Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VARIXY

OBSAH

Stádia chronické žilní insuficience (žilní nedostatečnosti)

stádium 0 - žádné viditelné nebo palpovatelné známky žilního onemocnění,

stádium 1 - teleangiektazie, retikulární varixy,

stádium 2 - varixy kmenových žil,

stádium 3 - otoky bez kožních změn,

stádium 4 - kožní změny (pigmentace, ekzém, lipodermatosclerosis),

stádium 5 - kožní změny (výše uvedené) + zhojený bércový vřed,

stádium 6 - kožní změny (výše uvedené) + aktivní bércový vřed.

Zdroj: Oteklé a bolavé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Dobrý den beru eliquis po plicní embolii a tromboze je možné brát ještě mobivenal na varixy děkuji Ladislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mobivenal obsahuje léčivé látky Diosminol a Hesperidin. Obě tyto látky jsou přírodní flavonoidy a s lékem Eliquis nijak neinteragují. Je tedy možné společně užívat Mobivenal i Eliquis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Cévní problémy dolních končetin

Varixy: Nejčastějším onemocněním dolních končetin jsou varixy. Jejich výskyt se výrazně zvyšuje s věkem, takže zatímco děti a mladí lidé na varixy trpí zřídka, u populace nad 60 let věku se jejich výskyt zvyšuje až na každého druhého jedince. Na jejich vznik má zásadní vliv genetická dispozice, dále ženské hormony a těhotenství. Na křečové žíly trpí až dvakrát více žen než mužů. Žilní varixy nejčastěji vznikají na žilách dolních končetin. Odtud totiž krev musí „téct“ proti působení zemské gravitace, aby se dostala zpátky do srdce. Zdravé žíly jsou proto vybaveny několika systémy, které zabraňují zpětnému toku a napomáhají správnému žilnímu návratu. Mezi ně patří například specifické uložení hlubokých žil mezi svaly, kde jsou neustále „masírovány“, četné chlopně na vnitřních stěnách žil, které zabraňují krvi téct zpět, a konečně i spojky mezi hlubokým a povrchovým žilním systémem. Nejčastěji cévní problémy vznikají kvůli oslabené žilní stěně a chybějící nebo nedomykavé chlopni. Zvýšený tlak na žilní stěnu tak žíly dlouhodobě poškozuje. Žíly se následně rozšiřují, vytvářejí další záhyby, vystupují nad povrch kůže a celkově plní svou funkci hůř než zdravé žíly.

Varixy představují pro většinu pacientů nehezký kosmetický problém, větší hrozbou však je, že si dlouhodobým zanedbáváním křečových žil můžeme přivodit i závažné obtíže, jako je žilní trombóza nebo bércový vřed. Proto by se rozhodně neměla podceňovat jejich léčba, která je jednodušší v méně pokročilém stadiu varixů.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Diskuze

V diskuzi POOPERACNI TMAVE FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím poraďte mi. V březnu 1.2011 jsem byla na operaci křečových žil - varixy. Stále mi přetrvávají tmavé fleky, které z počátku vypadaly jako modřiny. Možná Vaše rada pomůže, mockrát děkuji. Užiju si ještě v létě sukni, kratké kalhoty, cyklo vyjížďky a brusle s přáteli bez podpůrných punčoch?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adéla.

Neboj se Marie, proto jsi přeci na tu operaci šla, aby sis zlepšila stav svých nohou. Tyto jizvy po operaci varixů jsou běžné a vznikají tím, že se vylije trocha krve do podkoží, které je pak zbarveno do tmavší barvy, než normální okolí. Postupem času se tyto rozdíly vyrovnají. Pomůže k tomu i slunění, kterému již v roce 2012 můžeš vystavit i odoperovaná místa na nohou. Těš se na léto :-)

Zdroj: diskuze Pooperacni tmave fleky na nohách

Poruchy cévní a metabolické

  • špatné prokrvování nohou (angiopatie)
  • křečové žíly (varixy)
  • cukrovka (diabetes mellitus)

Zdroj: Nemoci chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Příznaky

Varixy jsou modravé, rozšířené a vinuté žíly vystouplé nad povrch kůže, nejčastěji na dolních končetinách, na vnitřní straně lýtka nebo na kotnících. Pacienti nejčastěji udávají pocit těžkých nohou, mohou se ale objevit i křeče (odtud název křečové žíly). Dalšími příznaky jsou mravenčení, otoky, zvýšená svalová únava nebo bolesti.

Rozlišují se dva typy křečových žil, a to primární a sekundární varixy.

Primární varixy jsou ona známá městkovitá rozšíření povrchových žil dolních končetin. Hlavní příčinou primárních varixů je oslabená žilní stěna, ať už z jakýchkoli důvodů. Postupně se na základě rozšířené žíly vyvíjí nedomykavost žilních chlopní a je tedy celkově zhoršen průtok cévou.

Sekundární varixy vznikají až na základě jiného onemocnění, které má svůj původ v hlubokém žilním systému. Pokud je hluboký žilní systém ucpán například hlubokou žilní trombózou, krev se pomocí žilních spojek vytlačí do povrchového systému, kde opět tvoří městkovité žíly.

Povrchový zánět žil: Jde o stav, kdy křečová žíla bolestivě zduří a objeví se zarudnutí. Zánět se může rozšířit i na hluboký žilní systém. Obyčejně se léčí konzervativně, tedy elastickou bandáží a studenými obklady.

Bércový vřed: Vznik bércového vředu je podmíněn dlouhodobě neléčenými a zanedbávanými varixy. Rozhodně výskyt křečové žíly neznamená, že pacient bude v budoucnosti trpět bércovým vředem. Bércovým vředem se nazývá otevření křečové žíly na povrch kůže. Bezprostřední příčinou může být například drobné zranění. Lékař se následně při léčbě snaží nejen zabránit dalšímu městnání krve konzervativními metodami, ale je potřeba i ošetřovat otevřenou ránu proti vniku bakterií. K tomu jsou používány speciální gely a bandáže.

Žilní trombóza a embolie: Trombóza je vlastně cévní sraženina, která se vytvoří na místě, kde krev neproudí, případně proudí nedostatečnou rychlostí. Pokud se sraženina utrhne ze svého místa vzniku, může putovat krevním oběhem a ucpat nějakou menší, důležitou cévku v těle. Vzniká tak například plicní embolie, která je považována za kritický stav. Varixy rozhodně nejsou jediným důvodem pro vznik embolie, vznik těchto komplikací je podmíněn několika faktory. Přesto věnujte křečovým žilám větší pozornost, protože přinejmenším bude jejich léčba nebo operace úspěšnější, jestliže se začnou léčit včas.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Diskuze

V diskuzi CIRHOZA JJATER F4 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Housarova.

Mám cukrovku na dietě .Měla jsem trochu zvýšené jaterní testy jelikož jsem od mmalička užívala antiepileptika.Najednou. jsem při testech byla zjištěna anémie.Kolonoskopie byla negativní ale při gastroskopii se objevily 3 velke varixy aprpři fibroskenu pod játra na f4. Je mě 66 let mám strach co bude dal Jeden varix mamosetreny na další jdu za měsíc .Nyní mám červené okraje dlaní .zřejmě to souvisí.Psosim o řádu co může následovat. Nikdy jsem nepila a nekourim. Mám nadváhou .Děkuji A Housarova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cirhoza jjater f4

Tromboflebitida

Tromboflebitida postihuje zánětlivým procesem povrchové žíly a velmi často doprovází křečové žíly (varixy). Můžeme ji dále rozdělit na formu infekční, která vzniká vniknutím bakterie, a neinfekční, ta souvisí s drážděním žilní výstelky. Neinfekční tromboflebitida může vzniknout jako následek traumatu či lékařského výkonu.

Povrchová flebitida bývá jedním z projevů tromboembolické nemoci (TEN). Nejčastěji vzniká tromboflebitida v žíle, která ztratila svou pružnost a má méně funkční chlopně. V takto změněné žíle krev špatně proudí a vzniká sraženina, na kterou následně nasedá zánět. Při léčbě by měl být kladen důraz na kompresi končetiny a mobilizaci nemocného. Dále se podávají lokální přípravky, jako je heparin.

Onemocnění není nijak vážné a je snadno léčitelné.

Zdroj: Zánět žil

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX JE HRAZEN POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Kulíková.

Dnes mi byl předepsán detralex s poznámkou hradí pacient. Jak docílím toho, aby mi část proplatila pojišťovna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex je z veřejného zdravotního pojištění hrazen jen v těchto případech:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
V ostatních případech pacient hradí celou cenu tohoto léku sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex je hrazen pojišťovnou

Cena Cyclo 3 Fort 150 mg

CYCLO 3 FORT 150 MG/150 MG/100 MG CPS DUR 30:

  • Maximální cena výrobce: 129,70 Kč
  • Orientační prodejní cena: 195,46 Kč
  • Orientační doplatek: 149,90 Kč
  • Započitatelný doplatek: 149,90 Kč

Přípravek je hrazen v indikaci symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, eventuálně průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2–3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.

U léčivých přípravků hrazených ze zdravotního pojištění je uvedena výše maximální ceny výrobce, respektive nahlášená cena původce u přípravků, které nepodléhají regulaci maximální cenou výrobce, dále výše úhrady ze zdravotního pojištění a odhadovaná ceny pro konečného spotřebitele (cena v lékárně).

Zdroj: Cyclo 3 fort

Poradna

V naší poradně s názvem CILKANOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Charypar.

Dobrý den,

bezmála 3 měsíce se nesežene Cilkanol, na kterém jsem závislý cca 20 roků! Dnes není vůbec nikde k sehnání a doktorka mi napsala DETRALEX 500MG.
Nevím jaké to má účinky, ale za Cilkanol jsem zaplatil 95,-Kč. Za tuto náhradu chtějí 456,-Kč!!!
Pro důchodce je to nehoráznost a proto vaší společnost žádám o možnost alespoň jednoho balení zaslat zdarma, než třeba začnou vyrábět Cilkanol.

Prosím poraďte mi, co mám dělat. Toto je pro mne finančně nedostupné a nutně jej potřebuji.

Předem děkuji za pochopení a ochotu.

S pozdravem Pavel Charypar

Dne 17.09.2018

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cilkanol je volně prodejný doplněk stravy a je běžně k dostání za cenu okolo 100 Kč. Aktuální dostupnost můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Účinnou látkou léku Cilkanol je troxerutin, což je přírodní flavonoid nazvaný také jako vitamín P. Užívá se spíše jako prevence před vznikem různých chorob, například koronární onemocnění srdce, rakovina a zánětlivé onemocnění střev. Je výborný antioxidant a může skvěle přispět proti zhoršování zraku při cukrovce. To je asi tak vše, co se dá očekávat od tohoto doplňku stravy.

Oproti tomu Detralex je lék na předpis s prokázaným účinkem na poruchy cév včetně hemoroidů, na křečové žíly a na špatnou cirkulaci krve v nohou. Obsahuje dva přírodní flavonoidy hesperidin a diosmin. Detralex se používá tam, kde je potřeba řešit existující problém. Vaše lékařka zřejmě zjistila nové skutečnosti o vašem zdravotním stavu a rozhodla se k začátku léčby Detralexem. Tato léčba bývá dlouhodobá, na půl roku a déle.

V těchto uvedených případech pojišťovna přispívá 1/4 z prodejní ceny:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.

Pokud nemáte některou z výše uvedených nemocí, tak musíte platit plnou cenu za lék. Cena Detralexu je vysoká a jedna tableta stojí od 7 do 6 Kč. Rozdíl v ceně určuje velikost balení, kde balení 30 tablet vyjde na 7 Kč za tabletu a balení 180 tablet vychází na 6 Kč za tabletu. Další slevy je možno dosáhnout díky různým slevovým programům jednotlivých lékáren. Vyplatí se obvolat několik z nich a pak požádat lékaře o recept na největší možné balení 180 tablet.

V nabídce lékáren jsou i další přípravky, které uvádějí, že obsahují stejné flavonoidy jako Detralex. Jde ale o doplňky stravy, kde není nijak prokázán léčivý účinek. Cena za tabletu je ovšem nižší, okolo 4,5 Kč. Tady je vidět aktuální nabídka těchto doplňků stravy: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cilkanol

Rizikové faktory těžkých nohou

Dolními končetinami probíhají dva systémy žil – hluboký a povrchový, které jsou propojeny spojkami. Krev z hlubokých žil je pumpována k srdci za pomoci chlopní bránících zpětnému toku krve; pokud nefungují správně, krev je vtlačována do sítě tenkých cév (kapilár), jejichž propustnost se tlakem zvyšuje a v jejich okolí vzniká otok. Krev se tlačí do povrchových žil, ty se roztahují a vznikají křečové žíly (varixy). Může dojít i k zánětu žil a okolní tkáně, ucpávání žil krevní sraženinou, poruše výživy tkáně. Ke vzniku onemocnění mohou přispívat vrozené dispozice, ale často jde o působení rizikových faktorů, jako je nadváha, špatné složení stravy, dlouhodobé stání či těhotenství (zvětšená děloha ztěžuje odtok krve z nohou).

Zdroj: Oteklé nohy

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Odstranění jizev České Budějovice

Institut lékařské kosmetiky, centrum laserové a plastické chirurgie, byl založen v roce 1998 a patří k přístrojově nejlépe vybaveným pracovištím v České republice. Přístroji je myšleno zejména široké spektrum laserů, jelikož centrum se specializuje zejména na laserovou chirurgii.

Prováděné zákroky:

  • Mateřská znaménka, pigmentové skvrny, žilky, jizvy, akné
  • Odstraňování kožních defektů (mateřských znamének, névů, fibromů a jiných kožních výrůstků) laserem
  • Počítačová dermatoskopie
  • Odstraňování červených žilek v obličeji, pigmentových skvrn, jizev
  • Léčba bradavic fotodynamickou terapií
  • Léčba akné (modré světlo)
  • Laserová depilace, permanentní make-up
  • Vrásky, plasticko-chirurgické zákroky v obličeji
  • Liposukce, formování postavy, celulitida
  • Křečové žíly (varixy), hemoroidy, chrápání

Adresa pracoviště:

Institut lékařské kosmetiky, Matice školské 1786/17, České Budějovice 370 01, Česká republika

Telefon: +420 387 730 421

Zdroj: Odstranění jizev

Jak získat předpis na 180 tablet

Detralex 500 mg 180 potahovaných tablet se užívá u dospělých k léčbě chronické žilní nedostatečnosti, jako je pocit tíhy v nohou, bolest, noční křeče, edém, trofické změny, včetně bércového vředu. Je používán také pro léčbu hemoroidů.

Výrobek je na lékařský předpis, lze si jej vyzvednout pouze v kamenné lékárně. Jedná se o nákladný lék, proto má vysoké doplatky i při participaci pojišťoven. Ty na cenu nepřispívají automaticky, pouze u prokazatelně nezbytných případů a dále jen při viditelném zlepšení.

Detralex je částečně placen zdravotními pojišťovnami při symptomatické léčbě chronických žilních nemocí s viditelnými známkami nemoci. Tedy pouze v případě, že nemocný prokazuje viditelné varixy, edémy, kožní změny, popřípadě je možné prokázat reflux pomocí sonografie. V případě, že nedochází k viditelnému zlepšení po 2–3 měsících, pojišťovna přestává hradit léčbu.

Při hojení bércových venózních není léčba hrazena v případě, že nedojde k viditelnému zlepšení po 6 měsících léčby.

Zdroj: Detralex 180 tablet

Žilní otoky

Jde o otoky při blokádě žilního průtoku nebo při žilní nedostatečnosti.

Klinický obraz

Zánětlivý otok se od ostatních (bledých) otoků odlišuje lividní barvou. Obraz se zásadně liší, jde-li o otok akutní, nebo chronický. Akutní otok může dosáhnout až obrazu flebotrombózy phlegmasia cerulea dolens. Končetina je pak oteklá, cyanotická a velmi bolestivá. Chronický otok vzniká na podkladě chronické žilní insuficience. Obraz otoku je doplněn přítomnými flebektáziemi (corona flebectatica) a varixy, poruchami pigmentace (hemosiderinové pigmentace), stasis dermatitis, bílou atrofií, lipodermatosklerózou či bércovými vředy.

Příčiny

U akutních je to zejména flebotrombóza, u chronických především žilní nedostatečnost. Pozor u flebotrombózy na hrozící plicní embolii.

Edémová tekutina může být:

  • chudá na bílkoviny (transsudát) – měkké otoky – venostatický a hypalbuminotický edém,
  • bohatá na bílkoviny (exsudát) – tuhé otoky – lymfostatický a zánětlivý edém.

K odlišení transsudátu a exsudátu se používají Lightova kritéria.

Anasarka je edém pojiva (povšechné prosáknutí tkání). U edému se může objevit tekutina z nohy.

Zdroj: Z oteklých nohou teče voda

Melena

Když stolice nasládle zapáchá, má tmavou barvu a zároveň mazlavý charakter připomínající dehet, mluvíme o takzvané meleně neboli stolici s natrávenou krví, která je způsobena krvácením v horní části trávicího ústrojí, například v jícnu, žaludku či dvanáctníku. Krvácení mohou způsobit žaludeční choroby, vředy dvanáctníku či žaludku, jícnové varixy nebo žaludeční a jícnové nádory. Pokud se tedy u vás objevily výše uvedené příznaky, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. V případě, že se přidá ještě hemateméza (zvracení krve), přivolejte sanitku.

Černá stolice vzniká z natrávené krve, která se dostává do trávicí soustavy z vyššího místa, než je tlusté střevo. Problém tedy hledejte od tenkého střeva výše. Černá stolice tak může někdy znamenat problém signalizující krvácení v trávicím traktu. Závažná situace nastává, když se černá stolice objevuje pravidelně několikrát za sebou (bez ohledu na druh konzumované stravy). Jestliže u vás trvá černá stolice déle než několik dní (nejlépe po 3 dnech), je potřeba okamžitě vyhledat lékaře. Jsou-li přítomny další příznaky krvácení jako bledost, bolest břicha, křeče, studený pot, malátnost, ztráta vědomí, je potřeba navštívit okamžitě lékaře, případně pohotovost.

Nemoci a stavy zažívacího traktu, které mohou způsobit černou stolici:

  • krvácení z dutiny ústní (po extrakci zubu, kousnutí do jazyka)
  • krvácení po odstranění krčních či nosních mandlí
  • jícnové varixy
  • opakované zvracení a poškození sliznice žaludku a jícnu
  • jícnový reflux
  • žaludeční či duodenální vřed
  • předávkování se léky na ředění krve
  • nádorové onemocnění v jakékoliv části zažívacího traktu
  • vnitřní krvácení po úrazu

Nepodceňujte natrávenou krev ve stolici, nemusíte hned poznat, že se jedná o nějaké závažné onemocnění, ale jakmile zpozorujete černou stolici a víte, že jste nekonzumovali žádné jídlo, které by stolici mohlo obarvit, je velice důležité, abyste vyhledali lékaře a neprodleně zahájili léčbu.

Zdroj: Tmavá stolice

Mast na bércové vředy

Bércový vřed (Ulcus cruris) je častá komplikace venózní insuficience dolních končetin s varixy (křečové žíly) a opakovanými tromboflebitidami. Někdy je vyvolávajícím faktorem i drobné poranění, které má v oblasti s narušeným oběhem a odtokem krve malou tendenci k hojení. Vředy v této oblasti vznikají i při poruše tepenného prokrvení, jako je ischemická choroba dolních končetin a Buergerova nemoc či lymfatické drenáže, nebo při diabetu. Příčiny se někdy kombinují.

Mast z heřmánku s epitelizačními účinky se využívá při léčbě bércových vředů. Kontraindikace jsou při přecitlivělosti na účinnou látku nebo na olej z heřmánku. Nesmí se aplikovat do očí. Aplikace v těhotenství je možná pouze na základě předchozí konzultace s lékařem. Nežádoucí účinky jsou ojedinělé, může se vyskytnout pálení a zarudnutí v místě aplikace či alergická kožní reakce. Pokud jde o dávkování u léčby bércových vředů, aplikuje se dospělým ve formě masti 1–2krát denně v tenké vrstvě na postižená místa. Délka terapie bez porady s lékařem je daná tím, že pokud se neobjeví během léčby žádné komplikace a nedochází ke zhoršování příznaků onemocnění, lze doporučit pacientovi, aby informoval lékaře při nejbližší návštěvě.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Kontraindikace

V příbalovém letáku jsou uvedeny tyto možné kontraindikace:

  • Hypersenzitivita na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku tohoto přípravku.
  • Pacienti s těžkou poruchou funkce ledvin (CrCL < 30 ml/min).
  • Klinicky významné aktivní krvácení.
  • Organické léze nebo stavy, jestliže jsou považovány za významné rizikové faktory závažného krvácení. Mohou to být současné nebo nedávné gastrointestinální ulcerace, přítomnost maligních nádorů s vysokým rizikem krvácení, nedávné poranění mozku nebo páteře, nedávný chirurgický výkon v oblasti mozku, páteře nebo oka, nedávné intrakraniální krvácení, známá přítomnost nebo podezření na jícnové varixy, arteriovenózní malformace, cévní aneurysmata nebo závažné intraspinální či intracerebrální cévní anomálie.
  • Souběžná léčba jinými antikoagulancii, například nefrakcionovaný heparin (UFH), nízkomolekulární hepariny (enoxaparin, dalteparin a podobně), deriváty heparinu (fondaparinux a podobně), perorální antikoagulancia (warfarin, rivaroxaban, apixaban a podobně) kromě zvláštních situací, kdy dochází ke změně antikoagulační léčby, nebo je nefrakcionovaný heparin podáván v dávkách nutných k udržení průchodnosti centrálního žilního nebo arteriálního katetru.
  • Porucha funkce jater nebo jaterní onemocnění s očekávaným dopadem na přežití.
  • Souběžná léčba systémově podávaným ketokonazolem, cyklosporinem, itrakonazolem a dronedaronem.
  • Umělé srdeční chlopně vyžadující antikoagulační léčbu.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Oteklé nohy u starých lidí

Takovéto otoky mohou být způsobeny omezeným pohybem nebo špatnou funkcí ledvin. Tento otok vzniká v důsledku nedostatku bílkovin, které se ztrácejí nemocnými ledvinami. Úkolem bílkovin je zadržovat tekutinu v cévách, a pokud k tomuto nedochází, tekutina prostupuje přes cévní stěnu a hromadí se v měkkých tkáních. Nejdříve otok nastupuje v dolních končetinách a postupně se tvoří otoky měkkých tkání celého těla. Těžká forma povšechného otoku se odborně nazývá anasarka.

Další možností jsou varixy. Křečové žíly jsou projevem chronického žilního onemocnění. Žilní nedostatečnost se projevuje například mravenčením, bolestivostí a otoky či nevzhledným zbarvením podkoží končetin. Varixy jsou nejčastější příčinou chronických otoků dolních končetin. Jejich vznik souvisí s nedostatečným fungováním žilních chlopní v povrchovém řečišti systému žil, které napomáhají krevnímu průtoku odkysličené krve proti gravitaci směrem k srdci. Při špatném fungování žilních chlopní se krev v žilách začne městnat, následně se žíly rozšiřují a vytvářejí se pletence, které způsobují mnohé problémy. K rizikovým faktorům patří genetické dispozice, nadváha a dlouhé stání, u žen v těhotenství váha plodu, která stlačuje žíly v oblasti pánve. Prevencí křečových žil je zdravý životní styl a vhodný pohyb.

Současná medicína nabízí mnoho možností, jak ulevit nohám s křečovými žilami. Možné je nošení kompresivních punčoch, aplikace speciálních gelů a krémů, existují rovněž léky či doplňky stravy zpevňující žilní stěnu, samozřejmě lze provést chirurgické odstranění varixů.

Otoky končetin mohou souviset i se špatnou funkcí lymfatického systému. Při tomto problému dochází k otoku od prstů a nártů nohy, který se v čase postupně horší a posouvá se výše po dolní končetině. Otok je na pohmat pevný, tuhý až gumovitý a nebolestivý. Typické pro tento typ otoku je, že ani klidový režim nepomáhá výrazně zlepšit jeho stav. Otoky vzniklé ve spojitosti se špatně fungujícím lymfatickým systémem mohou souviset s vrozenými vadami nebo poškozením lymfatických cév, které může vzniknout po úrazu nebo při infekčním onemocnění, jako je například růže (erysipel).

Z chronických příčin jde nejčastěji o žilní nedostatečnost, tedy varixy (lidově nazývané křečové žíly), a chronický trombotický uzávěr povrchových či hlubokých žil. Méně častou, ale o to závažnější příčinou je nádor nebo patologické zvětšení lymfatických uzlin v pánevní či tříselné oblasti, které způsobuje tlak na cévy dolní končetiny. Když je příčinou otoku poškození nebo zhoršení krevního zásobení, je otok na pohmat obvykle měkký, elastický a může být bolestivý. U postižené končetiny dochází v důsledku špatného prokrvení i ke změně barvy. Otok končetiny při trombóze je většinou jednostranný, na pohmat může být bolestivý, samovolně neustupuje a má tendenci se zvětšovat. Příčinou bývá znehybnění končetiny po úrazu nebo se otok objevuje po dlouhém cestování, kdy vázne průtok krve žilním systémem.

Zdroj: Co na oteklé nohy

Detralex cena

Pro získání příspěvku od zdravotní pojišťovny je třeba, abyste se léčili s těmito stavy:

  • Symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, otoky, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 až 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba nebude dále hrazena.
  • Hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba nebude dále hrazena.

Příspěvek na lék Detralex od zdravotní pojišťovny činí přibližně 23 % z jeho prodejní ceny.

Každá z lékáren má vlastní politiku tvorby cen a tak i výše doplatku může být v každé lékárně jiná. Vyplatí se napřed obvolat několik lékáren.

  • DETRALEX 30 tablet
    Přibližná výše doplatku může být až 167 Kč, ale bývá i nižší než 100 Kč.
    Cena bez příspěvku: 213 Kč, ale dá se sehnat levněji za méně než 190 Kč.
    Přibližná cena jedné tablety s příspěvkem od pojišťovny je 3,33 Kč.
    Přibližná cena jedné tablety bez příspěvku od pojišťovny je 6,33 Kč.
  • DETRALEX 120 tablet
    Přibližná výše doplatku může být až 572 Kč, ale bývá i nižší než 390 Kč.
    Cena bez příspěvku: 754 Kč, ale dá se sehnat levněji za méně než 602 Kč.
    Přibližná cena jedné tablety s příspěvkem od pojišťovny je 3,25 Kč.
    Přibližná cena jedné tablety bez příspěvku od pojišťovny je 5,02 Kč.
  • DETRALEX 180 tablet; vydává se 2 x 90 tablet
    Přibližná výše doplatku může být až 830 Kč, ale bývá i nižší než 590 Kč.
    Cena bez příspěvku: 1100 Kč, ale dá se sehnat levněji za méně než 890 Kč.
    Přibližná cena jedné tablety s příspěvkem od pojišťovny je 3,28 Kč.
    Přibližná cena jedné tablety bez příspěvku od pojišťovny je 4,94 Kč.

Z jednotlivých cen je patrné, že na pojišťovnu je lepší Detralex 120 tablet, kde lze dosáhnout další úsporu za větší balení a to až o 10 Kč. Oproti variantě 4x Detralex 30 tablet.

Pro pacienty, kteří si ho musí platit sami je lepší Detralex 180 tablet, kde lze dosáhnout významnou úsporu za větší balení a to až o 250 Kč. Oproti variantě 6 x Detralex 30 tablet.

Pokud máte recept na Detralex 30, tak je to vždy prodělečné. Měsíční léčba vás přijde dráž až o 41 Kč, než když využijete většího balení.

Zdroj: Oteklé a bolavé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP