Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TMAVE KRUHY POD OCIMA

OBSAH

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ KRUHY A SKVRNY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den ..potřebovala bych poradit ?--mám tmavé kruhy ..a nechápu proč mi narostly pod ocima skvrny ?vypada to jako světlé hnědé .. měla sem to malinky a najednou mi to zvětšuje ..nevím sčeho to mám ?..nevím jak se mám poradit ..?mohli bych ste mi poradit ? děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabina.

dobry sem zase tady ja .byla sem k ocnimu ...pry se da odstranit skvrny pod ocima ..a plati se 500 kc ..?? nevim jestli to mam souhlasit .. mam stoho strach jestli nebudu mit horsi ?

Zdroj: diskuze Tmavé kruhy a skvrny pod očima

Vzhled tmavých kruhů

Zbarvení kruhů pod očima může být od hnědé až po fialovou. Výsledná barva je způsobena otokem krevních cév pod očima, nejvíce je to patrné u dětí, které jsou bledší. Kruhy mají jednotný vzhled, to znamená, že se objevují pod oběma očima, a mohou být doprovázeny mírným otokem nebo „vaky“ pod očima.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Kruhy pod očima – foto

Zde je několik fotografií zachycujících tmavé kruhy pod očima.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ KRUHY A SKVRNY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den ..potřebovala bych poradit ?--mám tmavé kruhy ..a nechápu proč mi narostly pod ocima skvrny ?vypada to jako světlé hnědé .. měla sem to malinky a najednou mi to zvětšuje ..nevím sčeho to mám ?..nevím jak se mám poradit ..?mohli bych ste mi poradit ? děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataša.

Mě nejvíce zabrala křišťálová maska s kyselinou hyaluronovou od Victoria Beauty a náplasti pod oči s výtažky ze slunečnic, vyrábí je značka Purederm. Babské rady mi nikdy moc nezabraly, tak snad Vám toto pomůže jako mě. :-)

Zdroj: diskuze Tmavé kruhy a skvrny pod očima

Domácí péče o tmavé kruhy pod očima

  • Tmavé kruhy mohou být odstraněny nanesením oloupaných a nastrouhaných brambor do okolí očí před spaním alespoň třikrát týdně.
  • Udělejte si bavlněné polštářky a naplňte je šťávou z okurky. Položte je přes oči zhruba na 15 minut. Ihned na svých očích pocítíte chladivý a uvolňující efekt.
  • Skvěle vám může pomoci i masáž očí mandlovým olejem. Masírujte oči v posteli před spaním každý den a během dvou týdnů uvidíte ten rozdíl.
  • Pomáhá rovněž každodenní pětiminutová masáž okolí očí.
  • Stisknutí výstupku na dlani pod ukazováčkem je dobré pro váš zrak a napomáhá taktéž odstranit tmavé kruhy pod očima.
  • Pokud jste ve stresu, přikryjte si na chvíli oči slabými plátky okurky, má to skvělý uvolňující účinek.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ KRUHY A SKVRNY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

dobry sem zase tady ja .byla sem k ocnimu ...pry se da odstranit skvrny pod ocima ..a plati se 500 kc ..?? nevim jestli to mam souhlasit .. mam stoho strach jestli nebudu mit horsi ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Pokud člověk málo spí, organismus je vysílený a ve stresu, je jasné, že se to nějak projeví. Já vím, že často nemůžeme spát tak moc, jak bychom si přáli, ne každou noc můžeme naspat 7 a víc hodin, hlavně třeba v situaci jakou mám i já, že má člověk malé dítě ke kterému vstává. Myslíte, že by mohlo být dobré řešení tohle ar-aesthetics.cz/est… ? Děkuji za případné zkušenosti.

Zdroj: diskuze Tmavé kruhy a skvrny pod očima

Kdy je důležité navštívit lékaře?

I když dá někdy genetika do vínku přetrvávající přítomnost kruhů pod očima bez konkrétní příčiny, měli byste být ostražití. Tmavé zbarvení pod spodním víčkem může být varovným příznakem. Pokud je tedy váš boj proti kruhům a otokům dlouhodobě marný a i přes veškerou snahu nedochází ke zlepšení, navštivte svého praktického lékaře. O čem nejčastěji kruhy pod očima a otoky informují?

  • o narušené činnosti štítné žlázy
  • o špatně fungujícím metabolismu
  • o onemocnění srdce
  • o onemocnění ledvin
  • o onemocnění jater
  • o onemocnění střev

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi CENA LÉKU ELIQUIS HRAZENÁ PACIENTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Popová.

Dobrý den, byl mi doporučen místo léku Xarelto lék Eliquis který musím plně hradit. Jaká je cena balení 60 tablet na jeden měsíc ?
Děkuji
Popová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Novotný Ludvík.

Začal jsem po Warfainu užívat ELIQUS mg 2,5 tabletku jednu ráno a jednu večer. Prosím o sdělení, prý se mi udělaly kruhy pod očima. Já osobně necítím žádný negativní vliv, jen snad častou vlhost, bez vlivu na kvalitu viditelnosti zraku. Má na ty kruhy pod očima tento lék nepříznivý vliv - co já vím na co? Díky za informaci - P.S.: mám 92 a půl roků.

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Genetika

Tmavé kruhy mohou být způsobeny genetikou, protože jsou často dědičné. Pokud je míváte vy nebo vaši rodiče, je pravděpodobné, že je budou mít i vaše děti. Toto zbarvení vyplývá i z genetických vad pigmentace kůže, nejčastější je u Asiatů nebo Afroameričanů. Tmavé kruhy, které mají genetickou příčinu, nelze léčit, doposud není známa žádná léčba, ale dermatolog vám může předepsat přípravky, které mohou pomoci vylepšit jejich vzhled, zakrýt, potlačit jejich barvu.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Tipy

Možným tipem je namáčení žínky do studené vody s následnou aplikací na plochu pod očima dítěte. Tato metoda by se měla provádět po dobu 10 minut každé ráno. Chlad stahuje cévy, takže může částečně dojít ke zlepšení vzhledu tmavých kruhů pod očima kojence.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zděnka Navrátilová.

Dobrý den,mám trhliny sítnice bez odchlípení,mám teď 2x zákrok laserem....můžu si prosím kapat uměle slzy? A kolik přibližně můžu vzít kg? Je někde nějaký návod co můžu a co ne? Bylo mi řečeno,klid,nenosím těžké,netlačit,ne Kasl ať,ne běhat a to vše.Proto moc prosím o odpověď,jsem z toho špatná...děkuji. S pozdravem. Zděnka Navrátilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rita.

Dobrý den, já jsem tuto operaci podstoupila před 2mi lety. A od té doby se mi vůbec nesrovnaly otoky a kruhy pod očima. Řešila jsem s doktorkou a podle ní vše v pořádku a zhojeno dobře. Tak jsem hledala možnost, jak se vypořádat s těmi fialovými kruhy. Narazila jsem na tohle ar-aesthetics.cz/est… a cítím se teď už lépe. Maskovala jsem dříve vrstvami make-up, ale nevypadalo to nic moc.

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci sítnice

Druhy tmavých očních kruhů

Nejčastěji jsou označovány jako tmavé kruhy pod očima. Někdy mohou být zapadlé, šedé nebo namodralé, jedná se o zbarvení kolem očí. Většinou se jedná o tmavé kruhy pod očima. Tmavé kruhy mohou zřídka nastat současně s váčky a očními otoky. Zde je několik forem tmavých kruhů.

  • Tmavé kruhy vznikají v důsledku stárnutí a oslabení očních víček.
  • Tmavé kruhy vznikají po redukci tuku v očních víčkách, redukci obličejového tuku a při vystouplých obličejových kostí.
  • Dědičné nebo etnické tmavé kruhy se častěji vyskytují v některých rodinách a různých etnických skupinách.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat od vnitřních poruch, jako je nedostatek vitaminu, melaninu a nedostatku hemoglobinu.
  • Vznik tmavých kruhů pod očima je zapříčiněn špatným životním stylem, jako je nedostatek spánku, velké množství alkoholu, žal a trápení, špatné stravovací návyky.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat kvůli nadměrné pigmentaci, což způsobuje stárnutí kůže, záněty, příliš častý výskyt na slunci anebo hodně opalování.
  • K nafouklým očním kruhům může dojít z různých důvodů, zejména z lymfatického přetížení pod kůží, způsobené nadměrnou tukovou tkání kolem očí, slabost na okrouhlém svalu oka. Slabost je způsobena bud jako orbitální septum nebo jako hypertrofie.

Velmi častá je kombinace několika těchto důvodů, které jsou pak příčinou tmavých kruhů a léčba často musí být diferencována.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ KRUHY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ulrychová D..

Poradí mi někdo léčení?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tinea corpis - kožní plíseň. Z volně prodejných léků je možné použít krém Clotrimazol a mazat několikrát denně tři dny od vymizení příznaků, obvykle jeden týden. Pokožku před aplikací krému omýt žínkou s mýdlem a jemně osušit ručníkem. Zde je vidět jak krém Clotrimazol vypadá a kolik stojí: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené kruhy na kůži

Kruhy pod očima a ledviny

Tmavé kruhy pod očima mohou být zapříčiněny též špatnou funkcí ledvin (zvýšenou, nebo naopak sníženou funkcí ledvin a podobně) či jejich přetížením. Kruhy pod očima pak bývají nahnědlé, namodralé nebo načervenalé.

Příčiny kruhů pod očima

  1. nedostatek spánku
  2. nedostatek vitamínu A
  3. namáhání očí
  4. nedostatečné osvětlení při čtení
  5. špatná poloha při čtení
  6. emoční stres, strach, úzkost, obavy
  7. nedostatek očního cvičení
  8. vnitřní onemocnění (například chudokrevnost, avitaminózy, špatná funkce střev)
  9. dědičné faktory
  10. nedostatečná péče o kůži kolem očí
  11. chybné stravování (mnoho soli, uzenin)
  12. užívání drog, alkoholismus

Odstranění kruhů pod očima

  1. oční krém
  2. plátky okurky
  3. vitamíny A (popřípadě betakaroten) a D
  4. dostatečný a pravidelný spánek
  5. oční cviky
  6. mrkvová šťáva
  7. vynechání alkoholu
  8. relaxace
  9. zdravá strava
  10. maska na celý obličej včetně očního okolí

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Diskuze

V diskuzi TOXOPLAZMOZA U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluška.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že moje děti mohou mít ode mne toxoplazmozu, kterou jsem měla v dětství. Rodiče mi řekli, že jsem vyléčená, ale teď ve čtyřiceti letech mi zjistili, že ji stále mám společně s boreliozou.
Už cca 6 let mám hrozné bolesti - kloubů, hlavy, k tomu častá únava, pokaždé jsem dostala jen prášky na bolesti a vitamíny. Nikdo se tím nezabýval, až teď.
Můj mladší syn /11 let/ , když byl malý, míval nevysvětlitelné horečky /39/ většinou 1-2 dny pravidelně každý měsíc asi půl roku, dělali jsme test na boreliozu, ten byl negativní, mohl to být příznak toxoplazmozy? Mám trvat na krevních testech?
Mimochodem nyní bývá často unavený a bolí ho hlava, má hodně nízký krevní tlak, je bledý, mívá tmavé kruhy pod očima a od ranného dětství hodně špatně spal /měl noční můry/, teď už to moc nebývá, se vším tím jsem byla u lékaře, vždy měl nějaké vysvětlení. Co vy si myslíte?
Děkuji M.V.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Toxoplazmoza u dětí

Doporučení

Pokud má vaše dítě jen jeden tmavý kruh pod okem, nebo pokud se zbarvení postupně zhoršuje, je dobré poradit se s lékařem. Lékař vám pomůže s určením příčiny a navrhne vám možnosti léčby.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabriela Kadlecová.

Furolin- SVINSTVO! Úplně mě zničil.Nejsem schopna nic. Už při užití 1. prášků pocit na zvracení, bolest hlavy, svalů, šílená únava, jak když máte v orgánech nějaké jedy, kruhy pod očima .
Již jsem předčasně vysadila,v noci jsem nemohla dýchat.A teď se jen modlím,abych se vzchopila.
Dočetla jsem se,že je to neregistrovaný lék!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Alergie a přetížení

Ucpaný nos, který je jasným příznakem alergie nebo sinusové infekce, je nejčastější příčinou tmavých kruhů pod očima u kojenců. Pokud dojde ke zduření nosních dírek dítěte (tento stav způsobují žíly vedoucí od očí k nosu), dochází k dilataci a tmavnutí, což má za následek právě výskyt tmavých kruhů. Pokud má dítě tyto problémy často, je dobré, abyste se obrátili na lékaře, který vám poradí s možnostmi léčby. Jakmile dojde k poklesu alergické reakce nebo onemocnění, měly by tmavé kruhy samy odeznít.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Tmavé kruhy kolem očí a játra

Játra jsou centrálním orgánem látkové výměny. Mají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin; jsou trávicí žlázou, která produkuje žluč, i žlázou endokrinní, v níž se tvoří některé hormony; představují rovněž orgán zásobní (ukládají glykogen, železo a některé vitamíny); vytvářejí se v nich bílkoviny krevní plazmy; nezastupitelná je jejich úloha při detoxikaci organismu. Tmavé kruhy pod očima mohou znamenat, že není něco v pořádku s játry, nemusí se ale nutně jednat o onemocnění, může jít pouze o jejich zatížení. V takovém případě je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra.

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Léčba kruhů pod očima

Někteří dermatologové doporučují používání hydratačních krémů, zejména těch, které mají bělicí účinky.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Příčiny kruhů pod očima

Dědičnost

Ve většině případů jsou tmavé kruhy pod očima cévy, které lze vidět přes kůži. Kůže kolem očních víček je nejtenčí na těle. Stejně jako křečové žíly jsou i tmavé kruhy pod očima většinou dědičnou vlastností. Když krev prochází velkými cévami v blízkosti povrchu kůže, může dojít k modravému nádechu.

Alergie, astma a ekzém

Jakákoli příčina způsobující svědění vede ke vzniku tmavých kruhů kolem očí. Dalo by se říci, že za to může tření a škrábání. Další možnou příčinou je senná rýma. Také některé potravinové alergie mohou přispět k tmavnutí kůže pod očima.

Léky

Léky určené na cévy přispívají k tmavnutí kůže pod očima, protože se zvýšený průtok krve stává díky působení těchto přípravků velmi viditelný, znatelný.

Anémie

Nedostatek živin ve stravě nebo nedostatek vyvážené stravy přispívá k zabarvení oblasti pod očima. Zároveň nedostatek minerálů způsobuje tmavnutí kůže. Nedostatek železa je nejčastějším typem anémie a tento stav je známkou nedostatku kyslíku, který se dostává do tělesných tkání. Na ztmavnutí kůže může mít vliv i těhotenství a menstruace, tedy hormonální změny.

Únava

Únava je nejtypičtější příčinou tmavých kruhů pod očima. Nedostatek spánku totiž způsobuje blednutí kůže.

Problémy s játry

Tmavé kruhy pod očima mohou být příznakem onemocnění jater.

Věk

Tmavé kruhy pod očima jsou pravděpodobně výraznější s rostoucím věkem. Důvodem je, že kůže s přibývajícím věkem ztrácí kolagen, čímž dochází k její průsvitnosti a tenčení. Kruhy mohou být pod jedním okem tmavší.

Ledvinové problémy

Tmavé kruhy pod očima mohou být zapříčiněny špatnou funkcí ledvin.

Nadledvinová únava

Tmavé kruhy pod očima mohou být příznakem nadledvinové únavy. Nadledvinky jsou malé žlázy v horní části ledvin, které produkují velké množství hormonů, řídí rovnováhu elektrolytů, ovládají metabolismus a vytvářejí i pohlavní hormony.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Jak vzniká barva tmavých kruhů pod očima

Barva tmavých očních kruhů je ovlivněna několika faktory. Velkou roli také hraje normální denní světlo nebo umělé světlo, které působí na oční pokožku. Je známo, že světlo samo o sobě může zdůraznit nebo zakrýt tmavé kruhy pod očima. Část světla se odráží a část proniká do kůže. Světlo, které dopadá na kůži, v ní aktivuje melanin, což je pigmentová granule. V závislosti na pigmentaci může dojít ke zbarvení kůže. Zbarvení kůže může být hnědé, šedé nebo modré. Zbarvení očních kruhů může vycházet z krevních cév, tuku kolem očí a lymfatických cév. Barva tmavých kruhů se tvoří u jednotlivých pacientů v závislosti na různých faktorech.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Náhlé kruhy a vaky pod očima

Pytle pod očima se objeví, když to předchozí večer přeženete s energetickým příjmem prostřednictvím sacharidů. Jinými slovy, když před spaním debužírujete, tak počítejte s vaky pod očima, které jsou patrné ráno po probuzení. Energetický příjem zaručeně zvýší alkohol a míchané nápoje s ním. Dále například slané brambůrky, zákusky, pečivo, krekry, čokoláda, ovoce, suchary. Pokud se pak vrátíte ke střídmé stravě, tak tyto vaky většinou do druhého dne splasknou. Pomoci tomu můžete, když si na zavřené oči položíte pytlíky použitého černého čaje a necháte je na očích co vydržíte.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP