Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TRÉNINK

OBSAH

Je dobré mít aerobní činnost každý den?

Objemový trénink 3–4 x týdně, 45–60 minut, ne déle.

Redukční trénink denně maximálně 90 minut.

Ve všech případech platí, že se jedná o obecné rady a tipy. Nic nenahradí osobní konzultaci, každý máme jiné tělo a metabolismus.

Zdroj: Aerobní a anaerobní cvičení

Poradna

V naší poradně s názvem CVICENI PRI UHLOVODANOVE DIETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tramin.

dobrý den drzim již 2 měsice uhlovodanovou dietu a k tomu cvičím doma na ministepperu. slyšela jsem názor že cvičení hubnutí zpomaluje chci se zeptat co je na tom pravdy. osobně tomu moc nevěrím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro hubnutí je důležité snížit objem přijaté energie a zvýšit její výdej formou pohybu. To je přesně to co děláte. Uhlovodanová nebo-li sacharidová dieta je na hubnutí účinná i pohyb na stepperu je dobrý. Při takovéto skladbě se dá zhubnout až o dvě až tři kila za měsíc.
Cvičení v některých případech skutečně může hubnutí zpomalit, ale jen za předpokladu, že se cvičením myslí kulturistický trénink v posilovně. Při tomto tréninku se totiž podpoří růst nové svaloviny, která pak zvýší tělesnou hmotnost. Ale toto není váš případ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviceni pri uhlovodanove diete

Sport a zábava

Sport se může stát druhem zábavy. Je pravda, že běhání nebo jízda na kole za každého počasí není pro každého, ale s kolektivem spolupracovníků překonáte společný úkol mnohem jednodušeji. Zábavná jsou také bojová umění nebo taneční workshopy. Naučíte se nejen nové druhy pohybů, ale také hodně informací o jiných kulturách. Pokud jste více introvertní, máte pevnou vůli a chcete jednat více podle vlastních plánů, budou pro vás nejspíše vhodná fitness centra, která umožňují individuální trénink.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA PODPORU PAMĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Maminka užívá dlouhodobě warfarin.Protože začíná občas zapomínat, tak bychom jí chtěli opatřit nějaký přípravek na podporu paměti.Potřebovala bych s tím poradit.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší přírodní produkt na posílení paměti je Ginkgo Biloba. Bohužel ginkgo inhibuje faktor aktivující krevní destičky, což ve spojení s Warfarinem může zapříčinit krvácení. Přírodní léčba na posílení paměti se soustředí především na to, jak dostat k mozku více krve a tím zvýšit jeho výkon. To znamená, že žádné běžně dostupné prostředky na posílení paměti nebudou společně s Warfarinem bezpečné. Bohužel to v tomto případě platí stejně tak i pro lecitin, což je další přírodní produkt podporující mozek.
Místo potravních doplňků zkuste společně zajít za lékařem geriatrem, který provede potřebná vyšetření a doporučí vám vhodný další postup. Počítejte s tím, že na posílení paměti nejlépe funguje trénink a strava. Ta by měla být vyvážená s dostatkem pomalých sacharidů a kvalitních tuků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

GVT video

Zde můžete vidět, jak vypadá trénink GVT.

Zdroj: Trénink GVT

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT DOMA VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš Šustr.

Dobrý večer, je mi 19 let a mám problém si najít partnerku..
Hledám všemožné způsoby, jak si" užít po svém ". bohužel mé nápady jsou už stereotyp. Prosím o jakoukoliv radu ohledně "Podomácku" vyrobené vagíny.
Chleba,vysavač,ručník,toaleťák,rukavice,latex,Celé kuře už mám odzkoušeno(i
jablečný koláč) Jsem už zoufalý a nevím si rady. děkuji za jakýkoli nápad!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vibratory.net.

Milý Lukáši,

klobouk dolů před Tvojí vynalézavostí s možností podomácku vyrobených vagín. Masturbace je zdraví prospěšná a 10 z 10 sexuologů ji doporučuje. Nicméně v 19 letech bych neházela flintu do žita a nerezignovala na to najít si partnerku. Byť covidová situace nenahrává seznamování, zkus vyžít čas třeba na zlepšení svých komunikačních dovedností, internet je plný videí a kurzů jak oslovit dívku, chce to jen trénink a když už se Ti některá líbí, zkus ji slušně oslovit, nic horšího než, že Tě odmítne se Ti nestane. I když je to nepříjemné v životě jsou i horší věci. Radou pro po domácku vyrobené vagíny Ti asi nepřispěju (mám pocit, že jsi vyčerpal snad všechny možnosti domácí výroby), ale v našem obchodě máme široký výběr masturbátorů a vagín vibratory.net/umele-… Přeci jen jsou určené pro masturbaci a měli by Ti přinést lepší požitek než domácí alternativy.
Přeji Ti nalezení skvělé partnerky nejen pro objevování milostných zážitků, ale i jako parťačku do života.

Za tým Vibratory.net Petra

Zdroj: diskuze Jak vyrobit doma vagínu

Video

Zde můžete vidět trénink pomeraniana.

Zdroj: Výcvik špice pomeranian

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodnaté puchýřky na nohou, ze kterých vytéká voda, se mohou vytvořit z mnoha možných příčin. Může to souviset s vámi zmíněným otékáním kotníků. Nalézt takto řešení bez znalosti vašeho zdravotního stavu je nemožné. Proto budete muset komunikovat s lékařem, který má možnost vás vyšetřit. Začněte u svého kožního lékaře, protože vidíte, že jeho léčba má pozitivní výsledky. Poraďte se, zda-li aplikovaná léčba může být použita dlouhodobě. Zároveň buďte v kontaktu se svým praktickým lékařem, který vám může pomoci zmírnit otoky kotníků a tím zmírnit tvorbu puchýřků s tekutinou. Pokud nebudete s těmito lékaři úspěšný, tak můžete kontaktovat odborníka na otoky kotníků - lékaře kardiologa, popřípadě lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Maniodepresivní psychóza kniha

Deset tváří úzkosti – Hans Morschitzky a Sigrid Sator

V současné době onemocní nějakou formou úzkostné poruchy v průběhu svého života každý čtvrtý člověk z populace. U žen je toto onemocnění nejčastějším psychickým problémem, u mužů druhým nejčastějším po problémech s alkoholem. Zkušení autoři řady úspěšných knih popisují ve své knize „deset tváří“ úzkosti, tedy forem úzkostných poruch. U jednotlivých poruch vysvětlují názorně jejich vznik, dynamiku, specifické projevy a nabízejí osvědčené přístupy k jejich překonání. Ty vycházejí jak z mnohaletých odborných zkušeností autorů, tak z nejnovějších poznatků kognitivně-behaviorální terapie a mentálního tréninku. Autoři nabízejí přístup zahrnující konfrontační terapii, mentální trénink, kognitivní terapii, tělesný trénink, trénink emocí, posilování sebevědomí a trénink zvládání stresu.

Zde naleznete bližší informace o knize Deset tváří úzkosti.

Zdroj: Maniodeprese

Poradna

V naší poradně s názvem KETILEPT 25MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alenka.

Mám již 4 roky deprese, nyní již jen ranní úzkosti a obavy. Během den se ztrácejí a večer a v noci je mi nejlíp. Co byste mi doporučili? Lékař vyzkoušel více přípravvku, jsem na ně imunní- nic. Na noc beru 1/2 ketileptu 25g a 1 waldosan 25g. Co s tím, nemůžu to mít od štítné žlázy? děkuji za odpověď, případnou radu. Alenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Já bych na to doporučil zařadit do ranních hodin, hned po prvním jídle, nějaký trénink. Například tanec, fitness, běh, něco, při čem se zpotíte a bude pro vás přijemně, ale zároveň dostatečně namáhavé, a bude to trvat nanejvýš 1 hodinu (optimum je poctivých 45 minut fyzické námahy). Díky tomu totiž dosáhnete vyplavení endorfinu, který v těle navozuje dobrou náladu a mohl by utišit ty vaše ranní epizody duševní nepohody. Důležité je si před takovým ranním tréninkem dát výživné jídlo, například 70 až 90 gramů müssli s kefírem nebo mlékem. Po skončení tréninku zařadit nějaké ovoce banán, jablko, broskev a podobně a do hodiny si dát další lehčí svačinku, třeba ochucený tvaroh nebo lučinu s pečivem. Dbejte, abyste dodržovala svůj jídelní režim - každé tři hodiny jídlo, z toho by měla být tři jídla velká (snídaně, oběd a večeře). Nepřeceňujte roli léků v léčbě depresivních stavů. Mnohdy práce s vlastním tělem přinese více užitku, než utlumovací léky na depresi. Vyzkoušejte tento postup a zvykněte si na něj, jako na svůj nový životní styl. Uvidíte, že se vám v životě pak mnoho věcí změní k lepšímu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ketilept 25mg

Co je to trénink GVT

Základním principem tréninku GVT je vykonat 10 sérií jednoho základního cviku na partii, a to s konstantní váhou pro daný cvik. Rozcvičovací série se nepočítají. GVT je objemový trénink, jehož princip spočívá v tom, že vykonáte 10 sérií po 10 opakováních jednoho základního cviku na jednu svalovou partii, a to se stejnou vahou pro všech 10 sérií. Tato váha by měla být okolo 45–60 % vaší maximální váhy pro jedno opakování. Pokud neznáte svoji maximální váhu, použijte váhu, se kterou jste schopni provést 20 regulérních opakování. Je důležité cvičit pouze základní cviky. GVT se skládá ze dvou 6týdenních fází, celý cyklus pak trvá okolo 15 týdnů, kdy je mezi jednotlivé fáze zařazena odpočinková fáze trvající zpravidla 3 až 4 týdny. Jelikož se cvičí jeden cvik na partii, vynechává se roznožování, dokonce i výpady.

Zdroj: Trénink GVT

Diskuze

V diskuzi JAK SE CHOVAT K BORDER KOLII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondřej Veselý.

Dobrý den, mám Borderáka skoro dva roky starého a s výcvikem bych Vám mohl poradit. Noviny dejte navždy stranou a už se k šustění nevracejte, pejsek totiž nepochopí čeho tím u něho chcete docílit. Nejlepší pochvalou je správná intonace a voňavoučký pamlsek. Pokud pes splní povel, který po něm chcete tak ho hlasitě slovně odměňte a dejte mu pamlsek. Když naopak neposlechne nijak ho nechvalte a chtějte po něm povel ještě několikrát.(můžete přidat škaredý pohled nebo lehce změnit intonaci aby věděl, že udělal něco co není správné.

Povel sedni: Zkuste při učení tohohle povelu pejskovi netlačit na zadek, ale jenom zvednout ruku s pamlskem do takové pozice aby se pejsek posadil a to stejné s povelem lehni netlačit na lopatky ani nepodrážet nohy ale položit ruku na lopatky a dát pamlsek na zem kousek od pejska...Donutí ho to si lehnout.....Trénujte maximálně hodinu denně, nejlépe 3 krát denně po 20-ti minutách. Pokud pejsek bude unavený a už nebude chtít cvičit, nepřestávejte hned. Udělejte ještě 10 povelů a pak trénink ukončete. Jinak si pejsek bude určovat konec treninku a to přece nechceme....

A pokud si bude hrát s vaší malou dcerkou, vždy je při hře sledujte. Mohlo by se stát, že by ho nechtěně píchla do oka nebo na něho spadla a on by po ní mohl vyjet a nebo se jí bát a odmítal by s ní hru :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Fidrychová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké krmení ( zn. granulí, maso), bych mohla dávat pejskovi, nechci něco nezanedbat, pes bude mít tři měsíce, děkuji

Zdroj: diskuze Jak se chovat k border kolii

Zimnice a bolest svalů

Opožděná svalová bolest se zimnicí nejčastěji postihuje začátečníky, kteří několik týdnů či měsíců necvičili a poté si dají bez přípravy náročný trénink či jinou sportovní aktivitu. V takovém případě se připravte na několik protrpěných dní s bolestí v celém těle. Postihnout může i jedince, kteří si bez uvážení naloží mnohem víc, než na co je tělo zvyklé – zde však bývají bolesti pouze lokální a kratší. Svalová horečka také signalizuje, že cvičíte správně a tělo se přizpůsobuje na ještě namáhavější trénink. Dáte-li mu v tu chvíli dostatek živin, potřebnou regeneraci a dlouhý spánek, zcela jistě v příštím tréninku překonáte výkon z toho předešlého. I když se zdá, že některými postupy lze stav namožení o trochu zmírnit, bezpečně odezní zařazováním pravidelného odpočinku, ale i díky pravidelnému sportování nebude tak intenzivní jako v případě příležitostných pohybových aktivit.

Zdroj: Zimnice

Diskuze

V diskuzi CELULITIDA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lusi.

Ahoj všem, kdo bojují s celulitidou. Stalo se mi, že jsem si před časem oholila nohy a s hrůzou jsem zjistila při bočním pohledu na hladké nohy, že se pod kůží vytvořily takové nerovnosti, jako by pod kůží byly nerovnoměrné polštářky tuku. Toto jsem pozorovala na stehnech a bocích. Byla jsem z toho nešťastná :-( Dlouho jsem zkoumala, jak to odstranit. Zkoušela jsem jsem diety, ale po zhubnutí a ukončení diety se to vrátilo a bohužel ještě více. Problém byl v tom, že jsem se moc nehýbala. V práci sedavé zaměstnání, jsem analytička, a po práci rodina, děti, manžel, domácnost, znáte to... Rozhodla jsem se s tím skoncovat a vrátit tvar mých nohou do původního štíhlého tvaru. Vyčlenila jsem si čtyři hodiny v týdnu na trénink v posilovně, to není zas tak náročné (pondělí, středa, pátek po hodině a půl). Hned po práci tam zajdu a poctivě odcvičím předepsaný trénink, který mám od své trenérky. Nejdříve jsem s ní i cvičila, aby mně naučila, jak to dělat správně. Nyní již cvičím sama. Hned po každém takovém cvičení si dám hroznový cukr Glukopur a pak do půlhodiny si dám půl grilovaného kuřete, u kterého nejím kůži a přikusuju celozrnný chléb. Hlídám si, abych po celý den rovnoměrně do sebe dostala přibližně 180 gramů bílkovin a dvakrát tolik sacharidů. To dokážu udělat acidofilním mlékem, nízkotučným tvarohem a masem. Jako zdroj sacharidů používám piškoty, třeba s tím acidofilním mlékem je to dobré. Pak také jím během dne rýřové chlebíčky a přílohy k hlavním jídlům volím rýži, brambory a těstoviny. Jako ideální večeře nebo oběd se pro mě stalo rizoto. Dodržuju rozestup mezi jídly hodinu až dvě hodiny. O víkendu s manželem a dětmi jezdíme na kolech a aby s námi naši caparti zvládli i delší trasy, tak používáme cyklistickou vodící tyč na dětská kola a zbytek dlouhých tras je taháme za sebou. To byste nevěřili, že při takovém přecpávání se vám půjde celulitida pryč. Je to jednoduché. Díky cvičení se vám tuky přemění na maso, které se dá pěkně vytvarovat pomocí objemového tréninku, kterém jsem psala výše. Dneska mám své nohy spátky zase hladké, bez celulitidy a zapoměla jsem na hladovění, tudy cesta nevede. Naopak je třeba dobře a pravidelně jíst a hýbat se, pak si tělo nevytváří tukové zásoby ve formě ošklivých podkožních rundálů. Doporučuji si na začátek vzít trenéra, který vám na míru udělá jídelníček a sestaví cvičební plán a ukáže vám, jak to dobře odcvičit. Mě na to stačilo 15 hodin s trenérkou (první konzultace, cičební plán, jídelníček a nauka cviků), což při její ceně 500 Kč za hodinu činilo 7500 Kč, které jsem dříve za rok vydala za redukční diety, které mi ovšem takový efekt nikdy nepřinesly. Nyní jsem šťastná a navíc jsem se dokázala naučit vnímat své tělo a žít ve výživové harmonii.
Takže proti celulitidě jedině pohyb a správná strava. Žádné pilulky a ani samotné redukční diety. Zkuste to, budete překvapené, jak to bezvadně funguje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka .

180g bílkovin? Pánbůh s vámi! Zena by neměla přijmout víc než 1g/kg tělesné váhy!

Zdroj: diskuze Celulitida léčba

Vhodné cvičení na snížení krevního tlaku u osob nad 70 let

Studie z roku 1991 [2], která zkoumala účinek šestiměsíčního tréninku na muže a ženy ve věku 70 až 79 let, aby se vyhodnotilo zda je na jejich krevní tlak lepší silový a nebo vytrvalostní trénink. Byly vytvořeny dvě cvičební skupiny lidí, jedna pro silový trénink a druhá pro vytrvalostní. Silový trénink sestával z jedné série 8-12 opakování na deseti různých strojích Nautilus provozovaný třikrát týdně. Vytrvalostní trénink byl založen na výkonu, který vybudil spotřebu kyslíku 75-85% VO2max (hodnota maximálního objemu kyslíku, který je člověk schopen využít) po dobu 35-45 minut provozovaný taktéž třikrát týdně. Během 6 měsíců nenastaly u pacientů žádné změny v tělesné hmotnosti, ale došlo u nich k redukci tukové tkáně a růstu svalové hmoty. Součet sedmi kožních řas, jako ukazatel tělesného tuku, se v obou cvičebních skupinách snížil.

Výsledky

Ve skupině silového tréninku se krevní tlak nezměnil u žádného pacienta, ať s normálním nebo zvýšeným krevním tlakem. Ve vytrvalostní skupině se krevní tlak u pacientů s normálním nebo mírně zvýšeným tlakem snížil o 5 a 4 mm Hg. Pacienti s krevním tlakem vyšším než 140/90 snížili svůj krevní tlak o 9 a 8 mm Hg.

Silové cvičení se závažím tedy nijak neovlivňuje krevní tlak. Vytrvalostní cvičení vede k mírnému snížení krevního tlaku u osob s věkem 70 - 79 let s mírně zvýšeným krevním tlakem a k výraznému snížení tlaku u těchto osob s tlakem vyšším než 140/90.

Zdroj: Krevní tlak v 70 letech

Při tréninku používejte správné zátěžové parametry!

Pokud je váš tréninkový plán špatně sestaven, povede to k takové kortizolové reakci, že konečným výsledkem bude přetrénování. Používejte takovou frekvenci tréninku, kterou bez problémů zvládnete. Kolikrát je lepší trénovat dvakrát denně při podstatně kratších trénincích než jednou denně, ale dlouze. Ať ovšem trénujete jakkoli často, neměl by váš trénink po rozcvičení trvat déle než jednu hodinu.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

GVT 10 x 10

A. Prsa, záda

  • tlaky jednoručkami s polosupinací (úchop dlaněmi k sobě) hlavou dolů – 10 x 10
  • shyby podhmatem – 10 x 10
  • rozpažky jednoručkami hlavou nahoru – 3 x 10
  • přítahy jednoruček – 3 x 10

B. Nohy, doplňky

  • dřep – 10 x 10
  • zakopávání v lehu – 10 x 10
  • zdvihy nohou ve visu – 3 x 15–20
  • výpony vsedě – 3 x 15–20

C. Ruce, ramena

  • kliky na bradlech – 10 x 10
  • kladivové zdvihy jednoruček vsedě na šikmé lavici – 10 x 10
  • ramena – rozpažky vsedě – 3 x 10
  • ramena – rozpažky v předklonu – 3 x 10

Zdroj: Trénink GVT

Maximální váha pro jedno opakování

Pokud neznáte maximální zátěž pro jedno opakování, můžete si teoretickou zátěž pro jedno opakování vypočítat. Není to sice zcela přesné, ale pro stanovení zátěže pro první fázi to postačí. Vzorec vypadá takto:

M1O = (X * MX * 0,033) + MX

kde M1O je maximální zátěž pro jedno opakování, MX je použitá zátěž pro určitý počet opakování, X je onen počet opakování.

Jestliže dřepujete například 6 opakování se 120kg zátěží, potom váš výpočet bude vypadat takto:

M1O = (6 * 120 * 0,033) + 120 = 143,8

Z této váhy snadno stanovíte 55–60 % pracovní zátěže pro fázi 10 x 10.

Zdroj: Trénink GVT

Používejte kardio trénink jen velmi omezeně!

Pokud nechcete příliš zvyšovat hladinu kortizolu, odřekněte si přemíru kardiovaskulárního tréninku. Stačí jen 20 minut kardia zátěže při 60% - 70% maximální tepové frekvenci. Člověk není aerobně predisponované zvíře. Lidé jsou od pravěku přizpůsobeni k tomu, aby po své kořisti vrhli kámen nebo oštěp, ne aby ji pronásledovali deset kilometrů. Je pouze mýtem, že prostřednictvím kardia spalujete jenom tuky, spalují se i svaly. Takové tvrzení vychází ze zastaralých studií, které nebyly schopny měřit všechny energetické zdroje tréninku. Aminokyseliny se již odedávna jako energetický zdroj kardio tréninku přehlížejí. Kardio tréninkem se tedy nespalují jenom tuky, ale i svaly.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Musíte mít pozitivní pohled na svět kolem sebe!

To, jak vnímáte skutečnost, těsně souvisí s vylučováním kortizolu. Pokud se cítíte nejistí, bezradní, jste plní nervozity, vylučuje se mnohem více kortizolu. Hladinu kortizolu můžete mít pod kontrolou i manipulací s příjmem sacharidů, protože inzulín a kortizol jsou vůči sobě v přímé úměře. Existuje celá řada postupů na odbourávání stresu, jako jóga či meditace, které vyvolají pokles kortizolu, což umožní dosáhnout dalších pokroků v posilovně. V jedné studii museli vzpěrači po svém tréninku zařazovat ještě autogenní trénink. Díky tomu klesla hladina kortizolu, což bylo spojeno s dlouhodobým zvýšením jejich výkonnosti.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Jak loupat máslovou dýni

Máslová dýně je známá svou silnou a tvrdou slupkou. Loupání může být docela náročný trénink paží, ale existuje několik způsobů, jak si to usnadnit:

  • Ze spodní a horní části odřízněte tenký plátek, aby máslová dýně stála na prkénku rovně. Poté pomocí nože nebo škrabky odřízněte slupku shora dolů.
  • Pokud je slupka příliš tuhá, propíchněte dýni několikrát vidličkou a vložte ji na minutu nebo dvě do mikrovlnné trouby. Tím se slupka změkčí a bude se snáze loupat.
  • Rozkrojte dýni napůl a upečte ji v troubě i se slupkou. Po upečení se snadno odloupne.
  • Vařte máslovou dýni vcelku při 190 °C asi hodinu. Po vychladnutí oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte.

Zdroj: Zdravá polévka z máslové dýně

Tvorba účinnější diety ADHD

Nezapomeňte na další kroky, které vám mohou pomoci s ADHD. Mezi ně patří následující:

  • Pravidelné užívání léků, které byly předepsány na ADHD.
  • Dopřejte si dostatek spánku, nejméně sedm až osm hodin.
  • Pravidelně cvičte, alespoň 20 až 30 minut denně.
  • Začněte s užíváním hlubokých technik dýchání, pomohou vám se zvládáním úzkosti či hněvu.
  • Relaxační trénink a meditace mohou pomoci zvýšit vaše soustředění, stejně jako snížit roztěkanost.

Čím více víte o svém ADHD a o svém celkovém zdraví, tím lépe můžete posoudit léčbu, která vám může pomoci. Postupem času tak určitě naleznete ty správné potraviny, které na vás působí pozitivně, nebo naopak dokážete ze svého jídelníčku vyřadit ty „škodlivé“. které zhoršují příznaky ADHD.

Zdroj: ADHD diety

Podstata cvičení

Jde o jednoduché cvičební prvky, které po instruktáži procvičuje každý samostatně a které jsou určeny na udržení nebo zlepšení stavu poškozené periferní cirkulace. Při onemocnění cév je nutné individuálně upravit cvičení podle rozsahu onemocnění a podle individuálních schopností pacienta. Hlavním cílem cvičení je předcházet oslabování svalstva, posílit oslabené (hypotrofické) svalstvo, odstranit porušené kloubovo-svalové koordinace, jakož i zlepšit funkce kolaterálního oběhu, zvýšit pozitivní enzymatické změny v ischemickém svalstvu. Cévní gymnastika je soubor aktivních pohybů dolních končetin, při nichž se využívá žilní svalová pumpa. Je přitom důležitá správná funkce hlezenního kloubu, a to kvůli procvičování končetin, které začíná od periferie (prstů), respektive procvičování svalů při onemocnění tepen, které jsou zásobovány poškozeným cévním řečištěm. Podstatou cévní gymnastiky je intenzivní intervalový trénink s opakovanými krátkými stahy svalů. Kontrakce svalů jsou střídány odpočinkovými pauzami, čímž se na poměrně dlouhou dobu zvyšuje průtok krve v tepnách, které přemosťují uzávěr, i stimulace ke zvětšení průsvitu cévy. Čím častěji je prováděn trénink, tím mohutnější je stimulace. Dalším důležitým efektem je maximální pracovní hyperémie, to znamená prokrvení při cvičení až do únavy. Pokud pokračuje gymnastika během rostoucí únavy, prokrvení se již dále nezvyšuje, ale prodlouží se trvání hyperémie po skončení zátěže.

Zdroj: Cévní gymnastika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP