Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ÚČINKY LOPUCHU

OBSAH

Čaj z kořene lopuchu

V kožním lékařství nebo při léčbě cukrovky se užívá silnější čaj – 20 g lopuchu plstnatého na 250 ml vody – pít 3x denně. V ostatních případech se užívá slabšího odvaru, který se připraví ze dvou čajových lžiček na 400 ml vroucí vody – čaj se nechá přes noc odstát a užívá se pak 4x denně po 100 ml.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Diskuze

V diskuzi JE ČESKÝ LOPUCH LÉČIVÝ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Zdravím Vás,
dočetla jsem se (www.lavivant.cz/blog… že účinky českého lopuchu jsou oproti korejskému lopuchu mizivé. Tak se chci zeptat, jak to vlastně je? Vyplatí se mi ta investice? Díky za odpověď. :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je český lopuch léčivý?

Léčivé účinky lopuchu

Lopuch plstnatý příznivě působí při poruchách trávicího traktu a celkově posiluje organismus. Má i močopudné a potopudné účinky. Silně také povzbuzuje látkovou výměnu a zlepšuje činnost jater a žlučníku. Lze jej použít při dně, revmatismu, při močových kaméncích, při zánětech trávicího ústrojí, při peptickém vředu, při zánětech v ústní dutině, snižuje hladinu cukru v krvi. Při současném vnitřním i vnějším podávání jím lze často vyléčit i chronické ekzémy a jiné kožní poruchy vzniklé v důsledku špatné látkové výměny. Silný odvar z kořene vtíraný několikrát týdně do pokožky hlavy posiluje růst vlasů. Mladé, čerstvé a pomačkané listy přiložené na nehojící se rány, pohmožděniny nebo kožní záněty mohou napomoci k jejich léčení. Čerstvá šťáva z kořene je výborným kožním lékem – užívá se vnitřně nebo zevně na potírání ekzémů, vředů, akné či ran. Po zaschnutí se smyje čajem z kořene. V lékařství se používá lopuchový olej proti padání vlasů a lupům. V homeopatii se lopuchu užívá proti kožním nemocem, ekzémům a lupům.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z KOŘENE LOPUCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Trnkalova.

Jak dlouho můžu pít čaj z kořene lopuchu,dělá se po nějaké době přestávka nebo se může užívat nepřetržitě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čaj z kořene lopuchu

Obklady z lopuchu

Lopuchové listy slouží jako obklady proti modřinám a otokům a jsou známé recepty obkladů na koleno. Svařte půl litru vody a dvě lžičky sušeného lopuchu. Přikládejte na postižené místo asi na patnáct až dvacet minut.

Zdroj: List lopuchu na koleno

Diskuze

V diskuzi LISTY LOPUCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Hagová.

Slyšela jsem, že po usušení mladých listů lopuchu se dělá nějak kaše. Ovšem nevím jak.
Pokud roste lopuch, používám listy na kolena a pomáhá mi od bolesti. V zimě je problém, proto bych si chtěla udělat tu kaši.
Pokud máte informace jak vytvořit, budu velmi ráda za předání.
Děkuji Hagová.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Listy lopuchu

Lopuch na vlasy

Dříve se odvarem z řapíků lopuchu barvily vlasy na žluto. Nyní se lopuch používá při problémech s vlasy. Na vlasy se používá odvar z mladých lopuchových listů a kořene. Odvar z lopuchu je určen pro vnější použití, aplikuje se po umytí vlasů namísto kondicionéru, kdy stačí vlasy opláchnout vlažným odvarem. Pravidelné používání odvaru z lopuchu vám zajistí krásné a bohaté vlasy.

Zdroj: Lopuch obecný

Diskuze

V diskuzi RUST VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kaiserova.

Dobry den,
Prosim o radu, memu synovi je 16 let. Ma velmi ridke a slabe vlasy. Nevedel by nekdo, jaky pripravek, nebo i domaci recept by mu mohl pomoci? Dekuji za odpovedi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Franek.

Dobrý den,zkuste výtažek z kořene lopuchu.Pozor lopuch se musí sklízet brzy na jaře nebo na podzim.

Zdroj: diskuze Rust vlasu

Tinktura z lopuchu

Tinktura z lopuchu stimuluje přirozené obranné mechanismy a posiluje odolnost organismu. Usnadňuje trávení, zvláště tuků. Pomáhá udržovat normální funkční stav a pohyblivost kloubů. Podporuje čištění krve, pomáhá udržovat zdravou kůži, odstraňuje toxiny z těla tím, že stimuluje činnost ledvin.

Domácí výroba tinktury: 40 g sušeného lopuchu a 100 g alkoholu. Používá se 30 kapek tinktury vždy v kombinaci s tekutinou, většinou s čajem, a to jednou denně nebo několikrát denně dle potřeby.

Zdroj: Lopuch obecný

Poradna

V naší poradně s názvem LOPUCHOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Popová marie.

Jak vyrobit lopuchovou mast - na lupenku
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.

Zdroj: diskuze Lopuchová mast

Léčivé účinky lopuchu

Lopuch je považován za jeden z nejlepších přírodních čističů krve. Jeho sušené kořeny, vykopané v prvním roce, jsou nejlepším léčebným zdrojem. K léčebným účelům se také mohou použít plody a listy lopuchu. Odvar z kořene lopuchu se používá k pročištění krve, proti kurdějím, vředům, revmatickým onemocněním, šupinatění kůže. Obklady z listů slouží proti modřinám a otokům. Výluh z listů lopuchu je vhodný při poruchách trávení. Tinkturu, silici nebo extrakt ze semen lopuchu lze použít zevně, a to při ekzémech, lupénce i hemoroidech. Dále se lopuch používá při vypadávání vlasů nebo při nadměrném výskytu lupů a při svědění pokožky hlavy. V Číně se lopuch využívá k léčbě impotence a neplodnosti.

Kořen se získává z jednoletých, ještě nekvetoucích rostlin, a to na podzim prvního roku nebo na jaře druhého roku vegetace rostliny ještě před rašením listů, maximálně na podzim druhého roku. Později už kořeny zdřevnatí a nejsou k potřebě. Za plnohodnotný platí kořen jadrný, takzvaný mastný, na rozdíl od dřevnatého. Po očištění se doporučuje ponořit kořeny na 3 minuty do vařící vody, účinné látky se tím stabilizují a lépe se uchovají. Teprve potom se kořeny suší, obvykle zavěšené na nitích. Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35 °C. Správně usušená droga je křehká, na lomu bělavá, s nasládle hořkou chutí. Při dobrém uložení vydrží i více let. Semena se sbírají po úplném dozrání koncem léta, listy během celé vegetační doby.

Zdroj: Lopuch obecný

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Olej z lopuchu

Účinný olej s extraktem z kořene lopuchu většího je účinný v boji proti lupům, vyživuje kořínky vlasů, změkčuje pokožku hlavy, dodává vlasům měkkost a sametový vzhled. Lopuchový olej se používá k posílení vlasových cibulek a na léčení vlasů, jako prostředek proti vypadávání vlasů a plešatění. Lopuch obsahuje látky, které výrazně zastavují vypadávání vlasů a regenerují vlasové kořínky. Obsahuje i přírodní inulin, komplex vitamínů, proteiny, mastné kyseliny a minerální soli.

Použití: Teplý olej nanášíme rovnoměrně na vlasy a pokožku hlavy, masírujeme u kořínků. Vlasy přikryjeme mikrotenovým sáčkem, zabalíme do ručníku a necháme hodinu působit. Potom hlavu umyjeme běžným způsobem.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Použití lopuchu

  • V kuchyni: v Číně a Japonsku se tato rostlina pěstuje jako jednoletá kultura a považuje se za vynikající lahůdku v kuchyni.
  • V kosmetice: lopuchový olej se používá jako masážní prostředek pro růst vlasů a při nadměrné tvorbě kožního mazu.
  • V léčitelství: jako vnitřní léčivý čaj se užívá při problémech s akné a u léčení různých kožních neduhů; též jako močopudný prostředek při ledvinových chorobách.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Popis lopuchu

Jeden z nejoceňovanějších účinků bude určitě ten na vlasy. Lopuch totiž pomáhá proti lupům a již po mnoho generací se užívá proti vypadávání vlasů. Další z vynikajících účinků je určitě na pleť, protože přípravky z lopuchu pomáhají proti akné či při nadměrně mastné pokožce. Lopuch dále můžete využít v boji proti plísním, infekčním zánětům pokožky či proti ekzémům. Navíc s ním urychlíte hojení ran a postižené místo dezinfikujete.

Kromě účinků na zevnějšek má lopuch výborný vliv také na naše tělo zevnitř. Je totiž bohatý na inulin, který brání přemnožení nežádoucích bakterií v organismu a působí tak například proti průjmovým onemocněním. Dále zlepšuje trávení, stimuluje činnost jater a žlučníku, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje vysoký krevní tlak, posiluje a zlepšuje kondici a je skvělým prostředkem pro detoxikaci.

Nejčastěji se z lopuchu využívá kořen, protože se v něm nachází největší koncentrace účinných látek. Mohou se však využívat i listy, ale jejich účinek pak bude mírnější. Pokud si chcete připravit nějaký odvar, tinkturu, olej či krém z lopuchu sami doma, použijte k tomu tedy raději kořen. Sklízí se buď první rok života rostliny na podzim, nebo druhý rok na jaře před květem. Opatrně se vykope, důkladně omyje a na několik minut vloží do horké vody. Poté se podélně nakrájí a suší při teplotě do 50 °C. Uchovávat by se měl v dobře uzavřené nádobě, protože snadno nabírá vlhkost.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Vliv lopuchu na tělo

Kořeny lopuchu jsou obzvlášť bohaté na inulin – látku, která stojí za jeho úžasnými léčivými účinky. Inulin je potravou pro takzvané přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (například důležité bakterie Lactobacillus biffidus). Posílením jejich populace se bráníme přemnožení takzvaných nepřátelských bakterií, které způsobují nepříjemné infekce a katary. Lopuch tak působí proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování. Důležitou roli může sehrát i při boji s poměrně závažnými trávicími potížemi, například se žaludečními vředy. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater a žlučníku.

Jeho dalším, velice přínosným účinkem je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici. Také snižuje vysoký krevní tlak a celkově posiluje naše tělo a zlepšuje kondici. Skvělou službu nám prokáže i jako prostředek pro detoxikaci. Odvar z kořene je vhodné užívat jako čaj v pravidelných intervalech. Čistí naše játra a ledviny od usazených toxických látek, působí preventivně proti nemocem a posiluje imunitu. Pomůže nám s odstraňováním ledvinových kamínků a léčí i záněty močového měchýře. Obsažené látky stimulují produkci moči a pocení – léčebně tak působí například při revmatu a dně, ale i v případě nemocí, jako je chřipka, kašel, nachlazení a podobně.

Zdroj: Lopuch jako léčivka

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Kdy roste

Lopuch je mohutná bylina se silným kůlovým kořenem sahajícím do hloubky až 70 cm. Lodyha je silná, rýhovaná, vyplněná dření. Listy jsou velké, široce srdčité, řapíkaté, řapík je rovněž vyplněn dření; přízemní listy jsou s čepelí až 50 cm dlouhé a 40 cm široké. Lodyžní listy jsou střídavé, menší než přízemní, oboje na spodní straně s bílým povlakem chlupů, celokrajné. Nachově červené trubkovité květy jsou v kulovitých úborech o průměru 3 až 3,5 cm. Jejich zákrov je tvořen listeny s hákovitou špičkou, které se po zaschnutí zachycují ve zvířecí srsti a zajišťují tak šíření semen.

Zdroj: List lopuchu na koleno

Léčivé účinky

Používá se jako mírně močopudný prostředek při zvýšeném zadržování vody v těle a jako posilující prostředek při rekonvalescenci a jarní únavě. Rovněž se užívá jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Zevní použití je významnější – uplatňuje se při ošetřování ekzémů, hnisavých a špatně se hojících ran a při otocích.

Kořen obsahuje především polysacharid inulin, složky silně fytoncidní (rostlinné antibiotikum) a fungicidní (látky proti růstu hub a plísní). Dále obsahuje sliz, třísloviny, silice, minerální látky, hořčiny, glykosidně vázané látky a minerální soli. Bylina podporuje látkovou výměnu a patří k nejlepším přírodním léčivům v dermatologii. Je močopudná, má tudíž své uplatnění i v urologii, podporuje činnost ledvin, odstraňuje z těla zplodiny a podporuje růst vlasů. Lopuch podávaný v prášku celkově posiluje, čehož lze využít při rekonvalescenci. Při vypadávání vlasů se používá lopuch jako silný odvar nebo tinktura, která se vtírá do suchých, umytých vlasů. Čerstvé, naklepané listy se používají na špatně se hojící rány a semínka jako výborný prostředek na žaludeční potíže. Lze koupit i lopuchovou mast v lékárně, ale je přeparfémovaná.

Zdroj: List lopuchu na koleno

Zamyšlení nad nežádoucími účinky taurinu

Je možné, že se u vás mohou objevit jen některé nebo žádné z vedlejších účinků taurinu. Měli byste vždy zajistit, aby byl váš lékař informován o vašem zdravotním stavu, čímž může následně zjistit i možné vedlejší účinky taurinu. Pokaždé nemusí být na vině jen taurin, je důležitá správná lékařská diagnóza a nalezení adekvátní léčby.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP