Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UŽÍVANÍ ANTIBIOTIK

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Danule.

Probiotika mi už delší dobu pomáhají, při užívání antibiotik. JEdnu dobu jsem měla při užívání antibiotik střevní potíže. V lékárně mi doporučili Probiolact. Během dvou dnů bylo vše v pořádku. Od té doby si ke každým antibiotikám kupuji i Probiotika.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Jak dlouho působí antibiotika na antikoncepci

Při užívání antibiotik dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v daném menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (například kondom). Po dobrání antibiotik není ve většině případů nutné používat jinou metodu kontracepce, účinek antibiotik na antikoncepci by neměl být snížen.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koloušek.

Už nějakou dobu mi při užívání antibiotik nebývá dobře. Doktorka mi doporučila nějaká probiotika. Od té doby k antibiotikám beru vždy Probiolact a léčení probíhá v pořádku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simča.

Při užívání antibiotik mám občas střevní potíže. V lékárně mi jednou doporučili Probiolact. Moc mi pomohl. Od té doby ho při antibiotikách beru pokaždé a vše je v pořádku.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Shrnutí výhod a nevýhod antibiotických léčiv

Výhody antibiotik

Nevýhody antibiotik

Působí rychle

Jsou na předpis

Působí i preventivně

Mohou být toxické

Jsou jasně zaměřené na problémové mikroorganismy

Mají řadu vedlejších účinků

Při častém užívání nemusí zabírat

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ela.

Moje zkušenosti s probiotiky jsou jen pozitivní. Probiolact mi zklidnit žaludek při užívání antibiotik, při různých střevních potížích, posilují imunitu celé rodině.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Matyáš.

Při každém užívání antibiotik polykám i probiotika Probiolact. Vyhnu se tak střevním potížím, které jsem dřív míval.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Správné dávkování antibiotik

Dávkování je určeno na pokrytí času potřebného k pomoci tělu, aby aktivně bojovalo proti všem bakteriím. Pokud dojde k předčasnému vysazení antibiotik, může dojít k opakování infekce, protože ne všechny bakterie byly inhibovány. Zbylá antibiotika však nikdy nebudou fungovat při následné léčbě. Časté užívání antibiotik vede k rezistenci bakterií, tedy jejich obraně proti lékům. Antibiotika by neměla být užívána zbytečně, tudíž například na virové infekce.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eli.

Při užívání antibiotik jsem už nějakou dobu měla střevní potíže. V lékárně mi doporučili Probiolact a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

Jak používat antibiotika?

Antibiotika se používají především k léčbě infekčních stavů, někdy však též preventivně (takzvaná antibiotická profylaxe). V současnosti je však velkým problémem chybné použití antibiotik – zvláště pak použití nevhodného antibiotika (proti rezistentnímu původci) nebo předepsání antibiotik při léčbě virových onemocnění, jako je rýma nebo chřipka. Při nedodržení celé předepsané dávky antibiotik, obvykle pro pacientův subjektivní pocit zlepšení, nejsou patogenní mikroorganismy zcela zničeny. Kromě selhání léčby vede toto chování k rozvoji antibiotické rezistence u neúplně zahubených populací bakterií.

Zdroj: Správné užívání antibiotik

RIFAMYCINY

Účinná antibiotická látka: RIFAXIMIN

Obchodní název antibiotik: Normix

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu střevních infekcí a jaterní encefalopatie.

Dávkování antibiotik: perorálně 200 mg za 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození jater

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také RIFAMYCIN, RIFAMPICIN (obchodní název antibiotik Arficin nebo Rifampicin) a RIFABUTIN (obchodní název antibiotik Mycobutin). Tyto antibiotické látky se používají na léčbu tuberkulózy a dalších infekcí způsobených grampozitivními bakteriemi. Nežádoucím účinkem způsobeným těmito látkami může být závažné poškození jater.

Zdroj: Seznam antibiotik

AMFENIKOLY

Účinná antibiotická látka: CHLORAMFENIKOL

Obchodní název antibiotik: Chloramphenicol

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišního tyfu a hemofilní meningitidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nausea, rozvoj aplastické anémie, zvracení

Do této skupiny antibiotik patří také AZIDAMFENIKOL, FLORFENIKOL, THIAMFENIKOL. Tato antibiotika se využívají k léčbě salmonelózy, meningokokových a pneumokokových infekcích. I tato antibiotika mohou ale vyvolat nežádoucí účinky v organismu a to zvracení, rozvoj aplastické anémie a nauseu.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA A PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simik.

Probiotikům dávám zelenou. Nějakou dobu mi užívání antibiotik nedělalo dobře. Pak jsem jednou zkusila Probiolact a vše bylo v pořádku. Paráda

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika a probiotika

KARBAPENEMY

Účinná antibiotická látka: ERTAPENEM

Obchodní název antibiotik: Invanz

Indikace antibiotik: Používá se na vážné nemocniční infekce.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, epileptické záchvaty, nevolnost, průjem, zvracení

Účinná antibiotická látka: MEROPENEM

Obchodní název antibiotik: Archifar, Meronem, Meropenem

Indikace antibiotik: Používají se na závažné infekce.

Dávkování antibiotik: Archifar + Meronem + Meropenem: nitrožilně 1 – 2 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, epileptické záchvaty, nevolnost, průjem, zvracení

Do této skupiny antibiotik spadá také antibiotická látka IMIPENEM (zvaná také CILASTEN, obchodní název antibiotika Tienam). Antibiotické látky spadající do skupiny Karbapenemů se využívají k léčbě velmi nebezpečných nosokomiálních infekcí, akutní nekrotizující pankreatitidu, bakteriální meningitidu. Karbapenemy mohou způsobit alergické reakce epileptický záchvat, nevolnosti a zvracení.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Já osobně považuju za nejdůležitější hlavně ta probiotika, protože na negativní následky antibiotik dost trpím, takže si už nedovedu představit antibiotika bez probiotik. Navíc jsem zjistila, že je dobré je užívat i nějaký čas po dobrání antibiotik (nevím, zda je to možné u všech, ale u biopronu 9, který si kupuji já je dlouhodobé užívání možné), protože dají dohromady střeva i imunitu, která je po antibiotikách většinou hodně nabouraná.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika

Vedlejší účinky antibiotik

Vedlejší účinky byly rozepsány podle jednotlivých antibiotických skupin. Zde se nachází určité shrnutí nežádoucích účinků. Snad všechny antibiotické látky mohou u pacienta vyvolat střevní problémy, nejčastěji průjmy (je to dáno tím, že antibiotika likvidují střevní mikroflóru). Většina lidí si klade pak otázku, jak dlouho trvá průjem po dobrání antibiotik. Takový průjem může trvat po celou dobu užívání antibiotik a i několik dní poté, v podstatě dokud se z těla nevyloučí všechny antibiotické látky.

Dalším vedlejším účinkem jsou různé alergické reakce, aplastická anémie, závratě, poškození ledvin, nebo i poruchy sluchu.

Při braní antibiotik může problém způsobit konzumace mléka a mléčných výrobků. Je to proto, že mléko obsahuje vápník, který pak v kombinaci s antibiotiky vytvoří v žaludku chemickou vazbu, která znemožňuje léku vstřebávat se. U některých antibiotik není ani vhodný příjem potravy obsahující vysoký podíl vitamínu C, který by mohl vyvolat alergické reakce. Vždy je nutné přečíst si příbalový leták antibiotika.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE, MYKOPLASMATICKÉ VIRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Čiháková.

Mohu synovi 17 let-- při opakujícím se nakažení Chlamydiemi a myko-plasmatickými viry k léčbě antibiotik nasadit Wobenzim ? Kolik tablet a jak časový odstup k braní antibiotik.
děkuji Čiháková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Wobenzim je velice dobrý na podporu iminity a můžete brát i k jiným lékům tady i antibiotikum.Je velice přínosný k uvedené nákaze. Někdy jde jen o vysokou cenu kdy si ho lidé nedopřejí. Renata Allohová

Zdroj: diskuze Chlamydie, Mykoplasmatické viry

GLYKOPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: TEIKOPLANIN

Obchodní název antibiotik: Targocid

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišní hnisavé infekce, kožních flegmonů a osteomyelitidy.

Dávkování antibiotik: nejprve nitrožilně 400 mg za 12 hodin a poté 400 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: potíže s dýcháním, otoky, vyrážka, svědění, horečka, třes

Účinná antibiotická látka: VANKOMYCIN

Obchodní název antibiotik: Edicin, Vandomycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu sepsí, břišních abscesů a klostridiové kolitidy.

Dávkování antibiotik: Edicin + Vandomycin: nitrožilně 0,5 – 1 g za 6 – 12 hodin pro dospělou osobu, u klostridiové kolitidy se perorálně dávkuje 125 mg za 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: třes, otoky, dýchací potíže, závratě, vyrážka,

Tyto antibiotické látky se využívají na léčbu infekcí způsobených multirezistentními grampozitivními bakteriemi. V humánní medicíně se používají až, když jiná antibiotika nezabírají, nebo selžou.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julka.

Užívání antibiotik mi nedělá dobře. V lékárně mi radili nějaká probiotika, prý pomáhají zklidnit žaludek. Koupila jsem si Probiolact a musím uznat, že pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ráchel.

Kvalitní probiotika můžou jedině pomoci. Jsou výborná na posílení imunity, která začíná ve střevech.

Zdroj: diskuze Probiotika

CEFALOSPORINY IV. GENERACE

Účinná antibiotická látka: CEFEPIM

Obchodní název antibiotik: Cefepim, Maxipime,

Indikace antibiotik: Používají se na pneumonii, na sepse, nitrobřišní infekce i na infekce močových cest.

Dávkování antibiotik: Cefepim + Maxipime: nitrožilně 1 – 2 g za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, krvácivost, nevolnost, průjem

Do této skupiny antibiotický látek patří také CEFPIROM (obchodní název antibiotika Cefrom), CEFQUINOM (obchodní název antibiotika Cobactan) a CEFALONIUM (obchodní název antibiotika Cepravin). Jedná se o širokospektrá antibiotika určená hlavně k léčení závažných infekcí, imunosuprese a neutropenie. Tyto antibiotické látky mohou také vyvolat nevolnosti, průjmy, alergické reakce a krvácivost.

Zdroj: Seznam antibiotik

Porovnání nanočástic selenu s antibiotiky

Nanočástice selenu mají v porovnání s účinky antibiotik dvojnásobnou sílu. Nespornou výhodou účinku nanočástic selenu je hlavně to, že v době, kdy běžná antibiotická léčiva nezabírají a léčba jimi není možná, nezáleží již na účinku, ale na tom, že se nalezla vhodná alternativa, která může být využita pro léčbu antibakteriálních infekcí.

Zdroj: Koloidní selen namísto antibiotik

ÚZKOSPEKTRÁ PENICILINOVÁ ANTIBIOTIKA

Účinná antibiotická látka: BENZYLPENICILIN

Obchodní název antibiotik: Penicilin G

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu běžných infekcí, erysipelu a tonsilitidu.

Dávkování antibiotik: Penicilin G: nitrožilně 1 – 5 mil za 4 – 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: OXACILIN

Obchodní název antibiotik: Prostaphlin

Indikace antibiotik: Používá se na stafylokokové infekce, na léčbu ostemolyelitidy a endokarditidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 – 4 g za 4 – 6 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Do této skupiny spadají také další antibiotické látky jako PROKAIN-BENZYLPENICILIN, BENZATINY-BENZYLPENICIN (obchodní název antibiotika Pendopen), PENICILIN V (obchodní název antibiotika Ospen), CLOXACILIN, DICLOXACILIN, METICILIN a NAFCILIN. Úzkospektrá penicilinová antibiotika se využívají k léčbě streptokokových a pneumokokových infekcí, meningokoků, stafylokoků, syfilisu, kapavky, záškrtu, spály, angíny, leptospirózy, revmatické horečky, Limeské boreliózy. Mezi nežádoucí účinky u úzkospektrých penicilinových antibiotik patří nevolnosti, průjmy, alergické reakce.

Zdroj: Seznam antibiotik

TETRACYKLINY

Účinná antibiotická látka: DOXYCYKLIN

Obchodní název antibiotik: Deoxymykoin, Doxybene, Doxyhexal, Vybramycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu borélie, chlamydií a mykoplasmaty.

Dávkování antibiotik: Deoxymykoin: perorálně 100 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Doxybene + Doxyhexal: perorálně 100 – 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: fotosenzibilace, nevolnost, průjem, zbarvení skloviny, zvracení

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také DEMEKLOCYKLIN, CHLORTETRACYKLIN, METACYKLIN, MINOCYKLIN (obchodní název antibiotika Minocin), OXYTETRACYKLIN, TETRACYKLIN (obchodní název antibiotika Tetracycline K), THIACYKLIN. Většina těchto antibiotik působí na léčbu infekcí způsobených grampozitivními a gramnegativními bakteriemi, dále také léčí riketsie, chlamydie a mykoplasmata. Tetracykliny mohou u lidí vyvolat nevolnosti, průjmy, zvracení, fotosenzibilitu a zbarvení skloviny.

Zdroj: Seznam antibiotik

Správné použití antibiotik

Jakmile jsou antibiotika předepsána, mělo být dojít k následujícím krokům:

  • Informujte lékaře o všech alergiích, kterými trpíte. Ženy by měly informovat lékaře o tom, zda jsou těhotné. Zároveň by si měly být vědomy toho, že některá antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek, nebo dokonce vedou k náchylnosti na kvasinkové infekce.
  • Ujistěte se, že dojde k přesnému užívání antibiotik podle lékaře. Nedodržení těchto pokynů může vést k opakovaným problémům s bakteriálními infekcemi.
  • Informujte se na vedlejší účinky léků dříve, než je začnete užívat, aby nedošlo právě k nežádoucím účinkům.
  • Jakmile zapomenete na dávku, nesmí dojít k jejímu zvýšení. Stačí pokračovat v plánovaném dávkování dle pokynů.
  • Vyvarujte se konzumace alkoholu a některých potravin, protože může dojít k interakci s antibiotiky.
  • Důležité je, aby byla antibiotika řádně uskladněna.

Antibiotika mohou být velmi silná v léčbě bakteriálních infekcí, zejména pokud jsou správně používána. Chcete-li zachovat jejich účinnost, měla by být použita pouze v případě potřeby. Nejlepším způsobem, jak bojovat s infekcí, je být poučen, jen tak předejdete zhoršení infekce.

Zdroj: Správné užívání antibiotik

AMINOGLYKOSIDY

Účinná antibiotická látka: AMIKACIN

Obchodní název antibiotik: Amikacin, Amikin

Indikace antibiotik: Používají se na entrobakterie, sepse, stafylokoky a na endokarditidu.

Dávkování antibiotik: Amikacin + Amikin: nitrožilně 15 mg/kg zhruba za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození ledvin, závratě, ztráta sluchu

Účinná antibiotická látka: GENTAMICIN

Obchodní název antibiotik: Gentamicin

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu entrobakterií, pseudomonas, na léčbu stafylokoků a infekční endokarditidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 80 – 240 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození ledvin, závratě, ztráta sluchu

Do skupiny Aminoglykosidů se dále také řadí AMPRAMYCIN, DIHYDROSTREPTOMYCIN, FRYMCETIN, KANAMYCIN, NEOMYCIN (obchodní název antibiotika Bykomycin nebo Mycerin), NETILMICIN (obchodní název antibiotika Netromycine), STREPTOMYCIN,TOBRAMYCIN (obchodní název antibiotika Brulamycin nebo Nebcin). Všechna antibiotika této skupiny se užívají na léčbu infekcí způsobených gramnegativními bakteriemi (např. E.coli,), působí také proti leptospirám a stafylokokům. Některá tato antibiotika se využívají v humánní a jiná ve veterinární medicíně. Nežádoucími účinky těchto antibiotik můžou být poškození ledvin, závratě a ztráta sluchu.

Zdroj: Seznam antibiotik


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP