Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBNOVA VASEKTOMIE

OBSAH

Vasektomie video

Zde můžete vidět průběh vasektomie.

Zdroj: Vasektomie

Vasektomie foto

Zde můžete vidět fotografie zákroku.

Zdroj: Vasektomie

Diskuze

V diskuzi SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Me poradila doktorka vždy kousek másla pro lepší polykani

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Vasektomie jako antikoncepce

Sterilizace vasektomií u muže znamená nejbezpečnější antikoncepční metodu, která zabrání transportu zralých spermií z varlat při ejakulaci do pochvy. Varlata jsou orgány, ve kterých se spermie tvoří. Vasektomie je výkon, který je s vysokou pravděpodobností nevratný, to znamená, že nedojde k obnovení plodnosti muže. Všeobecně platí, že čím více času uplyne od vasektomie, tím je nižší naděje na úspěch obnovy.

Zdroj: Vasektomie

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERONU PŘEBYTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Určitě existuje způsob, jak snížit svůj sexuální apetit bez pomoci léků. Normálně k tomu použijte masturbaci. Pomocí orgasmů dosažených svépomocí ulevíte svému tělu a snížíte tak chuť na další sex. Je to bezpečné, bez vedlejších účinků a funguje to na 100%.
Dalším způsobem, kterým se dá snížit sexuální touha, je kastrace nebo vasektomie. Tyto zásahy Vás zcela zbaví chuti na sex, ale jsou nevratné.
Léky, které potlačují sexuální chtíč, bych ve Vašem případě nedoporučoval. Je to škoda se zbavovat libida za cenu výrazných biologických změn spojených s jejich užíváním.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vojta.

No, tohle samozřejmě vím, ale tím se nezmenší chuť. A vasektomie nemá na libio vliv vůbec, to je úplně jinak. Kastrce je pak úplný nesmysl. Takže nemá nikdo asi nápad. Já prostudoval hodně moc a také nic...
ale díky

Zdroj: diskuze Testosteronu přebytek

Vasektomie cena

Celková cena za vasektomii je 13 500 Kč. Cena zahrnuje: Vstupní vyšetření – po tělesném vyšetření následuje sonografie močopohlavního traktu, poučení pacienta o výkonu a odpovědi na případné dotazy pacienta (vyšetření trvá cca 45 minut). V ceně vyšetření jsou zahrnuty veškeré potřebné laboratorní testy moči a krve. Operační výkon vasektomie se provádí v místním znecitlivění na zákrokovém sále příslušného zdravotnického zařízení. Výkon trvá celkem cca 90 minut a zahrnuje přípravu před operací, vlastní výkon a kontrolu operační rány cca 30 minut po výkonu. Dále veškeré pooperační kontroly – první kontrola s převazem je za 1–3 dny po výkonu, další kontroly u naprosté většiny pacientů již nejsou nutné. Nezbytné vyšetření ejakulátu potvrdí nepřítomnost spermií v ejakulátu za 3 měsíce po provedeném výkonu s následnou poslední kontrolou v daném zdravotním zařízení. Na přání pacienta je možné zajistit před vasektomií kryoprezervaci ejakulátu ve spermobance. Cena tohoto úkonu je 5 000 Kč.

Zdroj: Vasektomie

Diskuze

V diskuzi OBNOVA TVORBY PIGMENTACE KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Jílková.

Má někdo zkušenost s obnovou pigmentu po poranění kůže na pleti?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obnova tvorby pigmentace kůže

Co je to vasektomie

Pokud se muž rozhodne pro provedení vasektomie, musí nejdříve navštívit urologa, který zjistí všechny zásadní informace o jeho zdravotním stavu a pacienta vyšetří. Pokud nic nebrání provedení vasektomie, lékař pacienta poučí o průběhu celého výkonu, o možných komplikacích, rizicích, výhodách zákroku i jeho alternativách, nezvratnosti zákroku a o kontrolních spermiogramech, které je třeba po vasektomii podstoupit. Vasektomie je zákrok, který může probíhat v celkové anestézii formou hospitalizace, většinou se vykonává ambulantně, a to v lokální anestézii, což znamená, že místo zákroku je znecitlivené místním anestetikem, muž nepociťuje téměř žádnou bolest, je plně při vědomí, spolupracuje a po výkonu odchází domů. Výkon trvá přibližně 20 minut. Při vasektomii muž leží v poloze na zádech, po dezinfekci genitálu a okolní kůže lékař vyhmatá prsty na pohmat tuhý chámovod, vykoná nad ním krátký kožní řez a opatrně chámovod vypreparuje tak, aby se odstranila i část chámovodu v délce aspoň 2 cm. Kůži zašije většinou dvěma až třemi stehy ze vstřebatelného materiálu, který po čase sám vypadne. Stejný postup se provádí i na druhé straně.

Při vasektomii je muž poučen o průběhu celého výkonu, o možných komplikacích, rizicích, jako i výhodách zákroku a o jeho alternativách, nezvratnosti zákroku a o kontrolních spermiogramech, které musí být zrealizované po sterilizaci. Muž musí napsat žádost o sterilizaci, ve které uvede všechny důvody sterilizace a podepíše se. Žádost je součástí zdravotní dokumentace.

Narušení potence, schopnosti erekce a dosáhnutí orgasmu po vasektomii se nedokázalo. Muž je po vasektomii schopný ejakulovat, ale množství ejakulátu objemově poklesne vzhledem na nepřítomnost spermií. V prvních ejakulátech po výkonu bývá obyčejně menší příměs krve, ejakulát má růžové až mírně krvavé zabarvení, které později zmizí. Se sexuálním životem může muž začít už týden po sterilizaci.

Zdroj: Vasektomie

Obnova po léčbě žilek

Většina pacientů po léčbě nemá žádné problémy, jen u některých se vyskytují nepříjemné pocity a bolesti, která lze utlumit pomocí paracetamolu. Některým pacientům se doporučuje bandážování elastickými obinadly nebo nošení kompresních punčoch, ale všichni pacienti jsou vyzváni, aby chodili na krátké procházky a pili dostatečné množství vody. Pacientům se doporučuje, aby se vyhýbali teplé koupeli, vířivkám a opalování.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohacek.

Bohužel tohle víme, navíc nás trápí dráždivý kašel. Problém je v tom, že nejde jen o jednu bioléčbu, ale o doživotní sérii. Byly jsme i na endoskopii , jícen je spálen. Doporučen panthenol, rakytníkový a měsíčkový olej. Nakonec manželka musela bioléčbu vysadit .

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Obnova a regenerace zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny je možná pomocí remineralizace. Vápník a fosfát ve slinách a biofilmu umožňují obnovu části ztraceného obsahu minerálů ve sklovině. V některých případech lze počínající bílou sklovinnou lézi plně remineralizovat a rekonstruovat sklovinu do normálního vzhledu, v jiných případech je možné lézi remineralizovat a zastavit, ale na sklovině zůstane bílá skvrna jako „jizva“. Povrch skloviny je intaktní a umožňuje pronikání remineralizačních iontů (to znamená, že je povrch propustný). Extrémně vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v zubní kutikule však mohou mít naopak na kvalitu remineralizace nepříznivý vliv. Vysoké koncentrace podporují vznik kalcium-fosfátových minerálních fází na povrchu skloviny, čímž se snižuje její propustnost a omezuje remineralizace podpovrchové skloviny. Samotná remineralizace izolovaných bílých sklovinných lézí ale – bez ohledu na úspěšnost – neřeší vznik zubního kazu coby onemocnění dutiny ústní.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem ZVRACENÍ ŽLUTÉ TEKUTINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Mecová.

Dobrý den.Mám 79 let,žlučník mám vyoperovaný dva roky.Mám reflux jícnu.Asi 3 roky beru ráno Controloc před jídlem a kinito 3krát denně před jídlem.Už jsem delší dobu neměla potíže,tak jsem to kinito brala jen ráno.Před dvěma dny jsem měla na oběd brynzové halušky s trochou špeku.Zbytek jsem dojedla k večeři.V noci jsem dostala průjem,který dopoledne skončil.Pila jsem jen černý čaj a kousek suchého rohlíku.Odpoledne jsem začala zvracet jen samou vodu tmavší a večer a v noci už jen žlutou a hořkou vodu asi 4krát.Ráno už byl klid. Piji jen čaje na žlučník a vodu.Co mohu jíst? děkuji.Mecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hlavně pijte dostatek vody, vývaru a ovocných šťáv. Jíst můžete suchary a ovoce. Nezbytná bude i obnova střevní mikroflóry pomocí probiotik. Užívejte probiotika. Postupně den po dni přidávejte normální obvyklé jídlo. O počátku léčby Kinitem se poraďte s lékařem, od kterého ho máte předepsaný. Pokud průjem nepřestane do tří dnů, tak se obraťte na svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zvracení žluté tekutiny

K čemu je lék Otivet

Lék Otivet se používá k čištění zevního zvukovodu psa nebo kočky. Přípravek rozpouští maz a nečistoty, čímž eliminuje počet bakterií a kvasinek ve zvukovodu. Jeho účinky jsou protizánětlivé, zvláčňují sliznici zvukovodu, nevysušují.

Kvalitní přípravek by měl působit v následujících na sebe navazujících etapách:

1. Fáze čištění a odstraňování nežádoucího materiálu:

  • změna pH na mírně kyselé – Otivet obsahuje kyselinu mléčnou
  • rozpouštění ušního mazu – Otivet obsahuje propylenglykol
  • keratololytický, hydratační efekt a podpora hojení – Otivet obsahuje allantoin
  • protisvědivý účinek – Otivet obsahuje pupalkový olej (eikosanoidy)
2. Fáze dezinfekční: Otivet obsahuje chlorhexidin

3. Fáze obnovy přirozené funkce (fáze hojení):

  • zajištění optimální hydratace kůže – Otivet obsahuje minerální olej a kyselinu mléčnou
  • efekt keratoplastický, rychlejší obnova epidermis – Otivet obsahuje allantoin a propylenglykol

Zdroj: Otivet

Poradna

V naší poradně s názvem GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po excizi ganglionu nebývá dlouhá. Zpravidla se 12. den vytahují stehy a po dvou týdnech od zákroku můžete zase běžně fungovat. Mohou však nastat komplikace v podobě pooperačního zánětu a nebo v případě hlubšího zásahu do tkání trvá zhojení a obnova funkčnosti déle. Pro rychlejší hojení můžete užívat preventivně Wobenzym 5 tablet 3 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Výživa pokožky zevnitř

Často zapomínáme na skutečnost, že regenerace pokožky probíhá uvnitř kožních buněk, které mají cyklus asi 30 dnů, poté zanikají a vznikají buňky nové. Pro krásu pokožky je proto vhodné dodávat určité látky přímo tam, kde obnova probíhá. Novinka na trhu - Neobotanics Age Perfection - je doplňek stravy, který svým složením působí proti povadlé a mdlé pokožce s tendencí k "šedivění". Komplex antioxidantů prokrvují pokožku, navracejí její svěžest a barvu.


Pokud chcete navíc podpořit pružnost a zmírnit či vyplnit drobné vrásky, sáhnete po Neobotanics Skin Essence. Patentované látky, které tyto preparáty obsahují, jsou nepochybně tím nejluxusnějším zbožím na našem trhu a navíc za rozumnou cenu.

Autor: JK, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Podzimní péče o pleť

Obnova vlasů po chemoterapii

Ztráta vlasů (alopecie) je naštěstí dočasná, po ukončení chemoterapie dojde k obnovení vlasového porostu. Stupeň poškození pohlavních orgánů cytostatiky a s tím související funkční důsledky, stejně jako možná změna (reverzibilita) tohoto poškození, závisí na několika okolnostech, ale především na druhu a dávce podaného cytostatika. Pozdní následky po radioterapii se objevují po třech a více měsících od ukončení léčby (12 až 24 měsíců) a jsou neměnné (ireversibilní). Jedná se o některá orgánová poškození, vznik nežádoucích účinků radioterapie závisí do určité míry na dávce ozáření a ozařovaném místě, například oblast hrudníku, oblast malé pánve. Po ozařování místa s vlasovým porostem může být ztráta vlasů (alopecie) trvalá, někdy zůstává v ozařovaném místě i zvýšená pigmentace kůže.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Mumio účinky

Léčivých vlastností mumia si poprvé všimli lovci, když zraněná zvěř vyhledávala a olizovala přírodní sedimenty mumia v horách a velice rychle se uzdravovala. Většina spolehlivých informací o mumiu pochází z ruských zdrojů. Hojivé a povzbuzující vlastnosti mumia se cení již mnoho staletí v zemích Středního východu a v Indii. Odedávna je mumio široce využíváno při léčení mnoha nemocí a zranění, а taktéž na povzbuzení sexuálních funkcí, léčení mužské i ženské neplodnosti, zvýšení potence.

K léčení se využívá zejména pro obrovské schopnosti při regeneraci kosterního aparátu (zlomeniny, obnova kostní dřeně, osteoporóza a jiné) a nejrůznějších tkání. Jak dokazuje řada písemností arabských, řeckých, egyptských, tureckých, tatarských, perských, indických, židovských a dalších, využívalo se mumio i při léčení žaludku, ledvin, dvanáctníku, tuberkulózy, astmatu, horečnatých stavů, bolestí srdce, očí, při otravách uštknutím škorpiónem a požití jedů, cukrovce, popáleninách, omrzlinách a otocích, řezných ranách, zánětech trojklaného nervu, koktavosti, rýmě, kašli, sněti slezinné, furunklu, na zlepšení psychiky.

Zdroj: Mumio

Výhody a nevýhody implantátů

Implantáty varlat nejsou pro každého, mají své pro a proti.

Výhody implantátů

  • přirozenost šourku;
  • pacientům dávají lepší pocit sebevědomí;
  • při vzniku obtíží jsou snadno odstranitelné;
  • implantáty jsou k dispozici ve všech velikostech, od nejmenších po největší, aby byly stejné jako druhé varle;
  • implantát je umístěn během jedné hodiny a jedná se o ambulantní zákrok. Obnova varlete trvá několik dní.

Nevýhody implantátů

  • Přirozenost šourku je narušena nepříjemným pocitem proudění, které je způsobeno solným injekčním implantátem, protože je těžší a méně poddajný než přirozené varle.
  • Nevzhlednost implantátu – možný jiný tvar a poloha umělého varlete.
  • Umělý implantát má pouze kosmetický účinek, což znamená, že nedochází k produkci spermií nebo testosteronu (mužského pohlavního hormonu).
  • Pokud dojde k vložení implantátu u dospívajícího, hrozí jeho výměna za větší, což nese riziko další operace.
  • Existují možné komplikace, které zahrnují pohyb varlete, bolest, bobtnání, krvácení nebo jizvení, jak zevnitř, tak i zvenku.
  • Další možné komplikace přináší operace, protože jsou zde rizika spojená s anestezií.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Parodontóza

Pokud vám krvácí dáseň během čištění zubů nebo máte nějaké „viklavé zuby“, jistě trpíte parodontózou, lidově nesprávně nazývanou paradentóza. Parodontóza je velmi rozšířená nemoc, ale nejméně ošetřovaná, protože je obvykle nebolestivá a šíří se pomalu. Většinou jsou její následky pro pacienta patrné až v pozdním stadiu.

Příčiny

Příčinou této nemoci jsou bakterie pobývající v plaku v dutině ústní. Nevhodné či nesprávné čištění zubů podporuje rozmnožení bakterií a plaku, což může vést k zánětu dásně. Pokud se tento stav nevyléčí, následuje úbytek kosti v okolí zubů, který později může končit ztrátou viklavých zubů. Po celou dobu léčby se musí pacient obrnit trpělivostí, protože léčba není nikdy tak rychlá a jednoduchá, jak by si přál. Cílem celé léčby je zastavit postup destrukce parodontu. Je potřeba si uvědomit, že největší díl práce musí opravdu udělat pacient sám.

Obnova

Obnova spočívá v řešení v počátečním stadiu a je jednoduchá, ale vyžaduje jak pečlivost a profesionalitu od odborníka, tak silnou vůli s velkými změnami hygienických zvyků od pacienta. Dobrá spolupráce mezi pacientem a odborníkem je klíčem k vítězství nad touto nemocí. Pokročilý stav parodontózy někdy vyžaduje chirurgické výkony, aby se mohl zcela vyloučit zánět či infekce.

Důsledky po vyléčení parodontálních problémů mohou být patrné a některé případy se musejí ještě řešit chirurgicky, aby se obnovily ztracené tkáně. Pokud je třeba obnovit kost, nejčastějšími technikami jsou kostní štěp nebo řízená kostní regenerace. Různé techniky plastické parodontální chirurgie a volné štěpy měkkých tkaní se provádějí v případech, kde se musí obnovit dáseň.

Cílem základního ošetření je stabilizace hygienických návyků a zastavení postupující destrukce parodontu, což je proces trvající několik měsíců. Skládá se z opakovaných návštěv dentální hygienistky a kontrol u lékaře.

Základním léčebným opatřením je redukce množství zubního plaku v ústní dutině. Nastolení dokonalé ústní hygieny je základním protizánětlivým a protiinfekčním opatřením. Bez ní není žádná naděje na léčebný úspěch.

Léčba parodontitidy se skládá z několika fází.

Zdroj: Jak obnovit dásně

Obnova dásní - hygienická fáze

Nejdříve je naprosto nutné zajistit trvalou a dokonale prováděnou ústní hygienu. Perfektní hygiena je pracná, ale opravdu nutná. Dentální hygienistka provede úvodní vyšetření, vybere správnou techniku čištění zubů a mezizubních prostor vhodnou pro konkrétního pacienta, vybere vhodné pomůcky dentální hygieny a naučí pacienta tyto pomůcky správným způsobem používat. V této fázi se také dokonale odstraní zubní kámen. K odstranění zubního kamene se používají tradiční ruční nástroje zpravidla v kombinaci s ultrazvukovým odstraňovačem zubního kamene. V ordinaci dentální hygienistky zahrnuje tato fáze zpravidla 3 návštěvy. Současně zubní lékař odstraní zuby, které již není možné zachránit, a eliminuje všechny další faktory, které mechanicky poškozují dásně, to znamená, že vymění staré a nevyhovující výplně nebo korunky, odstraní hrany zubních náhrad a podobně. Pochopitelně je nutno ošetřit všechny nalezené zubní kazy, v nichž se drží bakterie. Odstranění příčin zánětu je vhodné podpořit i léčbou vnějších příznaků. Zánětlivě prosáklé, masivně krvácející dásně pomůže pomoci zklidnit vhodné složení zubní pasty a léčivé ústní vody.

V této fázi je také nutné provést vyrovnání skusu – vyloučení přetěžování některých úseků chrupu.

Zdroj: Jak obnovit dásně

Ústup dásní

K ústupu dásní dochází na základě nezánětlivých nebo zánětlivých onemocnění parodontu (dásní).

Příčiny

Mezi nezánětlivá onemocnění dásní se řadí veškeré plakem nezpůsobené změny parodontu. To znamená poškození parodontu chemickými či mechanickými prostředky, hypertrofie parodontu způsobená hormonálními změnami nebo léky, nekrotické změny vzniklé při celkových onemocněních a řada dalších. Do skupiny nezánětlivých parodontopatií, se řadí rovněž takzvané atrofické změny parodontu – obnažené krčky zubů.

K zánětlivým parodontopatiím patří gingivitida, postihující více než 80 % populace, a parodontitida, kterou trpí přes 30 % lidí starších 35 let. Kvůli širokému rozšíření v populaci a závažnosti z pohledu praktického zubního lékaře i nemocného je těmto problémům věnována hlavní pozornost.

Léčba těchto onemocnění je časově a ekonomicky náročná, závislá také na typu postižení, spolupráci pacienta a jeho ekonomických možnostech.

Za postižení parodontu jsou odpovědné určité druhy mikroorganismů, takzvané parodontální patogeny. V závislosti na tom, jaké bakteriální druhy a v jakém množství jsou přítomny v plaku a jak na tuto přítomnost reaguje imunitní systémem, dochází k výsledné destrukci parodontu.

Na vznik gingivitidy a parodontitidy má kromě plaku a dalších faktorů vliv i imunitní systém. Dříve se předpokládalo, že je za vznik parodontitidy odpovědný pouze zubní plak. Tuto představu relativizuje pojetí multifaktoriální příčiny vzniku parodontopatií. Destrukce parodontu (závěsného aparátu zubů) je dnes některými vědci posuzována jako přehnaná reakce organismu na přítomnost bakterií. Imunitní systém má rozvinuté určité toleranční mechanismy. Jejich úkolem je nenapadat a neničit bakterie, které se v ústní dutině přirozeně vyskytují a jsou užitečné, a naopak likvidovat ty druhy bakterií, které jsou pro organismus nebezpečné. U hlubokých parodontálních chobotů, které obsahují velké množství škodlivých mikroorganismů, může docházet k masivním nadměrným obranným reakcím, které vedou k destrukci celého závěsného aparátu zubů. Tyto nové poznatky ovšem v žádném případě nesnižují význam pravidelného a důkladného odstraňování plaku v rámci domácí péče, právě naopak!

Onemocnění dásní poměrně zřídka postihuje děti a mladistvé. Pokud ano, je nejčastější příčinou nedostatečná ústní hygiena, ale u těžších forem parodontitidy dětí a mladistvých se pravděpodobně jedná o systémové onemocnění, poruchu imunity a užívání léků.

Obnova

Obnova, respektive v tomto případě léčba onemocnění, je časově a ekonomicky náročná, závislá také na typu postižení, spolupráci pacienta a jeho ekonomických možnostech. Provádění ústní hygieny může ve většině případů zabránit obávaným následkům parodontitidy, ke kterým patří nevratné poškození tkání závěsného aparátu zubů, destrukce kosti alveolu a ztráta zubů či celého chrupu.

Zdroj: Jak obnovit dásně

Co je to ICSI

ICSI je intracytoplazmatická injekce spermií – představuje mikromanipulační metodu, při níž se pomocí mikropipety zavede spermie přímo do vajíčka. Tato technika byla vyvinutá z důvodu pomoci párům s těžkou poruchou plodnosti, u nichž selhal pokus o oplodnění při IVF.

ICSI je použitelná a také doporučená při všech cyklech mimotělního oplození, neboť výrazně zvyšuje úspěšnost. Vysloveně nezbytná je v případě sníženého počtu spermií nebo jejich nedostatečné pohyblivosti, stejně jako v případě imunologického faktoru neplodnosti, při horší kvalitě a nízkém počtu získaných oocytů, vždy tam, kde je plánována metoda preimplantační genetické diagnostiky nebo preimplantačního genetického screeningu a v dalších speciálních případech.

Indikace ICSI:

  • neschopnost spermií spontánně oplodnit vajíčko;
  • imunologický faktor neplodnosti;
  • předcházející neúspěšné cykly při klasické metodě IVF;
  • vyšší věk;
  • rakovina varlat – tato rakovina se vyskytuje hlavně v nižším věku, je dobře léčitelná, ale při léčbě se může poškodit sperma;
  • při získání malého počtu vajíček;
  • při použití zamrazených spermií;
  • při spermiích získaných metodou PESA/MESA a TESA/TESE;
  • při darovaných vajíčkách;
  • ICSI se doporučuje pro páry, kde není jasná příčina, proč nemohou mít děti;
  • vrozená chyba varlat;
  • muži, kteří mají poškozené spermie (abnormální tvar spermií, malá pohyblivost spermií, nízký počet spermií);
  • překážka, která brání tomu, aby se spermie dostaly do ejakulátu (například vasektomie);
  • protilátky proti spermiím – organismus muže začne produkovat protilátky, které napadají spermie;
  • azoospermie.
Výhody ICSI:
  • eliminuje mužskou neplodnost tak, že se spermie zavede přímo do vajíčka;
  • využívá se u mužů po vasektomii nebo u ochrnutých mužů, kteří chtějí mít dítě;
  • dává šanci na oplodnění pro páry, kterým se nedaří počít dítě;
  • odstraňuje hlavní příčiny mužské neplodnosti.
Nevýhody ICSI:
  • je dražší než proces IVF;
  • rizika jsou podobná jako při IVF – vícečetné těhotenství, mimoděložní těhotenství;
  • hrozí větší riziko, že dítě může mít vrozenou vývojovou vadu nebo dětskou mozkovou obrnu (studie zjistila, že při ICSI je vyšší výskyt abnormalit u dětí než při metodě IVF);
  • při přirozeném početí se jen ty nejsilnější spermie dostanou k vajíčku, při intracytoplazmatické injekci spermie do vajíčka je tento přirozený proces přeskočený, a tak vajíčko může být oplodněné i patologickou spermií, tudíž hrozí vyšší výskyt genetických poruch.
Rizika:
  • zvýšené riziko potratu;
  • problémy se srdcem po porodu;
  • poruchy učení v budoucnosti;
  • vyšší riziko genetických abnormalit.

Zdroj: ICSI


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP