Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VLIV ALKOHOLU NA TĚLO

OBSAH

Vliv alkoholu na tělo

Alkohol tvoří malé molekuly, které jsou absorbovány tělem relativně rychle a snadno. Již v ústech přes ústní sliznici dochází k absorpci malého množství přímo do krevního řečiště. Po dosažení žaludku a tenkého střeva dochází k proniknutí alkoholu do krve. Organismus alkohol považuje za jed, který je třeba odstranit co nejdříve, dochází tedy ke zpomalení metabolismu, protože se tělo snaží eliminovat alkohol různými způsoby. Až 5 procent alkoholu je vydechováno ústy, 2 procenta jsou vyloučena v nezměněné podobě v moči a potu. Zbytek alkoholu je uložen v játrech, kde je přeměněn na acetaldehyd. Acetaldehyd zvyšuje tvorbu kyslíkových radikálů, které poškozují membrány buněk.

Zdroj: Pupínky po alkoholu

Diskuze

V diskuzi VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Dobrý den,
pokud problémy s pitím vašeho partnera stále přetrvávají a chcete s tím něco dělat zkuste www.zacitzit.cz

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Kosmetický vzhled

Konzumace alkoholu způsobuje zarudnutí očí, protože alkohol mimo jiné rozšiřuje krevní cévy v očích.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Snížené periferní vidění

Konzumace alkoholu snižuje schopnost periferního vidění. To může vést k pocitům nebo přímo efektu tunelového vidění.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV ALKOHOLU NA TĚLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, co může znamenat opakovaná silná bolest nohy, spíš lýtko a kotník, velmi často po požití velkého množství alkoholu? Mohou to být ledviny? Jedná se o 45 letého muže, který má s alkoholem problém....
S pozdravem a díky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdyby to bylo od ledvin, tak bude bolest lýtka doprovázena ještě otoky DK. Pokud otoky nejsou, tak to může být cévní onemocnění, například varixy. Doporučuji omezit pití alkoholu a na bolest nohou zkusit lék Mobivenal micro nebo Diohes a masáže koňskou mastí. Určitě by bylo vhodné provést celkové vyšetření na magnetické rezonanci popřípadě CT, aby se rychle našla příčina bolesti a mohla se včas léčit. Takže neodkládat návštěvu lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv alkoholu na tělo

Pomalá reakce zornice

Alkohol má vliv na rychlost stahování a roztahování zornic. Řidič, který požije alkohol, tak nemůže například svůj zrak přizpůsobit rychle se blížícím světlům protijedoucích aut.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.

Zdroj: diskuze Víno a hubnutí

Snížená kontrastní citlivost

Konzumace velkého množství alkoholu má za následek změnu kontrastní citlivosti čili problém s rozlišením odstínů (nejčastěji odstíny šedé). Snížená kontrastní citlivost je pak příčinou mnohem nebezpečnější jízdy v dešti nebo mlze.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi ZÁVISLOST NA ALKOHOLU DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

nabízíme léčbu závislosti na alkoholu. více na www.zacitzit.cz
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Závislost na alkoholu diskuze

Alkohol a akné

Alkohol má nejen negativní účinky, ale obsahuje i pivní kvasnice (vitamín B), které mají příznivý vliv na kůži. Kvasinky mohou být přijímány také ve formě doplňků stravy (tablety) a vedou k jasnější kůži. Pozitivní dopady má i externí aplikace alkoholu v lokální formě. Produkty s antibakteriálními a dezinfekčními účinky pomáhají při léčbě akné.

Zdroj: Pupínky po alkoholu

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Ahoj, mám úplně stejné příznaky a jsem z toho nešťastná. Jak to řešíte? Byla jste u lékaře? Já nemám odvahu, nejsem alkoholik, ale skleničku vína si ráda dám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZK.

Ahoj, léčím se již 25 let a nezbylo mi nic jiného než se alkoholu vzdát. Nicméně jednou za čas třeba při nějaké oslavě atd. si vezmu asi hodinu před požitím alkoholu Zyrtec.

Zdroj: diskuze Alergie na alkohol

Optická neuropatie

Optická neuropatie bývá často spojena s tupozrakostí způsobenou nadměrným užíváním tabákových výrobků (cigaret) společně s alkoholem. Dochází k bezbolestné ztrátě zraku, sníženému perifernímu vidění nebo sníženému barevnému vidění. Podle některých studií je ztráta zraku způsobena nutričním deficitem, ale někteří odborníci se domnívají, že je způsobena právě toxickými účinky alkoholu a tabáku.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Zhoršená kvalita vidění

Alkohol může změnit vaše vidění, protože při nadměrné konzumaci poškozuje funkce mozku. Velmi často dochází k rozmazanému nebo dvojitému vidění kvůli oslabení koordinace očních svalů. Může se objevit i zpožděná reakce při řízení.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, beru skoro třetí měsíc lék Pradaxa, měla jsem trombózu v levé noze nad kolenem, tak bych se chtěla zeptat jak je to s alkoholem, za měsíc mám jít na oslavu, tak jestli se u tohoto léku může pít alkohol děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol zvyšuje účinky přípravku Pradaxa neznámým mechanismem. Alkohol při léčbě Pradaxou zvyšuje riziko krvácení a doporučuje se vyhnout se kombinaci alkoholu a léčby Pradaxou. Mírné užívání alkoholu je obecně bezpečné při užívání většiny léků na ředění krve. U zdravých dospělých se doporučuje omezit příjem alkoholu na maximálně dva nápoje denně pro muže a jeden nápoj denně pro ženy.
Konzumace vyšších dávek alkoholu může způsobit pokles množství fibrinogenu v krvi. Fibrinogen je protein, který produkují játra. Fibrinogen hraje důležitou roli při řízení průtoku krve a při podpoře srážení krve.
Již 30 gramů alkoholu — rovnající se dvěma standardním nápojům — může snížit hladiny fibrinogenu, což může ovlivnit srážení krve.
Alkohol může také ovlivnit činnost krevních destiček, což jsou složky krve, které tvoří sraženiny.
Horší je to u žen, které ve svém těle zadržují alkohol déle než muži, a jsou tak vystaveny vyššímu riziku vzniku problémů z kombinace alkoholu s léky.
Kombinace alkoholu a léků také přináší zvýšené riziko pro starší dospělé. Rychlost, s jakou tělo odbourává alkohol, se s věkem zpomaluje, což znamená, že alkohol zůstává v krevním řečišti déle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Migrény

Alkohol způsobuje časté migrény a bolesti hlavy. Těsně před nástupem bolesti hlavy se objevuje dočasná zraková aura. Zraková aura se může jevit jako slepá skvrna, šedivý vjem nebo záblesky světla.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi JAKÝ VLIV MÁ KUKUŘICE NA VÝKRM KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ČMEJLA Miloš.

Může se králík krmit kukuřicí nebo ne. Jaký to má vliv na jeho zdraví?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Kukuřice je pro králíka dobrým zdrojem sacharidů, podobně jako obilí. Králík si poradí jak s celým klasem, tak i s vyloupanými semínky nebo s kukuřičným šrotem. Králík může kukuřici konzumovat v kterékoli její vegetační fázi. Kukuřice by měla být ale jen jednou z několika dalších složek stravy králíka. V králičím jídelníčku společně s kukuřicí by měla být zastoupena kořenová zelenina nebo krmná řepa, seno nebo čerstvá tráva a tvrdý chléb.

Zdroj: diskuze Jaký vliv má kukuřice na výkrm králíků

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Prosím odpoví mě nějaká dobrá duše proč mám polyneuropatii dolních končetin? Nemám cukrovku,nikdy jsem nekouřila ani nepila alkohol.Ten alkohol jen na malý přípitek např.narozeniny.Mám srážení krve laidenskou mutaci.Moc díků za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ja.

Mezi"parazity"můžeme také přidat viry a bakterie, které mají nemalý vliv na kvalitu našeho života. Naše tělo není jen chemická továrna, ale biochemická! To si zřejmě málokdo uvědomuje. V podstatě se dá říct, že naše tělo je řízeno bakteriemi a když nastane někde v těle nepoměr, tak je průšvih. Lékaři mají dnes svoji profesi jako business, ale hlavně léčí podle zažitých standardů, které zde platí desetiletí a nikdo nemá zájem je změnit. Proč taky. Zdravotnictví je největší business na světě, předčí dokonce i drogy. Představte si kdyby byla polovina pacientů vyléčena, to by bylo lidí bez práce

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Jak zabránit tomu, aby alkohol ovlivnil vaši stolici?

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak omezit účinky alkoholu, je pít s mírou. Doporučené bezpečné limity pro příjem alkoholu jsou u žen jeden nápoj denně a u mužů dva nápoje denně.

Příklady jednoho standardního nápoje:

  • 350 ml 5% piva ležák;
  • 250 ml 7% sladkého likéru;
  • 150 ml 12% červeného vína;
  • 50 ml 40% lihovin.

Můžete sledovat, které alkoholické nápoje mají na váš organismus nejhorší vliv a buď je nahradit alternativou, nebo omezit jejich konzumaci.

Zkuste se také vyhnout míchání alkoholu a nápojů obsahujících kofein, jako jsou energetické nápoje a káva. Kofein může podráždit žaludek, zrychlit trávicí systém a možná způsobit, že budete muset častěji kakat.

Před pitím alkoholu se ujistěte, že máte plán, jak zůstat hydratovaní pitím velkého množství nealkoholických tekutin. Střídání každého alkoholického nápoje s nealkoholickým nápojem a pitím vody po celý večer může pomoci předejít dehydrataci a následně předejít zácpě následující den.

Zdroj: Je běžná černá stolice po alkoholu?

Jaké jídlo sníst před pitím alkoholu?

Pro omezení vlivu alkoholu na žaludek a střeva je vhodné se předem najíst, než pít alkohol nalačno. Jídlo může zpomalit vstřebávání alkoholu a zabránit jeho kontaktu s výstelkou žaludku.

Nejlepší potraviny, které si můžete dát před alkoholovým mejdanem, jsou syté potraviny plné vlákniny. Mezi potraviny, kterým je třeba se vyhnout, patří kořeněná, kyselá nebo smažená jídla, protože mohou dráždit žaludek, když je pak zkombinujete s alkoholem. Dostatek jídla v žaludku může pomoci omezit některé účinky alkoholu na vaše tělo.

Vhodné potraviny před pitím alkoholu:

  • banány;
  • brambory nebo batáty;
  • avokádo;
  • luštěniny, jako jsou fazole pinto;
  • pohanka;
  • freekeh - obilná potravina vyrobená ze zelené tvrdé pšenice.

Je důležité pít dostatečné množství tekutin, aby stolice zůstala měkká a snadno se vyprazdňovala. Pokuste se kakat každý den ve stejnou dobu, aby si vytvořili pravidelný režim vyprazdňování. Neměli byste se však namáhat, abyste si stolici vynutili.

Zdroj: Je běžná černá stolice po alkoholu?

Kdy navštívit lékaře?

Průjem po pití alkoholu by neměl trvat déle než 48 hodin. Jakmile tělo metabolizuje alkohol, neměl by na tělo nadále působit.

Pokud průjem trvá déle než 48 hodin, může způsobit dehydrataci a další potenciální zdravotní problémy. V takovém případě je na místě vyhledat lékařskou pomoc a léčbu. Můžete totiž potřebovat perorální rehydratační roztok, který by nahradil ztracené soli a elektrolyty.

Při zácpě byste měli pít hodně vody, jíst potraviny s vysokým obsahem vlákniny a věnovat se fyzickému cvičení. Pokud je zácpa přetrvávající, může lékárník doporučit mírné projímadlo Gutalax.

Je důležité navštívit lékaře, pokud je stolice tmavá nebo je v ní jasně červená krev, která se objevuje i po několika dnech abstinence. Tyto příznaky mohou naznačovat závažnější zdravotní problém.

Můžete také vyhledat radu lékaře, pokud alkohol nepříznivě ovlivňuje váš život. Mezi známky potenciálního problému s alkoholem patří pití více, než bylo zamýšleno, rizikové chování a neschopnost omezit konzumaci alkoholu. Alkohol pak může dráždit trávicí systém a změnit způsob, jakým tělo vstřebává tekutiny. Může změnit pravidelnost stolice a může mít za následek průjem nebo zácpu.

Nadměrné pití alkoholu může časem poškodit žaludek a střeva. Omezení příjmu alkoholu, jídlo před jeho pitím a udržení hydratace při pití alkoholu může předejít problémům v následujících dnech.

Zdroj: Je běžná černá stolice po alkoholu?

Alkohol a kalorie

Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Je-li alkoholový nápoj ještě ochucen a oslazen, tak je jeho energetická vadatnost ještě vyšší. Například půllitr dvanáctky vás zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Alergie na alkohol

Někteří lidé trpí alergií na alkohol, což se následně projeví tvorbou pupínků při konzumaci alkoholu. Odborníci se však přou, zda existuje skutečná alkoholová alergie. Důkazem pro ni může být nesnášenlivost metabolitů alkoholu (kyselina octová). Také příchutě a konzervační látky a některé ovoce nebo obiloviny obsažené v alkoholických nápojích mohou být příčinou neslučitelnosti.

Zdroj: Pupínky po alkoholu

Červené pupínky po alkoholu

Pravidelné pití alkoholu oslabuje imunitní systém, který pomáhá udržet bakterie akné pod kontrolou. Oslabený imunitní systém je pak jednoduchým cílem pro bakterie, které se usídlí v kožních pórech. Alkohol mění hladiny hormonů, a tak nerovnováha testosteronu nebo estrogenu může být následně přímou příčinou tvorby akné. Mnoho lidí pije alkohol jako lék proti stresu, ale právě tyto dva faktory – alkohol a stres – zdravé a krásné pokožce nejvíce ubližují.

Je dobře známo, že alkohol poškozuje játra. A právě játra jsou nejdůležitějším orgánem, který se podílí na udržování čisté pleti. Játra regulují množství hormonů, pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a také odstraňují toxiny z těla. Cokoliv, co snižuje funkci jater, má špatný vliv na vaši pokožku.

Alkohol způsobuje růst candidy. Candida je houba, která se nachází ve výrobcích z kvasinek a cukru, například v pivu, koktejlech a míchaných nápojích. Jakmile tato houba v těle zvýší svoji početnost, dochází k projevům na kůži, které se podobají akné.

Alkohol snižuje obsah vody v našem organismu, ta je důležitá při odstraňování zánětlivých toxinů. Tyto toxiny způsobují zhoršení akné. Alkohol zmenšuje kožní póry a vede k jejich ucpání.

I když alkohol zhoršuje akné, neznamená to, že byste se museli zcela vyvarovat jeho konzumaci. Pití alkoholu s mírou nemá žádný znatelný vliv na kůži, ale jak již bylo uvedeno, jeho vliv se liší od člověka k člověku.

Zdroj: Způsobuje alkohol akné?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP