Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VLÁSKY

OBSAH

Fontanela tepe

S hrůzou zjišťujete, že vašemu miminku tepe fontanela tak moc, že se až miminku hýbou vlásky? Tak to je naprosto normální jev, který se do třináctého měsíce roku upraví. Tento jev se také vyskytuje u infekce CNS, kdy je fontanela napjatá, tuhá a tepe.

Zdroj: Fontanela

Diskuze

V diskuzi PROFESIONÁLNÍ ODSTRANĚNÍ VŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenula.

Jo vši, to je svinstvo!!! My jsme před měsícem úspěšně dobojovali a to jen díky kvalitnímu šamponu, který jsme koupili v lékárně, Liquido forte nám rychle zabralo, má v balení i hřebínek a čepku a hlavně jeho aplikace je úplně jednoduchá, stačí umýt vlásky, napěnit, nechat působit a opláchnout, pak jen česat a česat a česat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Profesionální odstranění vší

Výbavička pro miminko do porodnice

Připravte si tašku do porodnice raději již dva týdny před plánovaným porodem, vystresovaný otec by těžko výbavičku pro miminko do porodnice připravoval.

Připravte si:

  1. balík jednorázových plen
  2. ortopedické kalhotky pro správný vývoj kyčelních kloubů, připínají se na papírové pleny
  3. vlhčené ubrousky (co nejméně parfémované)
  4. látkové pleny (na omývání, otírání při ublinkávání a podobně)
  5. jednorázové přebalovací podložky
  6. mastičku na zadeček
  7. vatové tyčinky do oušek a nosíku
  8. hřebínek na vlásky
  9. nůžtičky na nehtíky
  10. oblečení dle ročního období na cestu z porodnice (čepičku, košilku, overálek, ponožky, kabátek, rukavičky, dečku nebo fusak)
  11. autosedačku

Zdroj: Výbavička pro miminko

Poradna

V naší poradně s názvem MAJONÉZA ZÁBAL NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Olejový zábal na vlasy s vajíčkem, respektive olej s vaječným žloutkem a octem je de fakto připravený k okamžitému použití ve formě majonézy. Taková majonéza jako zábal na vlasy má v sobě výživu mastných kyselin z oleje, sílu vlasům dodá obsažený vaječný žloutek a kyselost vlasové pokožky nám blahodárně upraví ocet, který je v majonéze taktéž obsažen. Takže majonéza jako zábal na vlasy mohu vřele doporučit na suché a lámavé vlasy, popřípadě na roztřepené konečky. Vhodný je také zábal na vlasy z majonézy na dlouhé vlasy, které mají být lesklé a vláčné. Na zábal na vlasy použijte jen klasickou majonézu, ne žádnou lite, lehkou nebo bez tuku! Normálně si naberte majonézu na prsty a postupně ji vmasírujte mezi všechny vlasy a i na vlasovou pokožku. Pak takový zábal na vlasy z majonézy nechte působit na svých vlasech 20 - 30 minut a po té opláchněte. Není třeba vlasy dodatečně mýt, jen tak zůstanou po majonéze krásně vláčné a hebké na dotek. Jestliže máte osobní problém s pachem svých vlasů po majonéze, tak použijte po spláchnutí ještě kondicionér, který obsahuje parfém, jenž vám vaše vlásky krásně provoní. Přeji hodně zdaru v péči o své vlásky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Majonéza zábal na vlasy

Rhipsalis pilocarpa

Má stonky, které jsou silnější a tvrdší, příliš se nevětví a jsou pokryty krátkými nažloutlými vlásky. Ve vhodných podmínkách kvete 2- až 3krát za rok. Kvete celkem hojně velkými nažloutlými květy. Květy mají hodně okvětních lístků a tyčinek, díky čemuž vypadají nadýchaně.

Zdroj: Rhipsalis

Poradna

V naší poradně s názvem VLASKY BEZ PIGMENTU U DETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Pred týždňom sa nám narodil vnúčik, ktorý má v tmavých vláskoch asi 3x1 cm škvrnu šedivých vláskov, lekári nevedia povedať dôvod, ani či to zmizne, nemá niekto radu ako na to ?
Bojím sa, aby dieťa nemalo z toho raz komplex. babka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takovéto oblasti vlasů bez barvy aneb parciální albinismus se v populaci občas objeví. Někdy zmizí do jednoho roku a někdy i déle nebo vůbec. Nemusíte se toho ale vůbec děsit. Dneska žijeme v době, kdy se omladina barví potají, aby se zvýraznila od průměru. Váš vnouček bude díky této parádě taky jedinečný a zcela přirozeně. Je teď na vás, abyste mu ukázali, že věříte tomu, že jeho stříbrný pramen je fešácký, a že je díky tomu neodolatelný bourák. Když budete tuto zvláštnost vnímat jako přednost, tak ji bude stejně vnímat i váš vnouček a nerozhází ho pak ani případné narážky od vrstevníků. Snažte se z něho vychovat pevnou osobnost a bude vše v pořádku.
Doporučuji obrátit se na dětského lékaře, aby vašeho vnoučka intenzivněji sledoval, protože někdy mohou tato bezbarvá místa signalizovat různá onemocnění, jak je popsáno ve výše uvedeném článku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlasky bez pigmentu u detí

Typologie vlasů

Samo slovo typologie má několik významů. Většinou se ovšem pod tímto slovem skrývá nauka o typech, o způsobu zařazování určitých jevů či věcí do širších souvislostí. V souvislosti s vlasy hovoříme o několika různých typech (vzorech, vlastnostech) – podle zralosti a dospělosti vlasů (vývojově), charakteru a tvaru, na základě zbarvení.

Dělení vlasů do skupin:

  • embryonální porost
  • lanugo
  • velusový vlas
  • dospělý (konečný neboli terminální) – zcela vyvinutý vlas

Embrionální porost

Jako první zárodky se vlasy objevují již v devátém týdnu nitroděložního vývoje – na horním rtu, v oblasti obočí a na bradě. Embryonální vlasový porost je hustší než porost, který se vyskytuje v životě po porodu (postnatálním). Původně je ochlupení po celém těle stejné, až později se rozděluje dle genetické informace, dle hormonálních vlivů a zevního prostředí.

Lanugo

Lanugo jsou jemné vlásky, které jsou rozmístěny po celém těle. Mohou se vyskytovat i po porodu. Mají jiné složení. Většinou s minimální pigmentací a jiné složení vrstev (bez dřeně).

Velusové vlásky

Velusové vlásky nastupují po lanugu v novorozeneckém období. Mají též velmi jemnou texturu, stále ještě málo pigmentace a chybí dřeň. Ostatní vrstvy také nemají tloušťku a sílu zralého vlasu.

Terminální vlasy

Terminální vlasy se objevují v prvních několika měsících života. Mají již plně vyvinuté všechny vrstvy, pigmentaci (zbarvení) a dochází k redistribuci (takzvanému urovnání) množství vlasů. Ovšem charakter ochlupení, který je dán v dospělém věku, se tvoří až v období puberty vlivem hormonálním.

Zdroj: Vše o vlasech

Jak se zbavit seboroické dermatitidy u miminek

Několik tipů, jak si poradit se seboreou:

  • Jemnými masírujícími pohyby změkčovat ložiska ve vlasové části dětské hlavičky.
  • Na takto změkčená ložiska jemně nanést buď šampon proti seboroické dermatitidě (z nabídky lékáren), anebo mastný krém.
  • Za pomoci hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku vlásky několikrát denně vyčesávat.
  • Zasažená místa mazat různými olejíčky (olivový, kokosový, mandlový). Olej se nechá na místě ložiska působit aspoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou.
  • Riziko seborey zvyšuje časté šamponování dětských vlásků, které pokožku zbytečně vysušuje. (Rodiče se často domnívají, že žlutavá krusta je výsledkem nedostatečné hygieny, proto zvyšují frekvenci mytí a množství kosmetických prostředků, čímž však situaci jen zhoršují.)
  • Lékaře vyhledejte v situaci, kdy ložiska mají tendenci ke krvácení nebo se rozšiřují i mimo vlasovou část hlavy.

Zdroj: Seborea u miminek

Diskuze

V diskuzi VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Suchá.

Absolvovala jsem 3 pondělky po sobě chemoterapii.Po té třetí mi začaly vypadávat vlasy.Chemoterapií budu absolvovat ještě více.Na rady zkušených pacientek jsem si nachala oholit hlavu,ale ne zcela dohola (prý je to lepší pro vlasové cibulky).Teď samozřejmě padají ty malé vlásky.Je to nepříjemné,ale s tím jsem počítala,nosím chladivý šáteček z prodejny paruk,ten vždycky vyklepu,abych nedělala nepořádak po bytě.Vadí mi jen svědění hlavy.Měla jsem vždy citlivou pokožku na hlavě,po barvení vlasů mě vždy svědila a byla začervenalá.Chtěla bych se poradit,zda neexistuje nějaký prostředek,kterým bych si hlavu občas natřela a který by trochu zamezil svědění.Asi by to taky chtělo nechat hlavu častěji "dýchat" úplně holou na vzduchu.Děkuji za každou zkušenost,kterou mi sdělíte.
Vím,že vlasy jsou to poslední co je důležité,zase narostou.Důležité je se vyléčit,čemuž musíme věřit.Psychika je důležitá.Ale dá to fušku.
P.S.Paruku mám už koupenou krásnou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Adamcová.

Dobrý den Jani, v první řadě Vám chci říct že Vám budu držet palce, ať vše dopadne dobře

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Rychlé účesy pro děti

Všechny maminky touží mít to nejkrásnější dítě na světě. Při výběru účesu je třeba si uvědomit, že dětské vlásky jsou velmi jemné a ne každý střih je pro ně vhodný. U dětí platí totéž co u dospělých – výběr účesu závisí na tvaru obličeje a na kvalitě vlasů. Růst se u každého dítěte liší. Některé děti mají v roce vlasy na ramena a některé jen krátké chmýří. Doba prvního stříhání je tak individuální.

Dětské účesy můžeme rozdělit dle věku, a to střihy pro děti mladší 12 let a střihy pro děti starší 12 let. Starší děti už obvykle hledají populární trendy účesů a chtějí vypadat dobře. Oproti tomu mladší děti obvykle nepotřebují moderní a stylové účesy. Jsou pro ně vhodné praktické střihy a jednoduché úpravy účesů, ale stále je nejlepší volbou roztomilý vzhled. Do této kategorie patří dětské účesy z krátkých vlasů.

Zdroj: Dětské účesy

Seborea u kojenců

Seborea u miminka se často vyskytuje v prvních měsících života, jedná se o onemocnění kůže, které není nakažlivé. Nejčastěji je způsobeno oslabeným imunitním systém, špatnou výživou a genetickou dispozicí. Seborea u miminka se může také objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou.

Projevy

Charakteristickým znakem seboroické dermatitidy u miminka jsou drobné bílé, nažloutlé až nahnědlé lupínky nebo krustičky, které obvykle nesvědí a seskupují se v ložiska, která mohou být začervenalá, popřípadě mohou i krvácet, a to hlavně po rozškrábání.

Zde můžete vidět seboreu u miminka.

Léčba

Seborea u miminka se obvykle hojí spontánně po několika týdnech. Pokud ne, tak se na změkčená ložiska jemně nanese buď šampon proti seboroické dermatitidě anebo mastný krém. Pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Zasažená místa s ložisky seborey se u miminka také mohou namazat různými oleji, jako je olivový, kokosový, mandlový. Olej se nechá na místě ložiska působit alespoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Není-li seborea u miminka klasická, tedy umístěna jen na hlavičce dítěte, nebo pokud ložiska krvácejí nebo se nějak rozšiřují, je vhodné, spíše nutné, vyhledat lékaře. To samé platí i v tom případě, kdy se stav seborey nezlepšuje po několik týdnů.

Zdroj: Seborea ve vlasech

Jemné vlasy u dětí

V prvních měsících života je vlásků málo, jsou tenké a slabé, vypadávají a mohou se vyskytovat ostrůvky lysinek, přesto není třeba se znepokojovat. Zhruba v 1. roce života velká část vlásků zpravidla vypadne, později vlasy dorostou a zhoustnou. Postupně se objevují vlasy přechodné (intermediární), které jsou mezistupněm mezi dětskými a dospělými (terminálními) vlasy. Vypadávání u některých dětí probíhá tak, že si toho ani nevšimnete a „staré“ vlásky se postupně nahradí novými. Někdo se narodí s hustou, tmavou, kučeravou hřívou a do půl roku nemá na hlavičce nic, až po čase mu začnou růst úplně světlé, hladké vlásky. Ve většině případů však tento scénář probíhá asi takto: Všechny dětské (velusové) vlásky jsou přibližně stejně dlouhé, v určitém bodě se jejich růst zastavuje (několik měsíců po narození – obvykle mezi 4. až 7. měsícem) a všechny vlásky hromadně vypadají. Až ke konci prvního roku začínají růst přechodné vlásky a vlasy začínají houstnout. Mezi 9. až 12. rokem (ještě před pubertou) se vlivem hormonů mění dětské (velusové) a přechodné (intermediární) vlasy na dospělé (terminální). Před tímto obdobím jsou terminální vlasy jen na obočí a řasách. Změny mohou být opět velmi radikální – z blonďáčka s rovnými vlasy se v průběhu půl roku může stát tmavovlasý kučeravý chlapec.

Hustota, síla a kvalita vlasů jsou genetickou a individuální záležitostí. Z tohoto důvodu není možné zvýšit počet vlasových kořínků v průběhu života jiným způsobem než chirurgicky. Hustotu vlasů neovlivníte ani stříháním, jak vám možná budou radit babičky nebo kamarádky. Je to jen pověra. Pravda je taková, že jestliže vlásky zastřihnete na určitou rovnou nebo přibližně stejnou délku, vypadají jako hustější. Stříhání však neovlivňuje ani kvalitu vlasů, ani hustotu, může vzbudit jen opticky lepší dojem a pěstovaný vzhled. Není pravdivé ani tvrzení, že pokud ostříháte kučeravé dítě, začnou mu růst rovné vlasy. Kvalita vlasů se nezmění ostříháním. Ne všechny děti o svoje nádherné kučery věkem přijdou, stačí se podívat na vlasy rodičů a prarodičů, když kvalita vlasů je zejména genetická záležitost.

Péče o vlasy u dětí: Na citlivou dětskou pokožku používáme ze začátku jemné dětské mýdlo, později dětský šampón. Všeho však s mírou – šampóny jsou koncentráty, proto je vhodné je před nanesením na vlasy rozředit v pohárku s vodou v poměru 1 : 1. Šampón stačí nanést jen jednou, umýt vlásky a potom skutečně dobře opláchnout. Důsledným vypláchnutím šampónu předcházíte tvorbě lupů. Není ani potřeba každodenně umývání vlásků, a pokud ano, používejte raději čistou vodu. Dětské vlásky (velusové i intermediární) jsou velmi citlivé na chemikálie, proto v prvních letech života (zejména v kojeneckém období) omezte používání šampónů na minimum.

Péče o mokré vlasy: Jestliže češete mokré vlásky, třením se vlasová vlákna natáhnou a poškodí. Po vysušení se vlasy budou více lámat. Stejně tak škodí nadměrné rozčesávání suchých vlasů i jejich fénování. To samozřejmě platí i o vlasech dospělých.

Slunce a vlasy: Zejména citlivé děti se sušší pokožkou chraňte před chlórovanou vodou v bazénech (po opuštění bazénu opláchněte sprchou i vlásky), ale i před přímým sluncem, přílišným větrem, znečištěným ovzduším.

Jak často mýt vlásky: V porodnici dostanou maminky instrukce, že je nutné mýt miminka denně včetně hlavičky, jenže jde o diskutabilní problém právě u hlavičky. Častější je názor mýt hlavičku miminka obden. Úplně postačí, když miminko budeme umývat kvalitním sprchovým gelem nebo mýdlem určeným na tělo i vlásky současně.

Jaké výrobky použít: Vhodné jsou přírodní, nechemické produkty. Na etiketě každého výrobku je napsáno, jestli obsahuje parabeny, parfemace, silikony nebo minerální oleje (vazelínu, parafín). Většina z uvedeného znamená pro citlivou pokožku miminka potencionální alergen, ale i zde platí, že všeho moc škodí.

Zdroj: Střihy pro jemné vlasy

Boláky ve vlasech u dětí

Příčiny

Boláky ve vlasech u dětí jsou charakteristické pro seboreickou dermatitidu. Seborea je onemocnění kůže, které není nakažlivé ani infekční a postihuje hlavně pokožku hlavy, obličeje a trupu, protože to jsou oblasti lidského těla, u nichž dochází ke zvýšenému maštění kvůli produkci mazových žlázek. Jedná se o onemocnění typické hlavně v kojeneckém věku a má sklony k recidivě (návratu), může se objevit i v pozdějším věku (puberta nebo dospělost), hlavně tedy u mladých mužů. V kojeneckém věku ve většině případů dochází k jeho samovolnému vymizení, v pozdějším věku je ale potřebná léčba.

Léčba

K léčbě seborey ve vlasech se používají hlavně šampony s účinnými látkami proti tomuto onemocnění, dále salicylový olej nebo různé domácí olejové zábaly. Vhodné je navštívit kožního lékaře, který situaci seborey zhodnotí a určí správnou léčbu. V případě, že je stav středně těžký, může naordinovat i přípravky s obsahem kortikosteroidů. Místa zasažená ložisky seborey se také mohou namazat různými oleji (olivový, kokosový, mandlový). Olej se nechá na místě ložiska působit aspoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou. Jemnými masírujícími pohyby mohou rodiče změkčit ložiska ve vlasové části dětské hlavičky. Na takto změkčená ložiska se jemně nanese buď šampón proti seboreické dermatitidě (z nabídky lékáren), anebo mastný krém. Za pomocí hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku se mohou několikrát denně vlásky se šupinkami vyčesávat. Na odstranění seborey není dobré časté používání šamponů, seborea není výsledkem nedostatečné hygieny.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Zázvorová limonáda

Suroviny:

  • 400 ml vody
  • 2,5 polévkové lžíce medu
  • 60 g čerstvého zázvoru
  • čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
  • kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami podle chuti (na dolití)

Postup:

Zázvor oloupejte a jednu část nastrouhejte na hrubším struhadle, tu druhou pak nakrájejte na tenké plátky. Všechen zázvor dejte do kastrůlku (i ty „vlásky“, které vám nešly nastrouhat) a zalijte jej 400 ml vroucí vody. Nechte louhovat cca 10 minut. Tekutinu poté slijte přes sítko, zázvor vyhoďte, výluh okyselte citronovou šťávou a dostatečně oslaďte, nejlépe domácím medem (nemáte-li rádi med, můžete použít třtinový cukr, případně i bílý cukr). Takto připravený koncentrát nechte vychladnout a poté jej skladujte v lednici (několik dní). Až budete chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijte studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Minerální voda limonádě dodá nejen příjemný říz a chuť, ale i důležité prvky, které tělo potřebuje. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky. Limonádu můžete servírovat s ledem a plátky citrusů (limetka, citron, pomeranč).

Zdroj: Zázvor při kojení

Jak udělat drdol z krátkých vlasů

Potřebuje k tomu gumičku, lak, tupírovací hřeben a dostatek sponek. Základem tohoto účesu jsou vlnité vlasy, se kterými se lépe tvoří objem drdolu. Takže pokud máte úplně rovné vlasy, je vhodnější je předtím trošku natočit pomocí žehličky. Z takto upravených vlasů udělejte culík ve výšce, kde chcete drdol mít. Pokud máte opravdu krátký sestřih, tak z culíku vypadnou kratší vlasy. Ty po vrstvách připněte směrem nahoru k culíku a zalakujte. Když chcete, aby sponky dobře držely, vždy je připínejte do kříže. Poté culík prolakujte, aby vlasy byly hrubší a lépe se s nimi pracovalo. Vezměte hřeben a natupírujte vzniklý culík tak, aby z něj vznikla objemná koule. Vlasy pak pomocí hřebenu uhlaďte z vrchní strany směrem dolů. Poté konečky vlasů lehce podčísněte do tvaru drdolu a začněte je přichytávat pomocí pérek (sponek, pinetek). Je lepší používat pérka, která nejsou úplně pevná, aby se nezničil tvar drdolu a aby zůstal co nejvíce nafouklý. Vůbec nevadí, když některé prameny budou trochu trčet, drdol bude aspoň uvolněnější. Na závěr uhlaďte pomocí laku a hřebenu trčící vlásky okolo hlavy a drdol zalakujte, ať co nejvíce vydrží. Takovým způsobem se ani v případě kratších vlasů nemusíte vzdát svého oblíbeného drdolu.

Pokud máte vlasy opravdu velmi krátké, tak můžete použít příčesek z umělých nebo pravých vlasů.

Zdroj: Návod, jak udělat drdol

Účesy pro holčičky

Malé slečny se strašně rády parádí a obvykle hned po vlastnictví krásných šatiček jim nejvíce záleží na tom, aby měly krásné vlásky. Od účesu obvykle očekávají pohodlnost, praktičnost, ale především zábavu a veselou, hravou originalitu. Nebojte se s dětmi experimentovat, děti jsou hravé a cokoliv nového je vždycky nadchne. Navíc několik minut strávených nad „blbnutím“ s účesem vás jistě nezabije, strávíte s dítětem nějaký ten čas, sblížíte se a uvidíte, že ze společného výsledku bude mít potomek mnohdy větší radost než z hračky koupené za drahé peníze v krámku. Pokud jde o slečny, zakládají si na dlouhých lokýnkách a už při pouhém pohledu na nůžky se obvykle děsí.

Péče o vlasy a jejich úprava je náročnější, ale pokud mají malé slečny hravé maminky s trochou fantazie, určitě společně vytvoří velkou spoustu hezkých variant účesů. Kromě účesu samotného skvěle poslouží různé sponky, gumičky a ozdůbky, které dodají účesu šmrnc a nápad. V obchodech je jich takřka nepřeberné množství, takže si jistě vyberete, ovšem pokud možno vybírejte gumičky, které nejsou vyrobeny pouze z gumy. Ty totiž vlasy značně ničí a při sundávání se společně s nimi obvykle vytrhne množství vlasů, což je pochopitelně krajně nepříjemné i pro dospělého, natož pro dítě.

Účesy z dlouhých vlasů jsou velmi populární, nejvhodnější jsou copy, ať už obyčejné ohony (v libovolném množství) nebo různé splétané copky. Vlasy pak totiž nepadají do očí a nebrání při hře ani jakékoliv jiné činnosti. Pokud se do copu nějaké kratší vlasy nezachytily, připněte je sponkou, především malé děti by padající pramen vlasů hodně rušil a znervózňoval. Při výběru účesu je nutné samozřejmě také zvažovat typ a kvalitu vlasů vašeho broučka a také to, nakolik je jeho život aktivní. S postupem času se však připravte i na to, že dítě bude chtít do těchto záležitostí čím dál více mluvit a bude třeba mu vysvětlit jednotlivé výhody a nevýhody účesu, které si vysnilo. Dlouhé vlasy jsou krásné, ovšem když se malá princezna každé ráno vzteká, když si je má učesat, nebudou nejspíše tou nejlepší volbou.

Říkalo se, že by se děti měly stříhat nakrátko, aby měly husté a kvalitní, krásné vlasy, a umývat je šamponem je vhodné tak jednou do týdne. Obojí je ovšem fáma. Zastřihování vlasů je samozřejmě důležité, ale pouze v případě konečků. Ideální doba je odstřihnout konce vlasů jednou za dva až tři měsíce, aby se netřepily. Co se týče mytí vlasů, provádějte jej tak často, jak je potřeba. Na citlivou dětskou pokožku používejte ze začátku jemné dětské mýdlo, později dětský šampon. Všeho však s mírou – dětské vlásky jsou velmi citlivé na chemikálie, proto v prvních letech života omezte používání šamponů na minimum. Šampon stačí nanést jen jednou, umýt vlásky a potom skutečně dobře opláchnout. Důsledným vypláchnutím šamponu předcházíte tvorbě lupů.

Zde můžete vidět současné trendy účesů pro holky.

Návod na účes na párty pro chlapce.

Návod na účes na párty pro dívky.

Návod na účes na párty pro princezny.

Zdroj: Dětské účesy

Minoxidil pro ženy

Minoxidil je vhodný i pro ženy. Ženy častěji volí slabší variantu s 2% koncentrací minoxidilu. Mnoho jich používá i tu silnější (lépe účinkuje). Například Women's Rogaine pěna má 5% koncentraci, stejně jako pánská verze. V čem je tedy rozdíl? Asi spíše jen v obalu a reklamě. Spousta žen používá klasický 5% Kirkland a je maximálně spokojena. Můžete začít na 2% a potom vyzkoušet silnější, pokud je ale ztráta vlasů skutečně akutní, je dobré rovnou použít 5% koncentraci, ale po konzultaci s lékařem.

První výsledky lze pozorovat již po prvním měsíci (tenké vlásky nad čelem). Znatelné výsledky jsou patrné zhruba po třech měsících. A ty nejlepší výsledky se dostaví při delším pravidelném používání. Po zastavení užívání mohou vlasy zase po čase začít vypadávat.

Dávkování: 2x denně (ráno a večer). Odměří se kapátkem 1 ml a aplikuje na místa, kde chcete, aby vlasy rostly nejvíce. Poté rozmasírujete do pokožky a po aplikaci si umyjete ruce.

Vlasy je možné umýt nejdříve zhruba za 4 hodiny, aby došlo k správnému vstřebání do vlasové pokožky. Nejsou žádné důkazy, že při barvení vlasů dochází ke snížení účinků. Doporučuje se však nepoužívat Kirkland minoxidil 5% 24 hodin po aplikaci vlasové kosmetiky s chemickým složením (například barvy na vlasy), kdy může být pokožka podrážděná. Po uplynutí uvedené doby normálně pokračujte v používání Kirkland minoxidilu bez zvyšování dávek. Doporučuje se vždy před použitím kosmetických a stylingových přípravků nejprve aplikovat Kirkland minoxidil, aby došlo k jeho správnému vsáknutí do vlasové pokožky a tím se nesnižovala účinnost. Doporučuje se používat jemné šampony.

Zdroj: Minoxidil

Účinky kofeinu na vlasy

O kofeinu je prokázáno, že se umí ukládat ve vlasech. Pro absorpci kofeinu ve vlasech jsou důležité folikuly.

Avšak při studiu vlivu kofeinu na vláskové buňky vnitřního ucha se zjistilo, že folikuly degenerují a vlásky se zkracují. Podobná zjištění vedla některé badatele k tomu, že označili kofein za jeden ze čtyř hlavních zabijáků vlasů a pro omezení padání vlasů nebo při snahách o stimulaci růstu vlasů radili vynechat pití kávy.

Na druhé straně však vyvolala velkou pozornost studie týmu z univerzity v Jeně, která ukázala, že kofein stimuluje růst vlasových folikulů. Němečtí badatelé izolovali 600 vlasových folikulů z temena asi 20–30 mužů a pěstovali je v laboratoři. Zjistili, že přidání kofeinu stimulovalo u 46 % folikulů jejich růst. Podle závěru této studie se tedy kofein jeví jako potenciální stimulátor růstu vlasových folikulů a je možné ho doporučit pro jeho dlouhodobý terapeutický a profylaktický účinek. Zjištěný účinek je přičítán tomu, že kofein brání působení testosteronu. O tyto výsledky se opírají i některé kosmetické firmy, které velmi pohotově začaly nabízet vlasové šampony s kofeinem. Podle nich by se v jedné dávce při umytí vlasů mělo aplikovat na kůži takové množství kofeinu, jaké odpovídá asi 60–80 šálkům kávy. Kofeinové šampony se doporučují zvláště pro mladé muže. Šampony s kofeinem získaly poměrně rychle velkou oblibu. Ale není ověřeno, kolik kofeinu skutečně šampony obsahují, a také nebylo zjištěno, zda kofein nemůže mít při tak dlouhodobém používání vliv na plodnost těchto mladých mužů.

Z toho můžeme usuzovat, že kofeinu ve vlasech by mělo být právě tolik, kolik je ještě užitečné. Nedodržení terapeutické dávky může mít účinky opačné nebo nežádoucí. To si však musí každý vyzkoušet na vlastní hlavě, pokud chce experimentovat. U kosmetických přípravků totiž nemají výrobci povinnost provádět studie a dokumentovat dlouhodobé působení svých výrobků.

Zdroj: Kofein na vlasy

Dovednosti

Co umí čtyřměsíční kojenec? Zkoumavě si prohlíží své ručičky, otáčí jimi a cumlá si prstíčky (nejraději má svůj paleček). Vesele bouchá do hraček zavěšených nad postýlkou, ohrádkou nebo v kočárku. Ne vždy se mu podaří do hračky ručičkou trefit, proto se tolik raduje, když se mu to povede. Též vydává nejrůznější zvuky. Když miminko leží samo v postýlce, brouká si. Jakmile ho samota omrzí, začne vydávat nespokojené zvuky, které postupně přerostou v pláč, pokud mu nezačnete dělat společnost. Někdy to dokonce může vypadat, že se miminko lituje, poněvadž se cítí opuštěné. Když za ním přijdete, odmění vás krásným bezzubým úsměvem, neboť je rádo, že už není samo. Bude-li mít však pocit, že jste ho nechali čekat příliš dlouho, místo úsměvu vám pořádně „vynadá“. Utiší se ve chvíli, kdy ho vezmete do náruče a chvilku ho pochováte nebo mu dáte napít. Čtyřměsíční kojenec vám odpustí všechny prohřešky jako mávnutím kouzelného proutku. V budoucnu už to tak snadné nebude. Některá čtyřměsíční miminka mívají první zoubky, což znamená, že mohou začít konzumovat i jiný druh stravy, ne jen mateřské (případně umělé) mléko.

Čtyřměsíční miminko umí zvednout a držet hlavičku v poloze na bříšku. Zatím se ještě neumí přetáčet z bříška na záda. V poloze na zádech zvedá ruce i nohy nad podložku. Ruce a chodidla často spojuje. Často se také dotýká kolen, případně holení. Pro hračky je schopné se natáhnout takzvaně na kříž, tedy protilehlou rukou. Tento typ úchopu a zvedání nohou nad podložku jsou nezbytné dovednosti k tomu, aby se miminko přetočilo ze zad na bok a následně na bříško.

V tomto období začíná děťátko upřednostňovat maminku před cizími lidmi. V náruči člověka, který se děťátku nějakým způsobem nelíbí, může začít plakat a dožadovat se maminky. Ta by měla dítě chápat a zbytečně ho netrápit a nenechávat u dané osoby. Co se týče vzhledu dítěte, v této době vyrůstají nové vlásky a mění se barva očí (modré oči, které mají všechny děti po narození, mohou získat jinou barvu).

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Anatomie lidského ucha

Vnější ucho (auris externa) se skládá z boltce, zvukovodu a bubínku.

Boltec je tvořen chrupavkou (pouze lalůček chrupavčitou kostru nemá) a směřuje akustické vlny do zvukovodu. Velikost a tvar boltce nemají vliv na sluch.

Vnější zvukovod (také se mu říká sluchový kanálek) je trubice, která má část chrupavčitou a kostěnou. Na konci zvukovodu se nachází bubínek, hranice mezi zevním a středním uchem. Zvuková vlna, která projde zvukovodem, naráží do bubínku a putuje dál do nitra ucha. Délka zvukovodu dospělého člověka je asi 3 cm.

Bubínek je vazivová blanka na konci zvukovodu, cca 0,1 mm silná. Zvuková vlna jej rozechvěje, bubínek ji zesílí a předá do středního ucha. Zdravý bubínek je lesklý a má šedavou barvu.

Výstelka zvukovodu obsahuje mazové žlázy, které produkují ušní maz. Zvukovod má samočisticí schopnost – nečistoty jsou z něj vypuzovány směrem ven.

Zde můžete vidět, jak vypadá vnější ucho.

Zevní ucho vede zvukové vlny k bubínku, přičemž má zřetelně směrový efekt.

Střední ucho (auris media) je systém vzduchem vyplněných dutin, vystlaných sliznicí. Začíná bubínkem, na nějž jsou napojeny tři sluchové kůstky. Patří mezi ně kladívko (malleus), kovadlinka (incus) a třmínek (stapes). Řetěz kůstek přenáší zvuk od bubínku do vnitřního ucha – ploténka třmínku se dotýká oválného okénka v labyrintu. Střední ucho je odděleno od vnitřního ucha membránami, které uzavírají oválné předsíňové okénko (vestibulární) a kruhového hlemýžďové (kochleární) okénko. Zesílení zvuku se uskutečňuje pákovou funkcí sluchových kůstek, které přenášejí zvukové vlny z většího povrchu bubínku na menší plochu povrchu membrány předsíňového okénka. Nadměrně silné zvuky se tlumí pomocí dvou malých kosterních svalů ve středním uchu (napínač bubínku a třmínkový sval). Svalová vřeténka uvnitř těchto svalů reagují na protažení svalu tím, že spouští takzvaný akustický reflex, který způsobuje smrštění těchto svalů. Stupeň protažení je dán intenzitou zvuku (hlasitostí). Hlasité zvuky se tlumí proto, že natažení svalů a jejich následná reflexní kontrakce zabraňuje nadměrnému pohybu sluchových kůstek.

Střední ucho má činnost převodní a ochrannou.

Zde můžete vidět, jak vypadá střední ucho.

Vnitřní ucho (auris interna) leží v kostěném labyrintu kosti skalní (os petrosum). Kostěný labyrint částečně kopíruje blanitý labyrint vyplněný endolymfou. Částmi kostěného labyrintu, které kopíruje blanitý labyrint, jsou 3 polokruhovité kanálky, vejčitý váček, kulovitý váček a hlemýžď.

Hlemýžď je stočená trubička naplněná tekutinou (endolymfou). Vibrace oválného okénka rozvlní endolymfu. Vlnění endolymfy rozechvěje krycí membránu Cortiho orgánu obsahujícího vláskové buňky (receptory sluchu). Každá buňka má vlásky zapuštěné do krycí membrány a zjišťuje její chvění, o kterém vysílá signály do mozku po sluchovém nervu. Signály jsou vnímány jako zvuk.

Rovnovážný (vestibulární, statokinetický) orgán slouží k detekci polohy a zrychlení. Skládá se z vejčitého a kulovitého váčku (utriculus a sacculus), které detekují polohu, a tří polokruhovitých kanálků detekujících zrychlení. Ve váčcích jsou dvě na sebe kolmé vrstvy vláskových buněk s vlásky zapuštěnými do rosolu obsahujícího krystalky uhličitanu vápenatého. K vnímání zrychlení slouží vláskové buňky na začátku a na konci polokruhovitých kanálků, které vnímají změny v proudění endolymfy v kanálcích. Předrážděním tohoto orgánu vzniká mořská nemoc.

Ze středního ucha do nosohltanu vyúsťuje Eustachova trubice (tuba Eustachi, tuba auditiva, sluchová středoušní trubice), která vyrovnává tlak ve středním uchu s tlakem v okolním prostředí. Pomáhá také čistit středoušní dutinu.

Zde můžete vidět, jak vypadá vnitřní ucho.

Zdroj: Ucho


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP