Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NUDLE Z BÍLKŮ

OBSAH

Smacker Štíhlé nudle

je nový druh potraviny, který vzhledem i chutí připomíná špagety. Má nízkou energetickou hodnotu a svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však o polovinu nižší, než u běžných těstovin, proto si je můžete dopřát kdykoli během dne a dokonce i večer. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o škrob a vlákninu.

Zdroj: Proteinové těstoviny pomáhají zhubnout

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEK, CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Kolikrát za týten se pužívá tahle maska???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na pleť z bílku a citronu se používá maximálně 2 krát do týdne. Maska z bílku a citrónu má spíše obnovovací účinky na pleť, trochu ji vybělí a zbaví jí odumřelých kožních buněk a pokožku vypne. Tato maska by se měla ve zbylých dnech týdne vystřídat s nějakou pěstící mastnou maskou z avokáda nebo olivového leje.

Zdroj: diskuze Bílek, citron

Instantní nudle

První instantní nudle představil Japonsku v roce 1958 zakladatel společnosti NISSIN, Momofuku Ando. V roce 2005 NISSIN Japan vynalezl nudle, které byly poživatelné ve vesmíru, a to na palubě raketoplánu Discovery. Kdo z nás by nechtěl zakusit okamžité uspokojení z lahodných instantních nudlí, když stačí tak málo. Nudle zalijte trochou teplé vody a za chvíli budete najezení. Instantní nudle jsou ideální pro kempování, rychlý oběd. Na našem trhu je široká nabídka instantních nudlí, jako jsou například japonské nudle, korejské instantní nudle, instantní nudle Orient, Vi Huong a další.

Zdroj: Instantní potraviny

Diskuze

V diskuzi BÍLEK, CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sabina.

Chtěla jsem se zeptat na masku proti rozšířeným pórům z bílku a citrónu. Bílek se má vyšlehat, nebo nanést na pleť v tekutém stavu? :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Sabino, v masce na rozšířené póry se bílek nešlehá, jen se smíchá s citronovou šťávou a takto okyselený se v tekutém stavu nanese na pleť a nechá zaschnout. Při účinkování této masky ucítíte pnutí v aplikované oblasti.

Zdroj: diskuze Bílek, citron

Co to jsou štíhlé nudle

Smacker Štíhlé nudle je nový druh potraviny, který vzhledem i chutí připomíná špagety. Má nízkou energetickou hodnotu a svojí chutí a konzistencí plně nahradí klasické těstovinové výrobky. Energetická hodnota proteinových nudlí je však o polovinu nižší, než u běžných těstovin, proto si je můžete dopřát kdykoli během dne a dokonce i večer. Jejich základem je vaječný bílek obohacený o škrob a vlákninu.

Zdroj: Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Diskuze

V diskuzi SOUTEZ SE SMACKEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ačinka.

No to zní lákavě, určitě vyzkouším:-) Mým favoritem je hlívový Smacker a úplně mi stačí orestovaný a k tomu brusinky- mňamka:-)
Vynikající jsou štíhlé nudle, dnes se chystám je udělat jen
s cuketou,parmazánem a zakysanou smetanou - už se těším na večeři:-))

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ačinka.

Zdravím, tak v pátek jsem to nestihla a přes víkend jsme trochu hřešili:-), takže na Štíhlé nudle došlo až včera, abychom napravili víkendové hříchy:-) Bylo to moc dobré - rychlé - tady je recept na 2 porce:
1x Smacker -štíhlé nudle
1-2 cukety ( podle velikosti), nakrájet na tenképlátky
2 pol. lžíce oliv.oleje
50 ml. zakysané smetany ( nebo sladké 12%)
2 stroužky česneku
40 g strouhaného parmazánu
sůl, pepř, zelená petrželka
Postup: na oleji orestujeme česnek a cuketu, osolíme, opepříme,
smažíme tak dlouho až je cuketa vláčná ( cca 10min). Přimícháme smetanu a větší část sýra, necháme na mírném varu probublat. Štíhlé nudle ohřejeme v mikrovlnce a vmícháme k omáčce. Podáváme posypané petrželkou a zbylým sýrem.

Myslím, že kdyby se to vychladilo, šlo by to jíst i jako salát:-)

Doufám, že si pochutnáte stejně jako my, tak dobrou chuť:-))

Zdroj: diskuze Soutez se Smackerem

Recept na piškotové těsto

Ingredience: 120 gramů polohrubé mouky, 120 gramů moučkového cukru, 6 vajec

Postup: Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve větší míse našleháme se třemi lžícemi cukru. Z bílků v jiné misce ušleháme pevný sníh a pak do něj opatrně přidáme zbylý cukr. Jednu třetinu sněhu z bílků zamícháme do žloutkové pěny, zlehka vmícháme mouku a nakonec zbylý sníh.

Zdroj: Piškotová bábovka

Kokosky

  • 4 bílky (šlehat ve vodní lázni)
  • 280 g cukru krystal
  • citrónová kůra
  • 140 g strouhaného kokosu
  • 20 g strouhanky

Do tuhého sněhu z bílků všleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru smícháme s kokosem a po lžících vmícháme do bílků. Současně s kokosem vmícháváme i citrónovou kůru a strouhanku. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Diskuze

V diskuzi POTRAVINY BOHATÉ NA BÍLKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strohalmovi.

Článek o nových potravinách nás zaujal. Již jsme měli možnost některé druhy ochutnat a opravdu jsou velice chutné a dobře připravené. Štíhlé nudle jsou neskutečně dobré, připravili jsme si je ve studeném salátu. Celá řada těchto potravin se výzkumníkům skutečně povedla.
Děkujeme a posíláme pozdrav.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny bohaté na bílkoviny

Výhody proteinových nudlí ve zkratce:

Proteinové nudle
  • Téměř o polovinu nižší energetická hodnota (zhruba 60 %)
  • Až pětkrát nižší obsah polysacharidů Vyšší pocit sytivosti ve srovnání s klasickými těstovinami
  • Snadná příprava (nudle jsou již hotové, ohřejí se v mikrovlnce anebo propláchnou horkou vodou).
  • A ve finále přijme člověk pouze 28 % energie ve srovnání s běžnými těstovinami. Navíc tato energie pochází primárně z bílkoviny, která se neukládá do energetických zásob v organizmu.

Více informací a recepty na přípravu proteinových nudlí najdete kliknutím sem: Proteinové nudle.

Unikátním výzkumem se podařilo uvést nový druh potraviny obsahující živočišné bílkoviny, ale s minimálním množstvím tuku. Nutriční skladba nové potraviny zařazuje výrobek mezi nízkoenergetické potraviny. Potravina je navíc bez přídavku chemických konzervačních látek. Bílkovinné nudle jsou vhodnou přílohou k běžným pokrmům. Jejich zařazením na jídelníček získáte dalšího pomocníka v boji s obezitou.

Autor: JK, redakce

Zdroj: Štíhlé nudle pomáhají zhubnout

Diskuze

V diskuzi DOMACI PLETOVA MASKA PRO OKAMZITE VYPNUTI PLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kdo mi poradí pleťovou masku doma vyrobenou pro vypnutí pleti . Díky za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Já používám na okamžité vypnutí pleti a vyhlazení vrásek masku z vaječného bílku, citrónu a špetky soli. Připravuju si ji tak, že oddělím vaječný bílek z jednoho vajíčka do misky, k němu přes sítko naleju lžičku citrónové šťávy, přidám špetku soli a dobře rozmíchám. Pak si to prsty nanesu na obličej a nechám působit. Tím, jak to postupně působí, tak to schne a na kůži se z toho tvoří stahující se tenký film, který kůži dokonale vypne a vyhladí.

Zdroj: diskuze Domaci pletova maska pro okamzite vypnuti pleti

Piškotová bábovka s kokosem

Ingredience: 100 g kokosové moučky, 5 vajec, 10 lžiček vody, 150 g cukru moučka, 1 kypřicí prášek do pečiva, 150 g polohrubé mouky, kokos na vysypání, máslo na vymazání

Postup: Žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme sníh. Cukr ušleháme se žloutky, přidáme horkou vodu a šleháme do pěny. Poté vmícháme mouku a kokosovou moučku. Lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků a kypřicí prášek promíchaný s trochou mouky. Těsto vlijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy. Bábovku pečeme v dobře vyhřáté troubě. Piškotovou bábovku s kokosem po vychladnutí nakrájíme a podáváme s šálkem kávy nebo čaje.

Zdroj: Piškotová bábovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEOBSAHUJE PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Kovačičová.

Do jakých potravin se řadí mák? děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mák obsahuje hodně purinů - přibližně 170 miligramů na 100 gramů. Semena máku se primárně používají k ochucení nebo na ozdobu pečiva, jako je chléb, bagety, koláče a muffiny. Pro omezení příjmu purinů byste se měla vyhnout pečivu s makovou náplní, což jsou buchty s mákem, makové šátečky nebo nudle, či šišky s mákem a podobně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co neobsahuje puriny

Recepty na sněhové pusinky

Suroviny:

  • 350 g krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 30 g loupaných mandlí
  • pečicí papír, nebo tuk na vymazání plechu

Postup:

Z bílků, které by měly mít pokojovou teplotu, ušlehejte tuhý sníh, buď ručně, nebo můžete použít i elektrický šlehač (nejprve zvolte menší rychlost). Do sněhu po lžících zašlehávejte polovinu cukru, poté metlu vyndejte a stěrkou lehce vmíchejte druhou polovinu cukru. Kornout/zdobičku naplňte tuhou hmotou a na plech potřený tukem (či vyložený pečicím papírem) vytlačujte jednotlivé pusinky a jejich povrch posypte nasekanými mandlemi. Pečte ve velmi mírně vyhřáté troubě (spíše pečivo sušte). Hlídejte, aby vám pusinky nezhnědly.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Diskuze

V diskuzi PES ČÍVÁVÁ POPIS A POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Vaněk.

Mám stěně čívavu 7měsícu nevim jaké potraviny jsou pro něj nejlepší již jsem vyskoušel nekolik chřupek i kapsiček ale vetšínou mu nic nechutna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den, mám doma také čivavu, fenečku, v březnu jí budou 3 roky. Ta moje čivava je dost vybíravá, nejraději má jídlo vařené, hustou polévku, např. masíčko (kuřecí, hovězí, vepřové.) se zeleninou, vajíčko - stačí 1/2 na den , rýži, nudle, oves.vločky, brambůrek. Ale i tak mám doma granulky, pro malé plemena, některé jsou přímo pro čivavy. Nad kapsíčkama, paštičkama, atd. ohrnovala nos, čichla a odešla, radějí hladověla. Jinak když si najdete web.stránky , která je věnovaná čivavám, tam je o tomto plemenu úplně všechno, také jsem zpočátku nevěděla co s tím malým štěnětem, byl to dárek, pro mě ten nejkrásnější.

Zdroj: diskuze Pes čívává popis a potraviny

Uzená polévka s nudlemi

Ingredience: 1 uzené vepřové ramínko nebo kolínko, 1 cibule se slupkou, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, sůl, 2 stonky zelené cibulky, hrst zavářkových nudlí

Postup: Do studené vody vložíme uzené maso, rozpůlenou cibuli se slupkou, podrcený česnek, bobkový list, nové koření, pepř, lehce osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu na minimum a necháme táhnout 3–4 hodiny. Maso vyjmeme, okrájíme a použijeme do jiného pokrmu. Zbytky od kosti pečlivě obereme a vrátíme do vývaru. Přidáme nakrájenou zelenou cibulku a nudle a již jen provaříme, aby nudle byly uvařené na skus. Dochutíme a přidáme sekanou pažitku, libeček nebo petrželku.

Zdroj: Uzená polévka

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keding.

Ano je 21. století a mizerná kvalita potravy, chodíme na kebab, na sushi, na čínské nudle....Myslíte, že zelenina ve fast foodech je dokonale očištěna a to samé syrové ryby a maso? Nemyslím si, bylo by vše o jiné kvalitě a ceně. Mám doma 2 odčervené psi ano mohou být přenašeči i když jsou sami odčerveni denně se hrabou ve všem možném, ale to, že přenost je hlavně od psů jé nesmysl. Za plno problémů může tato doba a lidé. Škrkavku a podobného parazita získáte jen od psa ? Omyl! Stačí jit někam na návštěvu, kde neni dobře očištěná zelenina, nebo si dát jen kebab se zeleninou, kde malé vajičko škrkavky není na pohled oka znatelné a přilne hlavně na zeleninu, ovoce, syrové ryby atd... ohledně tasemnice je zase rizikový tatarák, jsme tvorové jako zvířata parazitu máme vsobě mnoho i bakterii které maji ochranný učel, nebo naopak. Jednou za rok by se měl každý člověk odčervovat je to zároveň podpora dobré imunity a nebudete na chřipky, anginy atd.. tak náchylní ....Sama mám škrkavku a bojuju s ní mám na ni dva druhy leku které zapiji čistou štávou z grepu jsou to sice křeče do břicha a zvýšené vyprazdnování, ale věřim, že se mi časem uleví.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvia.

ahoj, napíš mi prosím, ako sa cítiš, v akom štádiu je škrkavka. Tiež ju mám. ďakujem. sandraborova@gmail.com

Zdroj: diskuze Paraziti

Proteiny při hubnutí

Problém není v nedostatku bílkovin ve stravě zdravého člověka, ale skutečnost, že jsou bílkoviny často provázené tuky. U laiků bývá představa bílkovin totožná s masem, které obsahuje poměrně hodně tuku. Proto ho řada lidí se snahou o hubnutí úplně vynechává. Nedostatek bílkovin v jídelníčku však způsobuje větší hlad a chutě na sladké, které štíhlou linii nabourávají. Jestli tedy upřednostňujeme vegetariánské kuchyni již po hodině vám začne padat glykemická křivka dolů. Není třeba jíst denně maso, ale bílkoviny ano. Dokonce i svačina by měla obsahovat kousek bílkovin (jogurt, sýr, tvaroh) a jestli máte chuť na sladké, vyzkoušejte Smacker s meruňkami, předejdete tak velkému hladu navečer. Pokud tedy nechcete maso denně, vhodnou alternativu vám nabídne Smacker klasický plátek anebo s hlívou ústřičnou. Na našem trhu jsou od února letošního roku k dostání i nudle na bázi vaječných bílků, tzv. Smacker štíhlé nudle, které si díky nutričním hodnotám můžete dopřát i večer.

„Vhodný zdroj bílkovin, které nejsou provázané tuky, je vaječný bílek. Protein z vaječného bílku je prakticky čistý albumin a má vysokou kvalitu z hlediska aminokyselinového složení, neobsahuje tuk ani cholesterol. Díky tomu byla ideální surovinou pro vývoj potravin pro populaci potýkající se s nadváhou, vysokým cholesterolem či diabetem,“ říká pan Karel Kýhos z Výzkumného ústavu potravinářského v Praze a pokračuje,“Na tomto základu se nám podařilo vyvinout nejen plátky, které lze využít namísto masa, sladkého zákusku ale také proteinové nudle ve formě špaget, jenž spotřebiteli poskytují skvělou a dietní alternativu příloh. A právě přílohy jíme u nás rádi a ve velkém množství, což se pak odráží na naší váze“.

Nespornou výhodou konzumace bílkovin je, že zajišťují delší pocit sytosti a na jejich zpracování potřebuje organizmus mnohem více energie. Navíc se bílkoviny neproměňují v tuky a tělo je využívá především ke tvorbě nových buněk v obnově tkání a orgánů. Samotná vaječná bílkovina má současně velký význam při podpoře svalových tkání na úkor těch tukových. A to je přesně to, co potřebujeme. Neznamená to však, že začneme konzumovat pouze bílkovinnou stravu. Naše tělo potřebuje vyvážený jídelníček.

Autor: JK, zpracováno ve spolupráci s panem Karlem Kýhosem,

Výzkumný ústav potravinářský Praha

Zdroj: Bílkoviny pomáhají hubnout

Diskuze

V diskuzi MILÁNSKÉ ŠPAGETY ORIGINÁLNÍ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivka.

Za našich dětských let (tj. v 80. letech minulého století) nám dělali ve školní jídelně milánské špagety, jaké jsem nikde jinde nejedla. Bohužel mě jako dítě nikdy nenapadlo zeptat se na recept... Do dnes cítím v puse tu báječnou chuť. Pokud si ale vzpomínám, tak kečup, sojová omáčka či parmazán u nás snad nebylo možné ani koupit a na ovoce a zeleninu se stály fronty, takže předpokládám, že naše kuchařky ve škole používaly rajčatový protlak. Špagety ale nebyly zalévané omáčkou až na talíři - byly promíchány s omáčkou již v hrnci, takže byly hezky růžové a byly na nich kousky mletého masa, nedorozvařené cibule a mám dojem, že i nějakého rozpuštěného sýra (byly to takové bílé měkké krupičky). Takto byly nandavány na talíř a posypány strouhaným "červeným" (tj. dnešním 30%) eidamem. O boloňských špagetách jsme tenkrát nic neslyšely, ale předpokládám, že rozdíl mezi nimi je hlavně v tom, že do boloňských se dává různá zelenina. Nepamatuji si ani to, že by se špagety dělaly doma. U nás tedy určitě nikdy nebyly a nevybavuji si ani to, jestli se daly v obchodě běžně koupit - těstoviny se dělaly většinou doma a kupovala se jen kolínka (jiný druh tenkrát také snad ani nebyl). A kdo neuměl (nebo nechtěl) dělat domácí nudle, strouhání do polévky a fleky, tak se daly také koupit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Milánské špagety originální recept

Videorecept na sněhové pusinky

Zde se můžete podívat na spoustu videonávodů, jak lze připravit sněhové pusinky.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ingredience: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 200 g vlašských ořechů, 120 g polohrubé mouky, sníh z bílků

Ingredience na polevu: 4 žloutky, 180 g moučkového cukru

Postup: Cukr ušleháme s máslem do pěny, přidáme ořechy, mouku a lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme na menším pekáči ve středně horké troubě – je to rychle pečené. Horké řezy hned po vyndání z trouby polijeme polevou (4 žloutky ušleháme s cukrem do pěny). Řezy jsou rychlé a recepty na ně budete rozesílat.

Zdroj: Ořechové řezy

Sněhové pusinky kokosové

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru krupice

Postup:

V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Sněhové pusinky foto

Na těchto fotografiích si můžete prohlédnout rozmanité podoby sněhových pusinek a nechat se jimi inspirovat.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Proč proteinové nudle?

  • jsou ideální při redukčních dietách
  • naprosto bezpečné pro diabetiky i osoby trpící vysokým cholesterolem
  • neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro bezlepkovou dietu

Přílohy tvoří hlavní část připravovaného pokrmu a zpravidla se v našich končinách jedná o knedlíky, brambory, rýži nebo těstoviny, které jsou vyráběné z pšeničné mouky a obsahují sacharidy. Energetická hodnota sacharidů a bílkovin je prakticky stejná, ale v metabolizmu trávicího traktu dochází ke zcela odlišným vazbám. „Polysacharidy jsou v těle štěpeny na jednoduché sacharidy a spolu s tuky jsou hlavním zdrojem energie. Podílejí se na růstu tělesné hmotnosti a posléze obezitě. Bílkovinná složka je převážně využita organizmem pro jeho metabolickou funkci, údržbu a obnovu tkání. Nepodílí se tak na zvyšování hmotnosti organizmu. Kromě toho v našem případě nejsou živočišné bílkoviny doprovázeny tuky“, upřesňuje Karel Kýhos.

Zdroj: Štíhlé nudle pomáhají zhubnout


Autoři obsahu

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP