Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UŽÍVÁNÍ PERORÁLNÍCH ANTIKONCEPČNÍCH PILULEK

OBSAH

Informace pro ženy

Antibiotika častou způsobují kvasinkové infekce. Důležité je mít na paměti, že antibiotika inhibují i normální bakterie v pochvě, díky čemuž dochází k tvorbě kvasinkové infekce. Kvasinkové buňky pak začnou napadat tkáně v pochvě a obvykle způsobují svědění, pálení, bolest při pohlavním styku a vaginální výtok.

Antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek či přípravků.

Stejně jako jiné léky i některá antibiotika mohou být přenesena na plod a některá mohou dokonce způsobit poškození plodu. Proto byste neměla užívat antibiotika bez souhlasu lékaře, zejména pokud jste těhotná nebo kojíte.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Diskuze

V diskuzi MOJE ZKUŠENOST S CGA 800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dotaz:je mozne ze po tech tabl. Jsem mohla chytnout prujem???Casem to ustoupi nebo ty bolesti budou porad pri snezeni pilulek???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blažena Sáblíková.

Těžko říct. Já jsem ten problém neměla. Ikdyž je možné, že ten průjem by mohl být součástí detoxikace. Každopádně mi ty tablety pomohly zbavit se nadváhy jednou provždy.

Zdroj: diskuze Zkušenosti s cga800

Způsob užívání pilulek

Důležité je brát pilulku ve stejnou denní dobu, a to nejlépe večer, kdy je v krvi nejvyšší hladina hormonů. Základem nejmodernějších tabletek je hormon drospirenon, který dokáže zabránit zadržování vody v těle, a tím zabraňuje růstu hmotnosti. Při užívání tabletek s vyšším obsahem estrogenu skutečně někdy dochází k opačnému efektu, a tedy i k možnému přibírání na váze. Odborníci upozorňují na fakt, že méně strachu z otěhotnění, a tím pádem i méně stresu, dokáže u některých žen vyvolat i větší chuť k jídlu.

V případě užívání antikoncepce v první den menstruace je žena chráněna okamžitě. Pokud začne v jiný den, musí prvních sedm dní užívání tablet používat i jinou formu antikoncepce, například kondom. Horní věková hranice pro hormonální antikoncepci v současnosti neexistuje, to znamená, že se tabletky mohou užívat prakticky až do skončení pravidelných menstruačních cyklů, což v našich podmínkách představuje zhruba 50. rok života.

Zdroj: Tabletky hormonální antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI V POCHVE ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva 27 let.

Dobry den,

jiz dva roky citim bolest v pochve pro pohlavnim styku. Byla jsem nekolikrat u sveho gynekologa a ten mi rekl ze jsem po fyzicke strance v poradku naposledy mi delal i serii steru a vse bylo negativni. V minulem roce jsem zacala chodit k fyzioterapeutce nicmene bez velkeho efektu. Pani doktorka mi proto nasadila na zkousku antikoncepci { rikala ze by se mozna mohlo jednat o endimetriozu], uprimne receno zacinam si spis myslet ze je problem v me hlave tim ze me styk tak dlouho bolel i pri zlepsini po rehabilitaci jsem do toho vzdy sla s tim ze nic prijemneho to nebude.
Nicmene k memu dotazu: po tom co jsem zacala uzivat antikoncepci (prave jsem zacala 3 mesic) jsem zacala mit svirave bolesti v pochve az krece smerem nahoru . Je to normalni nebo by to mohlo byt neco zavazneho?
Moc dekuji za odpoved
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto bývá častý problém žen, u kterých nefunguje správně zvlhčování pochvy při pohlavním styku. Toto zvlhčování ovládá výlučně mozek na základě vzrušení a chuti k sexu s dotyčným partnerem, takže skutečně jde o problém v hlavě. Ve Vašem případě doporučuji použít před pohlavním stykem do pochvy lubrikační gel, který by měl tuto nepřijemnost odstranit. Přirozené zvlhčování pochvy se obvykle u žen s tímto problémem napraví výměnou partnera. Za zkoušku by tedy stálo zkusit sex s mužem - idolem svých snů, třeba jen jednou, abyste mohla pozorovat, jestli to u vás zafunguje.
K té antikoncepci, pokud Vás bolí pochva po užívání antikoncepce, tak požádejte svého gynekologa o její změnu za jiný druh. V nabídce máme mnoho různých antikoncepčních pilulek s různými odlišnými vedlejšími účinky.
Hlavně nezůstávejte na místě, zkoušejte a experimentujte a především jděte do sexu pro své pobavení nikoliv kvůli utrpení. Nechte se unést vlastním nadržením - sexuální touhou, ať už vzplane ke komukoliv.
Pokud by problémy s bolestí v pochvě při sexu neodešly ani po několika jinak vzrušujících expiremntech, tak zkuste upřednostnit jiný typ sexuálního ukojení, například pomocí orálního sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti v pochve antikoncepce

Správné použití antibiotik

Jakmile jsou antibiotika předepsána, mělo být dojít k následujícím krokům:

  • Informujte lékaře o všech alergiích, kterými trpíte. Ženy by měly informovat lékaře o tom, zda jsou těhotné. Zároveň by si měly být vědomy toho, že některá antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek, nebo dokonce vedou k náchylnosti na kvasinkové infekce.
  • Ujistěte se, že dojde k přesnému užívání antibiotik podle lékaře. Nedodržení těchto pokynů může vést k opakovaným problémům s bakteriálními infekcemi.
  • Informujte se na vedlejší účinky léků dříve, než je začnete užívat, aby nedošlo právě k nežádoucím účinkům.
  • Jakmile zapomenete na dávku, nesmí dojít k jejímu zvýšení. Stačí pokračovat v plánovaném dávkování dle pokynů.
  • Vyvarujte se konzumace alkoholu a některých potravin, protože může dojít k interakci s antibiotiky.
  • Důležité je, aby byla antibiotika řádně uskladněna.

Antibiotika mohou být velmi silná v léčbě bakteriálních infekcí, zejména pokud jsou správně používána. Chcete-li zachovat jejich účinnost, měla by být použita pouze v případě potřeby. Nejlepším způsobem, jak bojovat s infekcí, je být poučen, jen tak předejdete zhoršení infekce.

Zdroj: Správné užívání antibiotik

Diskuze

V diskuzi TINNITUS STOP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Pošva.

Objednal jsem si dvě balení tbl po 60 ks s tím,že pokud lék nezabere tak mě bude vrácena
částka za dvě bal. 28OO Kč. ale to jsem naletěl protože neexistuje žádná zpětná adresa
na prodejce.Velký PODFUK a lék vůbec nepomohl jen jsem si provětral důchodcovskou
pěněženku.Varuji všechny, kteří by si chtěli tento ZÁZRAK objednat ať si to rozmyslí!!!!!
Já nechápu proč se objevují stále různé reklamy na léky, které jsou neúčinné, když máme
SÚKL ??? kde to žijeme v Kocourkově ???
Podobně je to i u nabízených zázračných tablet na bolesti kloubů !!!
Jsem zvědav zda mě někdo na můj dotaz odpoví ??!!!
S pozdravem ošizený a napálený důchodce !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Milí pane já jsem sice nensletěla,ale raději se zeptám v lékárně a tam mi poradí,protože tihle šmejdi jsou zrovna tak nečistí,jako ti co chodili po domech a bytech jen mají jiné fígle mě přišel dopis i se spáteční obálkou na objednání pilulek pro špatně slyšící hodila jsem to do koše,protože jsem obezřetná a co mylíte tet za měsíc mi volali co bude s tím objednáním pilulek típla jsem je žádné jsem nežádala a proto všem nemáte tolik peněz,aby jste je podvodníkům strkali do kapsy.A tet jedna rada ode mě- mám chronický zánět 1 dutiny stále ucpanou jednu dirku nosu až jsem smrkala krev,když jsem šla ven ,tak mi to šlo hezky vysmrkat,ale běda doma a tak jsem si koupila vincentku za 20 kč celí litr u postele mám 2 kapátka a kápla jsem si několikrát za den do nosu zvlchčila sliznici a nosní dirka se uvolnila tet už to nedělám tak často o moc se to zlepšilo a kápnu si jen když jdu spát paráda za pár kaček.přeji všem hodně zdravíčka.

Zdroj: diskuze Tinnitus Stop

Kombinované antikoncepční pilulky

Monofázické antikoncepční pilulky

Jejich podstata spočívá v tom, že dodávají tělu stejnou, neměnnou dávku estrogenu a progestinu v průběhu celého cyklu. Tabletky se obvykle začínají užívat od 5. dne cyklu (první den menstruace se pokládá za první den cyklu) denně po jedné tabletě po dobu 21 dní. Dva až čtyři dny po užití poslední tabletky nastává krvácení z vynechání či takzvané anovulační krvácení. Některé preparáty obsahují 28 tablet, přičemž v posledních sedmi je jen placebo (tableta neobsahující hormony). V době jejich užívání se objevuje již zmíněné krvácení.

Dvoufázové antikoncepční pilulky

Tyto přípravky imitují (napodobují) přirozený hormonální cyklus, čímž se snižuje celkové množství určitých hormonů. Při dvoufázových přípravcích zůstává dávka estrogenu během 21 dní neměnná. Pro zvýšení antikoncepční spolehlivosti obsahují tablety pro prvních 10 až 11 dní poměrně nízkou dávku progesteronu, která ale ještě stačí k zabránění ovulace. V druhé části cyklu je obsah gestagenu v tabletách dvojnásobný.

Třífázové antikoncepční pilulky

Tak jako dvoufázové tabletky i tyto imitují přirozený hormonální cyklus a současně by měly zajistit lepší pravidelnost cyklu. 21 tabletek jednoho balení je rozděleno na 6 - 6 - 9 (nebo 6 - 5 - 10). Obsahují různé koncentrace hormonů, přičemž v některých přípravcích je hladina estrogenu neměnná, v jiných se může měnit.

Jak se užívají perorální antikoncepční pilulky

Kombinované antikoncepční pilulky musí předepisovat lékař. Obsahují dva druhy hormonů podobných těm, které se přirozeně produkují ve vaječnících – estrogen a progestagen. Užívají se perorálně a obsahují velmi nízké dávky hormonů. Obvykle existují dva typy balení antikoncepčních pilulek. Častěji balení obsahuje 21 tabletek, to znamená, že 21 dní žena užívá pilulky každý den, pak následuje 7denní pauza, kdy se tabletky neužívají. Vzácněji se vyskytuje balení, které může obsahovat i 28 pilulek, přičemž 21 z nich obsahuje účinné hormony, zbývajících 7 tabletek je obvykle jiné barvy a neobsahuje hormony.

Účinek se ztrácí, pokud se tabletka použije o 12 hodin později nebo při zvracení či průjmovém onemocnění. Rovněž některé léky mohou snížit účinnost tohoto druhu antikoncepce, v tom případě je nutné poradit se se svým lékařem. Kuřačky nemají užívat kombinovanou hormonální antikoncepci.

V současnosti veškeré kombinované hormonální antikoncepce obsahují dávku estrogenů nižší než 50 mg, jedná se tedy o nízko dávkovaná kontraceptiva. Ve snaze snižovat některé nežádoucí vedlejší účinky, jako je napětí v prsou, nucení na zvracení, případné bolesti hlavy, uvádějí výrobci na trh preparáty se stále nižší dávkou estrogenů. Velmi nízká dávka estrogenů obsažená v jedné tabletě je 15 mg a je určena zejména pro mladé, astenické ženy, nebo naopak pro ženy v období blízkém klimakteriu, kde je nízká dávka dostatečná a bezpečná pro udržení pravidelného cyklu. Na druhé straně u žen s nepravidelnostmi cyklu je žádoucí podávat tablety s vyšší dávkou estrogenů.

Výhody hormonálních tabletek

Při správném užívání jsou účinné. Každá žena musí být před zahájením užívání hormonální antikoncepce gynekologicky vyšetřena. Mohou se užívat od dospívání až po menopauzu. S jejich užíváním lze přestat v podstatě kdykoliv. Užívání tabletek neovlivňuje zdraví budoucího dítěte ani nevyvolává potrat.

Nevýhody hormonálních tabletek

Ženy mohou mít při užívání pilulek pocit na zvracení (nejčastěji první 3 měsíce, zejména při tabletkách s vyšším obsahem estrogenů), krvácení nebo špinění mezi menstruacemi (zejména pokud žena zapomene užít antikoncepční pilulky), mírné bolesti hlavy, citlivost prsů, případně náladovost. Antikoncepční pilulky nejsou prevencí proti pohlavně přenosným chorobám, včetně HIV a AIDS.

Zdroj: Hormonální kombinovaná antikoncepce

Diskuze

V diskuzi IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kurt.

Dobrý den,vážení.
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi veterinárním a lidským Ivermektinem. Hledal jsem rozdíl mezi těmito preparáty v sortimentu u nejmenovaného čínského výrobce a rozdíl jsem našel pouze v mg účinné látky a tvaru pilulek. Tbl. - pes 6mg,drůbež 2mg,kůň 10mg a člověk 6mg. Tedy v případě,že účinná látka se nazývá Ivermectine a není pro každý druh zvířete nečím specifická a nebo není do tabletek přidán ještě nějaký jiný prvek. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lorena.

Klidně si kup Ivermectin pro koně. Ze zkušenosti vím, že ty léky pro zvířata jsou čistější než ty pro lidi. Musíš si to ale dobře rozpoćítat. Kůň váží ca.600 kilo a já jen 60, tudíž jsem vzala jen jednou desetinu dávky. Docela ta pasta i chutnala. Měla příchuť jablek.

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu

Diskuze

V diskuzi ZELENA KAVA DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Vaclav Kvet.

Za 3 tydny jsem pri brani pilulek rano a pred obedem pribral cca 3 kg. Nepozuruji zadny ucinek. Navic inzerovane vzraceni penez nelze uskutecnit, alespon nevim jak a kde. Vse je anonimni, zkratka pochybne. Navic jsem podobny pripravek objevil v prepoctu za necelych 400Kc !
Z meho pohledu pecliveho uzivani pripravku je to jen podvod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ewa.

Podvod to není,užívám to á nepoznávám se,u toho i cvicim á vybírám strávu.je to USá výrobek,ták je jásné,že to nebude levné,když je to pres oceán dovoz,v usá to stojí 10 dolárů jen.Omlouvám se,nejde mi krátké á.ew.

Zdroj: diskuze Zelena kava diskuse

Užívání antikoncepčních tabletek je nutné přerušit v následujících situacích

  • neobvyklý kašel;
  • silná bolest na hrudníku, která může vystřelovat do levé paže;
  • dušnost;
  • jakákoliv neobvyklá, silná nebo dlouhodobá bolest hlavy nebo záchvat migrény;
  • částečná nebo úplná ztráta zraku nebo dvojité vidění;
  • nezřetelná výslovnost nebo ztráta schopnosti mluvit;
  • náhlá změna sluchu, zkreslené čichové nebo chuťové vjemy;
  • závrať nebo mdloba;
  • slabost nebo omezená pohyblivost kterékoliv části těla;
  • silná bolest břicha;
  • silná bolest nebo otok dolní končetiny.

Zdroj: Hormonální antikoncepce jen pod dohledem lékaře

Diskuze

V diskuzi EROGEN X GEL 150ML se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Sádlo.

Před nedávnem jsem si objednal tři balení EROGENU X . Přečetl jsem si různé recenze, chválu na tento preparát. Nemohu vše potvrdit. Pravdou je, že penis po masáži naroste, ale je z něj jakási houba, bez známek ztopoření. Co s velkým penisem, když stejně není k použití? Odzkoušel jsem mnoho pilulek, utratil nemalé peníze a výsledek tak na padesát procent. Kde jsou ty nekonečné chvály, jistoty? U odborníků je to podobné, napíšou pilulku, okolo 500 Kč za kus a efekt zdaleka neodpovídá ceně. Mám omezený příjem a tohle by mě zruinovalo. Radte, co ted? Jsem odsouzen, prakticky bez pomoci, vzpomínat na mládí a číst chvály, které se mě netýkají? Pokud mi budete umět poradit, budu nesmírně vděčen už proto, že moje přítelkyně, ne zrovna nejmladší, má stále obdivuhodnou chut se milovat.
Děkuji předem za vaši radu. Sádlo Karel Písek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromír Kulř.

Taky jsem se nechal nachytat.Tento gel je zcela neúčinný,je to podvod

Zdroj: diskuze Erogen x gel 150ml

Užívání

Samotné dlouhodobé užívání omeprazolu není příliš rizikové. Omeprazol funguje tak, že snižuje tvorbu kyseliny, čímž účinně odstraňuje příznaky překyselení žaludku. Rizikem však je to, že se tímto potlačením příznaků může zamaskovat vážnější onemocnění, které tak nemusí být včas rozpoznáno.

Omeprazol se užívá ráno nalačno minimálně 30 minut před snídaní.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Diskuze

V diskuzi LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý večer, jaké léky od bolesti (páteř) mohu užívat při léčbě warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Ryšavá.

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu,zda při užívání léku na ředění krve Warfarinu ,lze užívat přípravek MSM na bolesti zad a kloubů,který se podává rovněž koním. Děkuji za pochopení a odpověd Přeji příjemný den Ryšavá J.

Zdroj: diskuze Léčba warfarinem

Zázvor při kojení

Zázvor nemá žádné negativní účinky na laktaci. Při užívání zázvoru by nemělo dojít k narušení produkce mléka. Naopak bylo zjištěno, že konzumace zázvoru má pozitivní vliv na laktaci, zvyšuje produkci mléka u kojících matek.

Zdroj: Nebezpečí při užívání zázvoru

Diskuze

V diskuzi JE MOŽNÉ POKAŠLÁVÁNÍ PŘI DLOUHODOBÉM UŽÍVÁNÍ PRESTARIA NEO FORTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

už nekolik let pokašlávám a dozvěděla jsem se při zubním vyšetření že to může být při užívaní prestaria?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je možné pokašlávání při dlouhodobém užívání prestaria neo forte


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP