Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK POZNAT PŘECHOD ŽENY

OBSAH

Příznaky začínajícího přechodu

Označení perimenopauza (premenopauza) se vžilo pro období kolem menopauzy – zhruba rok před a po ní. Zahrnuje takzvaný přechod neboli klimakterium, kdy dochází k postupnému útlumu funkce vaječníků. Už tehdy mohou ženy pociťovat první příznaky podobné jako při menopauze. Samotný přechod se u ženy objevuje kolem 45–55 let věku.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

zdravím a předem děkuji za odpověď. V březnu 2018 mi bude 54 let. Mám do 55 let tělísko Mirenu. Jak zjistit přechod, když nekrvácím z hlediska užívání Mireny. Tedy jak poznat přechod? Mám obavu, že když mu ji lékař vyndá v 55 letech, jestli neotěhotním. Nemám totiž žádné stavy, tedy pocity , co mají ženy v přechodu a je mi fain. Co vy na to? Lenka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky v přechodu

Jak dlouho trvá přechodženy

Klimakterium probíhá u každé ženy jinak, ale jasné je, že menopauza žádnou z nás nemine. Přestože žijeme déle a jinak, na době, kdy začneme jako ženy stárnout, se nic nezměnilo. Funkce vaječníků a schopnost otěhotnět končí stále kolem padesátky. Tento fakt neovlivníme, ale můžeme se pokusit alespoň trochu ovlivnit, jaké ono stárnutí bude.

Průměrný věk menopauzy se udává často v rozmezí od 49 do 51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku.

Jak dlouho přechod trvá, to je individuální. Vše záleží na somatotypu ženy, genetických předpokladech, druzích absolvované léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních třech až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Také projevy chronického klimakterického syndromu mohou některé ženy zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVA PŘECHOD U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den,je mi 48 roku a mám jit na operaci odstraněni dělohy a vaječniku z duvodu rodinné dědičnosti .byla jsem testovana na genetice.
Jak dlouho trva přechod u ženy.myslim když nastoupim na operaci a budu v přechodu ,tak za jak dlouho přestanou navaly,poceni atd?Nebo tyto přiznaky ani mit nemusim??
Děkuji za odpověď Iva

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trva přechod u ženy

Jak dlouho trvá přechodženy

Předčasná menopauza je menopauza, která u ženy začne před čtyřicátým rokem jejího života. Přechod u mladých žen není běžný, ale řadu žen i tak postihuje.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNA PRECHOD U ZENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den chtela jsem se zeptat jestli to muze byt prechod nebo neco jineho je mi 43 let a uz 3 tyden mam slabou menstruaci je to spise spineni boleji me zada dekuji za vasi odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mare.

prosimo radu mam uz tri tydny měsicka je 52 a stale je mam sice ne silne ale furt jsou a vypada to ze nechcou přestat a močak hruza nekdy to ani nedoběhnu děkuji

Zdroj: diskuze Jak se pozna prechod u zeny

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřiška Sedláčková..

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera trpí od malička atopickým ekzémem. Je jí 48 let a je v přechodu. Může mít přechod vliv na zhoršení ekzému?
Děkuji za odpověď. Sedláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, přechod nabo-li menopauza, může ovlivnit průběh chronických onemocnění. Existuje několik prostředků na zmírnění dopadů této přeměny v životě ženy. Blíže by zde mohl pomoci gynekolog, který provede laboratorní vyšetření krve a podle výsledků doporučí vhodnou substituční léčbu.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Umělý přechod u žen

Umělý přechod mohou lékaři u žen vyvolat úmyslně po odstranění vaječníků, tento stav je dočasný.

Zdroj: Přechod u žen

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den
měsíc od měsíce mám kratší menstruaci. Pravidelně jsem mívala 4 dny, teď mívám jen jeden den. Přestala jsem mít chuť na sex. Může se jednat o přechod?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To může být přechod. Dohodněte se se svým gynekologem na vhodné léčbě.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Kdy začíná přechodženy

Není přesně daný věk, kdy má žena přechod očekávat. Ten u ní může nastat v podstatě kdykoliv, je to dáno mnoha faktory. Začátek i průběh přechodu ovlivňují například: dědičnost, životní styl a rasa(v některých případech ovlivňuje začátek přechodu i geografie). Nejčastěji k němu dochází ve věku 45 - 50 let. V některých případech (jedná se obvykle o výjimky) ale může klimakterium nastat i výrazně dříve (třeba i ve dvaceti letech), nebo stejně i výrazně později (u některých žen nemusí nastat vůbec, mohou menstruovat klidně i v osmdesáti letech). Za předčasnou menopauzu se považuje ta, která postihuje ženy před čtyřicátým rokem života.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

Je možný přechod ve 40

Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem. V tomto případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i úmrtnost.

Menopauza nastává v případě, kdy se vyčerpá zásoba dozrávání schopných vajíček ve vaječníku ženy. Vajíčka se totiž vytvoří pouze na počátku nitroděložního vývoje plodu a nová již dále nevznikají, jen dozrávají. Jejich zásoba se tak jednoho dne vyčerpá. Ačkoliv poslední menstruace v životě ženy nastává průměrně mezi čtyřicátým devátým a padesátým prvním rokem, takzvané klimakterické potíže, mimo jiné nepravidelné krvácení, návaly horka a potu, nervozita nebo podrážděnost, se mohou začít objevovat již o šest až sedm let dříve.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Kdy začíná přechodženy

Průměrný věk menopauzy je 49–51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku. Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem, v tom případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i častější úmrtnost.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT ROUPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Svědění konečníku u dětí může mít různé příčiny. Roup dětský poznáte při prohlédnutí stolice. Pomocí lupy můžete v hovínku vidět malé bílé tenké červíky. Další běžnou příčinou svědění konečníku u dětí může být opruzení. To se většinou projeví změnou barvy v okolí konečníku. Pokud chcete mít jistotu oč se jedná, tak nejlepší bude návštěva dětského lékaře. Tam získáte přesné informace o příčině a dostanete pro syna i účinnou a rychlou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Kloboučníková.

Děkuji za odpověď. Přeji Vám krásný den

Zdroj: diskuze Jak poznat roupy

Indukovaná menopauza

Jedná se o menopauzu, k níž dochází po chirurgickém odstranění ovárií, nebo ukončením chemoterapie a radioterapie. Tato menopauza může být dočasná, ale pokud nastane u ženy po čtyřicátém věku jejího života, tak bývá trvalá.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

O něm jsem neslyšela zatím. Jak má vyšší dávky, o trošku víc přece nemůže být nějak markantně poznat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

O trošku vyšší dávky určitě poznat nejsou. Ale mrkni na rosenpharma.cz a uvidíš, že mají několik gramů v denní dávce, zatímco jiné mají úplně minimum :)

Zdroj: diskuze Kolagen

Jak rozlišit bolest ledvin a bolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Deprese a nedostatek progesteronu

U některých žen depresi způsobuje nízká hladina hormonů, nejčastěji progesteronu. Progesteron pomáhá k udržení serotoninové úrovně. Pokud dojde k velkému snížení, objevují se právě nepříjemné deprese. Lékaři mohou kontrolovat nízké hladiny progesteronu a předepsat léky, které ji navýší, ale je zde riziko vzniku rakoviny. Příznaky deprese a nedostatku progesteronu zahrnují opoždění menstruačního cyklu. Úzkost a deprese jsou někdy doprovázeny těžkými výkyvy nálad a nespavostí, některé ženy mohou trpět migrénami a bolestmi hlavy.

Zdroj: Jak poznat depresi

Co je přechod?

Toto období se také nazývá klimakterium. Jedná se o dobu, kdy dochází k vyhasínání pohlavního cyklu ženy. Klimakterium nezasahuje jen ženy, ale podobný proces postihuje i muže, u nich je to ale mírnější forma, spousta mužů si ani neuvědomuje, že nějakým takovým obdobím prochází. Součástí přechodu je menopauza (= ztráta menstruace po přechodu).

Klimakterium je nedílnou součástí pohlavního vývoje ženy, během něho se postupně utlumuje funkce vaječníků, což znamená, že se v těle ženy snižuje množství hormonů estrogenu(indikují vývoj ženských sekundárních pohlavních znaků, zrychlují růst člověka, urychlují metabolismus, snižují množství svalové hmoty, stimulují růst dělohy, udržují stav cév a kůže, snižují řídnutí kostí, zvyšují produkci proteinů v játrech, ovlivňují produkci koagulačních faktorů, zvyšují přilnavost krevních destiček, zvyšují množství HDL a snižují množství LDL, podporují zadržování vody a soli, indikují tvorbu růstových hormonů, zvyšují množství cholesterolu ve žluči, snižují motilitu střev, zvyšují pravděpodobnost některých karcinomů prsu) a progesteronu(navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu, podporuje růst děložní sliznice po evoluci). Během klimakteria se nakonec zastaví menstruační cyklus (bez menstruačního cyklu žena ztrácí svou plodnost, a tím pádem nemůže otěhotnět).

Zdroj: Přechod u žen

Kdy se dá říci, že menstruace je moc dlouhá

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Nikdy nepodceňujte tento stav.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Projevy deprese ve tváři – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy deprese ve tváři.

Zdroj: Jak poznat depresi

Jak dlouho trvá

Přechodženy je individuální, záleží na typu obtíží, typu léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Rovněž projevy chronického klimakterického syndromu mohou zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Opakované napadení

Pokud jste již prodělali svrab a dojde k opakovanému napadení, dochází k téměř okamžitému svědění – alergická citlivost způsobuje okamžitou reakci na roztoče. Léčba je nutná, aby došlo k usmrcení veškerých roztočů a jejich vajíček. Jen ve vzácných případech může dojít k usmrcení roztočů díky alergické reakci.

Zdroj: Jak poznat svrab


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP