Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

´STUDENY NOS PŘICINA

OBSAH

Studený obklad

Máte-li nutkání neustále se škrábat, položte na podrážděnou část pokožky studený obklad, čímž nejen zabráníte škrábání, ale zmírní se i nepříjemné pocity z vyrážky. Navlhčete čistý ručník nebo žínku ve studené vodě a přiložte jej na podrážděnou kůži. Studené voda bude odčerpávat teplo z vaší kůže, čímž bude eliminovat vyrážku a podrážděná kůže se uklidní. Studený obklad vás může odradit od škrábání i během spánku.

Zdroj: Domácí léky na vyrážku

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽU DIABEN S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Studený.

Dobrý den měl bych dotaz,mám vyší Glukozu 8,31 mohu užívat Diaben když beru Warfarin, s pozdravem Studený Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výrobce deklaruje, že potravní doplněk Diaben obsahuje tři složky: Gurmar, skořici a kyselinu alfa-lipoovou. V této skladbě je z pohledu Warfrinu problematická skořice, která při vysokých dávkách může posílit účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Společné užívání Diabenu a Warfarinu je možné jen pod dohledem lékaře, který průběžně měří srážlivost krve a podle toho upravuje dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžu diaben s warfarinem

Jak je to u miminek a novorozenců

Studený nos znamená, že je dítěti chladno. Novorozenci do 6 týdnů věku prospěje zavinovačka. Cítí se v ní jako u matky před narozením – teplo, stažení končetin. Lépe se také bere do náruče a ke kojení. Nepadá mu hlavička, netrpí páteř, která je peřinkou celá podepřená. Na hlavičku je vhodné dát plátěnou nebo lehkou přízovou čepičku. Hlavičkou je totiž odváděno až 30 % tepla z těla a dítě tak může trpět chladem.

Zdroj: Příčiny studeného nosu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LNĚNÝ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Studený.

dobrý den, mám dotaz jestli mohu užívat lněná semínka když beru warfarin a v jakém množství, děkuji Studený Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lněné semínko může zpomalit srážení krve, takže užívání spolu s Warfarinem může způsobit nežádoucí účinky ve formě zvýšeného rizika krvácení nebo podlitin. Tento účinek je způsoben omega-3 mastnými kyselinami obsaženými ve lněném semínku. Než začnete užívat lněné semínko, tak se spojte se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin a dohodněte si s ním začátek této doplňkové léčby, aby vám mohl přeměřit srážlivost krve a upravit dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Babské rady na studený nos u miminka

Studený nos u miminka signalizuje, že je děťátku chladno. Novorozenci do 6 týdnů věku prospěje teplo v podobě zavinovačky. Cítí se v ní jako u matky před narozením. Na hlavičku je vhodné dát plátěnou nebo lehkou přízovou čepičku. Hlavičkou je totiž odváděno až 30 % tepla z těla a dítě tak může trpět chladem.

Zdroj: Studený nos

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel STUDENÝ JOSEF.

Dobrý den,mám dva dotazy.Užívám Warfarin 3mg a za prvé mohu užívat Green coffee na snížení váhy (mám 108 kg ) a za druhé mohu užívat doplněk stravy ADVANCE Calmin cps. na spaní ,děkuji Studený Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zelená káva se může použít i když jste na Warfarinu. Jestli ale chcete opravdu snížit svoji hmotnost, tak raději omezte příjem sacharidů (například přílohy, alkohol, sladkosti a sladké pití) ve své stravě. Vyjde to levněji a má to po staletí ověřené účinky.
Přípravek ADVANCE Calmin v sobě obsahuje chmel otáčivý, šišák bajkalský, želatinu, mučenku pletní, L-tryptofan, inulin, kozlík lékařský, vitamin B5 a vitamin B6. Některé tyto komponenty mohou zesilovat účinky warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale pod dohledem lékaře, který Vám případně upraví dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Babské rady na ledový nos

Pokud máte permanentně studený nos, může se jednat o cévní problém či poruchu cévní reaktivity na změny okolí teploty. Můžete zkusit nějaký přípravek s jinanem dvoulaločným (Gingko biloba) nebo jiný volně prodejný lék na rozšíření cév a zlepšení periferního prokrvení. Ale pokud by se stav během několika týdnů nezlepšil, navštivte lékaře.

Zdroj: Studený nos

Poradna

V naší poradně s názvem KDY SE TRHÁ GINKGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RNDr.Miroslav Studený.

Nevám, kdy se trhá listí ginka aby mělo největší účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy se trhá ginkgo

Studené předkrmy

Studené předkrmy představují malou porci lehkého jídla a podávají se před samotnou konzumací hlavního jídla. Účelem není zasytit, nýbrž povzbudit smysly a zejména vyvolat větší chuť. Zintenzivňuje se jimi zážitek z následně podávaného pokrmu.

Studený předkrm následuje po aperitivu, tvoří ho často paštika, ryba nebo salát. Poté následuje polévka. Po polévce se před hlavním chodem podává předkrm teplý.

Studené předkrmy připravujeme z vajec, ryb, korýšů, měkkýšů, masa, salátů, máslových paštiček, pochoutkových másel, sýrů, zeleniny.

Předkrmy se jedí povětšinou vidličkou. Při servisu s větším počtem příborů se pro studený předkrm používá vidlička na samém okraji.

Studené předkrmy mají vážit asi 80 g, měly by být dobře proležené a vychlazené. Studený předkrm nesmí být příliš kořeněný.

Zdroj: Studené předkrmy

Poradna

V naší poradně s názvem RADY NA DOMÁCÍ LÉČBU JATER A SLEZINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Mohu na slezinu brát teplou koupel,saunu,vířivku atd,děkuji za odpověd,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to vše podpoří zdraví sleziny. Slezina je studený orgán a teplo jí dělá dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvětšená slezina dieta

Léčba

Nekomplikovaný virový zánět nosohltanu trvá většinou 3–5 dnů a nevyžaduje léčbu antibiotiky. Měřte dítěti teplotu, pokud má více než 38 °C, podejte lék s účinnou látkou paracetamolem nebo ibuprofenem v dávce odpovídající věku a váze dítěte podle příbalového letáku. Vysokou horečku pomůže srazit i vlažná sprcha nebo studený zábal.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁŠKY NA SPANÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF STUDENÝ.

Dobrý den,užívám na spaní 1/2 Tisercinu u kterého se nedoporučuje řídit motorová vozidla,který jiný prášek na spaní u kterého by to nevadilo a mohlo se řídit,děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny léky na spaní způsobují ospalost a ta nejde ruku v ruce s řízením motorových vozidel. Možnou alternativou by mohl být Circadin 2 mg, což je postupně uvolňovaný melatonin, který se užívá několik desítek minut před spaním. Druhý den ráno melatonin již neovlivňuje reakční schopnosti a je možné řídit motorové vozidlo. Dohodněte se se svým lékařem o možné výměně Vašich léků na spaní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prášky na spaní

Krémové řezy s amoniem

Ingredience těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 60 g másla
  • 10 g amonia

Postup:

Ze všech surovin vypracujte na vále těsto, které rozdělte na 3 díly, z nich vyválejte 3 stejně velké pláty, každý zvlášť upečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180 °C. Upečené pláty nechte vychladnout.

Ingredience krém:

  • 250 g Hery
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 litr mléka
  • 3 balíčky vanilkového pudinku
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

Mléko a pudink uvařte do husta a nechte za občasného promíchání úplně vychladnout. Když je pudink studený, můžete vyšlehat Heru s moučkovým cukrem, přidat tvaroh, studený pudink a vanilkový cukr a ze všeho vyšlehat jemný krém. Všechny tři pláty postupně spojte krémem, hotové řezy nechte v lednici rozležet do druhého dne.

Zdroj: Pečeme s amoniem

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula.

Dobrý den je to 2 měsíce co se mi ulomil kousek zubů a nevadilo mi to protože to nebolelo ale tet už třetí den do bolí když jsi tam macknu jazykem občas mi nato vadí teplý a studený a bolí hlava poraďte mi co by to mohlo prosím být
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pomoc

Ovocný dort s pudinkovým krémem

I u ovocného dortu s pudinkovým krémem je potřeba si nejdříve upéct korpus dle pokynů na začátku článku, klidně můžete zvolit dvojitou dávku, krému budete mít dostatek. K tomuto dortu bude dále potřeba 250 gramů Hery, 250 g měkkého tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 litr mléka, 3 balíčky jahodového pudinku, 7 lžic cukru a čerstvé ovoce, nejlépe jahody.

Hned po upečení korpusu uvařte pudink ze 3 sáčků pudinku, 1 litru mléka a 7 lžic cukru. Nechte vychladnout za občasného promíchání. Když je pudink studený, můžete našlehat Heru, přidat tvaroh, studený pudink a vanilkový cukr a ze všeho vyšlehat jemný krém.

Studený korpus podélně rozřízněte na dva stejné díly, na spodní díl naneste část krému a přiklopte, nechte si krém i na vrchní díl, strany a zdobení. Po obvodu vrchního dílu nadělejte pomoci zdobicího pytlíku špičky a na jednotlivé špičky dejte dílky jahod. Dort můžete dozdobit ještě například hoblinkami z čokolády. Nechte zchladnout v ledničce a můžete servírovat.

Všechny dorty můžete podávat s různými druhy kávy, čajem, vodou anebo jen tak.

Zdroj: Ovocný dort

Diskuze

V diskuzi POCENÍ RUKOU A OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan.

Já jsem si na pocení rukou i obličeje pořídil Electro Antiperspirant z www.iontoforeza.cz a zatim pecka! To pocení úplně zmizelo, ruce jsou suchý a teplý, předtim byly studený jako led a z obličeje už mi necrčí pot jak blázen, a to už 4 měsíce!!!. Toho ozáka jsem měl doma chvíli, ale vždycky to vydrželo jen 1-2 dny:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Taky mám electro antiperspirant, manželka mi jej koupila k narozeninám. Byl jsem trochu skeptický ale pocení ustoupilo za týden používání!

Zdroj: diskuze Pocení rukou a obličeje

Studený předkrm z ryb

Ingredience: 4 rajčata, 1 konzerva sardinek, sůl, mletý pepř, majonéza

Technologický postup: Rajčata zbavíme vršků. Lžičkou vydlabeme vnitřky, poté je osolíme a opepříme. Sardinky vykostíme, nakrájíme na čtverečky. Vejce nadrobno nakrájíme a smícháme s majonézou a sardinkami. Takto připravenou směsí rajčata naplníme. Rajčatům přiklopíme seříznuté vršky a necháme je dobře vychladit. Rajčata plněná sardinkami podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Studené předkrmy

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Popiková.

Dobrý den ,manžela chytla velká bolest dolní končetiny .jedná se o oteklý kotník
plus nártu a část lýtka . V květnu u něho byla provedena operace zanoření tenkého střeva .Na nohu nemúže šlápnout. Bere Eligius .mohu mu dávat teplý nebo studený obklad a proti bolesti panadol ? Děkuji Popíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud chcete manželovi opravdu pomoci, tak ho dopravte k praktickému lékaři, aby mu otok na noze vyšetřil a určil jeho příčinu. Poté postupujte podle jeho doporučení. Jakékoliv léčitelské pokusy na manželovi mu mohou ublížit na zdraví a to může vyústit až v trestně právní následky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin

Ovocný dort s tvarohovo-pudinkovým krémem

Kromě korpusu na ovocný dort, který naleznete hned u prvního receptu tohoto článku (postačí jednoduchá dávka, nemusíte zdvojovat), budete na přípravu ovocného dortu s tvarohovo-pudinkovým krémem ještě potřebovat 250 g měkkého tvarohu, 2 sáčky vanilkového pudinku, 5 lžic cukru krupice, půl litru mléka, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 želatinu v prášku a ovoce dle chuti, například banány, broskve, jahody, kiwi.

Když budete mít korpus upečený, nechte ho chladnout a zatím si připravte pudink, který svaříte společně s mlékem a cukrem. Poté jej za občasného míchání nechte vychladnout. Až bude pudink studený, smíchejte ho s tvarohem a vanilkovými cukry. Takto připravený krém namažte na studený korpus a ozdobte ovocem.

Dle návodu na obalu připravte želatinu, za občasného míchání ji nechte chvíli zchladnout, poté lžící dort želatinou lehce polijte, aby ovoce neosychalo a dort zůstal stále čerstvý. Nechte chvíli ztuhnout a můžete krájet.

Zdroj: Ovocný dort

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ILONA.

jake bylinky proti svedeni kuze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění svědění kůže nejlépe zabírají tyto přírodní produkty:
Esenciální olej z máty peprné - aplikovaný na pokožku;
Chladivý obklad - studený ručník nebo ledová tříšť na 5 až 10 minut;
Obvaz z mokré gázy - gáza namočená v teplé vodě;
Obklad z vloček - na prášek umleté ovesné vločky rozpušťené ve vodě;
Jablečný ocet - zředěný vodou 1:1, nanesený na pokožku a zaschlý;
Jedlá soda - jedlá soda s trochou vody, vytvoří se pasta, která se aplikuje přímo na svědění;

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Recept na octový zábal

Postup:

  • Připravte si studený octový roztok – z 0,5 l vody a 6 polévkových lžic octa.
  • Nachystejte si pravé vlněné ponožky.
  • Naložte ponožky do octového roztoku.
  • Nechejte ponožky v roztoku alespoň 20 minut.
  • Vyjměte a vyždímejte ponožky.
  • Nasaďte si octové ponožky a přetáhněte přes ně obyčejné suché.
  • Nechejte si obklad cca 30–40 minut.
  • Poté stejným postupem připravte druhý a třetí obklad.

Tři série octových zábalů na nohy by měly stačit. Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě.

Zdroj: Octový obklad na otok

Co je to kuskus

Kuskus, couscous nebo cous cous je slovo převzaté z berberského suksu a kseksou z arabštiny. Kuskus je vyroben z tvrdozrnné pšenice. Je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z rozličné zeleniny, například z rajčat, mrkve, dýně, cukety, zelí, a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryb. Typickým kořením na kuskus je Ras el-Hanout a pro ostřejší chuť se používá Harissa. Studený se kuskus podává hlavně jako salát s mořskými plody nebo se používá pro přípravu taboulé. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi. Studený kuskus není moc dobrý. Při výrobě kuskusu tradiční cestou se krupice nejprve rozprostře, případně se přidá trocha mouky, a postříká slanou vodou, aby nebyla příliš vlhká, ale šly z ní tvořit hrudky. Pak se hrudky lehce dlaněmi rozdrobí asi na milimetrové kuličky. Příliš malé hrudky se vytřídí a postup se opakuje, dokud není krupice připravená. Časem se schnoucí krupice spojí a utvoří zrníčka. Nakonec se kuskus suší na slunci a pak vydrží i dlouhé skladování. Někdy se kuskus barví pomocí dýně na oranžovo (v Tunisku) nebo pomocí šafránu na žluto (v Alžírsku). Dnes se kuskus z větší části vyrábí průmyslově jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě. V severní Africe je ještě často připravován ručně.

Zdroj: Kuskus

Babské rady na bolest zubů

Kromě bylinek na bolest zubu zabírá...

Studený obklad: Tento postup může opravdu pomoci! Ideální je zabalit několik kostek ledu do igelitového sáčku a ten následně do nějaké látky. Pak už jen stačí přikládat na tvář, což může zklidnit nervy v okolí zubu. Ovšem pozor, pokud budete kostky ledu či studenou vodu aplikovat přímo do úst, může to mít přesně opačný efekt. Bolavé místo sice možná na chvíli zklidníte, ale bolest často následně propukne ještě intenzivněji.

Alkohol: Pro tuto aplikaci není vhodné něco sladkého, takže alkohol by měl být ideálně v co nejčistší formě. Stačí jej kloktat či nanést na vatičku a přikládat na postižené místo, ne polykat! Ačkoli v opilosti vám může bolest také povolit, nebude-li vám však vadit, že druhý den vás zřejmě namísto zubů bude bolet hlava.

Babských rad na bolest zubů jsou pochopitelně desítky. Pomoci může kupříkladu česnek, který dokáže utišit podrážděné nervy. Vyzkoušet můžete i bylinky, jako je kurkuma či tymián, případně teplý sáček od čaje, který stačí stejně jako studený obklad přikládat na tvář. Dále se doporučuje tea tree olej, jehož dvě kapky si rozetřete po dásni. Stejně jako u jiných potíží nicméně platí, že při dlouhodobé bolesti byste určitě měli navštívit lékaře.

Zdroj: Co pomáhá na bolest zubů

Výhody jílu na pokožku

Jíl se dá používat téměř na všechny problémy s pletí. Zde je několik rad k použití jílu na pokožku.

  • Jílová maska. Jíl má výborné pohlcující vlastnosti. Jílová maska by se měla používat obden, konkrétně večer, a měla by zůstat na obličeji po dobu 15 minut. Jílová maska uklidňuje mazové žlázy, nejčastěji u mastné pokožky. Také může být použita na akné nebo nerovnoměrné druhy pleti.
  • Jíl má antiseptické vlastnosti, čímž dochází ke zlepšení pleti. Zároveň zvyšuje krevní oběh a zlepšuje tak vzhled pleti.
  • Dalším tipem je směs z růžové vody a jílu. Tato směs se aplikuje na kůži každý den po dobu 10 minut. Pomáhá uklidnit unavenou a poškozenou pokožku.
  • Studený obklad. Ženy trpící menstruačními křečemi mohou používat směs jako obklad.

Zdroj: Přírodní jíl na pokožku obličeje

Lněné semínko

Lněná semínka jsou vynikajícím zdrojem živin pro zdraví vašich očí, obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které snižují riziko vzniku syndromu suchých očí. Nejvhodnějším způsobem, jak získat pro svůj organismus to nejlepší z lněných semínek, je užívat studený lisovaný lněný olej. Lněný olej by se měl užívat perorálně, nikdy by se neměl aplikovat přímo do očí! Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje denní dávka 1 polévkové lžíce lněného oleje. Pokud máte lněný olej ve formě tobolek, tak užívejte 3–6 tobolek denně. Existují i další způsoby použití lněného oleje, například je k dispozici v esenciální olejové tinktuře. Další alternativou pro vás je namletí/rozdrcení čerstvého lněného semínka, které je možno smíchat s vodou nebo, což je ještě lepší a chutnější, s acidofilním mlékem, kefírem nebo tvarohem. Lněný olej by měl být uchováván v chladu, protože se rychle kazí.

Zdroj: Přírodní bylinky pro suché oči

Jak zmírnit suchý kašel u dětí

Suchý kašel u dětí je velmi dráždivý, škrábe v krku, nevytvářejí se hleny, nevykašlává se, je poměrně vyčerpávající a měl by být tlumen, protože je pro dýchací cesty a organismus nepříjemnou zátěží.

U dětí velmi rychle zabírá klasický „priessnitz“ (studený vlhký šátek omotáte kolem krku, obalíte jej igelitem a následně ještě převážete suchou vrstvou, šátkem či šálou). Dojde k rychlému zapaření a prokrvení daného místa. Priessnitzův obklad se doporučuje asi po 15 minutách z krku odstranit, nenechávat jej delší dobu. Dále se doporučuje podání teplého nápoje nebo kuřecího bujonu s majoránkou a česnekem. Osvědčená je rovněž Vincentka, mléko s medem (pije se horké, podporuje tvorbu hlenů, které ale v některých případech mírně ředí). Při vysokém množství hlenů však rozhodně mléko nekonzumujte. Zvlhčujte místnost a při záchvatu kašle dejte dítě k otevřenému oknu, aby se nadechlo chladného vzduchu.

Zdroj: Suchý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP