Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TROMBOCYTY V KRVI HODNOTA

OBSAH

Trombocyty v krvi střední objem

Hodnota středního objemu trombocytů se pohybuje v rozmezí 6–10. Nejedná se o patologický stav.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

mam cukrovku druhéhom typu ráno před snidani měl jsem 8/4 mool po obědě už 18/2 mool jaka je nejvyžší hodnota cukru v krvi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není stanovena žádná maximální hranice krevního cukru. Mohu vám doporučit, abyste si zapisoval naměřené hodnoty a k nim doplnil i seznam jídel a potravin, které jste v měřeném dni zkonzumoval. Tento soupis pak ukažte svému diabetologovi, který podle toho může lépe přizpůsobit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Trombocyty v krvi zvýšené

V případě vyššího počtu krevních destiček lze odhalit riziko zvýšené srážlivosti, odborně trombotických stavů. Zvýšené trombocyty v krvi podléhají předčasné a zvýšené destrukci v důsledku různých příčin (vlivy toxické, poruchy imunity, alergie a podobně).

Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček – způsobuje srážlivost.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem HLADINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den má dcera 14let má glYkemii 4.8 nalačno ráno . Je tato hodnota v normě dekuji LM

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pouze hladiny cukru v krvi vyšší než 4,8 jsou potenciálním časným signálem zhoršené schopnosti lidského těla zvládat požitý cukr a později mohou být spojeny s vyšší pravděpodobností pro vznik diabetes.
Pokud by výsledky krevního cukru nalačno byly vyšší než 4,8, může být nutné další vyhodnocení glykemického stavu, aby se vyloučil „prediabetický“ stav. Název „prediabetický“ je zastřešující termín používaný k popisu řady lékařských termínů zahrnujících hyperglykémii nalačno, inzulínovou rezistenci, zhoršenou toleranci glukózy atd.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi

Trombocyty a MPV

Zkratka MPV znamená pro odborníky střední objem trombocytu.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem STUPNICE MĚŘENÍ CUKRU V KRVI TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Žurek.

Glukometrem naměřím hodnoty 158,146 atd.Jsem zvyklý na 7,1..8,6.Jaký je převod? Žurek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty v desítkách 158, 146 a podobně, jsou hodnoty glukózy v miligramech na decilitr krve. Hodnoty, na které jste zvyklý 7,1 a 8,6 jsou v milimolech glukózy na litr krve. Převod je jednoduchý. Stačí, když hodnotu z glukometru vydělíte 18. Takže potom hodnota 158 bude znamenat 8,78 a hodnota 146 zase 8,11.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Trombocyty a PLT

PLT je odborná zkratka slova „plate“, tedy krevní destičky.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Trombocyty v těhotenství

Počet trombocytů se v těhotenství významně nemění, eventuálně může nepatrně klesat, a pohybuje se v rozmezí normálních hodnot u netěhotných žen, tj. 140–400 x 109/l. Příčin zvýšení trombocytů v těhotenství jsou desítky, ne-li stovky. Pokud se tento stav vyskytne v těhotenství, lékař vás pošle na konziliární vyšetření na hematologii, kde se určí nejvhodnější postup pro vás i váš pro plod.

Zdroj: Trombocyty

Diskuze

V diskuzi HODNOTA KREATININU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Toman.

Pře 9 měsíci mi byla odoperoána 1 ledvina. Stávající hodnoty kreatininu v krvi se pohybují okolo 120 - 140. Všechny ukazatele rozboru krve i moče jsou v normě. Žádné léky na snížení hladiny kreatininu neberu. Je to dobře?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hodnota kreatininu

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze

V diskuzi HLADINA CUKRU V KRVI - TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Kovářová.

Hodnoty laboratorního vyšetření krve jsou:
Diabetologický soubor-P-Glukóza = 7,97 mmol/l. Poraďte, jak se stravovat, aby se tyto hodnoty snížily. Nesouvisí tato hodnota s onemocněním slinivky břišní ???
Děkuji za odpověď. M.Kovářová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera.

Snížení hladiny cukru moll je jednoduchý,jsem diabetik 10let, taky mě hladina lítaly i výše,dnes vím. že nesmíte tučné maso vc.kuze i v . kuřecího, příloha jeden plátek knedlíků/jeden brambor/ t čtvrt sáčku rýže
těstoviny vařené půl naběračky, žádné buchty a.p. jen ovesné sušenky, oves
do jogurtu, BeBe sušenky jim obálky dva ks odp.svacina,rýžový chlebíček jeden a.p. uzeninu nemastnou raději kvalitní šunku neomezené množství příloha jeden ks žitný chléb nebo rohlík, ovoce pozor na jablka mají moc cukru tak jen půlku to stejně banán,nejlíp když si najdete kalorickou tabulku jídel pro diabetiky i já jsem začínala jíst podle těchto tabulek,hodně úspěchů, Věra

Zdroj: diskuze Hladina cukru v krvi - tabulka

Trombocyty v krvi

Trombocyty jsou jednou ze stavebních částic krve. Jejich počet není závislý ani na věku ani na pohlaví jedince. Uvádí se, že jeden kubický milimetr lidské krve obsahuje 200 až 400 tisíc trombocytů. Krevní destičky nemají schopnost rozmnožování, protože neobsahují buněčné jádro. Tvoří se v kostní dřeni a jako složka krve kolují organismem osm až dvanáct dní. Potom odumírají a jsou zachycovány slezinou nebo pohlcovány tkání cév. Počet trombocytů v krvi kontrolují játra.

Počet destiček bývá stanovován při všech vyšetřeních krve v rámci krevního obrazu. Krevní obraz se vyšetřuje z nejrůznějších příčin. Lékař se na počet destiček zaměřuje například při zvýšené krvácivosti nebo prodloužení doby zástavy krvácení. Významné je stanovení počtu destiček před operačním zákrokem. Vzorkem pro vyšetření je žilní krev odebraná pomocí tenké jehly z některé pažní žíly. Jedná se o téměř bezbolestný zákrok, který jistě každý absolvoval během svého života již několikrát, když „šel na krev“. Přestože se jedná o rutinní a jednoduché vyšetření, jde o vyšetření velmi důležité a užitečné.

Optimální hodnoty trombocytů u zdravého jedince: 150–400 000 na 1 ml krve.

Zdroj: Trombocyty

Diskuze

V diskuzi PROSIM PORADT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silva.

Na vyšetření krve mi byla zjištěna hodnota GGT 1,1 - zvýšená, hodnota ALT je v normě, Hodnota AST také v normě . Bylo mi řečeno, že je to dobré, je to pravda? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prosim poradt

Zánik trombocytů

Trombocyty (krevní destičky) jsou nejmenší krevní částice. Jsou to bezjaderná tělíska diskoidního tvaru o průměru 1,5–3,5 µm a tloušťky 1–1,5 µm. Vznikají v kostní dřeni vypuzováním z megakaryocytů. V krevním oběhu přežívají 8–14 dní. V organismu plní více úloh: mají vliv na správnou funkci endotelových buněk, účastní se primární hemostázy (tvorba primární hemostatické zátky), aktivují plazmatické faktory, vykazují fagocytární aktivitu.

Zdroj: Trombocyty

Poradna

V naší poradně s názvem CRP V KRVI A JEHO HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Libošková.

Nemohu nikde najít co znamená nízká hladina CRP do 1 mg/l,ví to někdo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co znamená nízké CRP v krevním testu? Nízká hodnota C-reaktivního proteinu (CRP) v krevním testu nemá pro diagnózu žádnou hodnotu. CRP se v krvi zdravých osob prakticky nevyskytuje a zvyšuje se při zánětu. Proto hodnoty blízké nule ukazují pouze na to, že v těle není zánět nebo že test nebyl správně proveden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze CRP v krvi a jeho hodnoty

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem UREA HODNOTY 8,9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hejhalova.

Dobrý den,byla jsem na odběru krve a zjistili mi hodnotu 8,9. urea,mám obavy že mám něco s ledvinami,příští týden jdu k lékaři,co prosím značí tato hodnota?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normální hodnota urea (močovina) v krvi je 2,8 - 8 mmol/l u mužů ao něco méně u žen: 2-6,7 mmol/l. Zvýšené hodnoty urea v krvi mohou souviset s věkem. Starší lidé mají více močoviny než mladší. Vyšší hladiny močoviny bývají u lidí, kteří málo pijí a trpí dehydratací. Vyšší hladina močoviny může být také příznakem onemocnění ledvin. Pokud ledviny již nezvládají vylučovat odpadní látky, bude se i močovina hromadit v krvi.
Pro přesné určení příčiny budou třeba další testy a vyšetření. Existují postupy, jak snížit hodnoty urea v krvi na normální úroveň. Zůstaňte tedy v kontaktu se svým lékařem a dodržujte jeho následná doporučení. Nyní buďte v klidu a neobávejte se hned toho nejhoršího. Mírně zvýšené hodnoty, kam patří i vaše naměřená hodnota, se dají úspěšně snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Urea hodnoty 8,9

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY KYSELINA MOČOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospa.

Je hodnota 530 umol- l hodně.


děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezní hodnoty kyseliny močové v krvi jsou pro muže 420 µmol/l a pro ženy 340 µmol/l. Hodnota kyseliny močové 530 µmol/l je vysoká a hrozí nebezpečí rozvinutí onemocnění dnou. Pokud jde o první zjištění takto zvýšené kyseliny, tak se dá snížit dietou zaměřenou na snížení příjmu purinů. Když by to nepomohlo, tak pak existují léky, které pomohou dostat přebytečnou kyselinu močovou ven z těla. Doporučuji zůstat v péči lékaře a pravidelně kontrolovat obsah kyseliny v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Převod mmol/l na mg/l

Ve většině států světa se glukóza standardně měří v jednotkách mmol/l. V USA, Japonsku, Německu, Polsku či Itálii se dosud používá jednotka mg/dl. Chcete-li převést jednotky mezi sebou, vydělte hodnotu glykemie v mg/dl číslem 18 (nebo vynásobte 0,055) a získáte hodnotu v mmol/l.

Jak na to:

Hodnota glykemie v mmol/l se vynásobí číslem 18 (nebo vydělí 0,055), výsledná hodnota glykemie pak bude v mg/dl.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Tabulka

Každý pacient by měl mít stanoveny své vlastní cílové hodnoty glykemie. Pro tělo je nebezpečná nízká i vysoká glykemie, stejně tak není dobré časté kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.

U starších pacientů a malých dětí se lze spokojit i s poněkud vyššími hladinami glykemie (cukru v krvi), aby se tak předešlo těžké hypoglykemii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující. Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (tedy vyrovnané hladiny glykemie odpovídající zdravé populaci). Cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se v zahraničních jednotkách uvádí mezi 72–108 mg/dl.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Trombocyty v krvi snížené

Při poklesu stavu trombocytů začnou játra vytvářet hormon, který tvorbu potřebných trombocytů přivodí. V některých případech ovšem ani stimulační hormon nezajistí tvorbu dostatečného množství trombocytů (krevních destiček). Tato vada je označována jako trombocytopenie. Jedná se o poruchu srážlivosti krve. Při snížené tvorbě trombocytů vzniká například choroba zvaná trombocytopenická purpura. V některých případech chybějí mateřské buňky destiček zvané megakaryocyty v kostní dřeni a důsledkem je snížená tvorba trombocytů. Pak stačí drobný úraz a objeví se krvácení, které jde obtížně zastavit. Se sníženým počtem destiček se setkáváme také při nádorovém onemocnění kostní dřeně (leukémie), kdy dochází obecně ke snížení tvorby všech krevních buněk, dále při chronických krvácivých chorobách, při nichž je velká spotřeba destiček (chronické vředové choroby), při autoimunitních onemocněních (idiopatická trombocytopenická purpura), při masivním krvácení nebo v souvislosti s některými bakteriálními nákazami. Svou roli hrají i vrozené dědičné poruchy tvorby trombocytů.

Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček – způsobuje krvácivost.

Zdroj: Trombocyty

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

GMT – gama-glutamyltransferáza

Gama-glutamyltransferáza (GMT) je nejvíce přítomna v játrech, žlučových cestách, ledvinách, tenkém střevě či ve slinivce. Nemalé množství se nachází v prostatě.

Normální hodnota

  • 1 den až 10 dnů: do 5,6 mkat/l
  • 10 dnů až 1 rok: do 3,7 mkat/l
  • 1 rok až 15 let: do 0,6 mkat/l
  • nad 15 let muži: do 1,1 mkat/l
  • nad 15 let ženy: do 0,6 mkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hodnota signalizuje obstrukční žloutenku a další onemocněních jater a žlučových cest. Čím vyšší je hladina GMT v těle, tím je větší podezření na poškození jater. Hodnotu GMT v séru zvyšují některá léčiva (jako například fenobarbital, thiazidová diuretika, acetaminofen, anabol. steroidy, aminopyrin, antikonvulsiva, fenytoin, antithyreoidální léky, antirevmatika) a drogy, dále těhotenství též hodnoty zvyšuje a hladinu též významně ovlivňují: alkoholismus, kouření, nadváha a malá tělesná aktivita, které hladinu GMT v krvi též zvyšují.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota může být způsobená tělesnou aktivitou a vegetariánstvím, dále žlučovými kyselinami – cholestázou.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Referenční hodnota v krevní plazmě: 0,06–0,10 mmol/l

Kreatin se rychle spotřebovává při zvýšené fyzické námaze. Uvolní se energie a molekula kreatinu se přemění na odpadní produkt – kreatinin. Mnozí již o této látce slyšeli v souvislosti s laboratorním vyšetřením činnosti ledvin. Kreatinin se vylučuje z našeho těla pouze ledvinami, slouží tedy jako poměrně vhodný indikátor jejich činnosti.

Před vyšetřením hladiny kreatininu je třeba vyloučit zvýšenou fyzickou námahu. Ta totiž vede ke zvýšení hladiny kreatininu v krvi. Hodnoty vyšetření by tak falešně naznačovaly zhoršenou funkci ledvin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP