho používání nedošlo ke shoršení Vašich kardio-vaskulárních problémů. Pokud svému lékaři důvěřujete, pak věřte i v léčbu lékem Sermion.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sermion por čím lze nahradit

Definice psychosomatického onemocnění

Psychosomatické onemocnění je onemocnění, při kterém se psychické problémy projeví navenek jako tělesné nemoci. Dostaví-li se tělesné obtíže vlivem dlouhodobého stresu, postižený vyhledá lékaře. Pro zdravotní potíže psychického původu je charakteristické, že výsledky jsou v normě, nejsou zjištěny žádné abnormality. Pacient se dozví, že je zdravý, přestože jeho potíže přetrvávají. Podle některých odborníků je až 70 % všech tělesných potíží psychického původu. Starosti, nespokojenost, stres představují pro naše tělo takovou zátěž, že se s ní nedokáže vyrovnat jinak než vznikem nějakého tělesného problému. Nejčastější příčinou psychosomatických onemocnění bývá dlouhotrvající stres, nedostatek spánku, nedostatek času na aktivní odpočinek, starosti, obavy, strach.

Zdroj: Psychosomatická deprese

Poradna

V naší poradně s názvem BIOMODULAČNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Habanec.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je biomodulační léčba vhodná, či možná u myopatie druhého typu, při souběhu obou podtypů. V případě, že ano, jak kde a koho kontaktovat. Předem děkuji.
S pozdravem Milan Habanec

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Biomodulační léčba může být účinná všude, kde panuje důvěra v tuto metodu a důvěra v lékaře, který ji provádí. Jde o metodu soustřeďující se na psychosomatické příčiny zdravotního problému. Pokud biomodulační léčba nepomůže, tak určitě neuškodí. Pro podrobnosti k této léčbě můžete kontaktovat nestátní zdravotnické zařízení Endala.
Adresa: Na Příkopě 998/31
110 00 Praha 1, pasáž Broadway budova A, I.patro
Telefon: +420 225 113 355
Mobil: +420 604 226 652
E-mail: recepce@endala.cz
Pracovní doba
pondělí – čtvrtek: 8:00 – 20:00 hodin pátek: 8:00 – 16:00 hodin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Biomodulační léčba

NEŠTOVICE

Jedná se o virové onemocnění. Neštovice nepatří v České republice k častým onemocněním králíků, objevují se jen zřídkakdy.

Projevy

Projevy této nemoci jsou stejné jako u lidí, u králíka se na místech, kde nemá srst a na sliznicích, objevuje vyrážka a strupy, které velmi svědí.

Příčiny

Nejčastější příčinou je přímý kontakt s jiným nakaženým králíkem, který tento vir může dál roznést do chovu.

Léčba

Neštovice jsou u nás velmi vzácné a u králíků se dají těžce léčit. V případě, že se objeví v chovu, tak je u nich vysoká úmrtnost. Léčbu musí stanovit veterinář.

Prevence

Jedinou prevencí je nevystavovat králíky kontaktu s jiným nakaženým králíkem.

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Ludmilová.

Dobrý den,

má někdo dobré zkušenosti na klinice s léčbou Folikulitidy decalvans.Prosím o jméno lékaře.
Moje sestra se 3 roky se trápí s pokožkou hlavy(obrovské pálení,svědění,boláky )a až tedˇ,kdy si vyholila hlavu-vidím jasně projevy nemoci-včetně akné,několik vlasů ji roste z jednoho folikulu,podkožní otok...

Děkuji,s pozdravem

Marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Dědičné onemocnění jater

Některá dědičně podmíněná onemocnění jater, při nichž je porušen metabolismus bilirubinu uvnitř jaterních buněk, vedou ke skutečně výraznému zvýšení hladiny této látky v krvi. Jejich závažnost je však velice rozdílná. Patří sem například Gilbertův, Criglerův-Najjarův či Dubinův-Johnsonův syndrom. Nepříliš dobrou prognózu mají onemocnění střídavá, jako je hemochromatóza a Wilsonova choroba. V prvním případě je ve tkáních těla, a samozřejmě i v játrech, ukládáno nadměrné množství železa, v případě druhém se hromadí měď. Tyto látky mají nepříznivý vliv na jaterní funkce, jelikož jsou pro játra škodlivé.

Projevy dědičného onemocnění jater

Projevy jsou specifické podle příčiny onemocnění. Zásadní rozdíl v povaze metabolitů, které způsobují klinické projevy onemocnění, umožňuje dědičné metabolické poruchy rozdělit do dvou skupin:

  • nemoci malých molekul
  • nemoci komplexních molekul

Zdroj: Jak poznat nemocná játra

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Vacková.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že chlorella způsobí průjem. Vzala jsem si napoprvé 12 taplet a do sedm hodin po požití jsem dostala docela slušný průjem. Druhý den mě pobolívá v podžebří.
Děkuji za odpověď
MV

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolesti břicha a průjem jsou jasné projevy detoxikace. Tyto projevy se postupně obvykle po nějakém čase zmírní. Pokud jste se rozhodla vzít chlorellu kvůli detoxikaci, tak máte signál, že byla započata a vy jste na správné cestě k očistě organizmu. Důsledně dbejte na pitný režim alespoň 3 litry čisté vody za den a mělo by se to povést.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

TULAREMIE

Projevy

Projevem tohoto onemocnění je zduření mízních uzlin a sleziny. Králík je apatický, malátný, nakonec umírá.

Příčiny

Příčinou je nákaza touto bakterií, králík se může nakazit od jiného králíka, ale i od hlodavce, nebo člověka.

Léčba

Toto onemocnění se neléčí.

Prevence

Zabránění kontaktu s nakaženými králíky. Nakažený králík by měl být v karanténě.

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem VYVÝŠENÁ PODÉLNÁ RÝHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, asi před rokem se mi udělala vyvýšená podélná rýha na prsteníčku. Je pravidelná - rovná od kůžičky až nahoru. Myslím, že bezbarvá. Je však dost vyvýšená - viz foto. Na druhém prsteníčku se mi zase stále zvětšuje bílá plocha odrostlého nehtu. Hranice mezi ní a růžovou částí není ohraničena a bílá plocha se jakoby "roztéká" do růžové plochy. Tento problém je v menší míře vidět i na fotu s druhým prsteníčkem a zdá se to začíná mírně projevovat i u malíčku. Prosím o radu, co to může být. Zda nějaká nemoc a co mohu dělat. Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prstíky máte krásné a na první pohled je vidět, že patří pečlivé dámě. Rýha, která se vám udělala, souvisí s věkem a se stárnutím oblasti, kde se vytváří nehet. Postupem času přibude možná další a nebo se zvýrazní současná. Máte takzvaně první vroubek. :-) S tím projevem pod nehtem je to ale o něco komplikovanější, protože bude třeba vyšetřením určit pravý důvod. Určitě to není správné, aby se takto odděloval nehet od ploténky. Možné příčiny mohou být nějaké mechanické namáhání, které by zalézalo pod nehet při nějaké ruční práci. Nebo chemické prostředky na úklid můžou také ohrozit nehtový val. Různé nemoci nebo jejich léčba můžou zavinit tyto příznaky, například diabetes. Porucha ve výživě a nebo chybný metabolizmus může také tyto projevy vyvolat. A nakonec i plíseň nehtů může mít tyto projevy. Jak vidíte, určit jeden lék, který vám rychle pomůže, nebude takto přes internet možné, a budete se muset vydat na konzultaci ke kožnímu lékaři, aby vás celkově vyšetřil.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyvýšená podélná rýha

NEDOSTATEK MINERÁLŮ A VITAMÍNŮ

Projevy

Mezi příznaky tohoto onemocnění patří ztráta lesku srsti, krvácivost a poruchy zažívání

Příčiny

Příčina je jasná, jedná se o to, že strava králíka neobsahuje vše, co je nutné pro jeho zdravý vývoj.

Léčba

Léčba je jednoduchá, spočívá v doplnění chybějících vitamínů.

Prevence

Prevence tohoto onemocnění je jediná a to dohled nad skladbou stravy králíka.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diskuze

V diskuzi NEMOC JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radim.

Chtěl bych se optat byl jsem u lékaře ten mi vzal krev a zní zjistil že mám vysoké jaterní testy tak mě poslal na interní ambulanci . Pan doktor mi okamžitě nechal odebrat krev moč a tak dále a výsledky jsou špatná funkce jater zatím mi žádnou léčbu nenasadil chodím jenom po doktorech jako je fibroskopie a kolonoskopie jsem oběd nán ale čekací doby jsou dlouhé a mě je huř a huř proto to píšu .Mé problémy jsou ohromné such v ustech pocit na zvracení vlasně dost často zvracím jsem malátný dost jsem zhubnul zduvodu nechud k jídlu prujem už mám dost dlouho tak že už jsem se stim naučil žít že chodím tak deset krát za den . Předem děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Co se týče podpory funkce jater, nemáte zkušenosti s užíváním ostropestřce? Našla jsem ostropestřec v tabletkách od Naturevia, máte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Nemoc jater

Jak se projevuje nemocná slinivka

U nemocí slinivky dávejte pozor na problémy se žlučníkem a žlučovými cestami, s játry, která mohou být zvětšená a která vždy dráždí slinivku.

Příznaky a projevy podrážděné slinivky:

  • prudká bolest v nadbřišku;
  • bolest v levém podžebří nebo celém břiše;
  • bolest vystřeluje pod levou lopatku a do zad;
  • zvracení nebo pocit na zvracení;
  • škytání a říhání;
  • zástava odchodu plynů;
  • obtížná nebo zcela zastavená stolice;
  • schvácenost;
  • horečka;
  • dezorientace;
  • zrychlený tep.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NÁROK NA DÁVKY PŘI NEMOCI S CROHNOVOU NEMOCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richterová Iveta.

Dobrý den mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Obecně ne. Ale záleží na tom, jak vám nemoc komplikuje výkon pracovní činnosti. To je u každého člověka individuální a záleží na tom, jak to zváží posudkový lékař. Částečný invalidní důchod by při této diagnóze mohl být přiznán. Zeptejte se na podrobnosti svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám nárok na dávky při nemoci s crohnovou nemocí

ČERVIVOST KRÁLÍKŮ

Toto onemocnění způsobují paraziti, kteří se obvykle usídlí ve střevech nebo v žaludku králíků a způsobují poruchy trávicího systému. Toto onemocnění nezpůsobuje ale jen jeden parazit, může je vyvolat více parazitů, jako jsou třeba hádě dobytčí, vlasovka králičí a vlasovka zaječí.

Projevy

Mezi základní projevy této nemoci rozhodně patří střevní problémy jako průjmy, vodnatelnost, následné hubnutí.

Příčiny

Králík se obvykle nakazí z krmiva a vody, případně i „ze zeleného krmiva“, pokud pochází z míst, kde se pohyboval nemocný divoký králík.

Léčba

Pokud červivost není u králíka léčena, způsobí nakonec jeho smrt. Veterinář k léčbě používá odčervovací prostředky.

Prevence

Prevencí je vyvarování se používání v krmení různých travin, zeleniny a celkově rostlin, které mohly přijít do kontaktu s nakaženým divokým králíkem. Hojně se také užívá preventivní odčervování u všech králíků v chovu.

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY NA BŘIŠE,ZE ZAČÁTKU,TEĎ ČERVENOFIALOVÁ SKVRNA A SVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Gebauerová.

Nejhorší večer a v noci se vzbudím že se škrabu.Pupinky jsem vyléčila propolisovou tinkturou.Na noc používám tekutý pudr.Ve dne potírám psím sádlem s kafrem.Trochu to pomohlo,ale teď se mi potíže vrátily a to tak,že mě svědí na žebrech pod prsy.Prosím pokud možno poradit,Děkují Gebauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy mohou souviset se zapářkou neboli opruzenina pod prsy. Na to obvykle pomůže tekutý pudr se zinkem. Také to může být zaviněno nerovnováhou uvnitř organizmu. Pokud je vám kolem 70 let, tak doporučuji tyto projevy nepodceňovat a nechat si udělat krevní rozbor, aby se vyloučilo závažné systémové onemocnění, které by se mohlo dále komplikovat, kdyby zůstalo neléčené. Raději konzultujte svůj stav s kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky na břiše,ze začátku,teď červenofialová skvrna a svědí

SYFILIS

I králíci mohou trpět pohlavními nemocemi.

Projevy

U králíka se objeví v okolí pohlavních orgánů drobné uzlíky. Tyto uzlíky se mohou vyskytnout ale i u nosu a uší, kde začne vypadávat srst. Sliznice u pohlavních orgánů je u králíků pak oteklá.

Příčiny

Králík se syfilisem může nakazit jen přímo od nemocného jedince obvykle během rozmnožování. Syfilis se ale může také šířit třeba prostřednictvím pokousáním a olizováním.

Léčba

Léčba této nemoci je samozřejmě možná. Výhodou je, že se toto onemocnění dá lehce rozeznat od jiných chorob. Lékař obvykle léčí prostřednictvím antibiotik.

Prevence

Prevencí je v tomto případě ujištění se, že při pouštění není ani jeden z králíků infikovaný.

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Je mozne mit od chlamydie zanet ocniho nervu?dcera ma delsi dobu vytok,krvaceni mimo cyklus,divny pocit v nohach.citi chodidla jako by je mela ztazeny v obvaze..dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, za tyto komplikace mohou i chlamydie. Doporučuji nechat si vyšetřit krev, kde se zjistí přítomnost chlamydií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky a projevy

ZÁNĚT KŮŽE

Projevy

Projevují se zarudlou barvou, svěděním, případně je kůže pokrytá šupinkami, které mohou i hnisat.

Příčiny

Záněty kůže jsou obvykle následkem nějakého zapaření, otlaků a jiných onemocnění.

Léčba

Součástí léčby je odstranění příčiny a zároveň vyčištění postiženého místa.

Prevence

Prevence je v takovémto případě obtížná, chovatel by měl jen hlídat prostředí, ve kterém se králík pohybuje, jestli není stelivo mokré, povrch jestli je vhodný atd.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

NADMUTÍ

Projevy Břicho králíka, který trpí nadmutím, je velké, protože je plné plynů. Delší nadmutí také u králíka způsobí problémy s dýcháním.

Příčiny

Nadmutí často způsobuje zapařená, nebo studená zelenina. Problém s nadýmáním také mohou způsobit také různé byliny, které jsou nevhodné ve větším množství.

Léčba

U nadmutí je důležité s králíkem navštívit veterináře, protože nadmutí může být opět signálem jiného a vážnějšího onemocnění.

Prevence

Prevencí u nadmutí je odstranění nevhodné zeleniny a bylin.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

Diagnostika chlamydií

Kvůli zaměnitelnosti symptomů chlamydiových infekcí s příznaky běžnějších nemocí se často lékaři v diagnostice mýlí. Nezřídka poté, co běžná vyšetření neprokážou žádnou nemoc, považují pacienta za hypochondra či simulanta. Vyšetření na chlamydie je finančně nákladné a zdlouhavé, proto se mnohdy odkládá až do doby, kdy standardní léčba nezabírá. Přeléčení akutního stadia běžnými antibiotiky však může jen potlačit prvotní příznaky a nemoc přechází v mnohem komplikovanější chronické onemocnění. Nakažený člověk je přitom po celou dobu hrozbou i pro své okolí.

Zdroj: Chlamydie - příznaky a projevy

MYKOTOXIKÓZA

Jedná se o onemocnění způsobené plísněmi v krmivu. Pro králíka je důležitá jeho imunita, pokud je nějak narušená, nebo ji ještě nemá vybudovanou (mládě), tak ho toto onemocnění může snadno postihnout. Nebezpečí této nemoci spočívá v tom, že mykotoxiny zůstávají v těle králíka i po jeho smrti. A při zpracování jeho masa se nedají nijak odstranit, ani tepelnou úpravou masa.

Projevy

U mykotoxikózy je důležité vědět, jestli se jedná o mírnou formu (obvykle zde projevy nejsou žádné, takže chovatel třeba ani nepozná, že ji králík prodělal), nebo jestli se jedná o akutní otravu. Při mírné formě může zkušený chovatel postřehnout změnu srsti králík, sníženou aktivitu, nebo určitou ztrátu váhy. U akutní formy je stav králíka horší, obvykle králíka trápí obrovské křeče, při nichž také králík uhyne. Po úhynu takového králíka obvykle následuje pitva, aby se zjistilo, proč králík uhynul a případně se zabránilo úhynu dalších kusů v chovu. Pitva u králíka zasaženého mykotoxikózou prokáže vnitřní krvácení a změny na játrech a ledvinách.

Příčiny

Jak zde již zaznělo, příčinou této nemoci jsou plísně, které se vyskytují v krmivu.

Léčba

Mykotoxikóza se obvykle u králíků neléčí.

Prevence

Prevencí této nemoci je hlídat stav krmiva určeného pro králíka. Pokud se chovateli krmivo nezdá, působí například žlukle, zatuchle, tak je lepší ho nepoužít.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

ZÁNĚT SPOJIVEK

Projevy

Příznakem zánětu spojivek je slzení, zčervenání sliznice a svědění oka.

Příčiny

Zánět spojivek se u králíků objevuje jako projev jiného onemocnění, nebo podráždění oční sliznice prachem a nečistotou

Léčba

Pokud je zánět spojivek součástí jiného onemocnění, je třeba léčit původní nemoc, pokud je ale důsledkem podráždění, pomůže například oči králíka vypláchnout borovou vodou.

Prevence

V případě, že se jedná o důsledek prašnosti a nečistot v králíkárně, je prevencí zabránění této prašnosti a dodržení hygienických podmínek v králíkárně.

Nakažlivost

Ne

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci

SALMONELÓZA

Salmonelóza je bakteriálním onemocněním, které je také přenosné na člověka. Naštěstí se vyskytuje vcelku zřídka, obvykle pak ve velkochovech mimo venkovní prostřední (například uvnitř různých hal).

Projevy

Základními příznaky u králíka jsou slabost a zažívací potíže (časté a zapáchající průjmy například), snížená pohyblivost, teploty.

Příčiny

Příčinou jsou bakterie z rodu Salmonelly. Touto nemocí se obvykle králík může nakazit od jiného nemocného králíka, nebo hlodavce. Je možná také nákaza prostřednictvím infikovaného krmiva a vody.

Léčba

Léčba salmonelózy u králíka je možná, ale nepříliš úspěšná. Obvykle se k tomu využívají různá antibiotika.

Prevence Vhodnou prevencí je zamezení kontaktu králíka s nakaženým králíkem, dodržování určitých hygienických pravidel a dostatek slunečního záření, které bakterie salmonelly ničí.

Nakažlivost

Ano

Zdroj: Králík domácí a jeho nemoci


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP