Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VAROVNÉ SIGNÁLY

OBSAH

Varovné příznaky rakoviny u mužů

  • dlouhotrvající průjem nebo zácpa;
  • stužkovitě zúžená stolice;
  • krev ve stolici;
  • nenadálý úbytek váhy;
  • neustálá únava.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ - VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartoschka.

Děkuji, za článek, dovolím si jen dotaz - náhodou tip na osvědčený přípravek na zmírnění vedlejších účinků očkování? Naše doktorka sice říká, že si nemám dělat starosti, ale já bych raději ošetřila předem, co se dá. Ať se vyhneme horečkám a spol :-). Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Zdravím,

také to teď hodně řeším..
Doporučuji přečíst knihu Varovné signály očkování - A. Strunecká, ke konci jsou i rady MUDr. Ludmily Elekové - např. podávat velmi vysoké dávky vit. C, omega 3 mast. kyseliny, Vitamin D3, hořčík.. případné horečky nepotlačovat paracetamolem, Ibuprofen je lepší volbou. Už je na trhu i přípravek - nějaký sirup, právě s vysokým obsahem vit. C, D... ale teď nevzpomenu na název.. snad budou vědět v lékárně.. Rozmyslet na co a jestli vůbec očkovat (kvůli hliníku a thimerosalu - sloučenina obsahující rtuť ve formě etylrtuti) a více než 77 dalších látek vakcíny, možným zbytkům DNA, virům. Jen pro zajímavost v současné době se antigeny pěstují na oplozených slepičích vejcích - používají se plodové membrány nebo fibroblasty z kuřecích zárodků, na kuřecích ledvinových buňkách, na buňkách z ledvin afrického kočkodana (tzv. Vero buňky) a na buňkách z lidských plodů pocházejících z potratů (buněčné linie WI-38, MRC-5, RA 27/3) - zdroj - Varovné signály očkování..
Snad jsem trochu pomohla..

Zdroj: diskuze Očkování - vedlejší účinky

Funkce oka

Ve zdravém zrakovém vnímání optický systém oka soustřeďuje paprsky tak, aby jejich ohnisko bylo na sítnici. Sítnice funguje jako snímač zařízení obrazu v digitálním fotoaparátu. Světelná energie je měněna na elektrické signály, které jsou přenášeny prostřednictvím zrakového nervu. Signály ze zrakového nervu jsou předávány do týlní kůry (zadní část mozku), kde jsou interpretovány jako obraz.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza S.

Dobrý den objevil jsem na jazyku takovýto útvar nevíte o co se jedna ? Viz přiložené foto.
Krev je od kartáčku

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se vám zduřely papily vzadu na jazyku. Příčin je mnoho, od virové infekce až po alergickou reakci na nějaké jídlo. Teď je to určitě nepříjemné, ale obvykle se to samo zklidní do tří dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Příznaky

Ucpané tepny většinou nezpůsobí žádné zjevné příznaky, takže problém je často přehlédnut, pokud nezpůsobí náhlý problém, jako je srdeční infarkt nebo mrtvice. Někdy se ale mohou objevit varovné signály toho, že je tepna ucpaná dříve, než způsobí vážnou událost. Například angina pectoris nastává, když dojde k ucpání cévy zásobující srdce. To může způsobit příznaky, jako je bolest na hrudi, dušnost, bušení srdce a pocení, které mohou být vyvolány fyzickou aktivitou. Přechodné ischemické ataky (TIA) nebo malé mozkové příhody se mohou objevit, když dojde k blokádě tepen postihující mozek. Příznaky mohou zahrnovat dočasnou slabost na jedné straně vašeho těla, ztrátu zraku v jednom oku nebo nezřetelnou řeč. Angina pectoris může být známkou toho, že vám hrozí srdeční infarkt, zatímco TIA je varováním, že vám hrozí závažná mozková příhoda.

Zdroj: Jak poznám ucpávání cév

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

První příznaky

Bohužel neexistují časné varovné signály, které by byly dostatečně jasné a umožnily zachytit chorobu v počátečním stadiu. Jakmile se příznaky nemoci objeví, je už nádor ve stadiu pokročilém. Občas bývá nádor malého rozsahu objeven při vyšetřování jiné nemoci, například si pacient stěžuje na bolest ramene.

Při pokročilém nádoru, který se šíří do pohrudnice, svalstva, žeber nebo do hrudní stěny, se dostavuje bolest neurčitého charakteru, často bývá vázána na nádech (asi u 40 % nemocných). Kruté bolesti horní končetiny v oblasti ramene se vyskytují při zasažení nervových vláken nádorem. Další hrudní příznaky jsou: chrapot, syndrom horní duté žíly (projevuje se otokem krku a obličeje) a polykací obtíže. Rakovina plic v takto pokročilém stadiu léčitelná není, nicméně lze alespoň prodloužit délku života nemocného. Pokud se nachází rakovina plic ve čtvrté fázi, pak je na řadě chemoterapie. Mnohdy se rakovina plic ve čtvrtém stadiu vyskytuje v opravdu kruté podobě. Terminální stadium rakoviny plic vypadá velmi hrůzostrašně. Pacient je značně pohublý a nezřídka rakovina způsobuje bolesti silného rázu.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Varovné signály u deprese

Hlavním příznakem deprese je porucha nálady, ale kromě ní je ovlivněno také myšlení, chování i tělesné fungování. Mezi typické příznaky deprese patří:

  • přetrvávající smutná, úzkostná nebo „prázdná“ nálada;
  • negativní pohled na sebe a sebepodceňující myšlenky;
  • pocity beznaděje, pesimismu nebo bezmoci;
  • sebeobviňování a ztráta smyslu života;
  • ztráta zájmu a radosti;
  • nespavost, předčasné ranní probouzení nebo nadměrná ospalost a spavost během dne;
  • ztráta chuti k jídlu, výrazné snížení váhy, nebo naopak přejídání se a přibývání na váze;
  • pokles energie, únava, ospalost, malátnost (jednoduché činnosti vyžadují nadměrnou námahu);
  • nezájem o sexuální život;
  • nadměrné polehávání nebo posedávání, neschopnost se přinutit k činnosti, odkládání práce;
  • myšlenky na smrt nebo sebevraždu;
  • neklid, nervozita, nadměrná podrážděnost;
  • potíže se soustředěním, zapamatováním si, rozpomínáním se a s pamětí vůbec (naštěstí přechodné) a problémy s rozhodováním;
  • přetrvávající tělesné příznaky, jako je bolest hlavy, poruchy trávení, zácpa, dlouhodobé bolesti;
  • tíha na hrudi, ztuhlost nebo ochablost svalstva, snadná unavitelnost;
  • nadměrné obavy a starosti, časté pocity napětí.

Zdroj: Jak poznat depresi

Poradna

V naší poradně s názvem OMEZENÍ PO OPERACI BRÁNIČNÍ KÝLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,
Chci se ještě zeptat na to krkání. To platí při hojení nebo je to nastálo? Co se týče jídla tak pak lze konzumovat běžné jídlo nebo je tam určité omezení. Jak píšete návrat k plné síle znamená ,že při mé práci (břemena cca25-30kg) se navrátí zhruba za cca 2 měsíce.
Děkuji za odpověď
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence je u každého člověka individuální a i ve vašem případě musíte pozorovat signály svého těla a zátěž dávkovat postupně. Nejlepším pomocníkem může být zkušený fyzioterapeut, kterých je dnes v každém fitness dostatek. S říháním je to podobné - postupně se stav upraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omezení po operaci brániční kýly

Tester na stolici

Testy na okultní krvácení do stolice se dají koupit v lékárně a test je možné provést v klidu domova. Výsledek se pak porovná se šablonami, které řeknou výsledek. Tady je možné objednat testy stolice: cena za tester na stolici.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospíšilová.

Také jsem vyzkoušela všechno a učinek žádný.A teď tři měsíce chodím ke kožnímu s fleky a šupiny na obličeji ,hrůza a nic.Krev mám v pořádku a nikdo neví co dál

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Pospíšilová, napište nám sem co tak obvykle za jeden týden sníte. Rozdělte to na dny a v každém dni popište jídla, která jíte, v jakou dobu, a která z nich máte nejraději. Pak dále zda-li kouříte, nebo berete nějaké léky, či doplňky stravy. Připojte také svůj věk a můžete sem poslat i odkaz na fotografie svých fleků a šupin na obličeji. Zkusíme najít přičinu, proč Vaše tělo vysílá prostřednictvím Vaší pokožky takovéto signály.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nehty

Podceňované příznaky

Každý rok se u nás objeví osm tisíc nových případů rakoviny tlustého střeva a konečníku, čímž se dostáváme na špičku smutných celosvětových statistik. Rakovina tlustého střeva je druhým nejvýkonnějším zabijákem českých mužů, přesto jsou však Češi stále nepoučitelní a většina z nich dorazí k lékaři až v okamžiku, kdy nemoc dospěje do pokročilého stadia a léčba je tak mnohem složitější. Ačkoli je to neuvěřitelné, lékaři spočítali, že než se vydají do ordinace, trvají u nemocných obtíže v průměru čtrnáct týdnů.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny

Poradna

V naší poradně s názvem DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.

Chci se zeptat jak dlouho to mám aplikovat na pokožku? Ale na pokožku žaludu, :( Proto se ptám.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To se takhle nedá vůbec jednoznačně určit, protože nepíšete co tím chcete léčit. Na žaludu není pokožka, ale sliznice a tu může nevhodná koncentrace manganistanu poleptat a způsobit zranění. Obvykle stačí k odstranění začervenalých skvrnek na žaludu jeho důkladné omytí mýdlem a teplou vodou. Pokud se vám zdá, že máte na žaludu nějaké opary nebo vředy, tak doporučuji návštěvu kožního lékaře, protože to můžou být varovné příznaky závažného onemocnění jako například syfilis nebo HPV infekce a ty sám nevyléčíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doba

Botox na léčbu svalových křečí

Botulotoxin je protein, který pomáhá zastavit svalové křeče, proto se aplikuje přímo do svalu. Svalové křeče jsou způsobené chemickými signály odeslanými do svalů z nervů. Tyto signály řídí pohyby svalů a botulotoxin je schopen právě tyto signály blokovat.

Botulotoxin je vyroben z bakterie, která způsobuje otravu jídlem. Vysoká dávka botulotoxinu může být fatální. Dávka v injekci je však tak malá, že pravděpodobně nebude mít žádné nežádoucí účinky. Botulotoxin se bezpečně používá po celou řadu let.

Botulotoxin se velmi často používá při léčbě určitých svalových křečí na obličeji nebo očních víčkách. Injekce se aplikují i u některých očních poruch, zejména pohybových (například líné oko). Botulotoxin je standardní léčbou pro svalové křeče, které způsobují, že hlava a krk jsou taženy jedním směrem.

Vedlejší účinky botulotoxinu

Tyto účinky zahrnují bolestivost v místě vpichu. Pokud místo vpichu bolí, doporučuje se užít paracetamol nebo ibuprofen. Také jsou vhodné i studené obklady.

Nejčastější nežádoucí účinky:

  • slabost ve svalech
  • svalová bolest ovlivňující celé tělo
  • obtíže při polykání
  • červená vyrážka trvající několik dní

Nežádoucí účinky botulotoxinu obvykle rychle odezní.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filippp.

Dobry den mam dotaz jelikož už 3 týdny se mi špatně žvýká Polyká taky jedna strana jazyku je úplně natekla a bolest v krku co dva dny a při plivnuti plivu krev podle fotografie myslíte ze muže jít o rakovinu jazyka ? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidný, rakovina jazyka toto není. Ale úplně v pořádku to taky není. To, co se děje s vaším jazykem a s krvácením, souvisí se stavem vašich zubů. Z fotografie je vidět, že máte na zubech zubní kámen. Zubní kámen je semeniště bakterií a z toho vám pak krvácí dásně a na jazyku se tvoří opuchliny. Pokud nezlepšíte stav svých zubů, problémy, které popisujete, nejen že nezmizí, ale budou se zhoršovat. Nejrychleji vám pomůže zůbní hygiena, kam byste se měl co nejdříve objednat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Chronická obstrukční plicní nemoc příznaky

Zahleněné plíce, které nedokáží poslat dostatek kyslíku do těla a to pak není schopno velké aktivity. Potíže s dýcháním jsou vázány na běžnou denní námahu. U pacientů nemocných chronickou obstrukční plicní nemocí se může objevit kašel, který může být i suchý, ale většinou bývá s vykašláváním hlenů. Spousta pacientů ale tyto první varovné příznaky chronické obstrukční plicní nemoci přehlíží a na nemoc se tak často přichází pozdě.
 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Diskuze

V diskuzi SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,dnes jsem si pod jazykem na jedné straně našla dvě krvavé skvrnky.mam strach,tak jsem se chtěla zeptat jestli to nemůže být také jeden z příznaků. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Motl.

Finálové skvrny pod jazykem rozsáhlé. Dekuji

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Botox na artritidu

Jako další možné využití botoxu se jeví využití jeho účinků ke snížení bolesti artritidy v rameni, koleni či kyčli. Aplikace malých dávek botoxu do specifických svalů blokuje chemické signály, které způsobují omezení pohyblivosti svalů. Některé studie potvrzují slibné výsledky, kdy došlo ke zmírnění bolesti artritidy. Ale nebylo stoprocentně potvrzeno, zda za to může opravdu jen botox. Tyto výzkumy stále pokračují, ale jsou zde i ověřené možnosti léčby, které zahrnují cvičení, snížení váhy a medikamentózní léčbu.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Příznaky bez přehlížení

Naše zdraví je jako dům, čím stabilnější jsou základy, tím větší je jistota. Jistota zdraví přináší pracovní výkonnost, životní pohodu a zdravé sebevědomí. Stále více lidí si uvědomuje, že jejich zdraví není samozřejmostí, ale je výsledkem trvalého osobního snažení. Jeho základem je vyhýbání se kouření, nadměrné spotřebě alkoholu a živočišných tuků. V posledních desetiletích se na nemocnosti a úmrtnosti obyvatel v ČR stále více podílejí nádory. Jejich výzkum, zaměřený na vývoj nových léků, ozařovacích postupů a operačních technik, je ve srovnání s minulostí úžasný. Přesto neúprosná statistika varuje, že u velkého počtu nemocných jsou některé nádory zjištěny v pokročilém stadiu. Například u rakoviny plic 85 %, žaludku 70 %, tlustého střeva a konečníku 50 %, prsu a rodidel 40 %, kůže 25 %.

Rozhodující pro úspěšné zahájení nádorové léčby je včasné rozpoznání prvních příznaků. Z jejich uvedeného přehledu je trvalejší výskyt i jediného příznaku důvodem k návštěvě lékaře nebo přímo onkologa. Jejich výskyt ale neznamená vždy rakovinu, protože řada příznaků je společná také jiným nemocím. Pro vyloučení nádoru a získání pocitu bezpečí je důležité sledovat své zdraví. Také mladší generace, u které se nádory začínají více objevovat, by neměla tyto varovné příznaky přehlížet a včas navštívit svého ošetřujícího lékaře.

Nepřehlížejte proto zprvu drobné varovné příznaky, které mohou signalizovat nemoc. Mohly by přerůst do opravdu vážných problémů. Podívejte se na výčet problémů, které by vás měly vyslat okamžitě do ordinace. Ještě lepší však bude, když nezanedbáte žádné preventivní lékařské prohlídky a zúčastníte se i všech dostupných screeningových programů.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny

Alkohol a léky na ředění krve

Takže už nikdy nemůžu pít? Lékaři důrazně nabádají své pacienty, kteří užívají antikoagulancia, aby se úplně zdrželi alkoholu, souhlasí s tím, že mírné, sporadické pití může být pro některé jedince v pořádku. Ale co přesně znamená „mírné“? Definice mírného pití je jeden nápoj denně pro ženy a dva nápoje denně pro muže, toto množství by bylo považováno za nadměrné a nebezpečné pro osobu užívající přípravek na ředění krve. Konečné slovo je zde sporadické. Jinými slovy, pít alkohol je možné tu a tam při zvláštní příležitosti.

Když si dáte jednu sklenku, je to pravděpodobně v pořádku. Ale pro pacienty, kteří mají byť jen jednu sklenici, je důležité, aby si uvědomovali varovné příznaky a věděli, do čeho se mohou dostat.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Použití botoxu

Injekce botulotoxinu blokují určité signály z nervů, zejména signály, které jsou propojeny se svalovou činností. Nejběžněji se botox používá k dočasnému uvolnění obličejových svalů, které způsobují vrásky, a to:

  • mezi obočím;
  • pod očima;
  • na čele – vodorovné čáry, které se tvoří pohybem obočí.

Botulotoxin se používá nejen ke kosmetickým účelům pro zlepšení vzhledu, ale také k léčbě některých funkcí těla, například:

  • cervikální dystonie – jedná se o bolestivý stav, který nejčastěji způsobuje svalovou bolest krku; dochází k problémům s otáčením hlavy;
  • povadlé oko – je nejčastěji způsobeno nerovnováhou svalů odpovědných za pohyby oka; to může mít za následek šilhání;
  • svalové kontrakce – jsou podobné dětské mozkové obrně, způsobují stáhnutí svalů směrem k centru;
  • hyperhidróza neboli nadměrné pocení – k tomuto stavu dochází zvýšením tělesné teploty, aniž byste prováděli nějakou činnost, u některých lidí způsobuje doslova řinutí potu z rukou;
  • chronická migréna – pokud trpíte migrénou více než 15 dní v měsíci, injekce botulotoxinu může pomoci se snížením frekvence bolesti hlavy;
  • dysfunkce močového měchýře – injekce botulotoxinu pomáhá se snížením inkontinence, která je způsobena hyperaktivitou močového měchýře.

Zdroj: Injekce botoxu

Co dělat při rakovině jazyka

Jestliže si všimnete, nebo zaznamenáte některý z těchto klinických příznaků, musíte ihned navštívit lékaře. Nikdy nezanedbávejte tyto příznaky, protože rakovina jazyka by měla být brána vážně, jelikož nádor má tendenci se rychle šířit do dásní, čelistí a krku. Efektivní a úspěšné poznání rakoviny jazyka potřebuje dostatečnou znalost příznaků nemoci a včasnou diagnostiku stavu. Samozřejmě, že i některé příznaky karcinomu jazyka mohou být na první pohled jasné, ale naopak jsou takové, které se těžko odhalují. Včasná diagnóza a okamžitá terapie je jediný způsob, jak se dá zamezit dalšímu smrtícímu průběhu. Léčba může zahrnovat operaci, chemoterapii či radioterapie, ale záleží na velikosti nádoru a rozsahu jeho šíření do metastáz.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Možné problémy

Přesazování magnólie, jako každý zahradní úkol, přináší řadu možných problémů.

Uvědomění si těchto potenciálních problémů vám může pomoci je předvídat a přijmout opatření, abyste zajistili nejlepší šanci na přežití vaší magnólie.

Pojďme prozkoumat některé z nejčastějších problémů, kterým může člověk čelit během a po přesazování magnólie.

Šok po přesazení magnólie

Transplantační šok je běžný problém při přesazování magnólií. Toto je období, kdy rostlina může vykazovat známky úzkosti kvůli náhlé změně prostředí.

Symptomy: Keř magnólie může vykazovat zvadlé květy nebo listy, změnu barvy a sníženou rychlost růstu.

Prevence: Zajistěte, aby kořenový bal zůstal během procesu přesazování vlhký. Omezte dobu, po kterou jsou kořeny magnólie vystaveny vzduchu, a zajistěte, aby měly dobrý kontakt s půdou na novém místě.

Záchrana: Zalévejte ji dobře a pravidelně, udržujte půdu kolem kořenů vlhkou, ale ne podmáčenou. Může také pomoci zastínění baldachýnem, pokud je keř po přesazení vystaven extrémnímu slunečnímu záření.

Nadměrné poškození kořene

Kořenový systém magnólie je velmi citlivý. Poškození během procesu přesazení může vážně ovlivnit zdraví rostliny.

Symptomy: Keř magnólie s nadměrným poškozením kořenů může mít zakrnělý růst, vykazovat hnědnoucí listy nebo dokonce ve vážných případech vykazovat známky odumírání.

Prevence: Prořezání kořenů předem pomocí ostrého rýče může pomoci předejít těmto problémům. S kořenovým balem zacházejte vždy opatrně. Použití pytloviny k obalení kořenového balu jej také může chránit před poškozením.

Záchrana: Pravidelně kontrolujte úroveň vlhkosti v půdě a ujistěte se, že magnólii dostatečně zaléváte. Podpořte růst nových kořenů poskytnutím správných půdních podmínek a případně použitím přípravků na podporu růstu kořenů.

Přesazená magnolie se kýve

Jakmile se magnólie přesadí, nebude mít plně vytvořený kořenový systém, který by ji ukotvil. Díky tomu je náchylná k vyvrácení silným větrem.

Varovné signály: Nakloněný keř, který se snadno pohne, když se ho dotknete.

Prevence: Kotevní kůly budou pro magnólii potřebnou podporou. Ujistěte se, že kůly jsou umístěny mimo kmen a nepoškozují kořeny. K zajištění keře bez poškození kůry použijte motouzy nebo měkké vázací prostředky.

Záchrana: Pokud se magnólie převrhne, budete ji muset co nejdříve znovu zasadit. Vykopejte novou jámu, ujistěte se, že kořenový bal je neporušený, a poskytněte dostatečnou oporu, aby se to neopakovalo.

Zdroj: Přesazení magnólie


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP