Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TUKOVÉ BULKY NA OČÍCH

OBSAH

Rakovina penisu foto

Zdroj: Rakovina penisu a jak jí předcházet

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Červené žilky v očích – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět červené žilky v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Kde se nejčastěji tvoří

Tuková bulka se může vyskytnout nejen kdekoliv pod kůží, ale i ve vnitřních orgánech.

Na hlavě

Tuková boule na hlavě je nejen kosmetickým problémem, může také vadit při česání a mohlo by dojít k zanesení infekce do rány po hřebeni. Je proto vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se s ním na postupu odstranění.

Zde jsou fotky tukové bulky na hlavě.

Na zádech

Nejčastějšími místy, kde se tuková bulka objevuje, jsou hlava, krk a záda. Tuková bulka se většinou na těle objevuje postupně a zpozorujeme ji obvykle až ve chvíli, kdy je větší. Dorůstá do určité velikosti a pak se již dále nerozšiřuje. Velikost tukové bulky se pohybuje většinou od 1,5 cm do 3,5 cm. U některých lidí se takových tukových boulí na těle objeví i více. Nezřídka i desítky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zádech.

Na ruce

Vznik tukové bulky není ničím podmíněn, a tak se může objevit téměř kdykoliv a na jakémkoliv místě i na ruce. Lipom na ruce nebolí, místo kolem není nijak zarudlé ani podrážděné. Bulka se odstraňuje zpravidla chirurgicky.

Zde jsou fotky tukové bulky na ruce.

Za uchem

Pokud tuková bulka za uchem pacientovi vadí, provede se chirurgické odstranění. Někomu se bohužel i po takovém zákroku bulky opakovaně vracejí.

Zde jsou fotky tukové bulky za uchem.

Na zadku

Pokud se vám objeví tuková bulka na hýždích, ale není bolestivá a nijak vás neomezuje, tak zaleží jen na vás, zda si ji po konzultaci s lékařem necháte odstranit. Vždy záleží na velikosti a lokalizaci bulky.

Zde jsou fotky tukové bulky na zadku.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Příčiny

Tuková bulka pod kůží je nezhoubný (benigní) útvar (nádor). Roste velmi pomalu, je tvořen tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velké tukové lipomy. Může se však vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Výskyt může být i mnohočetný.

Jaká je příčina a jak vzniká tukový lipom? To se zatím nedokázalo přesně zjistit. Uvažuje se o několika příčinách vzniku lipomu. Lékaři se domnívají, že se jedná o poruchu metabolismu. Jednou z příčin, o které se spekuluje, je zanešení těla z důvodu špatné stravy a konzumování chemických léků.

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně a objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami).

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT A LÉČIT BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horakova ivana.

Dobrý den,Syn má 16 let ,Na přirození a varlatech má tukové bulky.leží v nemocnici,personál mi říkal že neví proč to má.Je mito divné .Syn je na plícní ventilaci.byla bych ráda kdyby jste mi mohli poradit co mám udělat.Děkuji Spozdravem Horáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Červené žilky v očích – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět červené žilky v očích.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA DUO VIZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie Nováková.

Hezký den,mám na očních víčkách tukové bulky a zajímalo by mě jestli se dají odstranit při redukci víček?
A prosím o cenu, nenašla jsem ceník.
Děkuji Nováková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční klinika Duo vize

Jde tuková bulka vymáčknout?

Tuková bulka se nedá vymáčknout a ani to nezkoušejte, mohlo by dojít k zánětu a následným komplikacím. Od bulky vám pomůže lékař.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dobrý den js zda nevim ale když si sahnu na varlata tak mám jedno malé a jedno velké když mi bylo 18 tak jsem měl operací triselne kyli je to i divne když hmatnu zase tak tam cítím malinkaty kuličky můžete mi poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem případě bude nejlepší, když zajdete na urologii někde na poliklinice nebo v nemocnici. V ambulanci vám varlata vyšetří pohmatem a ultrazvukem, čímž se přesně ukáže struktura povrchu varlat i to, jestli jsou nemocná či nikoliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukové bulky na varlatech

Ošetření

Jakékoli hrudky, otoky nebo změny varlat by měly být zkontrolovány lékařem. U testikulární torze se doporučuje lékařská pohotovost a je vysoce pravděpodobná okamžitá operace. Jiné typy problému nemusí vyžadovat žádnou léčbu, protože často nezpůsobují obtíže. Hydroceles (hydrokéla) u novorozenců často zmizí samovolně v průběhu prvního roku nebo během dvou let života. Pokud však problémy na varlatech způsobují bolesti nebo nepohodlí, je chirurgický zákrok také možný.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROFIBROMATOSA - LIPOMATOSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, na těle, hlavně na rukou a na břiše se mi dělají podkožní boule, některé se zvětšují. Na rukou mám taky skvrny barvy bílé kávy. Četla jsem, že by to mohlo být projevem neurofibromatosy. Jsem epileptik. Tyhle bouličky se dělají i mé mamce. Nevím, jestli je možné zjistit, od čeho to je. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto tukové bouličky jsou dědičné a znamená to, že jste získala po svých předcích predispozice k jejich tvorbě. Bohužel na to žádné diety ani prášky nejsou a bulky jde jedině operativně odstranit a nebo odsát biopsií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neurofibromatosa - lipomatosa

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT TUKOVE BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Našla jsem u mého pejska bulku na břichu. Zatím se hárá, tak čekám k dr., až přestane. Často ji hladím, před měsíce jsem ji stříhala a žádné, ani malé bulky jsem si nevšimla, až teď, když je velikosti menší, než koruny, tvar víc plochý, než tvar hrášku.. Obsah se dá podebrat, nebrání prstům se přes kůži vzájemně dotknout. Necítím bod bulkou žádné spojní s tělem. Ochlupení ani barva není změněna.Dá se poznat z mého popisu o jaký původ bulky jde? Díky za zodpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I pejsci mohou mít lipomy. Zároveň ale mohou mít i podkožní nádory, které mohou být zhoubné. Lipom je psovi neškodný, může ale vyrůst natolik, že začne překážet. Zhoubné podkožní nádory jsou mnohem nebezpečnější a je třeba je odhalit včas. Proto nechte raději pejska vyšetřit veterinářem, ať máte klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit tukove boule u psa

Jak na červené žilky v očích

Zde jsou některé jednoduché možnosti léčby červených žilek v očích:

  • Namáhání očí, únava nebo stres jsou příčinou tohoto stavu, proto je důležitý odpočinek.
  • Pacient se zánětem spojivek by se měl vyhnout kontaktu s očima a nošení kontaktních čoček. Na bakteriální zánět spojivek jsou velmi účinné teplé obklady. Pokud jde o alergie, jsou vhodné studené obklady. Velmi důležité je, aby měl člověk čisté ruce, jedině tak se zabrání šíření infekce.
  • U pacientů s blefaritidou se používají teplé obklady. Udržování čistých víček zmírňuje zánět očního víčka a tím i příznaky.
  • Homeopatické léky jsou prospěšné při léčbě očních onemocnění, včetně zánětu spojivek nebo únavy očí.
  • Když jsou červené žilky doprovázeny dalšími příznaky, jako je bolest, ztráta zraku, otok očních víček, rohovky, je důležitá návštěva očního lékaře.

Pokud se chcete dozvědět více o červených očích, zde je článek, který vám tohoto řekne více: Domácí léčba červených žilek v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Diskuze

V diskuzi LIPOMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobry den,asi tak 3mesice mam bulky temer na cele leve ruce a leve noze,kterou mam neustale nateklou Jinak bulky jsou na pohmat bolestive a v v klidu pocituji skubani.Byla jsem na ultraz a lekar se me ptal jestli jsem nemela nejaky uraz a ze by to mohlo byt tukove,ale ze to preda k dosetreni na infekcni,kam dochazim na pravidelne kontroly kvuli borelioze a chlamydiiim.Muzete mi poradit z ceho by to mohlo byt?Citim se i hrozne unavena vaha mi klesa.Dekuji.Petra.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lipomy

Jak časté jsou testikulární nerovnosti a otoky?

Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil.

Hydrokéla má vliv na jednoho nebo dva novorozence mužského pohlaví ze 100 narozených. Může se objevit i u starších chlapců nebo mužů po úrazu či nemoci.

Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, zasahují až třetinu mužů.

Testikulární torze se obvykle objeví u chlapců ve věku od 13 do 17 let, ale může také nastat u mužů, kterým je více než 20 let.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobry den, cetla jsem Vas prispevek, me fence zlateho retrivra se asi pred 4 lety udelala boule u zadecku a v soucasne dobe ma bouli na kycli a na kotniku, ted se ji dela mezu brisky packy (noha kde jsou bulky) byla jsem u vetrrinaru dvou, bylo mi receno, ze jsou to tukove boulicky. Nemizi, ale rozmnozuji se. Mohla bych Vas pozadat o jakou masticku se jedna? Pomohla Vam? Budu rada za jakoukoliv radu, reakci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Pokud to je opravdu lipom/nezhoubný tukový nádorek/, mělo by to účinkovat, pokud je to ovšem jiný typ nádorového bujení, účinkovat to zřejmě nebude. Ale veterinář to pozná, pokud udělá sono těchto bouliček.My jsme nejprve prošli sonem a pak teprve jsme aplikovali tuto mastičku.Držíme všechny palce, ať je to jen lipom a ať se zdaří celá procedůra.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Poradna pro bulky na varlatech

Varlata většiny mužů mají shodnou velikost. Je normální, když jedno varle visí níže než druhé. Varlata by měla být hladká bez jakýchkoliv hrudek nebo hrbolů a také by měla být pevná, ale ne tvrdá. Na zadní straně každého varlete můžete cítit trubičku, která se nazývá nadvarle.

Co jsou varlata?

Varlata jsou dva malé oválné orgány. Jsou umístěna v mužském šourku, vaku kůže, který visí pod penisem. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému, produkují spermie a mužský pohlavní hormon testosteron. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět jak varlata vypadají: varlata foto. Zde je několik videí, na kterých jsou také vidět varlata jak vypadají: varlata video.

Zkoumáte svá varlata?

Je důležité, aby si muži asi jednou měsíčně zkontrolovali svá varlata. Při tomto přezkoumání můžete zjistit, zda máte nějaké hrudky nebo otoky. Díky tomu si dokážete všimnout i jakýchkoli změn. Většina hrudek na varlatech je neškodná, jen ve vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Testikulární rakovina je nejčastější u mladých mužů a může být úspěšně léčena, pokud je diagnostikována brzy. Nejlepší dobou na kontrolu varlat je čas po teplé koupeli nebo sprše, kdy je šourek uvolněný. Držte šourek v dlani své ruky prsty a palcem tak, abyste cítili každé varle. Pokud máte pocit, že jste si nahmatali hrudky či otok nebo zaznamenali nějaké změny ve tvaru či velikosti varlat, navštivte svého lékaře. Tady je několik videí, na kterých je vidět, jak si správně vyšetřit varlata: samovyšetření varlat video.

Co způsobuje bulky a otoky na varlatech?

Existuje několik příčin:

  • varikokéla způsobuje zvětšení žil ve varlatech;
  • hydrokéla způsobuje otok kolem varlat;
  • epididymální cysty způsobují tvorbu tekutiny v nadvarlatech;
  • testikulární torze – zkroucení varlete, které způsobí náhlou bolest nebo otok;
  • testikulární rakovina.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Laser na červené žilky v očích

Laserová operace červených žilek pracuje na bázi intenzivní energie paprsku. Lékaři zaměřují tuto světelnou energii nejen na sítnici, ale také na postiženou oblast, a to bez poškození okolní oblasti oka. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury, jakož i vazby tkáně. Lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka.

Na znecitlivění očí se používají oční kapky. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut. Zprvu bude vidění rozmazané, ale během několika týdnů se vrátí zpět.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Jak zvládnout hnis v očích při rýmě

Lehčí výskyt hnisu v očích při rýmě můžete léčit sami, nevyhojí-li se do tří nebo čtyř dnů, vyhledejte lékaře.

Například k výplachu použijte chlazenou borovou vodou. Pokud to nepostačí, aplikujte do očí Opthalmoseptonex kapky (běžné vybavení lékárničky). Lehce odklopte dolní víčko a otevřenýma očima se podívejte směrem k nosu. Pak do zevního koutku vkápněte kapku přípravku. Každé oko ošetřujte zvlášť. Je-li postiženo jen jedno oko, začněte tím zdravým. Oči po aplikaci kapek na chvilku zlehka zavřete. Při výrazných obtížích kapejte každé 1–2 hodiny, po ústupu dvakrát až třikrát denně. Nepoužívejte kontaktní čočky a vynechejte líčení. Na oči si při zánětu nikdy nesahejte. Mnutím očí si přenesete infekci z jednoho oka do druhého. Rozhodně nezatěžujte oči sledováním televize a prací na PC. Chraňte oči před nadměrným osvícením.

Zdroj: Hnis v oku

Bílé skvrny na rtu

Bílé skvrny na rtech jsou znamením, že se v zažívacím traktu vytvářejí hlenové nebo tukové usazeniny.

Bílé skvrny na rtech mohou predikovat zažívací potíže. V tomto případě je dobré provést očistu těla, a to konzumací salátů, čerstvé zeleniny a pitím zeleného čaje.

Dále mohou bílé skvrny vznikat jako virové onemocnění nebo z nachlazení. Takové pupínky by se neměly mačkat. Zde by měla následovat léčba pomocí D-panthenolu. Je nutné zvolit zdravý životní styl, přehodnotit svůj jídelníček, odstranit z jídelníčku alergeny, solené a uzené potraviny.

Někdy se bílé skvrny objeví v důsledku chloazmatu během těhotenství či po narození dítěte a obvykle odezní samy od sebe. Objeví-li se jindy než v těchto obdobích, pak je třeba dávat pozor na stav jater, vaječníků a nadledvinek. A lékař by vás měl také otestovat na přítomnost červů.

Zdroj: Bílé skvrny na obličeji

Příčiny červených žilek

Hlavní příčinou výskytu červených žilek v bělmu je dráždění, delitace a otok krevních cév uvnitř oka. Toto podráždění a rozšíření může být způsobeno několika faktory, mezi něž patří následující:

  • Suchý vzduch způsobuje podráždění očí, které často vede k viditelnosti červených žilek v očích.
  • Vystavování se slunečnímu záření a prachu.
  • Cizí těleso, které může poškodit nebo snížit funkci očí.
  • Alergická reakce a nachlazení.
  • Trauma, které může být způsobeno přílišným namáháním nebo kašlem.
  • Únava a stres.
  • Subkonjunktivální krvácení.
  • Zánět očního víčka.
  • Zánět spojivek.
  • Vřed na rohovce.
  • Uveitida (zánětlivé onemocnění duhovky).
  • Akutní glaukom.
  • Škrábance na rohovce způsobené dlouhodobým používáním kontaktních čoček.
  • Krvácení způsobené nadměrným používáním léků na ředění krve.
  • Centrální okluze retinální žíly.
  • Gravesova choroba nebo hypertyreóza může mít rovněž za následek vznik červených žilek v očích.

Zdroj: Jak na červené žilky v oku

Co jsou žluté mastné fleky na očním víčku

Zvýšené ukládání tuku v očních víčkách jsou xantelasmata, která bývají způsobena buď hyperlipoproteinémií typ II anebo zvýšenou hladinou cholesterolu. Xantelasmata jsou neinfekční, ploché, žlutobílé vrstvy tuku - cholesterolu, které se vytvářejí pod kůží anebo kolem očních víček. Obvykle se vyskytují u starších lidí a jsou většinou neškodné a nezhoubné. Xantelasmata mohou u některých lidí naznačovat vysokou hladinu cholesterolu nebo zvýšenou hladinu triglyceridů, což jsou předchůdci závažných kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky. Xantelasma jsou bezbolestné bulky pod kůží očních víček, obvykle na horní ploše blíže k nosu. Často mohou růst po dobu několika měsíců. Člověk pak mívá pocit boule v očním víčku. Žluté mastné fleky jsou měkké na dotek a ploché, na rozdíl například od skvrn po akné. Také, pokud se stisknou, tak z nich nevychází hnis, jako se to děje s pupínky od akné. Vysoká hladina cholesterolu není jedinou podmínkou pro vznik xantelasmat. Další obvyklou příčinou vzniku xantelasmat bývají vysoké hladiny triglyceridů, které se objevují v souvislosti s metabolickým onemocněním diabetes mellitus - cukrovka. Xantelasmata, která jsou ovlivněna hyperlipoproteinémií typu 2 bývají doprovázena bolestí na hrudi a obezitou.

Zdroj: Ukládání cholesterolu na očním víčku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP