Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ÚTVAR NA JÁTRECH

OBSAH

Hemangiom na játrech foto

Tady je několik fotek, na kterých jsou vidět projevy hemangiomu na játrech a jejich diagnóza na snímcích, hemangiom na játrech foto.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNI ÚTVAR NA PRAVEM LÝTKU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra entova.

Na pravém lýtku nohy mého muže se objevil na kůži červený zvětšujicí strupujici útvar zatím nevíme k čemu to přiřadit.dekuji Entova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě jde o nějaký druh keratozy. Seboroicka nebo aktinická. Někdy se může takto projevovat i rakovina kůže. Určitě to nechte prohlédnout odborníkem na kožním. Tak jako tak budete potřebovat léčbu na předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožni útvar na pravem lýtku nohy

Hemangiom na kůži

Hemangiomy se nemusí vyskytovat jen na játrech, ale můžou se objevit kdekoliv na těle. Například hemangiomy na kůži se objevují nejčastěji u miminek a vypadají jako červená malina na kůži. O tom jak tyto kožní hemangiomy léčit například betablokátory se píše v tomto článku: Hemangiom na kůži.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem MAM NEMOCNA JATRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Při ztukovatění jater (steatoza) jste určitě v péči nějakého hepatologa. S ním byste měl probrat svůj jídelníček. Obecně se v těchto případech používá žlučníková dieta, která je popsána tady: www.ceskenemoci.cz/p…
Někdy ovšem bývá problém se zadržováním vody a je nutné výrazně omezit pití a solení. Pro správné stanovení diety je potřeba vyšetření. Jen správně stanovená dieta může v těchto případech prodloužit život. Proto doporučuji obrátit se na svého hepatologa.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bledá Tvář.

No, stačí vynechat fruktózu, která se metabolizuje v játrech na tuk. Zhruba ze 120 gramů fruktózy se v játrech vytvoří cca 40 gramů tuku !!!! A to přesto, že EU doporučuje fruktózu jako zdravou potravinu, tělo vám tento EU-nesmysl vyvrátí !!!

Zdroj: diskuze Mam nemocna jatra

Jaterní hemangiom foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět jaterní hemangiom, hemangiom na játrech foto.
 

Zdroj: Hemangiom na játrech

Diskuze

V diskuzi VAZOVITÝ ÚTVAR V ÚSTECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marky.

V ústech se mi udělal podlouhlý tuhý vazovitý útvar: ca 1,5x1cm, je pod kůží/ sliznicí, asi půl cm od pravého koutku. Zvenku i zevnitř okem nepostřehnutelný, jen na dotek. Nebolí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vazovitý útvar v ústech.

Jak poznat zhoubný a nezhoubný útvar

Zhoubný útvar

Každý člověk by měl sledovat pigmentové projevy své kůže. Je-li mateřské znaménko o průměru větším než 5 mm, je-li nesouměrné, nepravidelně ohraničené nebo vyvýšené, rozhodně by měl neprodleně vyhledat lékaře a nechat si znaménko odborně vyšetřit. Zvlášť alarmujícím signálem je, když znaménko svědí či krvácí, nebo dojde ke změně jeho velikosti či barvy.

Zde můžete vidět, jak vypadají zhoubné kožní výrůstky.

Nezhoubný útvar

Nezhoubné kožní výrůstky jsou drobné, různě velké a barevné útvary na kůži. Některé mohou mít infekční původ a jiné mohou být příkladem nezhoubného růstu buněk. Vlivem různých příčin se může znaménko poškodit a vybujet v ohrožující útvar. Odstranění těchto útvarů se vždy ponechává na rozhodnutí kožního lékaře, který na základě vyšetření určí útvary k odstranění.

Zde můžete vidět, jak vypadají nezhoubné kožní výrůstky.

Důležitým znakem znamének je také jejich barva. Naši pozornost si zaslouží tmavě hnědá až černá nebo nepravidelně skvrnitá znaménka. Pokud taková máte, rozhodně navštivte dermatologa, který je vyšetří. U tohoto typu hrozí nebezpečí malignity.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Diskuze

V diskuzi HÝŽDĚ ÚTVAR V HYZDI TVRDÝ BOLESTIVÝ PLUS BOLEST V PRÁVEM PODBRISKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Útvar v dolní části pravého hyzde bolest plus bolest páchání v právem podbrisku stav po hysterectomii

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hýždě útvar v hyzdi tvrdý bolestivý plus bolest v právem podbrisku

Léčba jaterního hemangiomu

Většina jaterních hemangiomů nevyžaduje žádnou léčbu. Jen pokud se jedná o velký hemangiom, který již způsobuje zdravotní problémy, tak je důležité jeho chirurgické odstranění.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Rakovina jater příznaky

Rakovina jater má známé rizikové faktory. Mezi ně patří například ztvrdnutí jater. Dalším z významných rizikových faktorů je nákaza virem žloutenky typu B a C. Dlouhodobé zvýšení aflatoxinu rovněž zvyšuje riziko vzniku rakoviny jater. Aflatoxiny jsou látky produkované plísní. Tyto látky jsou silně toxické, metabolizují v játrech na silné karcinogeny. Aflatoxiny často najdeme v obilninách, ořeších, olejninách a v koření. Taktéž mnoho dalších chemických výrobků, jako jsou pesticidy, insekticidy, nitráty, zvyšují rizika vzniku rakoviny. Hepatocelulární karcinom je primárním karcinomem jater. Vzniká přímo v játrech.

Zdroj: Rakovina jater

Diskuze

V diskuzi ŠPATNÉ JATERNÍ TESTY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana svobodova.

Co může znamenat ? když ultrazvuk ukáže skvrny, na játrech Předcházelo zvracení, děkuji za odpověď. svobodova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špatné jaterní testy příznaky

Příčiny

Tuková bulka pod kůží je nezhoubný (benigní) útvar (nádor). Roste velmi pomalu, je tvořen tukovými buňkami a projevuje se jako několik centimetrů velké tukové lipomy. Může se však vyskytovat na každém místě v našem těle, kde máme tuk, například poblíž vnitřních orgánů. Výskyt může být i mnohočetný.

Jaká je příčina a jak vzniká tukový lipom? To se zatím nedokázalo přesně zjistit. Uvažuje se o několika příčinách vzniku lipomu. Lékaři se domnívají, že se jedná o poruchu metabolismu. Jednou z příčin, o které se spekuluje, je zanešení těla z důvodu špatné stravy a konzumování chemických léků.

Tukové bulky vznikají nejčastěji z vrstvy podkožní tukové tkáně a objevují se tedy pod kůží. Lipomy jsou měkké a pružné a ve většině případů nebolí. Bolestivé jsou ve chvíli, kdy tlačí na nějaký útvar nebo nerv, nebo pokud jde o takzvaný angiolipom, který může být bolestivý (lipom, který je bohatě zásobený cévami).

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den cca před měsícem jsem si našla útvar pod palcem u nohy.. samozřejmě po přečtení diskuzí mi to nedá spát. Nejsem si vědoma, že bych se někde bouchla. Útvar je furt stejný nemění tvar zatím ani neodrůstá, ale to je asi ještě brzo.
Odjíždíme na dovolenou, ale hned jak se vrátíme tak plánuji navštívit kožní. Ale jen pro trochu uklidnění zkusím poslat foto.
Děkuju za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je subungvální hematom. Je to přechodný stav, kdy se krev a tekutina nashromaždily pod nehtem vašeho palce na noze. Obvykle je to způsobeno traumatickým zraněním, jako je naražení prstu na noze, ke kterému došlo před 2 měsíci, takže si to dnes již nepamatujete. Může se to také objevit při nošení těsně přiléhajících bot, které omezují průtok krve v prstech u nohou, což vede ke zvýšenému tlaku v krevních cévách na prstech. V obou případech to vede k prasknutí malých krevních cév pod nehtem, ze kterých prosakuje krev do prostoru pod nehtem, což způsobuje změnu barvy nehtu. Za několik měsíců to zmizí. Návštěva kožního lékaře je na místě při každé pochybnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Příznaky jaterního hemangiomu

Hemangiomy jsou většinou malé a měří pouze 6 milimetrů, ale můžou být i velké, které pak měří až několik centimetrů. Většina hemangiomů v játrech nezpůsobuje žádné příznaky ani zdravotní problémy a proto jsou také objeveny jen náhodně, když jsou testovány nesouvisející zdravotní problémy. Jaterní hemangiom se nejčastěji najde při ultrazvuku nebo při CT břicha. Velké hemangiomy už mohou mít příznaky, zejména pokud jsou umístěny v blízkosti jiných orgánů, mohou způsobovat bolesti, nevolnost nebo zvětšení jater. Vzácně může dojít k prasknutí hemangiomu, což způsobuje silnou bolest a krvácení do břicha, které může být závažně nebo i život ohrožující.

Zdroj: Hemangiom na játrech

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM V JÁTRECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den, na utz břicha mě byl diagnostikován hemangiom velikosti 15,5 mm, chci se zeptat jak je tento stav nebezpečný a zda s ním může souviset i hraniční hodnota krevních destiček. Moc děkuji Monika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom v játrech

Léčba hemangiomu na játrech

U asymptomatických pacientů s lézí do 5 cm není vyžadována žádná léčba, ale jen sledování. V těchto případech hemangiom nebolí a ani nijak játrům nevadí. Dlouhodobé pozorování ukázalo, že ve většině případů nedochází k růstu hemangiomu a ani k žádným komplikacím. Ale u pacientů s lézí větší jak 5 cm jsou přechody k rychlému růstu, takže je nezbytné sledování jejich hemangiomu v játrech. U pacientů bez příznaků je velice nízké riziko krvácení a proto se neprovádí preventivní odstranění hemangiomu z jater. Léčba pacientů s potížemi plynoucích z hemangiomu nebo těch, kteří mají velikost hemangiomu přes 10 cm vyžaduje resekci, nebo různé chirurgické zákroky, jako je enukleace, jaterní resekce, nebo dokonce transplantace jater. Mezi nejčastěji prováděnou resekci patří částečná se zachováním okolní jaterní tkáně.

Zdroj: Jaterní hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza S.

Dobrý den objevil jsem na jazyku takovýto útvar nevíte o co se jedna ? Viz přiložené foto.
Krev je od kartáčku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se vám zduřely papily vzadu na jazyku. Příčin je mnoho, od virové infekce až po alergickou reakci na nějaké jídlo. Teď je to určitě nepříjemné, ale obvykle se to samo zklidní do tří dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Léky na akné a alkohol

Zvláštní pozornost je třeba věnovat lékům na akné, zejména těm, které jsou na předpis. Léky na předpis metabolizují v játrech a ovlivňují funkci jater, také může dojít ke změně jaterních triglyceridů a cholesterolu. Z tohoto důvodu se nedoporučuje při jejich užívání konzumovat alkohol, protože by došlo k přetížení jater. Také není dobré konzumovat alkohol společně s antibiotiky.

Zdroj: Pupínky po alkoholu

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Jak dlouho působí?

Furon působí 6 až 8 hodin od poslední dávky. Tento čas může být prodloužen až na více než 9 hodin, a to u pacientů s dlouhými intervaly močení a nebo u pacientů s úplným zastavením močení. Furon se vylučuje z organismu hlavně prostřednictvím ledvin a pokud se v ledvinách netvoří moč, tak jeho vylučování zbývá jen na játrech. Přes játra se Furon vyloučí desetkrát pomaleji než přirozeně přes ledviny.

Zdroj: Jak dlouho působí Furon?

Diagnóza jaterního hemangiomu

Pokud je podezření na hemangiom jater, tak lékaři naplánují testy, které potvrdí přítomnost hemangiomu a vyloučí, že jde o jiný typ nádoru, zejména maligního. Hemangiomy se prokazují pomocí specializovaných testů jako je scintigrafie, CT skenování nebo MRI (magnetická rezonance). Obecně platí, že biopsie podezřelých hemangiomů by se neměla provádět z důvodu jejich benigního charakteru a možného rizika krvácení z vpichu po biopsii.
 

Zdroj: Hemangiom na játrech

Příznaky nedostatku vitamínu B3 

Niacin (vitamín B3) se ukládá v játrech, takže jeho zásoby mohou vydržet organismu na čtyři až šest týdnů. K jeho nedostatku dochází v případě špatné nutriční výživy nebo v důsledku nemoci. Prvními příznaky nedostatku niacinu mohou být kožní léze, průjem a špatné soustředění. Ke kompenzaci možných nedostatků stačí příjem vhodné stravy či potravinových doplňků obsahujících dostatečné množství vitamínu B3. Doporučuje se konzumace vyvážené stravy, která poskytuje všechny vitamíny řady B.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Jak se bránit

Ideální je prevence. Mažte si opalovacími přípravky s ochranným faktorem i rty, také použijte tyčinku s UV filtrem. To většinou postačí k tomu, abyste se spáleninám vyhnuli. Po návratu od vody se osprchujte a natřete tělovým mlékem či emulzí po opalování. Nezapomeňte opět na rty! Rty ošetřete výživným balzámem.

Nepříjemnou komplikací spálení rtu může být výskyt rakoviny. Rakovina rtu se objevuje častěji u mužů, ale nevyhýbá se ani ženám. Nejčastěji řádí na dolním rtu a projevuje se buď jako nehojící vřed, anebo jako tuhý, lehce vystouplý útvar, který připomíná bradavici. Nejčastěji se vyskytuje u lidí, kteří denně pracují na přímém slunci. Pokud se vám na rtech cokoli nezdá, vyhledejte lékaře. I zde, stejně jako u dalších druhů nádorového onemocnění, platí, že je třeba přijít včas, aby byla léčba co nejúspěšnější.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Vliv alkoholu na tělo

Alkohol tvoří malé molekuly, které jsou absorbovány tělem relativně rychle a snadno. Již v ústech přes ústní sliznici dochází k absorpci malého množství přímo do krevního řečiště. Po dosažení žaludku a tenkého střeva dochází k proniknutí alkoholu do krve. Organismus alkohol považuje za jed, který je třeba odstranit co nejdříve, dochází tedy ke zpomalení metabolismu, protože se tělo snaží eliminovat alkohol různými způsoby. Až 5 procent alkoholu je vydechováno ústy, 2 procenta jsou vyloučena v nezměněné podobě v moči a potu. Zbytek alkoholu je uložen v játrech, kde je přeměněn na acetaldehyd. Acetaldehyd zvyšuje tvorbu kyslíkových radikálů, které poškozují membrány buněk.

Zdroj: Pupínky po alkoholu

Mandarinky a Warfarin

Taktéž mandarinky nejsou u Warfarinu zakázané. Mandarinky obsahují látku s názvem nobiletin, která pomáhá předcházet nejen obezitě. Nabízejí také ochranu proti diabetu, a dokonce i ateroskleróze, základnímu onemocnění odpovídajícímu za většinu infarktů a mrtvice. Nobiletin zabraňuje hromadění tuku v játrech tím, že stimuluje expresi genů zapojených do spalování přebytečného tuku a brání tak genům, které jsou zodpovědné za „výrobu“ tuků.

Nobiletin je podle vědců desetkrát účinnější než chemická látka naringenin, obsažená v grapefruitu. Naringenin „umí“ jen spalovat tuky, na rozdíl od nobiletinu, který má schopnost chránit cévy a působit tak proti ateroskleróze.

Zdroj: Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP