Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TUKOVÝ NÁDOR

OBSAH

Pampeliška, ošklivá nežádoucí rostlina, která jako by vyrostla z ničeho nic. Jeden den je váš trávník krásný a druhý den jej ovládnou tito žlutí vetřelci. Přestože majitelé domů nenávidí pampelišky, většina pětiletých dětí řekne, že plní přání. Tyto pětileté děti mohou skutečně mít pravdu – pampelišky by mohly být splněným přáním pro ty, kteří bojují s rakovinou. Nemusí to být kouzlo vyfukování semen ze stonku, ale spíše využití rostliny pro její jedinečné schopnosti posilovat imunitu a zabíjet rakovinu. Zatímco tradiční léčba rakoviny, jako je chemoterapie a ozařování, zabíjí všechny druhy buněk a poškozuje imunitní systém, bylo zjištěno, že extrakt z kořene pampelišky dělá opak.

Zdroj: Kořen z pampelišky na rakovinu

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NÁDOR POD NEHTEM ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janíček.

Viděl jsem v informativním článku o kožních nádorech foto nehtu, které je jako z mé nohy, z palce. Většina plochy nehtu je u mne černá. Může to být nádor ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Černé pod nehtem může mít více příčin. Může to být zdeformované lůžko nějakým úrazem daleko v minulosti nebo to může být následek plísňového onemocnění, ale může to mít i karcinogenní původ. Určitě neprohloupíte, když si necháte svůj nehet vyšetřit na kožním oddělení. Je to rychlé a hned víte na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nádor pod nehtem ?

Jde tuková bulka vymáčknout

Tuková bulka sama o sobě není nijak nebezpečná, pokud se nezanítí. Přesto ji lékaři doporučují raději odstranit. Tuková bulka ovšem nejde vymáčknout, vyžaduje odborné lékařské ošetření.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají milia na víčku.

Zde můžete vidět, jak vypadají xantelasmata.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Konečná.

Zdravím bývalého spolupracovníka mého syna a děkuji Vám.

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Odstranění tukové bulky

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, léčba se provádí především z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy lipom vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Lipomy pod kůží

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně, objevují se tedy pod kůží na ruce, na zádech, na hlavě, na břiše. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, případně pokud jde o takzvaný angiolipom, který může, ale nemusí být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami). Tukové bulky ve vnitřních orgánech se mohou projevit různě, obvykle dle místa lokace a velikosti nádoru.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Diskuze

V diskuzi PUPENEC VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doxy.

co je pupenec ve vlasech? Prý je to tukový nádorek,jak se to odstraňuje???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Štefanka.

nasla jsem sn pupenec ve vlasek nevim co to je poradte

Zdroj: diskuze Pupenec ve vlasech

Demodex folliculorum

Na lidské tváři přežívají dva druhy trudníků. Roztoči rodu Demodex jsou mikroskopičtí tvorové s osmi nohama. Tráví celý svůj život na našich tvářích, jedí zde, rozmnožují se i umírají. Dříve než si začnete drhnout tváře tím nejlepším přípravkem na čištění pleti, měli byste vědět, že těchto roztočů se ani náhodou jen tak nezbavíte. A co je hlavní, tito nájemníci pro nás nepředstavují žádný závažný problém. Na tváři žijí dva druhy roztočů – trudník tukový (Demodex folliculorum) a trudník mazový (Demodex brevis). Jedná se o členovce, tedy živočichy, jejichž končetiny mají klouby (do stejné skupiny patří například i hmyz a krabi). Mezi nejbližší příbuzné trudníků patří pavouci a klíšťata.

Trudníci mají osm krátkých tlustých nohou kousek za hlavou, jejich těla jsou válcovitá a protáhlá, připomínající červy. Oba dva druhy žijí na odlišných místech, trudník tukový žije v pórech a vlasových folikulech, trudník mazový žije hlouběji, v mazových žlázách.

Počet roztočů se u jednotlivých lidí liší. Ve srovnání s jinými částmi těla jsou na obličeji širší póry i četnější mazové žlázy, proto se trudníci rádi zdržují právě zde. V některých případech však byli nalezeni i v genitáliích či na prsou.

Není známo, čím přesně se tito roztoči živí, zda jsou to bakterie, odumřelé buňky, nebo zda se požírají navzájem. Co se týče rozmnožování, ví se pouze to, že samičky kladou vajíčka kolem okraje póru, ve kterém žijí. Nejspíš jich však nemají mnoho.

Zdroj: Trudník tukový

Poradna

V naší poradně s názvem LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Obraťte se na Boha. Existuje generacemi ověřené rčení "Víra tvá tě uzdraví." Nemusíte věřit v Boha, stačí jen když přijmete víru ve vzkříšení. Uleví se vám a budete moci vychutnat život do poslední chvíle. V každém svatostánku vás přijmou se srdcem na dlani a poskytnou vám návod, jak se vyrovnat se svým osudem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.

Dobrý den pane Cempírku, takk jiná léčba než víra v Boha pro mě neexistuje? Jsem ze všeho tolik nešťastná, neumím s tou nemocí bojovat. Lékař mi řekl, že se výsledky po chemoterapii i zařování trošičku zlepšily, ale já bych se chtěla moc vyléčit úplně. Na internetu jsem tuto léčbu nenašla, jen poznámky, že je to nejagresivnější nádor, který současná věda stále neumí nikterak léčit. Je to zhoubný nádor, který je prý agresivní.
Jsem na tuto nemoc strašlivě sama. Děkuji za možnou odppověď Zdeňka Novotná

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Léčba

Jak již bylo řečeno, roh je tvořen keratinem, lze jej tedy jednoduše odstranit za sterilních podmínek skalpelem. Případný zhoubný nádor, pokud je potvrzen, je třeba radikálně řešit. V takovém případě může léčba zahrnovat chirurgické odstranění, ozařování i chemoterapii.

Zdroj: Kožní roh

Diskuze

V diskuzi LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.

Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvie.

Zkuste CDS, nevím jestli funguje, ale věřím. Co jiného můžeme dělat.

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Soolantra

Soolantra je krém, který je indikován na topickou léčbu zánětlivých (papulopustulózních) lézí rosacey (růžovky) u dospělých pacientů. Soolantra obsahuje léčivou látku ivermektin, která patří do skupiny léčiv nazývaných avermektiny. Ivermektin je širokospektrální antiparazitikum a spolehlivě zabijí parazity lidského těla jako je například svrab, vši nebo trudník tukový.

Je to bílý až světle žlutý hydrofilní krém a 1 gram obsahuje ivermectinum 10 mg, 35 mg cetylalkoholu, 25 mg stearylalkoholu, 2 mg methylparabenu (E218), 1 mg propylparabenu (E216) a 20 mg propylenglykolu.

Dávkování

Doporučuje se jedna aplikace denně, obvykle se podává v délce 4 měsíců. Soolantru je nutné během léčebné kúry aplikovat denně. Léčebnou kúru je možné opakovat. V případě, že nedojde ke zlepšení po 3 měsících, je třeba léčbu přerušit.

Bezpečnost a účinnost Soolantry u dětí a dospívajících mladších 18 let nebyla stanovena. Příslušné údaje nejsou dostupné.

Způsob podání

Soolantra je krém určený jen pro kožní podání. Přípravek se aplikuje na kůži v množství velikosti hrášku na každou z pěti částí obličeje: čelo, brada, nos a obě tváře. Přípravek je třeba rozetřít v tenké vrstvě po celé kůži obličeje, přičemž je nutné vynechat oči, rty a sliznice.

Soolantru lze aplikovat pouze na obličej. Po aplikaci přípravku je třeba si umýt ruce. Kosmetické přípravky se na místa aplikace mohou nanést po zaschnutí přípravku.

Zdroj: Trudník tukový

Diskuze

V diskuzi LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.

Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.

Lze vyléčit malobuněčný nádor plic, který metastázoval do koostí, u ženy 56 let? Moc se bojím smrti i trápení s léčením. Pomůže mi někdo na toto témma odpovedět? Jsem sama, mám přítele, ale ten se mé nemoci a už i mě bojí, jezdí ke mě, ale už mě nemá rád, má ze mě strach a já mám strach z opuštěnosti. Zdeňka Novotná Albertova 1009 Žamberk 56401
mobol 603554959

Zdroj: diskuze Lze vyléčit malobuněčný nádor plic u ženy

Bulka na víčku

Pokud se vám náhle vytvořila na víčku bulka, která je červená, bolestivá a provázená otokem v okolí, jedná se patrně o hordeolum neboli o ječné zrno. Může se však jednat i o milia či xantelasmata. Tato bulka nebolí.

Milia

Milia jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží, které se nejčastěji nacházejí na pokožce obličeje v oblasti okolo očí. Dle Wikipedie se jedná pouze o kosmetický problém, který časem při správné péči o pokožku odezní. Pokud přetrvávají, je možné je z estetických důvodů citlivě odstranit.

Xantelasmata

Xantelesmata jsou žluté nepravidelné útvary, které se nacházejí nejčastěji na horních očních víčkách. Vznikají nahromaděním tuků v kůži při vyšší hladině cholesterolu nebo triglyceridů v krvi.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA LEDVINOVÉHO NÁDORU PROTONOVOU LÉČBOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Jiří Šubrt CSc..

Lze odstranit ledvinový nádor protonovou léčbou ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Radiační terapie má omezené možnosti v léčbě rakoviny ledvin, a to především proto, že renální karcinom je považován za "radioresistant" - neboli rezistentní vůči účinkům záření. Nicméně u některých pacientů s rakovinou ledvin je možné dosáhnout zlepšení použitím radioterapie protonovým paprskem. Záření může být aplikováno v průběhu 3-7 týdnů, jednou za den, od pondělí do pátku. V této konfiguraci se používá malé množství záření, aby mohlo být aplikováno každý den. Tento způsob je znám jako frakcionované ozařování. Bližší informace získáte přímo v Protonovém centru, zde: www.ptc.cz/pro-pacie…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba ledvinového nádoru protonovou léčbou

Xantelasmata

Xantelasmata jsou žlutavé útvary nepravidelných tvarů, které se nacházejí na horních i dolních víčkách. Projevují se jako bulka na horním víčku, nejedná se však o bílé skvrny na očních víčkách. Víčka takto postižená působí unaveným dojmem.

Příčiny

Příčinou vzniku xantelasmat je hromadění tuků v kůži, které může být projevem vyšší hladiny cholesterolu nebo triglyceridů v krvi. Příčiny však mohou být i jiné. Roli sehrává také genetika.

Léčba

Pokud máte xantelasmata, jen tak sama od sebe nezmizí. Pomůže pouze operativní odstranění těchto nehezkých kožních výrůstků, které se nejčastěji vyskytují v oblasti očních víček. Proto se pacientům doporučuje, aby zákrok podstoupili společně s plastikou víček, která bývá ve středním a vyšším věku, kdy se xantelasmata vyskytují, také na místě.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYČISTIT TUKOVÝ SEKRET. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při užívání chlorelly a activ aloe můžete užívat i své současné léky a doplňky stravy. Pokud máte akné, tak bych vám doporučil trochu experimentovat s antikoncepcí. Některá antikoncepce dokáže zmírnit projevy akné. U každé ženy na akné zabírá jiná antikoncepce a některé pilulky proti početí akné dokonce vyvolávají. Prodiskutujte možné varianty se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdravím.

Děkuji za odpověď. Antikoncepce mi projevy akné trochu zmírnila, ale stále mi ty zatracené pupínky hyzdí vzhled. Chtěla bych ho úplně vyléčit. Ani tu antikoncepci už bych nechtěla užívat a zaujala mne tady právě ta detoxikace jater. Chtěla bych vyzkoušet tu kombinaci Chlorelly a Activaloe, jen nevím jak to dohromady užívat.

Zdroj: diskuze Jak vyčistit tukový sekret.

Co znamená bolestivá bulka pod kůží

Bulka může mít různé složení. Je potřeba vzít v úvahu, zda je na dotek bolestivá, jestli je pod kůží pohyblivá a zda jsou patrné nějaké změny na pokožce (začervenání, otok) nebo jsou přítomny celkové příznaky (horečka).

Zvětšené mízní uzliny

Nacházejí se v místech, jimiž procházejí lymfatické cévy. Ty jsou naplněny bílými krvinkami, jejichž úkolem je pohlcovat původce infekcí a dalších nemocí. Ke zvětšení uzlin dochází právě při infekčních chorobách, kdy je snadno rozpoznáte pod kůží, přičemž obvykle v těchto místech cítíte bolest při pohmatu. Nejčastěji to lze pozorovat například na krku nebo v podpaží. Po odeznění choroby se uzliny opět zmenší a nejsou již pohmatem zjistitelné. Jde o zcela fyziologickou reakci organismu.

Nezhoubné nádory

Velmi často se může jednat o lipomy (tukové bulky) či fibromy (nádory z pojivové tkáně). Při jejich vzniku nebývají na kůži nad nimi patrné žádné změny, na pohmat nejsou bulky bolestivé. Častěji se objevují u lidí vyššího věku. Tyto benigní nádory obvykle nemají žádné zdravotní důsledky, jsou odstraňovány spíše z estetických důvodů.

Ložiska hnisu

Jejich původcem bývají nejčastěji stafylokoky a streptokoky. V těchto případech bývá kůže zarudlá, na pohmat bývají abscesy bolestivé a člověk může mít i celkové příznaky zánětu (například horečku). Může se stát, že se absces sám ztratí. Jindy se z něj vytvoří kanálek vedoucí na povrch těla, takže následně dojde k vyprázdnění hnisu a vymizení celého ložiska. Při rozšíření zánětu do okolních struktur je největším nebezpečím vznik sepse (otravy krve), která již představuje velmi vážné ohrožení zdraví.

Zhoubné nádory

Nejčastěji je možné nahmatat karcinom prsu, který je zjistitelný při samovyšetření prsu. Jedná se o vůbec nejčastější zhoubný nádor u žen. Bulka bývá nebolestivá, může mít různé umístění v prsu. Zde je samozřejmě nutné další vyšetření lékařem a stanovení nejvhodnější léčby. Čím dříve se s ní započne, tím vyšší bývá její úspěšnost. Lze rovněž nahmatat metastáze nádoru z jiného orgánu lokalizované pod kůží.

Zdroj: Tukový vřídek pod kůží

Příčina

Chronické onemocnění kůže vypadá jako akné, ale objevuje se až ve středním věku. Častěji ho mají ženy, ale u mužů má horší průběh. Vyskytuje se hlavně v obličeji a zasahuje nos, tváře, čelo i bradu. Projevuje se nejprve zčervenáním kůže a poté se zarudlá a napjatá pokožka pokryje otoky a hnisavými puchýřky. Nemoc se vyskytuje ve střední a severní Evropě u 10 % pacientů keltského typu. Jde o světlovlasé až rusovlasé ženy s jemnou světlou kůží, modrýma očima, fototypem I-II a ve věku okolo 40 let.

Příčina vzniku růžovky je zatím nejasná. Existují rizikové faktory, které mohou za určitých podmínek podnítit vznik tohoto onemocnění. Na prvním místě je to genetická predispozice pacienta ke vzniku onemocnění, která může kromě jiného být zodpovědná za labilní vazomotoriku obličeje (v podstatě ovládání cév ve smyslu zvětšování a zmenšování průsvitu cév, tedy vazokonstrikce a vazodilatace cév v obličeji). Genetická predispozice se může samozřejmě projevit i jinak, ale labilní vazodilatace se jeví jako stěžejní problém.

Dalším faktorem je přítomnost jednoho speciálního roztoče, který má doutníkovité tělo, zakrnělé končetiny a žije v mazových žlázkách na obličeji, nose, čele a podobně. Tento roztoč žije pouze na člověku a je z rodu trudníků (rod Demodex). Přesný název je trudník tukový (Demodex folliculorum). Patří mezi členovce (Arthoropoda), třída klepítkatci (Chelicerata, kam patří i pavouci), a je zařazen do velmi početného řádu roztoči (Acarina). Trudník tukový nezpůsobuje v podstatě žádné klinicky zřejmé onemocnění a uvádí se, že je jím nakaženo přes 10 % lidské populace.

Mezi další rizikové faktory růžovky patří hypertenze (vysoký tlak krve), dále to může být onemocnění gastrointestinálního traktu a podobně.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Milia na víčku

Milia, jak již bylo řečeno, jsou tvrdé bílé cysty vyplněné zrohovatělou kůží. Nejčastěji se tvoří na pokožce obličeje, a to především na oku, mohou se objevit také u dětí. Milia nelze vymáčknout.

Příčiny

Milia jsou ve většině případů důsledkem suché pleti nebo špatně zvolených kosmetických přípravků. Tvoří se ale také vlivem nedokonalého odličování pleti. Nezřídka se příčina jejich vzniku ani neodhalí. Milia obvykle poukazují na to, že se pleť něčemu brání - něco se jí prostě nelíbí. Mohou být tedy způsobeny špatnou životosprávou, fungicidy či potravinovými alergiemi. Svou roli zde sehrává i genetika.

Léčba

Milia se odstraňují chirurgicky - jehlou nebo laserem. Pro odstranění znamének a výrůstků se používá frakční CO2 laser a cévní laser. V současnosti se pracuje se špičkovými CO2 lasery COSCAN a FRAXIS a cévním laserem MedArt 435. Při zákroku je paprsek laseru namířen na ošetřovaný výrůstek, který působením krátkých laserových pulzů postupně vaporizuje (odpařuje se). Po odstranění na místě vznikne drobný stroupek. Cena za odstranění milií je individuální dle rozsahu zákroku.

Zdroj: Tukový výrůstek na očním víčku

Zhoubné nádory dřeně nadledvin

Neuroblastom: Je vysoce maligní nádor dětského věku. Je diagnostikován většinou kolem 4. roku života. Roste velmi rychle, je agresivní a metastazuje krevní cestou do jater a kostí.

Příznaky zhoubných nádorů dřeně nadledvin

Neuroblastom se obvykle projeví zvětšením břicha. Nádor může růst podél páteřního kanálu. Poměrně často jsou prvním příznakem až metastáze. Z celkových příznaků má dítě horečky, nechutenství, hubne a v noci se hodně potí.

Komplikace zhoubných nádorů dřeně nadledvin

Pokud nádor roste podél páteře, může utlačovat nervy vycházející z míchy, nebo i do míchy prorůstat, a projevuje se rozmanitými neurologickými symptomy podle místa lokalizace. Kostní metastáze se projeví otokem dané kosti. Některé neuroblastomy mohou produkovat katecholaminy a děti pak mají záchvatovitou hypertenzi a červenou kůži.

Léčba nádorů dřeně nadledvin

K určení rozsahu nemoci je nutné udělat vyšetření kostní dřeně, CT a magnetickou rezonanci. Vybrat léčbu je dost obtížné, je potřeba přesně znát stadium i rozsah nádoru. Novorozenci s lokalizovaným onemocněním, bez produkce katecholaminů mohou být dokonce jen sledováni bez léčby a tumor ve většině případů spontánně vymizí. Na druhou stranu pacienti nad jeden rok věku s metastatickým onemocněním zasluhují velmi razantní chemoterapii.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Léčba a prognóza

Rizika u fibromu spočívají především v tom, že pokud se tento kožní nádor neřeší včas, může narůst do velkých rozměrů, kdy již bude jasně viditelný a navíc bude psovi komplikovat život. Co se týče léčby fibromu, existuje několik možností. Vždy je dobré vyhledat veterinárního lékaře a nechat psa vyšetřit. Na základě vyšetření pak lékař doporučí vhodnou léčbu.

Fibrom lze například odstranit pomocí laseru. Laserový paprsek dokáže odloupnout kůži ve velmi jemných vrstvách, tudíž zbaví psa fibromu velmi šetrně. Vytvoří se malý strup a ten po několika dnech odpadne. Někdy se může stát, že fibrom po čase zmizí sám bez léčby, to se ovšem stává zřídka. Laserová léčba je jednou z nejvíce používaných, neboť je šetrná a bezbolestná. Možné je také chirurgické odstranění.

Bezpříznakové fibromy se většinou neřeší. Je-li to nutné (fibromy s příznaky, nejistota stran diagnózy, obavy z toho, že se jedná o zhoubný nádor), fibrom se odstraňuje. To vede k vyléčení a navíc je k dispozici kompletní tkáň fibromu k histologickému vyšetření.

Zdroj: Fibrom u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP