Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ÚŘAD PRÁCE

OBSAH

Žádost o rodičovskou dovolenou

Pokud si chcete podat žádost o poskytnutí rodičovských dávek, musíte navštívit úřad práce. Obracejte se na úřad práce v místě vašeho trvalého bydliště. Zde můžete žádat nejenom o dávky při péči o dítě, ale i o další sociální příplatky a podporu.

Formulář si můžete stáhnout přímo z těchto stránek, nebo můžete využít možnost vyplnit formulář online přímo na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí – mpsv.cz. K vyplnění formuláře jej stačí vytisknout a čitelně dopsat všechny požadované údaje.

Žádost o rodičovský příspěvek se vyřizuje na úřadu práce po narození dítěte nebo na konci mateřské dovolené.

Žádost se předkládá na tomto formuláři - můžete si jej vytisknout a vyplnit, nebo si vyzvednout prázdný tiskopis na některé pobočce úřadu práce, nebo žádost můžete podat i čistě elektronicky prostřednictvím webového portálu ministerstva práce a sociálních věcí.

Kromě formuláře s žádostí může být potřeba přiložit i další dokumenty jedná se především o následující – rodný list dítěte, potvrzení o denním vyměřovacím základu, pokud dítě navštěvuje státní školu nebo školku, pak i potvrzení o návštěvě jeslí, mateřské školy nebo jiného obdobného zařízení pro děti předškolního veku.

Zdroj: Rodičovská dovolená

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den . Prosím o radu , v roce 2019 jsem prodělal transplantací obou plic , v roce 2021 mne zjistily Polyneuropatii dolních končetin , pán lékař mne naordinoval při chůzi používat chodítko neb sem tam spadnu na zem a berle, mám problém s chůzi . Prosím o radu mám nárok na průkaz ZTP. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O vašem nároku na průkaz ZTP může rozhodnout pouze Úřad práce. Vy musíte vyplnit tiskopis, který dostanete na Úřadu práce. Tiskopis k žádosti o přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením můžete vidět také tady: www.mpsv.cz/document…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Domácí práce / kutilové

Mnoho zranění očí bývá způsobeno nehodami kutilů. Nebezpečná je například práce se železem, kdy mohou odlétávat malé horké kovové piliny a dostat se vám do oka, což představuje riziko onemocnění siderózou, která negativně ovlivňuje vidění a vzniká impregnací tkáně železem. Proto vždy používejte ochranné pracovní brýle, které musí:

  • být odolné proti nárazu;
  • dodržovat příslušné normy;
  • správně sedět;
  • být použitelné i přes vaše brýle, pokud je používáte.

Zdroj: Ochrana očí

Poradna

V naší poradně s názvem ARTROZA NEMOC Z POVOLANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav holub.

Pred 2 roky mi zjistili artrozu kolene pracuji 38 let u drahy jako posunovac loni v lete jsem v praci upadl a muj stav se zhorsil ze pro bolest jsem musel jit na nemocenskou jedinne reseni je Tep. Kolena ale termin mam az v dubnu 2017. ted mi spo roku skoncila nemocenska muse jsem zazadat o inv duch.nahr.praci kterou bych zvladl nemaji chodim o fr holi mohlo by se jednat o nemoc z povolani dekuji.je mi 56 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš případ nepůjde uznat jako nemoc z povolání. Budete si musetještě na deset let najít novou práci, u které nebudete muset chodit. Hledat práci můžete buď sám prostřednictvím internetu a telefonu a nebo vám v tom může pomoci příslušný Úřad práce. Nová práce Vám zvedne znovu sebevědomí a uspokojí to přání být užitečný. Jste ještě mladý. Vyřiďte si invalidní důchod a tu novou práci dělejte pro zábavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Artroza nemoc z povolani

Činnosti katastrálního úřadu

Katastrální úřad provádí tyto činnosti: vykonává státní správu katastru nemovitostí České republiky; vykonává správu zhušťovacích bodů a podrobných polí polohového a výškového; projednává porušení pořádku na úseku katastru nemovitostí České republiky podle zvláštního zákona; schvaluje změny pomístního názvosloví a zabezpečuje činnosti spojené se standardizací geografického názvosloví; schvaluje změny hranic katastrálních území; vykonává správu základních státních mapových děl stanovených Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním; plní další úkoly na úseku zeměměřictví a katastru nemovitostí České republiky, kterými ho pověří Český úřad zeměměřický a katastrální.

Zdroj: Jak nahlížet do katastru nemovitostí

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮKAZ ZTP NA BÉRCOVÉ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Smutná.

Dobrý den,chci se zeptat,jestli mám nárok na průkaz ZTP, když mám celkem často bércové vředy.Je mi 59 let.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte to a uvidíte, jak o vás posudkoví lékaři rozhodnou. Na podání žádosti máte právo, vše je zdarma. Jen musíte zajít na Úřad práce a tam tuto svoji žádost podat. Na tomto úřadu k tomu mají příslušný formulář, který vyplníte. Nezapomeňte věrohodně uvést, jak vám váš zdravotní stav znemožňuje pohyb a proč nezbytně potřebujete průkaz ZTP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průkaz ztp na bércové vředy

Jak se stravovat po kolonoskopii do práce

Den po kolonoskopii se doporučuje konzumovat pouze dietní stravu, jiná opatření nejsou nutná. Pacienti s analgosedací by měli mít zajištěn doprovod domů. Pokud je pacient bez komplikací, strava se neupravuje.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem PRÁCE PO NATRŽENÉM MENISKU KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,chci se zeptat zda po natrženém menisku,mužu pracovat ve stoje nebo zda je lepší práce střídava-ve stoje a v sedě,nebo jen sedavé zaměstnání.Je mi 56 let.
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při natrženém menisku je třeba se vyhnout činnostem, které zhoršují bolest kolena, zejména jakékoli činnosti, které způsobují kroucení nebo otáčení kolena. Pokud je vaše bolest silná, používání berlí může snížit tlak na koleno a podpořit hojení. Co se týče práce ve stoji nebo v sedě, není to pro toto zranění podstatné a volba pozice bude záviset na vašich subjektivních pocitech. Zůstaňte aktivní, v pohybu a také v kontaktu se svým ortopedem, který dohlédne na správné zhojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Práce po natrženém menisku kolena

Venkovní a manuální práce

Zeptejte se svého zaměstnavatele, které činnosti vyžadují ochranné brýle. Mějte se na pozoru při používání takových strojních zařízení, jako jsou úhlové brusky a vrtačky, také dbejte opatrnosti při práci s chemikáliemi, které mohou způsobit ošklivé popáleniny.

Zdroj: Ochrana očí

Diskuze

V diskuzi ZMENA PRACE PO OPERACI KARP.TUNELU NA OBOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobry den jsem po operaci Karl.tunelu na obou rukou a pracuji na interním oddělení u ležících pacientů kde prace je na zátěž rukou enormní mužů tuto práci nadále vykonávat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zmena prace po operaci karp.tunelu na obou rukou

Rodičovská dovolená pro otce

O rodičovskou dovolenou může požádat i otec dítěte. Otec dítěte má díky novelizaci zákoníku práce i právo o své narozené dítě pečovat, a to téměř za stejných podmínek jako jeho matka. Otci musí k jeho žádosti zaměstnavatel dle ustanovení § 196 zákoníku práce poskytnout rodičovskou dovolenou, a to ode dne narození dítěte v rozsahu, v jakém o ní požádá, nejdéle do tří let věku dítěte, a to i v případě, že současně s ním matka dítěte čerpá mateřskou (rodičovskou) dovolenou (§ 198 odst. 1 zákoníku práce).

Právo na rodičovskou dovolenou má stejně jako zaměstnankyně i zaměstnanec, který převzal dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu, nebo dítě, jehož matka zemřela. Rodičovská dovolená se zaměstnanci poskytuje ode dne převzetí dítěte do péče nejdéle do dosažení 3 let věku dítěte, bylo-li dítě převzato po dosažení 3 let věku nejdéle však do 7 let, poskytuje se rodičovská dovolená v rozsahu 22 týdnů od převzetí dítěte, ve stejném rozsahu se poskytuje rodičovská dovolená i v případě, že dítě bylo převzato před dovršením 3 let věku, avšak do doby 3 let věku dítěte uplyne kratší doba než 22 týdnů (§ 197 zákoníku práce).

Ačkoli byla rodiči poskytnuta zaměstnavatelem rodičovská dovolená do 3 let věku dítěte, má možnost i v jejím průběhu požádat zaměstnavatele o ukončení rodičovské dovolené a o návrat do zaměstnání. Požádá-li muž o návrat do zaměstnání po uplynutí doby, po níž je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou (tedy po uplynutí 22, či při vícečetném porodu 31 týdnů od narození dítěte), má zaměstnavatel povinnost ho zařadit zpět na původní práci a pracoviště. V případě návratu zaměstnance do zaměstnání po vyčerpání rodičovské dovolené má zaměstnavatel povinnost zařadit jej pouze podle podmínek pracovní smlouvy (v souladu se sjednaným druhem a místem výkonu práce, tedy nikoli na původní práci a pracoviště).

Zdroj: Rodičovská dovolená

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDENÍ HLAVY, PŘI SLEDOVÁNÍ TELEVIZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavol Píštek.

Při delším sledování televize mne začne svědit hlava.,.Práce s počítačem mi nevadí Nepomáhají žádné šampon . Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě bych ihned preventivně použil přípravek proti vším. Ten je pro vás neškodný a jednoznačně do budoucna vyloučí možnost, že máte vši. Pokud svědění do několika dní po aplikaci přípravku na vši neustoupí, tak je na řadě další možná příčina neurologické povahy. Tyto problémy se svěděním hlavy by mohla způsobovat pozice a nastavení krku při sledování televize. V krční páteři je mnoho nervových zakončení, která když se dráždí tlakem nebo pohybem, tak mohou do mozku přinášet vadné vzruchy. Ve skutečnosti se na vaší hlavě nic neděje, ale mozek dostává informace, že vás svědí hlava. Příčina může být v celkově špatném držení těla nebo ve způsobu posedu při sledování + mnoho dalších. Pro přesné určení příčiny bude vhodné nechat se nejdříve vyšetřit lékařem na neurologii a na základě jeho doporučení posléze i na ortopedii. Podle výsledků se pak zkuste podřídit návrhům obou lékařů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí kůže

Bezpečnost při práci

Zaměstnavatelé jsou ze zákona povinni chránit své zaměstnance před rizikem zranění.

Použití počítačů

Počítače jsou častou příčinou problémů u pacientů. I když nezpůsobují trvalé poškození očí, dlouhodobá práce u počítače může vést k přetížení, nebo může zhoršit stávající oční onemocnění. Symptomy zahrnují potíže s očima, bolesti hlavy, svědění očí a potíže se zaostřením. Doporučuje se dívat se pravidelně z okna na vzdálené objekty a dělat si časté přestávky.

Zdroj: Ochrana očí

Diskuze

V diskuzi MÁ ZKUŠENOST S CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Tento přípravek užívaly 2 mé kolegyně z práce a nemohla jsem si nevšimnout, jak zhubly. Vidím, že nejsou jediné, takže ho také vyzkouším.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Malena.

Já jsem to už zkusila. Podobně jako většina lidí tady jsem výrazně zhubla a také měla více energie. Držím palce!

Zdroj: diskuze Má zkušenost s CGA800

FLAT COATED RETRÍVR

Postava: středně velká a dobře osvalená

Výška (v kohoutku): pes = 51 – 61, 5 cm, fena = 56,5 – 59 cm

Zbarvení: hnědé, černé

Lov: vodní práce, ale i lov malé srstnaté zvěře

Schopnosti:

  • dobře aportuje
  • skvěle plave
  • vyvinuté lovecké pudy

Povaha: optimistický, vlídný, spolehlivý, laskavý, neagresivní, bystrý, inteligentní, není to dobrý hlídač

Vztah:

  • k lidem: výborně vychází s lidmi i s dětmi
  • ke zvířatům: dobře vychází se všemi zvířaty

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – retrívři, přinašeči

Diskuze

V diskuzi POŽADAVKY PRO KOLAUDACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Vinš.

Dobrý den,
nejde kolaudovat žádná stavba na kterou nebylo vydáno stavební povolení nebo ohlášení. Každý stavební úřad má na tuto problematiku odlišný pohled, proto bych doporučil se zajít pozeptat na příslušný stavební úřad. Dokumentace k zlegalizování by měla obsahovat projektovou dokumentaci, geodetické zaměření a revize.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emil 4.

Kolaudace je úřední postup, který musí proběhnout před tím, než začne být užívána určitá právě dokončená stavba. Téměř všechny dokončené stavby lze totiž začít užívat pouze buď na základě oznámení stavebnímu úřadu, nebo na základě jeho vyhovění žádosti o vydání tzv. kolaudačního souhlasu. Mám teď pozjišťováno, stavíme s www.ma-construction.cz a v dubnu by mělo být hotovo :)

Zdroj: diskuze Požadavky pro kolaudaci

Kolaudace při ohlášení stavby

Podmínky kolaudace při ohlášení stavby

Kolaudace jako taková u ohlášené stavby neprobíhá. Vy jako vlastník jste povinen oznámit stavebnímu úřadu alespoň 30 dní předem, že plánujete započít užívání stavby. Stavební úřad by si s vámi na základě vašeho oznámení měl sjednat datum, kdy provede závěrečnou kontrolní prohlídku, na základě které dostanete souhlas stavbu užívat.

Co budete k žádosti o užívání stavby potřebovat?

Než budete žádat o užívání stavby, je potřeba se zastavit na stavebním úřadě a vyzvednout si příslušnou žádost nebo si tuto žádost najít na internetu. K žádosti dále budete muset doložit:

  • geometrický plán ověřený katastrálním úřadem;
  • geodetické zaměření skutečného provedení stavby;
  • průkaz energetické náročnosti budovy;
  • doklady o výsledcích zkoušek a měření všech předepsaných předpisů;
  • atesty a certifikáty použitých materiálů na stavbě;
  • prohlášení stavebníka či zhotovitele, že provedl stavbu dle rozhodnutí stavebního úřadu;
  • dokumentace skutečného provedení se zakreslenými změnami.

Potřebujete radu?

Vyhledejte si poradenskou stránku na internetu nebo kontaktujte místně příslušný katastrální úřad.

Cena kontrolní prohlídky a závěrečného stanoviska

Podání oznámení o užívání stavby i vydání závěrečného rozhodnutí stavebním úřadem jsou zdarma.

Zdroj: Co je kolaudace

Diskuze

V diskuzi VITAMÍNY PROTI PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka.

Já většinou šumáky, je to pohodlné a zabírá rychle, třeba Livsane C mi chutná ale dneska je toho tolik, že ani něívm které koupit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Léňa.

Tak ten šumák fajn,hlavně to stíhám cestou do práce :D moc nestíhám vařit, tak jsem ráda, že si můžu vit. sehnat v lékárně

Zdroj: diskuze Vitamíny proti padání vlasů

LABRADOR RETRÍVR

Postava: mohutná stavba těla

Výška (v kohoutku): pes = 56 – 57 cm, fena = 54 – 56 cm

Zbarvení: žluté, černé, játrově hnědé

Lov: vodní práce, lov pernaté i srstnaté zvěře

Schopnosti:

  • vynikající čich
  • dobře poslouchá povely
  • skvělé plavecké schopnosti
  • vynikající aportér

Povaha: vyrovnaný, činorodý, přizpůsobivý, oddaný, inteligentní, horlivý, poslušný, milý, přátelský, bystrý, oddaný

Vztah:

  • k lidem: je oddaný svému pánovi, dobře vychází s dětmi
  • ke zvířatům: obvykle nemívá problémy s jinými psy a zvířaty

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – retrívři, přinašeči

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dorota Zemanová.

Vážená Kamčo, jak ale ta dýňová semínka ze slupek vyloupat?
Ručně po jednom by to dalo hrozně práce... dík za odpověď-D.Z.

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP