Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VERMOX

OBSAH

Vermox

Vermox je k dostání jen na lékařský předpis a doplácí se na něj kolem 60 Kč. Také je k dostání v zahraničích internetových obchodech. Tady je jeden z nich: http://www.canadian-pharmacy-24h.net/catalog/Anti_Viral/Vermox.htm

Zdroj: Wikipedia.org

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DCERA MA ROUPI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobry den,rada bych se zeptala...? Dcera ma roupi,koupili jsme prasky Vermophyt...bere je treti den... Jenze mi neji,nepije a stale zvraci...ikdyz nema vlastne co....,? Zvraci uz jen stavy..nevim co mam delat... Prosim o radu...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na roupy je nejlepší Vermox, který má nejméně škodlivé vedlejší účinky. Uvědomte si, že roupy se léčí tím, že se otráví, takže každý lék na roupy obsahuje jed. Proto raději neexperimentujte a raději vemte svou dceru k dětskému lékaři a nechte si předepsat Vermox. Za deset dní bude vyléčená a naprosto bezpečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dcera ma roupi

Léky na roupy

Albendazol (anglicky Albendazole) je širokospektrální antiparazitikum ze skupiny benzimidazolů s účinkem proti střevním a tkáňovým červům a částečně také působí proti některým parazitickým prvokům. Mechanismus účinku albendazolu spočívá v inhibici polymerace tubulinu v těle parazitů, což vede k rozvratu metabolismu a následné smrti parazita vyhladověním. Albendazol je účinnější tehdy, když potřebujeme řešit hlísty na periferiích, například svalovce ve svalech, háďátka v lymfě a v podkoží, toxocaru v oku a podobně. Je to proto, že Albendazol se vstřebává asi z 5-10 % do krve. Naproti tomu, lék proti roupům Vermox, se vstřebává do krve jen minimálně a je účinný převážně jen ve střevě. U léku Vermox proto není potřeba mít obavy z poškození jater. Při léčbě lékem Vermox játry projde jen asi 5 % léku. Oproti tomu Albendazol se 100 % metabolizuje v ledvinách a odchází ven močí. Albendazol je vhodnější na echinokoky, má na ně silnější účinek.

Zdroj: Bílé částečky ve stolici

Diskuze

V diskuzi HETRAZAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Kde se dá koupit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Máte nějakou zkušenost s bezpečným nákupem ze zahraničí ?Vermox je prý málo účinný.Jaroslav.

Zdroj: diskuze Hetrazan

Dostupnost léků

Zdroj: Jak si poradit s roupy

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Děkuji za odpověď..jen moc neumím po internetu objednávat. Bohužel

Zdroj: diskuze Vermox

Lék na roupy bez předpisu

Lék na roupy bez předpisu je Wurm-Ex. Vermox je přípravek na předpis.

Zdroj: Roupy u dospělých lidí

Svědění a výtok z konečníku

Tyto projevy mohou souviset s parazity, jako jsou roupi či hlísti. Podomácku hlísty nevyléčíte, je nutné vyhledat lékaře, který vám předepíše tablety Vermox k vyléčení. Další možností svědění a výtoku z konečníku je mykóza či zánět. I v těchto případech je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Výtok z konečníku - příčiny

Diskuze

V diskuzi PODRÁŽDĚNÍ KONEČNÍKU PO ROUPECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VP.

Dobrý den, zajímalo by mne jestli po likvidaci roupů přípravkem Vermox, po první tabletě, může pokožka kolem konečníku být ještě pár dní podrážděná a svědit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podráždění konečníku po roupech

Balení a cena

Balení Phyteneo Vermophyt obsahuje 20 kapslí. Pro dodržení doporučeného dávkování dospělí potřebují dvě balení. Dětem stačí jedno balení.

Cena jednoho balení přípravku Phyteneo Vermophyt vychází minimálně na 189 Kč. Dospělí budou muset za svou léčbu zaplatit 378 Kč a více. Aktuální cenu můžete vidět zde: Phyteneo Vermophyt 20 kapslí nejnižší cena.

Léčba parazitů s přípravkem Phyteneo Vermophyt je celkem drahá a má nejisté výsledky skutečného účinku na vyhubení parazitů, protože jde jen o registrovaný doplněk stravy, u kterého nebyly schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Prokázané účinky spolehlivého vyhubení parazitů v lidském těle má lék Vermox. Ten se ale nedá koupit bez receptu. Předpis na lék Vermox může vystavit kterýkoliv lékař i po telefonu, když mu sdělíte, že jste objevili červíky ve své nebo dětské stolici na toaletním papíru. Za výdej Vermoxu v lékárně nezaplatíte ani korunu, protože tento lék je plně hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Jedno balení Vermoxu obsahuje 6 tablet, což vystačí k úplnému vyléčení dvou dospělých a nebo tří až čtyř dětí.

Zdroj: Vermophyt příbalový leták

Poradna

V naší poradně s názvem ROUPY U DOSPĚLÝCH LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel If.

Dobrý den dostala jsem roupy asi od psa a nemůžu se jich zbavit ale kojím co můžu užít abych tím neohrozíla dítě

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Řešením by bylo použít Vermox. Vermox je léčivo na lékařský předpis a obsahuje mebendazol, který spolehlivě zničí všechny roupy a jejich zárodky. U mebendazolu je výhoda, že může být použit i v průběhu kojení, protože se do mateřského mléka absorbuje pouze asi 2% až 10% perorální dávky a díky tomu je množství léčiva vylučovaného do mléka pod úrovní detekce a zdá se, že je klinicky nevýznamné. Dohodněte se se svým gynekologem, jak nejlépe tuto situaci řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Roupy u dospělých lidí

Roupi v těhotenství

Roupi se nevyhýbají ani těhotným ženám. Roupi se zmnoží a je to velmi nepříjemné, prakticky se nevyspíte. Přítomnost parazitů ve střevě může ve vzácných případech způsobit vážné komplikace. Vyvolává zánět střevní sliznice nebo slepého střeva. Velmi ojediněle mohou roupi proniknout skrz močovou trubici do močového měchýře, a dokonce až do ledvin, kde způsobují vážný zánět. Tudíž riziko těchto komplikací je vyšší než jednorázové použití tablety. Nezapomeňte přeléčit i ostatní v rodině (nákaza se u nich nemusí projevit, ale mohou vás opětovně nakazit) a je nutné vyvařit (eventuálně vyhodit) spodní prádlo a lůžkoviny. Z lidové medicíny prý na roupy funguje česnek, ale Vermox je 100% účinnější.

Mebendazol, což je účinná látka léku Vermox, se ze zažívacího traktu vstřebává nekompletně, asi 20 % obsahové dávky dosáhne krevního oběhu. Pro jeho možné teratogenní účinky je rizikové užití zejména v 1. trimestru. Studie na těhotných ženách neprokázaly výraznější riziko poškození, pokud byl lék podán v pozdějších fázích těhotenství. Proto jej někteří lékaři běžně doporučují od 2. trimestru dále.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Diskuze

V diskuzi KOUPIT VERMOX BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rohrbach oswald.

Mam zájem o koupi vermoxu
Děkuji s pozdravem rohrbach

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koupit vermox bez receptu

Vermox

Účinnou složkou Vermoxu je mebendazol, který brání vzniku i rozmnožování helmintů (cizopasníků) a podporuje jejich rychlé vylučování z těla. Vermox má velmi silný farmakologický účinek a má vliv na různé typy střevních parazitů. Zejména proto se nejčastěji používá k léčbě nejtěžších forem střevních chorob způsobených střevními parazity.

Užívání Vermoxu

Pokud vám byl předepsán Vermox, užívejte jej přesně podle pokynů lékaře. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Přesné dávkování přípravku Vermox se řídí druhem cizopasníka a je vždy určeno lékařem. Vermox je standardně ve formě žvýkacích tablet. Obvykle se užívá dvakrát denně, ráno a večer, po dobu 3 dnů. V případě požití většího množství tablet přípravku Vermox se mohou dostavit žaludeční křeče, nevolnost, zvracení a průjem. V tomto případě se poraďte s lékařem, který vám může doporučit užít aktivní uhlí, které vstřebá Vermox přítomný v žaludku.

Možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky, může mít i Vermox nežádoucí účinky, které se však nemusí vyskytnout u každého uživatele léku. Během léčby přípravkem Vermox se mohou vyskytnout následující nežádoucí účinky:

  • závrať (točení hlavy),
  • kožní vyrážka, kopřivka,
  • padání vlasů,
  • bolesti žaludku, nadýmání i průjem,
  • krevní, jaterní i ledvinové potíže (při užívání mnohem vyšších dávek, než bylo doporučeno ošetřujícím lékařem).

Jestliže se projeví některý z následujících nežádoucích účinků, ihned vyhledejte lékaře. Pokud je třeba zahájit léčbu a ošetřující lékař vám doporučil Vermox, je třeba dbát bezpečnostních pokynů v příbalovém letáku a nepodávat léčivý přípravek jiným osobám. Dávkování je vždy přizpůsobeno konkrétní osobě.

Uchovávání Vermoxu

Uchovávejte vždy při teplotě do 25 °C a mimo dosah a dohled dětí. Nepoužívejte Vermox po uplynutí doby použitelnosti uvedené na krabičce. Doba použitelnosti přípravku se vždy vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Obsah balení

Vermox je k dostání ve formě žvýkacích tablet. Tablety je možné spolknout a zapít dostatečným množstvím tekutin nebo rozdrtit a podívat například s jídlem. Tablety jsou slabě oranžové barvy, kulaté, ploché, se zkosenými hranami a s nápisem Me/100 na jedné straně a JANSSEN na druhé straně tablety. Jedna tableta obsahuje 100 miligramů mebendazolu, proto je na tabletě uvedena značka Me/100. Vermox můžete zakoupit v balení po 6 tabletách (pro 3denní léčbu). Další dostupné formy jsou 1 tableta s obsahem 500 mg léčivé látky a také 2% roztok o obsahu 30 ml.

Kde koupit Vermox

Vermox lze v České republice zakoupit výhradně na lékařský předpis, nejedná se totiž o volně dostupný léčivý přípravek. Bez lékařského předpisu je možné koupit Vermox přes zahraniční internetové obchody, a to pouze v zemích, kde je Vermox volně dostupný. Při koupi Vermoxu online musíte znát potřebnou dávku, která je pro vás vhodná, vědět, jak tento lék užívat a také vědět, jaké jsou možné vedlejší účinky.

Zdroj: Roupy u dospělých lidí

Diskuze

V diskuzi TOXOKARÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Zlatnik.

Dobrý den,
Byla u mne zjištěna toxokaróza před několika lety, byl mi předepsán Vermox, ale příznaky neodeznely, jsou stále stejné. Můžete mi prosím poradit, na koho se můžu v další léčbě této nemoci obrátit?
Děkuji,
S pozdravem
M.Zlatnik
723611905

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Toxokaróza

Účinné léky

Praziquantel

Praziquantel je anthelmintikum ze skupiny chinolinových derivátů působící proti tasemnicím a motolicím. Vyrábí se jako léčivo pro humánní i veterinární použití. Je znám především jako lék volby proti schistosomóze. Pro lidské použití není Praziquantel v ČR registrován. Ve veterinární oblasti se často vyrábí v kombinaci s jiným anthelmintikem, jako jsou například benzimidazoly, ivermektin či tetrahydropirimidiny, pro docílení kompletního odčervení proti všem vnitřním červům. Řada přípravků obsahujících praziquantel je dostupná na českém trhu pro psy, kočky a koně.

Vermox

Vermox je anthelmintikum, tedy přípravek působící proti střevním cizopasníkům. Je určen k léčbě napadení jedním nebo několika ze jmenovaných cizopasníků: roup dětský (Enterobius vermicularis); tenkohlavec bičíkový (Trichuris trichiura); škrkavka dětská (Ascaris lumbricoides); měchovci (Ancylostoma duodenale, Necator americanus); hádě střevní (Strongyloides stercoralis); tasemnice (Taenia spp.). Tento lék je na našem trhu dostupný na lékařský předpis.

Zentel

Zentel - Albendazol (albendazol) je účinný na celou řadu parazitů, nejčastěji se používá na tyto parazity: škrkavky, tenkohlavec lidský, roupy, měchovci, hádě střevní, motolice, ale je účinný i na tasemnice. Na našem trhu není dostupný.

Cesol

Cesol praziquantel je poměrně silný lék, který je na parazity velice účinný, zároveň je však nesmyslně drahý. Cesol je lék na bázi praziquantelu. Na našem trhu není dostupný.

Yomesan

Yomesan je lék na bázi niklosamidu. Na našem trhu není dostupný.

Zdroj: Parazité v lidském těle

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

pokud vas trapi roup detsky napriste dodrzujte hygienicke standardy myti rukou pred jidlem po zachode atd jinak k lecbe pomuze vam i zvysene uzivani cesneku ceskeho staci 2 strouzky denne po tydnu mate klid

Zdroj: diskuze Vermox

V

V-PENICILIN 1,2 MEGA BIOTIKA 1200000IU TBL NOB 30 II

V-PENICILIN BBP 1200000IU TBL NOB 30 II

VALACICLOVIR +PHARMA 500MG TBL FLM 14

VALACICLOVIR +PHARMA 500MG TBL FLM 42

VALSACOMBI 160MG/25MG TBL FLM 28

VALZAP 160MG TBL FLM 28

VALZAP 80MG TBL FLM 28

VECTIBIX 20MG/ML INF CNC SOL 1X5ML

VELLOFENT 133MCG SLG TBL NOB 30 I

VELLOFENT 133MCG SLG TBL NOB 30 II

VELLOFENT 267MCG SLG TBL NOB 30 I

VELLOFENT 267MCG SLG TBL NOB 30 II

VELLOFENT 400MCG SLG TBL NOB 30 I

VELLOFENT 400MCG SLG TBL NOB 30 II

VELLOFENT 533MCG SLG TBL NOB 30 I

VELLOFENT 533MCG SLG TBL NOB 30 II

VELLOFENT 800MCG SLG TBL NOB 30 I

VELLOFENT 800MCG SLG TBL NOB 30 II

VENCLYXTO 100MG TBL FLM 112(4X28)

VENDAL RETARD 60MG TBL PRO 30

VENTAVIS 10MCG/ML SOL NEB 168(4X42)X1ML I

VERAPAMIL AL RETARD 240MG TBL RET 100

VERAPAMIL AL RETARD 240MG TBL RET 50

VERIFLO 25MCG/125MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

VERIFLO 25MCG/250MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

VERIFLO 25MCG/50MCG/DÁV INH SUS PSS 1X120DÁV

VERMOX 100MG TBL NOB 6

VEROGALID ER 240MG TBL PRO 100

VEROGALID ER 240MG TBL PRO 30

VEROSPIRON 100MG CPS DUR 30

VEROSPIRON 50MG CPS DUR 30

VERSATIS 700MG EMP MED 20

VERTIMED 24MG TBL NOB 60

VESSEL DUE F 250SU CPS MOL 50

VESSEL DUE F 250SU CPS MOL 60

VIDEMEL 600MG/400IU TBL FLM 60

VIDONORM 4MG/5MG TBL NOB 90

VIGIL 100MG TBL NOB 30

VISIPAQUE 320MG I/ML INJ SOL 10X200ML II

VOLTAREN OPHTHA CD 1MG/ML OPH GTT SOL 1X5ML

VORICONAZOLE TEVA 200MG INF PLV SOL 1

VORIKONAZOL ACCORDPHARMA 200MG INF PLV SOL 1

VORIKONAZOL ACTAVIS 200MG INF PLV SOL 1

VOSEVI 400MG/100MG/100MG TBL FLM 28

Zdroj: Léky bez doplatku

Diskuze

V diskuzi ROUPY A KLYSTÝR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Menčíková.

Pěkný den, roupy resim u sveho 8-leteho syna již 4 roky. Stale se mu vraceji. Zkousel jsme jak vermox, tak homeopatika cina 200ch, tak frekvencni terapii, tinkturu z oresaku... A stale se mu to vraci. Deje se to od te doby, co mame stridavou peci. Prosím o radu. Děkuji Menčíková Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roupy a klystýr

Háďátka střevní – SRONGYLOIDES STERCORALIS

Velikost: 1–2 mm

Vyskytují se především na sliznici dvanácterníku a lačníku. Ještě ve střevě se líhnou larvy, které odcházejí stolicí ven. Mohou žít v půdě bez hostitele i několik let, při první příležitosti pak pronikají pokožkou dalšího hostitele (například když člověk pracuje na zahradě). Migrují plícemi, tracheou, hrtanem do trávicí trubice. Zde dospívají. Zdrojem nákazy může být i pes nebo kočka. Larvy mohou ve spodní části střeva pronikat střevní stěnou a migrovat dále tělem. Je to častá infekce. Na kůži způsobuje vyrážky, svědění, otoky. V plicích způsobuje kašel, v zažívání průjmy a bolesti břicha. Pokud jsou již háďátka rozeseta po celém těle (játra, srdce, žlučník, plíce, střevo, pohlavní orgány, oči), má onemocnění těžší průběh. Tyto paraziti se nacházejí i v zubních váčcích, v dásních, míše, periferních nervech, hltanu, podkoží, v cévách. Kvůli rozsevu drobných háďátek po těle je potřeba vyšších dávek benzi-midazolových přípravků Vermox, Zentel.

Zdroj: Parazité v lidském těle

Roupy

Roup dětský je malý červ o velikosti okolo 10 mm. Jeho jediným hostitelem je člověk. Žije ve střevě, a to hlavně u dětí. Samička klade v noci vajíčka kolem řitního otvoru. Nákaza se snadno šíří mezi dětmi při špatné hygieně rukou. Nakažené dítě může roznášet vajíčka za nehty, kde ulpěly po dotyku svědící kůže kolem řitního otvoru. Při nákaze se objevuje silné svědění kůže kolem řitního otvoru, a to zejména večer po zahřátí v posteli. Svědění vede k nespavosti, nervozitě, neklidu. Poškrábaná kůže se může zanítit. Obvyklým průvodním jevem přítomnosti roupů ve střevě jsou bolesti břicha. Při silnější nákaze může být bolest břicha intenzivnější, provázená nevolností, zvracením, nechutenstvím, neprospíváním, nočním pomočováním. Léčba je snadná, stejně jako možnost opětovné nákazy. Proto je vhodné přeléčit všechny, kdo jsou s nemocným v těsném kontaktu (sourozence, případně rodiče). Užívají se protiparazitární léky, jako je Vermox. Aby byla léčba úspěšná a definitivní, je nutné dohlédnout u dítěte na zvýšenou hygienu rukou a nehtů a často mu omývat konečník. Jinak lze očekávat v brzké době opakovanou nákazu.

Zdroj: Odčervení lidí

Jak se zbavit roupů

Roupy lze léčit snadno, léčba má až 95% účinnost. Nejjednodušší způsob, jak se jich zbavit, je účinná prevence před těmito parazity a dodržování osobní hygieny a čistoty, léčba probíhá pomocí albendazolu, mebendazolu. Lékem bez předpisu bylo Pyrvinium. Léčba je dvoufázová, s druhou dávkou po přibližně 4 týdnech. Dnes je možnost předepsat pouze Vermox, širokospektrální lék, který podle síly dávky likviduje nejen roup dětský, ale například i tasemnice a hlístice.

Během léčby by se měl omezit příjem bílého rafinovaného cukru. Je také důležité dodržovat přísné hygienické návyky, jako mytí rukou po toaletě, stříhání a čištění nehtů, pravidelné střídání spodního prádla a pravidelné sprchování. Vajíčka jsou citlivá na zvýšení teploty, proto je praní na vyšší teplotu jejich účinným zabijákem. Onemocnění roupy je nepříjemné, ale v naprosté většině případů není nebezpečné.

Kromě dodržování hygienických zásad zmíněných v léčbě je známo několik lidových rad. Patří sem konzumace česneku či mrkve. Hodně lidí doporučuje také kyselé zelí či poupata pelyňku. Velká konzumace celozrnných obilnin a zelené listové zeleniny má pozitivní vliv jak na léčení parazitů, tak v prevenci před nimi. K úlevě od úporného svědění se doporučuje teplá koupel s půl hrnkem stolní soli, nebo aplikace masti s oxidem zinku do okolí konečníku.

Důležité je provést léčbu také u všech členů rodiny či kolektivu.

Základním vyšetřením pro diagnózu roupa dětského je přímý průkaz vajíček roupů. Ideální metodou je u dětí takzvaná Grahamova metoda, kdy se na konečník otiskne průhledná lepicí páska, která se pak přelepí na podložní sklíčko a může se přímo mikroskopovat. U dospělých je lepší odběr vajíček skleněnou Schueffnerovou odběrovou tyčinkou. Pro lepší záchyt vajíček se doporučuje vyšetření provést co nejdříve po probuzení, protože mytí nebo defekace mohou vajíčka odstranit. Vyšetřit se může také vzorek stolice.

Zdroj: Jak vypadá roup dětský

Volně prodejná antiparazitika pro lidi

Dnešní parazité (ektoparazité i endoparazité) jsou čím dál častěji rezistentní na všeobecně užívané volně dostupné léky na odčervení (odčervovadlo pro lidi, léky na odčervení člověka). K dokonalému výsledku je tak třeba použít speciální přípravky s účinnou látkou, která míří přímo na určité druhy parazitů, tedy konkrétní „odčervovadlo“ pro lidi. Z tohoto důvodu je nutné laboratorní vyšetření, které určí konkrétní druh cizopasníka, a teprve potom lékař předepíše účinný lék s účinnou látkou.

Je rozdíl mezi preventivním odčervováním a léčebným. K preventivnímu odčervení lze zakoupit volně prodejné prostředky a k léčebným zákrokům je třeba prostředky na lékařský předpis. Jistotu odstranění parazitů budete mít pouze po koprologickém vyšetření a užívání účinného léku, který vám předepíše lékař.

ForBio

Studio ForBio nabízí kontroly pomocí špičkových zařízení, které včas odhalí všechna možná onemocnění, jimiž můžete trpět. V rámci prevence a diagnostických vyšetření provádí měření imunity, krevní testy i EKG. Patogeny jsou zjišťovány pomocí frekvenční analýzy, což se provádí švýcarským přístrojem F-SCAN Touch. Pro člověka je tato metoda zcela neškodná.

V tomto studiu dokáží nejenom odhalit příčinu obtíží, ale i navrhnout účinné řešení. Přístroj METATRON Clinical dokáže odhalit již raná stadia onemocnění. Jedná se o bezbolestné a neinvazivní vyšetření všech systémů lidského těla. METATRON Clinical je jediná NLS-diagnostika s certifikací pro lékařské účely, a to i pro Českou republiku. Toto studio můžete navštívit v Třemošné u Plzně.

Parazitex

Základem tohoto přípravku je kombinace speciálně vybraných rostlin. Obsažený vrcholák tříslovinný podporuje správné trávení a zažívání. Ořešák královský přispívá k obraně organismu proti externím agentům. Extrakt z kořene kurkumy vede k normální funkci jater a trávení.

Složení: ořešák královský (Juglans regia) – extrakt plod 150,0 mg, kurkuma dlouhá (Curcuma longa) – extrakt kurkumin 100,0 mg, česnek (Allium sativum) – extrakt alicin 50,0 mg, lapačo červené (Paul d´Arco, Tabebuia impetiginosa) – extrakt kůra 50,0 mg, papája obecná (Carica papaya) – extrakt plod 50,0 mg, pelyněk (Artemisia absinthium) – extrakt květ 50,0 mg, vrcholák tříslovinný (Terminalia chebula) – extrakt plod 50,0 mg, hřebíček vonný (Caryophyllus aromaticus) – extrakt poupě 30,0 mg, tymián obecný (Thymus vulgaris) – extrakt list 30,0 mg v 1 kapsli.

Dávkování: Dospělí by měli užívat 2 kapsle denně, děti od 3 do 15 let 1 kapsli denně po jídle, zapít tekutinou.

Upozornění: Extrakty jsou plněny do speciálních kapslí s enterosolventní úpravou, která zajišťuje, že se účinné látky uvolňují přesně tam, kde mají, a to v tenkém střevě. Kapsle proto nelze vysypávat, ale je nutné je užívat vždy celé.

Doporučuje se užívat tento doplněk stravy minimálně 30 dní.

Parazitex, stejně jako různé bylinky (například česnek), jsou prostředky, které lze užívat preventivně nebo k případnému odstranění dospělých jedinců, ale zpravidla nefungují na všechna vývojová stadia parazita.

Vermox

Vermox je určen k léčbě gastrointestinální infestace jedním nebo několika ze jmenovaných střevních parazitů: Enterobius vermicularis (roup dětský); Trichuris trichiura (tenkohlavec bičíkový); Ascaris lumbricoides (škrkavka dětská); Ancylostoma duodenale, Necator americanus (měchovci); Strongyloides stercoralis (hádě střevní); Taenia spp. (tasemnice).

Působí na většinu parazitů ve střevech. Problémem je, že se například škrkavka ve střevech jen namnoží a její larvy následně proniknou skrz střevní stěnu do celého těla. Napadají pak plíce, játra, mozek, oči. Na takovéto larvy je třeba použít látku albendazol, respektive lék Zentel. Jenom ten působí v celém těle, ne jen ve střevech.

Začervení škrkavkami se nazývá toxokaróza, správně larvární toxokaróza, a rozlišuje se na kočičí a psí. V laboratoři jsou schopni toto rozeznat.

Na roupy je v ČR k dispozici pouze přípravek Vermox. U dětí lze dávku po poradě s lékařem navýšit. Je nutno léčit všechny, kdo mohli s postiženým přijít do kontaktu, a to 2x po 2 týdnech. Možno zvýšit dávku Vermoxu podle hmotnosti.

Praziquantel pro lidi

Praziquantel je anthelmintikum ze skupiny chinolinových derivátů, působící proti tasemnicím a motolicím. Vyrábí se jako léčivo pro humánní i veterinární použití. Je znám především jako lék volby proti schistosomóze. Pro lidské použití není Praziquantel v ČR registrován. Ve veterinární oblasti se často vyrábí v kombinaci s jiným anthelmintikem, jako jsou například benzimidazoly, ivermektin či tetrahydropirimidiny, k docílení kompletního odčervení proti všem vnitřním červům. Řada přípravků obsahujících praziquantel je dostupných na českém trhu pro psy, kočky a koně.

Zdroj: Odčervení lidí

Toxocara canis u člověka

Larvární toxokaróza je onemocnění, které je vyvoláno parazity. Nemoc patří do skupiny takzvaných helmintóz. U psů se štěňata mohou nakazit již v děloze, koťata se naopak nakazí až pitím mateřského mléka. Ovšem nakazit se mohou tato zvířata v podstatě kdekoliv ve venkovním prostředí, stačí, aby pozřela infekční vajíčka (ta se dostávají do prostředí spolu s trusem). Navíc jsou tato vajíčka velmi odolná, dokážou přežívat a jsou schopné infekce i po dobu několika let. Všechna místa, kde venčíte své psí či kočičí miláčky, kteří nejsou odčervení, patří mezi riziková a jsou většinou také zamořena těmito škrkavkami.

Cesta přenosu na člověka je orální cestou, musíme pozřít nakažená vajíčka. Což v praxi, zvláště tedy pokud budeme mluvit o dětech, není zas až tak velký problém, například při hraní na pískovišti, kdy si děti jednak strkají ruce do pusy nebo i ochutnávají hlínu, písek a podobně. Ani dospělí nejsou vyjmuti z možnosti nakažení. Platí to v případech snížení hygienické péče, to znamená, pokud si neumyjeme ruce před jídlem po práci na zahradě, s hlínou, neomýváme zeleninu a ovoce a podobně. Rovněž déšť hraje svou roli při možnosti šíření – voda může spláchnout vajíčka škrkavek do studny, ze které čerpáme vodu, velkou „zásluhu“ může mít v podstatě v tomto směru jakákoliv činnost člověka, například i pokud se napijeme, byť nechtěně, při koupání v rybníce.

Toxokaróza se nejčastěji vyskytuje právě u dětí, a to v rozmezí 14–40 měsíců. Výskyt tohoto onemocnění je celosvětový, naštěstí jsou vcelku vzácné závažné formy. O něco větší procento nakažených se vyskytuje na venkově, zřejmě proto, že zde není věnována taková pozornost pravidelnému odčervení zvířat a také je zde větší kontakt s půdou a hlínou.

Podle toho, jaké orgány a tkáně jsou zasažené, se toxokaróza projevuje v různých formách. Forma viscerální neboli orgánová se vyznačuje zvětšením jater, bolestmi břicha, dochází k nevolnostem a zvracení, malátnosti, může být i teplota okolo 38 °C, dochází ke ztrátě chuti k jídlu, mohou bolet klouby a svaly. Pokud se jedná o postižení plic, pak je přítomen kašel, většinou sípavý a bolestivý. Toxokaróza se může projevit i alergickou reakcí – jsou přítomny kožní vyrážky především na trupu a končetinách. U formy viscerální se uvádí, že musí dojít k požití většího množství zralých vajíček najednou nebo naopak ke konzumaci v delším časovém úseku menšího množství. U oční formy však stačí daleko menší množství larev. Oční forma se projevuje většinou jednostranně a dochází k určitým patologickým změnám v oku, například poruchy vidění. Další forma je smíšená, uvádí se i forma skrytá, která se vyskytuje ve větší míře u dospělých a je objevena zcela náhodně. Bylo ale také popsáno postižení ledvin, srdce či centrálního nervového systému. Larvy, které člověk pozře, se dostávají střevní cestou a dále pak cestou krevní či lymfatickou k jednotlivým orgánům, nejčastěji tedy k játrům a plicím.

Inkubační doba se pohybuje v řádu několika týdnů až měsíců. Ovšem například u oční formy toto onemocnění trvá dokonce i 4–10 let. Toxokaróza není přenosná z jednoho člověka na druhého, rovněž v těle člověka nedosáhne tento parazit dospělosti, nedokončí svůj biologický cyklus (člověk je pro něj nespecifický hostitel).

Diagnostika spočívá v sérologickém vyšetření krve. V diagnostice se klade důraz zejména na klinický obraz podepřený laboratorními testy, zejména ELISA.

Podávají se specifické léky, takzvaná anthelmintika (například Mintezol, Zentel, Vermox). Tyto léky se mohou užívat také v kombinaci s kortikosteroidy. Pokud se jedná o závažnou oční formu, může se jednat i o speciální chirurgickou léčbu, která by měla zabránit trvalému zrakovému postižení.

Onemocnění toxokarózou podléhá povinnému hlášení. Toxokaróza postihuje jak děti, tak dospělé, ale například u dětí se skryté formy vyskytují v daleko menší míře. Psi a kočky by v žádném případě neměli navštěvovat místa, kde si hrají děti, tedy pískoviště a podobně. Tato místa by měla být pravidelně udržována, písek vyměňován, prováděna sanace. Psí či kočičí výkaly by se měly likvidovat, a to nejen na těchto dětem určených prostorech, ale výkaly po svých miláčcích by měli odstraňovat všichni majitelé, a to kdekoliv (chodníky, ulice, tráva, park...).

Zdroj: Toxokaróza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP