Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ZARUDNUTÍ KŮŽE V OBLIČEJI PŘI ZÁNĚTU TROJKLANÉHO TROJKLANNÉHO NERVU

OBSAH

Co způsobuje obrnu lícního nervu v noci

Potížím často předchází vystavení se průvanu, například při jízdě autem s otevřeným okénkem. Postižený se pak ráno probudí s příznaky obrny lícního nervu. Další možností obrny lícního nervu v noci je mozková mrtvice. V případě mozkové mrtvice dochází k centrálnímu typu obrny sedmého hlavového nervu se všemi jeho příznaky. Dále se mohou v rámci mrtvice objevit i poruchy řeči, vědomí, polykání a podobně, to dle rozsahu poškození mozkové tkáně.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Diskuze

V diskuzi BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anička.

Dobrý den před 14dní jsem prodělala anginu a od té doby mě bolí "jakoby" uzlina a bolest vystřeluje přes zuby a spánek do hlavy. V noci se budím bolesti hlavy. Nemůže to být zánět trojklaneho nervu? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Obrna lícního nervu ušního původu

Obrna lícního nervu může provázet i infekce středního ucha, kdy v souvislosti se zánětem středouší dojde k otoku, který může dočasně stlačit lícní nerv. V tomto případě se jedná o periferní obrnu. Lícní nerv je narušen v jádře či dráze za jádrem. Dochází k úplnému výpadku funkce nervu na stejné straně obličeje, čímž zcela vymizí mimika, poklesne koutek a objeví se i neschopnost dovřít oko.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pomoci vám může lékař neurolog a případně i ortoped. Bolest čelisti a jejího kloubu může být způsobena nejen stomatologickým zánětem, ale i poruchou na dráze nervů a nebo také to mohou zapříčinit namožené zádové a krční svaly. Zkuste absolvovat konzultaci u těchto dvou lékařů a třeba se vám podaří posunout váš problém blíže k úspěšnému vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dobry den Vaše přiznaky jsou určitě zpusobene zánětem trojklaneho nervu trpim bolestmi už od roku 2003 vždy navštivi zubaře jestli bolest není od zubu beru GABAPENTIN najděte si dobrého neurologa už 2x jsem byla na obstřiku přeji Vam uzdraveni i když u tohoto problemu to na uplne vylečeni nikdy není
zdravi Jiřina

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu charakterizují bleskově vznikající bolesti, které vždy postihují pouze jednu polovinu obličeje. Tyto vystřelující bolesti, které jsou často vnímány jako bolest zubů, jsou pro toto onemocnění typické. Vzniku bolestí předchází většinou zarudnutí postižené oblasti kůže a dále nos, slzné a slinné žlázy vylučují větší množství sekretů než normálně. Po každém záchvatu bolesti je postižená oblast kůže na malou chvíli jakoby otupená a necitlivá. Toto onemocnění zachvacuje většinou pouze jednu ze tří větví trojklaného nervu. Postiženi bývají spíše starší lidé.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Bastl.

Léčim se s trojklanym nervem a znecitlivel mi spodni ret,brada a dasno.Nevim si rady a každý doktor to okomentoval že se to zase vrati k normalu.Ale už to trvá dva měsíce a pořád je to stejné.Nemá někdo nejakou radu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alexia.

Trpím na to jak pes mám 5x injekce trjdávku jak pro koně, a léky u trojklanného nervu ,to je v obličeji léčila jsem to akumpunktůrou a elektroléčbou
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv příznaky

Diagnóza trojklaný nerv

Zánět druhé a třetí větve trojklaného nervu se často projevuje především bolestí zubů, což může někdy vést k nesprávné diagnóze. V případě, že si lékař, především zubař, neuvědomí, že by tyto potíže mohly být způsobeny zánětem trojklaného nervu, může nevhodnými zákroky, jako je vytržení podezřelých zdravých zubů, ještě více poškodit zdraví pacienta. V současné době existuje teorie, která vysvětluje, že zánět vzniká porušením obalu nervu. Diagnostika zánětu trojklaného nervu zahrnuje rentgen hlavy, počítačovou tomografii známou jako „cétéčko“, magnetickou rezonanci, punkci páteře s vyšetřením získaného mozkomíšního moku, evokované potenciály a tak dále.

Zdroj: Trojklaný nerv

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Dobry den pani Alena Gedusova,pisali ste o svojich problemoch so zubami.Mam tiez podobne pichanie a bolesti v zuboch.Prosim Vas nemohli by ste sa mi ozvat.?Ako ste dopadli?
Kludne aj na moj email zuzanakmotorkova@gmail.com
Dakujem

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Léčba trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu vzniká postižením senzitivní složky, rozlišujeme primární a sekundární neuralgii. Léčba primární neuralgie je medikamentózní a chirurgická, léčba sekundární neuralgie je podle primárního procesu + symptomatická léčba. Léčba spočívá v podávání analgetik, antiepileptik, injekčních vitamínů a léků z oblasti psychiatrie, jimiž lze změnit vztah pacienta k těžko ovlivnitelným záchvatům bolesti. Zoufalí pacienti často užívají nejrůznější kombinace nejrůznějších léků. Krajní léčebnou možností je operační zákrok na trojklaném nervu, například pomocí gama nože, nebo se aplikuje obstřik.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monka Eebenova.

Prosim poradte maminka ma zanet trojklaneho nervu byla na gamanozi nepomohlo to uziva na bolesti tramal uz nwvyme kudy jam doktori od ni daly temer ruce pryc.Prosim piradte trva to rok.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivča.

Zkuste si sehnat opravdu dobrého akupunkturistu, mojí mamince akupunktura hodně pomohla při zánětu trojklanného nervu

Zdroj: diskuze Léky na trojklaný nerv

Přírodní léčba

K doplňkové a symptomatické léčbě bolesti trojklaného nervu je vhodné využít výjimečné vlastnosti nízkofrekvenční pulzní magnetoterapie. Ta tlumí bolesti jednak přímým efektem na šíření nervového vzruchu a jednak protizánětlivým efektem. Aplikace magnetoterapie při bolesti trojklaného nervu je jednoduchá a je široce využitelná (kromě útlaku nádorem). Včasné a denní opakované expozice mohou předejít přechodu do chronicity a zhoršení celkového stavu.

Alternativní léčba je zastoupená hlavně akupunkturou. Při zánětu trojklaného nervu se chraňte proti větru a zimě, prohřívejte se infralampou, elektrickou dečkou, nahřátým gelovým sáčkem. Nechte si zkontrolovat zuby, aby příčina zánětu nebyla v oblasti zubů. Účinná je šťáva z plodu černého bezu, a to převařená s alkoholem, tedy bezinkový likér. Doporučuje se i kakost smrdutý, bylinku můžete rozdrtit a užívat ji na bolesti trojklaného nervu. Pomáhá čaj z třezalky. Nebo čaje z protizánětlivých bylin, a to z měsíčku, řepíku, heřmánku, hluchavky, šalvěje, tužebníku jilmového. Postiženou část mažte třezalkovým olejem nebo domácí sádlovou mastičkou z levandule, měsíčku. Udělejte si 14denní bylinnou směs na psychiku z meduňky, maralí kořene, šišáku, chmele a třezalky. Výborná je reflexní terapie plosky nohy. Mačkejte v prvé řadě obličejovou část na palci nohy a krční páteř na plosce chodidla.

Zdroj: Trojklaný nerv

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Dobrý den přesně stejné bolesti jsem měla také bylo to hrozné a žádné léky nepomáhaly.Také jsem už nemohla ani jíst bez bolestí.Dozvěděla jsem se od jednoho známého,který měl stejné potíže,že byl na operaci trojkl.nervu a nyní je bez potíží.Proto jsem si vyžádala také operaci u porfesora Sameše v Ustín.Labem,který je specialista na operace nervů .Zato jsem mu vděčná,že mě naprosto zbavil těchto hrozných bolestí a dnes už nemám žádné.
Proto bych Vám také doporučila tuto operaci,která není nijak bolestivá. Pixová

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Jak zvládnout otok při zánětu zubu

Otok tváře je častá průvodní známka zánětu zubu. Oteklá místa by se v takovém případě měla chladit obklady, mimo to by se měl postižený člověk vyhýbat tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a rovněž by měl vynechat návštěvu sauny. A jak nejlépe chladit otok? Vložte několik kostek ledu do igelitového sáčku a zabalte ho do utěrky. Tu položte na kůži v blízkosti bolavého zubu a 10–15 minut chlaďte. Dojde ke znecitlivění nervů a bolest i otok ustoupí.

Zdroj: Zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Příčiny pnutí kůže na obličeji

Pnutí kůže v obličeji se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, během přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Pnutí pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění jde.

Zdroj: Pocit pnutí kůže na obličeji

Červená vyrážka na obličeji

Pokud se na vaší pokožce občas objeví svědící suchá červená vyrážka, mohlo by se jednat o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červená vyrážka z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červená suchá vyrážka na obličeji se šupinkami bývá charakteristická pro periorální dermatitidu (lidově perorální dermatitida). U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je totiž hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Zde můžete vidět, jak vypadá červená vyrážka na obličeji.

Červená vyrážka v obličeji může mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na možné příčiny onemocnění trojklaného nervu a a jakým způsobem tomuto onemocnění předcházet.
Předem děkuji za odpověd.
Pavel

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Projevy obrny lícního nervu

Postižený se ve většině případů u obrny nervus facialis, což je latinský název lícního nervu, ráno probudí a z koutku úst mu vytékají sliny. V zrcadle zjistí, že nemůže zavřít oko, které slzí. Nemůže ani mrknout, na postižené straně jsou vyhlazené vrásky a asymetricky pokleslý ústní koutek.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Obrna lícního nervu z boreliózy

Obrnu lícního nervu může způsobit infekce herpetickými viry, které jsou původci oparů. Obrna přichází náhle. Jedná se o periferní typ obrny. Za obrnou ovšem může být i borelióza, což potvrdí sérologické vyšetření a lumbální punkce. U onemocnění boreliózou může dojít k centrální obrně lícního nervu, kdy poškození je již v mozkové kůře či na nervové dráze před samotným jádrem lícního nervu. Výsledkem je výpadek schopnosti pohybovat protilehlou polovinou úst. Koutek padá dolů. Z nedovřených úst mohou vytékat sliny a je narušena schopnost artikulovat.

Zdroj: Obrna lícního nervu

BIODERMA zklidňující a čisticí krém Sensibio DS+ 40 ml

Je zjemňující krém, který efektivně zklidňuje seboroickou a podrážděnou pokožku. Nemastná konzistence krému je přizpůsobena pro použití na šupinatou a zarudlou pokožku.

Účinky:

  • snižuje lokální zarudnutí;
  • upravuje šupinaté stavy na pokožce a obnovuje rovnováhu pokožky.
Výhody:
  • bez parfemace;
  • hypoalergenní (minimalizuje alergické reakce).

Použití:

Naneste 1–2x denně na očištěnou a osušenou pokožku.

Zdroj: Seborea v obličeji

Příznaky

Plísně na obličeji se často objevují na pozadí jiných kožních infekcí, a to na základě mykóz pokožky nohou a rukou, které se lehce přenesou na obličejovou část. K plísňové infekci obvykle dochází prostřednictvím:

  • úzkého kontaktu s nemocným člověkem;
  • styku s nemocnými zvířaty (příčinou infekce mohou nejen zvířata, ale i obydlí zamořené plísněmi);
  • používání osobních věcí jiných lidí, například ručníku nemocného jedince (ve vlhkém a teplém prostředí se plísním daří nejlépe).

Příznaky mykózy závisí na typu a agresivitě plísní způsobených kožními lézemi, individuální reaktivitou. V tomto případě se na povrchu kůže objeví kruhové skvrny růžové nebo žluté barvy, které mohou být ohraničené. Skvrny se mohou na okrajích zvětšovat. Případné chloupky v oblasti mykózy obvykle nejsou ovlivněny.

Při chronické mykóze kůže obličeje jsou postižená místa podobná příznakům ekzému. Defekt získává odstín namodralé barvy s rozmazanými hranicemi. Může se vyskytnout i malé odlupování postižené kůže a svědění.

Kožní léze se mohou objevit také ve formě svědění a zarudnutí kůže bez známek šupinatění. Je rovněž možný výskyt infiltrovaných prvků ve formě plátu s hnisavým výtokem, který po otevření vykazuje krusty. V tomto případě je tento projev mykózy často mylně diagnostikován jako akné.

Další variantou mykózy na obličeji je favus. Toto onemocnění je obvykle sekundární a vyskytuje se v přítomnosti houbového onemocnění pokožky hlavy. Mykóza v tomto případě vypadá jako červená skvrna se žlutými krustami.

Zde můžete vidět, jak vypadá plíseň v obličeji.

Zdroj: Plíseň v obličeji

Červené fleky na obličeji

Červené zarudlé fleky na obličeji mohou signalizovat atopický ekzém, seborhoickou či periorální dermatitidu. Červené fleky na obličeji často vznikají i zvýšenou dráždivostí drobných cévek v obličeji, které reagují na podněty, jako je stres, změny teploty nebo alkohol. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nemoc, není k dispozici ani léčba. Zkuste používat krémy a make-upy určené pro pleť se sklonem k zarudnutí.

Pokud se na vaší pokožce vyskytnou občas svědící suché červené fleky, mohlo by jít o virový exantém pityriasis rosea, který se nemusí léčit, neboť spontánně odezní. Jiným důvodem může být akutní stadium ekzému či lupénky. Tato onemocnění vždy musí posoudit kožní lékař.

Červený obličej z mrazu se nazývá oznobeniny (perniones), nejde vyloženě o omrzliny, ale o poškození kůže vlivem povětrnostních podmínek, přičemž následky mohou být i trvalé. Musíte pokožku maximálně chránit před výkyvy teplot, promazávejte ji například Bepanthenem, chraňte ji i před sluníčkem. Víc proto udělat nemůžete.

Červené suché fleky na obličeji se šupinkami bývají charakteristické pro periorální dermatitidu. U tohoto onemocnění je důležité vysadit veškeré krémy, make-up – právě tato pravidelná a dlouhodobá hydratace pleti je hlavní příčinou tohoto stavu. Určitě je důležitá návštěva kožního lékaře, který nasadí celkovou léčbu.

Červené fleky na obličeji po alkoholu jsou způsobeny biogenními aminy, což jsou látky, které mohou podpořit vznik alergických obtíží. Různé typy alkoholu jich obsahují jiné množství. Neznamená to tedy, že byste byl na alkohol alergický, ale dodáte do organismu látky, které alergickou reakci mohou spustit.

Červené fleky v obličeji obecně mohou mít více příčin:

  • Zvýšená cévní reaktivita, která vede při psychické zátěži nebo výkyvech teplot k většímu prokrvení a tím k zarudnutí. S tímto jevem se nedá nic dělat.
  • Může jít také o projevy ekzému (ten svědí). V tomto případě kožní lékař předepíše vhodný krém, po kterém tyto problémy zmizí.
  • Zarudnutí v obličeji je typické také pro růžovku. Zde je opět nejlepší navštívit lékaře a nechat si předepsat vhodný preparát.

Zdroj: Červené zarudlé fleky na obličeji

Příznaky

Zánět nazývaný pulpitida se projevuje intenzivní bolestí a může vést k odumření zubní dřeně i nervu. Mezi typické příznaky zánětu zubu patří otok a zmíněná bolest, která člověka přepadá v okamžiku, kdy ulehne do postele. Bolest se postupně zhoršuje a v pozdní fázi pulpitidy je už prakticky nesnesitelná. V minulosti se přímo na zubní dřen dokonce aplikoval karcinogenní arzenik, aby se postiženému ulevilo od obrovské bolesti. Takové řešení se dnes již samozřejmě nepoužívá.

Nemocný též nemá chuť k jídlu a jediné, na co může myslet, je velká bolest zubu. Bohužel si za takový stav může v drtivé většině případů sám. Už samotný zubní kaz není příjemný a tím, že ho ignorujeme, si zaděláváme na další zubní problémy, či dokonce pohromu.

Zdroj: Zánět zubu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP