Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VINCENTKA

OBSAH

Inhalace Vincentky

Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Vincentka je tak doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.

Nalijte Vincentku do pánvičky (kastrůlku), zahřejte, nesmí se vařit, pouze aby šla pára. Přes hlavu si přetáhněte ručník a inhalujte. Je třeba regulovat teplotu, aby nedošlo k popáleninám a zarudnutí obličeje. Inhalujte 3x denně po dobu 15–20 minut.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem VINCENTKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Václavková.

Dobrý den ráda bych zeptala zda mohu pít vincentku když beru varfarín děkuji vaclavkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vincentka je pro Warfarin neškodná. Můžete pít bez obav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vincentka a warfarin

Jak zmírnit suchý kašel u dětí

Suchý kašel u dětí je velmi dráždivý, škrábe v krku, nevytvářejí se hleny, nevykašlává se, je poměrně vyčerpávající a měl by být tlumen, protože je pro dýchací cesty a organismus nepříjemnou zátěží.

U dětí velmi rychle zabírá klasický „priessnitz“ (studený vlhký šátek omotáte kolem krku, obalíte jej igelitem a následně ještě převážete suchou vrstvou, šátkem či šálou). Dojde k rychlému zapaření a prokrvení daného místa. Priessnitzův obklad se doporučuje asi po 15 minutách z krku odstranit, nenechávat jej delší dobu. Dále se doporučuje podání teplého nápoje nebo kuřecího bujonu s majoránkou a česnekem. Osvědčená je rovněž Vincentka, mléko s medem (pije se horké, podporuje tvorbu hlenů, které ale v některých případech mírně ředí). Při vysokém množství hlenů však rozhodně mléko nekonzumujte. Zvlhčujte místnost a při záchvatu kašle dejte dítě k otevřenému oknu, aby se nadechlo chladného vzduchu.

Zdroj: Suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ ŠAMPON NA SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý deň,
mám dotaz k vajíčkovému šampónu pre lámavé vlasy. Koľko ide do zmesy tej minerálnej vody?
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Minerální voda je ve vajíčkovém šamponu pro doplnění iontů, které posilují vlasy přírodní cestou. Například Vincentka je bezvadná na hnědé a zrzavé vlasy. Poděbradka pak na plavé a blond vlasy. Množství vody je asi jako dvě vajíčka, takže tak dvě deci. Nejlepší je voda přímo ze vřídla.

Zdroj: diskuze Domácí šampon na suché vlasy

Babské rady na vysychání sliznice v krku

Na vysychání sliznice je vhodné kloktat Vincentku nebo slanou vodu a dostatečně pít. Pomáhá šalvějový čaj, cibulový odvar nebo i teplá Vincentka s mlékem a medem. Prodávají se i tabletky Vincentka (někomu více vyhovují). V neposlední řadě může pomoci křen, česnek, fialka, len, oman, pýr, plicník, divizna či zázvor. Pokud se stav nezlepší, je čas na návštěvu lékaře.

Zdroj: Co na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavomir.

Dobry večer...mam velmi suchy nos až do prasknuti a urobia sa chrasty až to boli. Beriem lieky na tlak, cholesterol(možno že to je od tabletiek). Neviem ako by som to vyliečil...dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud s tím vážně chcete něco dělat, tak budete muset začít spolupracovat s lékařem z ORL. Tam získáte prohlídku z které se dá určit příčina a k tomu má lékař plnou paletu možností léčby. Z běžné dostupných prostředků by mohla pomoct Vincentka ve spreji k vidění zde www.lekarna.cz/amp/v… a potom nosní mast proti krustám k vidění zde www.lekarna.cz/amp/r…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Vincentka nebo slaná voda

Nejznámější a nejosvědčenější minerálkou vhodnou pro inhalaci je luhačovická Vincentka. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Oba výrobky seženete v každé lékárně i v různých supermarketech. Pro preventivní účely se inhaluje minerální nebo slaná voda. Inhalace takové lázeňské minerálky je vhodná nejen jako prevence, ale i jako součást léčby. Pomáhá totiž v rozpouštění a vykašlávání hlenů. Ale mělo by jít o kyselky alkalické – ty obsahují zásadité minerální ionty, které jsou proti zahlenění nejúčinnější. To je ideální přírodní léčba při lehkém nachlazení nebo pro doléčení kašle či rýmy.

Když nemáte léčivou vodu po ruce, tak k preventivnímu čištění a zvlhčování dýchacích cest postačí i převařená voda z kohoutku, ve které rozpustíte kuchyňskou sůl v poměru 9 gramů soli na 1 litr vody. Vznikne tak fyziologický roztok, který tělo dobře snáší.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Opravdu ten vitamín E pomáhá. Nejdřív to chce nosní sprškou vypláchnout dutiny a to Vincentkou ohřátou na cca 40°C v mikrovlnce a po vysmrkání kápnout do každé nosní dírky tekutý vitamín E. Stačí jen na noc asi tak 10dní. Proplachovat nos Vincentkou je dobré ráno i večer každý den i po ukončení kapání vitamínu E a asi za měsíc máte pokoj. Já s tím mám tedy dobré zkušenosti. Ta teplá Vincentka krásně nos vyčistí. Nosní spršku koupíte také v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Moc děkuji za odpověď. Když si nakapu vitamín E do nosu, tak mi v něm chvíli jakoby pálí. Bál jsem se, abych nosní sliznici ještě víc neponičil. Podle rady tedy vyzkouším.

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Názvy

Důležitý je také vliv alkalické vody na vstřebatelnost do organismu. Molekuly neupravené vody se shlukují do skupin zvaných klastry. Klastr tvoří 12 až 18 molekul. Takovýto shluk je příliš velký, takže jeho pronikání tkáněmi je pomalé. Oproti tomu ionizovaná/alkalická voda tvoří klastry jen 5 až 8 molekul, proto se vstřebává do tkání a hydratuje buňky daleko rychleji a snadněji. Také daleko lépe vyplavuje z těla nečistoty a škodliviny.

Seznam alkalických minerálek: Aqua Maria, Bílinská kyselka, Dobrá voda, Excelsior, Excelsior originál, Hanácká kyselka, Hanácká kyselka Pro Vital, Ida, Il Sano, Korunní, Magnesia, Mattoni, Poděbradka, Poděbradka Pro Linie, Praga, Odysea, Ondrášovka, Rudolfův pramen, Salacia, Šaratica, Vincentka, Vratislavská kyselka, Zaječická hořká, ZON.

Zdroj: Alkalické minerálky

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIROZENÉ ČIŠTĚNÍ UCPANÉHO NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE JONÁŠOVÁ.

dobry den chtěla bych zeptat nam ucpani nos a po ranu vysmrkám takove strupi nos je dost bolestivy poradte co mam delat jak setoho zbavit jelikož je nos ucpani tak nem ani čich prosím poradte dekuji marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto ucpaném nose je dobré několikrát denně inhalovat páru z vroucí Vincentky. Vincentka obsahuje soli, které pomůžou obnovit přirozenou vrstvu na sliznici nosu. Na okamžitou úlevu od zacpaného nosu doporučuji Mukonasal Plus, který běžně koupíte v lékárně. Kdyby to nepomohlo, tak zajděte do ambulance ORL, tam vám nos vyšetří a rychle zjistí co vám je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přirozené čištění ucpaného nosu

Léky na ucpaný nos

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud se podle tohoto motta řídíte, pak je potřeba zvolit účinnější léčebné prostředky, jako je například legendární Olynth. Ten dokáže velmi rychle uvolnit ucpaný nos a umožnit vysmrkání.

Nejlepší lék na rýmu, i na tu alergickou, je samozřejmě změna prostředí, ne vždy je však rekreace u moře možná. V takových případech si mořskou vodu můžete obstarat sami. V lékárnách najdete spoustu přípravků ve formě nosního spreje s mořskou vodou. A proč mořská voda? Sůl a minerály v ní obsažené sníží otok sliznice a uvolní průchodnost dýchacích cest. Pokud ale raději zůstáváte v českých krajích, pak podobně efektivně zapůsobí i Vincentka ve formě kapek do nosu.

U alergické rýmy se podávají antihistaminika, která pomáhají potlačit celkové projevy alergie. V lékárně vám nabídnou prostředek, který bude jako ušitý na vaše problémy.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anett.

Já na nachlazení zkouším různé babské rady a většinou mi nejvíc pomáhá zázvor, citron, med a vincentka. s tím si vždycky vystačím a nemusím kupovat spoustu drahých věcí v lékárně, které mi ne vždycky zaberou. Ale letos zkouším i probiotika, abych tyhle přírodní léky nemusela vůbec použít, tak doufám že mi to vyjde :) Nechala jsem si poradit v lékárně a nakonec vybrala biopron forte. Jedná se o kapsle, kdy se jejich obsah dá vsypat třeba do pití, protože mi dělá problém jejich polykání, takže pro mě je tohle ideální způsob na užívání. Doufám, že tím předejdu i zánětům močového měchýře, které mě občas trápí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba

Jak spustit rýmu

Na zaraženou rýmu můžete použít nosní kapky, ty používejte výhradně jeden týden, poté léčbu jimi přerušte (o vhodnosti delšího používání se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem).

Vyzkoušejte přírodní přípravky (nosní oleje, nosní gely) včetně minerálních a mořských vod (Vincentka nosní sprej), u kterých je jedno, jestli je používáte pět nebo deset dní.

Vhodná je i návštěva alergologa: Rýma může být alergická a vhodnou léčbou by se vše mohlo upravit.

Nebo vyzkoušejte pro uvolnění nosu krátkodobě čichací (mentolové) tyčinky, s výběrem vám pomohou v lékárně.

Zkuste inhalovat: Uvařte vodu v hrnci, přidejte do ní sůl nebo pár kapek éterického oleje, schovejte hlavu pod ručník a inhalujte – nadechujte se střídavě ústy a nosem.

Vyzkoušejte i jiné prohřívací techniky: Přikládejte si horké dlaně na lícní kosti v blízkosti nosu, uvolnit nos může pomoci ponoření rukou do horké vody (párkrát umyjte nádobí), vyplachujte si ústa horkou vodou nebo čajem předtím, než čaj polknete.

Běžte do sauny.

Vyzkoušejte homeopatické přípravky, jsou k dostání v lékárně.

Způsobů léčení rýmy je spousta, všechny však mají jedno společné: infekci nezkrátí, jen zmírní její průběh. Jak to tedy udělat, aby rýma tolik neucpávala nos a aby bylo možné dýchat nosem? Čím naředit a spustit rýmu, která zůstává v dutinách?

Zdroj: Zaražená rýma v hlavě

Léčba

Léčba polypů je konzervativní (léky), chirurgická (operace) nebo kombinace konzervativní a chirurgické léčby. Na základě výsledků proběhlých vyšetření stanoví lékař, co bude proti polypům podnikat. Prvním krokem bývá používání nosního spreje, většinou jednou denně, při větším postižení dvakrát denně. Sprej obsahuje kortikoidy, které dokáží některé polypy zcela odstranit, někdy se mu podaří pouze další růst polypů zabrzdit. Tento sprej se užívá alespoň jeden až dva měsíce.

Pokud konzervativní léčba nepřinese žádnou úlevu, pak již nezbývá nic jiného, než se nachystat k několikadennímu pobytu v nemocnici a podstoupit chirurgické odstranění polypů. Při operaci je pacient v narkóze a lékař provede endoskopický výkon vdený nosem. Zákrok je bez jizvy na obličeji a odstraní kompletně celé polypy. Zákrok není bolestivý. Nepříjemné však je, že po operaci je vytamponovaný nos obvazem. Ten se za několik dní odstraní.

Po operaci je třeba dodržet asi dva týdny fyzický klid, aby rána v nose nezačala krvácet. Po operaci bude nutné znovu stříkat do nosu sprej s kortikoidy. Na dohojení je výborná Vincentka ve spreji.

Pokud jsou polypy menší, dají se odstranit laserem a nebo radiofrekvenčním přístrojem, což může být nepříjemné, ale v podstatě to nebolí. Když jsou polypy v nose velké, tak se mohou odstranit v místním znecitlivění trháním. Vypadá to dost drasticky, ale když to dělá odborník, který to umí, tak to zdaleka není tak nepříjemné.

Zdroj: Nosní polypy a alternativní léčba

Poradna

V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.

Vážená paní Vinšová,

Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.

Děkuji za odpověď.

Ivo Bravenec - 1964

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloktadla na domácí léčbu

Babské rady jak na polypy

  1. Do Vincentky, kterou si denně promýváte nos, kápněte trochu ústní vody Listerine.
  2. Do vincentky přidejte kapičku, ale opravdu jen minimálně, protože jinak pálí, Tea Tree oleje a vlijte do konvičky RHINO HORN, kterou prodávají v lékárně asi za 250 korun.
  3. Pro výplach nosu je třeba Vincentku nechat vybublinkovat a ohřát na pokojovou teplotu. Pokud nezvládáte nabrat tekutinu do dlaně a vdechnout, je dobré sehnat injekční stříkačku, nabrat do ní 2 ml vincentky, vstříknout do nosní dírky, chvilku v nose „podržet" a pak vyfrknout. Tuto proceduru provádějte pravidelně každé ráno a večer. Nos se pročistí a provlhčí.
  4. Vincentku je dobré předem ohřát v mikrovlnce na příjemnou teplotu, tím se zároveň vypudí i část bublinek, takže to pak tolik neštípe. Při akutní infekci je nejlepší teplota Vincentky co nejvyšší (co nosní sliznice snese, aby se nespálila). K pravidelnému rannímu a večernímu promývání se silným vysmrkáváním prudkými výdechy jednou a pak druhou nosní dírkou, je dobré si také koupit v lékárně sprej s Vincentkou, a kdykoliv si vzpomenete, tak si i přes den stříknout do nosu. Také je efektivní si stříknout Vincentku nejdřív ze spreje před každým promýváním a nechat chvíli působit. Pak se podaří lépe promýt a vysmrknout i to, co by jinak zůstalo přischlé. Do sprejové lahvičky se pak dá normálně doplňovat Vincentka z lahve a jednou za čas, když začne sprej špatně stříkat, je potřeba plastový nástavec s tryskou strčit na chvíli do octa, aby se odstranil z trysky vodní kámen.

Vždy mějte na paměti, že neexistuje žádná osvědčená rada, pokud nezměníte svůj životní styl a jídelníček.

Zdroj: Nosní polypy a alternativní léčba

Domácí léčba bez antibiotik

Pokud současně s bolestí v krku stoupne tělesná teplota nad 38 °C, je lepší, když pacienta vyšetří praktický lékař. Pokud by byl nemocný alergický např. na včelí bodnutí, nebude možné mu podat léky s obsahem včelích produktů (např. propolisu).

Podpůrná léčba a opatření:

  • klid na lůžku,
  • dostatek spánku,
  • zvlhčování vzduchu, ionizátor, časté větrání,
  • omezte příjem mléka a mléčných výrobků (přivodily by větší zahlenění),
  • polotekutá strava (kvůli polykacím problémům), lehká, výživná strava: teplé polévky, ovoce, zelenina, libové bílé maso; zdvojnásobit příjem teplých tekutin – čaje, polévky, atd.
  • případný chrapot můžeme léčit kloktadly, spreji, pastilkami, k uvolnění hlenů napomohou slané roztoky – Vincentka roztok, kloktat teplou slanou vodu, šalvěj, zelený čaj, teplou vodu s citronem a medem,
  • suché zábaly – šátek na krk, anebo Priessnitzovy obklady: mokrý ručník nebo kapesník překryjte suchým ručníkem nebo šálou a nechte působit 30 minut,
  • při silné bolesti v krku lze podávat přípravky s obsahem lokálních anestetik (lidokain, benzokain, tetrakain), mohou je však užívat jen pacienti bez alergie na dané látky a bez poruch srdečního rytmu,
  • volně prodejným antibiotikem je lokálně účinný Bioparox, který mohou užívat i těhotné a kojící ženy, pro které jsou mnohé jiné přípravky kontraindikované,
  • lze podat i analgetika a antipyretika (proti bolestem a zvýšené teplotě) obsahující ibuprofen či paracetamol (např. Paralen, Panadol); nicméně zvýšená teplota je přirozenou obrannou reakcí organismu a netřeba ji snižovat hned (řekněme do 38 °C ji lze „tolerovat“ resp. nechat pracovat ve prospěch léčby),
  • samozřejmě nekuřte, vyhněte se i pasivnímu kouření, a nepijte alkohol.

Zdroj: Angína

Co použít do inhalátoru na kašel

Zdravé dýchání je životně důležité a tak automatické, že si ho ani neuvědomujeme. Denně se nadechneme a vydechneme více než 20 000krát. Astma, bronchitida a plicní emfyzém patří mezi nejčastější respirační onemocnění.

Inhalační terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od užívání pilulek či sirupů ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využít léčebný efekt pouze v dýchacích cestách. Inhalační léčba tím výrazně snižuje nežádoucí účinky užívání tabletové formy léků.

Při vdechování dochází ke zvlhčení sliznic, zvýšení obranyschopnosti, transportu léčivých látek přímo na lokální místo potřeby léčby a snižování hlenu v dýchacích cestách. Tento hlen se stává řidší, snadněji se vykašlává, hltan a ústní dutina se dezinfikují.

Co inhalovat:

  • Sterilní fyziologický roztok chloridu sodného (NaCl 0,9%) – jedná se o základní medikament pro inhalaci, slouží i k naředění jiných léků. Inhaluje se také samostatně jako prevence zánětů dýchacích cest, při zánětech, které již propukly, má nezpochybnitelný odhleňovací účinek.
  • Minerální vody vhodné na inhalování – Vincentka – v dýchacích cestách napomáhá odhleňovat. Může se použít při akutních i chronických zánětech dýchacích cest. Příznivě ovlivňuje i celkovou imunitu organismu. Pokud nemáte po ruce Vincentku anebo jinou minerální vodu, můžete k inhalaci použít také obyčejnou kuchyňskou sůl. Stačit bude zhruba devět gramů na litr vody. Roztok zahřejte (pozor, nesmí se vařit), poté stáhněte ze sporáku a přelijte do inhalátoru. Máte-li doma menší děti a nevlastníte inhalátor, můžete improvizovat a slanou vodu inhalovat v míse pod ručníkem anebo si připravit roztok přímo do umyvadla, kam ponoříte ruce až po lokty a zároveň budete páru vdechovat.
  • Látky s mukolytickým účinkem – například Mucosolvan, Bromhexin, Ambrobene. Většina mukolytik se ředí fyziologickým roztokem (NaCl 0,9%).

Zdroj: Inhalace na průdušky

Zkušenosti se zadní rýmou

Zadní rýma je v podstatě těžko vysmrkatelný zánět nosohltanu nebo zánět vedlejších dutin nosních. Nosohltan je horní část hltanu, ve které jsou přítomny krční mandle. Vede odsud Eustachova trubice ústící do středního ucha. V hltanu se potkávají zažívací a dýchací systém. Zánět nosohltanu je časté onemocnění způsobené nachlazením, viry, bakteriemi, popřípadě může nemoc začít virovým zánětem a bakterie využijí oslabené sliznice. Přenos infekce probíhá kapénkově (mikroorganismy jsou přenášeny námi vydechovanými kapénkami), infekce se může šířit především kýcháním, kašlem a rýmou.

Typickým příznakem zadní rýmy je, že pacient pociťuje v zadní části nosohltanu či v některých vedlejších dutinách rýmu. Nemůže se jí ale kvůli neschopnosti hleny vysmrknout zbavit. Dalším příznakem je bolest hlavy spojená s tím, že jsou u pacienta zacpány příslušné dutiny a kašel. Může se objevit malátnost, která ale není až tak častým průvodním jevem.

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy).

Lék na rýmu neexistuje i přes veškeré snahy medicíny.

K samoléčbě zadní rýmy (nikoliv alergické) je možné použít bylinné silice v podobě perorálních přípravků, jako je Sinupret, Nasivin Sinus sirup, Sinupo Forte. Obecně lze vyzdvihnout zvlhčení vzduchu a inhalace (Vincentka, Mucosolvan), které mohou být pomocnými metodami k uvolnění vazkého obsahu z dutin. Lokálně je možné použít antiseptický Stérimar s mědí (Cu) či lokální dekongescenční preparáty (Muconasal Plus, Olynth, Nasivin, Otrivin, Sanorin a další), ať již ve formě kapek, nebo spreje. Nástup účinku daných přípravků se začne projevovat okamžitě a zpravidla během 5–10 minut dojde ke splasknutí nosní sliznice a tím k uvolnění vedlejších dutin do prostoru nosního, čímž snáze sekreci vysmrkáte. Pokud je přítomna horečka nebo bolest supraorbitálních či paranazálních splavů, lze k uvolnění dutin nasadit též preparáty se sympatomimetikem (Paralen Grip, Modafen, Panadol Plus Grip). Jestliže se váš stav nezlepší nejpozději do 14 dnů, bude pravděpodobně nutná lékařská intervence s přispěním antibiotik makrolidového či linkosamidového typu (klaritromycin, azitromycin, klindamycin), nosního kortikoidu (Nasonex, Avamys), lokálního Pamyconu a omnipotentní Clarinase repetabs.

Zdroj: Zadní rýma

Léky

Nabízí se celá řada orálních antiseptik k lokální terapii, která může pomoci proti bolesti v krku, kdežto u angín slouží spíše jen jako léčba podpůrná. Tyto léky navíc rychle tlumí velmi nepříjemné symptomy, a tak pacient s nimi snáze přečká počáteční fázi léčby, kdy antibiotika ještě nezabrala.

Tyto léky jsou vyrobeny na bázi jódu (Betadine, Jodisol či Jox), anebo na jiné bázi (Septolete, Orofar, Strepfen). Cucání pastilek nebo výplachy se doporučuje obvykle provádět 3–4x denně (a spíše po jídle; pak 15–20 minut nejíst a nepít).

Proti současnému zahlenění a bolesti v krku jsou k dispozici pastilky působící mukolyticky – např. Neobronchol, Solmucol, pastilky s obsahem šalvěje, heřmánku a slézu (kontraindikací je však těhotenství a žaludeční vředy).

Z dalších volně dostupných léků lze užívat neopioidní analgetika ve formě tablet, kapslí a sirupů (ASA, PAR, IBU).

Léky pro děti (vhodné a nevhodné)

Děti od 3 do 6 let již mohou užívat pastilky rozpustné v ústech. Sáhneme však výhradně po pastilkách na přírodní bázi: Emsské, Propolki (propolisové), různé šalvějové anebo Vincentka pastilky. Od 4 let věku lze podávat i některé přípravky obsahující lokální anestetika jako např. Orofar (spray nebo pastilky) či Hexoraletten N (pastilky), anebo i pastilky s obsahem látek působících antisepticky, jako je Angidin, Septolete či Tantum Verde.

Od 5 let je již možné užívat také Neo-angin, Septisan, Septofort S nebo Strepsils (v různých příchutích), a děti od 6 let mají na výběr téměř stejný sortiment přípravků jako dospělí, s výjimkou sprejů Jox, Stopangin (od 8 let) a Tantum Verde forte. Kloktadla dítě ještě nemusí technicky zvládat, proto je nelze vždy doporučit.

Těhotné a kojící ženy

Je nutné, aby se nastávající a „čerstvé“ maminky vyhnuly riziku poškození plodu či dítěte a nepoužívaly přípravky, které taková rizika nesou.

Na přírodní bázi jsou vyráběny Emsské a Vincentka pastilky (opatrnosti je třeba při poruchách činnosti srdce či ledvin), dále léčivé přípravky s obsahem šalvěje (Florsalmin), islandského lišejníku (Isla-Moos tbl.) či echinacey, a také včelí produkty (Propolki). Osoby s alergií na některou z těchto látek samozřejmě nesmí daný přípravek používat. Dále lze doporučit také Septisan tablety nebo Bioparox spray (s antiseptickým nebo antibiotickým účinkem).

Při alergii, diabetu, poruchách činnosti štítné žlázy a dalších potížích...

Alergici nebo astmatici by se měli vyhýbat přípravkům obsahujícím jód, lokální anestetika, včelí produkty a všem dalším přípravkům a lékům, u nichž výrobce upozorňuje na možnou reakci z přecitlivělosti (může se to týkat i umělých sladidel, NSAID ad.).

Diabetici mohou užívat jen přípravky neobsahující cukr, což jsou např. Emsské pastilky, Hexoraletten N, Neo-angin, Septofort, Orofar nebo Tantum Verde (pastilky i spray).

Kardiaci a pacienti trpící arytmiemi (užívající antiarytmika) by raději neměli užívat přípravky obsahující lokální anestetika.

Při poruchách činnosti štítné žlázy (zejména při hypertyreóze) je nanejvýš vhodné vynechat přípravky s obsahem jódu (podobně jako při přecitlivělostí na jód).

Imunostimulancia

Pokud se angína nebo bolest v krku pravidelně vrací několikrát ročně, mohou pomoci lokální nebo celková imunostimulancia. Jsou to lyzáty bakterií a jiné přírodní látky povzbuzující imunitní systém, což vede ke zvýšení odolnosti organismu. Jejich účinek však nastupuje postupně v delším časovém rozmezí, a proto je třeba je užívat pravidelně a dlouhodobě dle doporučení výrobce. Je však třeba pečlivé pročíst kontraindikace, např. při revmatických onemocněních bývají některá imunostimulancia kontraindikována.

Homeopatika

Pomáhají např. Angin-Heel-S tbl., Apis, Arsenicum album, Belladonna, Hepar sulfur, Homeogene 9 tbl., Mercurius aj.

Lachesis, Lycopodium, Phytolacca bývají podávány při nateklém krku.

Doplňky stravy

Doplňky stravy sice nedeklarují léčivý účinek, ale mohou významně přispět zejména k podpoře imunity. Zmiňme alespoň Imunit, GS Imunostim, Preventan, Bioaktivní Influ-Zinek a doplňky stravy obsahující propolis či echinaceu. S doplňky stravy je třeba zacházet obezřetně – jejich účinnost může být někdy kontraprodiuktivní: u některých je třeba pohlídat to, aby nebyly užívány současně s některými léčivy. Vždy si proto vždy pečlivě pročtěte příbalový leták léku i doplňku. Některé doplňky stravy jsou také kontraindikovány v těhotenství, zejména v prvním trimestru.

Pokud se dáte na domácí samoléčbu, ale bolest v krku do 3 dnů neustoupí, navštivte raději svého praktického lékaře! Někdy stačí uvolnit životní tempo, pořádně si odpočinout „s priessnitzem na krku“, ale jindy může příliš dlouhé odkládání návštěvy odborníka Vaše uzdravení značně oddálit.

Zdroj: Angína

Kloktadlo pro těhotné

Léčba nachlazení, případně chřipky v těhotenství se neliší od klasické léčby. Důležité je zachovávat klid na lůžku a vyvarovat se jakékoliv zvýšené námahy, která by mohla ještě více snížit obranyschopnost organismu. V žádném případě se nedoporučuje pokoušet se tyto příznaky ignorovat, laicky řečeno „přechodit“. Nezbytný je dostatečný přísun tekutin a vitamínů pocházejících z ovoce a zeleniny. V případě, že příznaky onemocnění (kašel, rýma) začnou těhotnou ženu obtěžovat, doporučuje se konzultovat možnou léčbu v lékárně. Pokud je přítomna vysoká teplota (nad 38 °C), objevuje se neutišitelný kašel, bolest v oblasti průdušek nebo se objeví bolesti v oblasti ledvin, je nezbytná konzultace s lékařem.

Často se lze setkat s názorem, že k léčbě nachlazení je vhodné podávat vysoké dávky vitamínu C, případně užívat multivitamínové přípravky. Ačkoliv je vitamín C považován za bezpečnou látku, neměla by denní dávka v těhotenství překročit 500 mg. Je tedy nutné dávat si pozor na některé přípravky, které obsahují až dvojnásobné množství tohoto vitamínu. Stejně tak se nedoporučuje brát v tomto období kombinace více vitamínů či multivitamínové přípravky, které nejsou určeny přímo k užívání v době těhotenství. Neměly by se také používat ve vodě rozpustné formy vitamínů (takzvané šumivé tablety), jelikož mohou u citlivějších žen vyvolat žaludeční obtíže. Vhodnější jsou naopak tablety s prodlouženým uvolňováním, které stačí užívat jen jednou denně.

Je třeba také upozornit na to, že názory, že vše rostlinné a přírodní je bezpečné, jsou již dávno překonány.

Mnoho dostupných léčivých rostlin totiž více či méně ovlivňuje dělohu a byliny podávané ve vyšších dávkách mohou vyvolat i potrat. Proto by se těhotná pacientka měla poradit s lékárníkem i při výběru čajové směsi (například průduškové nebo proti kašli).

K léčbě nachlazení se nejčastěji používají přípravky obsahující echinaceu (třapatku). Tato bylina byla shledána jako bezpečná pro užívání v době těhotenství. Lze ji užívat v mnoha lékových formách, vhodnější je zvolit sirup než kapky, které obsahují vyšší množství alkoholu. Neměla by se používat déle než 8 týdnů kvůli riziku možného poškození jater.

Bezpečnou volbu v období těhotenství představuje homeopatická léčba. V případě začínajících potíží lze homeopatika zkusit jako alternativní léčbu. Nikdy by ovšem neměla být používána při závažnějších obtížích bez konzultace s lékařem.

Lépe je vyhýbat se přípravkům obsahujícím lokální anestetikum, což jsou látky znecitlivující, používané k tlumení silnějších bolestí v krku (Drill pastilky, Hexoraletten pastilky, Strepsils plus pastilky, Orofar pastilky, Septolete). V těhotenství lze doporučit tridekanamin adipát (Septisan pastilky), chlorhexidin (Septofort pastilky). Vhodný a u silnějších bolestí často používaný je fusafungin (Bioparox sprej), který se aplikuje čtyřikrát denně do dutiny ústní.

Z kloktadel lze doporučit heřmánkový čaj nebo tinkturu z heřmánku (Chamomilla), práškové salinické kloktadlo, které je nutné individuálně připravit v lékárně, a minerální vodu Vincentka, dostupnou v současné době i ve formě tablet. Na bolesti v krku často doporučovaná šalvěj, ať už jako čaj, nebo tinktura (Florsalmin), se v době těhotenství nesmí užívat! Šalvěj byla shledána jako škodlivá pro plod a může být i teratogenní!

V těhotenství se nesmí používat přípravky s jodovaným povidonem (Jox), existuje zde možnost ovlivnění štítné žlázy u matky i u plodu. Některými lékaři předepisované „Kutvirtovo kloktadlo“, které se připravuje v lékárnách, je v období těhotenství také nevhodné.

Při léčbě bolestí v krku, stejně jako u kašle, je nezbytný dostatečný příjem tekutin. Osvědčeným prostředkem je pití čaje s medem. Med je ovšem nezbytné přidávat do vlažného, nikoliv horkého čaje, jinak dochází ke ztrátě účinnosti látek obsažených v medu. Rovněž zvlhčování vzduchu v místnosti pomáhá tlumit bolesti a usnadňuje léčbu.

Zdroj: Kloktadla na domácí léčbu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Vladimíra Krejčíková

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP