Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TYPY EPILEPSIÍ

OBSAH

Parciální záchvaty

Parciální záchvaty začínají v určité oblasti mozku. Mezi nejčastější typy parciálních záchvatů patří:

  • Jednoduché parciální záchvaty, které nemají vliv na vědomí.
  • Komplexní parciální záchvaty, které ovlivňují úroveň vědomí. Může dojít k částečné nebo úplné ztrátě vědomí.
  • Parciální záchvaty se sekundární generalizací začínají jako jednoduché nebo komplexní parciální záchvaty, ale následně dojde k jejich rozšíření do dalších částí mozku a pak vypadají jako generalizované tonicko-klonické záchvaty. Tyto dva typy záchvatů lze snadno zaměnit, ale ošetřují se odlišně. Většina tonicko-klonických záchvatů u dospělých začíná parciálním záchvatem, který způsobuje částečnou epilepsii. Generalizované tonicko-klonické záchvaty jsou častější u dětí.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK GABANOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Byl mi předepsán gabanox 300mg. epilepsii nemám a ani pasový opar. Vzala jsem jen jednu tabletu. Stane se něco když si už žádný nevezmu? Mám strach z vedlejších účinků. Děkuji za rychlou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčbu Gabanoxem nepřerušujte! Spojte se se svým lékařem, od kterého jste dostala recept na tento lék a promluvte si s ním o svých pochybnostech. Lékař vám Gabanox nasadil s očekáváním výsledků léčby. Zeptejte se na tyto očekávané výsledky. Gabanox není lék pouze na epilepsii, ale léčí se s ním i neuropatická bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gabanox 300 recenze

Bezpečné léky na epilepsii během těhotenství

Které léky na epilepsii jsou bezpečné? Bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Nejsou žádné léky, které jsou zcela bez rizika vzniku vrozených vad. Ale některé léky se zdají být nebezpečnější pro vyvíjející se dítě než ostatní, lékař by vám je tedy neměl předepisovat (například Lamictal ve vyšších dávkách).

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Diskuze

V diskuzi TYPY ZÁMKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thoroid.

Né všechny zámky jsou úplně bezpečné - tady se můžete podívat, které přesně jsou dostatečně bezpečné na to, aby nebyly prolomitelné: www.key-service.cz/k…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Typy zámků

Typy epilepsie

Existuje mnoho typů epilepsie, ale všechny mají společné to, že vyvolávají záchvaty. Nejen z tohoto důvodů bývá těžké je rozlišit, u každého jedince se totiž mohou projevovat z různých příčin a různou formou.

Některé specifické typy epilepsie:

  • Dětská benigní fokální epilepsie způsobující ztuhlost a trhavost svalů po celém těle. Tento druh epilepsie se vyskytuje zejména v noci.
  • Dětská a juvenilní epilepsie s absencemi způsobující zírání do prázdna, částečné ochrnutí oka a mírné svalové záškuby.
  • Infantilní spasmy způsobující svalové křeče, které ovlivňují hlavu, trup a končetiny. Infantilní spasmy se obvykle objevují do 6 měsíců od narození.
  • Juvenilní myoklonická epilepsie je příčinou škubání v ramenou nebo pažích.
  • Lennox-Gaastautův syndrom způsobující časté a různé záchvaty. Tento syndrom vede k pádům během záchvatů a způsobuje různá poranění.
  • Epilepsie temporálního laloku (nejběžnější typ u dospělých) vyvolává samovolný pohyb rtů, tření rukou, citové nebo myšlenkové poruchy a halucinace zvukové, pachové či chuťové.

Epilepsie není druh mentálního postižení nebo duševní nemoci. Několik forem dětské epilepsie je spojeno s podprůměrnou inteligencí, problémy s fyzickým a duševním rozvojem. Ale sama epilepsie tyto problémy nezpůsobuje. Záchvaty vypadají často děsivě nebo absurdně, ale nedělají z člověka blázna nebo násilníka.

Ne každý, kdo dostane záchvat, trpí epilepsií. Záchvaty mohou být vyvolány z mnoha jiných příčin (otrava, horečka, mdloby, opilost nebo drogové odnětí). Rovněž záchvaty vyskytující se v době vzniku onemocnění, zranění nebo nemoci nesouvisejí s epilepsií. Pokud se záchvaty vyskytují opakovaně (chronicky) a vyskytují se týden, měsíc či rok po úrazu nebo nemoci, došlo pravděpodobně v důsledku stavu k epilepsii.

Zdroj: Příznaky epilepsie

Diskuze

V diskuzi JAK MÁM ZVLÁDAT EPILEPSII KDYŽ ŽIJU SAMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ve čtvrtek jsem se údajně měla epil.záchvat v oc.hostivař a byla mi zavolána RZ.Pamatuji s pak už si jen že jsem si šla něco koupit ,že jsem měloa strašnou žízeň.A pak jen RZ a cestu do nemocnice,kde mi bylo uděláno CT hlavy,které bylo v pořádku a po dokapání kapačky jsem byla poslána domů že se mám objednat na vyšetření EET do nemocnice.Objednali mě až na 14.2.Což je až za 3 týdny.Docela mám strach,žiji sama a co když se mi něco takového zopakuje doma.Jsem a žiji sama.Vzhledem k tomu že vůbec nevím že bych nějakou epilepsii měla mít,nevím jak je toto nebezpečné když je čloévěk sám.Docela mám strach.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak mám zvládat epilepsii když žiju sama

Otěhotnění s epilepsií

Je možné, že pro vás bude obtížné otěhotnět. Ženy s epilepsií mívají méně dětí, jejich plodnost se pohybuje mezi 25 % a 33 %. Proč tomu tak je? Zde jsou některé možné důvody:

  • Ženy s epilepsií bývají častěji neplodné, protože se u nich častěji objevuje takzvaný polycystický ovariální syndrom.
  • Ženy s epilepsií obvykle mají nepravidelný menstruační cyklus, což rovněž snižuje možnost otěhotnění.
  • Ženy s epilepsií mohou mít menstruační cykly, které nepřinášejí vajíčka. Jedná se o takzvané anovulační cykly.
  • Některé léky na epilepsii mohou mít vliv na hladinu hormonů ve vaječníku, čímž ovlivní reprodukční funkci.
  • U žen s epilepsií se častěji objevují abnormality v hormonech, které se zapojují v těhotenství.

Pokud nemáte své záchvaty pod kontrolou, může to mít rovněž vliv na vaši plodnost. Odborníci říkají, že pokud má žena záchvat v době, kdy se její tělo připravuje na ovulaci, může být tento proces přerušen. Pokud již těhotná jste, je ještě důležitější, aby vaše záchvaty probíhaly kontrolovaně. Záchvaty během těhotenství mohou mít totiž vliv na zdraví vašeho dítěte (pád, přerušení přívodu kyslíku). Bohužel některé z nejčastěji používaných léků pro kontrolu záchvatů zvyšují riziko vrozených vad. Chcete-li snížit pravděpodobnost vrozených vad (zejména defekty neurální trubice), které mají vliv na mozek a míchu, měla byste před tím, než otěhotníte, užívat nejméně 0,4 mg kyseliny listové denně.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Diskuze

V diskuzi PALENI OCI A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maradkova.

Dobrý den chtěla bych se zeptat někdy mně začnou pálit oči o točí se mi hlava léčím se na epilepsií a zároveň ! mám problém s krční páteří chtěla bych se zeptat čím to může být způsobeno,betsinoi zato bolest přichází ráno a zajímavé je že je to z kraje tydne

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Paleni oci a epilepsie

Epilepsie a námaha

Mnoho žen s epilepsií se obává, že mohou dostat záchvat v průběhu porodu. To je pochopitelný strach. Jak vaše těhotenství postupuje, dochází ke změnám v metabolismu. V devátém měsíci těhotenství je například krevní objem ve vašem těle o 50 % větší, než tomu bylo předtím. To znamená, že budou léky ve vašem těle více ředěny. Takže lékař bude během vašeho těhotenství sledovat hladinu léků v krvi, pokud by byla příliš nízká, může dávku zvýšit, což však může při námaze (zrychlení metabolismu) způsobit to, že u vás záchvat vznikne snadněji. Ale neznamená to, že musíte dostat záchvat během porodu, i když malé riziko tu existuje.

Co se stane, jestliže máte záchvat v průběhu porodu? Lékař vám může dát léky na zastavení záchvatu. Pokud to nefunguje, budete muset podstoupit císařský řez, protože antikonvulziva někdy mohou snížit schopnost funkce svalů dělohy. Ale zpravidla většina žen s epilepsií rodí klasicky.

Všechna vyjmenované překážky se zdají být nepřekonatelné, ale nenechte se znepokojit. Většina žen s epilepsií je během těhotenství v pořádku. Vaše šance, že budete mít zdravé dítě, jsou velké, zvláště pokud budete konzultovat vše se svým lékařem. Řiďte se pokyny, které jste dostala, a pečujte o sebe.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Diskuze

V diskuzi LÉČITEL OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie vitovjáková.

Dobrý den,
prodělala jsem zánět žil na pravé noze a hrozí mi operace ( metodou parvacross ). Existuje nějaká možnost, že bych se mohla operaci vyhnout ? Mám totiž strach z anestezie, přece jen už nejsem nejmladší ( 66).
Prosím o radu.
mvit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Dobrý den,Pane Pleskač,
prosím Vás o pomoc.Je mi 37let a od 6ti let mám Epilepsii,z rengenů a různých vyšetření po Brně není ale moc zřejmé,i když mám neustále záchvaty menší i větší,tak se musím zdržovat spíše doma pod dohledem syna a manžela.Byla jsem už z rodiči u víc léčitelů v dětství,ale ti mě problém s hlavou nenašli jen s ledvinami,což se projevilo až skoro ve 30ti letech,kdy mě dr.v pravé ledvině vyměnili ledvinovou pánvičku za umělou,přesto ledvinu občas ještě cítím.Prášky na Epilepsii mám už nejsilnější,tak se projevují i negativní vlastnosti prášků za dvojité vidění a taky z jjednoho druhu,za tří,prášků mě byl i zjištěn úbytek sodíku,který mě prášek ničí.Můžete mě,prosím,poradit,jak bojovat proti Epilepsii,která je už taková,že mě vadí úplněk měsíce,stres a pod.a jak pomoct taky ledvinám,prosím,ať mám zdraví lepší a snad i úbytek prášků,které mě nejen pomáhají,ale i ubližují.Díky moc,paní Andrea.

Zdroj: diskuze Léčitel otec pleskač

Jak se předem připravit na těhotenství s epilepsií?

Možná vám lékař bude chtít před otěhotněním změnit léky, které užíváte na epilepsii, ale je i možné, že je vše v pořádku a budou vám ponechány stávající léky. Pokud užíváte více než jeden lék, může vám lékař doporučit, abyste léčbu omezila jen na jeden lék. To proto, že kombinování léků přináší vyšší riziko vzniku vrozené vývojové vady. Pokud vám je doporučena změna léků, mělo by to být alespoň rok před otěhotněním. Nový lék zpravidla lékaři předepisují před zastavením užívání starého léku. Pokud byste otěhotněla během této doby, mohlo by být vaše dítě vystaveno oběma lékům, namísto jednoho. Ať už užíváte jakékoli léky, nezapomínejte na užívání kyseliny listové. Kyselina listová je prenatální vitamín, který by se měl užívat během celého těhotenství. U kyseliny listové bylo prokázáno, že snižuje riziko některých vrozených vad o 60 až 70 %. Udělejte tedy vše, co můžete, abyste snížila možná rizika.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP