Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UMĚLÝ VÝVOD

OBSAH

Vyšetření

Lékaři rakovinu tlustého střeva dnes už umějí odhalit, i když je v zárodku. Včasná diagnóza znamená lepší šance na přežití a trvalé vyléčení, které je podle odborníků snadnější, dokud nádor zasahuje pouze sliznici a podslizniční oblast. V případě, že proniká do mízních uzlin a mikrometastázy se už krevním oběhem dostaly i do dalších orgánů, je situace horší, neboť tento druh rakoviny nereaguje dobře na chemoterapii.

Umístění nádoru má i další význam. Zatímco napadené tlusté střevo lékaři odstraňují bez trvalých následků pro pacienta, u rozsáhlejších nádorů na konečníku operace častěji končí umělým vývodem. Umělý vývod je krajním řešením, k němuž lékaři přistupují jen ojediněle.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav siffer.

mam zhoubny nador 12 cm od konecniku budu mit umely vyvod nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To teď nejde s určitostí říci. Často se vytvoří jen přechodná stomie (vývod), než se zahojí rána po odstranění stávajícího nádoru. Ale i kdyby jste měl trvalou stomii, tak za cenu přežití to není vůbec špatné. Dnešní stomie jsou velmi jednoduché na výměnu a pacientovi nezpůsobují žádné nepohodlí. Nebojte se ničeho a přijměte veškerá doporučení, která od svých lékařů dostanete. Na vše se dá zvyknout. Důležité je přežít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Ejakulační vývod

Ejakulační vývod (latinsky ductus ejaculatorius) je konečný úsek chámovodu, společný vývod semenných cest a semenných váčků. Probíhá od vyústění semenného váčku, skrze prostatu a končí na semenném hrbolku (pars prostatica) močové trubice. Semenné cesty představují systém navazujících dutých orgánů odvádějících semeno sperma, ejakulát z varlete do močové trubice a dále ven z těla; jsou součástí pohlavního ústrojí muže.

Semenné cesty začínají kanálky ve varleti semenotvornými a dalšími kanálky, ty pokračují do kanálků v nadvarleti, které se spojují ve vývod nadvarlete (ductus epididymis), mnohonásobně stočený tenký kanálek celkové délky až 4 m, tvořící hlavní masu nadvarlete. Ten pokračuje jako chámovod (ductus deferens), který se v prostatě spojuje s vývodem semenných váčků ve společný ejakulační vývod (ductus ejaculatorius), ústící do močové trubice (uretra), která je konečným oddílem semenných cest.

Zdroj: Vše o penisu

Diskuze

V diskuzi VÝVOD PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mění se sáček denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bláha Emil.

V roce 2017 jsem byl 38x ozařován pro rakovinu¨ ¨prostaty.Ozařováním mě poškodíli tlusté střevo 8 cm od konečníku (krvácím už rok ) Vyjmout tu poškozenou část nejde protože je blízko konečníku.Zda je možné udělet dočasný vývod před poškozeným místem a po zahojení dané části střevo znovu napojit. Takhle je ta poškozená část neustále rušena stolicí . Nebo mě hrozí trvalý vývod,protože tak jak to mám teď se stav stále zhoršuje Už má 4 transfuze
a věčně prý transfuze nelze dávat,
Moc děkuji za odpověď Bláha Emil Nové Město na Moravě

Zdroj: diskuze Vývod po operaci tlustého střeva

Umělý přechod u žen

Umělý přechod mohou lékaři u žen vyvolat úmyslně po odstranění vaječníků, tento stav je dočasný.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA ŠKODÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie .

Můžu domácí bělení zubů používat i na umělý chrup - můstek?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Sodu můžete použít i na zubní protézu. Lepšího vysledku ale dosáhnete, když si necháte chrup vyčistit zubní hygienistkou pomocí ultrazvuku. Stojí to asi 500 Kč a zuby se tím krásně projasní.

Zdroj: diskuze Jedlá soda škodí

Umělý vývod tlustého střeva

Častou příčinou operace je onemocnění konečníku nebo střeva, kdy je nutné je odstranit. Po takovéto operaci je vytvořena stomie (sigmoideostomie) na sestupném tračníku nebo v oblasti esovité kličky (stolice je již formovaná). Další typ operace na tlustém střevě se nazývá resekce podle Hartmanna. Při této operaci je odstraněna část tlustého střeva před konečníkem, konečník zůstane zachován, ale konec střeva s ním nemůže být z různých důvodů ihned spojen. V takovém případě lze někdy přistoupit k další operaci, při které se střevo s konečníkem spojí. Podobná operace se provádí i na horní části sestupného tračníku. Po těchto zákrocích jsou vývody dvouotvorové a později se odstraní (zanoří). Častým důvodem k vývodu je odlehčení střevu, například při zánětu. Po vyléčení je vývod zanořen.

Kolostomie je souhrnné označení pro vývody tlustého střeva. Kolostomie může být vyvedena v různých částech střeva – od těch jsou odvozeny i názvy konkrétních vývodů. Coecostomie je umístěna na přechodu tenké střevo – tlusté střevo (obsah je ještě řídký). Transversostomie se vyvádí na příčném tračníku (obsah je již kašovitý), sigmoideostomie se provádí na esovité kličce (obsah je tuhý, formovaný).

Kolostomie je malý kruhový otvor červené barvy (zabarvení je dáno barvou střevní sliznice) o průměru 2–5 cm, trochu vyvýšený nad povrch pokožky (podobný našpuleným rtům). Její povrch je neustále vlhký a lesklý. Není citlivá na bolest, neboť ve sliznici se nenacházejí nervová zakončení. Přesto vyžaduje ošetřování jistou opatrnost, sliznice se snadno poraní a začne krvácet. Krvácení není nikdy silné, stačí přiložit malý tamponek na několik vteřin a krvácení samo ustane.

Zdroj: Vývod tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA PO RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Borovka.

Po odstranění konečník/ vývod trvalý/ došlo ke strátě sex.aktivity. Kde je příčina a zda je možné to léčit. Věk 70 let. Po operaci 19 let.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy se ztrátou sexuální aktivity se dají řešit. Pomůže vám s nimi lékař urolog, který nejdříve zjistí funkčnost reprodukčních orgánů a hladiny důležitých hormonů v krvi. Podle výsledků pak vám předepíše léky, které vám umožní plnohodnotný sexuální život. Objednejte se na urologii a poraďte se tam s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Průběh hojení

Nejčastěji se v léčení rakoviny využívá chirurgická metoda léčby. Ta je nejúčinnější, nicméně je zapotřebí najít nádor v raném stadiu. U pokročilejších kolorektálních karcinomů již není operace možná. Pokud se rakovina konečníku odhalí včas, pak je i úspěšnost její léčby vysoká. Není problém se z rakoviny klidně i úplně vyléčit. Jestliže tedy člověk rozpozná jakékoli příčiny rakoviny konečníku, měl by prakticky okamžitě navštívit specializované pracoviště, na kterém mu bude vyšetřen konečník a jeho přilehlé oblasti. Vyšetření konečníku je sice poněkud nepříjemné, nicméně dokáže rakovinu odhalit včas v době, kdy je možné ji kompletně chirurgicky léčit. U nemocí, jako je rakovina konečníku, léčba zabere i v případě chirurgického řešení velmi dlouhou dobu. Určitě ale nelze zapomenout i na některé další druhy léčby.

Samotná operace spočívá v odstranění celého nádoru, z pacientova těla je však třeba vyjmout i poměrně rozsáhlý přilehlý úsek střeva, aby se zabránilo návratu onemocnění z nějaké zbloudilé rakovinné buňky. Potíž s tímto typem operace tkví v tom, že nelze zachovat přirozený vývod střeva. Odchod stolice není možný chybějícím konečníkem, vývod tlustého střeva se proto našije na díru v břišní stěně. Vzniká takzvaná kolostomie, což je jakýsi umělý řitní otvor.

Rány po operacích v řitní krajině bývají poměrně dosti bolestivé, především při odchodu stolice. Tyto příznaky je možné zmírnit podávanými léky proti bolesti. Vyskytnout se může i zvracení, a to jako nežádoucí účinek podané celkové anestezie. Mělo by však odeznít cca do 6 hodin od operace. Po podání anestetika do páteřního kanálu je dosaženo necitlivosti dolní části těla trvající několik hodin, zároveň je ale omezena i pohyblivost dolních končetin. V den operace pije nemocný čaj, následující den jí lehkou stravu a dostává léky ke změkčení stolice. První nebo druhý den po výkonu začíná provádět sedací bylinné koupele, ve kterých pokračuje i po propuštění do domácí péče. Podle pooperačního stavu a charakteru operace jsou nemocní propouštěni 2. až 5. den domů. Po ukončení hospitalizace je nemocný kontrolován v proktologické poradně. Délka pracovní neschopnosti je rozdílná u různých výkonů. Může se pohybovat v rozmezí od několika dnů v případě Longovy operace, až po několik týdnů v případě klasické operace.

Zdroj: Jídelníček po operaci rekta

Co je to nepravidelná menstruace?

Normální délka menstruačního cyklu je 23 až 36 dní (někdy se pro zjednodušení za normální délku cyklu pokládá 3 až 5 týdnů). Nepravidelné cykly mohou být s normální ovulací, a tedy i normálně plodné, dosti časté jsou však různé hormonální poruchy (tedy i snížená plodnost, na což však není radno spoléhat). Léčit nepravidelnou menstruaci je nutné pouze v případě takzvaného dysfunkčního krvácení. To je situace, která se typicky objevuje v pubertě nebo v přechodu. Menstruace nejdřív vynechá, po nějaké době se pak objeví velmi silné a dlouhé krvácení. Zde je léčba téměř nutností, jinak je žena vystavena velkým krevním ztrátám a často i nutnosti kyretáže. Ostatní případy nepravidelného krvácení vlastně léčbu nevyžadují – ovšem mnoho žen nepředvídatelnost menstruace obtěžuje a přejí si krvácení pravidelné.

Takové situace se řeší tím, že se podají hormony, které zablokují vlastní menstruační cyklus a udělají nový, umělý. Tento umělý cyklus je pak obvykle pravidelný (nemusí to tak být vždy, je-li cyklus umělý, umožňuje i posunování menstruace podle potřeby a přání ženy). Dá se toho dosáhnout různými způsoby, nejjednodušší je užívání kombinovaných (to je běžných) antikoncepčních pilulek (případně jiných způsobů kombinované hormonální antikoncepce – náplasti, vaginální kroužek). Ženy dobře vědí, že tato antikoncepční metoda způsobuje zcela pravidelné menstruační (přesněji pseudomenstruační) krvácení, a mnohé z nich to pokládají za její hlavní výhodu.

Zdroj: Nepravidelná menstruace

Diskuze

V diskuzi LÉKOŘICE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karpíšek.

Snědl jsem 3 kila lékořice a zkolaboval jsem, byl jsem na IP 6 měsíců, dne jsem napojen na umělé srdce a mám vývod, kůže mi zčernala a stále voním.Nejhorší na tom je ,že stále můžu a při tom nemůžu. Vypadám jak rom. Prosím nejezte větší množství !

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékořice nežádoucí účinky

Žlučníkový kámen

Žlučové kameny jsou buď ve žlučníku nebo ve společném žlučovodu. Přítomnost kamenů ve žlučníku se označuje jako cholelitiáza, z řeckého chol - (žluč) + lith - (kámen) + - iasis (proces). Přítomnost žlučových kamenů ve společném žlučovodu se nazývá choledocholitiáza, z řeckého chol - (žluč) + docho - (vývod) + lith - (kámen) + iasis - (proces). Choledocholitiáza je často spojena s obstrukcí žlučových cest, což může vést k cholangitidě, z řečtiny: chol - (žluč) + ang - (céva) + itis - (zánět), závažná infekce žlučových cest.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Diskuze

V diskuzi VZP NA CO PŘISPÍVÁ ZUBNI IMPLANTÁTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal kóňa .

Dobrý den , chtěl bych se zeptat mám paradentózu a chtěl bych náhradu zubů na jaké zuby bych dostal příspěvek a na jaké ne z pozdravem Michal Kóňa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Byl jsem u doktora kterým přispíva VZP, a musím říct že kvalita stomatologické ordinace a přístroju je špatná. Udělal jsem si implantát a doted musím říct že mě drží a není poznat že zub je uměly. Za sebe doporučují kvalitu! třeba - www.dsmile.cz

Zdroj: diskuze Vzp na co přispívá zubni implantáty

Onemocnění související se slinivkou

Slinivka je velice nenáročná žláza, ale nesnáší zúžení svého vývodu (svých vývodů), stres a zánětlivé procesy v těsném okolí vývodu, hlavně ve dvanáctníku a žlučovodu. Zánět dvanáctníku vždy zúží vývod slinivky a pankreatický sekret v ní městná. To způsobí utlačení aktivních žlázových buněk a snížení jejich látkové výměny, což přímo vede k atrofii slinivky, zvláště její hlavy, a to pak bývá příčinou některých typů cukrovek. Starší lidé dokonce obvykle mají zmenšenou slinivku a od toho pak cukrovku. (U starších je také obvyklý nedostatek receptorů na inzulín na membránách buněk, případně rezistence těchto receptorů na něj.) Situaci komplikuje to, že vývod slinivky je společný se žlučovodem, a žluč, která se kontaktuje s pankreatickým sekretem do té chvíle neškodným, jej aktivuje a jeho enzymy jsou pak schopny rozpustit i slinivku, poškodit střeva a zabít člověka. Děje-li se to jen v nepatrné míře, slinivka atrofuje a zmenšuje se, k stáru pak ale nestačí.

Takže, pokud máte problémy s trávením cukrů a jste mladí, nemusíte mít zatím cukrovku, ale ve skutečnosti peptický vřed na dvanáctníku nebo zacpané žlučovody.

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi BARVENÍ UMĚLÝCH VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

koupila jsem si prices za syntetických vlasu,ale je zhruba o 2 odstiny svetlejsi nez moje barva.barvou na vlasy obarvit nejde,poradi mi, prosim, nekdo,jak obarvit umely vlas?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Čau Pavlo, u umělého vlasového vlákna nejde dodatečně změnit barva. Někdy je to výhoda, například takové vlasy nevyšísují u moře vlivem slunce a slané vody, jako pravé vlasy. Někdy je to nevýhoda, jak o právě ve Vašem případě. Pokud ty Vaše umělé vlasy chcete použít a zahustit tak své vlasy, tak budete muset stáhnout barvu svých vlastních vlasů. Určitě bych si to ale nechala udělat u kadeřnice, tam je větší jistota, že se trefí správná barva.
Pa, Kamila.

Zdroj: diskuze Barvení umělých vlasů

Léčba

Abyste výše uvedeným problémům předešla rovnou, požádejte manikérku nebo dermatologa o provedení kožního testu či nejprve aplikujte jen jeden umělý nehet. Zkuste používat TSFR-free laky a přípravky, které nejsou tak alergenní, ale i ty mohou obsahovat další chemické látky jako methylakrylát, které způsobují podráždění. Pokud obtíže přetrvávají i poté, co jste přestala přípravky, které vyvolaly alergickou reakci používat, poraďte se s dermatologem. Pro mírnější případy se doporučuje mast (krém) hydrokortizon, v těžších vám může lékař předepsat ústně podávaný prednison nebo injekci kortizonu. Dermatolog či alergolog vám mohou také provést test a zjistit, na jakou konkrétní látku jste alergická.

Zdroj: Alergie na gelové nehty

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Černá.

Dobrý den,zajímalo by mne jestli je možné začít s ozařováním pokud není zahojená pooperační rána po operaci střev.,rána prosakuje, neboť není zahojen tračník.......také má sestra udělaný vývod.Sestra je mladá a potřebovala by velmi rychle zahájit chemoterapie kuli metastázím v dutině břišní.Velice děkuji.K.Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Léčba

U léčby se nejčastěji využívá operace a chirurgické odstranění části tlustého střeva s nejbližšími mízními uzlinami. Zdravé části se poté přišijí opět dohromady. Pokud se nádor nachází v konečníku, je postup o něco složitější. Konečník musí být odstraněn a pacientovi je udělán vývod, takzvaná kolostomie. V břiše se udělá otvor, kterým z těla odchází pevný odpad. Lidé s kolostomií se poté mohou vrátit do běžného života. Nejlepší způsob jak se chránit a předejít tomuto onemocnění je vyhýbat se špatným stravovacím návykům. Pokud patříte do rizikové skupiny a je vám více než 50 let, je důležité důsledně chodit na pravidelné prohlídky a kontroly. Ty jediné dokážou objevit rakovinu včas. Důležité je také pravidelně sportovat a nekouřit.

Častou příčinou operace je onemocnění konečníku nebo střeva, kdy je nutné zasaženou část odstranit. Po takovéto operaci je vytvořena stomie (sigmoideostomie) na sestupném tračníku nebo v oblasti esovité kličky (stolice je již formovaná). Další typ operace na tlustém střevě se nazývá resekce podle Hartmanna. Při této operaci je odstraněna část tlustého střeva před konečníkem, konečník zůstane zachován, ale konec střeva s ním nemůže být z různých důvodů ihned spojen. V takovém případě lze někdy přistoupit k další operaci, při které se střevo s konečníkem spojí. Podobná operace se provádí i na horní části sestupného tračníku. Po těchto zákrocích jsou vývody dvouotvorové a později se odstraní (zanoří).

Vývod se odborně nazývá stomie. Stomie je obecné vyjádření vyvedení či vyústění nějakého orgánu před stěnu břišní. Označení kolostomie znamená vývod tlustého střeva. Bezprostředně po operaci mívá mnoho pacientů ze života se stomií strach. Chirurgické vytvoření umělého střevního vývodu je však často nezbytné pro stabilizaci zdravotního stavu.

Zdroj: Bolesti zad a rakovina tlustého střeva

Jak poznám bolest žlučníku od bolesti slinivky

Pokud je ucpán společný vývod pankreatu a jater (žlučové cesty), dochází k městnání žluče a trávicích šťáv ve vývodu a k jejich zpětnému toku (v pankreatickém vývodu je větší tlak než ve vývodu jater, a tak dochází k poškození jaterní tkáně pankreatickými šťávami a rozvoji žloutenky – ikteru). K rozvoji žloutenky dochází v 25 %. Je třeba myslet i na to, že je možné šíření infekce i na jiné orgány a struktury v dutině břišní. Rozeznat konkrétní onemocnění může pouze lékař.

Zánět slinivky může být zaměněn s těmito onemocněními:

  • perforací gastroduodenálního vředu (vřed na rozhraní žaludku a dvanáctníku);
  • mechanickou střevní neprůchodností;
  • infarktem myokardu.

Proto při rozhovoru s lékařem žádné své příznaky nezapírejte, snažte se uvést i pro vás nepodstatné detaily související s onemocněním.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Příznaky žlučníkové koliky

Charakteristickým příznakem záchvatu žlučových kamenů je přítomnost kolikovité bolesti v pravé horní části břicha, často doprovázené nevolností a zvracením. Kromě toho se bolest způsobená symptomatickými žlučovými kameny může pohybovat od mírné až po těžkou. Bolest se neustále zvyšuje po dobu přibližně 30 minut až několika hodin. Osoba může také pociťovat bolest mezi lopatkami nebo pod pravým ramenem. K záchvatům často dochází po obzvláště tučném jídle a téměř vždy k nim dochází v noci a po pití.

Kromě bolesti, nevolnosti a zvracení může člověk pociťovat horečku. Pokud kameny zablokují vývod a způsobí únik bilirubinu do krevního řečiště a okolní tkáně, může se také objevit žloutenka a svědění. Pokud tomu tak je, pravděpodobně dojde ke zvýšení jaterních enzymů.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Kde je v těle slinivka

Kde je slinivka v lidském těle (uložení slinivky v těle)? Slinivka břišní je úzký plochý orgán dosahující délky mezi 12–15 cm. Anatomicky se dělí na 3 části: hlavu, tělo a ocas. V břiše je slinivka lokalizována pod játry, mezi žaludkem a páteří. Hlava slinivky přímo naléhá na dvanácterník (což je první část tenkého střeva). Ve slinivce břišní jsou drobné vývody, ve kterých se tvoří tekutina, která odtéká do hlavního vývodu slinivky. Tento hlavní vývod, který prochází celou délkou slinivky (od ocasu až k hlavě) a sbírá tekutinu z celé slinivky, ústí ve dvanácterníku společně s hlavním žlučovodem, jímž odtéká do tenkého střeva žluč ze žlučníku tvořená v játrech. Pokud máte bolesti v horní části břicha, které vystřelují do oblasti zad, tak to je právě oblast, kde bolí slinivka.

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Léčba

Nejběžnější léčbou rakoviny tlustého střeva je operace, při níž se nádor odoperuje spolu s několika mízními uzlinami. Zdravé části střeva se poté znovu spojí dohromady. Pokud se nádor nachází v konečníku, je postup o něco složitější. Konečník musí být odstraněn a pacientovi je vytvořen umělý vývod, takzvaná kolostomie. Pacientovi se udělá v břiše otvor, kterým může z těla odcházet pevný odpad. Specialisté potom pomáhají lidem s kolostomií vrátit se do běžného života. Pokud operace přijde dostatečně včas, což znamená, že se nádor pořád nachází pouze uvnitř tlustého střeva a ještě nenastal proces metastázy, existuje velká pravděpodobnost, že operace byl jediný zásah a pacient se úplně uzdraví. Radiační terapie se používá hlavně k léčbě rakoviny konečníku. Je důležitá, protože podstatně snižuje riziko návratu nádoru.

Nejhorší komplikací je, když se rakovina tlustého střeva neodhalí včas, pronikne za stěnu tlustého střeva a objeví se metastáze. Dnes není pro lékaře příliš složité odstranit nádor, který je lokalizován pouze v tlustém střevě, ale pokud se rozšíří, je nutné nasadit chemoterapii, kterou doprovází řada vedlejších a nechtěných účinků. Trvá velmi dlouho (běžně nejméně 6 měsíců) a vyžaduje si trpělivost a energii. Po absolvování všech léčebných procedur také není jisté, že nenastane recidiva. Proto je i po ukončení úspěšné léčení nutné docházet na pravidelné kontroly a kolonoskopie, aby se případný opětovný nádor co nejrychleji léčil.

Důležitou součástí prevence je vyšetření stolice na takzvané okultní krvácení. To je příměs krve ve stolici, která není vidět pouhým okem. Test je velmi jednoduchý a spočívá v tom, že tři dny po sobě dáváte vzorek stolice na malá papírová psaníčka. Princip testu vychází z toho, že většina nádorů ztrácí malé množství krve do stolice. Test samozřejmě neodliší krvácení z nádoru a například z nějaké banality, jako jsou hemoroidy nebo nějaká prasklá žilka. Test je pro osoby nad 50 let věku a toto vyšetření stolice je součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře. Test je hrazen jedenkrát za 2 roky zdravotní pojišťovnou. V době provádění testu se doporučuje jíst hodně zeleniny, luštěnin a tmavého chleba. Naopak se nedoporučuje jíst jelita, prejt, prejtovou polévku, syrové maso a zvěřinu. Nemají se užívat léky, jako jsou vitamín C, Acylpyrin, léky od bolesti hlavy, Ascorutin, Pelentan, Warfarin a léky snižující srážlivost krve, protože test by mohl být falešně pozitivní.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Zubní implantáty

Zubní implantát je umělá náhražka vlastního zubu, která je vpravena do ústní dutiny na místo původního zubu a plní jeho funkci. Dříve se používaly takzvané čepelkové implantáty, dnes se dává přednost válcovým titanovým implantátům se závitem. Jedná se o titanový šroubovitý pilíř nahrazující kořen zubu, který se během chirurgického zákroku zavede do čelisti. Titan je zpravidla bez komplikací přijímán lidským tělem, alergie na něj se téměř nevyskytují. Tento „umělý kořen“ tvoří stabilní základ pro dlouhodobé upevnění protetické nástavby a zároveň vyplňuje mezeru po chybějícím zubu, která by v budoucnu mohla v důsledku stažení kosti vyústit až v úbytek kostní hmoty. V zásadě se implantáty používají k náhradě jednotlivých zubů, jako pilíře pod fixní nebo snímací zubní náhradu, nebo pro ortodontické účely. Implantáty se užívají při náhradě jednoho, více nebo všech zubů.

Zdroj: Zubní protézy

Domácí léčba, když sleze nehet

Domácí léčba pomůže zmírnit bolest, podporuje hojení a předchází infekci. V rámci domácí léčby můžete odstranit nehet, udržovat oblast suchou, aby se zabránilo infekci, a čekat na růst nového nehtu. Při domácí léčbě také bude nutné léčit infekci nebo stav kůže, který způsobil oddělený nehet.

  • Ostré hrany nehtu uhlaďte pilníčkem nebo zastřihněte. To pomůže zabránit zachycení nehtu a jeho dalšímu odtrhávání.
  • Odstřihněte odtrženou část nehtu a nebo nechte nehet na pokoji.
  • Zakryjte nehet náplastí nebo lepícím obvazem, dokud nehet dostatečně nevyroste, aby chránil prst.
  • Pokud odstřihnete uvolněný nehet, budete mít méně starostí s tím, aby se nehet nezachytil a znovu neutrhl.
  • Pokud necháte uvolněný nehet na místě, nakonec sám odpadne, když ho nový nehet podroste.
  • Pokud je nehet částečně přirostlý, tak pomocí nůžek odstraňte uvolněnou část nehtu.
  • Po zastřižení nehtu namočte prst nebo prst do studené vody na 20 minut.
  • Naneste tenkou vrstvu lékařské vazelíny a oblast překryjte nepřilnavým obvazem.

Aby se zabránilo infekci:

  • Namočte si nohu nebo ruku do roztoku 1 lžičky (5 g) kuchyňské soli rozpuštěné v 1 litru teplé vody po dobu 20 minut, 2 nebo 3krát denně v následujících 3 dnech po zranění. Osušte a znovu naneste vazelínu a přikryjte čerstvým lepicím obvazem nebo náplastí.
  • Udržujte nehtové lůžko suché, čisté a pokryté vazelínou a lepícím obvazem, dokud nehtové lůžko není pevné nebo nehet nedoroste. Kdykoli obvaz zvlhne, použijte nový lepicí obvaz.
  • Sledujte příznaky infekce, jako je zvyšující se teplo, zarudnutí, bolest, citlivost, otok nebo hnis.
  • Pokud máte umělé nehty, tak odstraňte umělý nehet, pokud se nehet pod ním odděluje od nehtového lůžka. Pokud jej necháte na místě, dlouhý umělý nehet může roztrhnout nehtové lůžko.

Zdroj: Když sleze nehet


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP