Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VEDLEJŠÍ ÚČINKY LÉKŮ

OBSAH

Vedlejší účinky léků určených ke snížení cholesterolu

Vedlejší účinky léků na snížení cholesterolu zahrnují následující:

  • bolesti svalů
  • abnormální funkci jater
  • alergickou reakci (kožní vyrážku)
  • pálení žáhy
  • závrať
  • bolesti břicha
  • zácpu
  • sníženou sexuální touhu
  • ztrátu paměti

Zdroj: Cholesterol

Diskuze

V diskuzi VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

ty "vedlejší účinky" v podobě akné nejsou v podstatě žádné vedlejší účinky.... tělo se díky MSM zbavuje různých patogenů v těle a tedy ho čistí. Toto čištění je provedeno všemi různými způsoby, tedy i skrz kůži. Po pročištění tyto účinky zase vymizí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Sema.

Otázka-je možné používat Tebokan 120mg současně s lékem Warfarin, jedná se mi o to zda může snižovat účinek Warfarinu jak třeba vitamin K obsažený v zelenině ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Vedlejší účinky

Nežádoucí a vedlejší účinky

Chia semínka mají blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a imunitu. Jsou zkrátka pro všechny bez rozdílů věku a pohlaví. Ale i tak v sobě skrývají určitá nebezpečí, která je třeba respektovat:

  • Chia semínka můžou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, nebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím Chia semínek.
  • Chia semínka můžou zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání Chia semen ve vaší stravě.
  • Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak Chia semínka raději vynechte.
  • Chia semínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořtici a na hořčičné semeno.
  • U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství Chia semínek.

Zdroj: Chia semínka a jejich vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi GABANOX 300 RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Hlavenkova.

Prosím o radu.Mam silný zánět šlach a mám silene bolesti byl mě předepsaný tento lék Gabanox 300 ale doctla sem se že je na epileptické záchvaty,bolesti atd...Prosím mám ho uzivat?Moc děkuju za odpovedi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Vesela.

Beru ji 14 dní a bolesti ustoupili.Pani doktorka mi neřekla kdy jo mám vysadit.strasi mě vedlejší účinky tohoto léku.poradte.

Zdroj: diskuze Gabanox 300 recenze

Interakce s jinými léky

Prednison tlumí účinky léků snižujících srážení krve, léků snižujících hladinu krevního cukru, snižujících krevní tlak a hladinu vitamínu D, zvyšuje nežádoucí účinky digoxinu, fenytoinu, protizánětlivých léků a močopudných látek vyplavujících draslík z organismu. Účinnost Prednisonu zvyšují hormonální antikoncepční přípravky a sulfonamidy. Bez porady s lékařem tedy neužívejte současně s Prednisonem žádné volně prodejné léky.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jegrová Renata.

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že když vyjdu ven, za chvilku mi zčervená obličej a uši, dost do pálí až jako hoří. Během několika minut vše ustoupí. Je mi 59 a nikdy jsem nic takového neměla. Nevím, zda je to také alergie, ale na co? Na vítr, chlad, slunce, vzduch,... Nevím čeho se vyvarovat, prosím poraďte.
Dík Jegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Toto může být cévní problém a můžou ho způsobovat vedlejší účinky některých léků. Bude potřeba provést odborné vyšetření a sledování, abyste se dozvěděla, co to je. Začněte u kožního lékaře a pak zkuste internistu kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Prednison 20 mg.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den,i já přidávám své zkušenosti s tímto "lékem".Po využívání téměř celého balení jsem zažila rychlou ataku alergie, na nohách mi naskákaly rudé podlitiny a vyrážka, dostala jsem teplotu a bylo mi špatně. Ihned jsem ho přestala brát a navštívila lékaře, který mi odsouhlasil konec užívání.Předepsal mi ZODAC,tak teď se modlím, aby mi fleky zmizely.Trpím hyperpigmentací dolních končetin a myslím si,
jestli by lidé s takovým problémem měli užívání tohoto "léku" rizkovat.Ohlídejte si to sami, mnozí lékaři předepisují a ani neuvažují.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Objevila se mi vyrážka dva dny po dobraní celého balení tohoto léku. Nevím jestli to souvisí, ale zdá se že by mohlo. Jinak jsem měla štěstí a jiné vedlejší účinky se u mě neprojevili nebo jen zcela zanedbatelné.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Kašel

Některá léčiva mohou v 10 až 15% případů způsobit trvalý kašel. V těchto případech určitě v užívání léků nepokračujte. Můžete je nahradit jinými léčivy. Do této skupiny léků patří: Lotensin, Monopril, Prinivil, Zestril, Accupril, Altaje, Vasotec a Capoten.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBINACE LÉKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vańková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda mohu brát kolagen v tabletách když užívám lék euthyrox 50 děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K léku Euthyrox 50 mg můžete užívat kolagen. Kolagen je separovaná aminokyselina, která se vyskytuje v běžné masité stravě. Kolagen nijak neovlivňuje účinky léku Euthyrox.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolagen dávkování

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem TRAZODONI HYDROCHLORIDUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli se po tomto léku nepřibývá a nemá vliv na pokožku.Též, bych chtěla vědět jak dlouho se musí brát.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trazodon je antidepresivum. Používá se k léčbě velké depresivní poruchy, úzkostných poruch a potíží se spánkem. Lék se užívá dlouhodobě ústy. Trazodon má své vedlejší účinky zejména v prvních týdnech léčby. Mezi ně však nepatří ani přibývání na váze ani vliv na položku. Běžné vedlejší účinky jsou sucho v ústech, pocit na omdlení, zvracení a bolest hlavy. Závažnější vedlejší účinky mohou zahrnovat sebevraždu, mánii, nepravidelnou srdeční frekvenci a patologicky prodlouženou erekci u mužů. Trazodon má také sedativní účinky.
Trazodon se používá od roku 1981 a patří mezi nejčastěji předepisovaná antidepresiva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trazodoni hydrochloridum

Melatonin agonista na spaní

Ramelton je nejnovější typem léku na spaní léků. Funguje tak, že napodobuje funkci hormonu melatoninu, který vyvolává spánek. Má malé riziko fyzické závislosti, ale stále má vedlejší účinky. Používá se u problémů s nástupem spánku a není účinný na problémy týkající se zachování spánku. Tento lék v ČR není registrován.

Zdroj: Prášky na spaní

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Ahoj,
právě jsem zasadila túje cca 50 cm vysoké v řadě po 30 cm od sebe. Máte někdo zkušenosti, zda mezi ně mohu zatím zasadit letničky ať to je trochu pestřejší, nebo jsou túje agresivní na další rostliny. Jak daleko od zeleninové zahrádky je mohu mít, aby úroda aspoň nějaká byla ?
Dík všem za odpověď.
Renata

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Myslíte si že učinky tohoto jsou vždy pozitivní a že nemužou vyvolat vedlejší učinky

Zdroj: diskuze Dotaz

Přírodní produkty na spaní

Mnoho lidí s nespavostí si vybírá variantu bylinné léčby. Některé byliny, jako je meduňka nebo heřmánkový čaj, jsou obecně neškodné, zatímco jiné mohou mít další závažné vedlejší účinky a mohou zasahovat do předepsaných léků, což může být nebezpečné. Třezalka tečkovaná například může omezit účinnost mnoha léků na předpis (léky na ředění krve, antikoncepční pilulky a některé léky proti rakovině). Raději tedy zkonzultujte bylinnou léčbu se svým lékařem.

Zdroj: Prášky na spaní

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloslava Sliacká.

Furolin jsem brala 5 dní, vedlejší účinky byly jako u vetšiny lidí pocit na zvracení, bolest hlavy, malátnost a cca dvě hodiny po užití léku zvýšená teplota. Na začátku to bylo horší, musela jsem ležet. Po třetím dnu byly vedlejší účinky slabší, zato jsem ale dostala MS a to bylo teprve peklo. Vypadá to, že se Furolinem vyrušil účinek Ibalginu, který beru na křeče. Během půl dne jsem měla šest Ibalginů 400 a úleva od bolesti byla minimální (jindy beru 1-2), myslela jsem, že snad pojedu na pohotovost. Druhý den MS křeče nikdy nemívám, ale vždy po užití Furolinu se na několik hodin dostavily. Takže nakonec Furolin možná křeče podporuje? Nevím, ale Furolin už nikdy brát nechci.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Vedlejší účinky Eliquisu

Při užívání léků na ředění krve je důležité dávat si pozor na známky gastrointestinální ztráty krve, což je závažný vedlejší účinek přípravku Eliquis a potenciálně život ohrožující. Dvě hlavní věci, na které je třeba dávat pozor, jsou červená krev buď ve stolici nebo na stolici, a černá stolice.

Červená krev buď smíchaná se stolicí nebo pocházející z konečníku, obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem tlustém střevě (tlusté střevo). Černá stolice obvykle naznačuje, že něco krvácí ve vašem horním GI traktu, jako je váš jícen, žaludek nebo horní část tenkého střeva. Pokud zaznamenáte některý z těchto dvou příznaků, okamžitě zavolejte svého lékaře.

Zdroj: Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Prášky užívám třetí den a zatím žádné nežádoucí účinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Draha.

furolin pomůže na zánět ale vedlejši učinky,hnus, beru 5 den mám na 10 dni,návaly na zvraceni,průjem,bolest žaludku,motáni hlavy, trošku pomůže zapijet mlékem a zajidat,nechápu ty vedlejši učinky ,jiná antibiotika mi pomohla bez vedlejšich učinku.nikdy vice nechci radši se budu léčit sama

Zdroj: diskuze Furolin

Únava a závrať

Únava a závratě jsou nejčastějšími projevy při užívání léků na tlak. Toto platí zejména pro starší pacienty. Pokud jste měli po nějaký čas vyšší tlak a nyní začnete brát léky na jeho snížení, po určitou dobu se zpomalí proudění krve v krevním řečišti, zejména v oblasti mozku. Je třeba chvíli posečkat, než se vše uklidní. Tyto příznaky jsou ale mírné a zpravidla časem odezní, pokračujte tedy v užívání léků.

Pokud pociťujete únavu, kvůli lékům na tlak, které užíváte každý den, může zkusit po dohodě s lékařem užívat léčivo s menší frekvencí například obden. Ve dnech, kdy neužijete lék, tlak opět stoupne a budete se cítit lépe. Lékaři jsou ale k tomuto postupu skeptičtí a říkají „Pokud takhle budete pokračovat, je možné, že tyto vedlejší efekty nikdy neodezní, což se obvykle děje do dvou až šesti týdnů nepřerušované léčby.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klepáčová Miroslava.

Manžel má diabetes 2typu a užívá Pradaxu 150mg dvakrát denně.Od začátku užívání tohoto léku má zhoršené výsledky glykémií.Je možné,že to způsobilo užívání tohoto léku.Moc děkuji za odpověd´ˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vasyl.

Dobrý den. U moje manželky po ůživáni léku Pradaxa 150mg začaly vypadat vlasy, a to hodné. Co máme stím dělat? Je níco co muže zastavit. Dekuje za odpověd.

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky očkování proti chřipce nebývají závažné, většinou jde o zarudnutí a otok v místě vpichu různé velikosti, které většinou samy vymizí, lze také přikládat studené obklady. Dále se vyskytuje pocit únavy či zvýšená teplota. Proto je vhodné v den očkování vyloučit jakoukoli fyzickou námahu a dodržet klidový režim.

Zdroj: Očkování proti chřipce

Milurit a vedlejší účinky

Nežádoucí účinky se objevují zřídka, spíše u pacientů s porušenými renálními nebo hepatálními funkcemi. Milurit se nesmí užívat v těhotenství ani v období kojení.

Zdroj: Milurit

Účinky léku Sermion

Sermion je vyráběn k léčbě různých stavů, jako je duševní degenerace stárnutí, demence různých typů senilních i presenilních, závratě, změny nálady, hučení v uších, pocit zvonění v uších, náměsíčnost, Parkinsonova choroba, dezorientace, anorexie a snížení bdělosti. Lék se užívá perorálně.

Zdroj: Použití léku Sermion

Nežádoucí účinky

Závažným nežádoucím účinkem jsou krvácivé stavy převážně v oblasti zažívacího traktu. Problematické je to i s cenou přípravku, přece jen jde stále o relativně drahý preparát. Od roku 2016 je v ČR používán preparát Praxbind, který je vůči léku Pradaxa účinnou protilátkou.

Zdroj: Pradaxa - nežádoucí účinky

Otoky

Léky na tlak, které nejsou diuretikem, způsobují ve většině případů otoky. Otékání kotníků a nohou je více než kosmetický problém. Blokátory vápníku jako amlodipin a nifedipin jsou známé tím, že způsobují otoky kotníků a bolest v nohou. Tato léčiva mohou zhoršit některé srdeční vady a jiné problémy, a zároveň mohou odhalit dosud neznámé srdeční problémy. U některých pacientů se po užívání výše zmíněných léků podařilo objevit skryté srdeční vady.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Dávkování

Prednison se vyrábí ve formě tablet o síle 5 a 20 miligramů. Dávka je individuální a většinou se pohybuje okolo 5–60 miligramů denně. Ideální doba podání je ráno. Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, ale postupné snižování dávky. Lék by nikdy neměl být užíván bez vědomí předepisujícího lékaře! Dávkování u dětí je individuální, závislé na druhu a závažnosti onemocnění a na tělesné hmotnosti dítěte. Obecně se dávkování v průběhu léčby může měnit, případně se přípravek užívá obden.

Při dlouhodobém užívání Prednisonu (tedy době delší než 7 dní) dojde k přirozenému snížení produkce glukokortikoidů v nadledvinkách, proto se lék nesmí najednou vysadit, ale měl by se vysazovat pozvolna. Doba odstavení může trvat několik dní, ale i několik měsíců. Na Prednison totiž vzniká postupem času závislost. Kdybyste Prednison vysadili náhle, můžete si způsobit Addisonovu chorobu. Dávkování léku je striktní a dvojnásob to platí u dětí. Kdy zabere? Nástup účinku léku je individuální, záleží na stavu a rozvoji onemocnění.

Zdroj: Prednison - vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP