Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

APLIKACE KORTIKOINDŮ PŘI BOLESTECH BEDERNÍ PÁTEŘE

OBSAH

Oblast bederní páteře

Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Páteří probíhá mícha. Je složena z řady obratlů (u člověka je jich 33–34), mezi kterými jsou měkké meziobratlové ploténky. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se označuje lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu se nazývá kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Je rozdělena na jednotlivé úseky; bederní část je tvořena 5 bederními obratli (vertebrae lumbales), které se označují L1 – L5.

Hlavním úkolem bederní páteře je nést a rozkládat váhu těla přechodem do pánve. Protože tělo potřebuje, aby tato část páteře byla co nejstabilnější, je zde přirozený pohyb velmi omezený, ale i toto minimum pohybu je pro správné fungování páteře a těla nezbytné. Když je břišní stěna oslabená, zvýšeně prohýbáme bederní páteř směrem vpřed.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Poradna

V naší poradně s názvem SLOŽENÍ INFUZE NA BOLEST ZAD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Ječmenová.

prosím o vypsání složení infuze při chronických bolestech od krční páteře, přes bederní až bolest a slabost nohou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infuzní terapie:

Intravenózně jednou krát denně
- fyziologický roztok 500 ml
- Novalgin 1 Amp.
- Tramal 100 mg 1 Amp.

Akutní lumbago
Intravenózně jednou denně
- fyziologický roztok 250 ml
- Mesocain 1% 1 Amp.
- Guajacuran
- Ev. Novalgin 5 ml
- Ev. Natrium acetylsalicylicum 1 Amp.
- Ev. Dexamed 1 Amp.
- Dolmina i.m.
- Apaurin 10 mg i.m.
- Muscuril 1 Amp. i.m.
K tomu intravenózně
- Mesocain 5 ml
- Ketonal 5 mg
- Guajacuran 10 ml
- Ev. Dexamed
- doplnit fyziologickým roztokem do celkem 250ml

Pacienti nereagující na standardní analgetickou intravenózní terapii u bolestivých stenóz se používá Šebkova směs na 4 dny.
Šebkova směs:
- Natrium acetylsalicylicum 1 Amp.
- Mesocain 1% 5 ml
- fyziologický roztok 100-250 ml

Zdroj: diskuze Složení infuze na bolest zad

Co znamená bolest bederní páteře vystřelující do nohy

Bolest bederní páteře vystřelující do nohy nejčastěji signalizuje lidově řečeno „housera“ nebo „hexenšus“ (náhle vzniklá bolest spojená s křečí zádových svalů – blokádou, například po zvednutí těžké věci, „nešťastném otočení“ při sportu a podobně) nebo „išias“ (bolesti spojené s drážděním sedacího nervu, která vystřeluje ze zad do nohy, je často způsobená vyhřezlou ploténkou). Podle intenzity bolesti a míst, kam se bolest rozšiřuje, lze poznat, co se vlastně stalo – zda jste si záda „jen“ zablokovali, nebo máte výhřez ploténky, a to v nebezpečnější nebo mírnější formě.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi KDY SE JDE DOMŮ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Holeyšovská.

Dobrý den ,kdy se chodí domů po operaci bederní páteře děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fryš Jiří.

těžké degenerativní postižení 1S páteře,max.komprese L1/2,L2/3 méně i L4/5

Zdroj: diskuze Kdy se jde domů po operaci bederní páteře

Zvětšená bederní lordóza

Při oslabení břišního svalstva se vytvoří záda prohnutá, zvýšená bederní lordóza. Zvětšená bederní lordóza patří mezi velmi časté onemocnění páteře.

Zdroj: Lordóza

Kde jsou bedra

Bederní oblast je nejvíce zatěžovaným úsekem páteře, protože nese váhu celého těla, a navíc zde dochází k přenosu pohybu z dolních končetin na trup. Podívejte se, kde se přesně nacházejí bedra.

Bolesti bederní páteře mohou mít mnoho příčin. U starších osob bývá velice častým zdrojem bolestí degenerace meziobratlových plotének. Ty se nacházejí mezi jednotlivými obratli naší páteře a jejich úkolem je především tlumit tlak a nárazy vznikající při pohybu ve vzpřímené poloze. Meziobratlové ploténky jsou tvořeny elastickou tkání, která má tendenci s věkem ubývat. Ploténky se následkem toho ztenčují a páteř se celkově „sesedá“ (jednotlivé obratle se přibližují stále více k sobě). Tím může dojít k útlaku některých citlivých struktur, především nervů a nervových pletení, což vyvolává bolest v bederní krajině.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Manžel trpí bolestmi bederní páteře,špatně se ohýbá,pomohla by Milgama?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor Tuček.

Okamžitě ho objednejte k neurochirurgovi/orthopedovia ať nechá si udělat mag. rezonanci, nebo aspoň CT. Pravděpodobný je výhřez ploténky ktetý když se podchytí včas, dá se navrátit SM Systémem cvičení. Nepodchytí-li se pak skvěle pomůže jednoduchá operace, fiknutí přebytečného výhřezu, druhý den vstává z postele a cítí úlevu okamžitě! Milgamma potom určitě neuškodí.

Zdroj: diskuze Lék Milgamma

Kyfóza a lordóza

Lordóza označuje prohnutí páteře směrem vpřed, zatímco kyfóza označuje prohnutí páteře směrem vzad. Správně by páteř měla být zakřivena jen ve směru předozadním. Při pohledu ze strany lze vidět, jak se esovitě střídají prohnutí dopředu (lordózy) v oblasti krční a bederní a prohnutí dozadu (kyfózy) v oblasti hrudní a na kosti křížové. Vybočení do strany (skolióza) už je problém, bohužel velmi rozšířený. U novorozence má páteř tvar jemného prohnutí připomínající duhu. Ale ve třetím čtvrtém měsíci života kojenec začíná držet hlavu a díky tomu se formuje krční lordóza. V desátém až dvanáctém měsíci, když dítě začíná chodit, se formuje bederní lordóza – přirozené prohnutí, zakřivení páteře dopředu – a nevelká kyfóza – opačné prohnutí hrudní páteře (dozadu). Formování páteře se dokončuje v sedmi letech. Kvalita postavy závisí na stavu svalového, šlachového a kostního aparátu a na funkci žláz s vnitřní sekrecí (hormonální žlázy).

Zdroj: Lordóza

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Dobrý den,
byl by vhodný Condrosulf na bolest bederní páteře?

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Condrosulf by byl vhodný za předpokladu, že příčinou bolesti je eroze chrupavek oddělující obratle mezi sebou. Většinou však bývá bolest způsobena přetížením svalů a spíše pomůže cílená rehabilitace a léčebný tělocvik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na lék

McKenzie metoda = mechanická diagnostika a terapie (MDT)

Tato fyzioterapeutická metoda je založená na aktivním zapojení pacienta do léčebného procesu. Fyzioterapeuti a lékaři ji celosvětově používají pro vyšetření (diagnostiku), léčbu, vzdělávání a povzbuzení pacientů s problémy v oblasti krční, hrudní a bederní páteře a pacientů s poruchami periferních kloubů.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi KDY SE JDE DOMŮ PO OPERACI BEDERNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka Dušková.

Dobrý den, po mnoha letech bolestí bederní páteře jsem byla na MR - výsledek je zúžení páteřního kanálu a doporučení na operaci. Protože už je mi 75 let, zvažuji zda operace, nebo dále trpět bolesti. Chci vědět pravděpodobnou dobu hospitalizace, stav po operaci v domácím prostředí(je-li nutná pomoc druhé osoby)a průměrná doba rehabilitace, než se budu moci zapojit do normální domácí činnosti. Můžete mi, prosím dát k mým dotazům nějaké informace?
Předem děkuji I. Dušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Mám to samé domu se jde šestý den po operaci příšerně bolesti které trvali tři dny kapacky nezabrali ještě dva roky po operaci jsem z toho měla trauma

Zdroj: diskuze Kdy se jde domů po operaci bederní páteře

Co znamená bolest bederní páteře a břicha

Bolest bederní páteře a břicha může vyvolávat dráždění sedacího nervu (n. ischiadicus) například po prudkém pohybu do otočení, při zvedání těžkých břemen, ale i při výhřezu ploténky. Nerv může být drážděn i probíhajícím zánětem. Tomuto onemocnění říkáme různými názvy jako ústřel, ischias či lumbago. Jedná se o prudkou bolest bederní krajiny spojenou s reflexním stažením svalů, znemožňující zpravidla jakýkoli další pohyb. Proto – přestože se časem tato bolest samovolně vytrácí – bývá lumbago velmi nepříjemnou a omezující záležitostí.

Pokud bolí bedra a břicho, může se jednat i o příznak onemocnění vnitřních orgánů. Bolesti beder nejčastěji souvisejí s nemocemi ledvin, případně u žen s gynekologickými infekcemi. Rozpoznat bolest beder způsobenou svalovým přetížením od té vyvolané ledvinami není jednoduché. Je však důležité i na tuto variantu myslet, protože se může jednat o zánět ledvin, který přejde-li do chronické fáze, může vést až k renální insuficienci a trvalému poškození ledvin. Bolest beder při onemocnění ledvin je lokalizována spíše mezi posledním žebrem a křížovou kostí, a navíc pokud v tomto místě na pár vteřin lehce přitlačíte, ucítíte prudkou tupou bolest vycházející „zevnitř“.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.

Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Kostivalovou vodičku si dávám 2xdenně při bolestech na koleno Asi tak 3dny a mám po bolestech (mám altrozu kolene)

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Příčiny

Výhřez meziobratlové ploténky se nejčastěji vyskytuje v bederní oblasti. Je provázen velmi silnou bolestí, protože je utlačována mícha. Nastává porucha hybnosti i citlivosti, bolest často vystřeluje do nohy. Vyvolávajícím momentem je většinou prudký pohyb (například při tenise) nebo zvedání těžkých břemen na stavbách apod. Potíže mohou přijít náhle nebo se déle vyvíjet.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní oblasti, pak se vyskytují tyto příznaky:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna;
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů;
  • nemožnost močení.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Vyhřezlá ploténka – příznaky

Když vyhřezlá ploténka tlačí na nerv nebo okolní části páteře, rozlišujeme různé symptomy podle toho, v jaké části páteře k vyhřeznutí ploténky došlo.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v bederní páteři, pak se setkáváme s následujícími symptomy:

  • bolest vystřelující do kostrče, nohou a chodidel; bolest zad může i nemusí být přítomna (jedná se o ischias);
  • necitlivost nebo mravenčení v nohách nebo chodidlech;
  • oslabení svalů.

Pokud se jedná o vyhřeznutí ploténky v krční páteři, pak nemocný pociťuje následující symptomy:

  • bolest v oblasti lopatek;
  • bolest, která vystřeluje do ramen, paží a někdy do rukou a prstů;
  • bolest krční páteře, obzvláště na zadní straně krku a po stranách; bolest se může stupňovat při otáčení hlavou;
  • křeče krčních svalů.

Symptomy vyhřezlé ploténky ve střední části zad bývají různé. Může docházet k bolesti v horní části zad, dolní části zad, břicha nebo nohou. Dále také slabost nebo znecitlivění jedné nebo obou nohou.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka

Poradna

V naší poradně s názvem VZP PRAHA-NÁROK NA OPAKOVANÍ LÁZNÍ PO OPERACI PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šebková Hana.

Moc Vás prosím o informaci.Byla jsem v lázních po operaci bederní páteře a paní doktorka mi po propuštění sdělila, že mám ještě nárok na jedny kompl.lázně do 2 let od operace.Chtěla jsem se zeptat, jestli jsou opakované lázně opravdu možné. Děkuji mnohokrát za zprávu,Šebková H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoduše si nechte od paní doktorky napsat žádost i o druhé lázně a uvidíte jak se k tomu pojišťovna postaví. Hodně záleží na tom, co si od lázeňské péče slibuje ošetřující lékař, a když je přesvědčen, že je to ku prospěchu léčby, která pak ve výsledku bude levnější právě díky lázním, tak není důvod, aby vám to pojišťovna neumožnila.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vzp praha-nárok na opakovaní lázní po operaci páteře

Ledviny

Rozeznat rozdíl mezi bolestí zad a bolestí ledvin není jednoduché. Ledviny bolí i v klidu, a to ve výšce malinko nad pasem. Když si bouchnete do zad, tak to zabolí. Bolest ledviny (latinsky nefralgie) je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme nahmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy progreduje při námaze a pohybu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den,chtěla bych vyzkoušet obklady z alobalu na bolesti bederní páteře a nohy,chtěla bych vědět,zda se může tento obklad používat při užívání Warfarinu.Domnívám se,že ano,ale raději se ptám.Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obklady z alobalu nijak neovlivňují účinky Warfarinu a je možné je použít. Zároveň je možné potírat bolavá záda i nohy gelem Voltaren, který také Warfarinu nijak nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Kolagenové injekce do kolene

Kolagenové injekce se používají nejen na kolena. Níže si můžete přečíst všechny indikace.

Klouby, svaly:

  • bolesti velkých i malých kloubů, artróza a další degenerativní změny;
  • zánětlivá onemocnění (například revmatoidní artritida a postižení drobných kloubů na rukou);
  • rhizartróza palce ruky, epikondylitidy (tenisový loket);
  • po opakovaných luxacích;
  • syndrom karpálního tunelu, syndrom rotátorové manžety, syndrom zamrzlého ramene;
  • postižení menisků kloubů, po traumatickém poranění zkřížených nebo kolaterálních vazů kolene;
  • bolesti plosek nohou, halluxy, bolesti SI (sakroiliakální syndrom).
Páteř:
  • bolesti páteře a zad při kostních výrůstcích na páteři (osteofyty);
  • bolesti krční, hrudní a bederní páteře z vadného držení;
  • postižení kloubů obratlů, onemocnění a degenerace plotének, kořenové bolesti;
  • kostosternální bolest (bolest žeber při jejich napojení na hrudní kost);
  • skolióza;
  • osteoporóza (řídnutí kostí).
Obličej:
  • neuralgie lícního nervu;
  • bolesti temporomandibulárního (čelistního) kloubu.
Obecně při onemocnění:
  • dermatomyozitida;
  • nespecifická difúzní bolest;
  • podpůrná léčba po chirurgických zákrocích na kloubech;
  • sekundární bolest při autoimunitním onemocnění, při nádorovém onemocnění;
  • po operaci výhřezu ploténky, po dlouhé imobilizaci;
  • zpomalení fyziologického stárnutí tkání.

Cena kolagenových injekcí

Kolagenové injekce nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Ideální je absolvovat kúru 10 kolagenových injekcí, nicméně záleží na typu problému a doporučení lékaře. Standardním protokolem je použití jedné až dvou ampulek 2−3x týdně po dobu prvních dvou týdnů podle závažnosti a klinického stavu a následně jedno ošetření týdně až do úlevy od bolesti. Úleva od bolesti se obvykle dostavuje po prvním až třetím ošetření.

Cena aplikace GUNA MD je cca 300 Kč.

Zdroj: Kolagenové injekce na bolest

Jak poznat vyhřezlou ploténku

Vyhřeznutí meziobratlové ploténky je stav, kdy dojde k prasknutí tuhého vazivového obalu ploténky a měkká dřeň ze středu se skrz tuto prasklinu dostane vně. Vzhledem k tomu, že se směrem dozadu za meziobratlovými ploténkami nachází páteřní kanál, ve kterém probíhá mícha a z kterého vystupují či do něj vstupují nervové kořeny (svazky nervů), může se uvolněná část dostat do kanálu a utlačit tam uložené nervové svazky. Nejčastěji se objevuje vyhřezlá ploténka v oblasti bederní páteře, dále také v krční oblasti. Může se objevit i v hrudní části, nicméně tento jev není tak častý. To, co nemocného přivede k lékaři, je bolest.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Vyhřezlá ploténka

Podstatou výhřezu ploténky je uvolnění její vnitřní části do páteřního kanálu skrze trhlinu v její obvodové části. Tato uvolněná část dráždí nebo utlačuje nerv. Když vyhřezlá ploténka tlačí na nervový kořen, může být příčinou silné bolesti zad. Bolest může doprovázet pocit brnění a zvětšuje se při kašlání, pohybu nebo dlouhodobém sezení. Tlakem vyhřezlé ploténky nebo osteofytů (kostních výrůstků) a vlivem dalších degenerativních změn páteře působících na nervový kořen vznikají kořenové syndromy.

Podle místa, kde dochází k útlaku, se mění šíření bolesti a vzniká řada vertebrogenních algických syndromů, jinak řečeno soubor příznaků, kterým dominuje bolest páteře:

  • akutní blok krční páteře – ústřel,
  • chronické bolesti krční páteře,
  • cervikokraniální syndrom – porucha krční páteře s vyzařováním bolestí do oblasti hlavy,
  • cervikovestibulární syndrom – stav, kdy zablokovaná krční páteř způsobí závratě,
  • cervikobrachiální syndrom – bolesti horní končetiny, které mají svůj původ v dolní části krční páteře,
  • kořenové syndromy s projevy na horní končetině,
  • bolesti v hrudní páteři,
  • lumbago – bederní ústřel, houser,
  • chronické bolesti v bedrech a kříži,
  • kořenové syndromy s projevy na dolní končetině.

Zásadní příčinou vyhřezlé ploténky je postupné opotřebení, oslabení a námaha, které je páteř celoživotně vystavena. Na vzniku vyhřezlé ploténky se může také podílet malá pohybová aktivita, neúměrná fyzická zátěž na páteř při práci, nadměrné a nevhodné sportování.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Prevence

Vzhledem ke skutečnosti, že u vyhřezlé ploténky hraje důležitou roli věk a přirozené opotřebení páteře, nelze stanovit jednoznačně účinné způsoby prevence. Lze však dodržovat určité zásady, díky nimž si můžete svou páteř lépe chránit:

  • buďte opatrní při zvedání těžkých předmětů ze země – neohýbejte se v pase, ale spíše podřepněte a po uchopení předmětu si znovu stoupněte a narovnejte se;
  • nezapomínejte na správné držení těla při chůzi, stání i sezení;
  • věnujte se pravidelně pohybovým aktivitám, ale vyhněte se nevhodnému a nadměrnému sportování;
  • udržujte si ideální váhu – nadváha vyvolává nadbytečnou zátěž pro páteř;
  • zvolte si kvalitní postel a židli, ze kterých vás nebolí záda.

Zdroj: Vyhřezlá ploténka v bederní páteři

Příznaky nádoru krční páteře

Bolesti krční páteře jsou civilizační chorobou 21. století. Zná je takřka každý. Bolesti krční páteře mohou být banální, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění. Postižení krční páteře se kromě bolesti může projevovat i jinými příznaky. Jedná se například o ztuhlost, omezený pohyb hlavy do stran, bolest hlavy, bolest vystřelující do končetin, závratě, poruchy vidění či sluchu. Převážná většina syndromů v této oblasti vyplývá z poruchy funkce nebo z degenerativních změn meziobratlových kloubů. Pokud bolesti krční páteře přetrvávají v klidu a zejména v noci, je nutné vyloučit nádorové postižení páteře.

Zdroj: Rakovina páteře

Primární nádory míchy a páteře

Mohou pocházet z různých struktur – rostou ze samotné míchy, kořenů, jejich obalů, kostí nebo měkkých tkání. Tvoří cca 10 % všech nádorů CNS (poměr variuje od 5 : 1 po 20 : 1 v závislosti na histologickém typu nádoru a věku pacienta). Relativně častější výskyt u dětí. Etiologické faktory nejsou jasné, může jít o genetické predispozice a jedná se o ependymomy, astrocytomy a hemangioblastom. Sekundární malignity se vyskytují po radioterapii a jedná se o multifokální meningeomy.

Projevy

Primární rakovina páteře často vzniká po předchozím ozařování nebo chemoterapii při léčbě jiného nádorového onemocnění, může se to však objevit až za několik let. Tyto nádory jsou velmi nebezpečné zejména z hlediska jejich diagnostikování. Poznávají se totiž příliš těžko, často nemají žádné specifické příznaky. Mohou se projevovat jako bolest páteře uprostřed.

Jak vypadá bolest v kříži při rakovině

V důsledku destrukce kostní tkáně dochází k narušení integrity kosti. Narušená kostní tkáň způsobuje bolest a často i zlomeniny. Nebezpečný je z hlediska pacienta stav, kdy se nádor rozšíří do páteřních obratlů (nádor bederní páteře). Tam totiž může svým růstem působit stlačení míchy, což se může projevit různými příznaky.

Příznaky rakoviny v křížové oblasti:

  • bolestí v zádech (která může vyzařovat do jedné nebo obou dolních končetin),
  • ztrátou citlivosti v oblasti dolních končetin a podbřišku,
  • ztrátou síly dolních končetin až úplnou ztrátou možnosti jimi pohybovat,
  • inkontinencí (mimovolný únik) moči či stolice nebo problémy s močením.

Zdroj: Rakovina páteře


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP