Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ŽALUDEČNÍ VŘEDY A ŽIVÁ VODA

OBSAH

Léky na žaludeční vředy

  • antacida, antiulceróza
  • antagonisté H2-receptorů
  • antagonisté M3-receptorů
  • inhibitory protonové pumpy (omeprazol)
  • antibiotika (k odstranění H. pylori)

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ŽALUDEČNÍ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Recept na žaludeční vředy .Nemohu nikde najít jak co uvařit ,prosím o celé recepty děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Několik receptů na to co vařit při žaludečních vředech je zde odstavec.uzdravimse.…

Zdroj: diskuze Co jíst na žaludeční vředy

Žaludeční vředy prasknutí

Žaludeční vřed může prasknout a obsah vyteče do volné dutiny břišní, což se projeví naráz vzniklou prudkou krutou bolestí s rozvojem náhlé příhody břišní. Jedná se akutní situaci, která musí být ihned chirurgicky řešena. Při postupném prohlubování vředu stěnou žaludku nebo dvanáctníku prostoupí až do okolních orgánů. Nejčastěji vřed penetruje do slinivky břišní. Do volné dutiny břišní se sice žaludeční obsah neuvolní, ale jeho agresivní složení způsobí zánět v postiženém orgánu. Je pro něj typická úporná bolest, často vystřelující do zad.

  • Příznaky: zvracení krve.
  • Léčba: zástava krvácení se provádí endoskopicky.

Zdroj: Žaludeční vředy

Klinické příznaky vředů v žaludku

Žaludeční a dvanáctníkové vředy způsobují bodavou bolest břicha v epigastriu - žaludeční křeče. Žaludeční vřed se často projevuje zvýšenou nebo přetrvávající bolestí po jídle. Bolest způsobená vředy se často snižuje požitím jídla. Může se objevit nevolnost nebo přetrvávající zvracení. Vředy mohou zmizet téměř bez příznaků, zejména při užívání léků, které snižují pocit bolesti. Existuje přibližně jedna třetina pacientů se symptomatickou komplikací vředů.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Od března mam bolesti žaludku po gastroskopiji mě bylo řečeno že mam vředy a helicobakter brala jsem antibiotika a zulbex ale bolesti přestali jen na krátkou dobu.Vředy mě spusobíl warfarín ktery jsem užívala několik roku na ředěni krve ted beru Stacyl.Mate někdo skušenost jak se vylečit bez leku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pilory způsobuje zánět žaludku a jeho překyselení, které se může vyvinout až ve vředovou chorobu, a ta může ohrozit život náhlým krvácením do dutiny břišní. Helicobacter je bakterie citlivá na silné dávky antibiotik, která se obvykle užívají jako trojkombinace tří preparátů najednou. Úspěšnost léčby se zjistí vyšetřením stolice na přítomnost antigenů. Takže se s pomocí svého lékaře ujistěte, zdali stále helicobakter máte. Zároveň lékaři sdělte, že se vám vrátily bolesti žaludku. Máme několik účinných léků proti překyselení, které společně s dietním opatřením mohou tyto problémy úplně odstranit. Zůstaňte stále v péči lékaře gastroenterologa, protože s ním můžete své problémy se žaludkem vyřešit nejlépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Epidemiologie a klasifikace žaludečních vředů

Žaludeční vředy jsou běžným stavem. Pravděpodobnost výskytu duodenálních vředů je trojnásobná. Muži jsou postiženi třikrát častěji duodenálními vředy než ženy. Výskyt žaludečních vředů je rovnoměrně rozložen mezi obě pohlaví. Obě nemoci jsou častější po čtyřicítce.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Jěště jednu otazku co je lepši lek Zulbex neb Helicid.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oba dva léky účinkují shodně tím, že blokují protonovou pumpu, čímž omezují tvorbu kyseliny chlorovodíkové a regulují tak kyselost žaludku. Rozdíl mezi nimi je v účinné látce Omeprazol v Helicidu a Rabeprazol v Zulbexu. Vyzkoušejte nejdříve Helicid a pokud byste pociťovala některý z vedlejších účinků, tak můžete vyzkoušet Zulbex. Přípravky užívejte pod dohledem a s vědomím lékaře, protože tyto léky při dlouhodobém užívání mohou zapříčinit zbytnění žaludeční stěny a tím přivodit nové komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Histologie

Na první pohled vypadá žaludeční vřed jako kulatý defekt s plochým okrajem. Starší vředy mají na okraji často zvýšenou, zjizvenou tkáň. Po zhojení vředu se objevuje vysoce vaskularizační červená jizva. Tato jizva postupně přechází ve vláknitou bílou jizvu. Histologicky jde o fibrinoidní nekrózu. V rané fázi hojení vředu je charakteristická jeho stratifikace. V průběhu hojení rostou jeho okraje. Může trvat několik let, než se obnoví původní žaludeční žlázy v místě vředu. Častá je metaplazie vředu, kdy se slučují vrstvy žaludeční stěny a žaludeční povrchové tkáně, což může vést k pohybovým poruchám žaludku. Vředy na dvanácterníku vykazují podobné vrstvení jako žaludeční vředy. V Brunnerových žlázách se obvykle objevují rýhy nebo hyperplasticida.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vili.

Nejlépe a trvalé čistění organismu dokáže pouze alkalická (živá) voda, cena je zanedbatelná. Voda má vysoký ORP -.

Po zadání - alkaliné water- se dozvíte mnohem vice. O vodách web: www.mrtva-ziva-voda.… , proč pít živou vodu.

Máte i možnost předejít mnoha nemocem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Čaj na žaludeční vředy

Ingredience: 3 díly květu slézu, 1 díl květu heřmánku, 1 díl květu tymiánu, 1 díl květu měsíčku

Postup: Připravíme si uvedené množství květů slézu, měsíčku, tymiánu a heřmánku. Vše smícháme a 2 lžíce směsi dáme do 1/2 l vlažné vody a necháme 2 hodiny macerovat. Poté směs pomalu zahříváme téměř k varu, odstavíme a necháme 15 minut přikryté vyluhovat. Čaj na žaludeční vředy přecedíme a pijeme po částech půl hodiny před každým jídlem. Léčbu žaludečních vředů podpoříme (kromě pití čaje) převážně zásaditou dietou.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Diskuze

V diskuzi ŽIVA VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

KOMPLETNÍ VÝŽIVA PRO VAŠE TĚLO

7 denní kurz hubnutí zdarma - registrace na www.snama.cz/dieta NEJDE JEN O HUBNUTÍ, ALE PŘEDEVŠÍM O KVALITÍ VÝŽIVU ORGANISMU

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Živa voda

Lokalizace žaludečního vředu

Chronický žaludeční vřed je v oblasti výstelky žaludku nebo dvanáctníku, které jsou poškozeny žaludeční kyselinou. V poslední době se za příčinu považuje výskyt bakterie, která může žít v žaludku a jmenuje se Helicobacter pylori.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi O DETOXIKACI ORGANIZMU DOOPRAVDY. BEZ OMYLŮ A POVĚR. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helca.

Prosím o vysvětlení živá a mrtvá voda a kde se dá koupit.Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: O detoxikaci organizmu doopravdy. Bez omylů a pověr.

Žaludeční vředy příznaky

Onemocnění žaludečními vředy může probíhat mírnou formou s malými obtížemi, nebo je naopak provázeno velmi nepříjemnými a bolestivými projevy:

  • Pálivá, bodavá nebo tupá bolest. Bývá obvykle v oblasti nadbřišku nebo vpravo od střední břišní čáry pod hrudní kostí, může se šířit až pod pravý žeberní oblouk. Bolest se hlásí zejména při jídle.
  • Žaludeční vředy se mohou projevovat také pálením v jícnu, pocitem návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu, častou potřebou ke zvracení nebo přetrvávajícími bolestmi břicha. Bolest se objeví a zase mizí, zejména po jídle. Někdy trvá několik dní a budí pacienta ze spaní.
  • Nemocný ztrácí chuť k jídlu.
  • Dalším symptomem je, že pacient hubne, ale někdy i tloustne, když zahání bolest jídlem.
  • Ve stolici se může objevit krev, bývá často zčernalá. Zvlášť pokud vřed praskne.
  • Nemocný trpí nevolnostmi, někdy zvrací. Známkou této nemoci je rovněž spavost a únava.
  • Obtíže jsou často sezónní a zhoršují se zvláště na jaře a na podzim. Vředy se mohou dále komplikovat buď krvácením, anebo prasknutím. V obou případech je třeba urgentní zákrok lékaře.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Léky na žaludeční vředy

Podíl na vzniku žaludečních vředů má i bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. Tato bakterie způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy.

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se používají léky k tlumení obtíží – antacida, které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objevena Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i likvidace této bakterie. Na to se používají antibiotika. Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku jizvami po vředech nebo při podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Možné komplikace

Asi u jedné třetiny pacientů trpících vředy se vyskytují komplikace. Přibližně jedna pětina pacientů může trpět akutním nebo chronickým krvácením z vředu. Krvácení lze rozpoznat z přítomnosti krve ve zvratkách. Akutní vřed může krvácet rychleji, je tedy život ohrožující a vyžaduje okamžitou gastroskopii s cílem hemostáze. Nebo vřed může vést k průlomu žaludeční stěny do dutiny břišní. Náhlá bolest břicha může být znamením zhoršení vředu. Důkazy o ložisku pak poskytuje radiografie. Pokud dojde k perforaci (protržení), je nutná okamžitá operace. Následnými komplikacemi může být zúžení, nebo naopak rozšíření žaludeční zásuvky. Zúžení lze rozpoznat podle špatného trávení, hubnutí a zvracení. Rozšíření zas způsobuje přelévání žluče a pankreatické sekrece do žaludku, což může vést k chronickým zánětům žaludku. Podobně degenerují i karcinomy žaludku.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Voda.

Dobry den, mam hrozny problem chodim asi tak 40krat za den na wc. Trva to jiz 3 den ze zacatku sem si myslel ze to je klasicky prujem, ale co jsem zjistil me prekvapilo tekla ze mne jen zluta voda.. Ted uz tece i bezbarva voda.. Vubec to ani nezapacha.. Co to je?? Prosim pomozte mi nejak co mam delat??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte průjem. Žlutá voda, která se pak změní na bezbarvou je pořád ještě normální průjem. Je potřeba bedlivě dodržovat pitný režim a každou návštěvu WC zapít sklenkou vody. Zároveň si naordinujte lék Endiaron a přípravek Smecta. Oboje koupíte v lékárně bez předpisu a užívejte to podle návodu, než vymizí příznaky průjmu. Také se snažte sníst netučná, ale vydatná jídla, například rýži s libovým masem. Můžete i běžné pečivo a ovoce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda

Březová voda – cena

Zde je seznam nejnižších cen březové vody.

Zdroj: Březová voda

Voda v koleni – obrázky

Zde se můžete podívat, jak vypadá voda v koleni.

Zdroj: Voda v koleni

Dieta po operaci žaludečního vředu

Vyhněte se dráždivé stravě, tedy jídlům kořeněným, pálivým a těžce stravitelným. Nepijte kávu a koncentrovaný alkohol (destiláty, víno). Nejezte nalačno větší množství sladkého. Nekuřte, kouření zhoršuje a prodlužuje hojení vředu.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Je Jarischova voda bez parabenu?

Jarichův roztok je k dostání v lékárně v jakémkoli množství a na přání vám jej namíchají i bez parabenů.

Zdroj: Jarišova voda

Nežádoucí účinky

Pozor, neplatí, že čím víc skořice, tím lépe. Optimální denní dávka je kolem 3 gramů. Je to množství menší než čajová lžička, což je optimální na jednu větší sklenici vody či čaje.

Když máte žaludeční vředy nebo problémy se střevy, konzumace skořice je jen podráždí. V tomto případě je nejlepší se skořicovému nápoji zcela vyhnout.

Skořice má schopnost mírně zvýšit srdeční frekvenci. Z tohoto důvodu by lidé s vážnými srdečními chorobami neměli pít skořicové nápoje. Může se jim zvýšit srdeční frekvence a ohrozit jejich zdraví.

Skořice je přirozené antibiotikum, takže není vhodné ji míchat s jakoukoli člověkem vyrobenou látkou. Její vlastnosti mohou narušit způsob, jakým fungují ostatní léky, a může tak vyvolat nepředvídatelné vedlejší účinky. Takže se skořice vyvarujte kdykoli, když budete užívat nějaká pravidelná antibiotika na předpis.

Zdroj: Skořicová voda

Dieta při zánětu žaludku

Žaludeční dieta je speciální stravovací režim založený na konzumaci okruhu potravin, které nedráždí žaludek. Jedná se o důležitou součást léčby akutních i chronických zažívacích obtíží. Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku (akutní gastritida). Další možnou indikací k dodržování žaludeční diety jsou chronická gastritida, žaludeční, žaludeční dyspepsie, ale také onemocnění jater a zánětlivá onemocnění střev.

V tomto případě vám veterinární lékař poradí, jaké vhodné krmivo byste měli svému psovi podávat. Na trhu je mnoho tetických krmiv pro psy.

Zdroj: Zánět žaludku u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP