Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ÚNAVA

OBSAH

Sucho v ústech a únava

Stres, úzkost a strach vedou k zapojení obranných systémů organismu (sympatický nervový systém) a jedním z mnoha efektů je i snížení tvorby slin a únava.

Zdroj: Co značí sucho v ústech

Diskuze

V diskuzi APAURIN DEXAMET METANOL - INFUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Fořtová.

Po 10 infuzích , veliká únava , nevím co s tím ,tlak 111/76 prosím o radu. Únava trvá již pět dní .předem děkuji Fořtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel BOHUMILA.

Velká únava , nechutenstvi , přetrvávající bolesti bederní páteři a nohou ,slabost .

Zdroj: diskuze Apaurin dexamet metanol - infuze

Příznaky nedostatku vitamínu B6

Únava, nespavost, nervozita mohou být příznakem oslabení nervového systému, které je zapříčiněno nedostatkem vitamínu B6. Nedostatečné množství pyridoxinu má vliv i na snížení imunity, což se může například projevit tvorbou vřídků (aft) v ústech.

Zdroj: Vitamín B6

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...MIGRÉNA, STRES, PODRÁŽDĚNOST, ÚNAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...migréna, stres, podrážděnost, únava

Zenaro a únava

Zenaro může nepříznivě ovlivnit pozornost a působit celkový útlum a ospalost. Účinek je značně individuální. Kromě toho byly po požití léku často popisovány nespecifické příznaky jako bolesti hlavy a sucho v ústech.

Zdroj: Lék Zenaro

Diskuze

V diskuzi UNAVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michalikova.

Mně pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peta.

Také mám s nimi dobrou zkušenost. Navíc vydrží dlouho. Máme v práci klimatizaci. Oči mám vždy strašně vysušené. Tyto kapky účinkují vždy velmi rychle.

Zdroj: diskuze Unavené oči

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eleni.

Musím přidat taky špatnou zkušenost. Hned na druhy den ,neskutečná únava jako při chřipce a pocit jako při horečce. Úplně mě to vyřadilo z provozu. Už nikdy víc..

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Pohled odborníka. Co na únavu říká homeopatie?

Zajímalo mne, jak se k jarní únavě staví například homeopatie. "Na únavu existuje asi 900 léků, nelze tedy doporučit jeden univerzální " říká homeopatka Ing. Alena Mydlová a pokračuje: "Homeopatie je léčba šitá přímo na jednotlivce, pouze tak je možné očekávat výsledky. Nemáte-li čas navštívit homeopata, nechá se vybrat některý z léků, například Arnika Montana (únava, vyčerpání), China (únava po nemocech), Phosphoric acid (duševní vyčerpání s následní fyzickou slabostí), Kali phosporicum (tělesné a duševní vyčerpání). Jestliže léky nezaberou do 2 - 3 týdnů, nečekejte a obraťte se na odborníka.V homeopatii se totiž nevybírá jen vhodný lék, ale také vhodná potence."

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Snadno a rychle proti jarní únavě

Diskuze

V diskuzi PALENÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Mně na pálení očí pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Marková.

V tomhle vám můžu poradit z vlastní zkušenosti :-) Když jsem koukala na telku tak běžela reklama na Ocutein Brillant od Da Vinci Academia , no koupila jsem to jelikož i známá si to chválila a chválím si to taky. Co jsem se dočetla tak má nejvíce luteinu na trhu 25mg a moje oči nejsou právě tak unavené a červené jak píšete vy.

Zdroj: diskuze Pálení očí

Proč jsme unavení?

Existuje mnoho teorií, proč se právě na jaře objevuje neovladatelná únava. Odborníci se shodují v tom, že hlavní příčinou je složení stravy, nedostatek vitaminů, málo pobytu na čerstvém vzduchu, nedostatek slunce a koneckonců i pohodlný moderní styl života.

Zdroj: Snadno a rychle proti jarní únavě

Průběh onemocnění

Onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou nebo horečkou. Onemocnění se nevyhýbá ani kojencům a batolatům, ty mohou mít horečku až 40 °C. Dalšími příznaky je změna chování dítěte, ale i dospělého, únava, rozmrzelost, bolestivé polykání, zduřelý čípek, zduřelé mízní uzliny na krku, nechutenství, rýma, kašel, chrapot, může se přidat i bolest břicha.

Zde můžete vidět, jak vypadá zduřelý čípek v krku.

Zdroj: Zduřelý čípek v krku

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Malátnost může souviset s užíváním ostropestřce. Tím jak se čistí játra, tak se může objevit zvýšená únava. Užívejte k tomu gel z aloe vera a hodně pijte. Tím pomůžete dostat toxiny rychleji z těla ven.

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Příznaky onemocnění lupus

Lupus je chronické autoimunitní onemocnění, které způsobuje zánět různých částí těla, zejména kůže, kloubů a ledvin, což může také ovlivnit krev. Imunitní systém normálně chrání tělo před viry, bakteriemi a jinými cizími útočníky. Autoimunitní onemocnění, jako je lupus, způsobuje ztrátu schopnosti imunitního systému, protože již nedochází k rozeznání rozdílů mezi cizorodými látkami a vlastními buňkami a tkáněmi. Imunitní systém pak začne tvořit protilátky namířené proti vlastnímu tělu. Příznaky této nemoci zahrnují únavu a bolest. Často však bývají tyto příznaky zaměněny s jinými zdravotními problémy. Nejčastější stížností lidí je únava, která je tak velká, že bývá důvodem, aby byly schopni fungovat normálně. Tato únava často souvisí s fibromyalgií, horečkou, bolestí svalů a kloubů.

Mezi další příznaky patří následující:

  • bolesti svalů a kloubů
  • horečka
  • delší nebo extrémní únava
  • anémie
  • problémy s ledvinami
  • bolest na hrudi
  • vyrážka
  • citlivost na světlo
  • ztráta vlasů
  • abnormální srážení krve
  • oční onemocnění
  • záchvaty
  • vředy v nose nebo ústech

Zdroj: Příznaky nemoci lupus

Diskuze

V diskuzi KREVNI TLAK U DETI 5 10LET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emília Novotna.

syn 8let atypicky autista časte bolesti hlavy a unava jaky je správnya hodnota krevniho tlaku?děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevni tlak u deti 5 10let

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA TLAK BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilma.

Dobrý den,
lékařka mi naměřila tlak krve 170/ 90, hned mi předepsala lék Prestarium Neo 5mg. Po tomto léku se cítím špatně. Nadměrná únava, stálé pokašlávání, špatná nálada. Lék beru krátce, 8 dní. Mám ho dál užívat?
Děkuji za odpověď. Vilma

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto jsou nepříjemnosti, které se vyskytují na začátku léčby. Postupem času vymizí. Váš krevní tlak byl opravdu vysoký a bez léčby by dříve nebo později zapříčinil vážné a život ohrožující komplikace. A vy přeci ještě umřít nechcete, že ne? Pro váš klid si promluvte se svým lékařem o těchto nepříjemných účincích, ale samovolně léčbu nepřerušujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Únava

Osobní strážcové: čerstvá zelenina a ovoce a merlík vonný! Toto nízkotučné obilí funguje jako dokonalý multivitamin. Je vydatným zdrojem živin, které dokáží dlouhodobě vzpružit organizmus, jsou to proteiny, vitaminy skupiny B a železo. Merlík je navíc bohatý na komplexní karbohydráty, které přijmou naše tělo k vyšším výkonům. Doporučuje se jíst 1,5 hrníčku vařeného merlíku denně.

Nepřátelé: Cukr a kofein (z tzv. energy drinků a káva). Oba nabídnou okamžitou energii, ale vydrží jen krátce.

Zdroj: Co ovlivňuje naší psychiku

Diskuze

V diskuzi VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frantisek.

je mi 76 let dlouhodobe se lecim na vysoky tlak jiz druhym rokem se citim velmi unaven bolest stehennich a lytkovych svalu otoky nohou dusnost voda na plicich obcasna tupa bolest na hrudi zrejme nedostatecna srdecni cinnost hlavbe neustale sucho v ustech celkova unava celeho tela vyzaduje nekolikrat denne ulehnout shrnuti otoky slabost spatne dychani unava pri chuzi neustale sucho v usech o cem to svedci dekuji preji prijemny den

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Zimnice z únavy

Únava a zimnice jsou přirozenou reakcí našeho těla na zátěž. Je to výzva k odpočinku. Podobně jako hlad a žízeň vybízejí k jídlu a pití, únavou nás tělo vyzývá ke krátké přestávce, chvíli na zotavení. Pokud se rozhodneme nebo jsme nuceni tuto výzvu ignorovat, může dojít k přetížení a poškození řady důležitých tělesných funkcí. Dojde k propuknutí doutnající nemoci, oslabené tělo podlehne i lehčí infekci, přetěžovaná kost se zlomí. Odkládání odpočinku podle políček v diáři nás může po letech nepříjemně překvapit. Najednou nám nestačí víkend, týdenní dovolená ani měsíc pracovní neschopnosti, abychom si dostatečně odpočinuli a byli schopni zase normálně pracovat. Únava se nás drží s nesmyslnou vytrvalostí, i když jsme zdraví, nic nám nechybí, všechny lékařské výsledky jsou v pořádku. Chronický únavový syndrom postihuje častěji ženy.

Nepřekonatelná únava není bohužel jedinou nepříjemností, které u tohoto onemocnění jsou. Často jej provází i lehce zvýšená teplota, nebo zimnice. Typicky se teplota zvyšuje po větší i menší psychické a fyzické zátěži. Mohou se objevit nepříjemné pocity v krku. Pálení a škrábání v hrdle podobné lehčí angíně. Výsledky z výtěrů jsou přitom opakovaně negativní. Chronický únavový syndrom patří mezi onemocnění centrálního nervového systému a léčí ho tedy neurolog.

Zdroj: Zimnice

Svědění kůže s vyrážkou

Vyrážka (ekzém) je definována jako zánět kůže, který není vyvolán mikroorganismy napadajícími kůži. Tělo tímto způsobem dává najevo problém v celém těle, kterým může být infekce, nedostatek nějaké živiny, špatná imunita, nebo onemocnění nějakého orgánu.

Příčiny svědění kůže, vyrážky, ekzému:

  • atopický ekzém, alergie;
  • snížená imunita a přítomnost infekce (například plané neštovice, spála, pásový opar);
  • opruzeniny (zčervenání, pupínky, pálení, bolest, svědění);
  • překyselení organismu (únava, zimomřivost, studené končetiny, bolest hlavy, snížená imunita, alergie, špatné hojení ran, poruchy nervů);
  • celiakie, alergie na lepek (bolest břicha, průjem, hubnutí, pocit plnosti, únava, krev ve stolici, kožní vyrážka);
  • cukrovka neboli diabetes mellitus (únava, ospalost, žízeň, hlad, nadměrné močení, necitlivost, brnění končetin, svědění kůže, průjem, záněty močových cest, afty, zápach z úst a z moči);
  • infekční onemocnění jako spalničky, spála zarděnky, neštovice.

Akutně vzniklá vyrážka může odeznít sama po několika dnech, nebo lze od kožního lékaře či v lékárně získat nespočet přípravků pro léčbu vyrážky, ekzému. Léčba by neměla znamenat jen zakoupení nějaké masti, pudru či zásypu, ale též změnu stravy (zdravá výživa), životního tempa, vyvarování se dráždivým, toxickým, tělu nevlastním látkám.

Zdroj: Svědění kůže


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP