Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UZENINY

OBSAH

Zásady diabetické diety jsou v podstatě totožné s pravidly racionální výživy. Diabetická dieta je zaměřena hlavně na redukci obsahu jednoduchých cukrů v potravinách. Nejčastěji se omezuje přísun ovoce a výrobků z bílé mouky. Zelenina se neomezuje, protože je hlavně zdrojem vlákniny. Omezuje se především bílé pečivo (rohlíky, housky), jíška a sladkosti. Doporučují se celozrnné výrobky. Nejsou vhodné uzeniny, dieta by měla obsahovat libové maso a dostatečné množství ryb. Velmi důležitý je i pitný režim, vhodná je voda, čaje, minerálky, ředěné džusy; stran alkoholu se doporučuje konzultace s lékařem.

Zdroj: Recepty pro diabetiky II. typu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ OHLEDNĚ ŠTĚNIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna T..

Dobrý den,chtěla bych se na něco zeptat ohledně štěnic.
Ráno jsem se vzbudila a měla sem poštípání od něčeho, na internetu sem se koukala na poštípání štěnici a nikde sem nenašla stejný jako mám ja...prohlídla sem celý byt,postel atd...a našla sem jednu živou štěnici..mohlo to být od ní?
Děkuji moc za dpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emanuel Dobrý.

Ano, rozhodně mohlo. A zcela jistě se vám vyplatí kontaktovat speciální firmu zabývající se tímto problémem, např. Kostelecké uzeniny.

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně štěnic

Slanost v ústech u dětí

Slanost v ústech u dětí může být způsobena špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slano v ústech

Diskuze

V diskuzi CHOLESTEROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Při preventivní prohlídce jsem měla lehce vyšší cholesterol...a tak jsem hned začala něco dělat. Více se hýbu, omezila jsem sladké a uzeniny, piju zelený čaj a beru Maxicor, abych tělu dodala omega 3 mastné kyseliny, protože rybí tuk je důležitý! Cítím se mnohem lépe!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cholesterol

Slano v ústech u dětí

Pocit slanosti v ústech u dětí může být způsoben špatnou skladbou potravin. V dětském věku by dítě mělo minimálně konzumovat uzeniny, které jsou přesolené a dětem škodí. Další možností slané chuti v ústech u dítěte může být zvracení. Slaná pachuť v ústech u dětí vzniká rovněž po antibiotikách.

Zdroj: Slaný pocit v puse

Diskuze

V diskuzi BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Moc vám děkuji.Prijemne jste mě potěšil a povzbudil.Napisu jak se mě to daří zvládat.Hezkou dobrou noc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý večer.Byla jsem dneska ve světě zdraví.Mam z toho smíšené myšlenky.Rekla mě že jim málo bilkovin.Nelibylo se jí že jim k snídani housku se sýrem +rajče.K obědu těstoviny +tuňák.Nejim světle pečivo.Tmave, celozrnné.Nejim uzeniny,spíš ryby, tvrdý sýr šunku,dělám si pomazánky,např;červená řepa +lučina.Pry pohaka není pro mě moc dobrá, těstoviny taky.K obědu jsem měla brokolicová salát.K večeři,bramborovou kaší a sekanou.V práci na oběd jim polívku nebo druhý.Oboje nesmím.Co je špatně?Vím že málo jim jogurty,ale změním to.Naschledanou

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Pařížský salát – kalorie

Patříte-li mezi jedince preferující zdravý životní styl a počítáte-li pečlivě kalorie i u sebemenší pochutiny, pak vás asi tento salát zrovna dvakrát nepotěší, a to především proto, že je vyráběn z uzeniny, majonézy a ostatních přídavných látek. Energická hodnota pařížského salátu ve 100 g činí 1 312 kJ, což je na kalorie přepočítáno 313,57. Zajímají-li vás nutriční hodnoty tohoto pokrmu, pak v uvedených 100 g obsahuje pařížský salát 4,7 g bílkovin, 4,6 g sacharidů, z toho 1,4 g cukru, 27 g tuku, z toho 3,5 g nasycených mastných kyselin, 1,5 g soli, 0,6 g sodíku a 0,52 g vlákniny.

Zdroj: Pařížský salát

Poradna

V naší poradně s názvem NÁDOR NA LEDVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Turek Miloslav.

Dorý den otče Pleskač v roce 2012 mi odbrali ledvinu kvůli nádoru,
V červenci mi vyoperovali nádor na druhé ledvině byl veliký 3,5 cm
nebyl agresivní.Prosím touto cestou o radu jak se léčit aby mi
nádory se nádory netvořily.Ráno si natrhám nať cerelu,petržele
mrkev a červenou řepu naleju as 1dcl vody rozmixuji a vypiju.
Jídlo strašně málo solím,uzeniny nejím a maso jím vařené.Ještě jsem s nízkotučným jogurtem asi 2velké lžíce smíchal s pomletou čajovou lžičkou lněného semena.Nevím,jestli když jím maso v malýh porcí jestli to semeno můžu jíst.
Prosím Vás tímto o radu.

Pán Bůh zaplať za radu M.Turek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte velmi pěkně nastavený jídelníček. Někdy nádory vznikají bez ohledu na způsob stravování. Ovlivňují je faktory, jako například genetická dispozice, vlivy vnějšího prostředí a také kosmické záření. Vy zřejmě budete více vnímavý a náchylnější ke vzniku nových nádorů. Doporučuji zůstat v péči lékařů - onkologů a absolvovat pravidelné prohlídky. Dnešní technika dokáže nádor objevit brzy a bezbolestně. Včasná léčba cílená proti nádorům pomůže k uzdravení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nádor na ledvině

Uzené maso a cukrovka

Konzumace uzeného nebo jinak zpracovaného masa, jako jsou párky a uzeniny, výrazně zvyšuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu. Nezpracované maso je zdravější a nezvyšuje vaše šance, že budete trpět srdečními chorobami a cukrovkou. Zatímco nadměrné požívání zpracovaného masa může být škodlivé pro vaše zdraví, konzumace přiměřeného množství uzenin nebo uzeného masa je v pořádku. Přiměřeným množstvím se v této souvislosti myslí jedna porce za týden.

Zdroj: Uzené maso při cukrovce

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Bíro.

Dobrý den, článek mi přijde odborně zpracovaný, přesto všechno jsem trochu zmatený, většina webů co jsem prohlížel, zakazuje na Dnu červenou řepu, fazole, kávu a další, jiný to zase doporučují. Obecně se doporučuje nejíst potraviny z obsahem purinů větším jako 50mg/100g, na začátku článku uvádíte tabulku maso a uzeniny, tam je v podstatě všechno pod 50mg/100g
anglická slanina 25
hovězí 40
králičí 38
kuřecí 4
skopové 46
šunka 24
telecí 48
vepřové 48
zvěřina 35–39
tak to vyvolává dojem že to vše je povolené?
Teď si dělám porovnávací tabulku pro jednotlivé weby, a ani hodnoty purinů se nějak neshodují a to i dost podstatně, tak nevím který zdroj mám považovat za relevantní. Zajímá mně pak zejména špenát, čočka, paprika-kapie, káva, někdo zakazuje i čaj? no a nikde jsem se nedočetl jak je to s proteinovým chlebem, např. Lídl.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivan.

Ano, mate pravdu, take hledam jakou jist dietu na dnu.
I na techto strankach vyse je uvedeno, ze nemame pot kavu a o kousek nize, ze kava ma 0 putinu. Nechapu.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Ukázka

  • snídaně: dva plátky celozrnného chleba s lučinou, pomeranč, bylinkový čaj, sklenice vody
  • svačina: strouhaná mrkev s jablkem, sklenice vody
  • oběd: losos, vařené brambory, zeleninová obloha, sklenice vody
  • svačina: čerstvé nebo kompotované třešně (podle lidové medicíny obsahují látky pomáhající při dně)
  • večeře: kuskus se zeleninou, bylinkový čaj, sklenice vody
Základní okruhy zakázaných potravin při onemocnění dnou:
  • vnitřnosti
  • maso
  • uzeniny
  • masové konzervy
  • ryby a rybí produkty
  • luštěniny
  • kakao
  • čokoláda
  • tučné a plísňové sýry
  • špenát
  • pálivé koření
  • alkohol

Zdroj: Zakázané potraviny

Diskuze

V diskuzi CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šroubková.

braly jsem těžké prážky na srdce- amiadaron, eliquis, betalog 50, omeprazpoeum na vředy.Má cukrovka 2 je toxického původu a nežádoucích učinků kombinac e užívaných léků, kromě diabetu vyvolaly léky na žaludeční vředy také arythmii, kterou jsem neměla.Přes stovky odběrů nikdy nikdo diabetes nediagnostikoval.z ničedho nixc se objevily půchýře na bércích vředy, rudá kůže. a chkrovku mi našli z iniciativy kožní lékařky.Cukr jsem měla 10, maximum 12.(tlustá jsem od narození i většina rodiny z matčiny strany, v mládí jsem vážila až 164kg, byla jsem bez potítží.nyní se držím na 1oo-103 kg)dostala jsem stadamed 500 gliclacid 30 2krát denně a dietu.Cukr mi vzrostl ze záhadných důvodů na 20+ po 14jednotkách 3x ve dne a 4 v noci cukr neklesá-ráno po jídle 18,3 ostatní hodnoty 19,3 -19,6.jím pár gramů, přikrmy žádné sladké žádne ,nesladím, jsem ortodoxní abstinent celý život.maso málo, uzeniny max.50gr,vyjímečně a stav se nelepšé. prosím pomozte mi.diabetoložka mi předepsala pár greamů jidl DENNĚ, JSEM SLABÁ JAKO MOUCHA.POSLOUVHÁM A CUKR NEKLESÁ. TEL 721994641.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co jíst a nejíst při cukrovce

Kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA LYMFATICKÝCH UZLIN -ÚPRAVA JÍDELNÍČKU A STRAVA PŘI TOMTO ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Blažejová.

Dobrý den ,mám na Vás dotaz ,mám přítele kterému se vrátila po pěti letech rakovina lymfatických uzlin (IV.STUPEŇ A).Tento týden konečně byla zahájena jeho léčba .Čekají ho tři cykly chemoterapie a po té když bude vše v pořádku a najde se vhodný dárce tak přijde na řadu transplantace kostní dřeně (má tři bratry ,už byli na vyšetření minule ani jeden není vhodný dárce ).V listopadu mu byl odebrán i ten nejnižší stupeň invalidity ,že prý je v celkové remisi ,ale pracovat musel na plný úvazek --8 hodinový ,jelikož za tu almužnu co dostávají lidé v chráněných dílnách kterým stát dává nemalé peníze na zaměstnance ,ale oni pak dostanou za výkon hodný zdravého člověka minimální mzdu by jsme už bydleli pod mostem ,protože když zaplatíme bydlení -nájemné a energie tak nám zbyde stěží na obživu . Jídelníček jsme razantně změnili ,jíme více zeleniny -hlavně čerstvé ,domácí ,vyřadili jsme slaná jídla ,uzeniny , plísňové a zrající sýry . Nikde v literatuře jsem nic na toto téma nenašla .Prosím poraďte jak dál .Jinak je omezen pohybově , brzy se zadýchá ,takže není schopen nic dělat ,žádná fyzická námaha (hned je unavený ) a mnoho dalších činností musel omezit nebo úplně vynechat ze svého života (budu teď hodně upřímná -ani sexuální život už nemůže vykonávat ,po minulých chemoteraiích vše zničené a buňky nejspíš odumřelé -je to také jedna z příznaků tohoto onemocnění nebo její následek ?) .Děkuji za Vaši odpověď .Blažejová Jitka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina lymfatických uzlin -úprava jídelníčku a strava při tomto onemocnění

Zapečené brambory se zelím

Ingredience: 10 ks středně velkých uvařených brambor ve slupce, 2 hrsti kysaného vymačkaného zelí, 2 kelímky zakysané smetany, 2 hrsti anglické slaniny, 1 cibule, sůl, pepř

Postup: Syrové brambory nakrájíme na silnější kolečka, cibulku osmahneme, přidáme uzeninu a osmažíme. Poté do pekáčku vyskládáme na dno brambory, osolíme, opepříme a dáme vrstvu osmažené uzeniny. Na uzeninu navrstvíme zelí a opět brambory (sůl, pepř), uzeninu a končíme zelím. Takto navrstvený pekáček zalijeme zakysanou smetanou (pokud je hodně hustá, naředíme kapkou mléka) a dáme zapéct do trouby, dokud nám smetana navrchu lehce nezrůžoví.

Zdroj: Zapečené brambory v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kotlář.

Dobrý den, otče,

rád bych se prosím zeptal, zda jsou nějaké bylinky na léčbu mastocytózy u miminek (4 měsíce). Jde o autoimunní reakci - kožní projevy po celém těle. Pupínky se rozšiřují. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastocytóza znamená abnormální hromadění žírných buněk (mastocytů) v kůži. Žírné buňky mají významnou úlohu při alergické reakci - způsobují ono typické zčervenání pokožky. Nejčastější projev
mastocytárního onemocnění u dětí je urticaria pigmentosa. Ve většině případů je omezená pouze na kůži. Tvoří až 75 % všech mastocytóz. Začíná mezi 3.–9. měsícem věku dítěte. Klinický obraz je charakterizován světle hnědými plošnými papulami až makulami v průměru 1–5 mm. Jak vypadá urticaria pigmentosa je možné vidět tady: www.google.cz/images…
Obvykle toto onemocnění samo vymizí, než dítě dospěje do puberty. Zatím nemáme konkrétní lék na mastocytózu - neumíme ji doposud léčit. Ani pradávné báby bylinkářky nenašly vhodnou bylinky k léčbě. Z tohoto důvodu se léčí pouze projevy, které se tlumí pomocí antihistaminik a lokální léčby kortikoidy. Ovšem nejlepší léčba je žádná léčba a proto je nejvíce užitečné omezit iritující faktory, podněcující žírné buňky k aktivitě. Mezi iritující faktory u malých dětí patří především stres, náhlé rychlé změny v teplotě okolí a určité potraviny.

Stres se u takto malých dětí jednou za čas objeví, ať děláme, co děláme. Když už k tomu dojde a následkem bude vzplanutí mastocytózy, tak je zde připravena pomoc ve formě antihistaminik a kortikoidů, které rychle zahladí následky a dítě pak zase může rychle fungovat jako dříve.

Změna teploty okolního prostředí nastává například při plavání dětí ve studené vodě. Nebo při saunování a následném ochlazení. Nebo při vypití velkého množství ledového nápoje naráz.

Potraviny, které dráždí žírné buňky jsou: arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, čokoláda, jahody,
maliny, banány, ananas, exotické ovoce, korýši, alkohol, rajčata, ostrá koření a vaječný bílek. Dále sem také patří ryby v konzervách, plody moře, víno, fermentované sýry, uzeniny a nakládané kysané zelí.

Omezením těchto spouštěčů se uklidní i mastocytóza a nebude vidět. Nakonec pak úplně vymizí nástupem dospělosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Snídaně

Snídaně by neměla obsahovat více než 30 g sacharidů. Ke snídani se diabetikům nedoporučují žádné cereálie, sladké pečivo, ani slazené kaše, uzeniny, marmelády a džusy. Naopak vhodné je zhruba 60 g žitného, nebo pšenično-žitného pečiva (ne tmavé pečivo) s máslem, vajíčkem, sýrem, kvalitní šunkou, nebo různými typy pomazánek (rybičková, tvarohová). Součástí snídaně může být i zelenina, tady je jen důležité vybrat správný typ, pokud to bude sladká zelenina (mrkev), musí být množství pečiva menší, pokud to ale bude třeba okurka, tak se množství pečiva může zachovat. Ke snídani se také doporučuje třeba jogurt s ovesnými vločkami a dochucenými různými druhy ovoce a ořechů.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Diskuze

V diskuzi STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: diskuze Stále vysoká kyselina močová

Zavařené maso – co s ním

Zavařovat můžete v podstatě všechny druhy masa – kuřecí, vepřové, hovězí, jehněčí, ale i zvěřinu. Zavařovat lze čerstvé syrové maso (zde je potřeba být při samotném zavařování mnohem obezřetnější), ale i již tepelně upravené maso, což je častější a doporučovanější. Pro zavařování do sklenic se hodí maso upravené dušením, vařením i pečením. V takovém případě můžete maso ochutit dle svých preferencí a použít i oblíbené koření. Poté jen stačí otevřít sklenici, vyklepnout maso do hrnce a prohřát. Také se dá takto připravené maso konzumovat studené nebo je možné je použít jako doplněk k omáčce nebo z něj vykouzlit rizoto.

Kromě masa jako takového si v domácích podmínkách můžete zavařit i polévky, tepelně upravené uzeniny, ryby (musí se konzervovat déle), hotová jídla bez mouky, a dokonce i pečivo.

Zdroj: Zavařování šunky

Léčba

Dna je jednou z nejbolestivějších nemocí, a navíc když vás přepadne záchvat, léky vám mohou pomoci zbavit se těch nejhorších bolestí. Je důležité poradit se s lékařem ohledně toho, které léky jsou pro vás vhodné. Lékař vám může doporučit léky proti bolesti, které vám skutečně pomohou:

  • protizánětlivé léky, které jsou volně prodejné
  • kortikosteroidy
  • kolchicin – tento lék funguje nejlépe během prvních 12 hodin po záchvatu dny
  • léky na snížení obsahu kyseliny močové v krvi
  • v akutním stadiu jsou podávány protizánětlivé léky; postižené místo se leduje
  • přírodní produkty – třešně, sušené meruňky, jahody

Prvním krokem při léčbě je však úprava stravování a životního stylu. Jde o vynechání všech potravin, které zvyšují množství kyseliny močové v těle. Je nutné vynechat potraviny, které obsahují více než 40–50 mg purinů na 100 g. Dieta při dně klade důraz na omezení potravin s vysokým obsahem purinů, mezi které patří například maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), masové extrakty, uzeniny.

Určitě nekonzumujte tyto potraviny:

  • maso z mladých zvířat, zvěřina
  • smažená a grilovaná masa
  • uzeniny, masové polévky a vývary
  • vnitřnosti – játra, ledviny, srdce
  • zeleninu jako špenát, kapustu, rebarboru, česnek, křen, chřest
  • luštěniny
  • houby
  • tučné sýry, sójová omáčka
  • čokoláda, kakao
  • celozrnné výrobky
  • různé druhy alkoholu (ten je nejhorší ze všeho – obsahuje vysoké množství purinů)

Zdroj: Kyselina močová, jak na ni

Dieta

Během salmonelózy musí pacient absolvovat přísnou dietu.

Mezi zakázané potraviny užívané během salmonelózy patří:

  • tučné potraviny a pokrmy (například krémy, šlehačky);
  • pikantní sýry;
  • tučné maso a uzeniny;
  • tučné a uzené ryby včetně sardinek, kaviáru nebo oček;
  • zelenina a ovoce;
  • luštěniny;
  • koření včetně masoxu nebo maggi a sójové omáčky;
  • pití alkoholu a kávy;
  • jídla z těsta kynutého, listového nebo lineckého.

Později může pacient přistoupit ke konzumaci těchto jídel a nápojů:

  • tuky – trochu oleje nebo margarínu;
  • mléko a mléčné výrobky – vynechat tučné;
  • maso – vhodné je libové nebo z mladých zvířat;
  • ryby – musí mít nízký obsah tuku;
  • uzeniny – malé množství drůbeží nebo vepřové šunky;
  • zelenina – ne čerstvá (vhodná je mražená, sterilizovaná nebo sušená);
  • ovoce – zralé třešně nebo višně, banány, jablka, broskve nebo meruňky;
  • koření – bobkový list, kopr, majoránka, sladká paprika.

Během diety by se měl pít sladký černý čaj a jíst suché pečivo, nemastnou kaši, rýži a zeleninové vývary. Pacientům jsou doporučována probiotika ve formě nápojů nebo jogurtů.

Doba léčby je obvykle 1 až 2 týdny, poté příznaky samy odezní. Pokud je onemocnění salmonelou dlouhodobé, může dojít k poškození jater nebo ledvin.

Právě nyní trápí podobný problém i jiné lidi. Sdílejte tento článek a pomozte jim. Nebo předejte svou osobní zkušenost se salmonelou.

Zdroj: Salmonela

Zavařování hotových jídel v myčce

Zavařování hotových jídel v myčce je velice jednoduchý způsob. Zavařovat můžete téměř všechno, polévky, omáčky, ryby, uzeniny nebo maso. Důležité je uvařené jídlo naplnit do předem důkladně umytých sklenic a zavíčkovat nejlépe novými víčky, ne použitými. Pokud máte v jídle maso, jsou lepší víčka s červenou gumou. Takto připravené klasické 0,7 l velké sklenice naskládáme do spodní části myčky, do horní můžete dát menší třeba s džemem nebo přesnídávkou. Myčku nastavíme na program s nejvyšší možnou teplotou, nejlépe 70 °C, a zapneme. Někdo přitom ještě umyje i trochu nádobí. Po ukončení programu sklenice vyndáme a vyskládáme třeba na kuchyňskou linku dnem vzhůru. Je to snadné a tímto zavařováním vlastně zabijeme dvě mouchy jednou ranou, jak se lidově říká.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Domácí zavařování hotových jídel

Konzervace hotových jídel je vcelku jednoduchá záležitost. Zavařovat můžete téměř všechno, polévky, omáčky, ryby, uzeniny nebo maso. Důležité je nejprve jídlo uvařit a pak můžete začít. Je několik zásad, které je nutné při zavařování dodržet:

  • mít vždy čisté ruce;
  • mít perfektně čisté zavařovací sklenice s víčky, aby se jídlo nekazilo;
  • sklenice plnit vždy jen do 2/3, aby víčka při zavařování dobře chytla;
  • pokud se zavařuje maso, používat vždy víčka s červeným těsněním;
  • maso před zavařováním zbavit kostí;
  • těsnost víčka ověřit otočením sklenice dnem nahoru, nesmí vytékat;
  • pokud i přes toto všechno se stane, že se jídlo zdá zkažené, nikdy ho nekonzumovat.

Uzavřené sklenice naplněné hotovým jídlem postavíme do hrnce s vodou a zavařujeme při teplotě 100 °C zhruba 1,5 hodiny. Druhý den postup zopakujeme a zavařujeme ještě jednou po dobu 1 hodiny.

Zdroj: Zavařování hotových jídel do sklenic

Je zdravé červené maso

Vědci nezjistili, že by konzumace červeného masa prospěla, jen se zdá, že jeho konzumace neovlivňuje riziko rozvoje srdečních chorob nebo cukrovky.[1] Jiný výzkum naznačil, že častá konzumace červeného masa zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a dalších druhů rakoviny, což vědci z Harvardu nezkoumali.

Tyto výsledky neznamenají, že byste měli povolit uzdu své masožravé chuti. Nejlepšími zdroji bílkovin jsou stále ryby, fazole, ořechy a drůbež. Zjištění však naznačují, že konzumace červeného masa několikrát týdně může být součástí zdravé stravy a nemusíte se cítit provinile, když vaříte steak nebo si objednáváte jehněčí kotletu.

Každodenní konzumace zpracovaného masa (uzeniny, uzené maso) zvyšuje šance na rozvoj srdečních chorob a cukrovky. Jedna porce zpracovaného masa týdně – slanina s nedělními ranními vejci nebo feferonková pizza v sobotu večer – spadá do kategorie „s mírou“. Ale pokud si to dáváte častěji, nebude to dobré pro vaše srdce.

Zdroj: Uzené maso při cukrovce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP