Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VLÁKNINA

OBSAH

Špalda a vláknina

Jeden šálek mouky ze špaldy obsahuje 16 g vlákniny a jeden plátek chleba ze špaldy obsahuje 2,5 g vlákniny. Vláknina je důležitá pro náš zažívací trakt, aby byl zdravý, a zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Doporučená denní dávka vlákniny pro ženy je 25 g vlákniny na den a u mužů to činní 38 g denně.

Zdroj: Mouka špalda

Poradna

V naší poradně s názvem ČOKOLÁDA, VLÁKNINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie .

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, je bílá čokoláda stejně špatná jako ta tmavá ?

A druhý dotaz,
Může se používat přidaná vláknina, např psylium.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Z pohledu nemoci dny je bílá čokoláda méně škodlivá, než tmavá, protože neobsahuje kakao. Psyllium je možné bez problémů používat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čokoláda, vláknina

Příznaky nedostatku vlákniny

Vláknina funguje jako tzv. kartáč střev. Co způsobuje nedostatek vlákniny? Při dostatečném příjmu vlákniny nedochází ve střevě k rozvoji hnilobné mikroflóry způsobující zácpu, ale naopak. Některé vlákniny fungují jako takzvané prebiotikum – vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií prospěšných pro naše trávení, jako jsou bifidobakterie a bakterie mléčného kvašení.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Diskuze

V diskuzi ATROFIE SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Dobrý den.

Byla mi zjištěna atrofie slinivky. Jaký lék mám užívat, aby se mi zlepšilo trávení.
Mohu cvičit jógu?

Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Souhlasím, joga a klid mysli podporuje celkové zdraví. Každopádně co se týče toho trávení, co nějaké psyllium? Vlaknina?

Zdroj: diskuze Atrofie slinivky

Inulin – tablety

Zde můžete koupit inulin v tabletách.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina

Kde lze inulin koupit

Inulin je běžně dostupný jak v kamenných, tak i internetových lékárnách, a to jako potravinový doplněk.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina

Poradna

V naší poradně s názvem PROTI CELULITIDE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřín.

hezký den,prosím o radu.jsem po 4 operacích páteře a ještě mě čekají 2,proto nemohu jezdit na kole,běhat,chodit,plavat,nehybná ruka,snažím se omezovat v jídle a změnila jsem jídelníček,zelenina,vláknina...,bez efektu a to je již 3 roky a nevím,co dále,lymfodrenáž mi lékař nedoporučuje.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj, můžeš sem prosím ještě dopsat kolik a co všechno sníš během týdne? Rozděl to prosím na dny a označ, co ti z toho nejvíce chutná. Jo? Taky přidej svůj věk, váhu a svou výšku. Zkusíme něco vymyslet :-)

Pa
Cempírek

Zdroj: diskuze Proti celulitide

Otruby – vláknina

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů. K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

Zdroj: Otruby

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Vláknina ve stravě

Rozpustná vláknina má schopnost oddalovat proces vyprazdňování žaludku (navodí pocit delší sytosti), přispívá k růstu prospěšné bakteriální mikroflóry ve střevě, čímž má pozitivní vliv na obnovu střeva po léčbě antibiotiky. Snižuje také vstřebávání cholesterolu a ochraňuje mukózu (sliznici tlustého střeva). Rozpustná vláknina se nachází jak v zelenině a ovoci, tak i v ovesných vločkách a v luštěninách.

Nerozpustná vláknina se nachází především v otrubách, samozřejmě v celých zrnech, ale i v semenech a ve slupkách ovoce. Trávicím traktem prochází neporušená, vytváří objem stolice a pomáhá peristaltice střev. To znamená, že pomáhá stolici rychleji opustit tělo. Jenomže moc rychlé zformování stolice a její opuštění těla opět zhoršuje vstřebání některých živin. Především minerály jako vápník, hořčík, zinek a železo, dokonce i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a bílkoviny se prostě nestihnou vstřebat. Na vstřebání živin má také špatný vliv i nadýmání, které je tvořeno právě nadbytkem vlákniny ve spojitosti s některými druhy sacharidů, které se dostávají spolu s vlákninou až do střev.

Součástí vlákniny mohou být také pektiny, které mají schopnost detoxikovat tělo, odstraňovat těžké kovy a radioaktivní prvky. Pektiny se dělí na nízkoesterifikované a vysokoesterifikované.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Poradna

V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Může udělat 2 lžíce Chia semínek v jogurtu zácpu?Mám dojem,že co jsem začala chia semínka užívat trpím úpornou zácpou.Prosím o odpověď.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U každého působí chia semínka trochu jinak, a jestli právě vám způsobují zácpu zjistíte tak, že je na pár dní nebudete používat a uvidíte, jestli se vše vrátí do původního stavu. Kdyby ne, tak do jogurtu přidejte kromě chia semínek i trochu psyllia. Psyllium je vláknina, která omezuje vznik zácpy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Inulin a cukrovka

Inulin je vhodný rovněž pro osoby, které se léčí s cukrovkou (diabetem). Jeho zvýšený příjem upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak. Inulin se často používá při přípravě jídel pro diabetiky jako náhražka glukózy. Touto záměnou se sníží kalorická hodnota pokrmu a zamezí se nežádoucímu zvýšení krevního cukru.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZÁCPU ZPUSOBENOU DEPRESÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva Karasová.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit čím odstranit zácpu vzniklou vždy při depresi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Inulin a hubnutí

Z chemického hlediska představuje inulin dlouhou řadu molekul fruktózy (jednoduchého cukru podobného glukóze). Jestliže inulin sníme, nemusíme se bát, že přibereme, poněvadž inulin nemá téměř žádnou energetickou hodnotu (reklamní nápis na obalu by se mohl chlubit nulovou hodnotou kalorií). Z tohoto důvodu se inulin používá při redukci váhy. Největší množství inulinu obsahují cibuloviny, kořen čekanky a artyčok, ale jinak ho najdeme prakticky v každé konzumované rostlině.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Nutriční hodnoty

Nutriční hodnota pšeničných otrub (100 g):

  • kJ – 882
  • kcal – 210
  • bílkoviny – 16 g
  • sacharidy – 37 g
  • tuk – 3,7 g
  • vláknina – 42 g
  • voda – 0,1 g
Obsah minerálních látek a mastných kyselin ve 100 g pšeničných otrub:
  • vápník – 79 mg
  • sodík – 3 mg
  • hořčík – 605 mg
  • zinek – 6,9 mg
  • fosfor – 1 005 mg
  • selen – 79 ug
  • draslík – 1 150 mg
  • omega-3 kyseliny – 170 mg
  • železo – 12 mg
  • omega-6 kyseliny – 2 050 mg
  • mangan – 13 mg
  • měď – 2 mg
Obsah vitamínů ve 100 g pšeničných otrub:
  • vitamín A – 12 IU
  • vitamín K – 2,35 ug
  • vitamín B1 – 0,65 mg
  • lutein – 249 ug
  • vitamín B2 – 0,7 mg
  • kyselina listová – 84 ug
  • vitamín B3 – 14 mg
  • kyselina pantotenová – 3 mg
  • vitamín B6 – 1,6 mg
  • betakaroten – 8 ug
  • vitamín E – 1,9 mg
  • cholin – 79 mg

Zdroj: Pšeničné otruby

Poradna

V naší poradně s názvem DETOXIKACE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

je možné po dobu detoxikace konzumovat se štávami také psylium???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psylium je dietní vláknina, která zkracuje dobu pohybu stravy v trávicím traktu. Z tohoto pohledu je užívání Psylia během detoxikační kůry nevhodné, protože během detoxikace se zpravidla omezují energetické potraviny a pokud by se ještě takto urychlilo trávení, tak by mohla hrozit podvýživa.
Psylium je ale nesmírně vhodné užívat okamžitě po skončení detoxikace, kdy obohatí stravu o zdravou vlákninu. Psylium a hemerojdy - psylium pomáhá také proti vzniku a rozvoji hemorojdů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detoxikace jater

Inulin versus psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Vyčištěné semenné obaly jsou ceněné právě pro bohatý zdroj rozpustné vlákniny. Psyllium zvyšuje denní spotřebu vlákniny, změkčuje stolici a napomáhá ke zdravé funkci střev a trávicího systému, proto je vhodné jej užívat při zácpě, hemoroidech, trávicích potížích a v těhotenství. Nejúčinnější je konzumace čisté vlákniny zředěné vodou. Psyllium lze také užívat ve formě tobolek nebo slaných tyčinek.

Při konzumaci nalačno navozuje psyllium pocit sytosti, je tudíž vhodné při redukčních dietách. Psyllium zvětšuje svůj objem v trávicím traktu až 40krát. Gel, jenž takto vzniká, pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním (mechanickou silou jako píst) odsouvá z traktu škodlivé zplodiny. Základem čistého organismu i pevného zdraví je totiž každodenní zdravá stolice.

Psyllium stolici změkčuje a zároveň zvětšuje její objem, čímž významně napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování. Psyllium podporuje správný metabolismus tuků, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a zvyšuje denní spotřebu vlákniny.

Vláknina psyllium představuje doplněk stravy, není návyková a neobsahuje cukry, chemické látky a barviva.

Psyllium užívejte nejlépe nalačno zhruba 30 minut před jídlem. Jednu až dvě čajové lžičky (2,5–5 g) vlákniny psyllium rozmíchejte ráno, případně i večer v 250 ml vody (nebo v džusu). Roztok pak vydatně zapijte dalším šálkem tekutiny (vodou, bylinným čajem, ovocnou šťávou a podobně). Maximální denní dávka vlákniny je 5 čajových lžiček (12,5 g). Psyllium můžete použít také do polévek, omáček, jogurtů, jako součást müsli a tak dále.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Včelouchová Anna.

CHtěla bych poprosit . Špatně se vyprazdňuji. Na kolonoskopii jsem byla. Vše je v pořádku. Ale že mám lenošné střeva. Mohl by jste mi prosím poradit? Nějaký čaj nebo kapky? Nebo co by bylo dobré ke zlepšení. Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zlepšení vyprazdňování každý den použijte psyllium. Je to nerozpustná vláknina, která zjemní vaší stolici a ta půjde lépe ven. Jezte jogurt a další probiotická jídla, jako je zelí, měkké sýry a kváskový chléb, protože obsahují živé bakteriální kultury, které podporují zdravé vyprazdňování. Pijte více vody. Přidejte dvě až čtyry sklenice vody ke své obvyklé spotřebě. Každý den cvičte 30 minut podle těchto ukázek m.youtube.com/result…
Z čajů můžete použít zelený čaj 4 šálky denně a nebo čaj z agarového listí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Zdroje rozpustné vlákniny

Za významný zdroj vlákniny se považuje zelenina, ovoce a celozrnné výrobky. Mezi potravinové doplňky bohaté na vlákninu patří například vláknina z jitrocele indického (Psyllium), ovesná, jablečná či jiná vláknina. Tyto doplňky lze využít stejně jako otruby v pokrmech, rozpustné formy užívat jako nápoje či tablety. Přidáním otrub se pečivo obohacuje o vlákninu. Lze koupit i samotné otruby, které se mohou přidávat do pokrmů (do jogurtu, tvarohových pomazánek nebo moučníků).

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících: luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu), semena Psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.

Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující potraviny: celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby, ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.

Při spotřebě vlákniny je tedy velice důležitý výběr správných potravin. U některých surovin je vysoký podíl vlákniny pozitivní. Pokud se s ní zachází správně a jejími zdroji jsou především nutričně bohaté a pro lidský zažívací trakt přirozené potraviny, které jsou součástí pestré stravy, je samozřejmě vše v nejlepším pořádku. V rozumném množství je vláknina zdraví prospěšná. Pokud je ale váš jídelníček zatížen nepestrou a nevyváženou stravou, zaměřenou na vysoký přísun vlákniny z celozrnných potravin, nebo dokonce otrub či potravinových doplňků, pak je všechno jinak.

Mezi nejbohatší potraviny obsahující vlákninu patří luštěniny, ořechy a semínka, otruby. Z ovoce švestky a asijská hruška.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Ořechy ano či ne

Warfarin je lék užívaný k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu. Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného Warfarinem může vážně ohrozit. Vitamín K se absorbuje v horní části trávicího traktu. Podobně jako u ostatních vitamínů rozpustných v tucích, závisí vstřebávání na přítomnosti žlučových kyselin, pankreatické lipázy (enzym slinivky) a na přítomnosti současně přijatého tuku.

Ořechy jsou při užívání Warfarinu povoleny. Potraviny, které Češi konzumují nejčastěji, jsou bohužel bohaté na živočišné tuky a sůl. A naopak jim v jídelníčku chybí vláknina a nenasycené mastné kyseliny z ryb a rostlinných zdrojů.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Psyllium při dietě

V redukčních dietách je vláknina nezastupitelná, protože neobsahuje žádnou energii, navíc s každým zkonzumovaným gramem Psyllia vstřebáte z jídla o 7 kilokalorií méně. Patříte-li mezi těch 30 procent obyvatelstva, které opakovaně trápí zácpa, bude pro vás Psyllium vítaným pomocníkem. Ale pozor, je nutné, abyste společně s Psylliem konzumovali i dostatečné množství vody, jinak by vás zácpa trápila dál. Psyllium díky vláknině povzbuzuje činnost střevní mikroflóry a je potřebné i jako potrava pro probiotické kmeny bakterií. Nepříjemným průvodním jevem zácpy bývají také hemoroidy. I tady vám Psyllium výrazně pomůže! Psyllium v podobě vlákniny má důležité účinky na funkci střev, zabraňuje vzniku zácpy, neboť zvyšuje objem stolice a zkracuje průchod potravy zažívacím traktem. Opět je zapotřebí připomenout, že se tyto účinky zvyšují, jestliže zároveň s přijímanou látkou pijete dostatek tekutin.

Zdroj: Psyllium a jeho nežádoucí účinky

Vláknina u dětí

Doporučenou denní dávku vlákniny pro dítě zjistíme tak, že počet gramů je číselně věk dítěte plus 5 (například čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).

Tato problematika se tedy týká i dětí. Celozrnná strava, spotřeba otrub, vegetariánství a s tím spojená spotřeba sóji a používání takových alternativních náhražek, jako je například sójové mléko, které je plné kyseliny fytinové, vede samozřejmě k silnému nedostatku některých minerálů. Nedostatek zinku vede ke špatnému vývoji, nebo dokonce i poškození mozku u dětí. Nedostatek železa způsobuje anémii. S nedostatkem těchto dvou minerálů je spojená i nízká porodní hmotnost, pomalý růst, mentální retardace, mentální anorexie a deprese. S bezhlavým spotřebováváním vlákniny je u dívek spojováno dokonce i zpomalení růstu dělohy a problémy s menstruací. Kdysi byla dost běžnou vadou u dětí i křivice. Zvýšená spotřeba masa, skutečného mléka a mléčných produktů dokázala tento problém solidně potlačit. Jenomže křivice se díky zaměření na jednostrannou stravu zase vrací. Ve Velké Británii zaznamenali dokonce takový nárůst křivice i jiných problémů, že se tamní lékaři snaží prosadit, aby bylo vegetariánství posuzováno jako týrání dětí. Tyto problémy se samozřejmě ale netýkají pouze vegetariánů. A právě tyto hrozící následky jsou důvodem, proč někteří lékaři před vysokým užíváním vlákniny z celozrnných potravin a před užíváním vlákninových doplňků stravy varují především těhotné ženy. Vláknina totiž není pro zdraví organismu přímo nezbytná, naopak její nadbytek je prokazatelně nebezpečný.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Účinky

Psyllium obsahuje čistou rozpustnou vlákninu a má schopnost na sebe vázat vodu, což vede ke zvětšení jeho objemu. Po kontaktu s vodou a v trávicím traktu Psyllium výrazně zvětší svůj objem a získá gelovou konsistenci. V žaludku se tak zvýší objem nekalorické stravy, dojde k prodloužení doby vyprazdňování žaludku a prodloužení doby vstřebávání sacharidů ze střev. Ve střevech gel při svém průchodu podporuje peristaltiku a pozitivně ovlivňuje průběh trávení, přičemž dochází k přirozenému pročištění střev (zejména tlustého střeva). Po rozpuštění vlákniny v tekutině nabobtná až 40krát. Této unikátní vlastnosti se využívá při redukčních kúrách, protože je tak možné omezit příjem jiné kalorické potravy. Již po několika dnech užívání Psyllium dokáže navodit správnou hustotu stolice. Mechanickou silou odsouvá z trávicího traktu škodlivé zplodiny a zabraňuje tak vstřebávání cukrů a cholesterolu do krve. Tato rozpustná vláknina není návyková, a proto je vhodná pro dlouhodobé užívání.

Zdroj: Psyllium

Co je to H2Out

H2Out je přírodní doplněk stravy, který spojuje kombinaci látek velmi známých a používaných pro svůj účinek na odvodnění organismu. Také se při brouzdání po internetu můžete setkat s chybným názvem tohoto výrobku, a to h2o out. Ovšem internet je chytrý a vždy vás dovede ke správnému názvu tohoto produktu, což je H2Out.

H2Out obsahuje pět rostlinných složek v kombinaci s kofeinem. Jednou z takových složek v přípravku H2Out je kopřiva dvoudomá, její nať a látky v ní obsažené přispívají k normální činnosti ledvin, to znamená, že přispívají k vylučování vody z těla. Další složkou H2Out je fenyklová silice, která také podporuje vylučování moči a podporuje tak detoxikaci organismu.

Neméně důležitá je přítomnost extraktu z kaštanu. Extrakt semene jírovce maďalu se používá od pradávna ke snížení pocitu těžkých nohou, protože špatnou cirkulací v žilách a drobných cévách se zadržuje voda ve tkáních. A nejen to, extrakt ze semen kaštanu příznivě ovlivňuje trávení a metabolismus.

Také extrakt zelené kávy nemůže chybět v přípravku H2Out. Zelená káva je v dnešní době stále více využívaná, protože jde o silný antioxidant a pomocníka v boji s nadváhou.

Poslední důležitou složkou v přípravku H2Out je bambusová vláknina. Vláknina na sebe dokáže vázat tuky a vodu, nabobtnat, snížit tak chuť k jídlu a hlad a odvést přebytečnou vodu a tuk z těla ven.

Složení – aktivní složky: zelená káva (Coffea arabica cemina non tosta, bezkofeinový extrakt nepražených zrn kávovníku, obsahuje minimálně 50 % kyseliny chlorogenové) 200 mg; extrakt listů kopřivy dvoudomé (Urtica dioca extract) 200 mg; bambusová vláknina (Bambusa bambos) s 10 % křemíku 166 mg; kofein bezvodý 150 mg; extrakt semene jírovce maďalu neboli kaštanu (Aesculus hippocastanum semen) 80 mg; fenyklová silice (Aetheroleum foeniculi) 4 mg ve 2 tobolkách H2Out.

Celkové složení tobolek H2Out: extrakt zrn zelené kávy, extrakt listů kopřivy dvoudomé, bambusová vláknina, kofein, extrakt semene kaštanu neboli jírovce maďalu, obal tobolky: hydroxypropyl­methylcelulóza, fenyklová silice.

Přípravek H2Out není náhradou pestré stravy, není určen dětem ani těhotným a kojícím ženám. H2Out může způsobovat úbytek váhy a změnu barvy a konzistence stolice. Neužívejte H2Out na odvodnění dlouhodobě.

Dávkování: Užívejte 2 tobolky H2Out denně. Jednu tobolku ráno a jednu tobolku odpoledne, nejpozději však 4 hodiny před spánkem. Tobolky H2Out je dobré užívat po jídle.

Nežádoucí účinky: U zdravého člověka nejsou známy při užívání přípravku H2Out žádné nežádoucí účinky.

Kontraindikace: H2Out rovněž nemá známé žádné kontraindikace na léčiva.

Uchovávání: Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu a temnu, při teplotě 15–25  °C.

Balení: 20 a 40 tobolek

Zdroj: H2Out


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP