Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VHODNOST SPÁNKU

OBSAH

Vhodnost spánku

Pokud vezmeme v úvahu, že člověk má potřebu spát průměrně 7–8 hodin denně, znamená to, že každý z nás prospí asi jednu třetinu života. Spánek je velmi důležitý pro náš mozek. A to z mnoha důvodů. Během spánku mozek odpočívá. Pokud člověk spí, mozek nepřijímá z okolí impulsy. Během spánku si ale mozek „přehrává“ vše, co se během dne naučil. To znamená, že se v mozku vytvářejí paměťové stopy, spánek je tak velmi důležitý pro učení. Pokud se student učí na zkoušku a večer jde spát s hlavou plnou chaotických myšlenek a zmatku v nabytých vědomostech, ráno může zjistit, že si vše vybavuje velmi dobře a přehledně. Znamená to, že ve spánku došlo k upevnění nastudované látky, došlo k vytvoření paměťové stopy. Jak dlouho tyto vědomosti vydrží, je otázkou dlouhodobé a krátkodobé paměti, což je jiná kapitola. Proces vytváření a upevňování paměťových stop probíhá i v mozku novorozence, který se teprve seznamuje se světem. Význam novorozeneckého spánku spočívá patrně v tom, že během něj dochází k upevňování motorických vzorců, slouží tedy k trénování pohybových dovedností. Další význam spánku je, že rozlišuje informace podstatné od těch, které podstatné nejsou. Spánek je důležitý i pro další tělesné orgány. Velmi citlivě na něj reaguje hormonální soustava. Například prolaktin, melatonin a růstový hormon jsou vyplavovány právě v době spánku. Dostatek kvalitního spánku je důležitý i pro imunitní soustavu. Množství spánku závisí na mnoha faktorech, včetně věku.

Zdroj: Dostatek spánku

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKY NA SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Udělala se mi nevysvětlitelná vyrážka na spánku, na pravé straně čela. Nikdo si s tím neví rady. Měl jste někdo něco takového, co to může být.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Když je něco nevysvětlitelného, tak je dobré sáhnout po východních medicínách a zkusit najít řešení v nich. Ekzematózní projevy na čele signalizují problémy se střevama. Pokud se vyrážka vyskytne na spodní části čela, tak to signalizuje problémy s tenkým střevem. Když se naopak vyrážka na čele objeví nahoře, tak to souvisí s tlustým střevem. Problémy s močovým měchýřem se na čele projevují po celé linii rozhranní vlasů. Na stranách, nebo chcete-li na spáncích, se pak vyrážka objevuje, když je nomocný žlučník. Zkusila bych ve vašem případě pečlivé vyšetření žlučníku a nebo nějaká nízkotučná dieta by také mohla pomoci. Žlučník bývá také značně namáhán, když do těla přicházejí různé chemické látky, například léky, alkohol, kouření a podobně.

Zdroj: diskuze Vyrážky na spánku

Důsledky nedostatku spánku

Nedostatek spánku způsobuje následující:

  • problémy s pamětí;
  • deprese;
  • oslabení imunitního systému;
  • zvýšení vnímání bolesti.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÉ CÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Wobenzym na takto ucpané cévy nepomůže. Obecně všechny způsoby alternativní medicíny, které by se daly použít na ucpané cévy jsou nebezpečné, protože hrozí riziko náhlé mozkové příhody nebo infarktu. Může zde totiž dojít k uvolnění velkého plátu cévní výstelky, který pak cestuje krevním řečištěm a ucpe slabší kapiláry. Přes ně se pak nebude prokrvovat tkáň například v mozku a může tak dojít k mrtvici. Pokud Vám byla doporučena operace, tak určitě je to nejlepší a nejbezpečnější způsob, jak se ucpaných cév zbavit. Doporučuji s tímto si nezahrávat a respektovat zde rady konvenční medicíny.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

Kamarádce byla operace doporučena. Dnes mi volal její manžel že je v umělém spánku, polovinu mozku má zničenou a naděje na zlepšení není. Pokud se z umělého spánku ještě probere, bude "živá mrtvola".

Zdroj: diskuze Ucpané cévy

Valeriánské kapky

Valeriánské kapky v podobě bylinné tinktury používala již abatyše Hildegarda ke zklidnění a zlepšení spánku už ve 12. století. Obsahovaly kozlík lékařský (Valeriana officinalis), který i v současnosti patří k nejúčinnějším zklidňujícím drogám. Zajišťuje hlubší a delší spánek bez následných bolestí hlavy. Nejúčinnější složkou se sedativními účinky jsou valepotriáty. Na rozdíl od syntetických léků (například Diazepam) není návykový, nemá vedlejší účinky a nevyvolává abstinenční příznaky při ukončení užívání. Při užívání v těhotenství není spojován se vznikem vrozených vývojových vad.

Kozlík lékařský přispívá k normálnímu duševnímu zdraví a spánku, podporuje kognitivní funkce (paměť, soustředění). Působí při stresu a napomáhá relaxaci. Kozlíkové kapky jsou vhodné při nervovém vyčerpání, srdeční úzkosti a přepracovanosti. Mají uklidňující účinek. Dle zkušeností uživatelů jsou účinnou pomocí při již zmíněných stavech.

Dávkování: 3 x 20 kapek denně dle potřeby, nejlépe do sklenky vody

Složení: 10% výtažek z kořene kozlíku ve 40% lihu

Doporučení: Při dodržování správného užívání nemá vedlejší účinky.

Omezení užívání:

  • Neužívat při řízení motorových vozidel a při činnostech vyžadujících soustředěnost (kozlík snižuje pozornost a koncentraci).
  • Těhotné a kojící ženy by měly konzultovat užívání s lékařem.
  • Při současném užívání barbiturátů je nutné konzultovat s lékařem vhodnost kombinace (kozlík zvyšuje jejich sedativní účinek).
  • Při současném užívání antihistaminik je nutné konzultovat s lékařem vhodnost kombinace (kozlík zvyšuje jejich sedativní účinek).
  • Nedoporučuje se pro děti do 3 let.
  • Bylinné kapky jsou vyrobeny z kvalitních bylin a velmi jemného lihu. Vyznačují se vysokou koncentrací účinných látek.

Balení: 50 ml

Tyto kapky jsou také známy pod názvem Baldriánské kapky.

Zdroj: Kozlíkové kapky

Poradna

V naší poradně s názvem POCENÍ VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Noční pocení

Lidé se můžou potit jak přes den, tak v noci. Noční pocení trápí mnoho lidí. Je velmi nepříjemné probudit se uprostřed spánku zcela propocený.

Příčinou nočního pocení nebo pocení ve spánku bývá nejčastěji u žen menstruace, klimakterium neboli přechod a někdy těhotenství. Další příčiny nočního pocení mohou být některé typy rakoviny. HIV infekce vede také k pocení ve spánku. Dále různé infekční onemocnění, například záněty močových cest, kapavka nebo i hormonální příčiny způsobené poruchou žláz s vnitřní sekrecí, nejčastěji štítné žlázy.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení ve spánku

Febrilní křeče očkování

Děti po febrilních křečích se vždy dispenzarizují. Doporučuje se odložit očkování živými vakcínami (zejména proti spalničkám) a konzultovat vhodnost aplikace různých vakcín vždy s dětským neurologem nebo se specializovaným centrem pro očkování rizikových dětí.

Zdroj: Febrilní křeče

Diskuze

V diskuzi TOČENÍ HLAVY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Borčová.

Na dnešní noc mě vzbudilo silné ač chvilkové motání hlavy, bylo mi až na zvracení. Pak to pokračovalo i přes den. Cítím se jako po větší zábavě. Opakovalo se to a z ničeho nic,asi tak šestkrát. Mám zvýšený tlak, beru na tlak léky jednou denně, Tezeo HCT 80mg/12,5 mg. Mohla bych vědět příčinu prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lidka.

Dobrý den ....mám problém točení hlavy ve spánku a při stávání si dávám pozor at neupadnu ,,není to celý den jen málo ,Chtěla bych poradit před měla narkozu na operaci kolena ,mívám nízký tlak ..děkuji za radu

Zdroj: diskuze Točení hlavy ve spánku

Nedostatek spánku a zimnice

Nedostatek spánku může způsobit pocit, že vám běhá mráz po zádech. Během spánku tělesná teplota klesne na nejnižší bod uprostřed noci, když spíte. Takže pokud jste nedospalí, vaše tělesná teplota se možná snaží klesnout z těchto důvodů.

Zdroj: Každý večer zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem SPÁNEK A PSYCHOTERAPIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hubert Dušek.

Dobrý den,
Prosim poraďte mi odborníka na spánek a s nim spojenou psychoterapii.

Děkuju

Hubert Dušek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S poruchami spánku vám pomohou v Nemocnici Na Homolce, kde je skvěle vybavená spánková laboratoř a mnoho různých odborníků na následnou péči. Kontaktujte pana doktora Procházku a dohodněte si s ním konzultaci.
Kontakt:
Neurologické oddělení – Centrum pro poruchy spánku
Nemocnice Na Homolce
Roentgenova 2
150 30 Praha 5

MUDr. Tomáš Procházka
tomas.prochazka@homolka.cz
tel.: +420 257 272 674

Zdroj: diskuze Spánek a psychoterapie

Co je spánková obrna?

Spánková obrna je pocitem vědomí, ale neschopnosti pohybu. Nastává mezi fází bdění a spánku. Během těchto fází člověk může mluvit. Někteří lidé mohou cítit tlak nebo pocit dušení. Spánková obrna může být doprovázena i jinými poruchami spánku, jako je narkolepsie, tedy silná potřeba spánku způsobná problémy mozkové schopnosti při regulaci spánku.

Zdroj: Spánková obrna

Neriskujte nedostatek spánku!

Nedostatek spánku je velmi nebezpečný. Nemá na svědomí jen nevinné zívání, ale může vážně poškodit kvalitu vašeho života. Po dobře prospané noci se váš život okamžitě zlepší. Vstáváte s lepší náladou, vaše pleť je odpočinutá a má méně vrásek. Mnoho odborníků věří, že spánek uvádí do rovnováhy náladu a emoce – během spánku totiž zpracováváme minulé události a ráno se pak budíme s lepší náladou. Ovlivňuje tedy nejen naše zdraví, ale i duševní pohodu.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽE KOLAGEN FORTA A HYSELI HYAURONOVÁ ZPŮSOBIT VYRÁŽKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena kovarova.

koupila jsem si kolagenforate-kyselina hyaluronova od firmy rosehpharma, užívám hoho ale počase se mi uděla vyrážka je to možné z tohoto užívání , beru ještě lék prestarium neo 5mg a concor Cor 2.5mg
a nevím jestli tu vyrážku půsotbí tyto dva léky nebo kolagenforte s hyselinou hyalunoronovou

prosím odpoved, nikdy jsem za celá život neměla žádnou vyrázku ani z jídla ani z ovoce, mohla jsem sníst cokoliv podotýkám, že nejsem obezní měřím 160 cm váha 60-59 kg.
předem dík za informaci M. Kovárová
myslím, že se nebo vím, že se stravuji správně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za tuhle vyrážku kolagen forte pravděpodobně nemůže, protože obsahuje tělu přirozené látky, které obvykle přijímáme ve stravě. Oproti tomu lék Prestarium Neo je velice komplikovaný lék na snížení krevního tlaku a ten může ovlivňovat reakce těla na jakoukoliv stravu, které se můžou projevovat právě vyrážkou. Je potřeba obrátit se na lékaře, který Prestarium předepsal a ukázat mu vyrážku na kůži, aby zhodnotil vhodnost této preskripce. Pomoci by mohl i lékárník, když dostane informace o všech úžívaných lécích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Může kolagen forta a hyseli hyauronová způsobit vyrážku

Noční děsy

Noční děsy jsou poměrně častou příčinou neklidného spaní. S léčbou zde neurologům pomáhají psychologové. Poruchy dýchání ve spánku zase může vyřešit chirurgické odstranění nosních a krčních mandlí. Lékaři ale zdůrazňují, že dětské problémy souvisejí s růstem, s tím, jak dozrává nervová soustava.

autor: Jakub Vinš

Zdroj: Poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD 20 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svárovský Karel.

Prosím o informaci zda je možné přerušit užívání léku Rosucard 20 mg vzhledem k bolest svalů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Ondrůšek.

Po požití Rosucard 10mg na noc mne bolí hlava v oblasti spánků.Co poradíte?

Zdroj: diskuze Rosucard 20 mg

Masáž obličeje

Masáž začíná tak, že si dáte pravou ruku přes čelo a jemně ji táhnete. Tímto způsobem se přizpůsobí i obočí. Potom otočíte ruce a to samé provedete i levou rukou. Tlak, který vyvinete, může být silnější nebo slabší, ale závisí na vás. Při masáži spánků si položíte ruce na spánky a děláte jemné krouživé pohyby. Tato masáž je bez tlaku. Masáž spánku vám pomůže zesílit relaxaci.

Zdroj: Masáž obličeje

Diskuze

V diskuzi ZALEHLÉ UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, už čtvrtý den mám zalehlé ucho. Ale máma mi nevěří,vůbec!Nevíte co mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Roman.

Už rok neslyším na pravé ucho, po nočním spánku na pravé straně, nevím co dál, už jsem byl na vyšetření i rentgenu a nic nenašli, poraďte co dál dělat?

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho

Spánek je důležitý

  • Spánek prospívá zdraví srdce: nedostatek spánku zhoršuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž se zvyšuje riziko infarktu.
  • Spánek umožňuje růst a regeneraci tělesných tkání. Když tvrdě spíme, zvyšuje se vyměšování látek, které jsou důležité pro správné fungování imunitního systému.
  • Spánek snižuje stres: pokud nedostatečně spíme, tělo začíná vytvářet hormony stresu, které zvyšují krevní tlak.
  • Spánek snižuje riziko vzniku deprese.
  • Spánek pomáhá tělu léčit zranění a záněty.
  • Během spánku náš mozek odpočívá a tělo se regeneruje.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem EPILEPSIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chci se zeptat, nevím, zda šlo o epileptický záchvat, ale u přítele došlo ve spánku k nějakému záchvatu křeče,záškuby, výkřiky, ale hlavně nemohl mluvit apod., vlastně na mé dotazy nereagoval, nemohl promluvit. Po několika minutách vše odeznělo a ráno si nic nepamatoval. Mohlo jít o epileptický záchvat ? Nevím co v takovém případě dělat.
děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U vašeho přítele mohlo jít o projev epilepsie ve spánku. Lidé trpící epilepsií během spánku si po probuzení nic nepamatují a dlouhou dobu nemusí o své nemoci vůbec vědět. Epilepsie dnes může být velmi dobře léčena a lidé s ní mohou žít dlouhý plnohodnotný život. Je ale potřeba přesně dodržovat stanovenou léčbu. Proto bude potřeba zajít s přítelem na neurologii a popsat tam, co jste během uplynulé noci viděla. Další kroky již určí lékař, aby potvrdil nebo vyvrátil diagnózu epilepsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Epilepsie příznaky

Spánková deprivace

Spánková deprivace je nedostatek normálního množství spánku, což způsobuje ospalost, nemožnost soustředění a halucinace. Jde i o často používaný druh mučení.

Důsledky spánkové deprivace

Spánková deprivace může způsobit následující problémy:

  • Ztráta bdělosti a pozornosti během dne – to může být nebezpečné zejména u řidičů, lékařů a dalších povolání. 20 % řidičů, a dokonce 56 % dálkových řidičů uvádí, že alespoň jednou během řízení upadli do krátkého spánku.
  • Nespavost – člověk má narušený spánkový rytmus, což se projevuje obtížným usínáním a přerušovaným spánkem.
  • U těžkých spánkových deprivací se dostavují halucinace, paranoie, odbývání životních potřeb, ztráta myšlenkové kontinuity.

Zdroj: Dostatek spánku

Zdravý spánek

Zdravý spánek je takový spánek, kdy si na něj v průběhu dne vůbec nevzpomeneme, nepřemýšlíme nad tím, jak spíme. Když tělo spí, sníží se krevní tlak, dýchání se zpomaluje, mozek ale intenzivně pracuje. Spánek aktivuje paměť. V noci se uloží to, co člověk během dne zažil nebo se naučil. Ukazuje se, že je poměrně důležitý zejména pro naší emoční paměť. Takže vliv je potom na duševní zdraví. Spánek má nepochybně funkce i u imunitního systému. Spánek se v průběhu noci mění. Střídají se dvě základní fáze spánku: non-REMREM.

Zdroj: Poruchy spánku

Léčba spánkové obrny

Většina pacientů nepotřebuje žádnou léčbu. Léčba je spíše nutná na jiné spánkové poruchy (narkolepsie). Nebo může být použita k potlačení nervozity ovlivňující spaní. Možná léčba spánkové obrny zahrnuje následující:

  • zlepšení spacích návyků (dostatek spánku, minimálně 8 hodin);
  • použití antidepresiv při regulaci spánkových cyklů;
  • léčba psychických problémů, které způsobují spánkovou obrnu;
  • léčba jiných poruch spánku (narkolepsie, křeče v nohách).

Zdroj: Spánková obrna

Apnoe, zástava dechu ve spánku

Z hlediska zdravotního, prosté chrápání pacientovi neublíží, ale naskýtá se zde problém, že se za prostým chrápáním nacházejí problémy, jako jsou apnoické pauzy (apnoická pausa = zástava dechu ve spánku). Noční dlouhodobá apnoe už je pro pacienta zdravotní problém. Zejména jestliže jsou tyto zástavy dechu časté nebo hluboké (trvající několik desítek sekund), následně to pak může pacienta ohrozit na zdraví.

Zdroj: Chrápání

Nebezpečí nedostatečného spánku

Pokud chceme normálně fungovat, musíme se pořádně vyspat. Jinak budeme další den unavení, otupělí a absolutně k ničemu. Proto bychom neměli potřebu spánku vědomě ignorovat a zůstávat dlouho vzhůru, pracovat do pozdních hodin. Nedostatek spánku může mít vážné následky. Stačí, když spíte o hodinu méně, a vaše denní aktivita se drasticky snižuje. Co teprve když spíte o dvě hodiny méně, než byste měli! Nedostatek spánku vede i ke zvýšení účinků alkoholu na organismus.

Nedostatečné množství spánku snižuje energii, schopnost soustředění, možnost regenerace, schopnost zapamatovat si nové informace. Znamená to, že jste mnohem méně výkonní ve škole nebo v práci, hůře zvládáte své úkoly, za které jste pak špatně ohodnoceni. To ale není všechno! Nedostatek spánku vede ke zhoršení paměti, závratím, mdlobám a halucinacím, problémům s chováním, výkyvům nálad, silně zvyšuje riziko vzniku různých nemocí, také se zde objevuje riziko vzniku nehod nebo zranění. Zdaleka nejnebezpečnější následek nedostatku spánku je ospalost za volantem. Lidé, kteří nedostatečně spí, řídí neopatrně, a čas, který potřebují na zareagování, je mnohem delší – podle některých studií je 10 % všech dopravních nehod způsobeno ospalými řidiči!

Zdroj: Dostatek spánku

Je chrápání spojené s ADHD?

Velké krční a nosní mandle mohou v noci částečně zablokovat dýchací cesty, což často způsobuje chrápání, špatnou kvalitu spánku a možná i ADHD, neboť chrápání může mít za následek nekvalitní spánek, a ten může samozřejmě následující den vést k problémům s pozorností. Studie zahrnující 5–7leté děti zjistila, že chrápání je u dětí s mírným ADHD mnohem častější, než je obvyklé v běžné populaci. Děti, které chrápou, dosahují výrazně horšího ohodnocení v testech pozornosti, jazykových schopností, ale i celkové inteligence. Některé studie prokázaly, že odstranění krční či nosní mandle může mít pozitivní vliv na kvalitu spánku a s tím související pozornost, a to bez nutnosti užívat léky.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP