Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

V ČEM JE OBSAŽEN HOŘČÍK

OBSAH

Magnézium

Magnézium neboli hořčík je prvek, který se nalézá ve všech buňkách a strukturách těla, včetně kostí, DNA a svalů. Hořčík pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, krevní tlak, imunitní systém a další důležité funkce. K nedostatku hořčíku dochází zřídka, protože je obsažen v mnoha potravinách, například v mandlích, špenátu, rybách a bramborách. Hořčík je důležitý v mnoha tělesných procesech, ale bohužel se doposud neprokázalo žádné známé spojení v léčbě nebo prevenci syndromu suchého oka.

Zdroj: Hořčík a suché oči

Poradna

V naší poradně s názvem DÉLKA UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den.Magnosolv užívám asi 2 měsíce a mám pocit,že je to s ním fakt lepší...(mám křeče a vibrace ve stehnech při delším běhu)Obvodní lékař říkal,že se může užívat max 3 měsíce což se mi nezdá.Může se používat déle?Může se mi po něm něco stát kdybych ho používal např.rok? děkuji,,Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dostatečný denní příjem hořčíku je důležitý po celý život. Zajistíte si, že hořčík, který je uložen v kostech, nebude spotřebován a omezí se pravděpodobnost řídnutí kostí. Pokud vám účinky vyhovují, tak můžete hořčík užívat bez přestávky. Užívejte nejlépe večer, protože hořčík má mírné uspávací účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Délka užívání

Zdroje hořčíku

Hlavním zdrojem hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže a sójové boby. Slunečnicová a sezamová semínka mají také vysoký obsah hořčíku. Některé minerální vody jsou bohaté na hořčík. Hořčík je zvláště důležitý pro správnou funkci svalů, působí jako prevence proti svalovým třesům nebo křečím při sportu. Vylučováním potu z těla je ztrácen i hořčík, je tedy nutné při dlouhodobé zátěži věnovat pozornost adekvátnímu doplňování hořčíku.

Zdroj: Minerál hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem HOŘČÍK A VÁPNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rostislav Sarvaš.

Stále jsem se nedozvěděl, zda je nutné brát hořčík s vápníkem a v jakém poměru. Někde se zase píše, že vápník zabraňuje vstřebání hořčíku anebo naopak.
Děkuji za odpověď
R.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vápník se užívá ráno hned po snídani v množství 300 až 600 mg - podle postavy. Vápník je vhodné užívat společně s vitamínem d3 - v množství několik stovek UI. Večer se pak užívá hořčík 500 mg společně se zinkem 10 mg a vitamíny b komplex jedna tableta. Během dne dostatečně pijte. Takto docílíte nejlepších účinků všech uvedených minerálů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hořčík a vápník

Hořčík a vápník

Hořčík pomáhá při vstřebávání vápníku v těle, dodávka vápníku do systému je rychlejší, což má za následek i rychlejší reakci na kostní nebo tkáňová onemocnění. Hořčík a vápník pracují v „harmonii“, která následně vede nejen ke zdraví kostí a zubů, ale přináší vašemu organismu i celou řadu dalších pozitiv, jak jsme ostatně uvedli na předchozích řádcích.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, prosím snáší sewarfarin s hořčíkem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hořčík ve vyšších dávkách bohužel významně ovlivňuje účinky Warfarinu a neměl by být nárazově a samovolně zařazen do výživového režimu. Pokud shledáte nutnost užívat hořčík, tak o tom uvědomte svého lékaře, od kterého dostáváte předpis na Warfarin. Lékař vám řekne, kdy máte s doplňkovou léčbou začít a ve správný okamžik vám změří srážlivost krve a případně upraví dávkování Warfarinu. Pak musíte úžívat oboje, hořčík i Warfarin. Až se rozhodnete ukončit léčbu hořčíkem, tak znovu, ještě před ukončením, se zastavte u svého lékaře a dohodněte s ním postup ukončení doplňkové léčby.
V této souvislosti je rovněž třeba dbát opatrnosti při používání projímadla, protože může obsahovat citronan hořečnatý - účinný zdroj dobře vstřebatelného hořčíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Doporučení

Bez předchozí konzultace s lékařem byste neměli užívat potravinové doplňky s obsahem hořčíku, protože dostatečné množství již přijímáte ve stravě. Příliš mnoho hořčíku může způsobit zažívací potíže nebo křeče v břiše. Lékař zjistí, jestli hořčík potřebujete doplnit, a poradí vám správný způsob jeho užívání.

Zdroj: Hořčík a suché oči

Vitamíny a minerály pro pleť

Vitamín A

Vitamín A je nezbytný pro udržení pružné pleti. Zabraňuje vysoušení pleti, vráskám a stárnutí kůže. Nedostatek tohoto vitamínu se může projevovat šupinatěním, svěděním a pupínky na kůži. Vitamín A lze nalézt v mase, mléku, sýrech, vejcích, špenátu, mrkvi, dýni a brokolici.

Vitamín B

Z vitamínů skupiny B-komplex můžeme jako nejdůležitější látku pro zdravou kůži uvést biotin. Vitamín B je obsažen v banánech, vejcích, ovesných vločkách a rýži, je rozpustný ve vodě.

Vitamín C

Vitamín C posiluje pokožku, je nezbytný pro zachování pružnosti pleti. S věkem a stárnutím kůže je potřeba více tohoto vitamínu, jeho nedostatek zvyšuje tvorbu vrásek a způsobuje nezdravé zbarvení kůže. Je obsažen v brokolici, kapustě, zelí, jahodách a ananasu.

Vitamín E

Obnovuje vlhkost pokožky a zpomaluje stárnutí kožních buněk. Velké množství vitamínu E obsahují rostlinné oleje, listová zelenina a ořechy.

Minerály

Železo zajišťuje transport kyslíku v krvi, to znamená, že ovlivňuje i jeho „dodávku“ vlasům a pokožce. Hořčík pomáhá vstřebávat vitamíny a minerály. Zinek zabraňuje ochabnutí pokožky a tvorbě vrásek.

Zdroj: Nejlepší vitamíny pro pleť a vlasy

Účinky hořčíku

Hořčík je jedním z univerzálních minerálů našeho těla. Má vliv na mnoho důležitých funkcí energetickým metabolismem počínaje a prevencí nemocí kardiovaskulárního systému konče. Zajišťuje snížení krevního tlaku, omezuje srdeční arytmii a rozšiřuje tepny. V minulých letech byl zkoumán i jeho pozitivní vliv na diabetes II. stupně, který dokáže uspokojivě zmírňovat. Hořčík také uvolňuje svaly při dlouhodobém zatížení, čehož využívají nejčastěji vrcholoví sportovci. Dále zlepšuje paměť a myšlení, zmírňuje menstruační potíže při menopauze – zejména křeče. Hořčík se nachází v buňkách i kostech celého těla a jeho působení značně ovlivňuje přítomnost draslíku a vápníku. Hlavně vápník a hořčík musejí být ve správném poměru. Mezi další pozitivní dopady hořčíku na náš organismus patří rozšíření dolních cest dýchacích při léčbě astmatu a bronchitidy, zmírnění příznaků chronické únavy, regulace funkce štítné žlázy, zabránění demineralizaci kostí a zavápnění srdečního aparátu a ledvin (vápenaté ledvinové kameny).

Zdroj: Jak funguje hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tobolky Omega Marine forte + vlastně omega 3,6,7,9 +vitamín D3 v době kojení?Nebo nemohu a musím něco jiného.Dekuji,s pozdravem Dvořáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem taky užívala Omega forte po i před porordem a lékaři k tomu nic nenamítali. V kapslích je obsažen především přírodní olej a na něm není nic škodlivého, ani pri kojení.

Zdroj: diskuze Omega 3

Charakteristika hořčíku

Hořčík je důležitý pro přenos nervových vzruchů, pro správnou svalovou funkci, funkci buněk, aktivaci enzymů, kostí a zubů. Optimální denní příjem hořčíku u žen činí 300 mg, u mužů 350 mg. Průměrná denní dávka hořčíku je obsažena v:

  • 90 g sezamových semínek
  • 200 g čokolády
  • 200 g ovesných vloček
  • 3 kg salátu

Nedostatek hořčíku způsobuje napětí, svalový třes, svalové křeče, poruchy metabolismu, poškození kostí a zubů. Důležitými zdroji hořčíku jsou celozrnné potraviny, hnědá rýže, sója, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoláda.

Zdroj: Minerál hořčík

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku může například způsobovat příznaky projevující se jako problémy se zády a šíjí. Dlouhodobý nedostatek tohoto minerálu může vést k narušení zubů a kostí, stejně jako toku enzymů, které ovlivňují mnohé procesy v těle. Zvláště mohou být narušeny procesy, které mají na starost trávicí činnost. Hořčík může být přijímán i pomocí vhodných přípravků. Lidé s poruchou funkce ledvin by si měli být vědomi toho, že nesmí překročit doporučenou denní dávku.

Zdroj: Minerál hořčík

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vidimová.

dobrý den ,mám dotaz zda mohu užívat vápník,hořčík pokud užívám warfarin dlouhodobě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vidimová.

bylo mi řečeno ,že nemohu užívat vitamín K pokud beru warfarin. Děkuji

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Složení cereritu

Hnojiva řady Cererit jsou bezchloridová, granulovaná a obsahují stopové prvky, které jsou určené zejména k hnojení ovoce, zeleniny, chmele a okrasných rostlin. Hnojiva Cererit se používají při jarní přípravě půdy před setím a sázením rostlin, dále pro přihnojování během vegetace. Cererit se aplikuje rozházením na hnojenou plochu a následným zapracováním do půdy. Hnojení během sezóny provádějte za suchého počasí, aby granule neulpěly na mokrých listech rostlin. Cererit je rozpustný ve vodě, takže ho lze použít i jako kapalné hnojivo. Při hnojení je vždy lepší použít menší dávku hnojiva a výživu rostlin provádět častěji, protože předávkování by mohlo rostliny poškodit. Vyšší dávka hnojiva tohoto hnojiva před výsadbou zajistí důkladné základní vyhnojení půdy. Cererit je nejen hnojivo bezchloridové, ale i nedusíkaté. Dusík je tu obsažen jako NH4- iont (8 %). 13 % tvoří fosfor v podobě P2O5, 11 % draslík jako K2O, k tomu asi 2 % hořčík coby MgO. Tím, že Cererit neobsahuje chlor ani dusičnany, je opravdu určen pro specifickou výživu.

Zdroj: Cererit

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina. Rodalinda.

Omlovam se bion 3. Warfarin 5 a horcik 375 dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den, prosím snáší sewarfarin s hořčíkem?

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Může za mžitky nedostatek hořčíku

Ano, nedostatek hořčíku může být příčinou mžitek před očima. Hořčík pomáhá svalům a nervům správně fungovat. Udržuje stálý srdeční rytmus, podporuje zdravý imunitní systém a zároveň se podílí na posilování kostí. Tento základní minerál pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje normální krevní tlak a je potřebný k výrobě a udržování energie. Jsme-li ve stresu, naše buňky – které ve svém klidovém stadiu obsahují hořčík – projdou změnou. Vápník, který je jinak vně buněk, do nich vchází a tím se zvyšuje jeho hladina. Jde o aktivní stav, při němž se například buňka svalu stáhne a napne sval. Poté opět hořčík vytlačí vápník z buňky a ta se dostane do klidového stavu. Můžeme si také představit, že to funguje jako vypínač: vypnuto je hořčík, zapnuto vápník. Co se však stane s buňkou, která není v rovnováze, je v ní například nedostatek hořčíku? Zjednodušeně řečeno se nikdy zcela „nevypne“. To znamená, že vápník neustále proniká do buňky a stimuluje její činnost („zapnuto“). Výsledkem je stres doprovázený jedním nebo více symptomy nedostatku hořčíku.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HOŘČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Beru warfarin uzivam. Horcik375a plus vitsmin nion 3 muzu to brat dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu je důležité dodržovat přibližně stejný jídelníček, jako jste měla v období, kdy vám lékař odebíral krev na test srážlivosti (Quickův test). Když změníte skladbu jídla a nebo začněte či ukončíte léčbu potravinovými doplňky, tak je nezbytné znovu provést odběr krve na zjištění aktuální srážlivosti a podle toho pak upravit dávkování Warfarinu. Úplně nejlepší je nechat si otestovat srážlivost krve každý měsíc a nedělat velké změny v jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a hořčík

Léčba suchých očí

V některých případech se může suché oko objevit jako komplikace jiných zdravotních problémů, jako je lupus nebo Sjögrenův syndrom. V těchto situacích může hořčík pomoci se snížením nebo kontrolou příznaků suchého oka. Pro většinu lidí trpících syndromem suchého oka jsou ideálním řešením pro úlevu očí umělé slzy. Umělé slzy nemají žádný léčivý účinek. Jedná se pouze o kapky, které podporují přirozený slzný film a pokrývají povrch oka. Pokud kapky s obsahem umělých slz nepomáhají, může lékař doporučit jiné léky nebo jiný druh léčby.

Zdroj: Hořčík a suché oči

Nedostatek hořčíku

Vzhledem k častému stresu a zelenině, která je díky průmyslovému pěstování a zpracování chudší na hořčík, je nedostatek hořčíku i přes jeho obsah ve většině potravin poměrně častý. Mezi nejznámější projevy nedostatku řadíme předčasnou ztrátu zubů, jejich křehkost a vyšší kazivost, špatný vývoj kostí, pomalé hojení zlomenin, podrážděnost, únavu, nepravidelný tep, nespavost, svalové křeče a žaludeční vředy, třes rukou a vlivem více aspektů se může vyskytnout i deprese, dezorientace a halucinace. U dětí se může nedostatek projevit nočním pomočováním a při vážných poškozeních ledvin a zásobování těla minerály se mohou vyskytnout i ledvinové kameny.

Zdroj: Jak funguje hořčík

Následky nedostatku hořčíku

Hořčík je důležitý iont, který se nachází hlavně uvnitř buněk našeho organismu. Hořčík se účastní mnoha enzymatických reakcí, je důležitý pro přenos nervových vzruchů a správnou funkci svalů. Potřeba hořčíku u dospělého činí přibližně 400–600 mg (asi 10–20 mmol). Z celkového množství hořčíku v těle (asi 25 g) je přibližně jedna polovina uložena v kostech, druhá polovina je uvnitř buněk. Jen 1 % se nachází v séru. Normální hladina hořčíku v séru se pohybuje mezi 0,75 a 1,1 mmol/l (to odpovídá 1,5–2,2 mmol/l, popřípadě 1,8–2,64 mg/100 ml); asi 60 % z tohoto množství se nachází ve formě volných iontů. Hořčík přijímaný v potravě se vstřebává v tenkém střevě; podíl resorpce činí dle množství přijatého hořčíku asi 30 % až 70 %. Sérová koncentrace magnézia je regulována s mimořádnou přesností, takže z hlediska farmakokinetiky se rychlostní konstanty variabilně mění v závislosti na zásobách hořčíku v poolu. Po doplnění zásobního poolu hořčíku je dosaženo maximální sérové koncentrace v průběhu 2 hodin. Po 4 hodinách dojde opět k ustálení původního rovnovážného stavu. Eliminace se uskutečňuje v plném rozsahu ledvinami a jen z malé části střevem.

Zdroj: Na co se používá Magnosolv?

Úleva od bolesti

Hořčík uvolňuje svaly, čímž zmírňuje bolest a omezuje způsobené nepohodlí. Nedostatek hořčíku se projevuje únavou a častými křečemi.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Hořčík

Nízké hladiny hořčíku v krvi byly pozorovány u 25–38 % lidí s diabetem 2. typu a jsou častější u těch jedinců, kteří nemají hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

V systematickém přehledu 8 z 12 studií ukázalo, že podávání doplňků hořčíku po dobu 6–24 týdnů zdravým lidem nebo osobám s diabetem mellitem 2. typu nebo prediabetem pomohlo snížit hladinu cukru v krvi nalačno ve srovnání s placebem.

Kromě toho každé 50mg zvýšení příjmu hořčíku způsobilo 3% snížení hladiny cukru v krvi nalačno u těch, kteří vstoupili do studií s nízkou hladinou hořčíku v krvi.

Jak to funguje: Hořčík se podílí na normální sekreci inzulinu a působení inzulinu v tkáních vašeho těla.

Užívání: Dávky poskytované lidem s diabetem činí obvykle 250–350 mg denně. Nezapomeňte užívat hořčík spolu s jídlem ke zlepšení jeho absorpce.

Opatření: Vyvarujte se oxidu hořečnatého, který může zvýšit riziko průjmu. Doplňky hořčíku mohou interagovat s několika léky, například některými diuretiky a antibiotiky, proto se před užíváním poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Závěr: Nedostatek hořčíku je běžný u lidí s diabetem 2. typu. Studie naznačují, že doplňky hořčíku mohou pomoci snížit hladinu cukru v krvi nalačno.

Zdroj: Bylinky na snížení cukru

Zdroje selenu

Selen je obsažen v řadě různých potravin. Vynikajícím zdrojem jsou kokosové ořechy, které obsahují velké množství tohoto stopového prvku. Pšeničné otruby jsou také dobrým zdrojem, stejně jako některé druhy ryb nebo ořechů. Zelenina a ovoce obsahují pouze malé množství selenu.

Zdroj: Stopový prvek selen


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP