Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VITAMÍN B6 B12 A KYSELINA LISTOVÁ V POTRAVINÁCH

OBSAH

Co je to kyselina listová

Kyselina listová je vitamín rozpustný ve vodě ze skupiny B-komplex. Má velký význam při tvorbě červených krvinek a je důležitá pro normální a zdravý vývoj plodu. Občas je používána pod názvem folacin, folát nebo vitamín B9.

Zdroj: Kyselina listová

Diskuze

V diskuzi KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MAKY.

Určitě si ji kup v lékárně oni ti doporučí nejlepší. Já jsem ji taky užívala.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina listová

Kyselina listová v potravinách

Jak už napovídá název kyseliny listové, je obsažena především v listové zelenině. Výborným zdrojem jsou také kvasnice nebo játra. Při vaření se jí ale 95 % zničí. Pokud jíme kyselinu listovou v potravinách, její vstřebatelnost do organismu je zhruba 50%. Proto je doporučováno používat vitamínové potravinové doplňky, kdy vstřebatelnost do organismu kyseliny listové je až 100%.

Zdroj: Kyselina listová

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Imunita...Já s přítelem užíváme www.naturamed.cz/#!/… a nemůžeme si stěžovat :) Je tam hlavně kyselina listová, která pomáha udržet imunitu no :)

Zdroj: diskuze Imunita

Kyselina listová předávkování

Při požití většího množství kyseliny listové není vitamín toxický, snadno se totiž nadbytečné množství vyloučí močí. Výjimečně se mohou vyskytnout nadýmání, podrážděnost, poruchy spánku a podobně. K vymizení těchto nežádoucích příznaků dojde do 3 týdnů od jejího vysazení.

Zdroj: Kyselina listová

Diskuze

V diskuzi KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maky.

Jo ten jsem taky brala.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina listová

Kyselina listová cena

Zde je možné objednat kvalitní kyselinu listovou: kyselina listová cena.

Zdroj: Kyselina listová

Diskuze

V diskuzi KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Brala jste některá kyselinu listovou? Má to nějaký účinek nebo je to jen fáma?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina listová

Kyselina listová v těhotenství

Během těhotenství se kyselina listová doporučuje užívat ve zvýšeném množství, v prvních týdnech těhotenství se totiž vyvíjí mozek a mícha dítěte. Kyselina listová podporuje celkový růst plodu a diferenciaci nervové soustavy. Je prokázáno, že její užívání v době těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému. Při nedostatku kyseliny listové může docházet k poruše růstu.

Zdroj: Kyselina listová

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN+PIVOVARSKÉ KVASNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta .

Dobrý den,mohu používat Warfarin a pivovarské kvasnice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivovarské kvasnice obsahují mimo jiné vitamíny řady B (B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, pangamová a listová, niacin, biotin, cholin). Z nich vitamín B6 (pyridoxin) a B8 (cholin) mají prokazatelně interagující účinky s Warfarinem. Při normální spotřebě droždí ve stravě to moc nevadí, ale při cíleném doplňování těchto vitamínů nad rámec běžné stravy to může mít za následek zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale jen pod dohledem a s vědomím lékaře, který případně upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Kyselina listová Forte

Kyselina listová Forte je potravinový doplněk v nové a silnější formě. Obsahuje 400 mcg kyseliny listové a 1 mcg vitamínu B12. Je vhodným potravinovým doplňkem pro tvorbu červených krvinek, pro zdravý vývoj a růst plodu v těhotenství. O jeho ceně se můžete informovat například zde.

Zdroj: Kyselina listová

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří pech.

Mám cholesterol 9,8 a kyselinu močovou 472,mohu si pomoci užíváním kyseliny listové? děkuji pech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na vaše problémy kyselina listová moc nepomůže, ale také neuškodí. Na snížení cholesterolu a kyseliny močové je potřeba jít komplexní cestou. Nutné je přizpůsobit stravování.
Například tady je článek o tom jak snížit kyselinu močovou v krevním séru: www.ceskenemoci.cz/p…
Cholesterol zase můžete prokazatelně snížit pitím červeného vína, článek o tom je zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Dotaz

Kyselina listová v potravinách

Množství kyseliny listové (v µg) na 100 g množství uvedené potraviny:

  • žito – 60;
  • slunečnicová semínka – 227;
  • hrách – 65;
  • brokolice – 71;
  • červená řepa – 109 (pozor, barví moč!);
  • špenát – 194;
  • mandle – 58,7;
  • čočka – 433;
  • pistácie – 58;
  • zelí – 43;
  • kukuřice – 45,8;
  • chřest – 128;
  • lískové ořechy – 71,8;
  • sója – 375;
  • pšenice – 41;
  • pórek – 64;
  • arašídy – 240;
  • fazole – 388;
  • oves – 56;
  • hlávkový salát – 136;
  • avokádo – 62.

Dobrým zdrojem jsou také vnitřnosti a vejce. V mase, rybách, mléku a mléčných výrobcích je obsah kyseliny listové relativně nízký.

Kyseliny listová je rozpustná ve vodě, je termolabilní (= zvýšením teploty se rozkládá) a citlivá na světlo. Během zpracovávání potravin a jejich skladování je nutné počítat se ztrátami, u monoglutamátů až do 70 %, u polyglutamátů okolo 50 %. Celkové ztráty z potravin se pohybují v rozmezí 10–70 , v průměru okolo 35 %.

Pokud kyselinu listovou sníte ve smíšené stravě, do těla se dostane přibližně 50 % toho množství kyseliny listové, kterou jste snědli (zbytek vyjde stolicí); synteticky vyrobená kyselina listová (monoglutamát) se do těla vstřebá prakticky celá.

Zdroj: Přírodní zdroje kyseliny listové

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE - SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Teraz užívam na riedenie krvy Anopyrin. Na internete som sa dozvedel o potravinách predovšetkým zelenine obsahujúcich vitamin K, nie sú vhodné pre
konzumáciu pri súčasnom užívaní Anopyrinu. Aké vitamíny mám konzumovať, keď nemôžem zeleninu ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovou, která vám pomáhá udržet krev bez tvorby krevních sraženin. Jednou z hlavních funkcí vitamínu K je kontrola hustoty krve a umožnění srážení krve v případě zranění. Vitamin K může aktivovat řadu proteinů zapojených do buněčné komunikační cesty zvané koagulační kaskáda. Tato kaskáda podporuje shlukování krevních buněk, nazývaných krevní destičky, což způsobuje tvorbu krevní sraženiny. Máte-li ve stravě příliš málo vitamínu K, tak to může zabránit vašemu tělu v řádné reakci na zranění, což zvyšuje riziko vzniku modřin a jiného třeba i vnitřního krvácení. Vitamin K také interaguje s léčivy, která mají vliv na srážení krve, včetně Warfarinu a Anopyrinu.
Anopyrin a vitamin K mohou pracovat společně, aby pomohly udržet vaši krev na vhodné hustotě. Správná rovnováha Anopyrinu a vitaminu K umožňuje vašemu tělu správně reagovat na poranění a zároveň zabraňuje spontánní tvorbě sraženin. Změny v dávkování vitamínu K nebo Anopyrinu mohou tuto rovnováhu narušit, což zvýhodňuje krvácení nebo tvorbu sraženin. Pokud užíváte Anopyrin, tak byste se měl ve stravě vyvarovat pouze potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta, růžičková kapusta, jarní cibulky, brokolice, chřest, okurky, švestky výrobky ze soji a plnotučné mléčné výrobky. Ostatní zeleninu a potraviny můžete konzumovat rozumně bez omezení. Takže vám zbývá dostatečně pestrá paleta z které můžete čerpat potřebné vitamíny a minerály. Pokud i přesto budete pociťovat, že potřebujete vitamínový doplněk stravy, tak volte ten, který nebude obsahovat vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve - seznam

Kyselina listová před otěhotněním

Nedostatek kyseliny listové v organismu před otěhotněním může způsobovat neplodnost. Proto je dobré ji užívat alespoň tři měsíce před plánovaným otěhotněním. Podporuje růst plodu, má vliv na mozek a míchu dítěte již v prvních dnech těhotenství. Proto je důležité začít ji užívat radši dříve, poté již její podávání nemá takový efekt.

Zdroj: Kyselina listová

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

V čem je vitamín E

Mezi zdroje vitamínu E patří olej (slunečnicový, sójový, olej z pšeničných a kukuřičných klíčků), ořechy, semena (lněná, sezamová, slunečnicová, mák), ovesné vločky, listová zelenina.

Pokud tak nemáte ve stravování zastoupené alespoň částečně tyto nejbohatší zdroje vitamínu E, může se stát, že jej bude mít tělo nedostatek. Proto máte možnost doplnit vitamín E i prostřednictvím doplňků stravy.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mauglí.

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Česnek skutečně podle obsahu purinů není vhodnou potravinou při dně. Česnek naštěstí nejíme v množství, jako jinou zeleninu, ale používáme ho jen jako dochucovadlo. V množství několika stroužků tedy příliš neuškodí. Kdyby ho pacient se dnou snědl několik palic, například pečený česnek jako přílohu, tak by to rozhodně neprospělo jeho stavu. Takže česnek při dně ano, ale jen trochu a málokdy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách

Největší obsah vitamínu K

Vitamín K snižuje hladinu Warfarinu v krvi. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta, a zelená listová zelenina (špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Zdroje kyseliny listové

Nejlepší zdroje kyseliny listové jsou zdroje přírodní. Tady máte několik příkladů, z čeho kyselinu listovou do těla dostanete:

  • listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • zelenina – zelený hrášek, kapusta, špenát, růžičková kapusta, květák, brokolice, zelí, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata
  • obilniny – celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli, obilné klíčky
  • ovoce – angrešt, jahody, maliny, mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně
  • ořechy – pistácie, vlašské ořechy
  • některé mléčné výrobky – plísňové sýry, měkké sýry
  • maso – játra

Doporučená denní dávka je pro kojence 25–35 mikrogramů, pro děti 50–100 mikrogramů, pro dospělého 150–200 mikrogramů, pro těhotné ženy 400–600 mikrogramů a pro kojící ženy 280 mikrogramů kyseliny listové denně.

Zdroj: Kyselina listová


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP