Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ULCERÓZNÍ KOLITIDA

OBSAH

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronické zanícení sliznice tlustého střeva, na níž poškozením vznikají vředy. Tyto vředy mohou krvácet a produkovat hnis nebo hlen. Když je hlenu hodně, je ve stolici viditelný.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÁSTOLICEPŘICHÁZÍ Z NIČEHO NIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat konkrétně co můžepřispůsobittento průjmový stav. Celá rodina konzumuje to co já .A ta průjmy nemá. Už jsem byla i na vyšetřwní cona břicha a tam zjistily že jsem zaplynovaná. Opět jsem dostala tento průjem. Průjem je řídký jyk obarvená voda s kousky potravin , především zeleniny.Tady ten průjem se mě občas podaří přemoct hořkou čokoládou nebo borůvkovým jogurtem. A někdy je tak silný že ho nedokážu zastavit i dva dny. Jednou jsem šla i do práce a nedoběhla jsem na wc a tak mě museli poslat domů. tento stav se objevil z ničeho nic. Je velice zajimavé že když jsem šla do práce tak mě bylo fajn.
Děkuji za radu Hrubá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Průjem u vás může způsobovat mnoho faktorů. Nejčastěji se jedná o nerovnováhu střevní flóry, ale může jít i vážnější stavy jako je ulcerózní kolitida. Určitě nejlepší pomoc dostanete, když se necháte vyšetřit na gastroenterologii. Tam přesně zjistí stav vašeho zažívacího ústrojí a můžou vám poskytnout cílenou a účinnou léčbu. Sama si můžete taky pomoci, i když ne tak účinně, a to užíváním probiotik po dobu jednoho měsíce a k tomu několik dní můžete zkusit i přípravek Smecta, který přírodním způsobem zahušťuje stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodovástolicepřichází z ničeho nic

Ulcerózní kolitida

Pro ulcerózní kolitidu je typický nález červené, nenatrávené krve ve stolici. Nemoc bývá provázena průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují i křeče, bolesti břicha, nucení na stolici a občas se ve stolici nalézají hleny. Smrtelnými komplikacemi je protržení narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.

Zdroj: Krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮVODCE PACIENTA S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

dobrý den.Mohu užívat warfarin a teblety Pentása.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pentasa je léčivo s obsahem mesalazinu, také známého jako mesalamin nebo kyselina 5-aminosalicylová ( 5-ASA ). Jde o lék používaný k léčbě zánětlivých střevních onemocnění, včetně ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby. Obvykle se používá pro mírné až středně závažné onemocnění. Užívá se ústy nebo rektálně.
Pro použití společně s Warfarinem není známa žádná interakce. Přesto je ale vhodné udělat Quicka do týdne od začátku léčby Pentasou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průvodce pacienta s Warfarinem

Čerstvá krev ve stolici

Světlá krev ve stolici se označuje termínem enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se projeví jasně červenou krví. Příčinou světlé krve ve stolici může být: porucha srážlivosti krve, divertikulóza (nezdravé stravování s nedostatkem vlákniny), ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, hemoroidy, rakovina tlustého střeva, potravinová alergie.

Zdroj: Krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den.
Rada bych se zeptala mam stale obtize s prujmy a tmave zelenou stolici.muzete mi rict cim to muze byt zpusobeno
Dekuji s pozdravem Glosova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Častý průjem a tmavě zelená stolice může být příznakem ulcerózní kolitidy, ale také i bakteriální nákazy zažívacího traktu například salmonelou. Oboje se dá léčit, ale léky na předpis, takže by byla vhodná porada s lékařem z gastroenterologie. Jako domácí léčbu můžete zkusit lék endiaron na 4 dny 3 krát denně a pak po skončení nějaká probiotika alespoň na dva týdny. Ale raději bych upřednostnil konzervativní léčbu na gastroenterologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci jater

Paličkovité prsty mohou být doprovodným znakem mnoha chorobných stavů

Patří sem:

  • chronická plicní onemocnění, například cystická fibróza, intersticiální plicní procesy, nádory plic
  • onemocnění kardiovaskulární, například vrozené srdeční vady, subakutní bakteriální endokarditida, myxom
  • onemocnění gastrointestinálního traktu, například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, malabsorpce, cirhóza jater, zvláště primární biliární cirhóza, hepatopulmonální syndrom
  • hypertrofická osteoartropatie, například syndrom Pierre-Marie-Bamberger
  • další, například hypertyreóza, tymom

Zdroj: Paličkovité prsty

Diskuze

V diskuzi LAPAROSKOPICKÁ OPERACE PROLAPSU KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den, mám prolaps konečníku, kdy mi kromě výhřezu, odchází z konečníku i hlen, což je velice obtěžující. Kromě toho se cca 20 let léčím s ulcerozní kolitidou, v současné době je v klidovém stádiu. Lékař mi navrhl operaci. Přes konečník nepřichází v úvahu, bude to tedy operace břichem. U mne by se mohla prý povést laparoskopicky.Jenom si chci ověřit, zda se opravdu zbavím potíží, hlavně toho hlenu. Jaká jsou možná další rizika spojená s operací, mohou se tvořit při tomto způsobu pištěle? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laparoskopická operace prolapsu konečníku

Krev ve stolici při průjmu

Krev ve stolici je vždycky podezřelý nález a vyžaduje návštěvu lékaře. Průjmy a příměs krve ve stolici jsou základními příznaky zánětlivého postižení tlustého střeva z různých důvodů. Jedním z nich může být ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. Jestliže máte bolesti, a navíc jste zhubli, tak je tato příčina velmi pravděpodobná. Stanovení správné diagnózy spočívá v provedení vyšetření krve, stolice a endoskopickém vyšetření – v tuto chvíli postačí vyšetření konečného úseku tlustého střeva, takzvaná sigmoideoskopie. Tato vyšetření vám provede lékař-gastroenterolog. Jak již bylo uvedeno, krev ve stolici musí být vždy prověřena lékařem.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODÍ LECITÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi může nějak uškodit, když budu brát lecitín?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin je hojně využíván v potravinářství, v lékárensvtí a i v kosmetice. Lecitín je přírodní a bezpečná látka. Do potravin je lecitin přidáván jako emulgátor a umožňuje lépe smísit vodu s tuky, což bez lecitinu jde velmi špatně. Pokud je lecitin takto použitý v potravinách, tak je nejčastěji označen jako sójový lecitin a nebo jako E322. Jako doplněk stravy je používán nejčastěji lecitin sójový a užívá se ve formě velkých gelových kapslí.

Účinky lecitinu jsou:
- Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu; cca 60% mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou.
- Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL a HDL.
- Lecitin podporuje díky svým lipotropním komponentám, jako jsou cholin a inosit, léčbu nemocných jater.
- Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
- Díky své schopnosti pročišťovat cévy, snižovat krevní tlak, je důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
- Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
- Lecitin se s úspěchem ujal v geriatrii. Podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
- U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek. Doba zotavení po tělesné námaze se díky němu zkrátí.
- Fosfatidylcholin je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu velkého střeva před útokem kolonií komenzálních baktérií. Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají narušenou ochrannou vrstvu a hlen, který ji tvoří, má nižší hladinu fosfatidylcholinu než je tomu u zdravých osob.

Lecitin je tělu velmi prospěšný a doporučuje se ho brát zejména ve starším věku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škodí lecitín

Účinky na lidské zdraví

Kurkumin příznivě ovlivňuje průběh revmatoidní artritidy, je například stejně účinný jako nesteroidní antirevmatikum fenylbutazon. Kurkumin ovšem působí i na nespecifické záněty střeva, jako jsou ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, nebo proti zánětům oka. Zabraňuje také infekcím bakterií Helicobacter pylori, které jsou hlavní příčinou vředové choroby žaludku, ale hrají roli i v rozvoji rakoviny žaludku. Kurkumin snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze, působí proti tvorbě žlučových kamenů, má léčebné účinky na psoriázu, zlepšuje příznaky syndromu dráždivého tračníku, zlepšuje mozkovou činnost, působí léčebně na Alzheimerovu nemoc.

Zdroj: Kurkumin

Co způsobuje ulcerózní stomatitidu u dětí?

Některé z nejčastějších příčin ulcerózní stomatitidy:

  • alergie, včetně alergie na potraviny a léky;
  • nutriční nedostatky, zejména vitamín B, kyselina listová, vitamín C a železo;
  • podvýživa, která je i následkem ulcerózní stomatitidy u dětí;
  • virová onemocnění, zejména herpetická stomatitida;
  • trauma, například trauma způsobené kvůli zubním rovnátkům je jednou z nejčastějších příčin stomatitidy u dětí;
  • renální poruchy.

Špatná zubní hygiena a snížená funkce imunitního systému je považována za spojence většiny forem stomatitidy u dětí.

Zdroj: Ulcerózní stomatitida u dětí

Příčiny

Přibližně v polovině případů není zjištěna žádná vyvolávající příčina. Ze známých příčin jsou nejčastější:

  • následek streptokokové infekce (může doprovázet poststreptokokovou artritidu);
  • některé virové infekce (EBV virové infekce);
  • yersinióza;
  • sarkoidóza;
  • léky jako hormonální antikoncepce a sulfonamidy;
  • tuberkulóza, salmonelóza, idiopatické střevní záněty (často recidivující forma), ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc - při těchto zánětlivých onemocněních střev může dojít k jejímu vzniku, jako jednomu z jejich mimostřevních projevů;
  • vzácně může být tato nemoc, respektive tento příznak ukazatelem nádorového onemocnění.
Duhy:
  • erythema induratum - panikulitida a vaskulitida nacházející se nejčastěji na lýtkách, způsobená TBC ložisky, může ulcerovat;
  • polyarteritis nodosa - vaskulitida;
  • jiné panikulitidy a vaskulitidy.

Zdroj: Erythema nodosum

Příznaky

Příznaky psychosomatických onemocnění jsou varovnými signály těla, které nám mají říci, že je třeba něco změnit, něco napravit. Příznaky psychosomatických onemocnění jsou velmi pestré. Nejčastější psychosomatické projevy jsou:

  • chronické bolesti (hlavy, břicha, zad či kloubů)
  • chronická únava
  • brnění končetin nebo v obličeji
  • gynekologické obtíže (například silný premenstruační syndrom)
  • kožní problémy a ekzémy
  • astma
  • vředová choroba žaludku
  • vysoký krevní tlak, bušení u srdce, nepravidelnost srdečního rytmu
  • píchání na hrudi a dušnost
  • nespavost
  • ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba
  • bušení srdce, píchání na hrudi, dušnost
  • nechutenství nebo nadměrná chuť k jídlu
  • zažívací obtíže (průjem, zvracení, žaludek na vodě)
  • jiná onemocnění, která se vrací

Zdroj: Psychosomatická deprese

Věk s nejčastějším výskytem

Rakovina tlustého střeva v mladém věku může být pravděpodobná u jedinců, kteří mají jednoho nebo více nejbližších rodinných příslušníků s rakovinou tlustého střeva. Dalším potenciálním rizikem je zánětlivé onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc. Nebo pokud máte v rodinné anamnéze některý z kolorektálních nádorových syndromů, tak zde také hrozí možnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Doporučený věk pro kolonoskopii u jedinců výše zmiňovaných skupin je 20–25 let. Lidé s vysokým rizikem rakoviny tlustého střeva jsou obvykle pod dohledem odborníka, který vystaví doporučení pro kolonoskopii na základě pečlivého sledování. U pacientů s vysokým rizikem je včasné odhalení základem úspěchu léčby rakoviny tlustého střeva.

Bohužel je nádor velmi často zjištěn až při vzniku komplikací způsobených značně pokročilým stadiem. Teprve komplikace totiž přivedou pacienta na chirurgii, nejčastěji jde o projev střevní neprůchodnosti (pocit nadmutého břicha, zástava větrů a stolice, zvracení) nebo prudké krvácení do zažívací trubice.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Autoimunitní poruchy

Mezi nejznámější autoimunitní nemoci patří systémový lupus erytematodes (SLE), Sjögrenův syndrom, antifosfolipidový syndrom, revmatoidní artritida, dermatomyositida, systémová sklerodermie, vaskulitida, Wegenerova granulomatóza, mikroskopická polyarteritida, Henoch-Schönleinova purpura, Kawasakiho syndrom, Hortonova arteritida, hypertyreóza, hypotyreóza, myasthenia gravis, perniciózní anémie, primární biliární cirhóza, autoimunitní hepatitida, autoimunitní diabetes, autoimunitní onemocnění kůže – pemphigus vulgaris, roztroušená skleróza, autoimunitní onemocnění krevního systému, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, uveitidy, celiakie, vitiligo, Bechtěrevova choroba a další.

Autoimunitní proces se ovlivňuje velice obtížně, ale není to nemožné. Co však lze ovlivnit relativně dobře, jsou příznaky onemocnění. U autoimunitních chorob je možné využít nesteroidní antirevmatika, kortikoidy, imunosupresiva, intravenózní imunoglobuliny a jiné prostředky. Někteří lékaři se nebrání ani spolupráci s alternativní medicínou. Do popředí pak staví akupunkturu a homeopatii. Akupunktura totiž dokáže velmi výrazně ovlivnit nejen bolesti (zejména u pohybového aparátu), ale i nepříjemné pocení, které je příznakem u většiny autoimunitních onemocnění bez teploty.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Hemoroidy a jejich vážnost

Přítomnost hemoroidů může znamenat vážnější zdravotní komplikace. Důležité je, aby došlo k diagnostice dětských hemoroidů a zjištění příznaků vzniku.

  • Juvenilní polyp je růst sliznice střeva, což je problém u dětí poměrně častý. Tento syndrom způsobuje růst polypů v tlustém střevě, tenkém střevě a žaludku. Zároveň může vést ke krvácení, průjmu, křečím v břiše a anémii.
  • Crohnova choroba je chronické onemocnění, které způsobuje zánět sliznice trávicího traktu. Příznaky mohou zahrnovat průjem, bolesti břicha, krev ve stolici, horečky, hubnutí, bolest kloubů, infekci kůže a podráždění očí.
  • Dětská ulcerózní kolitida je chronické onemocnění způsobující zánět tlustého střeva nebo konečníku. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří bolesti břicha, namáhání při pohybu střev a průjem s výskytem krve.
  • Syndrom dráždivého tračníku. Příznaky tohoto onemocnění jsou chronické nebo opakující se bolesti břicha, změna vyprazdňování a nadýmání. Syndrom dráždivého tračníku patří mezi nejčastější gastrointestinální onemocnění a projevuje se již v dětství.

Hemoroidy mohou být pro děti nepříjemné a děsivé, i když jdou většinou časem odstranit prostřednictvím hydratace a zvýšeným příjmem vlákniny.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Domácí prostředky pro léčbu ulcerózní stomatitidy

Léčba ulcerózní stomatitidy závisí na příčině, která vedla k vývoji stavu. Některé z běžných léčebných postupů jsou:

  • ústní hygiena – hraje klíčovou roli v prevenci recidivy choroby. Zuby by měly být čištěny dvakrát denně, pravidelně by měl být čištěn i jazyk. Je důležité si udržet maximální zdraví ústní dutiny;
  • homeopatické léky – jsou považovány za užitečné při léčbě bolestivých vřídků (aft) v ústech;
  • zvýšený příjem vitamínů a dalších doplňků stravy – lokální aplikace vitamínů řady B na vřídky v ústní dutině může pomoci urychlit proces hojení;
  • kloktání teplé slané vody – teplá voda pomáhá zlepšovat krevní oběh v dutině ústní a urychluje hojení, zatímco sůl má antibakteriální účinek;
  • léčba podvýživy nebo přestavba zubních rovnátek.

Pokud tyto jednoduché domácí opravné prostředky nefungují, navštivte svého lékaře. Je možné, že příčina ulcerózní stomatitidy tkví v systémových faktorech. Nalezení příčiny a stanovení správné léčby vede ke zlepšení stavu.

Zdroj: Ulcerózní stomatitida u dětí

Co znamená krev ve stolici u psa

Krev ve stolici je velkým strašákem. Může se u psů objevit v řídké i normální stolici. Při venčení pejska si tedy stolici čas od času prohlédněte, abyste si byli jisti jeho zdravím. Pokud ve stolici objevíte krev, měli byste navštívit veterináře. Ten následně odhalí příčinu jejího výskytu. Může se jednat o banalitu, ale stejně tak i o závažný problém. S touto návštěvou tedy rozhodně neotálejte.

Jestliže se ve stolici objeví krev (krvavá stolice), je to následek krvácení v horní či dolní části trávicího traktu. Podle barvy krve ve stolici můžeme zjistit, zda krvácení nastává v žaludku, nebo v horní části tenkého střeva, respektive v dolní části jak tenkého, tak tlustého střeva. Krev ve stolici je tmavá, když praskne vřed v žaludku, dvanácterníku, čehož důsledkem je černá stolice. Naopak světlejší barva prozrazuje, že krvácení nastalo ve druhé polovině trávicího traktu. Krev ve stolici může zapříčiňovat kromě jiného rakovina žaludku anebo střeva, zápal výdutí (divertiklů) – divertikulitida, ulcerózní kolitida. Ne vždy je přítomnost krve viditelná. V tom případě se mluví o okultní krvi (tajemná, skrytá) ve stolici. Jestliže zjistíme jakékoliv změny, je rozhodně důležité navštívit co nejdříve veterinárního lékaře a nechat udělat fekální okultní krevní test, který odhalí skrytou krev ve stolici.

Pokud má pes krev po stolici, signalizuje to potíže se zanícenými vnitřními anebo vnějšími hemoroidy, které po vypuzení stolice začnou krvácet. Krev po stolici můžeme pozorovat i po mechanickém poškození sliznice análního otvoru. V takovém případě je krev světle červená. Opět je důležité navštívit co nejdříve veterináře.

Zdroj: Diagnostika psa podle stolice

Krvácení z konečníku v těhotenství

Pokud se jedná o jasně červenou krev, mohly by to být hemoroidy, o kterých ani nemusíte vědět. Je-li krev tmavá, může jít například o polyp na střevě, pokud navíc trpíte nadýmáním, častěji chodíte na záchod, objevuje se hlen ve stolici, můžete mít třeba ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu. Bohužel toto vyžaduje konzultaci s lékařem, a pokud se onemocnění prokáže, musíte pravidelně chodit na kontroly.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Střevní obstrukce

Neprůchodnost střev je spojena se zácpou, těžkými křečemi, břišní distenzí a zvracením, stejně jako s průchodností hlenu. Neprůchodnost střev může být způsobena například nárazem stolice, srůsty (jizvy), kýlou, žlučovými kameny, nádorem nebo požitím nepotravinářských výrobků. Překážky musí být ošetřeny/odstraněny v nemocnici chirurgickým zákrokem.

Hlen ve stolici nemusí být vždy způsoben syndromem dráždivého tračníku nebo ulcerózní kolitidou, proto nepodléhejte panice, ale jestli jsou změny ve stolici častější nebo dlouhodobější, navštivte lékaře.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP