Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TLAK V PODBŘIŠKU NA ZAČÁTKU TĚHOTENSTVÍ

OBSAH

Bolest v podbřiškutěhotenství

Již od počátku těhotenství pociťuje těhotná ženy tlaky a pobolívání v podbřišku. Bolest bývá podobná bolestem menstruačním. Může být tupá, ale i křečovitá. Pokud tyto bolesti nedoprovází krvácení, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Další bolest se může objevit na stranách podbřišku či v oblasti třísel. Bolest je silná při prudkém pohybu, například při rychlém vstávání a mizí vleže. Jedná se o bolest oblého děložního svalu, který fixuje po stranách dělohu v břišní dutině. Protože bolesti a tlak v podbřišku během těhotenství mohou znamenat i ohrožení vyvíjejícího se miminka, je zapotřebí všechny bolesti a tlaky oznámit lékaři.

Bolesti v podbřišku v první polovině těhotenství může vyvolat odlučování plodového vejce, přičemž nedošlo k úmrtí plodu. Hrozící potrat doprovází špinění až slabší krvácení. Návštěva lékaře a následný klidový režim je nezbytný. Bolesti v podbřišku mohou být způsobeny i kontrakcemi vedoucími k porodu (nebo předčasnému porodu) – pak se bolest v podbřišku projevuje jako křečovité stahy opakující se v přesných intervalech. Po 36. týdnu těhotenství se však spíše jedná o takzvané poslíčky, nepravé kontrakce, které mohou bolest v podbřišku také způsobit.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Diskuze

V diskuzi TLAK V PODBŘIŠKU PŘI PLODNÝCH DNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,mam dotaz,v pátek mě pichalo na pravé straně,poznala jsem že mám plodné dny a od včerejška mám tlak v podbřišku.Nevite co to může být? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tlak v podbřišku při plodných dnech

Co znamená špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství

Bolest v podbřišku a špinění na začátku těhotenství mohou mít banální příčinu a také nemusí. Může se jednat o hrozící potrat. Doprovodným příznakem jsou především křečovité bolesti v podbřišku a špinění. Také se může jednat o mimoděložní těhotenství, které vyvolává silné krvácení doprovázené velkou bolestí v malé pánvi, nejčastěji jen na jedné straně. Ovšem toto jsou katastrofické příčiny. Vždy, když zpozorujete jakékoliv změny, konzultujte je nejprve s lékařem.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem MOTÁNÍ HLAVY NA ZAČÁTKU TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den mela bych jednu otazku.Uz asi 3 dny se mi strasne mota hlava a je mi na odpadnuti a vubec nemam chut k jidlu a ani mi nechutnaji cigarety a mam nafoukly bricho myslite ze to muze byt tehotenstvi? Predem diky za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To může být i chřipka. Pro případ určení zda-li jste těhotná, si kupte v lékárně za pár korun těhotenský test a ihned tak zjistíte, jestli je to těhotenství nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Motání hlavy na začátku těhotenství

Kolísavý tlaktěhotenství

Ideální tlaktěhotenství by měl být do 135/85, optimálně pak 120/80. Měření tlaku je předmětem pravidelných prohlídek, pokud není něco v pořádku, začne lékař tento stav řešit. Když si příliš vysoký tlak naměříte vy sami, doporučuje se měření pro jistotu několikrát zopakovat. Poté určitě kontaktujte lékaře. Kolísání tlaku v těhotenství je víceméně přirozený jev a nedá se nijak ovlivnit.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Ivičičová.

Chvála Kristu,prosím o radu jak používat lékařskou síru.Zda nasypat do ponožek nebo vložit něco nepropustného aby to přes ponožku neprášilo. Předem děkuji za odpovědˇ´a přeji krásný den.Anna Ivičičová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumila.

Prosím, můžete mi poradit?
Nastávající maminka 36 let v pátém měsíci těhotenství má nízký tlak. Existují bylinky, které tlak zvýší. Našli jsme si něco, ale jsou to protichůdné rady. Předem děkuji za odpověď. Bohumila

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Nízký tlaktěhotenství

Nízký tlak se u ženy může objevit v těhotenství. Rostoucí dítě je pro oběhový systém člověka zátěž sama o sobě. A proto se může stát, že krev, která zásobuje miminko, se nedostává jinde. Nevolnost a stavy na omdlení se nejčastěji objevují hned na začátku těhotenství, pak až v jeho druhé půlce, kdy může krevní tlak klesat o 10–15 mm Hg.

V těhotenství se může objevit i takzvaný hypotenzní syndrom. Ten někdy postihuje těhotné ženy, které spí na zádech. V této poloze totiž zvětšená děloha tlačí na dolní dutou žílu a nastávající mamince se může udělat nevolno. Ve většině případů stačí změnit návyky a ležet na levém nebo pravém boku, po porodu se vše vrátí do normálu.

Zdroj: Mám nízký tlak

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Špinění v těhotenství po námaze

Zvýšenou námahou v těhotenství praskají cévky, neboť je děloha více prokrvená. V těhotenství se nedoporučuje nosit břemena těžší než 5 kg.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Hodnoty vysokého tlaku v těhotenství

Hodnoty vysokého krevního tlaku v těhotenství v klidu jsou při opakovaném měření vyšší než 140/90.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Příznaky těhotenství hned po oplodnění

Příznaky oplodnění vajíčka nejsou v podstatě žádné, i přesto, že řada žen tvrdí, že o těhotenství věděla již od prvního dne. Ve skutečnosti se ale oplodnění na zdravotním stavu ženy nijak neprojevuje. Všechny projevy těhotenství se objevují až v pozdějším období, ne na úplném začátku.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

3 dny po oplodnění

Tři dny po oplodnění se v ženském těle vše připravuje na vznik embrya, projevy těhotenství ale nejsou u žen snad téměř žádné. Výjimečně tento proces může provázet mírná bolest v podbřišku (jako při menstruaci), případně i zvýšená teplota.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Nízký spodní krevní tlak

Nízký spodní tlak se nazývá diastolický tlak. Pokud je hodnota diastolického tlaku nižší než 60 mm Hg, mluví se o nízkém diastolickém tlaku. Možnými příčinami tohoto snížení jsou například léky na potenci, tricyklická antidepresiva, alfa- a betablokátory, diuretika a léky na Parkinsonovu chorobu. Nízký diastolický tlak se může objevit i v těhotenství kvůli zátěži plodu na matčin krevní oběh. Zvláště v těhotenství je proto nutné mu věnovat dostatečnou pozornost.

Nízký spodní tlak může mít nepříjemné projevy, jako jsou mdloby, mžitky před očima, závratě, slabost, studené končetiny či hučení v uších. Kvůli nízkému tlaku jsou totiž mozek a končetiny nedostatečně prokrvovány, a tedy málo okysličeny.

Zdroj: Mám nízký tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

První příznaky těhotenství po ET

Příznaky těhotenství jsou stejné jako u každého přirozeného těhotenství.

3. den po ET

Třetí den po ET se doporučuje klidový režim, bez zvedání těžkých břemen, sexuální abstinence a psychická pohoda bez stresů. Pokud se vyskytne krvácení nebo bolesti podbřišku, je nutné kontaktovat centrum, kde došlo k přenosu.

4. den po ET

Čtvrtý den po ET se doporučuje stejný postup jako u 3. dne.

7. den po ET

Sedmý den po ET si pacientka může provést těhotenský test. Ten může být pozitivní, či negativní, což nemusí znamenat, že se nejedná o těhotenství. Rozhodující je 14. den po ET, což je popsáno výše v článku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Pocity po KET

Těhotenské příznaky, jako je bolest v podbřišku, o ničem nevypovídají. Důležité je vynechání menstruace a dále pozitivní hCG z moči nebo krve. Netrapte se absencí těhotenských příznaků, mnoho těhotenství tyto příznaky nedoprovází. Udělejte si těhotenský test 14 dní po transferu.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Vysoký tlaktěhotenství

Vysoký krevní tlak je v těhotenství jedním z nejčastějších problémů, a proto ho měří gynekolog při každé kontrole nastávající maminky. Ve skutečnosti krevní tlak u většiny těhotných na počátku těhotenství klesá a k normálu se jeho hodnota vrací během druhého trimestru. Rizikovými faktory, které mohou zapříčinit zvýšení krevního tlaku, jsou zejména nízký věk nastávající maminky, nebo naopak věk nad čtyřicet let, cukrovka a vícečetné těhotenství. Rizikovou skupinu tvoří také ženy-kuřačky a obézní matky. Vysoký krevní tlak se objevuje častěji u prvního těhotenství. U žen, jež čekají druhé dítě, se hypertenze nerozvíjí tak často. Především těžší formy zvýšeného tlaku znamenají pro těhotnou ženu a nenarozené dítě velké nebezpečí, neboť mohou způsobit zpomalení růstu plodu, předčasný porod, předčasné odlučování placenty a někdy i potrat. Při zvýšeném tlaku dochází hlavně k potížím při přísunu kyslíku a živin do plodu, což má za následek zpomalení jeho růstu a vývoje. Zvýšený tlak samozřejmě působí problémy i nastávající rodičce, může dokonce poškodit tepny, ledviny a mozek.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Kolísavý tlaktěhotenství

Kolísavý krevní tlaktěhotenství může mít mnoho příčin. Doporučuje se kompletní prohlídka u ošetřujícího lékaře, který z výsledků vyšetření určí další postup a doporučí případná další vyšetření.

Kolísavý krevní tlak pomáhá ustálit životospráva. Chceme-li kolísavému krevnímu tlaku předcházet, doporučuje se především celkové zklidnění, delší odpočinek, aktivní pravidelný pohyb, omezení přívodu sodíku v potravě, to znamená nepřisolovat jídlo nebo omezit používání soli. Nežádoucí je velký přírůstek na váze.

Pokud se vyšší krevní tlak objeví před ukončeným 20. týdnem těhotenství, jde pravděpodobně o chronickou hypertenzi. Pokud se vyšší tlak objeví ve druhém nebo třetím trimestru, jde o stav, který způsobuje samotné těhotenství. Vysoký krevní tlak potvrdí lékař po více než dvou měřeních, které je od sebe v rozestupu více než 6 hodin.

Těžší formy vysokého krevního tlaku mohou plodu způsobit zpomalení jeho růstu (to způsobuje nedostatek kyslíku a přísunu živin), hrozící předčasný porod, předčasné odlučování placenty, potrat, vznik preeklampsie v druhé polovině těhotenství (díky výskytu bílkovin v moči těhotné ženy).

Zdroj: Kolísavý krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP