Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VAKY POD OČIMA ODSTRANĚNÍ

OBSAH

Náhlé kruhy a vaky pod očima

Pytle pod očima se objeví, když to předchozí večer přeženete s energetickým příjmem prostřednictvím sacharidů. Jinými slovy, když před spaním debužírujete, tak počítejte s vaky pod očima, které jsou patrné ráno po probuzení. Energetický příjem zaručeně zvýší alkohol a míchané nápoje s ním. Dále například slané brambůrky, zákusky, pečivo, krekry, čokoláda, ovoce, suchary. Pokud se pak vrátíte ke střídmé stravě, tak tyto vaky většinou do druhého dne splasknou. Pomoci tomu můžete, když si na zavřené oči položíte pytlíky použitého černého čaje a necháte je na očích co vydržíte.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA OTEKLÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Ahoj, mohli byste mi prosím poradit jak se zbavit oteklých víček očí? Včera jsem trochu přehnala vánoční tah a dneska ráno mám obrovské vaky pod očima. Jsem z toho nešťastná. Prosím pomožte někdo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já používám proti oteklým očím černý čaj. Používají se pytlíky od vyluhovaného černého čaje, které se nechají vychladnout a vlhké se přiloží na zavřené oteklé oči. Nechá se to působit asi tak 20 minut. Pak se to sundá, oči se ošetří krémem na oční okolí, který kruhy pod očima projasní. Tohle zaručeně funguje jako domácí recept proti oteklým očím a je to levné, rychlé a účinné!

Zdroj: diskuze Domácí recept na oteklé oči

Vzhled tmavých kruhů

Zbarvení kruhů pod očima může být od hnědé až po fialovou. Výsledná barva je způsobena otokem krevních cév pod očima, nejvíce je to patrné u dětí, které jsou bledší. Kruhy mají jednotný vzhled, to znamená, že se objevují pod oběma očima, a mohou být doprovázeny mírným otokem nebo „vakypod očima.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ UZLINY POD BRADOU PO ALKOHOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lila.

Mě se někdy zvetší uzliny po alkoholu treba vcera jsem mela asi tak po pul roce víno a dneska vypadam jako krecek,ktery ma vaky pod bradou.Nebolí ale vím o nich,snad do zitrka zmizi,taky jsem vynervovana protoze se tak nejak rozchazime s pritelem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvětšené uzliny pod bradou po alkoholu

Domácí léčba

Léčbu tmavých očních kruhů, očních váčků a oteklých víček si můžete udělat i doma. Závisí na příčině, která by měla být odstraněna. Jedná se o zdravý životní styl, dostatečný spánek, vyhnutí se spouštěčům alergie a dostatečný příjem tekutin. K odstranění těchto kožních problémů je dobré zvládnout speciální masážní techniku. Pomocí této techniky si můžete zlepšit průtok lymfatických cév a odstranění otoků víček. Na otok jsou účinné chladné obklady ze zeleného čaje, plátků okurek či studeného syrového steaku. K odstranění tmavých očních kruhů a očních váčků se používá make-up, který je zakrývá - korektor.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi XANTELASMA ODSTRANENI OČNÍCH VÍČEK TEPLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den kam prosim na odstraneni xantelasmi na horních víčkach v Teplicich děkuji s pozdravem Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Klinika CLT, spol. s.r.o.
Císařské lázně
3. patro
Laubeho nám. 2
415 01 Teplice

Mob.: +420 724 666 355

Telefon: +420 417 977 800

Zdroj: diskuze Xantelasma odstraneni očních víček teplice

Co to jsou oční váčky

Vaky pod očima jsou více či méně výrazné otoky dolních víček. Často se jedná o změny v tukové tkáni dolních víček. Váčky mohou vznikat přes lymfatické kožní ochabnutí nebo kožní proliferaci, která je způsobená vzácným onemocněním kůže. Mohou také souviset s otoky horních víček. Krevní otoky očí mohou být způsobené lymfatickým přetížením nebo tukovou tkání kolem očí. V podstatě, by se měly rozlišovat akutní a chronické otoky očí nebo dlouhotrvající otoky. Akutní oční otoky mají často jednoduché příčiny, které lze rychle napravit. Mezi akutní oční otoky patří alergie, cizí těleso nebo oční infekce. Tyto příčiny odstraní oftalmolog. Zejména chronicky oteklá víčka mohou vzniknout z podobných důvodů, závisí na nadbytečné tukové tkáni kolem očí a oční slabosti. Zde je pak nutná dlouhodobá léčba.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi LAPAROSKOPICKÉ ODSTRANĚNÍ LIPOMU VE ŽLUČNÍKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych znala možnosti bez odstranění žlučníku i nehrazené pojišťovnou . Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laparoskopické odstranění lipomu ve žlučníku.

Jak vzniká barva tmavých kruhů pod očima

Barva tmavých očních kruhů je ovlivněna několika faktory. Velkou roli také hraje normální denní světlo nebo umělé světlo, které působí na oční pokožku. Je známo, že světlo samo o sobě může zdůraznit nebo zakrýt tmavé kruhy pod očima. Část světla se odráží a část proniká do kůže. Světlo, které dopadá na kůži, v ní aktivuje melanin, což je pigmentová granule. V závislosti na pigmentaci může dojít ke zbarvení kůže. Zbarvení kůže může být hnědé, šedé nebo modré. Zbarvení očních kruhů může vycházet z krevních cév, tuku kolem očí a lymfatických cév. Barva tmavých kruhů se tvoří u jednotlivých pacientů v závislosti na různých faktorech.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večer potřebovala bych poradit na zádech mám bradavici.Můj syn mi d o ní rejpl nechtem a začala mi bolet .Když ležím tak mě překáží a bolí.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normálně zajděte na kožní. Tam vám bolestivý útvar vyšetří a poví vám postup k odstranění. Když to překáží a bolí, tak vám odstranění uhradí vaše zdravotní pojišťovna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice na zádech

Druhy tmavých očních kruhů

Nejčastěji jsou označovány jako tmavé kruhy pod očima. Někdy mohou být zapadlé, šedé nebo namodralé, jedná se o zbarvení kolem očí. Většinou se jedná o tmavé kruhy pod očima. Tmavé kruhy mohou zřídka nastat současně s váčky a očními otoky. Zde je několik forem tmavých kruhů.

  • Tmavé kruhy vznikají v důsledku stárnutí a oslabení očních víček.
  • Tmavé kruhy vznikají po redukci tuku v očních víčkách, redukci obličejového tuku a při vystouplých obličejových kostí.
  • Dědičné nebo etnické tmavé kruhy se častěji vyskytují v některých rodinách a různých etnických skupinách.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat od vnitřních poruch, jako je nedostatek vitaminu, melaninu a nedostatku hemoglobinu.
  • Vznik tmavých kruhů pod očima je zapříčiněn špatným životním stylem, jako je nedostatek spánku, velké množství alkoholu, žal a trápení, špatné stravovací návyky.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat kvůli nadměrné pigmentaci, což způsobuje stárnutí kůže, záněty, příliš častý výskyt na slunci anebo hodně opalování.
  • K nafouklým očním kruhům může dojít z různých důvodů, zejména z lymfatického přetížení pod kůží, způsobené nadměrnou tukovou tkání kolem očí, slabost na okrouhlém svalu oka. Slabost je způsobena bud jako orbitální septum nebo jako hypertrofie.

Velmi častá je kombinace několika těchto důvodů, které jsou pak příčinou tmavých kruhů a léčba často musí být diferencována.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ LIPOMU V PRSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana urygová.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jak náročný je to zákrok a jak dlouhá je rekonvalescence. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění lipomu není náročné. Nařízne se kůže a tuková bulka se vytlačí. Rána se pak zašije. Zhojení je do deseti dnů, úplné pak do měsíce. .

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění lipomu v prsu

Příčiny tmavých očních kruhů a očních váčků

Lékaři, kteří se zabývají tmavými kruhy a váčky pod očima, musí znát příčiny vzniku a anatomii oka. Do anatomie oka patří samotné oko, oční víčka a oční kosti. Kosti očnice jsou oční hrany, které jsou ukryté v lebeční kosti pod kůží, tukem a cévami. Víčko je pevně připevněno ke spodní a prostřední hraně kosti očního důlku. Kůže kolem očí je velmi tenká. Obvykle zde chybí podkožní tuk nebo je ho zde jen velmi malé množství. Vzhledem k velmi malému množství potních a mazových žláz je kůže velmi transparentní. Krevní a lymfatické cévy jsou navrženy tak, aby byly velmi houževnaté. Přebytek hypertrofie nebo příliš málo hypotrofie v tukových tkáních může vést k tmavým očním kruhům, očním otokům nebo váčkům. Povislá nebo pytlová kůže může vést k zániku tukových polštářků kolem očního svěrače, což vede k velkým očním kruhům. Pokud kůže a podkožní tuk jsou méně bohaté na krevní a lymfatické cévy, zvyšuje se riziko vzniku tmavých očních kruhů. Stejný účinek mají krevní a lymfatické cévy, když dojde k jejich ucpání. Často bývají dlouhodobé kruhy pod očima doprovázeny nemocí jater. Nemocná játra = kruhy pod očima.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ZUBNÍHO KAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Nikde jsem nenašla informaci, zda odstranění zubního kamene spadá do ošetření hrazené pojišťovnou. Moje bývalá zubařka (bohužel vloni zemřela) mi běžně toto prováděla při každé mé návštěvě ordinace, pokud to samozřejmě bylo potřeba. Odstranění bylo zdarma.
Teď jsem zaregistrovaná v jiné soukromé ordinaci a za odstranění zub.kamene jsem musela zaplatit 500 Kč. Je to správné nebo není? Děkuji za odpověď.j

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění zubního kamene dnes patří do gesce zubní hygieny, která není hrazena ze zdravotního pojištění. Někteří zubaři stále odstraňují zubní kámen v rámci preventivní prohlídky většinou pomocí pátradla. To však není úplně nejlepší způsob a vyplatí se nechat si zubní kámen odstranit jednou za rok pomocí ultrazvuku. Zoubky jsou potom jako když právě vyrostly.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění zubního kamene

Vrásky pod očima

Křehká pokožka pod očima je náchylná ke tvorbě vrásek. Kůže pod očima ztrácí kolagen a elastin a rychle ochabuje. Neustálým svrašťováním pokožky při smíchu, mračení či mhouření se vytvářejí drobné linky v blízkosti očí. Jemnou pokožku kolem očí je třeba jak hydratovat, tak i posilovat. Důležitá je cílená noční péče s krémem, který obsahuje retinol.

Vrásky pod očima foto

Zde můžete vidět, jak vypadají vrásky pod očima.

Zdroj: Vrásky

Poradna

V naší poradně s názvem IGMENTY NA KUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika kovacova.

Dobry den delaj se me velke cerne pigmenti na tvari i nose nevim si stim rady dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Na odstranění pigmentových skvrn z obličeje je nejlepší lejzr. Ten totiž rozruší usazeniny hnědého barviva v podkoží a to se pak za několik dní vstřebá a tím pak zmizí i ty skvrny. V Praze dělá lejzrové odstranění pigmentových skvrn mnoho firem, například www.asklepion.cz/.

Zdroj: diskuze Igmenty na kuzi

Vyšetření očních kruhů a váčků

Lékař by měl určit příčinu vzniku očních kruhů a váčků. Také by měl určit oční změny, které získá z porovnání fotografií nebo při srovnání s výskytem u příbuzných. Musí brát v úvahu návyky a zvláštnosti jako je kouření, opalování, alkohol a spací návyky. Při klinickém vyšetření se zjišťují hluboké oční kruhy, pružnost kůže očních víček a také barva kůže. Pomocí speciální lupy a dalších nástrojů se zjistí plnění krevních a lymfatických cév, tukové a obsahové vlastnosti a barva kůže. Také se dělají krevní testy, aby se vyloučila vnitřní onemocnění. Měl by se také zjistit stav periorbitálního a subokularentního podkožního tuku. Krevní testy se dělají k vyloučení těchto onemocnění: ledvin, štítné žlázy, nedostatek vitaminu, anémie, nedostatek železa a krevní onemocnění. Často jsou nutná speciální oční vyšetření.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sixtová.

Dobrý den, hledám středisko na odstranění žlučových kamenů rázovou vlnou, jsme z Prahy. Na internetu se mi zatím žádné pracoviště nepodařilo dohledat. Umíte poradit kde provádějí? děkuji s pozdravem Sixtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odstranění kamenů rázovou vlnou se odborně nazývá litotrypse extrakorporální rázovou vlnou. Rázová vlna není příliš vhodná k odstraňování žlučníkových kamenů. Mnohem širší uplatnění má v odstraňování kamenů v močových cestách. Žlučníkové kameny se nejčastěji odstraňují endoskopicky nebo otevřeným chirurgickým výkonem. Při šetrnějším endoskopickém výkonu se zavádí endoskopický nástroj přes kožní řez nebo přirozenou cestou přes vstup ústy. Cílem výkonu může být drcení kamene, jeho vynětí v celku a nebo odstranění celého žlučníku i s kamenem.

V Praze se léčbou pomocí rázové vlny zabývá Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde na tamní urologické klinice umožňují klientům neoperační léčbu a postup bez užití anestézie. Jde o jedno z nejlepších pracovišť tohoto typu. Primární zaměření tohoto pracoviště je na odstraňování kamenů z močových cest.

Jak již bylo zmíněno, tak na žlučové kameny se používá endoskop. Odborný název výkonu je ERCP - Endoskopická Retrográdní Cholangio-Pankreatografie. Nejlepším pracovištěm tohoto typu v Praze je Institut klinické a experimentální medicíny IKEM a tamní Klinika hepatogastroenterologie. Pracovní doba je dána rozpisem jednotlivých lékařů na ambulancích. Obvyklá pracovní doba je od 8.00 do 18.00 hod. Noví pacienti jsou přijímáni na ambulanci po předchozím objednání a na základě doporučení praktického nebo jiného odborného lékaře. Klinika je umístěna v areálu IKEM v bloku C, ve 3. patře a telefon pro objednání je 236 052 617.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlučníkové kameny - odstranění bez operace

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem BOULE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Cca 14 dní Mám výstupek na hlavě pomalu rostl a najednou je 0.5cm vysoký občas svědí ale nijak neboli co to prosím je a je to vazne
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude hemangiom. Je to neškodný novotvar, který ovšem může překážet. Jeho odstranění je snadné a provádí ho kožní lékař. Domluvte se v kožní ambulanci někde ve větším městě na jeho odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boule na hlavě

Kruhy pod očima – foto

Zde je několik fotografií zachycujících tmavé kruhy pod očima.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Léčba kruhů pod očima

Někteří dermatologové doporučují používání hydratačních krémů, zejména těch, které mají bělicí účinky.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Tipy

Možným tipem je namáčení žínky do studené vody s následnou aplikací na plochu pod očima dítěte. Tato metoda by se měla provádět po dobu 10 minut každé ráno. Chlad stahuje cévy, takže může částečně dojít ke zlepšení vzhledu tmavých kruhů pod očima kojence.

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima kojence

Jak se zbavit mžitek před očima

Lékař provede řadu vyšetření a odhalí příčinu těchto mžitek před očima. Mžitky před očima mohou signalizovat i vážnější onemocnění – především očí nebo mozku. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy se mžitky před očima objevují také v klidovém stavu a setkáváte se i s dalšími problémy, jako je rozmlžené vidění, neostré vidění, pocit zúžení zorného pole. Ideální je, pokud se obrátíte na očního lékaře nebo neurologa. Mžitky před očima mohou kromě závažnější nemoci souviset také se stresem nebo psychickým vypětím. Je však třeba nejprve vyloučit právě přítomnost onemocnění očí, proto návštěvu lékaře neodkládejte.

Zdroj: Mžitky před očima

Odstranění kruhů pod očima

Objeví-li se pod očima zbarvení nebo otok, poraďte se raději s lékařem. Pokud chcete trvalé řešení tohoto problému, navštivte svého dermatologa. Někdy postačí make-up, jindy je potřeba laserová terapie, v některých případech dokonce i chirurgická operace. Výsledky tohoto odstranění nejsou vždy perfektní, je tedy dobré mít realistická očekávání.

Dermatolog nejprve doporučí léky na předpis, zejména krémy, poté je vhodná laserová operace nebo chemický peeling. Dutiny způsobující tmavé skvrny mohou být injekčně vyplněny. Tmavé kruhy pod očima nejsou zdravotním problémem, ale lidé se jich často bojí a sahají po kosmetických úpravách.

Mírné a středně tmavé kruhy pod očima často reagují dobře na jednoduché a levné procedury:

  • Studené obklady. Postačí dvě ochlazené lžičky nebo pytlík mraženého hrášku, který by měl být zabalený do tkaniny. Velmi vhodné jsou i ochlazené čajové sáčky (použité).
  • Při spánku přidat více polštářů, aby se zabránilo otoku.
  • Krátké noci nejsou obvykle vhodné, nedostatek spánku způsobuje tmavé kruhy pod očima.
  • Velmi účinné je užívání tmavých brýlí nebo opalovacího krému. Často jsou tmavé kruhy zapříčiněny pigmentací kůže.
  • Další dobrou radou pro odstranění tmavých kruhů je použití roztoku slané vody nebo volně prodejných solných sprejů, které přispívají k uvolnění nosu.
  • Kosmetika. Výrobci pleťových krémů a produktů často tvrdí, že jejich produkty zabraňují tmavým kruhům. Ale dalo by se říci, že mnohem účinnější jsou produkty na rostlinné bázi, protože ty výrazněji zlepšují vzhled tmavých kruhů pod očima.
  • Použití korektoru. Korektory zamaskovávají tmavé kruhy pod očima. Pokud jsou kruhy pod očima namodralé, použijte broskvově barevný korektor. Zároveň se nedoporučuje používat aromatizované výrobky nebo produkty s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové. Aroma a tyto kyseliny způsobují podráždění oční tkáně, což následně zapříčiní zarudnutí a otok.

Zdroj: Co znamenají kruhy pod očima

Jak vypadají mžitky

Mžitky v očích má někdy každý. Popis mžitek je individuální – jedinec buď vidí světýlka, nebo má pocit, že vidí něco jako vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky, případně barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP