Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UPORNY KASEL V NOCI

OBSAH

Suchý kašel v noci

Příčin suchého kašle v noci může být více, od astmatu, refluxu až po černý kašel. Pokud trpíte dlouhodobě těmito obtížemi, vyhledejte svého ošetřujícího lékaře. Léčba je vždy individuální dle stanovení diagnózy.

Zdroj: Suchý kašel

Diskuze

V diskuzi VIROVÝ ZÁPAL PLIC. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jircová.

Dobrý den,vnouček ,nyní v únoru 3 roky,je ode dneška s dcerou na jip s virovým zápalem plic.Včera začala horečka 39',předevčírem kašel a rýma,dnes v noci dušný.Od listopadu skoro 2 měsíce dráždivý kašel,dětská lékařka dávala jen sirupy na odkašlání,Rtg neudělala,malý několikrát v noci i přes den při spaní zvracel,prý je to zadní rýma.Myslím si,že vnouček už před tím prodělal zápal plic.Co si o tom myslíte?Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Virový zápal plic.

Alergický kašel u dětí

Alergie u dětí způsobují chronický kašel, podráždění dýchacích cest vyvolává u dítěte suchý kašel v noci, který je obtížně utišitelný. U dětí, které kašlou především v noci, může jít o neustálý kašel bez teploty, kdy příčinou suchého, dlouhodobého kašle může být také astma nebo gastroezofageální reflux.

Zdroj: Alergický kašel

Diskuze

V diskuzi PES KAŠLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nevrlý ota.

pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil.

Na virová onemocnění není antibiotikum.

Zdroj: diskuze Pes kašle

Dávivý kašel v noci

Dávivý kašel objevující se v noci může být spojen s refluxem jícnu. Reflux se považuje za nemoc v případě, že se vyskytuje pravidelně anebo často a způsobuje i další symptomy a obtíže. Onemocnění není vždy rozpoznatelné, ne vždy ho lze identifikovat, ale jeho jednoznačným projevem je zpětný tok obsahu žaludku.

Zdroj: Dávivý kašel

Diskuze

V diskuzi PSÍ NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Náš pes /kříženec 11 let/ má dávivý kašel. Veterinář mu dal tři injekce antibiotik a tři druhy prášků. Kašel se moc nezlepšil a veterinář řekl, že má stařeckou záduchu. Dá se s tím ještě něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nevrlý ota.

mám podobný problém.pes má dávivý kašel ,hlavně večer a v noci.je jí 8let.dvakrát antibiotika a moc se to nezměnilo.děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Psí nemoci

Co pomáhá na suchý kašel v noci

Někdy je suchý kašel v noci způsobený drážděním například při refluxu, kdy se žaludeční šťáva vrací zpět a zatéká do dýchacích cest, kde dráždí a způsobuje kašel. Poraďte se s vaším lékařem o eventuálním nasazení Omeprazolu. Pokud ani tento lék nebude mít efekt, bylo by vhodné alergologicko-imunologické vyšetření k vyloučení alergického kašle. Pokud kašel přetrvává déle než týden, je vhodné vyhledat lékaře, aby vyloučil závažnější příčiny kašle (zánět průdušnice, průdušek a podobně, zejména bakteriální) nebo neinfekční kašel (alergie, gastroezofageální reflux a podobně). Pokud by se jednalo o kašel v souvislosti se zadní rýmou, je nutné ji zaléčit.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM A KASEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

beru prestarium neo 5 mg muzu brat bromexin 8 na kasel kdyz jsem nachlazena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, tato kombinace je možná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium a kasel

Černý kašel v těhotenství

Černý kašel je v těhotenství pro ženu nebezpečný svými příznaky a průběhem. Řadí se mezi ně zvýšená teplota, pokašlávání, kýchání, rýma, nechutenství či únava. Toto období trvá 10–15 dní.

Dráždivý až křečový kašel – při záchvatu kašle pacient nejprve zrudne, pak zmodrá, slzí mu oči, mívá vyplazený jazyk a snaží se nadechnout, přičemž je slyšet „hýkavý“ zvuk. Záchvat končí vykašláním hlenu nebo zvracením. Záchvaty se opakují denně po dobu průměrně 6– 10 týdnů, často i déle. Desítky záchvatů jsou častější v noci a jsou značně vyčerpávající.

Zdroj: Černý kašel

Diskuze

V diskuzi STAFYLOKOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Stafylokoka jsem měla v krku asi 7let. Neustálé bolesti, kašel, dávení ve dne i v noci, užívání ATB. Dle lékařů jsem se s ním měla naučit žít, protože je nevyléčitelný. Pak jsem si jednou objednala přírodní produkty na opakovaný zánět dutin a zbavila se i stafylokoka. Dnes je to již 6tý rok a já mám klid. Produkty si občas objednám preventivně a jsem zdravá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den, mohla byste mi prosím napsat jaký přírodní produkt vám pomohl? Mám syna, který má stejný problém. Děkuji

Zdroj: diskuze Stafylokok

Léky proti kašli

Kašel je jedním z mechanismů, pomocí kterého se plíce zbavují nečistot, virů, bakterií a vdechovaného kouře. Normálně jsou dýchací cesty vystlány vrstvou hlenu, který při rýmě v důsledku spuštění reakce obranyschopnosti organismu zhrubne. Tato gelová lepkavá látka zachycuje pronikající viry a vypuzuje je ven. Kašel, při kterém odchází hlen, tak zvaný produktivní kašel, je dobrý kašel. Aby byly hleny řidší a vykašlávání snadnější, je třeba pít teplé nebo horké tekutiny. Suchý kašel, bez vykašlávání, tak zvaný neproduktivní kašel, není dobrým kašlem. Dráždí a vyčerpává organismus, a pokud se objeví v noci, nedovolí spát a regenerovat. V takovém případě je tlumení kašle na místě nejlépe lékem Stoptusin.

Zdroj: Kašel a rýma

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉK NA BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Mohl bych se zeptat kolik nocí je tak zhuba potřeba tento česnek přikládat? Po první noci se bradavice zvětšila 5x více než byla před touto léčbou tak nevím... děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Česnek se přikládá na bradavice obden do doby, než bradavice zmizí.

Zdroj: diskuze Domácí lék na bradavice

Co znamená dávivý kašel u dětí v noci

Suchý (dráždivý, neproduktivní, plechový, laryngeální, tracheální, štěkavý, kokrhavý, atd.) – vyčerpávající, bolestivý typ kašle, kde nejsou slyšet hleny (malé děti neumí hleny vykašlávat, proto poslouchejte, zda dítě při kašli vydává vlhké zvuky nebo ne). Obvykle bývá na začátku infekce nebo tehdy, je-li zánět v hrtanu nebo průdušnici.

Zdroj: Babské rady na dávivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem PÁLENÍ NOHOU PŘI .SPANÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Průcha.

Dobrý den,v noci při spaní mě pálí nohy,od kolen až po chodidla.Nevím od čeho to je.V noci mě to budí a nemohu spát

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomůže vám neurolog, kardiolog a fyzioterapie. Z doplňků stravy pomůže ginkgo biloba a vitamín B6.
Alternativně můžete zkusit volně prodejný Mobivenal micro.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty

Suchý kašel u psa

Suchý kašel je projevem zánětu na sliznici průdušnice, průdušek, ale i v plicních sklípcích. Pokud se jedná o závažné onemocnění, je vhodné podávat homeopatické léky v kombinaci s klasickými.

Léčba

Při léčbě suchého kašle je možné použít níže uvedená homeopatika.

Oscillococcinum: Na počátku onemocnění je možné systematicky podávat 1–2krát denně.

Ferrum phosphoricum: Lék vhodný při akutním zánětu průdušnice a průdušek, kašel suchý, krátký, spastický, teplota nebývá, nebo je jen lehce zvýšená. Někdy může zvíře vykašlat hlen s krví, může se vyskytnout krvácení z nosu.

Ředění 8–15 CH 2–3krát denně.

Drosera: Kašel suchý, častý a krátký. Zhoršuje se v noci.

Ředění 9–15 CH 2–3krát denně.

Spongia tosta: Kašel suchý, drsný, zhoršuje se v teplé místnosti a vleže.

Ředění 5–9 CH 3–6krát denně.

Nikdy zvířeti nepodávejte brufen či aspirin, mohli byste ho otrávit. Dbejte pouze rad veterináře. Co pomůže vám, může psovi ublížit!

Zdroj: Pes kašle

Jak poznat příčinu kašle?

Počínající zánětlivé akutní onemocnění dýchacích cest se vyznačuje zejména suchým dráždivým kašlem, který se vyskytuje hlavně v noci a ráno. Astmatický kašel je suchý a objevuje se v noci, ráno a především po fyzické námaze. Ataka silného záchvatovitého kašle vzniká na podkladě přítomnosti cizího tělesa v dýchacích cestách. Vlhký (produktivní) kašel může být příznakem chronické formy onemocnění dýchacích cest, ale také rakovinného postižení plic či srdečního selhání. Léčba odpovídá stanovené příčině a typu kašle. Produktivní (vlhký) kašel by se neměl v žádném případě potlačovat, neboť odstraňuje škodliviny z plicní tkáně. Zde se aplikují expektorancia, která slouží ke snadnějšímu vykašlávání, nebo mukolytika na zředění hlenu. V případě bakteriální nákazy je nutno zahájit léčbu antibiotiky. Kašel způsobený akutní překážkou v dýchacích cestách je nutno urgentně řešit a zamezit tak udušení nemocného. Kašel by se neměl za žádných okolností podceňovat. Každý, kdo začne kašlat, by se měl nadále pozorovat a sledovat další průběh kašle, jeho vývoj a podobu. Včasným podchycením akutní formy se může nejen předejít dalším možným komplikacím, zamezit přechodu od akutního stadia choroby do její chronické formy, ale i včas zasáhnout proti rakovinnému bujení. Kašel mnohdy bývá prvním varovným signálem upozorňujícím na jakýsi boj s patologickou látkou v organismu.

Zdroj: Kašel

Dávivý kašel v těhotenství

Dávivý kašel v těhotenství je nepříjemnou záležitostí a příčin vzniku může být mnoho. Vždy je vhodné vyhledat lékaře.

Zdroj: Dávivý kašel

Co pomáhá na alergický kašel u dětí

Vaše dítě začalo kašlat a vy mu v lékárně koupíte v minulosti osvědčené kapky proti kašli. Ty ale náhle nezabírají. Po týdnu tedy navštívíte pediatra, který může usoudit, že se asi nejedná o virovou, ale bakteriální infekci a doporučí antibiotika. Kašel ale ani po dvou týdnech neustává. V takovém případě je určitě třeba myslet na to, že se může jednat o alergii, jejímž prvním projevem je astmatický kašel. Neváhejte tedy a navštivte lékaře odbornosti alergologie a klinická imunologie – ten potvrdí případný alergický původ obtíží a nasadí vhodné léky.

Léčba kašle závisí na jeho příčině. Dítěti ale můžete ulevit zvlhčováním vzduchu v pokoji, zvláště v noci. V některých případech může pomoci zvýšení hlavové části postele. U kojenců je důležité udržovat průchodný nos, aby mohli přijímat potravu.

Farmakologická léčba kašle by měla být vždy v rukou lékaře. Léky na kašel (sirupy, kapky – včetně volně prodejných) podávejte pouze na doporučení lékaře. Podle několika nedávno provedených výzkumů tyto léky nemají u dětí až do 6 let žádný efekt na průběh onemocnění a přitom mohou mít život ohrožující vedlejší účinky, zvláště u kojenců a batolat.

V současnosti se rozlišují dvě základní skupiny léčiv. Takzvané léky záchranné se inhalují při akutním astmatickém záchvatu pomocí inhalátoru (dvě až čtyři vdechnutí) a nemocní velmi přesně vědí, v jaké dávce a kolikrát za den (až čtyřikrát) je mohou užít. Jsou mimořádně rychle účinné – už v řádu minut po jejich inhalaci dojde k rozšíření dýchacích cest a nemocným se výrazně uleví.

U těžších forem astmatu, kdy je potřeba častěji aplikovat záchrannou léčbu (třeba i několikrát do týdne), se užívají takzvané protizánětlivé preventivní léky. Mohou se opět inhalovat nebo vdechovat v práškové formě pomocí speciálního dávkovače. Jedná se o inhalační formu hormonů kůry nadledvin – kortikoidů. Pokud jsou tyto léky užívány a dávkovány podle doporučení, pak nemají žádné závažné negativní systémové účinky, protože vdechnutá dávka je naprosto minimální a téměř vůbec se nedostane do krevního řečiště. Působí tedy pouze v dýchacích cestách a pacientům při jejich užívání nehrozí žádné nebezpečí.

Kdy kontaktovat lékaře:

  • kašel se objeví u dítěte mladšího 6 měsíců;
  • dítě má problémy s dýcháním nebo se při dýchání objevuje pískot;
  • náhlý kašel z plného zdraví, zvláště pokud je doprovázen horečkou;
  • bolestivý kašel, úporný nebo je doprovázen častým zvracením;
  • dítě odmítá kvůli kašli jídlo a pití;
  • kašel trvá déle než 10 dní;
  • vykašlává-li krev.

Zdroj: Alergický kašel

Co pomáhá

Aromaterapie

Je výborná na uvolnění dýchacích cest i jako prevence: v čase viróz si dejte koupel s éterickými oleji. Každý večer můžete sobě i dětem přidat do koupele silice podle nálady. V podstatě všechny zvyšují imunitu, takže tady není úplně nutné hledat tu vhodnou na sto procent.

Zvlhčovače vzduchu

Jsou asi jedinou větší investicí, ale vyplatí se, pokud se vám kašel často vrací. Zvlášť ten dráždivý se v suchém a teplém prostředí zhoršuje, takže jestli bydlíte například v paneláku, tahle investice se vám vrátí (případně si můžete pořídit jednoduchou variantu v podobě zásobníků vody na topení). Zvlhčovač využijete zejména v noci, kdy vás kašel probouzí.

Návštěva solné jeskyně

Je příjemná možnost, jak si pročistit a dobře regenerovat dýchací cesty.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Černý kašel u dospělých

Černý kašel postihuje dospělé jedince výjimečně. Mezi jeho hlavní příznaky patří nevolnost, nechuť k jídlu, zahlenění, rýma, samozřejmě kašel a slzení očí. Dále se může objevit dušnost, potíže s dýcháním, nadměrná tvorba slin, zvracení a horečka.

Zdroj: Černý kašel

Dávivý kašel po jídle

Dávivý kašel po jídle může být vyvolán podrážděním trávicí soustavy, alergickou reakcí, nebo jen zaskočením sousta.

Zdroj: Dávivý kašel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP